Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jacob Stensgaard er ejendomsmægler i Grenaa og Auning, og han tror, at 'Aarhus-effekten' har meget at sige, når man kigger på, hvor husene er dyrest i kommunen. Foto: Asbjørn With

Aarhus-effekten trækker folk til Auning

Det er billigt at bosætte sig i Norddjurs, og det er der flere, der får øjnene op for. For efter en periode, hvor kommunen har haft svært ved at tiltrække tilflyttere, lader det til, at boligmarkedet nu er stabilt.

Det er i hvert fald meldingen fra de ejendomsmæglere, som jeg har været i kontakt med i løbet af denne uge, og det er også det billede man får, når man kigger på tal fra Danmark Statistik.

Netop de billige priser kan være en af grundene til, at folk vælger at bosætte sig her, fremfor i eksempelvis Syddjurs- eller Aarhus Kommune.

For mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en villa eller et rækkehus i Danmark er 17.064 kroner, skal du i Norddjurs af med 7.655 kroner per kvadratmeter.

I Auning skal du af med lidt mere - godt 9.000 kroner per kvadratmeter - og ejendomsmægler Jacob Stensgaard har også indtryk af, at det er en by, hvor mange gerne vil bo.

- I Hornslet har der længe været tale om 'Aarhus-effekten', for det er en by, der ligger tæt på Aarhus, men hvor husene stadig er billigere. Det samme begynder vi at se i Auning nu, og her får du faktisk endnu mere for pengene, siger han.

Udover at Auning ligger centralt i forhold til både Aarhus og Randers, så har den også meget at byde på.

- Aunings største aktiv er, at byen er stor nok til at have alting indenfor byskiltene, siger ejendomsmægler Jacob Stensgaard.

Det er klart, at der er områder i kommunen, der er mere populære end andre. Og dermed også steder, hvor du får mere for pengene. Længere nede i dagens nyhedsbrev giver vi dig et overblik over de byer i kommunen, hvor kvadratmeterpriserne er billigst, og de steder, hvor der skal flere penge på bordet.

Selvom ejendomsmæglerne ikke altid skilter med 'sikker vej' i salgsopstillingerne, så er det tydeligt, at det er noget, køberne sætter pris på.

- Sikkerhed er altid et vigtigt argument, og vi kan se, at køberne er opmærksomme på, om huset ligger på en stille vej, om der er trafikforanstaltninger og så videre, siger ejendomsmægler Jacob Stensgaard.

Derfor må det også siges at være positivt, at kommunalbestyrelse har afsat knap to millioner kroner til netop foranstaltninger, der skal dæmpe farten og gøre trafikken mere sikker fem steder i kommunen.

Præcis hvor får du at vide længere nede i nyhedsbrevet, hvor vi også har talt med formanden for miljø- og trafik om, hvorfor det er vigtigt at bruge penge på.

Det var alt fra mig i denne omgang. Tak, fordi du læser med.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Jacob Stensgaard er ejendomsmægler i Grenaa og Auning. Han oplever, at særligt Auning er populær for nytilflyttere. Foto: Asbjørn With

Folk vil til Auning: Byen har den højeste kvadratmeterpris i kommunen

Længe har der været tegnet et billede af, at Norddjurs ikke var et sted, hvor folk bosatte sig. Den tendens er vendt, og flere og flere får øjnene op for Norddjurs. Særligt Auning er en populær by - både for dem, der allerede bor i Norddjurs og for dem, der gerne vil hertil.

Norddjurs er en kommune, folk flytter fra. Sådan lød det engang, men det er bestemt ikke tilfældet længere mener lokal ejendomsmægler. Særligt Auning er en populær by, midt mellem Aarhus og Randers, hvor du virkelig får noget for pengene.

De sidste tre år er det gået op og ned med ejendomsmarkedet i Norddjurs. Efter den økonomiske krise i 2018, faldt priserne og få flyttede til kommunen.

Da corona brød ud i marts 2020, faldt huspriserne, for så igen at stige - og falde - og stige - og falde og til sidst stige igen.

Prisen var på sit laveste i november 2019 med en gennemsnitspris på 6.505 kroner per kvadratmeter og på sit højeste i september 2021 med 8.286 kroner per kvadratmeter. Det er en stigning på godt 27 procent.

- Under corona så vi, at huspriserne steg. Det gjorde de i hele landet - også i Norddjurs, siger ejendomsmægler Jacob Stensgaard, indehaver af Nybolig i Grenaa og Auning.

