Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kirsten Katcher er med i bestyrelsen for forsamlingshuset i Nimtofte, der bærer navnet Las Vegas Djurs. Hun håber, at der snart kommer mere liv i huset efter en stille periode ovenpå covid-19 og de medfølgende restriktioner. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Nyt initiativ skal sparke liv i forsamlingshuset med det pudsige navn

Jeg vil være ærlig og indrømme, at jeg højlydt klukkede for mig selv, første gang jeg hørte navnet Las Vegas Djurs.

Men samtidig undrede jeg mig også lidt.

For hvordan får et forsamlingshus, der ifølge det ene bestyrelsesmedlem 'ligger langt ude på bøhlandet', det lidt anderledes og meget opsigtsvækkende navn?

Det er der selvfølgelig en god grund til, og jeg fortæller, hvordan det hænger sammen i artiklen, som du finder længere nede i nyhedsbrevet. Men jeg vil afsløre, at vi skal tilbage til 1940'erne for at finde årsagen.

Egentligt var det slet ikke det, artiklen skulle handle om, og det er heller ikke hovedbudskabet.

For forsamlingshuset har gennem mere end 100 år trukket indbyggere fra de omkringliggende byer til fester, koncerter og fællesspisninger. I hvert fald indtil corona ramte, for pandemien gjorde det svært for Las Vegas Djurs og bestyrelsen at holde arrangementer, fester og koncerter.

For det første var det et langt stykke tid slet ikke tilladt og for det andet kom folk ikke af frygt for at blive smittet.

Nu er der ikke længere noget, der hedder restriktioner, og derfor håber man at kunne skabe liv i det gamle forsamlingshus igen.

Det vil man gøre ved at nedsætte en gruppe af frivillige, der kan arrangere eksempelvis koncerter, men man vil også sprede budskabet om stedet ved at låne det gratis ud til folk, der gerne vil holde vinsmagning, dyrke yoga, øve musik eller have strikkeklub.

I artiklen lige herunder kan du også læse mere om, hvordan du kan komme til at låne huset.

I næste uge er det vinterferie, men NorddjursLIV udkommer stadig i din indbakke midt på ugen. Er du en af de heldige, der har ferie, guider vi dig til seks sjove aktiviteter du kan lave med familien eller vennerne.

Uanset om du har ferie eller ej, håber jeg, at du får en dejlig uge.

God læselyst og tak, fordi du læser med.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Kirsten Katcher er kasserer for Las Vegas Djurs – Fjerupgårde forsamlingshus og hun håber, at der snart kommer liv i det gamle forsamlingshus igen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Las Vegas Djurs har i 100 år dannet ramme om sociale fællesskaber - nu skal der igen sparkes liv i forsamlingshuset

Ovenpå en periode med coronanedlukning og restriktioner, skal der igen skabes liv i forsamlingshuset i Nimtofte. Derfor kan man låne huset ganske gratis - på visse betingelser.

Gennem årene har fælleshuset Las Vegas Djurs, der ligger i krydsfeltet mellem Tustrup, Georgsminde og Nørager, dannet ramme om utallige fællesspisninger, koncerter, julearrangementer og alt derimellem. Corona har sat en stopper for mange af aktiviteterne, men nu er håbet, at der igen kan komme liv i forsamlingshuset.

I mere end 100 år har forsamlingshuset Las Vegas Djurs samlet folk fra nær og fjern. For huset er ikke bare et forsamlingshus. Det har også dannet ramme om utallige jule- og vinterfester, efterårskomsammener, halbal, dansefester, koncerter og fællesspisninger.

Før corona var der - foruden øvrige arrangementer og koncerter - op mod syv fester om året. Hver eneste gang trak stedet mellem 50 og 80 gæster, som gerne kørte turen til Las Vegas Djurs. Og når der var koncert, kom der endnu flere.

- Vi har haft koncerter med blandt andet Allan Olsen og Benjamin Koppel og hans slæng, og hver gang har der været mere end 100 gæster, siger Kirsten Katcher, medlem af bestyrelsen for forsamlingshuset og kasserer.

Der var altså liv i forsamlingshuset, og selvom huset med Kirsten Katchers ord ligger 'på bøhlandet', startede folk gerne bilen, samlede naboen op og kom til fest eller koncert.

Forsamlingshuet ligger smukt omkranset af skov i krydsfeltet mellem Tustrup, Georgsminde og Nørager. Selvom stedet ligger langt ude på landet, trækker arrangementerne stadig mange besøgende fra nær og fjern. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Men som så mange andre steder, fik corona i 2020 og 2021 også skovlen under forsamlingshuset. For det første var det ikke tilladt at holde fester og koncerter i samme omfang som før, og for det andet var der ikke nær så mange besøgende som før corona.

