Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mette Villesen (t.v.) står for den frivillige indsats på Bakkely i Gjesing sammen med Jette Rod, og de er begge dybt taknemmelige over den hjælp, de får fra lokalsamfundet. - Folk står faktisk i kø for at få lov til at hjælpe, som Mette Villesen siger. Privatfoto

Frivillig måtte sige stop til flere donationer

Vladimir Putins bombardementer og invasion af Ukraine har sendt tusindvis af ukrainere på flugt, og mens ukrainerne mobiliserer til krig, har folk herhjemme fundet velviljen og næstekærligheden frem.

På det tidligere plejehjem Bakkely i Gjesing er der gjort klar til, at man kan tage sin del af de 176 ukrainske flygtninge, kommunen skal have, hvis det samlede antal flygtninge i landet rammer 20.000, og her mærker de virkelig, hvordan folk står i kø for at hjælpe.

Mette Villesen står sammen med Jette Rod for den frivillige indsats på stedet, og det er for dem rørende at opleve, hvordan folk afleverer alt det, de ikke selv skal bruge længere - tøj, autostole, kommoder, køkkenredskaber, legetøj og cykler. Faktisk vil de så gerne af med det, at Mette Villesen ret hurtigt var nødt til at sige 'stop' og 'nej tak' til flere donationer.

- Vi har simpelthen fået så meget, og vi må desværre erkende, at der er så meget, at vi aldrig får brug for det hele, siger Mette Villesen.

Derfor er hun begyndt i stedet at søge mere målrettet efter ting, og gang på gang oplever hun, hvordan folk straks melder sig på banen med hjælp.

Udover at Mette Villesen og Jette Rod sætter pris på den hjælp, de får fra lokalsamfundet, så synes de, at det rørende at være med til at gøre en forskel for dem, der kommer hertil.

- Forleden kom der en, der blev helt vildt rørt og meget taknemmelig, fordi køleskabet var fyldt og der stod en lejlighed klar til hende. Der kan man ikke undgå selv at blive rørt, siger Mette Villesen.

I dagens nyhedsbrev kommer du med på besøg på Bakkely, hvor de første ukrainere er flyttet ind, og hvor de frivillige har knoklet i døgndrift for at gøre stedet klar.

Vi runder også tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde, hvor det blandt andet blev besluttet, hvor de penge, der skal bruges til at etablere såkaldt handicaptilgængelighed på en del af Søren Kanne-skolens afdeling Østre, skal komme fra.

Tak, fordi du læser med. Hvis du kommer i tanke om noget, du gerne vil have, jeg tager op, må du ikke tøve med at give besked. Det gør du på telefonnummer 42 79 00 37 eller på e-mail emahh@jfmedier.

Jeg glæder mig til at høre fra dig!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Bakkely i Gjesing  huser i dag en del af de flygtninge, der er kommet hertil fra Ukraine. Indtil 2014 var det et plejehjem fra kommunens ældre, og fra 2016 og cirka tre år frem husede bygningen flygtninge fra blandt andet Syrien. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Frivillige knoklede i døgndrift for at gøre plejehjem klar til flygtninge: - Vi er blevet væltet af folk, der gerne vil hjælpe

Det tidligere plejehjem Bakkely i Gjesing er et af de steder, der i øjeblikket huser dem, der er flygtet fra krigen i Ukraine. Frivillige har knoklet i døgndrift for at gøre stedet klar, og de sætter stor pris på den villighed og næstekærlighed, de har oplevet fra lokalbefolkningen.

På det tidligere plejehjem Bakkely i Gjesing bor der i øjeblikket 61 ukrainske flygtninge, men situationen ændrer sig hele tiden. De frivillige på stedet knokler i døgndrift og er glade for, at lokalområdet sætter ind og gerne vil både hjælpe og bidrage med donationer.

Da de første ukrainske flygtninge i sidste uge rykkede ind på det forhenværende plejehjem Bakkely i Gjesing, var det langt fra alt, der stod klar til at huse beboerne.

- Stedet havde stået tomt i næsten tre år, og derfor skulle der en ordentligt omgang rengøring til, hvilket kommunen heldigvis nåede. Men meget har vi lavet, mens de første ukrainske flygtninge ankom, siger Mette Villesen, der sammen med Jette Rod leder den frivillige indsats på stedet.

På det tidligere plejehjem er der plads til 60, og da NorddjursLIV i starten af denne uge var forbi, boede der 31, der er flygtet fra krigen i Ukraine. Der er primært tale om mødre med deres børn, for alle mænd er blevet bedt om at blive tilbage og kæmpe.

