Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Birgitte Dahl Jeppesen er bosat på Anholt, og så er hun kandidat til det kommende kommunalvalg. Bliver hun valgt ind, kan det tage hende tre dage at deltage i et byrådsmøde. Birgitte håber derfor, at det i fremtiden bliver muligt at deltage i nogle møder via en online forbindelse. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Hvad vægter højest?

Det er spørgsmålet, Birgittte Dahl Jeppesen og SF i Norddjurs stiller i disse dage.

Vægter hensynet til, at alle skal have mulighed for at blive lokalpolitiker højere end hensynet til, at møderne så vidt muligt skal foregå digitalt?

Birgitte Dahl Jeppesen er, udover at være kandidat til kommunalbestyrelsen, også bosat på Anholt. Hun mener, at medlemmerne af landets byråd og kommunalbestyrelser skal have mulighed for at deltage digitalt i møderne, hvis vind, vejr eller transportmuligheder gør det svært for dem at møde op fysisk.

Derfor har hun sammen med SF i Norddjurs i et åbent brev stillet forslag til Indenrigsministeriet om at ændre reglerne.

Som det er nu, skal politikere nemlig møde fysisk op der, hvor møderne foregår, for at deltage i dem.

Det kan blive svært for Birgitte, for færgen til og fra Anholt sejler kun fire dage om ugen. Det betyder, at Birgitte Dahl Jeppesen skal sætte tre dage af for at deltage i kommunalbestyrelsesmødet, der finder sted om tirsdagen.

- Det gør jeg også gerne, men af og til kan der være ting på Anholt, jeg ikke kan gå glip af, eller det kan være, at færgen simpelthen ikke sejler, fordi det blæser for meget, siger Birgitte Dahl Jeppesen.

I dagens nyhedsbrev smutter vi også en tur over kommunegrænsen. Jorden ved lufthavnen i Tirstrup skal nemlig undersøges for det giftige stof PFOS, og derfor har 37 lodsejere fået tilbuddet om at få undersøgt deres grundvand.

Min kollega, Asbjørn With, har snakket med Ellinor og Kurt Soelberg. De har takket ja til tilbuddet.

- Vi er ikke bekymrede, men når kommunen tilbyder at foretage en analyse af vandet, siger vi selvfølgelig ja tak, siger Ellinor Soelberg.

Ellers vil jeg blot - som altid - tilføje, at har du ris, ros eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til mig på emahh@jfmedier.dk.

God læselyst!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist

Birgitte fra Anholt kan få svært ved at nå til nogle byrådsmøder - men må ikke deltage digitalt

Foto: Emma Ahlgreen Haa

Birgitte Dahl Jeppesen er bosat på Anholt, og så er hun kandidat til kommunalbestyrelsen i Grenaa.

Sammen med sit parti har hun i et åbent brev stillet forslag til, at reglerne ændres, så lokalpolitikere har mulighed - hvis nødvendigt - for at deltage digitalt i møderne. Sådan er det nemlig ikke i dag, og det betyder, at Birgitte Dahl Jeppesen ikke må deltage via eksempelvis Skype, hvis hun en dag er forhindret i at rejse fra Anholt til Grenaa. 

For Birgitte handler det ikke kun om hende selv. Hun mener også, at der kan sidde andre derude - både i Norddjurs, men også i resten af landet - der ikke stiller op i lokalpolitik, fordi det af og til kan være svært for dem at nå frem til møderne.

- Bare i Norddjurs har vi jo byer, hvor du ikke kan komme hjem med bussen om aftenen. Der kræver det, at du som lokalpolitiker har bil, så du selv kan komme hjem, siger Birgitte Dahl Jeppesen.

Læs meget mere om den sag i artiklen, som du finder ved at klikke her.

Ellinor og Kurt har sagt ja til at få deres vand undersøgt: - Selvfølgelig skal det tjekkes for gift

Foto: Asbjørn With

Ellinor og Kurt Soelberg har boet i Stabrand klods op af lufthavnen i Tirstrup i næsten 50 år.