- Huset står tomt meget af tiden, for selv nu hvor coronarestriktionerne er væk, er der ikke så mange arrangementer som før, og huset bliver ikke lejet ud så tit, siger Kirsten Katcher.

Det synes bestyrelsen er ærgerligt, og derfor har de i samarbejde med Norddjurs Kommune besluttet sig for at låne huset ud, hvis man gerne vil have strikkeklub, vinsmagning, øverum til sit band eller andet i den dur.

Lån Las Vegas Djurs ganske gratis

For at sparke gang i forsamlingshuset igen, har bestyrelsen bag Las Vegas Djurs - Fjerupgårde forsamlingshus i samarbejde med Norddjurs Kommune valgt, at man i 2022 vil stille huset til rådighed for folk, der gerne vil låne det til aktiviteter som strikkeklub, vinsmagning, yogaklub eller lignende.

Det er kommunen der afholder omkostninger til drift som varme og vand.

Den eneste betingelse er, at aktiviteten ikke generer overskud til arrangørerne, ligesom det stadig koster leje at afholde private fester.

Vil man låne forsamlingshuset, skal man desuden være medlem af huset. Det koster 150 kroner om året og giver også rabat på en række af de aktiviteter, der er i huset såsom fællesspisning.

Der betales derudover et depositum på 375 kroner som man får igen, hvis man afleverer forsamlingshuset i rengjort stand.

Er man interesseret, kan man skrive eller ringe til Kirsten Katcher på 4283 3477 eller kirstenkatcher@gmail.com.

Forsamlingshuset ligger på adressen Georgsmindevej 7, 8581 Nimtofte.

Norddjurs Kommune står for omkostningerne til driften, og det eneste det kræver er, at du ikke tjener penge på dit arrangement, og at du er medlem af huset.

- Jeg håber, at det kan være med til at skabe liv i forsamlingshuset igen, siger Kirsten Katcher.

Hun håber også, at flere i så fald vil få øjnene op for, at der ligger et forsamlingshus, som man kan leje, og som tit har arrangementer, man kan deltage i.

- Vi kunne jo rigtig godt tænke os, at her kom nogle flere unge mennesker, griner hun og fortsætter:

- Men generelt kan tiltaget måske være med til at åbne folks øjne for, at vi er her, så de vælger os til i fremtiden.

Desuden arbejder de i bestyrelsen for at finde en gruppe af frivillige, der vil stå for at arrangere årets fester og koncerter, så der igen også kan komme liv i den del.

'Spillebulen' Las Vegas Djurs

Forsamlingshuset blev bygget i starten af 1900, og havde også dengang som formål at fungere som samlingssted for egnens beboere. Dengang var huset højst sandsynligt ikke så stort, som det er i dag, hvor der er kommet både en lille bar, et køkken og flere toiletter til.

Men det har helt sikkert emmet af liv og glade dage, fortæller Kirsten Katcher, der udover at være med i bestyrelsen for forsamlingshuset, også er kasserer.

Op gennem det tidlige 1900-tal blev stedet både brugt til private fester og arrangementer for lokalområdet, og gennem 1940- og 50'erne blev stedet i høj grad brugt som spillested for dem, der spillede kort.

- Huset lå afsides, og man kunne være lidt i skjul når man kom for at spille, siger Kirsten Katcher.

Husk at lade bilen stå, hvis du har drukket. For selvom forsamlingshuset ligger langt ude på landet, må man ikke køre hjem i beruset tilstand. - Men mit indtryk er, at folk altid er søde til at hjælpe hinanden med transport, og så kører taxaerne trods alt også herud, siger kasserer Kirsten Katcher. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Rygterne siger, at der blev spillet om ikke bare store pengebeløb, men også koner, gårde og husdyr. Og det er her, at det lidt pudsige navn "Las Vegas Djurs" opstod, fordi stedet mindede om den populære spilleby i USA.

- Men vi skal have Djurs-delen med i navnet, for ellers risikerer vi en sag på halsen fra Las Vegas, griner Kirsten Katcher.

Hun synes om navnet, fordi det skiller sig ud, og fordi folk tit lige skal have det en ekstra gang.

- Generelt vil vi gerne skille os ud, og vi har forsøgt at indrettet stedet hyggeligt med billeder på væggen, gamle møbler i baren og lysekroner, siger Kirsten Katcher.