- Situationen ændrer sig hele tiden. Derfor ved vi aldrig rigtig, hvor mange der kommer hver dag, siger Mette Villesen.

Mette Villesen (t.v.) og Jette Rod var med, da der i 2016 kom flygtninge fra blandt andet Syrien. Derfor var de ikke sene til at melde sig, da der var brug for deres hjælp til at gøre klar til de ukrainske flygtninge. Privatfoto

Plejehjemmet blev tilbage i 2016 og cirka tre år frem brugt til at huse flygtninge fra blandt andet Syrien. Dengang var Jette Rod også involveret i den frivillige indsats. Da krigen brød ud og kommunen kunne se, at der igen ville blive brug for at boliger til flygtninge, tog en sagsbehandler fat i Jette Rod. Samtidig blev Mette Villesen også sat i spidsen for den frivillige indsats.

De to har de seneste to uger lagt mange timer i projektet sammen med andre frivillige, der alle har knoklet for at få gjort det gamle plejehjem beboeligt igen.

Legetøj og børnetøj er noget af det, som er kommet ind i stor stil på Bakkely. Foto: Mette Villesen

Kommunen har stillet senge og få andre møbler til rådighed, ligesom de sørger for, at der er mad til ukrainerne. Resten er kommet ind gennem donationer fra lokalsamfundet, hvor Mette Villesen i første omgang spurgte på Facebook, om folk havde noget, de gerne ville donere.

- Vi er blevet væltet af folk, der gerne vil hjælpe. Vi har fået rigtig meget tøj, men også møbler, cykler, barnevogne og babysenge er kommet ind i stor stil, siger Mette Villesen.

Frivillige på Bakkely har knoklet for at få sorteret tøjet og lagt det på plads, så det var klar til de ukrainske flygtninge. Foto: Mette Villesen

Faktisk er der kommet så meget, at Mette Villesen ret hurtigt måtte melde stop til de mange donationer.

- Det er rørende, at så mange gerne vil hjælpe, men set i bagklogskabens lys, skulle vi have organiseret bedre, hvad vi har brug for, og specifikt efterspurgt det, siger hun og forklarer, at hun nok har modtaget mellem 500 og 600 beskeder fra folk, der gerne ville donere ting, tøj, møbler og køkkenredskaber de seneste to uger.

En helt anden velvilje end i 2016

For både Mette Villesen og Jette Rod giver det god mening at være med til at give de ukrainske flygtninge en god start på deres ophold i Danmark, selvom det er frivilligt og de ikke er meget hjemme for tiden.

- Forleden kom der en, der blev helt vildt rørt og meget taknemmelig, fordi køleskabet var fyldt og der stod en lejlighed klar til hende. Der kan man ikke undgå selv at blive rørt, siger Mette Villesen.

- Det er tydeligt, at vi er med til at gøre en forskel, og det gør mig da glad, siger Jette Rod.

Mens Mette Villesen og Jette Rod er taknemmelige for den velvilje, de møder fra lokalsamfundet, er de omvendt også lidt overraskede over, hvor meget situationen adskiller sig fra den i 2016, da der boede blandt andet syriske flygtninge i det gamle plejehjem.

- Den gang mødte vi langt fra samme hjælp og velvillighed. Folk var bekymrede, og de kom ikke rigtig med hverken tøj eller andet, som flygtningene kunne bruge, siger Jette Rod.

De første ukrainske flygtninge flyttede ind, mens de frivillige stadig var ved at gøre klar og gøre rent, og derfor har nogle af dem hjulpet med at flytte møbler på plads, vaske gulve og skrive skilte. Foto: Emma Ahlgreen Haa

- Det er som at opleve to vidt forskellige situationer. Der faldt ro på, efterhånden som tiden gik, men folks velvilje er helt anderledes i dag, siger Mette Villesen.

Begge understreger de dog, at det er fantastisk at opleve, netop hvor villige lokalområdet er til at hjælpe.

- Folk arrangerer, at de ukrainske flygtninge kan komme i zoologisk have, de arrangerer underholdning og tager dem med på tur. Det er helt vildt - og meget fantastisk at opleve, siger Mette Villesen.

176 flygtninge skal bo i Norddjurs

Mandag havde kommunen registreret 61 flygtninge fra Ukraine. Derudover er der også ukrainske flygtninge privat indlogeret, men disse har kommunen ikke overblik over.

