Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Anette Ruby Liebe er en af de kvinder, der stiller op til dette års kommunalvalg. Som skolelærer og småbørnsmor peger hun på, at hun - hvis hun bliver valgt - kan tage noget andet med til bordet end de lidt ældre kollegaer. - Man har mere føling med, hvad det vil sige at have mindre børn, når man selv står i det, siger hun. Foto: Emma Ahlgreen Haa

- Man har mere føling med børn og unge, når man selv er småbørnsforælder

Når vi på tirsdag går ned i stemmeboksen for at stemme til kommunalvalget, kan vi i Norddjurs sætte vores kryds ved en af 79 opstillede kandidater.

47 af dem er mænd, mens 32 er kvinder. Det vil sige, at godt 40 procent af de opstillede er kvinder, mens 60 procent er mænd.

Der er altså en overvægt af mandlige kandidater. Og samme billede tegner sig i andre af landets kommuner.

I Syddjurs er knap 34 procent af de opstillede kandidater kvinder, mens 66 procent er mænd. I Skanderborg er tre fjerdedele af de opstillede kandidater mænd.

Er det så et problem, at der ikke er nok kvinder i kommunalbestyrelsen?

Ja, det er det. På samme måde som det er et problem, hvis der ikke er nogen unge mennesker, ikke er nogen med små børn, eller ikke er nogen, der er 50+ år.

En kommunalbestyrelse - eller et byråd - skal helst være en repræsentativ samling af mennesker. En god blanding af både ældre, unge, folk med børn, folk uden børn og folk med børnebørn. På den måde sikrer vi nemlig, at et bredt udvalg af holdninger og værdisæt er repræsenteret.

I den nuværende kommunalbestyrelse sidder syv kvinder og 20 mænd.

- Det er ikke mange, konstaterer Anette Ruby Liebe.

Hun er en af de kvinder, der har valgt at stille op til kommunalbestyrelsen for forhåbentligt at ændre den statistik.

Jeg har talt med hende og to andre kvinder, der stiller op til dette års valg. Alle har de gjort sig overvejelser inden de stillede op. Overvejelser, som jeg tror, mange ligesindede har gjort før dem.

Har jeg tiden til det?

Vil det påvirke mine børn?

Taler folk ordentligt til hinanden?

Har jeg lyst til at bekende politisk kulør på den måde?

I artiklerne, som du finder længere nede i nyhedsbrevet kan du læse mere om deres overvejelser, og også høre nogen af dem give deres bud på, hvordan vi får flere yngre og flere kvinder til at stille op.

Slutteligt vil jeg blot minde dig om, hvor vigtigt det er, at du bruger din demokratiske ret til at stemme. Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad du stemmer, men det betyder meget, at du stemmer.

Kommunalpolitik har indflydelse på, om din gamle mormor får gjort rent, om der er lys på gaden, om der er ordentlig støtte til svage børn i skolen og om der er nok fritidstilbud til dine børn. Derfor er det vigtigt!

Husk, at du altid er velkommen til at skrive til mig på emahh@norddjursliv.dk, hvis du har idéer til historier, jeg skal tage op. Du er også velkommen til at skrive til min kollega Asbjørn på aswch@jfmedier.dk.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist

Anette Ruby Liebe: - Der ER forskel på, om man har børn eller børnebørn i daginstitution

Foto: Emma Ahlgreen Haa

For Anette Ruby Liebe var det tidsfaktoren, der bekymrede hende allermest, inden hun sagde ja til at stille op. Hun er mor til tre, hustru og lærer. Og det er vigtigt, at hun kan gøre tingene ordentligt.

Men hun mener også, at det er vigtigt, at kommunalbestyrelsen er bredt repræsenteret. I den nuværende kommunalbestyrelse er syv ud af de 27 medlemmer kvinder. Det er ærgerligt, mener hun.

- For mig handler det ikke kun om, at der er for få kvinder, men at der generelt er en forkert sammensætning af yngre og ældre mennesker. For der ER forskel på, om man har børn eller børnebørn i daginstitution. Man har mere føling med, hvad det vil sige at have mindre børn, når man selv står i det, siger hun.

Læs mere om Anette Ruby Liebes bevæggrunde for at stille op og hvilke overvejelser, hun har gjort sig, i artiklen her.