Et stort maleri af en hjort pryder døren ind til baren. Oprindeligt ville Las Vegas Djurs gerne have malet den på ydervæggen udenfor for at skabe blikfang, men det var for dyrt i forhold til at få malet noget, der kunne holde til vind og vejr. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Gennem årene er huset løbende blevet sat i stand, og det er blandt andet sket med hjælp fra kommunen og diverse fonde.

Således er der både kommet nyt køkken, akustiklofter og nye vinduer indenfor de sidste år.

På den måde lever huset også mere op til nytidens standarder, og eksempelvis akustikloftet var ifølge Kirsten Katcher helt afgørende.

- Ligesom i mange andre, gamle forsamlingshuse var her en forfærdelig akustik. Lyden var simpelthen frygtelig. Nu er det en fornøjelse at have koncerter eller blot tale sammen, siger hun.

Spiller en rolle for lokalsamfundet

Spørger man Kirsten Katcher er forsamlingshusene ikke uden betydning for de mindre lokalsamfund.

Hun kan se, hvordan folk kommer i Las Vegas Djurs og få en snak med dem, de kender - og dem, de ikke kender. På den måde opstår der en form for lokalt fællesskab, mener hun.

- Forsamlingshuset skaber en sammenhængskraft herude på landet, hvor der er langt til naboerne, siger Kirsten Katcher.

Hun - og resten af bestyrelsen - sætter pris på den opbakning, de oplever fra lokalsamfundet.

- Både når vi har arrangementer, men også fra de forskellige aktører, oplever vi virkelig, at de står bag os og hjælper os når vi har haft brug for det, siger hun.

Eksempelvis er køleskabet i det nye køkken sponsoreret af den lokale købmand.

- Det er virkelig rart når man møder opbakning fra de lokale, hvad enten det er dem, der kommer her, dem, der er med i foreningen og dem, der støtter os på andre måder, siger Kirsten Katcher.

Las Vegas Djurs har kun én nabo, og derfor er det et oplagt sted at holde både fest og koncerter. Og så er der smukt hele året rundt, både om vinteren, når frosten falder, om foråret, når alt bliver grønt og om efteråret, når bladene falder af træerne. Foto: Emma Ahlgreen Haa
Nordsøstien i Gjerrild stod under vand, da stormen Malik ramte. Nu er stien igen udbedret. Foto: Anders Tilsted

Det skal du vide fra ugen, der gik

Vi giver dig et overblik over ugen, der gik i Norddjurs.

Populær vandresti forsvandt efter stormen Malik - nu er den ved at være klar igen

Da stormen Malik ramte Norddjurs, gik det udover Nordsøstien mellem Gjerrild og Bønnerup, fordi vandstanden steg. Dermed kom stien under vand.

Nu er stien dog repareret igen.

Det skriver Randers Amtsavis, der kan fortælle, at kommunen har kørt mere grus på stien og sikret den med sten, så den forhåbentligt er så god som ny.

Flere kvikteststeder er lukket

Nationalt har man besluttet at indskrænke antallet af steder, hvor man kan blive kviktestet. Det skyldes blandt andet, at covid-19 ikke længere anses som en samfundskritisk sygdom, at man ikke længere skal fremvise coronapas, og at der er kommet selvtests på banen, der gør det nemt at teste sig selv.

I Norddjurs får det også betydning, og allerede mandag 7. februar blev fire steder lukket.

Det drejer sig om testcentrene på Korsgade i Grenaa, på Søndervangen i Ørsted, på Glesborg Bygade i Glesborg og på Ørbækvej i Ørum.

Indtil videre er det stadig muligt at blive testet på Rugvænget i Grenaa og på Vestergade i Auning.

På regionens hjemmeside kan du få et overblik over alle PCR- og kvikteststeder.

Fra 1. marts er det planen, at alle kvikteststeder i hele landet skal være lukket.

Padelbane på vej til Fjellerup

To foreninger i Fjellerup er gået sammen om at bygge en padelbane til en halv million kroner, og den åbner i maj.

Norddjurs Golfklub skal have ny træner

Siden 2019 har Mads Malmmose Sørensen været cheftræner og golfmanager i Norddjurs Golfklub, men nu skal klubben, der ligger i Allingåbro, have ny mand på posten.

Det skriver Lokalavisen Norddjurs.

Årsagen er, at Mads Malmose Sørensen har fået nyt arbejde i Mollerup Golfklub.

Mads Malmose Sørensens stilling er slået op som to deltidsstillinger til henholdsvis én deltidsgolftræner og én deltidsgolfmanager.

Motorfestival vender tilbage til Allingåbros hovedgade

To år i træk måtte motorfestivalen i Allingåbro aflyse på grund af corona, men nu er der endelig godt nyt til de fartglade.

