Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Tre kommunale politikere, der alle vil kommunen det bedste. Fotos: Privat/Mikkel Berg Pedersen

Tre lokalpolitikere har én ting til fælles

På min tur rundt i Norddjurs til kommunens lokalpolitikere, er der særligt en ting, der står ud.

For selvom der er tale om forskellige individer med forskellige meninger, holdninger og værdisæt, er de faktisk enige om én ting: De vil kommunen det bedste.

Det tror jeg også, at du vil opdage, når du læser dagens tre portrætter.

I dag dykker jeg nemlig ned i portrætserien 'Tæt på rødderne'. Her går vi tæt på de mennesker, der i dag sidder i kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune.

Denne gang kan du møde Karoline Bergkvist Søgaard, Benny Hammer og Fritz Birk Sørensen.

Selvom der er tale om tre forskellige mennesker, er de enige om en ting:

Norddjurs skal have de bedste rammer for at udvikle sig, og vi skal værne om alle de perler, kommunen har at byde på.

Det betyder også, at serien er ved at nå vejs ende. Synes du, at der mangler et par kommunalbestyrelsesmedlemmer, er det fordi, at ikke alle er vendt tilbage på min henvendelse eller ikke har ønsket at stille op.

Vigtigt for mig er det at sige, at serien ikke er tænkt som et indspark til det kommende valg. I stedet har fokus været at komme bag om de mennesker, der allerede sidder i kommunalbestyrelsen. Men vi kan ikke komme uden om, at der om små tre uger er valg.

Ønsker du det fulde overblik over kandidater, der stiller op til valget, vil jeg anbefale dig at kigge på kommunens oversigt over dette.

Jeg vil også anbefale dig at tage vores kandidattest, så du kan blive klogere på, hvor du kan sætte dit kryds. I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle kandidaterne mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger.

I samme boldgade finder du vores regionalvalgstest.

Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad du stemmer, men det betyder meget - ikke kun for mig, men også for den kommune, du bor i - at du stemmer. Det er den måde, hvor du kan gøre din demokratiske ret (og pligt) gældende, og en måde at få indflydelse på.

Du tænker måske, at kommunalvalget ikke har noget med dig at gøre, men det har det rent faktisk.

Det er nemlig kommunalbestyrelsen, der bestemmer over en stor del af dine penge.

25 procent af din løncheck ryger nemlig i kommunekassen - hver eneste måned. Tjener du 35.000 kroner om måneden, er det altså 8.750 kroner af dine penge, som kommunalbestyrelsen bestemmer over.

De har mulighed for at lukke den lokale skole, sætte vindmøller op i din baghave, ekspropriere dit hus eller skære hushjælpen for din syge mor på plejehjemmet ned til det halve.

Det er også lokalpolitikerne der - i samarbejde med regionen - skal finde ud af, hvilke behandlingstilbud der skal tilbydes på det nye nærhospital, der skal etableres i Grenaa. Det kan du læse mere om nedenfor.

Lokalpolitikerne har rent faktisk stor magt, og derfor betyder det også noget, at du går ned i stemmeboksen og sætter dit kryds.

Er du ikke hjemme på valgdagen, eller har du ikke mulighed for at komme til stemmeurnerne den dag, så kan du brevstemme på rådhuset i Grenaa eller på bibliotekerne i Auning og Ørsted.

Husk, at du altid er velkommen til at skrive til mig på emahh@norddjursliv.dk, hvis du har idéer til historier, jeg skal tage op.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist

Karoline Bergkvist Søgaard vil have fællesskaber, hvor folk kan udvikle sig forskelligt

Privatfoto

Alle har noget, de kan byde ind med, og vi skal passe på, at vi ikke - i et forsøg på at behandle ens - presse folk ned i kasser, de ikke passer i. Det mener i hvert fald lokalpolitiker Karoline Bergkvist Søgaard.

I stedet skal fokus være på fællesskaber, hvor der er plads til, at individerne kan udvikle sig. 

- For mig er det vigtigt, at alle har en plads, og at alle har lige muligheder. Det skaber vi ikke ved, at alle skal indgå i de samme rammer, men ved at lave fællesskaber, hvor der er plads til, at man kan udvikle sig forskelligt og byde ind med det, man hver især er god til, siger hun.

Du kan møde hende i portrættet, som du finder ved at klikke her.

