Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Med coronasikker afstand og smil fra begge parter, blev borgmesterkæden overdraget fra Socialdemokratiets Jan Petersen til Venstres Kasper Bjerregaard. Foto: Anders Tilsted

Kasper var ikke det ringeste valg

Ingen - og da slet ikke Jan Petersen eller Kasper Bjerregaard selv - havde set det komme, at borgmesterkæden fra 1. januar 2022 ville skifte ejermand. Men sådan gik det.

Vælgerne ville have noget andet, og derfor var det ved kommunalvalget i november blå blok, der fik flertal.

I denne uge blev borgmesterkæden så endeligt givet videre til Kasper Bjerregaard (V) og der blev sat en tyk streg under, at han er borgmester fra 1. januar 2022.

- Når det nu skulle være en fra den anden side af salen, er du ikke det ringeste valg, sagde afgående borgmester Jan Petersen (S) ved onsdagens konstitueringsmøde, hvor han også overdrog borgmesterkæden til den nye borgmester.

Faktisk er der to i kommunen - en fra den gamle Grenaa Kommune, som bruges til opgaver i Grenaa, og en fra den gamle Sønderhald Kommune, som bruges til opgaver uden for Grenaa.

- Du bestemmer selv, hvor tit du vil bruge dem, men jeg tror, at der er to situationer, hvor det vil vække skuffelse, hvis du ikke bruger den. Dels ved et royalt besøg og dels når du besøger en børnehave, men så må du regne med, at pudsekluden skal i brug efterfølgende, sagde Jan Petersen ved samme lejlighed.

På onsdagens møde blev der også sat endeligt navne på alle posterne i kommunalbestyrelsen. Heriblandt de seks udvalgsformænd, der får ansvaret for hvert deres udvalg.

Vi har i dagens nyhedsbrev spurgt de seks udvalgsformænd, hvad de vil kæmpe for de næste fire år, og hvad de ser som deres respektive udvalgs vigtigste opgaver.

På torvet i Grenaa er der pyntet op til jul, og rundt omkring i byen kan man finde Grenaa Egnsarkiv store julekalender. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I nyhedsbrevet tager vi også en tur til Grenaa, hvor Danmarks vel nok største julekalender finder sted i december.

Grenaa Egnsarkiv har nemlig opsat kalenderlåger rundt omkring i hele byen. Hver låge åbenbarer en ny bid af Grenaas historie og særligt specifikt den bygning, kalenderlågen nu hører til.

- Det giver folk mulighed for at lære Grenaa og byens historie endnu bedre at kende, siger Nina Adamsen, der er arkivleder i Grenaa Egnsarkiv.

Har du en idé til en historie, vi skal tage op - julerelateret eller ej - må du endelig ikke tøve med at skrive til os. Du fanger mig, Emma, på emahh@norddjursliv.dk og min kollega, Asbjørn, på aswch@jfmedier.dk.

God læselyst!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist

Hvad vil de seks udvalgsformænd kæmpe for de kommende fire år?

Fotos: Emma Ahlgreen Haa og Asbjørn With

Ved onsdagens konstitueringsmøde blev der sat en streg under de seks mennesker, der fra næste år skal være udvalgsformænd.

Blå og rød blok har hver især fået tre formandsposter. 

Jens Meilvang fra Liberal Alliance bliver formand for teknik- og miljøudvalget, Niels Ole Birk fra Venstre får erhvervsudvalget, Mads Jensen fra Det Konservative Folkeparti får voksen- og plejeudvalget, Aleksander Myrhøj fra SF bliver formand for børne- og ungdomsudvalget, Karoline Bergkvist Søgaard fra Socialdemokratiet får arbejdsmarkedsudvalget og Allan Gjersbøl Jørgensen fra Socialdemokratiet bliver formand for kultur- og fritidsudvalget.

Alle har de ambitioner nok at tage af for de kommende fire år.  

En enkelt vil have mere asfalt, en vil have ro i dagtilbuddene, en vil gøre kommunen til en attraktiv arbejdsplads og en vil sørge for, at alle mennesker bliver behandlet ligeværdigt. 

