Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Thine og Jacob Gosvig Haaber er vendt hjem til Thines barndomskommune. For særligt hende var det et stort ønske at lade sine børn vokse op i en lille, tryg 'bullerby' - præcis som hun selv gjorde det. Heldigvis kunne hun lokke husbonden Jacob med på idéen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Hver sjette flytter hjem igen - mon du er en af dem?

Bag ordene i toppen af dette nyhedsbrev gemmer sig en god nyhed.

En ny analyse fra Momentum, der udkom før jul, viser nemlig, at 15,2 procent af de 35-årige, der ellers var fraflyttet kommunen, er flyttet hjem igen. Altså er det mere end hver sjette, der bosætter sig i Norddjurs efter at være flyttet herfra.

Det er gode nyheder for Norddjurs, der ellers kæmper lidt med at få folk til at bosætte sig.

En af dem, der tæller med i statistikken, er Thine Gosvig Haaber, der vendte hjem sammen med sin mand og siden har udvidet familien med tre børn.

Muligheden for at være tættere på både sin familie og naturen var noget af det, der trak Thine tilbage.

- Den barndom, vores børn får her, er tryg. Der er mange legekammerater inden for gåafstand, der er mange aktiviteter, de kan gå til, og de har mulighed for at være tæt på naturen, siger hun.

Længere nede i dagens nyhedsbrev kan du få hele historien om Thine Gosvig Haaber og familiens tilbagevenden til Norddjurs.

Da jeg efterlyste borgere, der passede på beskrivelsen i en række lokale facebookgrupper, lød tilbagemeldingerne på noget af det samme som Thine beskriver.

- Vores børn har naturen tæt på, de er tæt på deres bedsteforældre og der er legekammerater på gaden, lød det fra 32-årige Emma Lund, der bor i Grenaa med sin mand og deres tre børn.

Familien har boet i Aarhus i 10 år, men til sidst blev den lille lejlighed for trang - og larmen næsten overvældende.

- Efter vi er flyttet til Grenaa er det gået op for mig, hvor meget larm der egentligt er i midten af Aarhus, hvor vi boede. Der var støj hele tiden, fortæller Emma Lund.

Også roen og naturen trak for 45-årige Henrik Juul, der bor i Auning med sin familie. Han er opvokset tæt på - i Lystrup - men flyttede som ung til København for at studere.

- Jeg endte med at blive hængende i næsten 20 år, inden min kone og jeg flyttede tilbage med vores tre drenge. I Norddjurs er vi tæt på alle mulige former for natur, og vi får meget mere for pengene end i København, fortæller han.

Er du mon en af dem, der er flyttet tilbage? Og har du lyst til at fortælle din historie?

Så er du velkommen til at skrive til mig på emahh@jfmedier.dk.

Ellers vil jeg blot ønske dig god læselyst!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist

Thine flyttede hjem til Norddjurs: - Jeg ville gerne give mine børn en oplevelse af at bo i en 'bullerby'

Privatfoto

Thine Gosvig Haaber voksede op i det, hun betegner som en 'bullerby', hvor der ikke var langt mellem naboerne, og hvor børnene trygt rendte ude på gaden og legede med hinanden.

Samme oplevelse ville hun gerne give sine børn. Derfor bor hun i dag med mand og deres tre børn i Stenvad. Et valg, familien ikke har fortrudt, selvom det krævede lidt betænkningstid.

De vidste nemlig godt, at Norddjurs ikke ligefrem er en rig kommune, og at skoletilbuddene kan være bedre i en af nabokommunerne.

- Da jeg selv er vokset op her, vidste jeg, at kommunen også har rigtig mange gode fortællinger at byde på, siger Thine Gosvig Haaber.

Få hele historien om Thine og Jacob og hør om nogle af deres overvejelser i artiklen, som du finder ved at klikke her.

Grenaa Marina får ny mole til 5 millioner kroner

Grenaa Marina. Ny mole. Foto: Anders Tilsted

Senere på året får Grenaa Marina lavet en ny ydermole. Det betyder også, at der fremover vil være indsejling til havnen fra syd og ikke fra øst.

Molen er 105 meter lang og koster i omegnen af fem millioner kroner. Marinaen har selv finansieret en tredjedel af beløbet, mens Norddjurs Kommune betaler resten.

- Molen vil gå fra den eksisterende mole, og så vil den få et knæk og gå hen mod fyret, siger Lars Weiss Hansen, havnemester i Grenaa Marina, til Randers Amtsavis.

Med den nye mole bliver der også lukket af for bølgerne, der ellers har været voldsomme, når der har været blæst fra nordøst fortæller havnemesteren til Randers Amtsavis.

Netop bølgerne giver i øjeblikket anledning til en tvist mellem marinaen og husbådsfirmaet Zunshine Living, der mener, de høje bølger er skyld i skader på deres husbåde.

Men det problem forventes altså løst senere på året.

Norddjurs hitter stort i antallet af overnatninger i 2021

Foto: Emma Ahlgreen Haa

Kommunens hoteller, campingpladser, sommerhuse og vandrehjem har haft travlt i 2021.

Selvom coronapandemien stadig raserede gennem en stor del af året, har overnatningsstederne i Norddjurs haft rekordtravlt.

Det viser en opgørelse fra VisitAarhus.

Hele 932.418 overnatninger blev det til i kommunen fra januar til november 2021. I samme periode året før var der 826.102 overnatninger. Det er en stigning på 12,9 procent - og en stigning på 21,6 procent i forhold til 2019.

Kommunen er - sammen med Syddjurs - den kommune, der har haft allerstørst stigning i antallet af overnatninger, og generelt har Norddjurs - som vi tidligere har fortalt her på NorddjursLIV - haft en god sommer set i forhold til antallet af turister og gæster.

Forud for sommeren var der ellers bekymring. Mange havde været tvangslukket i en del af årets første måneder, og der var ikke nogen sommerferiepakke at se frem til som sidste år. Men bekymringerne viste sig altså at være spildte.