Turister og andre elbilejere må køre langt efter strøm: Flere ladestandere på vej, men endnu ingen i kystbyerne
En tur på 30 kilometer for at få ladet elbilen? For de fleste lyder det uinteressant, og derfor er et det problem, at der kun er offentlige ladestandere i Grenaa og Auning. Clever installerer snart flere ladepunkter, men ingen af dem får placering i kystbyerne - endnu.
Er du indehaver af en elbil, og er du bosat i Norddjurs, har du stensikkert din egen lader installeret i baghaven.
Men turister, eller andre, der kommer kørende til kommunen i en elbil, må spejde langt efter de offentlige ladestandere. Der er nemlig kun otte ladestandere i kommunen, der enten helt eller delvist er offentligt tilgængelige. Samtidig er der ikke mange sommerhuse i kommunen, der har en ladestander.
Casper Kirketerp Møller, direktør i CleverDet skal være nemt at vælge elbilen til, uanset hvor i landet man bor
En turist i Bønnerup har derfor valget mellem at køre næsten 30 kilometer til Ørsted eller 23 kilometer til Grenaa for at få ladet bilen.
Dansk Kyst- og Naturturisme har for nylig offentliggjort en undersøgelse, der viser, at hvis salget af elbiler fortsætter som nu med at tage fart, vil omkring 40 procent af turisterne i kystområderne køre i elbiler om otte år. Dertil kommer alle dem, der bor i kommunen og har en elbil.
Derfor er det altafgørende, at der også er adgang til ladestandere.
Det mener i hvert fald FDM.
- Mange af dem, der bor i Norddjurs, vil højst sandsynligt selv have en lader, men der skal være muligheder for dem, der kommer til kommunen som gæster, siger Ilyas Dogru, chefkonsulent i FDM.
Særligt hvis man vil tiltrække turister er det vigtigt, at man sørger for at gøre kommunen attraktiv, når det kommer til muligheden for at lade sin elbil.
- Det handler om, at man som kommune skal gøre sig lækker for at tiltrække udefrakommende. Mangel på lademuligheder til elbilejerne er et afgørende parameter for, at man bliver valgt fra, siger han.
Ladestandere placeres der, hvor problemet er størst
Fra kommunens side er man opmærksomme på problemet, og der er gode nyheder i horisonten, for kommunen har en indgået aftale med ladestanderoperatøren Clever.
Derfor bliver der snart installeret 11 ladestandere på parkeringspladser, der er ejet af kommunen. Hver ladestander har to ladepunkter, og dermed kommer der i alt 22 nye muligheder for at oplade elbilen.
Fire af dem får placering i Auning og otte i Grenaa. Dermed er der ikke nogle af de populære turistbyer - Fjellerup, Gjerrild og Bønnerup - der får ladestandere i denne omgang.
At ladestanderen får placering i Auning og Grenaa, og ikke et andet sted i kommunen, skyldes, at man fra Clevers side har vurderet, at behovet størst er størst i de to byer.
Lokationerne er nemlig udvalgt med udgangspunkt i befolkningstæthed, etagebyggeri og tilgængelige matrikler. Det er også i de større byer, at folk bor i etageejendomme uden mulighed for at lade deres bil hjemme, lyder forklaringen fra Clever.
- Midtjyderne har efterspurgt bedre ladeinfrastruktur, og nu bliver det nemmere at lade sin elbil i Grenaa og Auning. Med 22 offentlige ladepunkter gør vi det enklere at lade elbilen for borgerne i de to byer og for dem, der besøger dem, siger Casper Kirketerp Møller, direktør i Clever.
Fra kommunens side er der dog stadig glæde at spore over, at antallet af ladestandere mere end fordobles.
- Vi er meget tilfredse med, at Clever har valgt at investere i ladestandere her i kommunen, for det kommer både borgere og gæster til gode, siger Rene Meyer, udviklingskonsulent i Norddjurs Kommune.
De 11 ladestandere bliver formentligt placeret inden sommerferien, så de hurtigt kan komme turisterne til gode.
Endnu flere ladestandere på vej
Kommunen har derudover foreslået både Clever og andre ladestanderoperatøre at opsætte offentligt tilgængelige ladestandere i kystbyer som Fjellerup, Gjerrild og Bønnerup.
Clever fortæller til NorddjursLIV, at man inden 2025 har ambition om at opsætte 1.400 ladestandere med hver to ladepunkter i Midtjylland. En del af dem får placering i Norddjurs, og Clever fortæller, at man er i dialog med kommunen om at opsætte ladestandere andre steder ind i Grenaa og Auning.
- Vi skal gribe muligheden for at skabe en bæredygtig fremtid til de næste generationer. Derfor investerer vi massivt i infrastrukturen til alle danskere. Det skal være nemt at vælge elbilen til, uanset hvor i landet man bor, siger Casper Kirketerp Møller, direktør i Clever.
En ny lov, der træder i kraft 1. april, gør det desuden muligt for de enkelte kommuner selv at yde økonomisk støtte til at opsætte ladestandere.
Elbiler og ladestandere
Salget af elbiler er siden 2020 eksploderet, uden at antallet af offentligt tilgængelige ladestandere nødvendigvis er fulgt med i samme tempo. I december 2021 blev der ifølge bilstatistik.dk solgt mere end 10.000 elbiler. I december 2020 blev der solgt knap 8.000 elbiler.
Antallet af offentligt tilgængelige ladestandere stiger dog fra måned til måned, så det bliver nemmere og nemmere at lade sin elbil.
En undersøgelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme viser, at hvis salget af elbiler fortsætter som nu, vil omkring 40 procent af turisterne i kystområderne køre i elbiler om otte år. Dertil kommer alle dem, der bor i kommunen og har en elbil.
I Norddjurs er der otte offentligt tilgængelige ladestandere. Det antal vokser snart til 22, hvoraf flere af dem giver mulighed for at lade to biler på én gang. Dermed er der offentlige ladestandere i Grenaa, Auning og Ørsted.
Kommunen må ikke tjene penge på projektet og eksempelvis selv sælge strømmen, men som det ser ud nu, får den eksempelvis lov til at betale enten helt eller delvist for en ladestandere i et område, hvis de føler, at behovet er der, og ladestanderoperatøren ikke vil opføre en ladestander netop der.
- I sæsonområder, som eksempelvis et sommerhusområde, er det svært at tiltrække ladestanderoperatøre. Markedet kommer simpelthen ikke af sig selv i de mindre områder, fordi efterspørgslen uden for sæsonen er så lille, siger Ilyas Dogru, chefkonsulent i FDM.
Derfor mener FDM, at det er positivt, at der nu bliver lavet om på loven, så kommunen selv kan sende en ladestander i et bestemt område i udbud.
Det er også en mulighed, Norddjurs Kommune gerne vil benytte sig af, hvis det er nødvendigt.
Men der er også tale om en afvejning, fortæller kommunens udviklingskonsulent Rene Meyer.
For mens det er vigtigt, at man har ladekapacitet, både for dem, der bor i kommunen uden egen lader, og for turister med elbil, så de ikke fravælger kommunen, skal man også passe på, at der ikke sættes ladestandere op, som der ikke er brug for.
Derfor er man nu fra kommunens side i gang med at kortlægge behovet, så man får større overblik over, hvor der er private ladestandere på vej, og hvor der i fremtiden kommer til at mangle ladestandere.