Kvadratisk, praktisk, god
"Quadratisch, praktisch, gut."
Den nyvalgte borgmester er hverken tysk eller lavet af chokolade, men der er alligevel noget over Ritter Sports berømte slogan, der rimer på Kasper Bjerregaard.
Ritter Sport har en fast ramme, der ikke ret godt kan pilles ved. Den er kvadratisk, og det er et vilkår. Det er også et vilkår for en Ritter Sport, at dens struktur består af 16 lige store tern, som smager bedst parvis.
Men inden for de rammer kan Ritter Sport udfolde sig i alle retninger, så der er noget for alle, uanset hvem man er, og hvad man godt kan lide.
Det er på mange måder, og med en let omskrivning, også beskrivelsen af din nye borgmester.
Han elsker struktur og rammer, fordi det giver frihed til at forløse menneskers potentiale.
Kasper Bjerregaards kolleger i kommunalbestyrelsen kender ham godt, og de ved udmærket, hvad der kendetegner manden, som 1. januar næste år sætter sig for bordenden og tager taktstokken i hånden.
De ved godt, at han ikke tager dørkarmen med sig, når han går ind i et lokale, og de ved også godt, at Kasper Bjerregaard er en rigtig, rigtig dårlig taber.
På bagkant af et kommunalvalg, som på alle måder endte, som ingen havde forventet, fortæller Kasper Bjerregaard om, hvad der driver ham som menneske, som leder og hvad han vil med magten som borgmester. Han fortæller også, hvad han er rigtig god til, og hvordan medaljens bagside ser ud.
Mens Kasper Bjerregaard fik borgmesterkæden om halsen, så ærgrer Benny Hammer (K) sig gul og blå.
I 20 år har han drømt om at blive borgmester. Men på trods af et rigtig skidt valg til den ellers sejrsvante Jan Petersen og hans socialdemokrater og på trods af et kanonvalg til Benny Hammer og Det Konservative Folkeparti, så ender han igen med en plads i anden række. Som viceborgmester.
Den variant har han smagt før, men han tager alligevel opgaven på sig og kæmper videre for de konservative værdier.
Har du ikke opdaget det, så vil vi blot fortælle, at vi nu er to journalister på NorddjursLIV.
Vi hedder Emma og Asbjørn, og vi holder begge to af lokaljournalistik og af at fortælle gode historier. Vores ambition er at levere god, nærværende og relevant journalistik til dig, der læser med - uanset hvor i Norddjurs, du bor.
Har du en god historie, så er du altid velkommen til at kontakte os. Du får fat i Emma på emahh@jfmedier.dk eller telefon 42 79 00 37 og Asbjørn på på aswch@jfmedier.dk eller telefon 61 66 46 03.
Velbekomme og kvadratisk, praktisk, god læselyst.
Den nye borgmester er ikke typen, der tager dørkarmen med ind i et lokale: - Men jeg er sikker på, at jeg bliver en god borgmester alligevel
Som nyvalgt borgmester står 47-årige Kasper Bjerregaard overfor en stor opgave. Efter flere år med økonomisk krise og hårde besparelser på blandt andet kernevelfærd begynder solen så småt at stå op over det nordlige Djursland igen.
Der er penge i kassen og Kasper Bjerregaard håber på, at han sammen med resten af kommunalbestyrelsen kan få truffet nogle af de langsigtede beslutninger, som skal være med til at udvikle kommunen i de kommende år.
Læs hele interviewet med den nyvalgte borgmester ved at klikke her.
Derfor blev Kasper Bjerregaard borgmester - trods færrest personlige stemmer i blå blok
Kasper Bjerregaard er ny borgmester i Norddjurs fra 1. januar 2022, men han var ikke den kandidat i blå blok med flest personlige stemmer.
Faktisk var han overgået af både Benny Hammer (K) og Jens Meilvang (LA).
Til gengæld var Venstre kommunens næststørste parti, og det var medvirkende til, at borgmesterposten landede hos dem - til Benny Hammers store skuffelse.
- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er skuffet over, at det ikke blev mig. Jeg har drømt om at blive borgmester i 20 år, siger han.
Viceborgmester vil kæmpe for forskønnelse af byerne
Benny Hammer (K) snuppede ikke borgmesterposten, men bliver viceborgmester i den nye kommunalbestyrelse - et hverv, han også har haft i denne valgperiode.
Med et kanongodt valg for Det Konservative Folkeparti, får de hele fire mandater med sig, og det glæder Benny Hammer.
