Annonce
Kasper Bjerregaard (V) tog på valgnatten det sidste skridt helt frem i rampelyset, da han kunne fortælle omverdenen, at han bliver den nye borgmester i kommunen. Foto: Asbjørn With
Kommunalvalg 2021

Den nye borgmester er ikke typen, der tager dørkarmen med ind i et lokale: - Men jeg er sikker på, at jeg bliver en god borgmester alligevel

- Struktur og rammer er vigtige for, at man kan forløse sit eget og andres potentiale. Når der er styr på tingene, så giver det ro til at lave alt det, man gerne vil, siger Kasper Bjerregaard, der som ny borgmester indvarsler en ny æra og en ny stil med fokus på at få taget de rigtige beslutninger for fremtiden.

Hvert år i den samme weekend tager Kasper Bjerregaard og familien til det samme julemarked.

Der er styr på aftalerne med læsegruppen, og der er styr på, hvornår den næste weekendtur med vennerne er.

Og hver fredag sluttes ugen af med en slags virtuel fredagsbar, hvor Kasper Bjerregaard forsøger at samle familien, så han lige kan få en fornemmelse af, hvordan de alle sammen har det.

- I en travl hverdag forsvinder det hele bare i drift, hvis vi ikke holder fast i det og strukturerer det, konstaterer Kasper Bjerregaard.

Vi sidder ved hans spisebord i den efterhånden lidt for store villa i Lyngby ved Trustrup.

Spisebordet bærer præg af, at der kan sidde rigtig mange rundt om bordet, men efterhånden som de fire sammenbragte børn er fløjet fra reden, er der for det meste kun Kasper Bjerregaard og hans kæreste til aftensmad.

Både som menneske og som leder holder Kasper Bjerregaard meget af struktur og rammer. To helt nødvendige forudsætninger for, at mennesker kan udvikle sig og forløse deres potentiale, mener han. Foto: Asbjørn With

Der er intet, der står eller ligger henkastet nogen steder, og man skal ikke være sammen med den nyvalgte borgmester ret længe for at finde ud af, at han ikke er den henkastede type.

- Struktur, er det et ord, du godt kan lide?

- Meget, lyder svaret prompte.

Kasper Bjerregaard trækker et smil op i mundvigene. Han ved godt selv, at det hele kan virke ret struktureret, og det er det også. Men der er også en god grund til, at strukturen som regel altid er på plads, når han beskæftiger sig med noget.

- Struktur og rammer er vigtige for, at man kan forløse sit eget og andres potentiale. Når der er styr på tingene, så giver det ro til at lave alt det, man gerne vil, forklarer Kasper Bjerregaard.

Strukturen vender vi tilbage til, for den er på mange måder med til at definere mennesket Kasper Bjerregaard - og dermed også lederen og borgmesteren Kasper Bjerregaard.

Jeg blev hele tiden udfordret på mine meninger og holdninger og ikke mindst mine argumenter

Kasper Bjerregaard

Som dreng voksede han op i Kolind som søn af en far, der udover at lede en uddannelsesinstitution, også var undervisningskonsulent for ministeriet for undervisning i Bertel Haarders (V) velmagtsdage.

Hans mor havde, udover at være lægesekretær, også ansvaret for familiens forlag, Mercio, som udgav undervisningsmateriale.

Desværre mistede Kasper Bjerregaard sin mor i en tidlig alder, fortalte han tidligere på året til NorddjursLIV i serien "Tæt på rødderne."

Kasper Bjerregaard mistede sin mor i en ung alder. Det var en skelsættende begivenhed, fortalte han i det interview, han tidligere har givet til NorddjursLIV. Foto: Asbjørn With 

- Interessen for politik har jeg fra mine forældre. De var samfundsinteresserede og meget engagerede i, hvad der foregik. Ikke partipolitiske men i undervisning, idrætsforeninger, revy og samfundet generelt, fortæller Kasper Bjerregaard, som hurtigt kunne konstatere, at man ikke slap af sted med bare at sidde ved bordet og hælde vand ud af ørerne.