Siden september 2021 er gennemsnitsprisen faldet lidt igen, men den ligger stadig over niveauet fra november 2019.

7.655 kroner skal du i dag i gennemsnit slippe per kvadratmeter i Norddjurs.

Til sammenligning skal du i gennemsnittet af med 12.944 kroner per kvadratmeter villa eller rækkehus i Syddjurs og 17.064 kroner per kvadratmeter i Danmark.

Der er altså noget om snakken, når folk siger, at du får meget hus for pengene i Norddjurs.

- Uanset hvor man bosætter sig i Norddjurs, så kommer man meget langt med sine penge, siger Jacob Stensgaard.

Mange vil til Auning

Længe har der været tegnet et billede af, at Norddjurs ikke var et sted, hvor folk bosatte sig.

Det kan man se i tal fra Danmarks Statistik, og den gamle kommunalbestyrelse har tidligere anerkendt, at der har været problemer med at tiltrække tilflyttere, men nu ser det altså ud til, at den tendens er vendt.

Tal fra Danmarks Statistik viser i hvert fald, at nettotilflytningen til kommunen er positiv.

Samme indtryk har ejendomsmægler Jacob Stensgaard. Han oplevelse er, at man har fået lukket et hul, hvor flere flyttede herfra end der kom til.

Som forklaring på den store fraflytning fra kommunen tror han, at den økonomiske krise kommunen oplevede i 2018 havde noget at sige.

- Vi havde ældre par, der satte deres hus til salg og flyttede til Syddjurs, fordi de var bekymrede for ældreplejen i Norddjurs. Og når jeg havde fremvisninger, fyldte det også meget for folk, at kommunen økonomisk ikke var et godt sted, siger han og fortsætter:

- Omvendt er der nu kommet stabilitet i økonomien, og derfor vil folk gerne flytte hertil, siger han.

Han forklarer, at især Auning er særdeles populær for nytilflyttere. Det er også her, at kvadratmeterprisen er højest.

Både byggegrundene og husene går som varmt brød i Auning. Kommunen er populær både blandt nytilflyttere og dem, der allerede bor i kommunen. Foto: Asbjørn With

Den gode placering mellem Aarhus og Randers er en af grundene til, at folk vælger Auning.

- Jeg kalder det 'Aarhus-effekten', for der er ikke langt til Aarhus, så du kan sagtens pendle frem og tilbage. Samtidig er der også kun 20 minutters kørsel til Randers, så byen ligger godt placeret i midten, siger Jacob Stensgaard.

Samtidig er huspriserne i Norddjurs markant lavere end i Syddjurs.

- Vælger du at flytte til Auning frem for Hornslet, er husene markant billigere. Der er knap 20 kilometer mellem de to byer, så du får meget mere hus for pengene uden at skulle ændre ret meget på beliggenheden, siger Jacob Stensgaard.

I resten af Norddjurs oplever man ikke lige så stor tilflytning af nye borgere. I stedet oplever flere ejendomsmæglere 'lokal urbanisering', altså borgere fra en mindre landsby, der flytter til en større bo som Grenaa.

- Mange vælger at flytte til Grenaa, fordi man her er tæt på skoler, indkøb og alt det andet, man gerne vil have i sin hverdag, siger Jacob Stensgaard.

Stor forskel fra by til by

Mens Auning ligger i den dyre ende af spektret, er der steder i Norddjurs, hvor du får endnu mere for pengene.

For mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en villa eller et rækkehus hele kommunen er 7.655 kroner, kan du faktisk slippe næsten 2.000 kroner billigere per kvadratmeter hvis du køber hus i Ørsted eller Trustrup.

Prisen for en villa på 140 kvadratmeter i Ørsted ville for eksemplets skyld koste 770.000 kroner, mens samme antal kvadratmeter koster 1.256.780 kroner i Glesborg.

Kommunens højeste kvadratmeterpris for en villa eller et rækkehus finder vi i Auning. Her skal du have 9.080 kroner op ad lommen. Altså koster et hus på 140 kvadratmeter groft sagt 1.271.200 kroner.

- Auning største aktiv er, at byen er stor nok til at have alt inden for bygrænsen, siger Jacob Stensgaard.

Der er også store forskelle fra postnummer til postnummer i forhold til, hvor lang tid et rækkehus eller en villa er til salg.

