Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Clever har planer om at installere flere ladestandere i Norddjurs, men turisterne risikerer stadig at skulle køre langt for at tanke bilen med strøm. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Turister må køre langt for at lade elbilen

Har du ikke din egen ladestander til din elbil, eller er du turist, risikerer du at skulle køre langt for at tanke bilen med strøm.

Kun otte helt eller delvist offentligt tilgængelige ladestandere er der i hele Norddjurs, og de er ikke engang placeret adspredt. Størstedelen af dem ligger i Grenaa og kun en enkelt i Ørsted.

Har du taget bilen med til sommerhuset uden elladestander i Fjellerup, kræver det altså en rask køretur på 20 minutter for at få den tanket med strøm.

Når nu salget af elbiler er eksploderet, og en prognose forudser, at 40 procent af turisterne i kystområderne kører elbil i 2030, så kan man godt fristes til at tænke, at det er et problem, at de mange bilejere ikke har et sted at lade bilen.

Det er jeg ikke den eneste, der synes.

Hos FDM mener de, at det er vigtigt, at antallet af ladestandere følger med, og at man som kommune må gøre sig 'lækker' for turisterne for at tiltrække dem.

Og det handler altså ikke om, at man tager pænt tøj op og sætter håret, men at man sørger for en elladestander til bilen.

Hos Norddjurs Kommune er man opmærksomme på problemet med de manglende standere, og derfor har man blandt andet indgået en aftale med Clever, der inden sommeren installerer 11 nye ladestandere i kommunen.

Ladestanderne kommer dog ikke til at blive placeret der, hvor man umiddelbart skulle synes, der var mest brug for dem. Nemlig i de byer, hvor der om sommeren kommer mange turister. I stedet bliver de placeret i Auning og Grenaa, og det handler blandt andet om, at Clever vurderer, at her er behovet størst.

Du får hele historien længere nede i dagens nyhedsbrev.

Er du elbilejer, og har du problemer med at få bilen ladet, eller har du et andet perspektiv, vil jeg som altid gerne høre fra dig. Du kan skrive til mig på emahh@jfmedier.dk.

Elbilejer eller ej, så vil jeg blot ønske dig god læselyst og sige tak, fordi du læser med.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Nu er redaktionsbilen ikke en elbil, men hvis den var, ville den få svært ved at få strøm på i Norddjurs. En elstander som denne i Grenaa er nemlig et sjældent syn. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Turister og andre elbilejere må køre langt efter strøm: Flere ladestandere på vej, men endnu ingen i kystbyerne

En tur på 30 kilometer for at få ladet elbilen? For de fleste lyder det uinteressant, og derfor er et det problem, at der kun er offentlige ladestandere i Grenaa og Auning. Clever installerer snart flere ladepunkter, men ingen af dem får placering i kystbyerne - endnu.

Der er godt nyt på vej til elbilejerne, der i den kommende tid lægger vejen forbi Norddjurs. Mens der lige nu kun er otte offentlige ladestandere i hele kommunen, er planen, at det tal snart skal vokse. Dog må turister i Bønnerup og Gjerrild stadig køre langt for at få strøm på bilen.

Er du indehaver af en elbil, og er du bosat i Norddjurs, har du stensikkert din egen lader installeret i baghaven.

Men turister, eller andre, der kommer kørende til kommunen i en elbil, må spejde langt efter de offentlige ladestandere. Der er nemlig kun otte ladestandere i kommunen, der enten helt eller delvist er offentligt tilgængelige. Samtidig er der ikke mange sommerhuse i kommunen, der har en ladestander.

Det skal være nemt at vælge elbilen til, uanset hvor i landet man bor

Casper Kirketerp Møller, direktør i Clever

En turist i Bønnerup har derfor valget mellem at køre næsten 30 kilometer til Ørsted eller 23 kilometer til Grenaa for at få ladet bilen.

Dansk Kyst- og Naturturisme har for nylig offentliggjort en undersøgelse, der viser, at hvis salget af elbiler fortsætter som nu med at tage fart, vil omkring 40 procent af turisterne i kystområderne køre i elbiler om otte år. Dertil kommer alle dem, der bor i kommunen og har en elbil.

Derfor er det altafgørende, at der også er adgang til ladestandere.

Det mener i hvert fald FDM.

- Mange af dem, der bor i Norddjurs, vil højst sandsynligt selv have en lader, men der skal være muligheder for dem, der kommer til kommunen som gæster, siger Ilyas Dogru, chefkonsulent i FDM.

Særligt hvis man vil tiltrække turister er det vigtigt, at man sørger for at gøre kommunen attraktiv, når det kommer til muligheden for at lade sin elbil.

- Det handler om, at man som kommune skal gøre sig lækker for at tiltrække udefrakommende. Mangel på lademuligheder til elbilejerne er et afgørende parameter for, at man bliver valgt fra, siger han.

Ladestandere placeres der, hvor problemet er størst

Fra kommunens side er man opmærksomme på problemet, og der er gode nyheder i horisonten, for kommunen har en indgået aftale med ladestanderoperatøren Clever.