En plan for fordeling af flygtninge viser, at der i Norddjurs skal bo 176 flygtninge, hvis det samlede antal af flygtninge i hele Danmark når 20.000.

Det er Udlændinge- og Integrationsudvalget, der har efterspurgt en fordeling mellem kommunerne ved et samlet antal personer på opholdstilladelse på henholdsvis 5.000, 10.000 og 20.000 personer.

Modellen er lavet med udgangspunkt i den matematiske model, som Udlændingestyrelsen allerede benytter til fastsættelse af regions- og kommunekvote.

Særlov

Særloven, som Folketinget har vedtaget, betyder, at alle ukrainske flygtninge kan få en opholdstilladelse på to år, hvorefter børnene kan komme i skole- eller dagtilbud og de voksne kan gå på job.

For at få opholdstilladelsen skal man ansøge om det ved Udlændingestyrelsen og have oprettet et biometrisk pas.

Udlændingestyrelsen har meddelt, at flygtningene i kommunens ejendomme kan blive boende, mens deres ansøgning om opholdstilladelse behandles.

De 25 rum i det gamle plejecenter består af små lejligheder og enkelte værelser med bad. Udover Bakkely er de tidligere ældreboliger i Holbæk, det tidligere plejehjem i Voldby samt Mølleskolen i Ålsø også udpeget til at huse ukrainske flygtninge i Norddjurs Kommune.

Roan Lysdal er ny forpagter af Fjellerup Vaffelbageri, hvor kunderne gennem hele sommeren valfarter for de store is og de hjemmebagte vafler. Den nye forpagter lover, at isene ikke bliver mindre, blot fordi han er kommet til. Foto: Anders Tilsted

Ny forpagter af Danmarks bedste ishus har et løfte: - Isene bliver lige så store, som de plejer

Når Fjellerup Vaffelbageri slår dørene op i weekenden, bliver det med en ny forpagter på (is)pinden. Han lover, at størrelsen på isene ikke ændrer sig, men der kommer også til at være nye  ting på menuen såsom milkshakes, krydderkartofler og kinabokse.

Efter 30 år har vaffelbageriet i Fjellerup fået ny forpagter. Han glæder sig til at indføre nye retter på menuen, men lover også, at den store størrelse på de populære is ikke ændrer sig.

Når Fjellerup Vaffelbageri lørdag åbner for en ny sæson, bliver det med en ny mand i front. Men han lover med et glimt i øjet, at isene bliver lige så store, som de plejer.

Det skriver Randers Amtsavis.

Vaffelbageriet i Fjellerup trækker hver sommer masser af mennesker til, der glædeligt står i kø. Særligt får vaffelbageriet ros for deres is med de hjemmebagte vafler og den velvoksne størrelse.

Men nu har Hanne Buhl Andersen, der har drevet stedet i mere end 30 år, besluttet, at hun ikke længere vil stå for driften. Derfor har vaffelbageriet fået ny forpagter, der er med på at drive ishuset videre i nogenlunde samme stil som før.

- Hanne har jo lavet verdens bedste iskoncept, og vi har også været så heldige at få hendes opskrift på de hjemmebagte vafler og på guffen, siger Roan Lysdal, der er den nye forpagter, til Randers Amtsavis.

Han er uddannet butiksslagter og bor i Hammel med sin kone og deres to store børn.

Selvom isstørelsen, guffen og vaflerne bliver som kunderne kender det, er der dog også ændringer på vej.

- Som noget nyt begynder vi at sælge milkshakes og vi kommer til at sælge smoothies, siger Roan Lysdal til Randers Amtsavis.

Desuden kommer der nye retter som fish & chips, rullekebabs, kinabokse med wokretter og små krydderkartofler på menuen.

Vaffelbageriet blev sidste år kåret til Danmarks bedste ishus af turismesitet Opdag Danmark.

Kommunalbestyrelsesmødet fandt sted tirsdag aften. Screendump fra kommunens hjemmeside

Det blev diskuteret på kommunalbestyrelsesmødet: Handicappede får bedre adgangsforhold til folkeskole og museum får penge til messe

Tirsdag aften var politikerne samlet til kommunalbestyrelsesmøde på rådhuset i Grenaa, hvor flere punkter var på dagsordenen på det to timer lange møde.

En samlet kommunalbestyrelse besluttede blandt andet at betale de 750.000 kroner, det koster at etablere såkaldt handicaptilgængelighed på en del af Søren Kanne-skolens afdeling Østre.