Festivalen vender nemlig tilbage, og Lokalavisen Norddjurs skriver, at hestekræfterne slippes løs lørdag 14. maj.

Nyt dansestudio åbner i Auning

Snart slår Spjæt Dansestudio dørene op i Auning, og alle kan være med. Fokus bliver nemlig på fællesskab, dans og hygge - og ikke hvor god man er til at danse.

Ved du ikke, hvad du skal lave i vinterferien? Så kan vi anbefale en gåtur på en af Norddjurs' mange flotte lokationer - som her ved stranden i Grenaa. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Syv aktiviteter du kan muntre dig med i vinterferien

Vi guider dig til syv sjove aktiviteter i vinterferien.

Vinterferien er lige om hjørnet, og hvis du ikke helt ved, hvad du skal få dagene til at gå med, så har NorddjursLIV i denne artikel samlet en række gode idéer til oplevelser og aktiviteter.

Måske du tænker: Hvorfor er det nu lige, at vi holder vinterferie?

Det var faktisk først i 1970'erne, at de fleste kommuner begyndte at indføre vinterferie for skolebørnene. Og det skyldes blandt andet, at flere danskere fik penge mellem hænderne til at rejse for, så én ferierejse om året var ikke nok. Samtidig steg interessen for skisport, og det betød, at mange forældre tog deres børn ud af skolen for at tage på skiferie.

Derfor begyndte kommunerne at lægge én uges vinterferie ind i skoleskemaet for at undgå, at forældrene tog deres børn drypvis ud af skolen. Kommunerne håbede dermed, at elevfraværet ikke ville blive spredt over en række uger i vinterhalvåret, men at det i stedet blev koncentreret inden for én ferieuge.

De første kommuner startede med at indføre vinterferien i 70’erne, og den blev landsdækkende i sidste del af 80’erne.

I dag holder de fleste kommuner vinterferie i uge 7, men enkelte steder ligger ferien i uge 8.

Vidste du det ikke i forvejen, så gør du det i hvert fald nu, og så kan du brillere med din nyvundne viden henover eftermiddagskaffen.

Tilbage til listen, som du finder herunder. Fælles for de fleste oplevelser og aktiviteter er, at de finder sted i kommunen.

God fornøjelse - og god ferie!

Har du en aktivitet, du gerne vil have på listen, så skriv endelig til mig på emahh@jfmedier.dk.

Vinterferie i fiskens tegn på Museum Østjylland

Materialer, der ellers skulle smides ud, får nyt liv på Museum Østjylland i vinterferien. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Vinterferien går helt i fisk på Museum Østjylland i Grenaa i vinterferien - og alle kan være med.

Kunstner Vidar Håkon Utvik skaber en række kunstworkshops, hvor der skal laves sjove fisk ud af genbrugsmaterialer og skrald, der skulle have været smidt ud.

Det er gratis at være med, og ”Kreative fisk” finder sted tirsdag 15. februar, onsdag 16. februar og torsdag 17. februar klokken 11 til 14 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.

Aktiviteten er for børn fra tre år og deres voksne.

Du kan også besøge museet - det er også gratis - og opleve deres mange spændende udstillinger.

Vinterferie på biblioteket med teaterforestillinger og magiske dage

I Grenaa kan du og dine børn opleve teaterforestillingen "Hvis jeg var en hund." Pressefoto

Rundt om i kommunen har Norddjurs Biblioteker sørget for at planlægge en række aktiviteter og teaterforestillinger for børn og voksne.

På Grenaa Bibliotek (N. P. Josiassens Vej 17, 8500 Grenå) kan man tirsdag 15. februar klokken 14 opleve teaterforestillingen ”Hvis jeg var en hund”.

Forestillingen handler om Leonard, der er så bange for hunde at han selv ønsker at blive en stor stærk hund. Forestillingen er for de 3 til 9-årige og deres familier.

Det er gratis at deltage, men man skal tilmelde sig her.

Samme sted er der torsdag 17. februar klokken 10 og fredag 18. februar klokken 10  strikkeskole for børn.

På Ørsted Bibliotek (Rougsøvej 73, 8950 Ørsted) kan man onsdag 16. februar klokken 10 opleve teaterforestillingen "Professoren og genbrugsmaskinen".

Forestillingen handler om en professor, der ved alt om genbrug og genanvendelse af affald. Han demonstrerer stolt sin genbrugsmaskine, der kan genanvende både metal, papir, glas og plastic, for publikum. Alt går fint lige indtil kaninen Albert, som professoren passer for sit barnebarn, tisser på ham og forsvinder ind i maskinen ...

