Ældrerådet er klar til at tage arbejdshandskerne på: - Vi er sat i verden for, at ældre skal få det bedre
Covid-19 og de medfølgende restriktioner har besværliggjort arbejdet for ældrerådet i de første måneder af den ny valgperiode, men nu har rådet konstitueret sig og er klar til at tage arbejdshandskerne på. Og der bliver nok at tage fat i, hvis man spørger rådets nye formand. Ensomhed, bedre boformer og forebyggende hjemmebesøg er noget af det, rådet først går ombord i.
Fire måneder efter ældrerådsvalget har de ni medlemmer nu konstitueret sig og holdt de første indledende møder.
At det skulle tage så lang tid, var der ingen, der havde hverken håbet eller forudset, men som med så meget andet endte corona også med at spænde ben for det nye ældreråd.
- For at sige det på godt jysk, så har det været træls med corona, for det har gjort, at vi først kunne mødes i februar, siger Gitte Eilersen, der er ny formand for rådet.
Gitte Eilersen, formand for ældrerådetVi er sat i verden for, at ældre skal få det bedre
Hun har 30 års erfaring som sygeplejerske og er også uddannet demenskoordinator. Da hun sidste år gik på efterløn, besluttede hun sig for, at tiden nu var kommet til at stille op som medlem for ældrerådet.
- Jeg valgte at stille op til ældrerådet, fordi jeg tror, at jeg kan være med til at gøre en forskel. Med min erfaring in mente har jeg en hel masse viden, jeg gerne ville give videre, siger hun.
Ældrerådets næstformand er Yvonne Karnøe, der også var næstformand i sidste valgperiode. Den post trives hun godt med, og derfor har det hele tiden været planen, at Gitte Eilersen skulle være formand.
Derfor blev hun også enstemmigt valgt på det konstituerende møde i februar.
- Jeg er glad for, at de andre har tillid til mig som formand, siger hun.
En lang liste med ønsker
Hver især har de ni medlemmer af ældrerådet en liste med ønsker og idéer til emner, der kan tages fat i, og efter et møde i midten af marts er rådet kommet frem til, hvad der især skal prioriteres de næste fire år.
- Og den liste er lang, påpeger Gitte Eilersen med et smil.
Det ligger blandt andet ældrerådet meget på sinde, at der bliver tænkt i helhjertede boformer til kommunens ældre.
- Hvis man nu tænker ud af boksen og finder andre boligformer, end dem vi kender i forvejen, så tror jeg, at det kan gøre en stor forskel for mange mennesker. Men vi har også brug for en del flere boliger, end vi har i dag - særligt midt i Norddjurs og i vest, siger Gitte Eilersen.
Netop velegnede boliger til de ældre er en af grundene til, at Gitte Eilersen meldte sig til ældrerådet.
- Det behøver ikke være stort og vildt, men gør nu noget. Det er der virkelig behov for. Steder med masser af udearealer og fællesrum, noget, der er spændende og godt for de ældre at bo i, siger hun.
Hvad laver ældrerådet?
Alle landets kommuner har enten et ældreråd eller et seniorråd, der trods navneforskellen lavet det samme.
Alle, der er fyldt 60 år, kan stille op til valg til rådene, ligesom alle over 60 år har stemmeret, når medlemmerne af rådet skal udpeges.
Man er valgt til ældrerådet for fire år ad gangen.
Ældrerådet blev valgt i forbindelse med kommunalvalget i november 2021 og valgt for perioden 2022 til 2025.
Ældrerådet arbejder for alle ældre i kommunen og sikrer deres medindflydelse i kommunen. Rådet fungerer som et rådgivende råd, der skal høres om kommunens ældrepolitik. Rådet kan også selv tage emner op, som skal drøftes med kommunalbestyrelsen. Ældrerådet kan også formidle synspunkter mellem borgerne og kommunalbestyrelsen.
Ældrerådet i Norddjurs består af ni medlemmer og to suppleanter.
Ved ældrerådsvalget i 2021 stemte 7.013 personer ud af 12.444 stemmeberettigede. Det gav en stemmeprocent på 56,4 procent, hvilket var noget lavere end ved ældrerådsvalget i 2017, hvor stemmeprocenten var på 64,5 procent.
Ældrerådet vil også gerne have forebyggende hjemmebesøg på programmet. I dag tilbyder kommunen det, man kalder forebyggende hjemmebesøg, men de lever ifølge ældrerådet op til deres ansvar på lavest mulige niveau.
- Her har jeg jo set gennem mit arbejdsliv, hvordan der er borgere, der ikke har mulighed for selv at sige ja tak til de forebyggende hjemmebesøg, og så får de ingen besøg, selvom de har brug for det. Der er en stor gruppe af mennesker, der bliver forsømt, siger Gitte Eilersen.
Som et tredje punkt på den lange liste, vil ældrerådet gerne sætte fokus på ensomhed.
- Det er et område, vi vægter højt. Alle ældre kan blive ramt af ensomhed, og det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre, siger Gitte Eilersen.
Før 2018, hvor kommunen blev ramt af en økonomisk krise, var der ansat to medarbejdere, der havde til formål at bekæmpe ensomhed blandt kommunens ældre borgere.
- De to medarbejdere blev sparet væk, og vi har ikke fået dem tilbage. Det kunne vi rigtig godt tænke os, at vi fik, siger Gitte Eilersen.
Generelt tror hun - og resten af ældrerådet - at vejen frem er forebyggelse.
- Det giver bedre mening for de ældre, at man forebygger i stedet for først at løse problemerne, når de er opstået. Og jeg tror også, at det er billigere for kommunen på den lange bane, siger hun.
Mere synlighed om rådet
Da Gitte Eilersen sidste år besluttede sig for at stille op til ældrerådet, skulle hun selv opsøge al den viden, hun havde brug. Hun har også på fornemmelsen, at hun ikke er den eneste, der har svært ved at gennemskue, hvad ældrerådet er for en størrelse, og hvad de laver.
- Vi er sat til for at formidle borgernes sager og problematikker til kommunalbestyrelsen, så de bliver klar over, hvad de ældre i kommunen mener. Vi er sat i verden for, at ældre skal få det bedre. Det er vigtigt, at kommunens ældre er klar over det, siger hun.
Derfor håber hun sammen med resten af ældrerådet at skabe mere fokus på rådet og deres arbejde.
- Vi håber, at vi eksempelvis kan have nogle dage, hvor vi er til stede på bibliotekerne, så de ældre kan komme og møde os, eller tage problematikker op med os på den måde, siger Gitte Eilersen.
Ældrerådet har store forventninger til samarbejdet med kommunalbestyrelsen. Gitte Eilersen både tror og håber, at samarbejdet bliver godt.
- Kommunalbestyrelsen virker lydhøre og villige til at samarbejde med os, og det er dejligt, siger hun.
Omvendt skal politikerne heller ikke forvente, at ældrerådet sidder på deres hænder.
- Vi kommer til at tage de sager og problematikker op, som vi finder nødvendige, og så skal politikerne ikke forvente, at vi bare sidder. Vi kommer til at gå til dem, hvis det er nødvendigt, siger Gitte Eilersen.