Frivillige knoklede i døgndrift for at gøre plejehjem klar til flygtninge: - Vi er blevet væltet af folk, der gerne vil hjælpe
Det tidligere plejehjem Bakkely i Gjesing er et af de steder, der i øjeblikket huser dem, der er flygtet fra krigen i Ukraine. Frivillige har knoklet i døgndrift for at gøre stedet klar, og de sætter stor pris på den villighed og næstekærlighed, de har oplevet fra lokalbefolkningen.
Da de første ukrainske flygtninge i sidste uge rykkede ind på det forhenværende plejehjem Bakkely i Gjesing, var det langt fra alt, der stod klar til at huse beboerne.
- Stedet havde stået tomt i næsten tre år, og derfor skulle der en ordentligt omgang rengøring til, hvilket kommunen heldigvis nåede. Men meget har vi lavet, mens de første ukrainske flygtninge ankom, siger Mette Villesen, der sammen med Jette Rod leder den frivillige indsats på stedet.
På det tidligere plejehjem er der plads til 60, og da NorddjursLIV i starten af denne uge var forbi, boede der 31, der er flygtet fra krigen i Ukraine. Der er primært tale om mødre med deres børn, for alle mænd er blevet bedt om at blive tilbage og kæmpe.
- Situationen ændrer sig hele tiden. Derfor ved vi aldrig rigtig, hvor mange der kommer hver dag, siger Mette Villesen.
Plejehjemmet blev tilbage i 2016 og cirka tre år frem brugt til at huse flygtninge fra blandt andet Syrien. Dengang var Jette Rod også involveret i den frivillige indsats. Da krigen brød ud og kommunen kunne se, at der igen ville blive brug for at boliger til flygtninge, tog en sagsbehandler fat i Jette Rod. Samtidig blev Mette Villesen også sat i spidsen for den frivillige indsats.
De to har de seneste to uger lagt mange timer i projektet sammen med andre frivillige, der alle har knoklet for at få gjort det gamle plejehjem beboeligt igen.
Kommunen har stillet senge og få andre møbler til rådighed, ligesom de sørger for, at der er mad til ukrainerne. Resten er kommet ind gennem donationer fra lokalsamfundet, hvor Mette Villesen i første omgang spurgte på Facebook, om folk havde noget, de gerne ville donere.
- Vi er blevet væltet af folk, der gerne vil hjælpe. Vi har fået rigtig meget tøj, men også møbler, cykler, barnevogne og babysenge er kommet ind i stor stil, siger Mette Villesen.
Faktisk er der kommet så meget, at Mette Villesen ret hurtigt måtte melde stop til de mange donationer.
- Det er rørende, at så mange gerne vil hjælpe, men set i bagklogskabens lys, skulle vi have organiseret bedre, hvad vi har brug for, og specifikt efterspurgt det, siger hun og forklarer, at hun nok har modtaget mellem 500 og 600 beskeder fra folk, der gerne ville donere ting, tøj, møbler og køkkenredskaber de seneste to uger.
En helt anden velvilje end i 2016
For både Mette Villesen og Jette Rod giver det god mening at være med til at give de ukrainske flygtninge en god start på deres ophold i Danmark, selvom det er frivilligt og de ikke er meget hjemme for tiden.
- Forleden kom der en, der blev helt vildt rørt og meget taknemmelig, fordi køleskabet var fyldt og der stod en lejlighed klar til hende. Der kan man ikke undgå selv at blive rørt, siger Mette Villesen.
- Det er tydeligt, at vi er med til at gøre en forskel, og det gør mig da glad, siger Jette Rod.
Mens Mette Villesen og Jette Rod er taknemmelige for den velvilje, de møder fra lokalsamfundet, er de omvendt også lidt overraskede over, hvor meget situationen adskiller sig fra den i 2016, da der boede blandt andet syriske flygtninge i det gamle plejehjem.
- Den gang mødte vi langt fra samme hjælp og velvillighed. Folk var bekymrede, og de kom ikke rigtig med hverken tøj eller andet, som flygtningene kunne bruge, siger Jette Rod.
- Det er som at opleve to vidt forskellige situationer. Der faldt ro på, efterhånden som tiden gik, men folks velvilje er helt anderledes i dag, siger Mette Villesen.
Begge understreger de dog, at det er fantastisk at opleve, netop hvor villige lokalområdet er til at hjælpe.
- Folk arrangerer, at de ukrainske flygtninge kan komme i zoologisk have, de arrangerer underholdning og tager dem med på tur. Det er helt vildt - og meget fantastisk at opleve, siger Mette Villesen.
176 flygtninge skal bo i Norddjurs
Mandag havde kommunen registreret 61 flygtninge fra Ukraine. Derudover er der også ukrainske flygtninge privat indlogeret, men disse har kommunen ikke overblik over.
En plan for fordeling af flygtninge viser, at der i Norddjurs skal bo 176 flygtninge, hvis det samlede antal af flygtninge i hele Danmark når 20.000.
Det er Udlændinge- og Integrationsudvalget, der har efterspurgt en fordeling mellem kommunerne ved et samlet antal personer på opholdstilladelse på henholdsvis 5.000, 10.000 og 20.000 personer.
Modellen er lavet med udgangspunkt i den matematiske model, som Udlændingestyrelsen allerede benytter til fastsættelse af regions- og kommunekvote.
Særlov
Særloven, som Folketinget har vedtaget, betyder, at alle ukrainske flygtninge kan få en opholdstilladelse på to år, hvorefter børnene kan komme i skole- eller dagtilbud og de voksne kan gå på job.
For at få opholdstilladelsen skal man ansøge om det ved Udlændingestyrelsen og have oprettet et biometrisk pas.
Udlændingestyrelsen har meddelt, at flygtningene i kommunens ejendomme kan blive boende, mens deres ansøgning om opholdstilladelse behandles.
De 25 rum i det gamle plejecenter består af små lejligheder og enkelte værelser med bad. Udover Bakkely er de tidligere ældreboliger i Holbæk, det tidligere plejehjem i Voldby samt Mølleskolen i Ålsø også udpeget til at huse ukrainske flygtninge i Norddjurs Kommune.