Forestillingen er for de 5 til 12-årige og deres familier. Det er gratis at deltage, men man skal tilmelde sig her.

På Ørum Bibliotek (Skolebakken 43, Ørum) kan man opleve magiske dage både tirsdag 15. februar, onsdag 16. februar og fredag 18. februar.

Tirsdag klokken 12 er der magisk højtlæsning, onsdag fra klokken 10 til 14 er der tryllestavsworkshop, og fredag klokken 12 er der magisk højtlæsning.

Biblioteket har også indkøbt et kæmpe Hogwarts-LEGO-sæt, som skal samles – så kom og hjælp i hele åbningstiden.

Oplev gamle dage på Gammel Estrup

Gå på opdagelse i gamle dage på både Gammel Estrup og Det Grønne Museum. Foto: Silas Bang

På Gammel Estrup og Det Grønne Museum (Randersvej 2, 8983 Auning) kan du opleve gamle dage.

Se hvordan man lavede mad over både komfur og bål, og oplev, hvordan herskabet og deres tjenestefolk boede.

I februar får du et gratis årskort, når du køber billet til museet. Årskortet koster normalt 200 kroner, men kan i februar erhverves for 110 kroner.

Børn under 18 år har altid gratis adgang.

De to museer holder åbnet fra klokken 10 til 16 i hele uge 7.

Oplev de store hajer i Kattegatcentret

I vinterferien kan du opleve doktor Knivskarp dissekere en pighaj. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Mød hajerne, de søde sæler og alskens andre fisk i Kattegatcentret, der også holder åbent i vinterferien.

Der er aktiviteter for store og små, og du kan blandt andet se hvordan hajerne både fodres og trænes i den tropiske hajtank.

Kattegatcentret har åbent fra klokken 10 til 17 i hele uge 7. Derudover er der følgende ekstraordinære aktiviteter:

Onsdag 16. februar klokken 11 er der besøg af doktor Knivskarp, der dissekerer en pighaj.

Tirsdag 15. februar og torsdag 17. februar fra klokken 10.30 til 13.30 kan du forevige din vinterferie-oplevelse i Kattegatcentret og lave din egen køleskabsmagnet.

Oplev Djurslands smukke natur

Der er smukke naturoplevelser overalt i Norddjurs. Foto: Silas Bang

Der er rig mulighed for at opleve Norddjurs' smukke natur i vinterferien.

Tag eksempelvis til Karlby og Sangtrup Klinter, der er et smukt udflugtssted for hele familien. Ved Karlby Klint finder du fossiler overalt, og man kan også finde forstenede søpindsvin på stranden.

Eller hvad med et besøg på Grenaa Plantage, der byder på vekslende skov i smukke efterårsfarver og store hedearealer med lyng?

Du kan også opleve fugletårnet ved Dystrup og Ramten Sø, hvor du får en smuk udsigt over området.

Se flere gode idéer til naturoplevelser på VisitAarhusregionens hjemmeside.

Vinterferie i Ree Park Safari

Kom tæt på de vilde dyr i Ree Park Safari i Ebeltoft. Foto: Jens Thaysen

For denne aktivitet skal du bevæge dig en smule over kommunegrænsen, men så kan du også opleve naturens store dyr tæt på.

Ree Park Safari (Stubbe Søvej 15, 8400 Ebeltoft) holder åbent fra 16. februar fra klokken 10 til 16, og du får 50 procent i rabat på entrébilletten.

Du kan blandt andet opleve leoparderne, geparderne eller hanløverne blive fodret, og du kan køre en tur med toget, der tager dig med på en tur ud over den nordamerikanske prærie, hvor amerikanske bison, elge og arktiske ulve boltrer sig.

Saml skrald og vind sjove præmier

Der ligger meget skrald i naturen. Saml det op, tag et billede og vind fede præmier. Foto: Morten Stricker

Lørdag 12. februar, søndag 13. februar og mandag 14. februar kan du samle skrald i Norddjurs og vinde gode præmier, som biografbilletter, gavekort til McDonalds og fribilletter til Kattegatcentret.

Det er Ren Grenaa der afholder konkurrencen i samarbejde med lokale sponsorer. Konkurrencen går i sin enkelt ud på, at du samler skrald et sted i Norddjurs Kommune, tager et billede og uploader det på facebook-eventet, du som finder her.

Husk at fortælle, hvor skraldet er samlet.

Klokken 19 hver af de tre dage bliver der trukket lod om præmierne blandt dagens indsamlere.

Du kan låne gribetænger og handsker af Ren Grenaa ved at sende en mail på kontakt@rengrenaa.dk.