Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Forandringens vinde blæser på Stenvad Mosebrugscenter. Adam Bindslev og Ikki Lyng Knudsen glæder sig over, at snart kan sættes flueben ved finansieringen til den nye æra på mosebrugscentret. Foto: Asbjørn With

Forandringens vinde blæser

Forandring fryder, siges det.

Men alt afhænger som bekendt af øjnene, der ser.

I oktober sidste år var NorddjursLIV sammen med godt 150 andre til informationsmøde på Stenvad Mosebrugscenter. Bølgerne gik højt, for det var bestemt ikke alle, der var lige begejstrede for udsigten til, at centret skulle gennemgå en forandring og på den måde bringes ind i en ny æra.

Men sådan bliver det, for nu har kommunalbestyrelsen på sit møde tirsdag eftermiddag, enstemmigt godkendt både de skitser, der er lavet til udviklingen af mosebrugscentret og den ansøgning, som styregruppen bag projektet har sendt ind til fonden Realdania.

Mødet i kommunalbestyrelsen runder vi også, og det kommer til at handle om hammerslag og virtuel deltagelse fra selvisolation.

Men tilbage til mosebrugscentret.

Et positivt svar ventes fra den store fond en af de nærmeste dage, og dermed er det både sikkert og vist, at omdannelsen af mosebrugscentret bliver en realitet.

Derfor trækker vi på NorddjursLIV en streg i sandet, og lader for og imod diskussionen hvile, for i stedet at se nærmere på de ideer og visioner, der ligger til grund for tankerne om, at den tidligere tørvefabrik og nuværende museum, i fremtiden også skal være et moderne og hyggeligt samlingspunkt og en stærk profil i den kommunale turismestrategi.

Der er simpelthen en lokal stolthed og kærlighed til stede

Ikki Lyng Knudsen

For der skal stadigvæk være museum, som formidler lokalhistorien og tørvefabrikkens virke og store betydning op gennem tiderne.

Men der skal også skabes mere lys og flere funktioner i den fantastiske hovedbygning, så der kan opstilles en mobil scene og andre faciliteter til foreningsliv, koncerter, foredrag, filmaftener og meget, meget mere.

"Det overordnede koncept i skitsematerialet er at kombinere mosebrugscentrets lokalhistorie med et fremtidens mødested for områdets borgere, foreninger, frivillige og ildsjæle. Hovedbygningen skal åbnes op og virke mere indbydende og tillokkende for besøgende, og udstillingen og uformelle opholdsarealer findes side om side i bygningen."

Sådan står der i den indstilling, som kommunalbestyrelsen netop har godkendt.

Der skal etableres fælleskøkken med plads til et par hundrede spisende gæster, så den velbesøgte tradition med fællesspisninger kan føres videre, og så skal det i langt højere grad være et hus, der sender ringe i vandet ud til de omkringliggende byer, som også skal opleve mosebrugscentret som deres.

- Det er vigtigt, at det bliver et sted, som kan bruges både til planlagte og spontane formål. Det skal være et sted, hvor alle føler sig velkomne, og det skal være nogle hyggelige rammer, som man bare kan vade ind i, uanset hvem man er. Tanken er, at skabe aktiviteter og fællesskaber på tværs af landsbyerne i klyngen, siger Ikki Lyng Knudsen, som har været med til at forme projektet hele vejen igennem.

Den nye formand for kultur- og fritidsudvalget, Allan Gjersbøl Jørgensen (S), glæder sig til at lægge konflikterne omkring mosebruget til side, og i stedet arbejde sammen med folkene i den snart nystiftede forening om at gøre mosebrugscentret til en succes.

- Både en succes for de lokale brugere af stedet, som gerne skal opleve, at det bliver et samlingspunkt, men også en succes, hvor mosebrugscentret får en stærkere position i vores turismestrategi. Det ser jeg rigtig store muligheder i, siger udvalgsmanden til NorddjursLIV.

Og har du lyst til at gøre din indflydelse på fremtiden for Stenvad Mosebrugscenter gældende, så får du snart muligheden.