Derfor bliver der snart installeret 11 ladestandere på parkeringspladser, der er ejet af kommunen. Hver ladestander har to ladepunkter, og dermed kommer der i alt 22 nye muligheder for at oplade elbilen.

Fire af dem får placering i Auning og otte i Grenaa. Dermed er der ikke nogle af de populære turistbyer - Fjellerup, Gjerrild og Bønnerup - der får ladestandere i denne omgang.

At ladestanderen får placering i Auning og Grenaa, og ikke et andet sted i kommunen, skyldes, at man fra Clevers side har vurderet, at behovet størst er størst i de to byer.

Lokationerne er nemlig udvalgt med udgangspunkt i befolkningstæthed, etagebyggeri og tilgængelige matrikler. Det er også i de større byer, at folk bor i etageejendomme uden mulighed for at lade deres bil hjemme, lyder forklaringen fra Clever.

- Midtjyderne har efterspurgt bedre ladeinfrastruktur, og nu bliver det nemmere at lade sin elbil i Grenaa og Auning. Med 22 offentlige ladepunkter gør vi det enklere at lade elbilen for borgerne i de to byer og for dem, der besøger dem, siger Casper Kirketerp Møller, direktør i Clever.

Foran rådhuset i Grenaa kan man lade sin elbil, men ellers kniber det med opladningsmulighederne. Snart kommer der dog otte ekstra ladestandere til byen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Fra kommunens side er der dog stadig glæde at spore over, at antallet af ladestandere mere end fordobles.

- Vi er meget tilfredse med, at Clever har valgt at investere i ladestandere her i kommunen, for det kommer både borgere og gæster til gode, siger Rene Meyer, udviklingskonsulent i Norddjurs Kommune.

De 11 ladestandere bliver formentligt placeret inden sommerferien, så de hurtigt kan komme turisterne til gode.

Endnu flere ladestandere på vej

Kommunen har derudover foreslået både Clever og andre ladestanderoperatøre at opsætte offentligt tilgængelige ladestandere i kystbyer som Fjellerup, Gjerrild og Bønnerup.

Clever fortæller til NorddjursLIV, at man inden 2025 har ambition om at opsætte 1.400 ladestandere med hver to ladepunkter i Midtjylland. En del af dem får placering i Norddjurs, og Clever fortæller, at man er i dialog med kommunen om at opsætte ladestandere andre steder ind i Grenaa og Auning.

- Vi skal gribe muligheden for at skabe en bæredygtig fremtid til de næste generationer. Derfor investerer vi massivt i infrastrukturen til alle danskere. Det skal være nemt at vælge elbilen til, uanset hvor i landet man bor, siger Casper Kirketerp Møller, direktør i Clever.

En ny lov, der træder i kraft 1. april, gør det desuden muligt for de enkelte kommuner selv at yde økonomisk støtte til at opsætte ladestandere.

Elbiler og ladestandere

Salget af elbiler er siden 2020 eksploderet, uden at antallet af offentligt tilgængelige ladestandere nødvendigvis er fulgt med i samme tempo. I december 2021 blev der ifølge bilstatistik.dk solgt mere end 10.000 elbiler. I december 2020 blev der solgt knap 8.000 elbiler.

Antallet af offentligt tilgængelige ladestandere stiger dog fra måned til måned, så det bliver nemmere og nemmere at lade sin elbil.

En undersøgelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme viser, at hvis salget af elbiler fortsætter som nu, vil omkring 40 procent af turisterne i kystområderne køre i elbiler om otte år. Dertil kommer alle dem, der bor i kommunen og har en elbil.

I Norddjurs er der otte offentligt tilgængelige ladestandere. Det antal vokser snart til 22, hvoraf flere af dem giver mulighed for at lade to biler på én gang. Dermed er der offentlige ladestandere i Grenaa, Auning og Ørsted.

Kommunen må ikke tjene penge på projektet og eksempelvis selv sælge strømmen, men som det ser ud nu, får den eksempelvis lov til at betale enten helt eller delvist for en ladestandere i et område, hvis de føler, at behovet er der, og ladestanderoperatøren ikke vil opføre en ladestander netop der.

- I sæsonområder, som eksempelvis et sommerhusområde, er det svært at tiltrække ladestanderoperatøre. Markedet kommer simpelthen ikke af sig selv i de mindre områder, fordi efterspørgslen uden for sæsonen er så lille, siger Ilyas Dogru, chefkonsulent i FDM.

Derfor mener FDM, at det er positivt, at der nu bliver lavet om på loven, så kommunen selv kan sende en ladestander i et bestemt område i udbud.

Det er også en mulighed, Norddjurs Kommune gerne vil benytte sig af, hvis det er nødvendigt.

Men der er også tale om en afvejning, fortæller kommunens udviklingskonsulent Rene Meyer.

For mens det er vigtigt, at man har ladekapacitet, både for dem, der bor i kommunen uden egen lader, og for turister med elbil, så de ikke fravælger kommunen, skal man også passe på, at der ikke sættes ladestandere op, som der ikke er brug for.