Desuden kan Gammel Estrup se frem til at få penge, der skal gå til et projekt, der skal markedsføre lokale fødevareproducenter.

Tirsdag aften var der kommunalbestyrelsesmøde på rådhuset i Grenaa. Flere punkter var på dagsordenen på det to timer lange møde.

Blandt andet besluttede en samlet kommunalbestyrelse at betale de 750.000 kroner, det koster at etablere såkaldt handicaptilgængelighed på en del af Søren Kanne-skolens afdeling Østre.

Og så kan Gammel Estrup se frem til at få penge til at afholde en landbrugsmesse.

Herunder gennemgår vi de to ovenstående punkter fra tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde.

750.000 kroner til handicapvenlige adgangsforhold på kommunens ene folkeskole

Søren Kanne-skolen består af flere niveauer, og derfor er det svært for den elev, der snart starter på skolen, at komme rundt med sin kørestol. Genrefoto: Ida Guldbæk Arentsen

1. april modtager Søren Kanne-skolen en elev, der sidder i kørestol. Eleven starter i tidlig SFO og skal til august starte i 0. klasse.

Søren Kanne-skolen består af flere afdelinger, heraf Østre og Vestre, der begge består af bygninger i flere etager, hvor der på nuværende tidspunkt ikke er etableret såkaldte  tilgængelighedstiltag, der gør, at folk i kørestol kan komme rundt. Derfor er der behov for at bygge om, så skolerne bliver mere tilgængelige for elever, der eksempelvis sidder i kørestol.

Det er forvaltningens vurdering, at eleven bør tilbydes tidlig SFO og skolegang på Søren Kanne-skolens afdeling Østre. Her er der lokaler til tidlig SFO og 0. klasse i skolens kælder, mens stueetagen rummer klasselokaler, bibliotek og kantine, og 1. sal rummer
klasselokaler, faglokaler og festsal.

Da eleven skal starte på Østre-afdeling er det her, der vil blive bygget om. Gennemførelsen af de tiltag, der er lagt op til, vil sikre, at eleven kan benytte de rum, der anvendes i 0. klasse. Skal eleven eksempelvis til fællessamlinger i festsalen vil det være nødvendigt at etablere en trappelift fra stueplan til 1. sal.

Dette vil uanset hvad være nødvendigt inden 2023, hvor eleven starter i 1. klasse, og dermed skal have adgang til faglokalerne, der er placeret på 1. sal.

Sagen har været diskuteret frem og tilbage i udvalget, og et af de springende punkter var spørgsmålet om økonomi. For hvem skal betale?

Oprindeligt havde børne- og ungdomsudvalget selv fundet pengene - som er 750.000 kroner - men det ville betyde, at pengene gik fra andre ting - såsom at lave forbedringer på indeklima og vedligehold i kommunens skoler og dagtilbud.

I stedet bliver pengene taget fra puljen til strategiske opkøb.

- Med sagen her endte vi i en situation, hvor vi havde 2 klare valgmuligheder - enten at tage det fornødne ansvar for vores område ved at finde pengene ved andre vigtige projekter - eller at bede om en tillægsbevilling velvidende, at det gang på gang de seneste år er blevet afvist og med al tænkelig sandsynlighed også ville blive det denne gang. Tilbage ville stå et udvalg, der udover at have 750.000 kroner mindre til indeklima og vedligehold også skulle forklare sig overfor den øvrige kommunalbestyrelse omkring, hvorfor vi ikke evnede at løse opgaven, lød det fra Aleksander Myrhøj (SF), formand for børne- og ungdomsudvalget, på mødet tirsdag aften.

Børne- og ungdomsudvalget har desuden - med efterfølgende opbakning fra kommunalbestyrelsen - besluttet, at der skal udarbejdes et overblik over tilgængeligheden på skoler og i dagtilbud med et tilhørende anlægsforslag, der giver mulighed for at prioritere området i efterårets budgetaftale for de kommende år.

Landbrugsmesse får 75.000 kroner til at sætte fokus på lokale fødevareproducenter

Landbrugsmessen på Gammel Estrup har været aflyst i 2020 og 2021 på grund af corona, men er nu på vej tilbage. I den forbindelse vil man lave et projekt, der skal sætte fokus på lokale fødevareproducenter, og derfor har man ansøgt kommunen om 75.000 kroner til at sætte gang i det. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Gl. Estrup Landbrugsmesse og Dyrskue har ansøgt om et tilskud på 75.000 kroner der skal gå til et projekt, der afholdes i forbindelse med en landbrugsmesse i slutningen af maj.