- Min bror og jeg fik ikke lov til bare at sige noget. Jeg blev hele tiden udfordret på mine meninger og holdninger og ikke mindst mine argumenter. Hvis man kunne argumentere for sine holdninger, så var alle holdninger og meninger i princippet i orden. Det vigtigste var, at jeg tænkte over tingene, inden jeg bare sagde noget, fortæller Kasper Bjerregaard.

Jeg er ikke en person, som tager dørkarmen med ind i et lokale, og jeg er heller ikke det naturlige midtpunkt i en stor forsamling

Kasper Bjerregaard

På mange måder passede det den unge Kasper Bjerregaard godt, og han betragter i dag sig selv som lyttende og analytisk.

- Jeg lytter rigtig meget, og som regel byder jeg kun ind, når jeg har noget at byde ind med. Jeg har ikke brug for at sige noget bare for at sige noget, erkender Kasper Bjerregaard, som mere end en gang har oplevet, at det kan tolkes som om, at han er en lille smule introvert.

Sådan opfatter han ikke sig selv, men han foretrækker klart mindre forsamlinger frem for de store.

- Jeg er ikke en person, som tager dørkarmen med ind i et lokale, og jeg er heller ikke det naturlige midtpunkt i en stor forsamling, så jeg er meget bevidst om, at jeg nogle gange skal skrue lidt op for den side af mig selv, fordi det ikke falder mig naturligt, konstaterer Kasper Bjerregaard.

Den nye borgmester betegner sig selv som en lyttende og analytisk person, der ikke tager dørkarmen med ind i et rum. Men også som en præcis og tydelig leder, som ved, hvad han vil have. Foto: Asbjørn With

Her står den nye borgmester i skærende kontrast til den afgående Jan Petersen (S), som Kasper Bjerregaard nærer dyb respekt for.

- Jan har det som en fisk i vandet i store forsamlinger. Det er han virkelig megadygtig til. Der er jeg en anden type, erkender Kasper Bjerregaard.

Men tag endelig ikke fejl.

Kasper Bjerregaard er vokset op med at gøre noget ved tingene. Han er indædt konkurrencemenneske, og han hader at tabe.

- Jeg vil gerne opad, når jeg kan. Jeg kan måske godt virke ydmyg og stille, men jeg ved også, hvad jeg gerne vil, og hvordan jeg opnår det, siger Kasper Bjerregaard.

Som uddannet i statskundskab har han længe holdt for sig selv, hvor han ligger politisk. Der har aldrig været tvivl om, at han er borgerlig og Venstre-mand, men som cand.scient.pol. er det ikke comme il faut at melde politisk kulør.

Jeg synes, at det er sjovt, at få mennesker til at præstere. Både individuelt og sammen som et hold

Kasper Bjerregaard

Til gengæld har han efterfølgende arbejdet intenst med HR. Senest som konsulent i Region Midtjylland, hvor han har arbejdet med blandt andet videreuddannelse af læger. Her har personlighedstest været en naturlig del af hverdagen, og Kasper Bjerregaard er selv blevet testet i alle ender og kanter gennem årene.

- Jeg ved ret præcist, hvad jeg er god til, og hvad jeg ikke er god til. Hvis jeg synes, at der er noget, jeg kan, så rækker jeg ud efter det. Og det med at være borgmester, det er jeg ret sikker på, at jeg god til, og derfor rækker jeg ud efter jobbet, fortæller han.

Hvis du er en af dem, der følger Kolind IFs nyoprykkede serie 1-hold, så ved du, at det er Kasper Bjerregaards favorithold. Han elsker at se dem spille, og han kender mange af spillerne, fordi han selv har trænet dem en gang. Så der er altid garanti for nogle hyggelige snakke på sidelinjen. Foto: Asbjørn With

Og hvad er det så, han er god til, den nye chef for det hele?