I Grenaa er en villa eller et rækkehus i gennemsnit til salg i 147 dage, mens det tager mere end dobbelt så lang tid at sælge et hus i Ørsted.

- Grenaa er kommunens største by, og selvom der ikke er mange, der kommer hertil fra andre kommuner, er der gang i hussalget, siger Jacob Stensgaard.

Han peger på, at Aunings popularitet skal findes som grund til, at det i gennemsnit tager 104 dage at sælge et hus i byen.

- Det er ikke kun nytilflyttere, der flytter til Auning. Vi ser samme tendens som i Grenaa, altså at folk, der bor i en mindre landsby, gerne vil til en større by, der har mere at tilbyde, siger Jacob Stensgaard.

Her stammer tallene fra

Til at lave denne artikel, har vi fået hjælp af boligsiden.dk til at finde de konkrete tal.

Tallene for Norddjurs' kommunes enkelte postnumre er fundet på forespørgsel fra NorddjursLIV, mens alle kan finde prisstatistik for hele kommunens på Boligsidens hjemmeside.

I begge ender af Ørsted bymidte skal der laves sikkerhedsskabende foranstaltninger. Her i den sydlige ende i krydset mellem Hollandsbjergvej og Rougsøvej bliver der lavet en vejhævning, således at billister bliver nødt til at sætte farten ned. Foto: Asbjørn With

Sikkerheden skærpes og farten skal ned: Knap to millioner kroner skal forbedre trafiksikkerheden fem steder

Kommunalbestyrelsen har afsat knap to millioner kroner til vejbump og hastighedsnedsættende foranstaltninger. Vi giver dig et overblik over de steder, trafiksikkerheden skal forbedres.

Både i Glesborg, Ørsted og Grenaa bliver der i år brugt penge på at gøre farlige og usikre strækninger mere sikre. Generelt handler det om at farten skal sættes ned, så ulykker og personskader undgås.

40 kilometer i timen.

Det bliver den nye lovlige hastighed igennem Ørsted, når kommunen i løbet af 2022 gør livet surt for de fartglade med flere forhindringer på strækningen gennem bymidten.

- Langt de fleste landsbyer ønsker sig, at hastigheden bliver sat ned til 40 kilometer i timen. Det giver rigtig god mening, for vi ved, at det ofte er hastigheden, der er skyld i trafikulykkerne, siger Jens Meilvang (LA), formand for kommunens miljø- og teknikudvalg.

Lige nu signalerer et lille, firkantet blåt skilt, at man anbefales at sætte farten ned til 40 kilometer i timen.

- Men det er ikke et krav og man kan ikke straffes for at lade være, konstaterer Jens Meilvang.

Hastigheden er et af de helt store problemer i Ørsted, og mens NorddjursLIV foreviger udvalgsformanden overfor kroen, drøner en sølvgrå bil forbi med langt over de ønskede 40 kilometer i timen.

- Vi kommer til at lave en vejhævning i krydset mellem Hollandsbjergvej og Rougsøvej i den sydlige ende af byen. Så giver vi en opdatering til den vejhævning, der allerede er i byen, og så bliver der etableret et vejbump i den nordlige del af bymidten ved Spar, forklarer Jens Meilvang.

På den måde tvinges bilister fra begge retninger ned i fart, og det bliver svært at sætte farten op på vej gennem byen, inden den næste udfordring for bilens fjedre dukker op.

- Med de trafiksikkerhedsmæssige tiltag bliver det også muligt for os at sænke hastighedsgrænsen til 40 kilometer i timen. Det bliver ikke længere en anbefaling men et krav, forklarer Jens Meilvang.

Hovedgaden i Ørsted (Rougsøvej) glider i bløde kurver gennem byen. Kurverne er ikke helt skarpe nok til at tvinge trafikanter til at sætte farten ned, men skarpe nok til, at det er svært af have overblik over strækningen ind gennem byen. Den kombination giver anledning til mange farlige situationer, og derfor har Jens Meilvang (LA) og resten af miljø- og teknikudvalget besluttet at tvinge farten ned til 40 kilometer i timen gennem byen. Foto: Asbjørn With

De fartdæmpende initiativer i Ørsted kommer til at koste godt 500.000 kroner. Pengene kommer fra en pulje på næsten to millioner kroner, som kommunalbestyrelsen har afsat på budgettet til at skabe bedre sikkerhed i trafikken på kommunens veje.

