Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Gitte Eilersen er formand for ældrerådet i Norddjurs, og hun vil blandt andet arbejde for, at rådet bliver mere synligt. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Ældrerådets nye formand vil forbedre vilkårene for kommunens ældre

Når du åbner dette nyhedsbrev, studser du måske lidt. For er det ikke mange måneder siden, at der var valg til det norddjurske ældreråd?

Og jo, det er det, for valget fandt sted sammen med kommunalvalget i november. Men på grund af corona og de medfølgende restriktioner er det først nu, at ældrerådet endeligt har fået konstitueret sig og fået holdt de første møder.

Dermed er de helt klar med en plan for, hvilke ønsker de har de kommende fire år - og listen er lang, for rådet er kort sagt sat i verden for, at ældre skal få det bedre. Og dermed er der nok at tage fat i, hvis man spørger ældrerådets nye formand Gitte Eilersen.

I artiklen længere nede går vi ombord i nogle af de emner, som ældrerådet har tænkt sig at tage op den kommende tid.

En af de ting, som ældrerådet også gerne vil sætte fokus på, er rådet selv. For rigtig mange aner ikke, hvad ældrerådet laver. Og de aner ikke, at rådet fungerer som en rådgivende instans, der skal spørges om ting, der vedrører ældrepolitik.

Til valget i november var stemmeprocenten da også kun på knap 57 procent, og derfor håber Gitte Eilersen sammen med resten af ældrerådet at skabe mere fokus på rådet og deres arbejde.

Jeg vil holde det kort denne gang, og blot minde dig om, at min indbakke altid er åben, hvis du har ris, ros, kommentarer eller idéer. Du kan skrive til mig på emahh@jfmedier.dk.

Hav en rigtig dejlig weekend - forhåbentligt bliver den fyldt med solskin.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Gitte Eilersen blev i februar valgt som formand for ældrerådet, og nu har rådet endelig haft mulighed for at mødes og gå i gang med deres arbejde. Selv glæder Gitte Eilersen sig til at bruge al den viden hun har fra sit arbejdsliv til at forbedre vilkårene for de ældre i kommunen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Ældrerådet er klar til at tage arbejdshandskerne på: - Vi er sat i verden for, at ældre skal få det bedre

Covid-19 og de medfølgende restriktioner har besværliggjort arbejdet for ældrerådet i de første måneder af den ny valgperiode, men nu har rådet konstitueret sig og er klar til at tage arbejdshandskerne på. Og der bliver nok at tage fat i, hvis man spørger rådets nye formand. Ensomhed, bedre boformer og forebyggende hjemmebesøg er noget af det, rådet først går ombord i.

Med mere end 30 års erfaring som sygeplejerske, har ældrerådets nye formand i sandhed set systemet indefra. Hun glæder sig til at gøre en forskel for kommunens ældre, og har sammen med resten af medlemmerne af rådet en masse idéer for de næste fire år.

Fire måneder efter ældrerådsvalget har de ni medlemmer nu konstitueret sig og holdt de første indledende møder.

At det skulle tage så lang tid, var der ingen, der havde hverken håbet eller forudset, men som med så meget andet endte corona også med at spænde ben for det nye ældreråd.

- For at sige det på godt jysk, så har det været træls med corona, for det har gjort, at vi først kunne mødes i februar, siger Gitte Eilersen, der er ny formand for rådet.

Vi er sat i verden for, at ældre skal få det bedre

Gitte Eilersen, formand for ældrerådet

Hun har 30 års erfaring som sygeplejerske og er også uddannet demenskoordinator. Da hun sidste år gik på efterløn, besluttede hun sig for, at tiden nu var kommet til at stille op som medlem for ældrerådet.

- Jeg valgte at stille op til ældrerådet, fordi jeg tror, at jeg kan være med til at gøre en forskel. Med min erfaring in mente har jeg en hel masse viden, jeg gerne ville give videre, siger hun.

Ældrerådets næstformand er Yvonne Karnøe, der også var næstformand i sidste valgperiode. Den post trives hun godt med, og derfor har det hele tiden været planen, at Gitte Eilersen skulle være formand.