- Jeg er rigtig god til at få folk til at præstere på en måde, som forløser deres potentiale. Det gør jeg ved at skabe de strukturer og rammer, der skal til, og så giver jeg plads og bakker op, siger Kasper Bjerregaard.

Så er vi tilbage ved strukturen og rammerne, som altid har interesseret mennesket og foreningsmanden Kasper Bjerregaard.

- Jeg synes, at det er sjovt, at få mennesker til at præstere. Både individuelt og sammen som et hold. Det har været det givende for mig, da jeg trænede min søn og hans fodboldhold, og det har altid været min drivkræft.

- Og så er det afgørende, at der også er plads til at fejle. Hvis man skal have folk til at præstere, så må de ikke være bange for at fejle. Fejl er ikke verdens undergang. Tværtimod er det med til at gøre os bedre i det næste, vi skal, forklarer han.

Og så er Kasper Bjerregaard en af den slags mennesker, som er rigtig gode til at bevare roen. En egenskab, han også selv er meget bevidst om.

- Jeg er et roligt menneske, og jeg er også god til at skabe ro omkring mig. Jeg tror, at folk oplever, at de er ret sikre på, hvor de har mig.

- På mange måder har jeg en ret lang lunte, men det er også helt sikkert, at folk finder ud af, hvornår den er brugt op. Jeg kan sagtens være meget tydelig i, hvad jeg gerne vil, og hvordan jeg gerne vil have tingene, forsikrer Kasper Bjerregaard.

Første gang Kasper Bjerregaard stillede op til kommunalvalget i 2013 blev han besejret af partifællen Christian Gleerup med bare to stemmer og blev dermed suppleant. Desværre blev Christian Gleerup meget syg og døde efter længere tids sygdom i en alder af bare 34 år. Som suppleant trådte Kasper Bjerregaard til, og har derfor siddet i kommunalbestyrelsen siden 2015. Foto: Asbjørn With

Bagsiden af medaljen afslører, at Kasper Bjerregaard har et stramt forhold til ting og opgaver, som han ikke synes er sjovt, og som bærer præg af rutiner eller praktik.

- Jeg har svært ved ting, som jeg ikke gider, og jeg er ikke ret god til at gøre ting færdige. Det interesserer mig simpelthen ikke. Køresedler får jeg aldrig indberettet, og jeg får aldrig booket det der mødelokale.

- Jeg er ikke god til det, og derfor er jeg meget bevidst om, at jeg har brug for mennesker omkring mig, som kan udføre nogle af de opgaver, som jeg ikke selv er god til. Det gælder både på arbejde og herhjemme, konstaterer Kasper Bjerregaard.

Som ny borgmester overtager han en kommune, som på mange måder skal til at begynde forfra. Efter en periode med en økonomi på katastrofekurs og flere virkelig hårde indgreb for at få rettet op på tingene, har en lidt negativ spiral bidt sig fast flere steder i kommunen.

Vi har muligheden for at træffe nogle kloge valg nu

Kasper Bjerregaard

Til gengæld er der penge i kassen, og derfor står kommunen i en situation, hvor der faktisk er mulighed for at tænke langsigtet. Det arbejde glæder Kasper Bjerregaard sig i den grad til at komme i gang med.

Udvikling, struktur, rammer og langsigtet tænkning lyder næsten som holdopstillingen på hans favorithold.

- Først og fremmest skal jeg huske mig selv på, at jeg som borgmester primært er politisk chef. Jeg skal have Venstres gruppe til at fungere, jeg skal have den borgelige gruppe til at fungere, og så skal kommunalbestyrelsen fungere, så alle trives og præsterer deres bedste, siger Kasper Bjerregaard.