For 1. februar klokken 19 er der stiftende generalforsamling for den forening, som på sigt skal stå for driften af centret i fremtiden.

Velkommen til en ny æra for Stenvad Mosebrugscenter.

Og rigtig god læselyst :-)

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

Ny udvalgsformand glæder sig til samarbejdet med ny forening: - Jeg vil gerne være med til at genstarte måden, vi kommunikerer på

Foto: Asbjørn With

Som ny formand for kultur- og fritidsudvalget får Allan Gjersbøl Jørgensen sammen med resten det nye udvalg æren af at hjælpe Stenvad Mosebrugscenter det sidste stykke i mål med det projekt, der med støtte fra kommunen og Realdania helst skal udvide brugen og mulighederne på centret.

Han håber, at fortidens konflikter omkring især driften af mosebrugscentret nu kan efterlades i fortiden, og personligt glæder Allan Gjersbøl Jørgensen sig til at være med til at skabe en succes.

Og så vil udvalgsformanden gerne være med til at genstarte måden at kommunikere med hinanden på.

Forandringens vinde blæser over Stenvad: En ny æra er på vej for mosebrugscentret i spændingsfeltet mellem fabrik, museum, lokalt samlingssted og turistattraktion

Foto: Asbjørn With

I det seneste stykke tid har konflikterne i forhold til, hvordan Stenvad Mosebrugscenter i fremtiden skal drives stjålet det meste af rampelyset, ligesom det har splittet lokalsamfundet i to lejre.

Men nu er skitserne og ansøgningen til Realdania godkendt af kommunalbestyrelsen, og en af de næste dage forventes Realdania at bevillige godt tre millioner kroner til projektet.

Derfor ser NorddjursLIV nu nærmere på, hvad det rent faktisk er, der skal ske og ikke mindst hvilke tanker, der ligger bag projektet.

Historisk kort debut til borgmester: 32 minutter, og så var det byrådsmøde slut

Foto: Asbjørn With

Nogle gange tager ting bare ikke ret lang tid.

Det tog for eksempel kun den nyvalgte kommunalbestyrelse 32 minutter at behandle de 19 åbne punkter, der var på dagsordenen i Kasper Bjerregaards (V) debut som borgmester og mødeleder.

I stedet for politik, handler det korte overblik over årets og valgperiodens første møde i kommunalbestyrelsen derfor om, hvordan man vedtager politik ved hammerslag, og hvordan det fungerer, når man deltager i et kommunalbestyrelsesmøde via et videolink.

Virtuel deltagelse ved udvalgsmøder har NorddjursLIV tidligere fortalt om, da en kandidat fra Anholt op til kommunalvalget stillede forslag om, at medlemmer af kommunalbestyrelsen skal kunne deltage i møderen virtuelt.

Den historie kan du læse her: Kandidat vil have ændret reglerne: Lokalpolitikere skal have mulighed for at deltage digitalt i møderne.

Mød op: Stiftende generalforsamling til ny forening omkring Stenvad Mosebrugscenter 1. februar klokken 19

Foto: Asbjørn With

Hvis du gerne vil gøre din indflydelse gældende i udviklingen af Stenvad Mosebrugscenter, og hvis du gerne vil være med til at arbejde for fællesskabsfølelse og identitet i alverdens forskellige udtryk, så husk, at der er stiftende generalforsamling til en ny forening med udgangspunkt i mosebrugscentret 1. februar klokken 19 til 22 i mosebrugscentrets lokaler i Stenvad.

Foreningen skal afløse den projektgruppe som i de seneste år har arbejdet for at udarbejde et forslag til, hvordan centret i endnu højere grad kan blive samlingspunkt for fællesskaber og aktiviteter i området omkring Stenvad.

Har du lyst til at se nærmere på planerne for centrets fremtid, så kan du begynde her, hvor du kan læse den ansøgning, som lige nu er sendt til fonden Realdania, som forventes at bidrage med godt tre millioner kroner til projektet.

Kommunen bidrager ligeledes med tre millioner kroner, så den samlede projektsum er på godt seks millioner kroner.

Du kan også læse meget mere om projektet her.