Derfor blev hun også enstemmigt valgt på det konstituerende møde i februar.

- Jeg er glad for, at de andre har tillid til mig som formand, siger hun.

En lang liste med ønsker

Hver især har de ni medlemmer af ældrerådet en liste med ønsker og idéer til emner, der kan tages fat i, og efter et møde i midten af marts er rådet kommet frem til, hvad der især skal prioriteres de næste fire år.

- Og den liste er lang, påpeger Gitte Eilersen med et smil.

Det ligger blandt andet ældrerådet meget på sinde, at der bliver tænkt i helhjertede boformer til kommunens ældre.

- Hvis man nu tænker ud af boksen og finder andre boligformer, end dem vi kender i forvejen, så tror jeg, at det kan gøre en stor forskel for mange mennesker. Men vi har også brug for en del flere boliger, end vi har i dag - særligt midt i Norddjurs og i vest, siger Gitte Eilersen.

Netop velegnede boliger til de ældre er en af grundene til, at Gitte Eilersen meldte sig til ældrerådet.

- Det behøver ikke være stort og vildt, men gør nu noget. Det er der virkelig behov for. Steder med masser af udearealer og fællesrum, noget, der er spændende og godt for de ældre at bo i, siger hun.

Hvad laver ældrerådet?

Alle landets kommuner har enten et ældreråd eller et seniorråd, der trods navneforskellen lavet det samme.

Alle, der er fyldt 60 år, kan stille op til valg til rådene, ligesom alle over 60 år har stemmeret, når medlemmerne af rådet skal udpeges.

Man er valgt til ældrerådet for fire år ad gangen.

Ældrerådet blev valgt i forbindelse med kommunalvalget i november 2021 og valgt for perioden 2022 til 2025.

Ældrerådet arbejder for alle ældre i kommunen og sikrer deres medindflydelse i kommunen. Rådet fungerer som et rådgivende råd, der skal høres om kommunens ældrepolitik. Rådet kan også selv tage emner op, som skal drøftes med kommunalbestyrelsen. Ældrerådet kan også formidle synspunkter mellem borgerne og kommunalbestyrelsen.

Ældrerådet i Norddjurs består af ni medlemmer og to suppleanter.

Ved ældrerådsvalget i 2021 stemte 7.013 personer ud af 12.444 stemmeberettigede. Det gav en stemmeprocent på 56,4 procent, hvilket var noget lavere end ved ældrerådsvalget i 2017, hvor stemmeprocenten var på 64,5 procent.

Ældrerådet vil også gerne have forebyggende hjemmebesøg på programmet. I dag tilbyder kommunen det, man kalder forebyggende hjemmebesøg, men de lever ifølge ældrerådet op til deres ansvar på lavest mulige niveau.

- Her har jeg jo set gennem mit arbejdsliv, hvordan der er borgere, der ikke har mulighed for selv at sige ja tak til de forebyggende hjemmebesøg, og så får de ingen besøg, selvom de har brug for det. Der er en stor gruppe af mennesker, der bliver forsømt, siger Gitte Eilersen.

Som et tredje punkt på den lange liste, vil ældrerådet gerne sætte fokus på ensomhed.

- Det er et område, vi vægter højt. Alle ældre kan blive ramt af ensomhed, og det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre, siger Gitte Eilersen.

Før 2018, hvor kommunen blev ramt af en økonomisk krise, var der ansat to medarbejdere, der havde til formål at bekæmpe ensomhed blandt kommunens ældre borgere.

- De to medarbejdere blev sparet væk, og vi har ikke fået dem tilbage. Det kunne vi rigtig godt tænke os, at vi fik, siger Gitte Eilersen.

Generelt tror hun - og resten af ældrerådet - at vejen frem er forebyggelse.

- Det giver bedre mening for de ældre, at man forebygger i stedet for først at løse problemerne, når de er opstået. Og jeg tror også, at det er billigere for kommunen på den lange bane, siger hun.

