Folk vil til Auning: Byen har den højeste kvadratmeterpris i kommunen
Længe har der været tegnet et billede af, at Norddjurs ikke var et sted, hvor folk bosatte sig. Den tendens er vendt, og flere og flere får øjnene op for Norddjurs. Særligt Auning er en populær by - både for dem, der allerede bor i Norddjurs og for dem, der gerne vil hertil.
De sidste tre år er det gået op og ned med ejendomsmarkedet i Norddjurs. Efter den økonomiske krise i 2018, faldt priserne og få flyttede til kommunen.
Da corona brød ud i marts 2020, faldt huspriserne, for så igen at stige - og falde - og stige - og falde og til sidst stige igen.
Prisen var på sit laveste i november 2019 med en gennemsnitspris på 6.505 kroner per kvadratmeter og på sit højeste i september 2021 med 8.286 kroner per kvadratmeter. Det er en stigning på godt 27 procent.
- Under corona så vi, at huspriserne steg. Det gjorde de i hele landet - også i Norddjurs, siger ejendomsmægler Jacob Stensgaard, indehaver af Nybolig i Grenaa og Auning.
Siden september 2021 er gennemsnitsprisen faldet lidt igen, men den ligger stadig over niveauet fra november 2019.
7.655 kroner skal du i dag i gennemsnit slippe per kvadratmeter i Norddjurs.
Til sammenligning skal du i gennemsnittet af med 12.944 kroner per kvadratmeter villa eller rækkehus i Syddjurs og 17.064 kroner per kvadratmeter i Danmark.
Der er altså noget om snakken, når folk siger, at du får meget hus for pengene i Norddjurs.
- Uanset hvor man bosætter sig i Norddjurs, så kommer man meget langt med sine penge, siger Jacob Stensgaard.
Mange vil til Auning
Længe har der været tegnet et billede af, at Norddjurs ikke var et sted, hvor folk bosatte sig.
Det kan man se i tal fra Danmarks Statistik, og den gamle kommunalbestyrelse har tidligere anerkendt, at der har været problemer med at tiltrække tilflyttere, men nu ser det altså ud til, at den tendens er vendt.
Tal fra Danmarks Statistik viser i hvert fald, at nettotilflytningen til kommunen er positiv.
Samme indtryk har ejendomsmægler Jacob Stensgaard. Han oplevelse er, at man har fået lukket et hul, hvor flere flyttede herfra end der kom til.
Som forklaring på den store fraflytning fra kommunen tror han, at den økonomiske krise kommunen oplevede i 2018 havde noget at sige.
- Vi havde ældre par, der satte deres hus til salg og flyttede til Syddjurs, fordi de var bekymrede for ældreplejen i Norddjurs. Og når jeg havde fremvisninger, fyldte det også meget for folk, at kommunen økonomisk ikke var et godt sted, siger han og fortsætter:
- Omvendt er der nu kommet stabilitet i økonomien, og derfor vil folk gerne flytte hertil, siger han.
Han forklarer, at især Auning er særdeles populær for nytilflyttere. Det er også her, at kvadratmeterprisen er højest.
Den gode placering mellem Aarhus og Randers er en af grundene til, at folk vælger Auning.
- Jeg kalder det 'Aarhus-effekten', for der er ikke langt til Aarhus, så du kan sagtens pendle frem og tilbage. Samtidig er der også kun 20 minutters kørsel til Randers, så byen ligger godt placeret i midten, siger Jacob Stensgaard.
Samtidig er huspriserne i Norddjurs markant lavere end i Syddjurs.
- Vælger du at flytte til Auning frem for Hornslet, er husene markant billigere. Der er knap 20 kilometer mellem de to byer, så du får meget mere hus for pengene uden at skulle ændre ret meget på beliggenheden, siger Jacob Stensgaard.
I resten af Norddjurs oplever man ikke lige så stor tilflytning af nye borgere. I stedet oplever flere ejendomsmæglere 'lokal urbanisering', altså borgere fra en mindre landsby, der flytter til en større bo som Grenaa.
- Mange vælger at flytte til Grenaa, fordi man her er tæt på skoler, indkøb og alt det andet, man gerne vil have i sin hverdag, siger Jacob Stensgaard.
Stor forskel fra by til by
Mens Auning ligger i den dyre ende af spektret, er der steder i Norddjurs, hvor du får endnu mere for pengene.
For mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en villa eller et rækkehus hele kommunen er 7.655 kroner, kan du faktisk slippe næsten 2.000 kroner billigere per kvadratmeter hvis du køber hus i Ørsted eller Trustrup.
Prisen for en villa på 140 kvadratmeter i Ørsted ville for eksemplets skyld koste 770.000 kroner, mens samme antal kvadratmeter koster 1.256.780 kroner i Glesborg.
Kommunens højeste kvadratmeterpris for en villa eller et rækkehus finder vi i Auning. Her skal du have 9.080 kroner op ad lommen. Altså koster et hus på 140 kvadratmeter groft sagt 1.271.200 kroner.
- Auning største aktiv er, at byen er stor nok til at have alt inden for bygrænsen, siger Jacob Stensgaard.
Der er også store forskelle fra postnummer til postnummer i forhold til, hvor lang tid et rækkehus eller en villa er til salg.
I Grenaa er en villa eller et rækkehus i gennemsnit til salg i 147 dage, mens det tager mere end dobbelt så lang tid at sælge et hus i Ørsted.
- Grenaa er kommunens største by, og selvom der ikke er mange, der kommer hertil fra andre kommuner, er der gang i hussalget, siger Jacob Stensgaard.
Han peger på, at Aunings popularitet skal findes som grund til, at det i gennemsnit tager 104 dage at sælge et hus i byen.
- Det er ikke kun nytilflyttere, der flytter til Auning. Vi ser samme tendens som i Grenaa, altså at folk, der bor i en mindre landsby, gerne vil til en større by, der har mere at tilbyde, siger Jacob Stensgaard.
Her stammer tallene fra
Til at lave denne artikel, har vi fået hjælp af boligsiden.dk til at finde de konkrete tal.
Tallene for Norddjurs' kommunes enkelte postnumre er fundet på forespørgsel fra NorddjursLIV, mens alle kan finde prisstatistik for hele kommunens på Boligsidens hjemmeside.