Det handler om, at - ja rigtigt gættet - skabe strukturerne og rammerne for arbejdet, så alle fungerer bedst muligt og yder deres bedste i en bestyrelse, hvor "vi er valgt til at være uenige"

For første gang i lang tid er det nu muligt at tænke på andet end dårlig økonomi og besparelser i kommunen. Det håber Kasper Bjerregaard, at han sammen med kommunalbestyrelsen kan bruge klogt til at få truffet de rigtige valg for fremtidens udvikling af kommunen. Foto: Asbjørn With

- Vi har muligheden for at træffe nogle kloge valg nu. Vi har virkelig muligheden for at skabe udvikling og udpege en langsigtet retning for Norddjurs, mener Kasper Bjerregaard.

Det begynder med erkendelsen af, at kommunen hverken kan eller skal alting.

- Der er noget, vi skal. Og så er der noget, vi ikke skal. Og vi skal være troværdige i det, vi gør, foreslår den nye borgmester.

Den dårlige økonomi har ifølge Kasper Bjerregaard medført en ulmende utilfredshed især i den vestlige del af kommunen, som har følt sig underprioriteret i forhold til Grenaa.

En oplevet utilfredshed, som skal tages alvorligt, og som skal vendes til en positiv spiral, hvor langsigtede planer, som rent faktisk føres ud i livet, samler kommunen i en oplevelse af at arbejde sammen.

- Tag halområdet, hvor der virkelig er brug for at gøre noget. Vi kan sætte alting i gang med det samme og knække halsen. Eller vi kan lave brede politiske aftale og langsigtede planer for, hvordan vi løbende investerer, der, hvor der er behov for det. Hvis vi er gode til at kommunikere, så tror jeg faktisk, at folk forstår, hvorfor det ikke lige er deres hal, der står først for, siger Kasper Bjerregaard.

- Men så skal vi selvfølgelig også levere på det, vi lover, konstaterer han.

Den nye borgmester vil blandt andet måles på økonomi, arbejdsglæde blandt medarbejderne og en opprioritering af erhvervslivet. Foto: Asbjørn With

Og så skal det gøres attraktivt at arbejde i Norddjurs Kommune.

- Qua min interesse for HR og udvikling af potentiale hos mennesker, så er jeg meget optaget af, hvordan vi strategisk kan arbejde med at finde de rigtige medarbejdere i fremtiden, siger Kasper Bjerregaard, som erkender, at kommunens situation også har sat sig spor i mulighederne for at rekruttere.

- Der er utrolig mange, virkelig dygtige medarbejdere i vores organisation lige nu. Dem skal vi være bedre til at spotte og dyrke noget mere. De bor her og arbejder her og er allerede en del af kommunen, og de skal opleve, at deres potentiale og ambitioner kan forløse her, siger Kasper Bjerregaard.

For det må ikke blive sådan, at medarbejderne får den opfattelse, at de skal flytte for at kunne udvikle sig eller gøre karriere. Det skal være attraktivt at gøre karriere i Norddjurs Kommune.

- Karriere behøver ikke at betyde ledelse. Det kan også være uddannelse, efteruddannelse, specialisering eller noget andet, som skaber udvikling og arbejdsglæde, mener Kasper Bjerregaard.

Hvad skal vi så måle den nye borgmester på, når vi om fire år skal tage stilling til, om han skal have lov til at blive siddende?

Om fire år skal medarbejderne opleve, at de er glade og stolte af at arbejde her, og så har vi fået sat gang i en struktureret talentudvikling

Kasper Bjerregaard

Ud over de klassiske parametre, som en borgmester skal være optaget af som børnepasning, ældrepleje, skoler og meget mere, så fremhæver Kasper Bjerregaard tre ting.

For det første skal der være styr på økonomien.

- Det er virkelig kedeligt sagt, men det er simpelthen forudsætningen for alt andet, slår han fast.

For det andet, skal erhvervslivet i kommunen opleve en helt anderledes nærværende kommune, som både i ord og handling ønsker at servicere erhvervslivet i langt højere grad end tilfældet hidtil har været.