Også i Glesborg får de gavn af pengene i år. Her skal bilister og bløde trafikanter skilles ad omkring Glesborg Børneby, og i Grenaa skal der etableres bump ved en af byens farligste rundkørsler ved Østerbrogade og N.P. Josiassens vej.

Fem steder i kommunen bliver mere sikre

Miljø- og teknikudvalget har godkendt, at forvaltningen bruges 1,9 millioner kroner på at forbedre trafiksikkerheden fem steder i kommunen:

Projekt nr. 1: Etablering af bump ved rundkørslen Østerbrogade/N.P. Josiassens Vej. 0,100 mio. kr.

Projekt nr. 2: Forbedring af forhold for bløde trafikanter i Kannikegade/Søndergade samt forbedring af udkørselsforhold fra P-plads ved Passagen. 0,400 mio. kr.

Projekt nr. 3: Hastighedsdæmpning og sikring af krydsningspunkter på Rougsøvej i Ørsted. 0,500 mio. kr.

Projekt nr. 4: Sikring af krydsningspunkt ved plejecenter Violskrænten og Grønnegården. 0,150 mio. kr.

Projekt nr. 5: Separation af bløde trafikanter og bilister på adgangsvej til Glesborg Børneby, samt forbedring af parkeringsforhold. 0,750 mio. kr.

Derudover skal der gøres noget ved forholdene for de bløde trafikanter på Kannikegade og Søndergade i Grenaa, som ofte bliver involveret i uheld og så skal der laves en sikker passage over vejen ved plejecenter Violskrænten og Grønnegården.

- Der er ofte henvendelser fra borgerne til os i udvalget eller direkte til forvaltningen. Og det handler ofte om fart, fortæller Jens Meilvang.

Ved rundkørslen her i Grenaa etableres der bump for at gøre vejen mere sikker for især trafikanterne. Foto: Anders Tilsted

De fem steder i kommunen, som i år får del i puljen, er valgt af forvaltningen, som bruger en del tid på at registrere, hvor der sker uheld, og hvor borgerne oplever, at der opstår farlige situationer.

Forvaltningens udpegning af steder og initiativer bygger således på et ret solidt grundlag. En kombination af borgerhenvendelser og ulykkesstatik, som virksomheden Cowi har været med til at udfærdige.

Derfor er det som hovedregel også sådan, at miljø- og teknikudvalget godkender forvaltningens indstilling.

I begge ender af Ørsted bymidte skal der laves sikkerhedsskabende foranstaltninger. Her i den nordlige ende på Rougsøvej kort efter indkørslen til Spar og op mod hallen, skal der etableres et vejbump som effektivt sænker farten. Foto: Asbjørn With

Hvornår de enkelte foranstaltninger bliver etableret på de fem udvalgte steder er der ikke nogen detaljeret plan for endnu, men forvaltningen lover, at det bliver i løbet af 2022.

Sådan prioriteres projekterne

Det er den kommunale forvaltning der vurderer, hvor det giver bedst mening at skabe bedre sikkerhed i trafikken ud fra det beløb (2 millioner kroner i 2022) som politikerne afsætter på budgettet.

Forvaltningen analyserer løbende på færdselsuheld på kommunens veje og modtager jævnligt borgerhenvendelser om trafiksikkerhed og trafikale udfordringer på vejnettet. 

Borgerhenvendelserne drejer sig ofte om bekymringer over høj hastighed i beboede områder. 

På baggrund af uheldsanalyserne og borgerhenvendelserne har forvaltningen udarbejdet en prioriteringsliste for trafiksikkerhedsprojekter, som har til formål at højne trafiksikkerheden og skabe større tryghed på kommunevejene. 

Projekterne på listen er prioriteret ud fra en betragtning af, hvor der opnås mest trafiksikkerhed for midlerne.

 Prioriteringen er baseret på, i hvor høj grad de enkelte projekter vil have betydning for at nedbringe færdselsuheld, skabe sikre skoleveje, skabe større tryghed for naboer og brugere af vejen, samt forbedre forholdene for bløde trafikanter.

Hverken stormen Malik eller den deraf forhøjede vandstand gav de store problemer. Foto: Norddjurs Kommune

Et indblik i de seneste nyheder fra Norddjurs

Endnu en uge er gået. Vi giver dig et overblik over nyhederne fra ugen, der gik i Norddjurs.

Her er et overblik over ugens nyheder:

Auning Skole har ansat erfaren skoleleder

Auning Skole har fået dens nye leder. Det bliver 47-årige Anne Martinus Illeborg, der kommer fra en stilling som viceskoleleder på Tranbjergskolen i Aarhus.