Fælles for dem alle er, at de er villige til at kæmpe for deres områder - og så er de positive over, at sammensætningen i hvert udvalg er så blandet, som den er.

Få hele historien ved at klikke her.

Oplev Danmarks største julekalender

Foto: Emma Ahlgreen Haa

I Grenaa kan du frem til 24. december opleve, hvad der må være en af Danmarks allerstørste julekalendere - hvis ikke den største.

I samarbejde med Grenaa Handel og byens butikker, har Grenaa Egnsarkiv lavet en julekalender, hvor du hver dag kan opleve en ny bid af byens historie. Lågerne finder du rundt omkring i byen, og de fortæller hver især en historie om den bygning, kalenderlågen nu engang er placeret ved.

- Forhåbentligt giver julekalenderen folk noget at snakke om, og en følelse af, at den er noget, vi er sammen om, siger Nina Adamsen, arkivleder i Grenaa Egnsarkiv.

Klik her for at få hele historien om julekalenderen.

Kattegatcentret beholder - mod forventning - deres tilskud

Foto: Anders Tilsted

Med udspillet til finansloven, der kom i august, så det ud til, at Kattegatcentret ville miste én million af deres bevilling, som de ellers har modtaget årligt i perioden 2018-2021.

Bevillingen, der normalt er på to millioner kroner, så nemlig ud til at ville blive halveret. Og det var skidt, for bevillingen er ifølge Kattegatcentret nødvendig, hvis de fortsat skal kunne blive ved med at holde fokus på blandt andet forskning og skoletjenesten.

Derfor er det også en glad direktør, der kaster et blik på den endelige aftale, der kom på plads tidligere i denne uge.

I den får centret nemlig igen to millioner kroner om året frem til år 2023.

- Det gør, at vi kan drive et godt og spændende marint oplevelsescenter, som gør en forskel for havet, siger Karsten Bjerrum, direktør i Kattegatcentret, til TV2 Østjylland.

Han fortsætter:

- Vores mission er netop at gøre vores gæster bidt af havet. Det er det, pengene skal gå til overordnet set.

Kattegatcentret holder som planlagt lukket i disse dage og frem til mandag 20. december, da man blandt andet er ved at lave en udbygning, der skal rumme et pingvinanlæg.

Det nye pingvincenter skal også indgå i arbejdet med at gøre gæsterne klogere på havet, og de dyr der lever i og omkring havet.

Oplev julen i gamle dage - nu i farver

Foto: Grenaa Egnsarkiv

I gamle dage var julen sort og hvid. Eller, sådan ser det i hvert fald ud, når man ser billeder fra den.

Dengang var farvefotografiapparatet nemlig ikke opfundet, og derfor er billederne af ens familiemedlemmer, det flotte juletræ og julemiddagen nemlig ikke i farver.

Det har Grenaa Egnsarkiv og TV2 Østjylland forsøgt at rette op på. Via et online fotoprogram har de fået farvelagt en række af datidens foto, hvilket skaber lidt liv til de gamle billeder.

Klik her for at se dem - og bedøm selv, om ikke julefesten er flottere i farver.

Smittetrykket i Norddjurs er meget højt - styrelse har bedt om nye tiltag

Foto: Jens Thaysen

Smittetrykket på Djursland er meget højt, og både Norddjurs og Syddjurs Kommune har fredag fået besked fra Styrelsen for Patientsikkerhed om, at de skal sætte gang i nye tiltag, der kan mindske smittespredningen.

Det skriver Randers Amtsavis. 

Tal fra Statens Serum Institut viser, at 155 borgere i Norddjurs Kommune i den seneste uge er blevet testet positive med corona, og det giver et incidenstal på 419,2.

Randers Amtsavis har været i kontakt med kommunaldirektør i Norddjurs Kommune, Christian Bertelsen.

- Vi har haft et smitteudbrud i Auning, og nu begynder smitten så også at stige andre steder i kommunen. Det er forventeligt, og borgerne skal ikke være utrygge. Men det er selvfølgelig helt afgørende, at vi alle sammen husker på de smitteforebyggende råd, siger Christian Bertelsen.

Få hele historien på amtsavisen.dk.