Dansk Industri udgiver hvert år et indeks over, hvor erhvervsvenlige kommunerne er, og det har med en placering som nummer 71 ikke været prangende læsning i Norddjurs. Det skal ifølge Kasper Bjerregaard forbedres.

- Jeg er sådan set ligeglad med, hvilken plads vi ligger på. Men erhvervslivet skal have en positiv oplevelse af, at der er sket noget, og at vi som kommune vil dem.

- Vi opretter et nyt erhvervsudvalg, og det SKAL erhvervslivet kunne mærke, siger Kasper Bjerregaard.

Som det tredje punkt vender den nye borgmester tilbage til medarbejderne.

- Om fire år skal medarbejderne opleve, at de er glade og stolte af at arbejde her, og så har vi fået sat gang i en struktureret talentudvikling, spår Kasper Bjerregaard.

Han overtager officielt borgmesterposten efter Jan Petersen 1. januar 2022.

BOLIG

Flygtede fra skimmelsvamp i lejligheden: I halvanden måned har Helle Rossen boet på må og få - og mest i sin lille bil

BOLIG

Udlejer genkender ikke Helle Rossens udlægning: - Vi har gjort, hvad vi skulle - og så hurtigt, som det var muligt

SOCIALOMRÅDET

Hele socialområdet skal undersøges - nu: - Vi har gennem længere tid fået mange indikationer på, at noget kan blive bedre

Nyhedsoverblik

Det skal du også vide

KULTUR

Arkitekterne bag Fjellerup Strandliv har tænkt mange store tanker om projektet: - Vi har holdt det simpelt, enkelt og i gode materialer, som både er dragende og skaber stolthed og wow-effekt

KULTUR

Projekt Fjellerup Strandliv fra start til slut: Hvorfor er der ikke sket noget i syv år?

ERHVERV

Borerig skal til femårstjek i Grenaa Havn: Forøget omsætning på vej til byens restauranter, hoteller og virksomheder

TURISME

Krig giver uforudsigelig sommer: Turistorganisation forventer, at de internationale gæster vender tilbage til Djursland

"Den enes død, den andens brød".

TURISME

Campingpladser i nord og syd fortrøstningsfulde: - Særligt tyskere og nordmænd vender tilbage

Trods blæst og overskyet vejr har de første campister har allerede indtaget Fjellerup Strand Camping, hvor lejrchef Peter Frøstrup er i gang med at så græs på et mindre område ved indkørslen til campingpladsen.

NYHEDSOVERBLIK

Ugen der gik i Norddjurs: Djursland får alligevel ikke et nyt biogasanlæg og letbanen er klar med plan for færre aflysninger

Letbanen vil halvere vinteraflysninger

Grenaa før og nu

Fra storslået fabrik og arbejdsplads for mange mennesker - til ungdomsboliger, erhverv og butikker: Få hele historien om Grenaas dampvæveri

POLITIK

Skal det gamle kapel rives ned eller bevares? Det spørgsmål skal politikerne snart tage stilling til

NYHEDSOVERBLIK

Ugen der gik i Norddjurs: Bønnerup Havn har fået nyt slæbested og café i Fjellerup har fået ny forpagter

DEMOKRATI

Tidligere borgmester: - Vi behøver jo slet ikke ikke svare på borgernes spørgsmål

DEMOKRATI

Hvad mener lokalpolitikerne om spørgetid: Det er godt, at muligheden er der - men ...

DEMOKRATI

Søren giver ikke op - før han får en lovlig afgørelse, han kan forstå

POLITIK

Norddjurs trodser landsdækkende tendens: Ganske få lokalpolitikere udsættes for chikane og trusler

LUFTHAVN

Forventet ekstraregning på 10 millioner kroner til lufthavn: - Rettidig omhu og rigtig god forretningssans