Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Skal man udvikle eller skal man lade tingene være, som de er? Det er borgerne i Stenvad meget uenige om. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Kampen om mosebruget i Stenvad

I Stenvad udkæmpes der i disse måneder en kamp. En kamp, der stort set er tabt på forhånd, men det forhindrer ikke modstanderne i at blive ved med at kæmpe.

Norddjurs Kommune har nemlig besluttet, at Stenvad Mosebrugscenter, der både rummer et museum og et samlingspunkt for lokalsamfundet, skal udvikles og i den forbindelse skal der også bygges om.

En styregruppe har arbejdet med planerne i mere end to år, og nu er der med en mulig milliondonation fra Realdania kommet skub i sagen.

Håbet for både kommunen og styregruppen er, at udnytte mosebrugets potentiale. Stedet skal med et fysisk løft gøres mere attraktivt, og med tiden vil man gerne gøre stedet mere åbent for endnu flere brugere ved blandt andet at lave flere aktiviteter.

Tilbage står en del af befolkningen, der føler sig kørt ud på et sidespor. De bryder sig ikke om planerne, de føler ikke, at mosebruget har brug for et løft, og de føler sig slet ikke hørt eller grundigt informeret.

Omvendt er der dem, der mener, at udviklingen er en god idé, at det vil samle byen og at det vil gøre Stenvad mere attraktiv for eventuelle nytilflyttere.

Stridighederne kom også til syne, da der var informationsmøde i mosebruget. Mere end 150 var mødt op fra nær og fjern, og bølgerne gik højt. Igen var der trukket op til kamp mellem dem, der er for og dem, der er imod.

Sådan behøver det dog ikke være. Det var budskabet fra Dorte Lyk, tidligere medlem af Min Landsbyklynge, der er involveret i projektet om Stenvad Mosebrug. Hun pointerede, at det er fint at være uenige, men at der ikke er grund til at bekrige hinanden. 

Samme holdning deler Lasse Højgaard, som jeg mødte nogle dage senere. Han har som sådan ikke noget imod projektet, men han mener, at man har glemt at høre borgerne. Og han synes det er ærgerligt, at Djursland for Fuld Damp, der med stor succes har drevet mosebruget indtil nu, er blevet frataget retten til fremover at drive stedet.

Den manglende kommunikation blev også anerkendt på informationsmødet, hvor styregruppens formand lovede, at man fremover vil være endnu bedre til at høre borgerne.

Snart nedlægges styregruppen og i stedet dannes der en ny forening, som Ole Svit opfordrer alle, der har en interesse i projektet, til at melde sig ind i.

Vil du stå frem med dit syn på sagen? Eller har du andre inputs? Så er du velkommen til at skrive til mig på emahh@jfmedier.dk.

Her kan du også skrive, hvis du har ris, ros, kommentarer eller idéer til andre historier.

Jeg vil gerne sige tak, fordi du læser med. Har du en nabo eller en søster, der endnu ikke følger med, vil jeg gerne opfordre dig til at videresende nyhedsbrevet til dem. Jo flere der læser med, jo mere nærværende og relevant journalistik har jeg mulighed for at lave.

God læselyst!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist

Informationsmøde fik folket i Stenvad og omegn ud af starthullerne

Foto: Emma Ahlgreen Haa

I Stenvad ligger mosebrugscentret, der for det første skildrer tørvegravningens og mosebrugets historie. Men stedet danner også ramme om aktiviteter for lokalsamfundet. Og hvis der er noget, der kan få borgerne i Stenvad og omegn ud af starthullerne, så er det netop sagen om Stenvad Mosebrugscenter, som står overfor en udvikling. Derfor var der også fuldt hus, da der var informationsmøde om fremtiden for mosebrugscentret. 

Salen blev nærmest splittet i to, da styregruppen, borgmesteren og arkitekt Claus Pryd fremlagde intentioner, tanker og planer for fremtidens mosebrug. På den ene side stod dem, der var imod projektet og egentligt helst vil have tingene, som de plejer at være. På den anden side stod dem, der er for projektet og for udvikling af både mosebrug og Stenvad.

Få hele historien fra det mere end to timer lange informationsmøde ved at klikke her.

NorddjursLIV gik på gaden: Hvad mener borgerne i Stenvad egentligt?

Foto: Emma Ahlgreen Haa

Typisk er det sådan, at dem, der råber højest, også er dem, der bliver hørt. Således også i sagen om Stenvad Mosebrugscenter.

For at nuancere billedet, har vi spurgt borgerne i Stenvad, hvad de egentligt mener.

Vi mødte blandt andet Daniel Blankensteiner, der er for projektet. Han er nytilflytter og valgte blandt andet Stenvad, fordi det med mosebrugscentret virkede som om, at kommunen havde ambitioner og virkelyst.

Han er chokeret over, hvor grim tonen kan være.

- Det er helt fint, at man har forskellige holdninger til projektet, og jeg kan forstå på dem, jeg snakker med, at de har flere følelser i klemme, men det er skammeligt, hvor nedsættende og grim, tonen kan være, siger han blandt andet.

Vi mødte også Lasse Højgaard, der ikke ser lige så lyst på projektet. Han mener blandt andet, at man har glemt at spørge borgerne i processen.

- Man har en hel masse fine planer, men ingen ved, om det er noget, borgerne i Stenvad har brug for, siger han.

Læs mere i artiklen, som du finder ved at klikke her.

Hvad er op og ned i sagen om mosebruget?

Foto: Emma Ahlgreen Haa

Slaget om Stenvad Mosebrugscenter er i fuld gang, men hvad er op og ned i sagen?

For ti år siden overtog Djursland for Fuld Damp styringen af mosebrugscentret, og de formåede at vende en underskudsforretning til det modsatte.

For nogle år siden besluttede landsbyklyngen Midt i Norddjurs så, at der skulle udvikling til. De søgte fonde og nedsatte en styregruppe. I mellemtiden besluttede man, at Djursland for Fuld Damp ikke længere skulle varetage driften af mosebrugscentret.

NorddjursLIV giver dig et overblik over hele sagen i artiklen, som du finder ved at klikke her.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på?

Foto: Henning Bagger

Snart er der valg - både til kommunalbestyrelsen og til regionsrådet.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på eller ønsker du at blive præsenteret for andre mulige kandidater, så kan du med fordel tage en af vores to kandidattests, der ruster dig bedre til valget.

I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle kandidaterne mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Du kan efter testen se kandidaternes uddybende forklaringer til hvert spørgsmål.

Der er både spørgsmål om nationale forhold og om de forhold regionalt og kommunalt for dig i Norddjurs Kommune.

Da du skal sætte to krydser, er der også to tests, du kan tage.

Klik her for at finde testen til kommunalvalget.

Klik for for at finde testen til regionalvalget.