Derfor er man nu fra kommunens side i gang med at kortlægge behovet, så man får større overblik over, hvor der er private ladestandere på vej, og hvor der i fremtiden kommer til at mangle ladestandere.

Henning Hansen har været formand for frivilligrådet i tre år. Om han fortsætter i denne periode vil vise sig, når rådet konstituerer sig torsdag 10. februar. Foto: Asbjørn With

Norddjurs' nye frivilligråd er valgt

Der er sat navne på de mennesker, der skal sidde i frivilligrådet i kommunen det næste år.

Så er der sat navne på de seks af de otte medlemmer, som det næste år skal repræsentere frivilligrådet i kommunen.

At der mangler to skyldes, at der ikke er fundet to medlemmer fra gruppen, der repræsenterer børn og unge.

Her er de seks medlemmer:

  • Kai Hansen, Åstrup på tværs (Åstrup IF). Han repræsenterer gruppen ’sundhed, sygdom og handicap’
  • Annette Nielsen, Solstrålen Norddjurs. Hun repræsenterer gruppen ’sundhed, sygdom og handicap’
  • Henning Jensen, Digterparkens Venneforening. Han repræsenterer ’gruppen ældre og pensionister’
  • Dagny Trans Arendt, ÆldreSagen Rougsø Sønderhald. Hun repræsenterer gruppen ’ældre og pensionister’
  • Henning Hansen, Røde Kors Rougsø. Han repræsenterer gruppen ’andre foreninger’
  • Lisbeth Hougaard, Cafe Grenaa. Hun repræsenterer gruppen ’andre foreninger’.

Der var stemmelighed mellem Karin Inge Poulsen, som NorddjursLIV besøgte for nogle uger siden, og Henning Jensen, og der blev derfor trukket lod.

Resultatet blev, at Henning Jensen blev medlem af frivilligrådet, mens Karin Inge Poulsen blev suppleant.

Det nye frivilligråd konstituerer sig på et møde torsdag 10. februar.

Frivilligrådet i Norddjurs Kommune

Frivilligrådet støtter, inspirerer og synliggør det frivillige sociale arbejde i Norddjurs Kommune.

Frivilligrådet er bindeled mellem det frivillige sociale arbejde og Norddjurs Kommune.

Frivilligrådet er de frivillige sociale foreningers talerør i Norddjurs Kommune.

Frivilligrådet bidrager til at styrke samarbejdet om det frivillige sociale arbejde og kan komme med forslag til initiativer på området. Dette gøres bl.a. via frivilligrådets årlige dialogmøde med voksen- og plejeudvalget.

Frivilligrådet har også til at opgave at komme med et forslag til fordeling af frivilligpuljen, som uddeles hvert år.

Frivilligrådet er med deres arbejde med til at skabe synlighed omkring de frivillige sociale foreningers indsats rundt om i kommunen.

Frivilligrådet er også central i arbejdet med at arrangere Norddjurs Awards, hvor Årets Frivillig kåres.

Frivilligrådet i Norddjurs Kommune sammensættes af 8 medlemmer.

Sammensætningen af frivilligrådets medlemmer er følgende:

  • 2 medlemmer fra foreninger, der repræsenterer sundhed, sygdom og handicap
  • 2 medlemmer fra foreninger, der repræsenterer ældre og pensionister
  • 2 medlemmer fra foreninger, der repræsenterer børn og unge og 
  • 2 medlemmer fra andre foreninger.
Du kan i hele 2022 låne forsamlingshuset Las Vegas Djurs gratis til din forening eller en aktivitet som yoga eller strikkecafé. Kirsten Katcher er kasserer og håber, at det giver mere liv i huset. Privatfoto

Lej forsamlingshuset med Norddjurs' fedeste navn gratis

Mangler du et sted, hvor strikkeklubben eller yogaholdet kan være? Så kan du måske låne forsamlingshuset Las Vegas Djurs ganske gratis.

Har du ide til en aktivitet som mangler et sted at være? Så kan du i 2022 gratis låne forsamlingshuset Las Vegas Djurs, der ligger i Nimtofte.

Las Vegas Djurs har eksisteret i mere end 100 år, og har været brugt til både fællesspisning, koncerter, workshops og udlejning. Mange eftermiddage og aftener står det ubrugt hen, og derfor håber bestyrelsen bag forsamlingshuset, at de kan låne det ud til folk, der har en god idé.

Forsamlingshuset og Norddjurs Kommune har indgået en forsøgsordning for i år, hvor kommunen betaler udgifterne. Så har man en frivillig aktivitet, som eksempelvis strikkeklub eller yogahold, kan man låne huset gratis. Den eneste betingelse er, at aktiviteten ikke generer overskud til arrangørerne, ligesom private fester stadig skal betale for lejen.

I et senere nyhedsbrev mødes vi med Kirsten Katcher, der er kasserer for Las Vegas Djurs og hører, hvad forsamlingshuet kan og hvorfor et forsamlingshus er så vigtigt for et lokalsamfund.

Skriv til Kirsten Katcher på kirstenkatcher@gmail.com hvis du har en idé eller en aktivitet, du gerne vil låne huset til.