Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Skovskolen ved Auning kan det næste års tid se frem til at få mere plads til eleverne. I alt 55 millioner kroner gør det muligt at bygge blandt andet en ny undervisningslade. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Udbygning for 55 millioner kroner

Vidste du, at der i Auning ligger en uddannelsesinstitution, der tilbyder en række forskellige uddannelser og kurser indenfor skov, natur og landskab?

Er svaret nej, vil jeg gerne vove den påstand, at du ikke er den eneste. For med sin placering i Løvenholmskovene, og en forholdsvis stille tilstedeværelse, er der ikke mange der ved, at du i vores egen kommune rent faktisk kan uddanne dig til eksempelvis vildtforvalter eller skov- og landskabsingeniør.

Men det kan du, og nu er der flere gode nyheder på vej.

For det er relativt nyt, at Københavns Universitet udbyder selve uddannelsen til skov- og landskabsingeniør i Jylland, og det betyder også, at skolen i Auning ikke har helt plads til de mange studerende.

Det skal der laves om på, og derfor er der nu 55 millioner kroner på vej til skolen, så de kan bygge en ny lade til de studerende, og et sted, hvor de kan stå at øve med maskiner. I samme ombæring kommer der også en ny administrationsbygning med plads til de 30 undervisere, som skolen lige om lidt har tilknyttet.

Jeg har været på besøg på Skovskolen, hvor de glæder sig over, at der i fremtiden bliver bedre plads til de studerende.

Den historie - og historien om, hvor pengene komme fra - får du længere nede i dagens nyhedsbrev.

Du får også historien om Kasper Eriksen, der er flyttet tilbage til Norddjurs efter adskillige år væk fra kommunen.

Som du måske husker, berørte vi i et nyhedsbrev kort efter nytår en analyse fra Momentum, der viser, at mere end hver sjette igen bosætter sig i Norddjurs efter at være flyttet herfra.

En af dem er altså Kasper Eriksen, der blev tilbudt en stilling på Sjælland og dermed forlod Norddjurs. Muligheden for at give sine børn en god og tryg opvækst et sted, hvor alle kender hinanden - og muligheden for at være tættere på sin familie - fik ham dog til at vende tilbage.

- Der er et skidegodt sammenhold, hvor folk er meget sammen. Vi har en fin købmandsbutik, en velfungerende børnehave og en god vuggestue, og alle kender og vil hinanden, siger Kasper Eriksen.

Han mener ikke, at der i virkeligheden er så stor forskel på Slagelse, Norddjurs, Aarhus eller København.

- Hver by og hver kommune har sine problemer og sine ting at tumle med. Det finder man ud af, når man flytter væk, siger han.

Slutteligt vil jeg bare ønske dig god læselyst og sige tak, fordi du læser med.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist

Forstander glæder sig over udbygning

Foto: Jakob Helbig

Snart vrimler det med endnu flere studerende på Skovskolen ved Auning, der skal til at udbygge for 55 millioner kroner.

Skolen udbyder som den eneste i Jylland skov- og landskabsingeniøruddannelsen. Derudover kan du også blive blandt andet vildtforvalter og skov- og naturtekniker på skolen. Derfor kniber det snart med pladsen, for det giver selvsagt en hel del studerende.

I dag bor de i midlertidige barakker og bliver ligeledes til dels undervist i en midlertidig barak. Men det skal der laves om på, så der i stedet kommer en mere permanent løsning.

Det næste års tid bliver der dermed bygget en ny undervisningslade, en ny administrationsbygning og en ny hal, der kan opvarmes, hvor de studerende kan stå og arbejde eller øve med maskinerne.

- Det er virkelig fedt, for det betyder, at vi får meget mere plads til vores studerende og et meget mere sammenhængende miljø, siger forstander Thomas Færgeman.

Kasper flyttede fra Norddjurs til Slagelse - og tilbage igen

Privatfoto

En analyse fra Momentum, der udkom før jul, viser, at 15,2 procent af de 35-årige, der ellers var fraflyttet kommunen, er flyttet hjem igen. Altså er det mere end hver sjette, der bosætter sig i Norddjurs efter at være flyttet herfra.

Den gode nyhed har vi tidligere berørt i et nyhedsbrev her på NorddjursLIV, men i dag runder vi den lige igen.

Jeg har nemlig talt med Kasper Eriksen, der flyttede fra Stenvad til Slagelse for et job, men sidenhen vendte han tilbage til sin barndomskommune, og bor i dag i Nørager med sin familie.

Han tror på, at det er meget sundt for alle at komme ud at opleve noget andet end det, de plejer. Han sammenligner situationen med at gå til 25-års jubilæum på sin folkeskole.

- Man ryger hurtigt ind i den samme rytme og bliver den, man var, da man gik ud af folkeskolen. Rollerne i hierarkiet bliver de samme. Derfor har man godt af lige at blive rusket lidt op.

Han er dog glad for, at han valgte at flytte tilbage, og sætter stor pris på den tryghed, hans børn oplever ved at vokse op i Nørager.

- Det er en forholdsvis rolig by, og her er aldrig ballade, siger han.

Få hele historien om Kasper Eriksen, hans flytning til Sjælland og hans tilbagevenden til Djursland i artiklen, som du finder ved at klikke her.

Fik du ikke læst historien om Thine Gosvig Haaber, der rykkede tilbage til Norddjurs efter ti år i Aarhus, finder du den historie her.

Køb billet til Gammel Estrup - og få et årskort med i købet

Foto: Emma Ahlgreen Haa

1. februar slår Gammel Estrup og Det Grønne Museum igen dørene op for de besøgende, og de gør det med et godt tilbud.

Alle, der køber billet den første måned, får automatisk et årskort der giver adgang til begge museer et år frem.

Håbet er, at det lokker flere besøgende forbi, og det er tiltrængt efter endnu en periode med coronanedlukning.

Årskortet koster normalt 200 kroner, mens billetten, der også giver et årskort med, koster 110 kroner. Børn under 18 år har altid gratis adgang.

Herfra skal også lyde en opfordring til at besøge kommunens øvrige museer og turistattraktioner, der trænger til gæster efter den seneste nedlukning.

På Kattegatcentret har de igen slået dørene op, og her kan de besøgende komme helt tæt på hajerne, opleve fodring af sælerne og se de mange spændende fisk.

En billet koster 175 kroner for voksne og 95 kroner for børn mellem tre og 11 år.

På Museum Østjylland er der aktiviteter for store og små, og adgangen er gratis.

Husk blot gyldigt coronapas og mundbind, når du lægger vejen forbi et af stederne.

Superbrugsen i Glesborg introducerer fremtidens pantmaskine

Privatfoto: Superbrugsen Glesborg

I Superbrugsen Glesborg har medarbejderne svært ved at få armene ned. De har nemlig fået en ny pantmaskine.

Umiddelbart kan det godt lyde som en lidt kedelig nyhed, men maskinen er den første af sin slags i Østjylland, hvor du simpelthen kan hælde en pose eller en sæk med pantflasker direkte i maskinen. Maskinen tæller selv mængden af pant, og du slipper derfor både for at få fedtede og klistrede fingre og for at kæmpe med en stædig maskine, der ikke vil tage imod din pant.

Maskinen kan håndtere over 100 flasker eller dåser på én gang, og den er op til fem gange hurtigere end en traditionel flaskeautomat.