Projektet, der hedder 'Det Norddjurske Spisekammer', sætter fokus på lokale fødevareproducenter, og planen er, at invitere producenterne med til messe og lade dem afholde workshops, madevents eller lignende.

Med projektet bygges der ifølge ansøgningen bro mellem landliv og byliv, og flere kommunalbestyrelsesmedlemmer pegede på, at det var en god måde at få sat Norddjurs på landkortet.

- For mig at se, er det en ren win-win-situation. Vi får folk ud at opleve noget, vi får sat både Auning og Norddjurs på landkortet, vi får vist nogle af vores styrker frem, og vi giver producenterne mulighed for at markedsføre sig selv, sagde Niels Ole Birk (V), der er formand for erhvervsudvalget.

Det er ikke altid, at en ansøgning som denne bliver taget op på en møde i hele kommunalbestyrelsen. Bevillingen var da også på forhånd godkendt af et flertal fra kultur- og fritidsudvalget bestående af Allan Gjersbøl Jørgensen (S), Sebastian Grauert (LA) og Fritz Birk Sørensen (S).

Niels Skov Pedersen (K) havde dog benyttet sig af standsningsretten, og derfor skulle sagen drøftes på et kommunalbestyrelsesmøde. Her var Niels Skov Pedersen ikke til stede selv, men Benny Hammer (K) forklarede på hans vegne, at man i partiet ikke var imod projektet, men at man synes, at det var gået for stærkt med beslutningsprocessen.

- I respekt for, at vi har nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer, så må tingene tage den tid, de tager. Man skal ikke overrule og haste en beslutning igennem. Det har ikke noget med projektet at gøre, for selve projektet støtter vi. Men det er processen vi er lidt imod, sagde Benny Hammer.

Han pegede blandt andet på, at det meste af sagsbehandlingen var foregået på mail ifølge Niels Skov Pedersen.

Den del var Sebastian Grauert (LA) og Allan Gjersbøl Jørgensen (S) dog ikke enige i.

- Det undrer mig, at man ikke synes, at man er blevet oplyst. Der har været mails frem og tilbage, og vi er blevet mundtligt orienteret om, at man endelig skal gribe knoglen, hvis man har spørgsmål, sagde Sebastian Grauert.

Allan Gjersbøl Jørgensen pointerede på, at der også var blevet ført flere samtaler telefonisk - også med Niels Skov Pedersen.

Eftersom alle medlemmer dog var enige om, at projektet skal støttes med de 75.000 kroner, blev ansøgningen godkendt.

Landbrugsmessen finder sted 28. og 29. maj på Gammel Estrup i Auning, og man estimerer, at der kommer mellem 25.000 og 30.000 gæster.

Krokusserne springer frem i Grenaa. Foto: Asbjørn With

Der er ingen vej tilbage - foråret er her

Selv de mest pessimistiske pessimister må blive en anelse gladere, når martssolen stråler på et lyseblåt bagtæppe, temperaturen har sneget sig over ti grader og et brag af krokusser pludselig fylder græstæppet mellem Randersvej og Vesterport i Grenaa.

I øvrigt rundt om et mindesmærke af en af byens sønner, som havde gjort sig fortjent til et mindesmærke sat af hans egen flok, Venstres organisation i Grenaa.

Niels Pedersen-Nyskov (1850-1922) blev født på Damgård ved Homå. Han boede det meste af sit liv på gården Nyskov ved Thorsager. Han stillede op for Venstre til Folketinget og blev i 1895 valgt i Grenaakredsen. Han var medlem af folketinget til sin død, de sidste ni år som formand for folketinget. En position, der rangerer som rigets næsthøjeste, kun overgået af majestæsten.

Mindesmærket for Niels Pedersen-Nyskov blev opstillet på en lille trekantet plads, omkranset af store sten og beplantet med blomster og en række kastanjetræer. Det blev afsløret 14. august 1927.

Ifølge Grenaa Folketidende fra dagen efter var cirka 2.000 mennesker samlet til højtideligheden. Blandt de mange talere var den da afgåede statsminister og formand for Venstre J. C. Christensen.

Blomsterne får du her. Mindesmærket kan du selv studere, næste gang du går forbi.

Tak til Grenaa Egnsarkiv for hjælp til de fine detaljer om mindesmærket.