Mere synlighed om rådet

Da Gitte Eilersen sidste år besluttede sig for at stille op til ældrerådet, skulle hun selv opsøge al den viden, hun havde brug. Hun har også på fornemmelsen, at hun ikke er den eneste, der har svært ved at gennemskue, hvad ældrerådet er for en størrelse, og hvad de laver.

- Vi er sat til for at formidle borgernes sager og problematikker til kommunalbestyrelsen, så de bliver klar over, hvad de ældre i kommunen mener. Vi er sat i verden for, at ældre skal få det bedre. Det er vigtigt, at kommunens ældre er klar over det, siger hun.

Derfor håber hun sammen med resten af ældrerådet at skabe mere fokus på rådet og deres arbejde.

- Vi håber, at vi eksempelvis kan have nogle dage, hvor vi er til stede på bibliotekerne, så de ældre kan komme og møde os, eller tage problematikker op med os på den måde, siger Gitte Eilersen.

Ældrerådet i Norddjurs består af ni medlemmer og to suppleanter og er en god blanding af nye og gamle. - Vi har alle vores forcer, styrker og interesser, og det er en stor fordel, for det gør, at vi brænder for ældreområdet på hver vores måde. Det giver en god dynamik i rådet, siger Gitte Eilersen, der er rådets formand. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Ældrerådet har store forventninger til samarbejdet med kommunalbestyrelsen. Gitte Eilersen både tror og håber, at samarbejdet bliver godt.

- Kommunalbestyrelsen virker lydhøre og villige til at samarbejde med os, og det er dejligt, siger hun.

Omvendt skal politikerne heller ikke forvente, at ældrerådet sidder på deres hænder.

- Vi kommer til at tage de sager og problematikker op, som vi finder nødvendige, og så skal politikerne ikke forvente, at vi bare sidder. Vi kommer til at gå til dem, hvis det er nødvendigt, siger Gitte Eilersen.

I vores nabokommune skal der nu etableres en naturnationalpark i Mols Bjerge. Foto: Jens Thaysen

Nabokommune får naturnationalpark og folkeskoleelever må klare sig uden computere: Her er nyhederne fra ugen, der gik

Endnu en uge lakker mod enden, og NorddjursLIV giver dig her det ugentlige nyhedsoverblik. Vi skal over kommunegrænsen og til Mols Bjerge, hvor der nu skal etableres en naturnationalpark, vi skal til Allingåbro, hvor skolen har fået stjålet 20 computere og så runder vi kort flygtningesituationen i kommunen.

79 ukrainere er nu indlogeret i Norddjurs

Torsdag var 79 ukrainske flygtninge indlogeret i kommunale bygninger Norddjurs. Derudover kommer et ukendt antal, der er privat indlogeret.

Det oplyser Norddjurs Kommune til NorddjursLIV.

En del af de ukrainske flygtninge er indlogeret på det tidligere plejehjem Bakkely i Gjesing. Derudover er er de tidligere ældreboliger i Holbæk, det tidligere plejehjem i Voldby samt Mølleskolen i Ålsø også udpeget til at huse ukrainske flygtninge i Norddjurs Kommune.

En plan for fordeling af flygtninge viser, at der i Norddjurs skal bo 176 flygtninge, hvis det samlede antal af flygtninge i hele Danmark når 20.000.

Det er Udlændinge- og Integrationsudvalget, der har efterspurgt en fordeling mellem kommunerne ved et samlet antal personer på opholdstilladelse på henholdsvis 5.000, 10.000 og 20.000 personer.

Modellen er lavet med udgangspunkt i den matematiske model, som Udlændingestyrelsen allerede benytter til fastsættelse af regions- og kommunekvote.

Mols Bjerge bliver én af 10 nye naturnationalparker

Miljøminister Lea Wermelin (S) afslørede torsdag morgen - sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet - de 10 lokationer, hvor der skal etableres naturnationalparker. En af dem er ganske tæt på vores kommunegrænse - det er nemlig i Mols Bjerge.

Dermed skal en del af Mols Bjerge på sigt hegnes ind, og som udgangspunkt skal der også udsættes store græssende dyr - køer eller heste - i det 775 hektar store areal.

En naturnationalpark er et område, hvor naturen plejer sig selv uden menneskelig indblanding.

