- Vi servicerer dem i hoved og røv!
Hvad vil det sige at føle sig velkommen?
Det er naturligvis en subjektiv følelse, men der er alligevel nogle elementer, som jeg tror er gældende de fleste steder. De gælder i hvert fald for mig.
Jeg føler mig velkommen, hvis jeg oplever, at værten har gjort lidt ekstra ud af det. Måske en dug på bordet. Måske et tændt stearinlys eller to. Der er måske også sat friske blomster på bordet, og måske dufter der af hjemmebag eller lækker mad.
En ting er, hvis man skal hjem til nogen privat. Noget andet er, hvis værten er en restaurant, en biograf eller en anden service, som jeg betaler penge for. Måske kan man sige, at man til en vis grad betaler for den service, der skal give mig som kunde en god oplevelse. Og det er ofte det, jeg vurderer mine oplevelser på.
Fik jeg det, som jeg havde forventet i forhold til, hvad oplevelsen har kostet?
Når det spørgsmål er besvaret, og jeg kan konstatere, at den restaurant, jeg har spist på, har serveret det, jeg bad om inden for en rimelig tid,og til den pris, der fremgik af menukortet, kan jeg begynde at mærke efter, om jeg følte mig velkommen.
Og det er tit her, at jeg personligt oplever, at beslutningen bliver truffet. Har jeg lyst til at komme tilbage?
Følte jeg mig velkommen?
Og hvad nu, hvis man er en af verdens største virksomheder, som ejer nogle af verdens dyreste maskiner, og man skal beslutte, hvor de skal vartes op, når de ikke er på arbejde?
NorddjursLIV fortalte kort før jul historien om de enorme borerigge, der lige nu ligger til kaj i Grenaa Havn.
I den forbindelse sagde Henrik Hundebøl, der leder afdelingen for stacking i Maersk Drillings division i Nordsøen:
Med andre ord, opfatter Maersk Drilling Grenaa Havn som en god vært.
Som vært er Grenaa Havn personificeret i havnedirektør Henrik Carstensen, som i samme anledning i høje toner roste det netværk af lokale virksomheder, som gør det muligt at være en fremragende vært, som Maersk Drilling har lyst til at vende tilbage til.
- Vi har simpelthen et kanongodt netværk af virksomheder, som kan løse alle opgaver. Tømrere, elinstallatører, hydraulikeksperter, smede, taxaer, hoteller, restauranter og alle de andre virksomheder, der skal til for at servicere et hvilket som helst ønske, som Grenaa Havns kunder måtte have, sagde han i nyhedsbrevet lillejuleaften.
Men hvem er de så, medlemmerne af det "kanongode netværk", som gør havnen og Grenaa til en god vært, som får gæsterne på de store borerigge til at føle sig velkomne?
Det har vi sat os for at finde ud af, og derfor skal du møde forpagter af Hotel Crone, Marianne Andersen, som med et stort smil forsikrer, at "vi servicerer dem i hoved og røv!", og som ikke går af vejen for at sende et studenterbrød afsted for at skabe glæde på en trist mandag.
Du skal også møde Frederik Høgh Brandstrup og Tommy Dam Jensen, der ved hvad "mousehole" , "BOP", "moonpool" og "piperaker" betyder, og derfor hurtigt og præcist kan hjælpe med stort set alt, når det handler om al den hydraulik, der får kraner, lifte og sluser til at åbne og lukke på en borerig.
Og så giver Søren Brix og Jan Dalby en karakteristik af de mange forskellige mennesker, der skal køres fra boreriggen og ind i land, når den sparsomme fritid for håndværkerne på riggene alligevel føles lidt for lang.
Velkommen indenfor hos Hotel Crone, Grenaa Hydraulik og DK-Taxi Grenaa.
Og rigtig god læselyst.
Crewet på riggene bliver som familie: - Når Anders' hold er på arbejde, ved vi, at der er tre vegetarer og en, der ikke spiser gluten
Marianne Andersen forpagter Hotel Crone, hvor hotellets køkken hver eneste dag bespiser mellem 40 og 120 mennesker på de to borerigge, som lige nu ligger til kaj i Grenaa Havn.
Ligesom alle andre, der spiser mad fra Hotel Crones restaurant, får riggenes ansatte dansk mad, der smager af noget, og hvor alting er hjemmelavet og ikke mindst lavet fra bunden, uanset om det er syltede agurker, kager eller brød.
Dét falder åbenbart i god smag, for der er bud efter maden på Hotel Crone. Men der er også et andet og mindst ligeså vigtig aspekt, der vækker begejstring.
Ekspertise fra den allerøverste hylde: - Vi er en servicevirksomhed, og vi er her altid. Også når der bare skal bruges et par stumper
En borerig er noget af det mest komplicerede maskineri, der findes.
- Det her grej er i en helt anden liga, siger værkfører hos Grenaa Hydraulik Tommy Dam Jensen.
Derfor rækker man heller ikke bare hånden op og siger, at man gerne lige vil servicere en hydraulisk cylinder på en boreplatform. For cylinderens formål kan muligvis være at forhindre en eksplosionsulykke, som kan koste mange menneskeliv, naturforurening og en økonomisk regning med ni nuller bagefter, som det skete, da boreriggen Deepwater Horizon brød i brand i 2010.
Flammerne kunne ses 40 kilometer væk, og 11 mennesker blev dræbt, inden riggen sank.
En tur i taxa er broen til at opleve noget på land: - Den eneste forskel er, at de fleste taler engelsk
Hvem er det, der stiger i land fra de store borerigge og går på opdagelse på land?
NorddjursLIV har spurgt en af dem, der får lov at være på tomandshånd med dem, når de stiger ind i hans taxa og skal lidt væk fra den flydende metal-ø, de ellers befinder sig på 24 timer i døgnet.
To gange i timen til Grenaa - endelig
Svigtende bomme, manglende sikkerhedsgodkendelse og frost på køreledningerne.
Der har været udfordringer nok for Danmarks første, moderne letbane i Østjylland.
Men fra 3. januar var letbanen fuldt udrullet, da toget for første gang nogensinde rullede ind på Grenaa Station to gange i timen.
Læs mere fra dr.dk her eller eller læs, hvad Norddjurs Kommune skriver om historien her.