Benny Hammer

Privatfoto

Vi skal værne om fællesskabet. Det mener i hvert fald Benny Hammer, der som lokalpolitiker forsøger at gøre netop det.

I 20 år har han været medlem af kommunalbestyrelsen, og han peger især på muligheden for at gøre en forskel som noget af det, der gør hvervet som politiker interessant.

- Jeg kan godt lide, at man kan se, at man er med til at gøre noget. At man kan se, at man leverer resultater, siger han.

Læs mere om Benny Hammer i portrættet her.

Fritz Birk Sørensen

Privatfoto

Fritz Birk Sørensen er familiemenneske, der bruger den sparsomme tid, han har til overs ved siden af fuldtidsarbejde og hvervet som lokalpolitiker, på familien, der blandt andet tæller fire børn og otte børnebørn. 

Derudover brænder han for at gøre en forskel for andre mennesker.

- Det betyder meget, at jeg kan være der for andre og hjælpe dem. Jeg har tit fået at vide, at jeg er en god lytter, og jeg tror, det er fordi, jeg ikke forsøger at løse tingene for folk, siger han blandt andet i portrættet, som du finder ved at klikke her.

Borgmester glædes over nyt nærhospital i Grenaa

Foto: Anders Bechmann Tilsted

Onsdag morgen kom det frem, at regeringen har peget på Grenaa som en af de 20 byer, hvor der skal være nærhospital.

Hvis man som borger i kommunen går og drømmer om at få en light-version af det tidligere Grenaa Sygehus tilbage, så kan man nu godt pakke de drømme sammen. Selvom det kaldes 'nærhospitaler', så vil Grenaa ifølge regeringens udspil ikke få hospitaler med sengepladser. Det vil blive en slags udvidede sundhedshuse.

Alligevel glæder borgmester Jan Petersen sig, og han peger på, at borgerne vil få færre ture til Randers.

Kommunen skal i samarbejde med regionen nu finde ud af, hvilke behandlingstilbud der skal flyttes til Grenaa.

Få hele historien hos Randers Amtsavis ved at klikke her.

Racismedømt DF'er melder sig ud af partiet kort før valg

Steen Jensen fra Dansk Folkeparti i Norddjurs Kommune blev forrige år dømt for racisme. Foto: Norddjurs Kommune/Henning Bagger

Steen Jensen kommer til at stå på stemmesedlen i Norddjurs Kommune under DF når der 16. november er valg, men han er færdig i partiet.

Det skriver TV2 Østjylland, som har fået udmeldelsen bekræftet af DF's partisekretær, Steen Thomsen.

For nylig kom det frem, at Steen Jensen har fået en dom for racisme. Dette var dog ukendt for hovedorganisationen i Dansk Folkeparti, indtil Steen Jensen for nylig selv brugte dommen til at provomere sig selv i den kommende valgkamp. Over for TV2 Østjylland har Steen Jensen erkendt, at han gjorde netop det.

- Jeg har snakket med Steen Jensen, og han kan godt se, at det er ud over grænsen, og for ikke at skade partiet, har han meldt sig ud, siger Steen Thomsen til TV2 Østjylland.

Steen Jensen forsøgte forleden at nedtone sin racismedom, som bunder i kommentarer på Facebook.

- Jeg havde bare skrevet, at det var underligt, at hvor muslimer kom, steg kriminaliteten, udtalte Steen Jensen til TV2 Østjylland.

Ifølge mediet viser en aktindsigt dog, at Steen Jensens tone var mere markant, end han gav udtryk for.

Han skrev blandt andet, at "Islam myrder løs overalt i Europa". Den kommentar er langt over grænsen, mener DF's partisekretær.

Det er for omkring et år siden, at Steen Jensen blev dømt. Han blev dømt efter straffelovens paragraf 266 b - populært kaldet racismeparagraffen og han fik en bøde på 2500 kroner.

Steen Jensen håber på genvalg og hvis det sker, vil han være løsgænger i kommunalbestyrelsen, siger han. Det er for sent at fjerne Steen Jensens navn fra stemmesedlen, hvorfor han fortsat vil stå under DF.

Han blev valgt ind i kommunalbestyrelsen ved kommunalvalget i 2013 og genvalgt i 2017, hvor han fik 475 stemmer. 

Steen Jensen er nummer to på listen over DF's kandidater til det kommende valg.