Det oplyser Norddjurs Kommune i en pressemeddelelse.

Anne Martinus Illeborg er uddannet lærer og har en diplomuddannelse til uddannelses- og erhvervsvejleder samt en diplomuddannelse i ledelse fra VIA University College.

Hun afløser Christina Birch Mogensen, der stoppede i stillingen ved udgangen af 2021.

Foreningen Stenvad Mosebrug er nu stiftet

115 mennesker var tirsdag samlet til stiftende generalforsamling på Stenvad Mosebrugscenter, hvor stemningen var en del lettere end sidst, der var møde på stedet.

På det knap fire timer lange møde, blev vedtægterne i den nye forening slået fast og fire medlemmer blev valgt til bestyrelsen.

Med det på plads og tilsagn fra både kommunen, Lokale og Anlægsfonden samt Realdania om, at de støtter projektet, er vejen nu banet for, at projektet om det nye mosebrug kan føres ud i livet.

Forhøjet vandstand gav ikke de store problemer i Grenaa eller Allingåbro

Stormen Malik raserede i sidste weekend i hele Danmark, og var også anledning til forhøjet vandstand flere steder. Heriblandt også ved havnen i Grenaa, hvor kommunen var nødt til at afspærre nogle af vejene af sikkerhedshensyn.

Vandstanden nåede dog ikke helt så højt op som varslet af DMI og gav derfor ikke anledning til de store problemer.

Heller ikke i Allingåbro var den forhøjede vandstand skyld i store problemer.

Testkapaciteten nedsættes - men du kan stadig blive testet flere steder

1. februar er covid-19 ikke længere kategoriseret som en samfundskritisk sygdom. Regeringen og støttepartierne har derfor også besluttet at nedsætte testkapaciteten.

Følgende steder i Norddjurs kan du dog stadig blive testet for covid-19:

Auning Camping får nyt navn

Auning Camping ændrer navn til Camp Djursland - Auning Camping, men campingfatter garanterer, at indholdet på pladsen forbliver det samme.

Campingpladsen ligger i nærheden af både aktiviteter, indkøbsmuligheder, natur, strand og skov.

- En typisk campingplads er jo mange gange også et slags resortområde, hvor man kan være en uge uden at bevæge sig udenfor pladsen, fordi der er alt, hvad man skal bruge indenfor huset fire vægge. Det har aldrig været vores idé, siger campingfatter Bjarne Nielsen til Lokalavisen Norddjurs.

Kvinde i Grenaa udsat for MitID-bedrageri

I starten af ugen blev en 72-årig kvinde fra Grenaa udsat for bedrageri.

Det skriver Østjyllands Politi i deres døgnrapport.

Politiet fik henvendelsen 1. februar, hvor kvinden fortalte, at hun var blevet snydt af en ukendt mand, der havde ringet hende op og havde udgivet sig for at være fra Digitaliseringsstyrelsen.

Manden i telefonen havde fortalt hende, at hun ikke havde fået skiftet til MitID og at tiden snart løb ud. Manden tilbød at hjælpe kvinden, men skulle i den forbindelse bruge hendes login til NemID, hvilket kvinden oplyste til ham.

Senere fandt kvinden ud af, det der var forsvundet nogle penge fra hendes bankkonto, og hun fik herefter spærret både NemID og bankkonto.

Politiet oplyser, at det ikke er første gang, at svindlere kontakter nogle borgere på sms, e-mail eller via telefonopkald og tilbyder ”hjælp” med overgangen fra NemID til MitID.

”Hjælpen” består ofte i, at de franarrer folk deres personlige oplysninger og bagefter hæver penge på deres konto.

Politiet advarer derfor kraftigt mod at afgive personlige oplysninger via telefonen eller via links man modtager i sms’er og på e-mails. Al kommunikation om MitID foregår udelukkende via e-Boks eller netbank.

Ung bilist ramte ældre cyklist

Et sammenstød mellem en 20-årig kvindelig bilist og en 74-årig kvindelig cyklist i krydset Ydesvej/Stadion Allé i Grenaa tirsdag 1. februar klokken 12.13 endte heldigvis uden større personskade.

Det skriver Østjyllands Politi i deres døgnrapport.

Bilisten kom kørende ad Stadion Allé og overså i forbindelse med udkørsel på Ydesvej en cyklist, som dermed blev ramt.