Computere stjålet fra folkeskole - nu må eleverne klare sig uden

Eleverne i 5. klasse på Allingåbroskolen må i øjeblikket klare undervisningen uden computere. I weekenden brød ukendte gerningsmænd nemlig ind i deres klasse og stjal omkring 20 computere.

Det skriver Randers Amtsavis.

Skolens elever i 5. klasse må klare sig uden computere, til skolen får skaffet nye. Foto: Anders Tilsted

Indbruddet skete ifølge politiets døgnrapport mellem lørdag 19. marts klokken 13 og mandag morgen klokken 06.00, og det er ikke klart, hvordan tyvene kom ind på skolen.

- Det er jævnt træls. Vi skal umiddelbart selv erstatte computerne, og det er en stor udgift. Men det største problem er, at computerne bliver brugt meget i undervisningen, så det går ud over elevernes undervisning og læring, siger afdelingsleder på Allingåbroskolen, Helle Krogh Villadsen, til Randers Amtsavis.

Skolen er nu ved at se på, hvordan de kan få skaffet nye computere.

Kørelærer sigtet og varetægtsfængslet for voldtægt mod elev

En 53-årig mand blev mandag fremstillet i retten i Randers, sigtet for voldtægt begået søndag formiddag på en adresse i Norddjurs mod en 24-årig kvinde, som han var kørelærer for.

Det oplyser Østjyllands Politi i døgnrapporten.

Derudover var han sigtet for ved forskellige lejligheder i en periode fra 1. februar til 20. marts at have begået seksuelle overgreb mod den 24-årige i en bil under køretimerne og forsøgt at voldtage hende.

Den 53-årige blev varetægtsfængslet frem til 13. april. Han nægtede sig skyldig og kærede kendelsen.

Handel Grenaa skal have ny formand

Handel Grenaa - der er butikkernes forening i Grenaa - skal finde en ny formand.

Det skriver Lokalavisen Norddjurs.

Den tidligere formand Torben Johansen har først været sygemeldt, og senere meldte han sig ud af bestyrelsen. Siden har Henning Meisler været konstitueret formand.

I sin formandstale kom Henning Meisler ind på de udfordringer, der har været i 2021 med gentagende nedlukninger som følge af covid-19. Samtidig understregede han også, at det ikke er let at gøre alle medlemmer af foreningen tilfredse.

- Jeg synes, at Handel Grenaa har mange gode aktiviteter - men bliver de værdsat? Når vi prøver nye ting af og præsenterer aktiviteter, er det jo ikke noget, vi gør for at genere nogen - men i håb om at skabe mere handel i byen, sagde Henning Meisler ifølge Lokalavisen Norddjurs i sin beretning.

Han konstaterede eksempelvis, at ud af de 42 detailhandelsbutikker, der er i Grenaa, havde kun 22 søndagsåbent i sommeren 2021, hvor alle undersøgelser pegede på, at danskerne blev hjemme i sommerferien.

Foto: Emma Ahlgreen Haa

Vi vil gerne høre fra dig: Hvordan bliver NorddjursLIV endnu bedre?

Snart er det syv måneder siden, vi udsendte første udgave af NorddjursLIVs nyhedsbrev.

Siden det første nyhedsbrev i september, der handlede om en række forældres utilfredshed med lukningen af overbygningen på skolen i Ørum, er det blevet til mere end 40 nyhedsbreve.

Vi har blandt andet skrevet om den enorme opgave, kommunen står overfor i den kommende tid, når den skal beskytte Grenaa mod fremtidens stormfloder og klimaforandringer.

Vi har også været på besøg hos en iværksætter, der holder til på havnen i Grenaa.

Og vi har fortalt den gode historie, om en ung familie der flyttede tilbage til deres hjemstavn.

I den tid, der er gået, er der kun kommet flere læsere til, og det er vi rigtig glade for.

Men det betyder ikke, at vi ikke kan blive bedre. Det kan du hjælpe os med at blive, ved at besvare vores spørgeskema, som du finder lige her.

Vi ser frem til at læse dine svar.