- For med fire mandater kan vi virkelig få indflydelse, som han siger.
Noget af det, der skal tages fat på først, er forskønnelse af kommunen.
- Flere byer, men især Grenaa, trænger til et ansigtsløft. Der er simpelthen steder, hvor tingene halter for meget. På torvet i Grenaa er der et springvand, der ikke fungerer, og letbanestationen ligner en byggeplads. Det duer ikke, siger han.
Benny Hammer vi have, at byerne ser ordentlig ud - og øjebæer skal fjernes, så turister, indbyggere og andre får det bedst mulige indtryk af kommunen.
Jan Petersen genopstiller ikke til næste valg
Når vi i 2025 skal til kommunalvalg igen, bliver det uden Jan Petersen (S) på stemmesedlen.
Han har nemlig valgt ikke at genopstille.
Det skriver Lokalavisen Norddjurs.
- Vi gennemfører nu det generationsskifte, som sikrer, at vi kan vinde det næste valg om fire år. Derfor træder jeg nu et skridt tilbage, siger Jan Petersen til avisen.
Samme opdatering skriver han på sin Facebook-profil, hvor han understreger, at han ikke længere skal være frontfigur for Socialdemokratiet i Norddjurs.
- Man skal trække en streg i sandet. Jeg har set rigeligt med politikere, der ikke forstod, at nu var det slut. Og der er masser af talent i Socialdemokratiet i Norddjurs Kommune. Der kommer en ny spidskandidat, der kan gøre de kommende fire år til en parentes. Jeg glæder mig til at støtte den opgave, frigjort af politiske kæder og ansvar, skriver han blandt andet.
Jan Petersen har været borgmester i Norddjurs i 12 år. Inden han blev borgmester ved valget i 2009, var han folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Århus Amtskreds fra 1990 til 2007 og kandidat for Socialdemokratiet i Grenaakredsen fra 1988 til 2007.
Efter valgresultatet tirsdag, hvor det stod klart, at rød blok ikke ville få flertal, sagde Jan Petersen, at vælgerne har valgt ham - han er trods alt den med det højeste personlige stemmetal - og at han derfor tager fire år mere i kommunalbestyrelsen som menigt medlem.
Men det bliver altså den sidste valgperiode for Jan Petersen, der er 63 år gammel.
Lars Møller bliver i stedet gruppeformand og politisk ordfører. Sammen med Tom Bytoft får Lars Møller også partiets to poster i kommunalbestyrelsens økonomiudvalg.
Sammen med de to, udgør Jan Petersen stadig gruppeledelsen i gruppen, men han står skrevet som sekretær og politikudvikler - en helt ny post oprettet til formålet.
Jan Petersen sætter sig ikke på nogle af udvalgsposterne - men vil i stedet arbejde i kulissen for, at kommunen får rødt flertal om fire år.
- Jeg har valgt ikke at tage nogen store poster, men jeg har valgt at sætte fokus på nogle af udviklingsprojekterne i kommunen. Det er blandt andet Stenvad Mosebrug og Grenaa Sydhavn. Min rolle på det politiske plan bliver også at sikre, at den grønne dagsorden forbliver ambitiøs og ikke drukner i det blå projekt, sagde Jan Petersen til Randers Amtsavis i sidste uge.
Rød blok sætter navne på deres udvalgsformænd
Blå blok vandt valget og borgmesterposten, men tilbød Socialdemokratiet og SF tre poster som udvalgsformænd for at lave en bred konstituering henover midten.
Det sagde rød blok ja tak til, og de har nu sat navne på deres udvalgsformænd.
Allan Gjersbøl Jørgensen fra Socialdemokratiet bliver formand for kultur- og fritidsudvalget.
Karoline Bergkvist Søgaard, også fra Socialdemokratiet, bliver formand for det nye arbejdsmarkedsudvalg. Tidligere hed det erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget, men det udvalg er nu delt op i to, hvor Venstres Niels Ole Birk er formand for erhvervsudvalget.
Aleksander Myrhøj fra SF bliver formand for børne- og ungdomsudvalget. Den post har Mads Nikolajsen, tidligere spidskandidat for SF haft i denne valgperiode, men han har valgt at stoppe i lokalpolitik efter sammenlagt 27 år i kommunalbestyrelsen. Derfor er Aleksander Myrhøj ny spidskandidat - og han overtager altså også formandsposten i børne- og ungdomsudvalget.