En brandslukningsplads på lufthavnens område er et af de steder, hvor man skal undersøge fra PFOS.

I alt skal 145 steder undersøges i kølvandet på en sag fra Korsør, da det viste sig, at 118 børn og voksne fra området havde fået målt store mængder af det giftige stof i deres blod, efter de havde spist kød fra kvæg på en nærliggende mark, der var forgiftede med PFOS.

I Stabrand, hvor Ellinor og Kurt bor, er flere af beboerne ikke koblet på det kommunale vandværk. De får i stedet drikkevandet fra deres egne boringer. På grund af boringernes placering i forhold til brandslukningspladsen inde på lufthavnens område, er blandt andre Ellinor og Kurt Soelberg blevet tilbudt en omfattende analyse af vandet i deres boring.

I artiklen, som du finder ved at klikke her, fortæller Ellinor og Kurt Soelberg om deres tætte relation til lufthavnen og om, hvorfor de har sagt ja tak til at få testet deres drikkevand, selvom de har drukket det uden at blive syge hver dag i 48 år.

Gammel Estrups direktør takker af efter 22 år

Foto: Annelene Petersen

Efter 22 år på herregårdsmuseet Gammel Estrup siger museumsdirektør Britta Andersen nu farvel og tak.

Det oplyser museet i en pressemeddelse. Britta Andersen stopper til maj 2022.

Det er dermed en lokal ildsjæl, museet nu skal sige farvel til. Britta Andersen kom til Gammel Estrup i 2000, og dengang var museet et helt andet sted, end det er i dag.

- Man kan vist roligt sige, at museet både indadtil og udadtil var faldet i en dyb, dyb tornerosesøvn. Man havde haft 25 år, hvor man mere eller mindre havde ladet alt stå til. Så vi har virkelig været igennem alting fra kælder til kvist. Vi har gjort et kæmpe stykke arbejde for at få tingene til at skinne, har Britta Andersen tidligere sagt i et interview med NorddjursLIV.

Udover hende selv, var der to museumsbetjente ansat, og når der kom gæster, rendte Britta Andersen selv ned og åbnede døren for dem.

I dag er museet en kulturinstitution, der hvert år trækker tusindvis af gæster til. Og Britta Andersen kan tilskrives en stor del af æren.

Efter et langt arbejdsliv er det tid til at lade nye kræfter tage over.

- Jeg har sammen med mine dygtige ansatte været på en eventyrlig rejse med Gammel Estrup gennem de seneste 22 år. Stedet har udviklet sig helt fantastisk, og vi står et sted nu, hvor jeg føler, at jeg godt kan slippe tømmen, siger Britta Andersen i pressemeddelelsen. Nu glæder hun sig i stedet til at bruge mere tid sammen med sin mand, deres børn og børnebørn.

Her på NorddjursLIV har vi tidligere tegnet et portræt af Britta Andersen, som du finder ved at klikke her, og vi var også forbi for at snakke om den økonomiske kamp, museet kæmpede sidste år.

Den kamp kan du læse mere om ved at klikke her.

I tvivl om, hvem du skal stemme på? Tag vores kandidattest

Foto: Jysk Fynske Medier

16. november skal vi til stemmerurnerne - og vi skal tage stilling til både kommunalvalget og til regionsrådsvalget.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på eller ønsker du at blive præsenteret for de mulige kandidater, så kan du med fordel tage en af vores to kandidattests.

I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle kandidaterne mulighed for at svare på.

Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Du kan efter testen se kandidaternes uddybende forklaringer til hvert spørgsmål.

Der er både spørgsmål om nationale forhold og om regionale og kommunale forhold for dig i Norddjurs Kommune.

Da du skal sætte to krydser, er der to tests, du kan tage.

Klik her for at finde testen til kommunalvalget.

Klik for for at finde testen til regionalvalget.