Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jesper Cortes er borgerrådgiver i Norddjurs Kommune. Hans opgave er at holde øje med, at alting går ordentligt til, når borgere og forvaltning mødes. Foto: Asbjørn With

Jesper er den irriterende vagthund

Jesper Cortes og hans job i Grenaa har virkelig givet mig noget at tænke over.

Ikke nok med at den funktion, han varetager, er dybt relevant. Det sætter også fokus på noget af det allermest grundlæggende i min egen opfattelse af det land, vi lever i.

I de seneste 10 år har Jesper Cortes arbejdet som borgerrådgiver med det formål at holde øje med, hvordan borgerne bliver behandlet i mødet med den kommunale forvaltning.

Det handler om procedurer og retssikkerhed. Det handler om at bygge videre på den retssikkerhed, der gennem mere end 100 år er bygget op i Danmark og som er med til at sikre, at vi også i praksis er en retsstat, hvor alle er lige for loven

Sådan siger Jesper Cortes selv om den rolle, han varetager.

Jamen, er det ikke en selvfølge?

Nej, desværre ikke. Hele tiden og over hele landet er der danskere, som oplever, at loven ikke er lige for alle, og at det ikke er nogen selvfølge, at man i mødet med en kommune oplever en ypperlig og fejlfri sagsbehandling.

Selvfølgelig ikke. For ingen er fejlfri, og det er heller ikke det interessante. Det interessante er, om man kan tale om de fejl, der uvægerligt sker, og hvad man gør for at lære af sine fejl.

I dag betaler godt 60 kommuner veluddannede mennesker som Jesper Cortes for at holde øje med, hvordan kommunens egen forvaltning udfører deres arbejde, og hvad der kan gøres bedre.

Det er en stor ros til politikerne i de mange kommuner, også i vores egen, som med borgerrådgivere er med til at holde fokus på nogle af de ting, som er helt afgørende for, at vi i Danmark lever i en retsstat.

Mens de hos naboerne i Syddjurs først får en borgerrådgiver til næste forår, så har vi haft vores egen i næsten 10 år. Det er ret godt, og en rigtig god anledning til at sætte fokus på, hvad det egentlig er, Jesper Cortes gør, og på, hvorfor det er så vigtigt, at han er med til at sikre at retsstaten også fungerer i praksis.

Jamen, gør det nogen forskel, om vi lever i en retsstat eller ej?

Ja, for pokker!

I en retsstat er lovene lavet og vedtaget af folkevalgte repræsentanter. Ikke af kongen, dronningen eller Gud - men repræsentanter valgt af folket.

I en retsstat har vi frihedsrettigheder som ytringsfrihed, foreningsfrihed, religionsfrihed og forsamlingsfrihed. I Danmark beskytter vi mindretallets interesser, og vi har domstole, der er uafhængige af politikernes interesser.

Vi bekæmper nepotisme og korruption, og myndighederne kan kun gribe ind i vores liv og vores individuelle frihed, hvis loven giver dem ret til det.

Først og fremmest er loven lige for alle. Uanset om du er statsminister eller journalist Asbjørn With fra NorddjursLIV.

Men for at loven også i virkeligheden og i hverdagen opleves lige for alle, er det vigtigt hele tiden at være opmærksom på, hvordan retssikkerheden har det i praksis, og hvordan den opleves af den enkelte borger.

Og så er vi tilbage ved Jesper Cortes og hans funktion som borgerrådgiver.

Selvom Danmark ikke er et perfekt lille smørhul, så er det dog et smørhul, hvor der på trods af fejl, er et ønske om, at loven er lige for alle.

Også i de danske kommuner. Og også hos os i Norddjurs.

Med de ord, vil jeg invitere dig til at gå ombord i historien længere nede i nyhedsbrevet.

Husk, at du altid er velkommen til at skrive til os, hvis du har en god historie, eller hvis du har kommentarer til vores arbejde.

Du får fat i Asbjørn på aswch@jfmedier.dk eller telefon 61 66 46 03 og Emma på emahh@jfmedier.dk eller telefon 42 79 00 37.

God læselyst!

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

Jesper Cortes står lige i midten: - Jeg er ikke for borgeren og mod kommunen

Foto: Asbjørn With

Jesper Cortes er ikke som alle de andre flere end 3.200 medarbejdere i kommunen, når han møder på arbejde på rådhuset i Grenaa.

For i modsætning til langt de fleste andre, så er han uafhængig af forvaltningen.

Og det er der en god grund til.

Jesper Cortes er borgerrådgiver, og hans opgave er at holde øje med, hvordan borgerne bliver behandlet af kommunens ansatte. På den måde kan han være med til at skabe bedre sagsbehandling, færre klager, mere tilfredse borgere og et bedre og mere åbent miljø at arbejde i for sagsbehandlerne. 

For han er ikke for borgerne og mod kommunen.

Så klik her og tag med til Grenaa og mød borgerrådgiveren Jesper. En slags kommunal ombudsmand, hvis fornemmeste opgave det er at holde øje med procedurerne og stå vagt ved retssikkerheden.

Kattegatcentret holder lukket i tre uger

Foto: Emma Ahlgreen Haa

I Kattegatcentret bygger man på noget stort. Nemlig en tilbygning, der blandt andet skal indeholde et nyt pingvinanlæg. 

Byggeriet har stået på længe, og indtil nu har det været muligt at holde Kattegatcentret åbent som normalt. Men snart skal tilbygningen kobles på de eksisterende bygninger, og det både larmer og støver.

Derfor holder Kattegatcentret lukket fra mandag 29. november til og med mandag 20. december.

Det skriver Randers Amtsavis.

Når det nye pingvinanlæg åbner, bliver det en særlig oplevelse for de besøgende. For mens man normalt må betragte pingvingerne gennem en rude, kan man i Kattegatcentrest pingvinanlæg gå ind til pingvinerne og få sig en på opleveren med med kulde, lugt og larm fra de skræppende pingviner.

Pingvinanlægget forventes at åbne til april næste år.

Det' sørme, det' snart, december

Foto: Emma Ahlgreen Haa

Her på redaktionen glæder vi os rigtig meget til december. De første pebernødder er indtaget, og pynten finder så småt vej til vores kontor.

Vi elsker nemlig jul, og derfor skyder vi højtiden i gang i næste uge med et nyhedsbrev, der har julen som omdrejningspunkt. 

I den forbindelse tager vi på besøg hos Søren og Bettina, der har en juletræsplantage og hos Jamilla og Bente, der trods Bentes kræftsygdom gerne vil være med til at gøre julen god for dem, der ikke har så meget. Derfor uddeler de julekurve fyldt med godter, gaver og andre lækkerier til familier, der eksempelvis er ramt af kræft.

Har du også en god historie, må du endelig ikke tøve med at skrive til Emma på emahh@norddjursliv.dk. 

Det kan være, at du er med i et kor, der synger for de ældre på plejehjemmene, at du elsker nisser og har hele huset stoppet med dem eller at du inviterer nogen, der ikke har andre steder at være, med til din juleaften. Uanset hvad, vil vi rigtig gerne høre om det. 

Alt, det kræver er, at du har lyst til at fortælle den gode historie - og at du er frisk på, at Emma også tager et par billeder :-)