Stinne Thorsen Kvorning: - Man kan ikke bare sidde derhjemme og brokke sig

Foto: Emma Ahlgreen Haa

Med to små børn, har Stinne Thorsen Kvorning tidligere haft svært ved at finde tiden til at stille op i lokalpolitik.

I år blev hun så enig med sig selv om, at nu skulle det være.

- Man kan ikke bare sidde hjemme i sofaen og brokke sig. Hvis man synes, der skal gøres noget, må man gøre det, siger hun.

Hun havde store overvejelser på sine børns vegne, inden hun sagde ja til at stille op.

- Ville folk antaste dem, eller vil de blive ekskluderet fra visse ting på grund af mig?

Stinne Thorsen Kvorning mener også, at kommunalbestyrelsen kan bruge nogle flere unge og nogle flere kvinder. Hun håber, at folk vil kigge på hende og tænke, at hvis hun kan, så kan de også.

- Folk kommer til mig og siger, at jeg er sej, men det er slet ikke så farligt - alle kan gøre det, siger hun.

Læs mere om Stinne Thorsen Kvornings overvejelser for og imod i artiklen her.

Kate Barner: - Vi skal have flere kvinder i lokalpolitik, for det giver bedre debatter

Foto: Privat/Kate Barner

Kate Barner vil nødig tale grimt om den eksisterende kommunalbestyrelse, for det er dygtige og engagerede mennesker, der vil kommunen det bedste.

Men syv kvinder ud af 27 er ikke imponerende, konstaterer hun.

- Vi skal helst have flere kvinder med, siger hun og fortsætter:

- Kvinder og mænd har forskellige værdier og forskellige måder at tænke på. Derfor er det vigtigt med en god blanding. En lige fordeling af mænd og kvinder giver gode energier og bedre debatter, siger Kate Barner.

Selv spekulerede hun meget på, om hun kunne holde til den hårde tone, der kan være i politik.

- Særligt på de sociale medier kan der være folk, der taler grimt.

Taler - eller skriver - folk grimt til hende, gør hun dog kort proces.

- Jeg gider ikke den tone, så man bliver udelukket fra debatten, hvis man ikke taler pænt, siger Kate Barner.

Læs mere om Kate Barners forhold til politik og hendes bevæggrunde for at stille op i artiklen her.

Ved du heller ikke, hvem du skal stemme på?

Foto: Henning Bagger

Vores kandidattest er allerede blevet taget mere end én million gange. Ved du heller ikke, hvem du skal stemme på, har du også mulighed for at tage den og blive klogere.

I kandidattesten får du mulighed for at svare på en række spørgsmål, som kan give dig et indtryk af hvilken kandidat, du er mest enig med.

Og du kan tage testen for både kommunalvalget og for valget til regionsrådet.

I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som alle kandidaterne i Norddjurs allerede har haft mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger.

Du kan efter testen se kandidaternes uddybende forklaringer til hvert spørgsmål.

Der er både spørgsmål om nationale forhold og om forhold regionalt og kommunalt, som er relevante for dig i Norddjurs Kommune.

Da du skal sætte to krydser, er der derfor også to tests, du kan tage.

Tag testen til kommunalvalget i Norddjurs ved at klikke her.

Og klik her for at tage testen til regionsvalget.

Fik du set? Valgdebat for politikerne i Norddjurs havde fokus på kommunens økonomiske krise

Arkivfoto: Annelene Petersen

Den økonomiske krise, som kommunen var igennem i starten af valgperioden, var det helt store tema, da TV2 Østjylland afholdte valgdebat.

En hård genopretningsplan fik kommunen ud af krisen, men det gjorde ondt, og kommunen er ikke helt ovenpå endnu.

Socialdemokratiet med borgmester Jan Petersen holdt undervejs i debatten fast i, at man ikke kendte omfanget af krisen og ikke havde set det gå galt, før krisen ramte.

Venstre og deres borgmesterkandidat Kasper Juncher Bjerregaard mente til gengæld, at man fra deres side havde forsøgt at advare om den dårlige økonomi. 

- Det var et trafikuheld i langsom gengivelse, sagde han blandt andet under valgdebatten.

Selvom den økonomiske krise fyldte meget, blev der også tid til at tale om blandt andet skoler og skolelukninger, ældrepleje og udvikling af landdistrikterne.

Fik du ikke set TV2 Østjyllands valgdebat - eller vil du gerne gense den - så kan du trykke her og blive ført direkte til debatten.