Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Trine Steinicke fra Pindstrup havde udsigt til den store røgsky over spånpladefabrikken i Pindstrup, hvor beredskabet kæmpede mod flammerne i en stor bunke flis. Selvom røgen blandt andet har bevæget sig ind i hendes udestue, er hun ikke vred på fabrikken få hundrede meter fra hendes hjem. Foto: Søren Øhlers

Storbrand sendte røg over Pindstrup og omegn - men det er en del af pakken

Pindstrup kom i forrige uge på landkortet, da der udbrød brand på spånpladefabrikken i byen. Det medførte både massiv mediedækning og en tung, tæt røg, der lagde sig over byen og fik politiet til at råde folk med hjerteproblemer og lunge-og luftvejssygdomme til at søge væk.

Pindstrup er ikke just en del af Norddjurs, tænker du måske, men det er alligevel storbranden, vi har valgt at sætte fokus på i dette nyhedsbrev.

Det har vi gjort, fordi ild og røg er ligeglad med kommunegrænser, og røgen fra branden også har generet borgere i Norddjurs. Derudover har stort set ingen på Djursland kunnet undgå at bemærke den massive mediedækning, som branden på fabrikken har medført.

Faktisk var der både droner i luften og gule bjælker på TV-skærmene, da branden for godt halvanden uge siden brød ud på spånpladefabrikken med det knap så mundrette navn Kronospan - Novoplan Træindustri.

Det er ikke første gang, at der går ild i noget på fabrikken, men denne gang kunne sprinklersystemet og fabrikkens andres sikkerhedsforanstaltninger ikke forhindre branden i at udvikle sig.

Første udmelding gik på, at det ville tage op mod tre uger at slukke branden, og den massive røg lagde sig tungt over byen.

Torsdag morgen i sidste uge kunne politiet dog meddele, at nu var branden slukket.

En af grundene til, at det var gået så stærkt var, at beredskabet fik en hjælpende hånd til at slukke branden fra blandt andre Aarhus Airport, Forsvaret og virksomhederne AC Recycling og EHJ Energi.

Hvordan har indbyggerne det i Pindstrup egentligt med branden?

Det forsøgte min kollega Søren Øhlers at finde ud af, og han tog derfor opstilling foran Dagli' Brugsen i Pindstrup.

Faktisk er det ikke mange borgere, der er sure eller irriterede. De mener, at det er noget, man må tage med, når man bor så tæt på fabrikken.

Resten af den historie får du længere nede i nyhedsbrevet.

Jeg vil også minde om, at der nu kun er otte dage til kommunalvalget. Ved du stadig ikke, hvor din stemme skal sættes, kan du tage vores kandidattest, eller du kan møde op til et vælgermøde i kommunen for på den måde at blive klogere.

Vi har samlet en oversigt over de vælgermøder, der finder sted den næste uges tid, længere nede i nyhedsbrevet.

Har du en historie, du gerne vil dele med os, eller andet på hjerte, så er du som altid velkommen til at skrive. Du fanger mig på emahh@jfmedier.dk og min kollega Asbjørn på aswch@jfmedier.dk.

Ellers vil jeg blot ønske dig en dejlig dag - og sige tak, fordi du læser med.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist

Storbrand hærgede Pindstrup - men borgerne tager det pænt

Foto: Annelene Petersen

Borgerne har bestemt været generet over branden og den medfølgende røg, men de mener også, at det er en del af pakken, når man gerne vil bo så billigt og naturskønt, som man gør i Pindstrup.

- Fabrikken er svær at overse, så man må have tænkt over det, da man flyttede hertil. Jeg bliver lidt irriteret, når medierne bringer historier, der giver indtryk af, at borgerne i Pindstrup er trætte af fabrikken. Det er de fleste altså ikke, lyder det blandt andet fra Trine Steinicke, som er en af de beboere, Søren mødte på sin tur til Pindstrup.

Find ud af hvad flere af beboerne mener i artiklen, som du finder ved at klikke her.

Kom tæt på kommunens byrødder

Privatfotos

Siden september har jeg talt med et udpluk af de lokalpolitikere, der i dag sidder i den norddjurske kommunalbestyrelse.

Hvad er vedkommende rundet af, hvorfor gik han eller hun ind i politik og hvilket minde fra barndommen tænker vedkommende tilbage på med størst glæde?

Det har jeg gjort, så du forhåbentligt kan lære dem bedre at kende.

For nok har du højst sandsynligt selv været med til at vælge dem, da du satte dit kryds på stemmesedlen i 2017, men ved du egentligt, hvem de er? Det er trods alt dem, der repræsenterer os alle og vores ønsker politisk i Norddjurs.

Jeg har forsøgt at sætte fokus på mennesket bag den førte politik, og ikke nødvendigvis politikken. Jeg tror nemlig på, at politik ikke bare er politik.

Var der et portræt, der glippede, eller har du først lige fundet vej til NorddjursLIV, så har jeg samlet op på de 15 kommunalbestyrelsesmedlemmer, der har sagt ja til at være med.

Du skal bare klikke her, så bliver du ført til artiklen.

Her er kommunens vælgermøder

Foto: Emil Helms

Med otte dage til kommunalvalget intensiveres kampen om stemmerne, og du kan møde en række af kommunens kandidater - og få svar på dine spørgsmål - til de vælgermøder og lignede arrangementer, der finder sted den næste uges tid.

  • Mandag 8. november klokken 19 til 21.30: Vælgermøde på Ørsted Kro & Hotel, Rougsøvej 118, Ørsted
  • Mandag 8. november klokken 19: Vælgermøde i Åstrup Hallen, Mellemstrupvej 21, Grenaa
  • Tirsdag 9. november klokken 12 til 13.30: Vælgermøde, Grenaa Rotary, Kulturhuset Pavillonen, Kærvej 11, Grenaa
  • Tirsdag 9. november klokken 19: Vælgermøde i Ørum Aktiv Center, Skolebakken 43, Ørum
  • Torsdag 11. november klokken 14.45 til 17.45: Debatmøde på P4 Østjylland, Torvet 3, Grenaa
  • Torsdag 11. november klokken 19 til. 20.30: Socialdemokratiet afholder vælgermøde i idrætscentret i Auning (Sdr. Fælledvej 5C, Auning) med kandidater, der bor i byen
  • Lørdag 13. november klokken 10 til 14: Socialdemokratiet og Venstre holder gadekampagne på torvet i Grenaa
  • Søndag 14. november klokken 10: Valgduel med Socialdemokratiet og Venstre i Nørager Forsamlingshus, Munkhusevej 6, Nørager, Allingåbro

Du kan også med fordel tage en af vores to kandidattests.

I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle kandidaterne mulighed for at svare på.

Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Der er både spørgsmål om nationale forhold og om regionale og kommunale forhold for dig i Norddjurs Kommune.

Da du også skal stemme til regionalvalget, finder du også en kandidattest til dette valg.

Klik her for at finde testen til kommunalvalget.

Klik for for at finde testen til regionalvalget.