For to år siden var klimasikring slet ikke nævnt i strategiplanen - i dag er klimatilpasning en topprioritet hos AquaDjurs
Palle Lyngsø Mikkelsen er en af dem, der ved allermest om vand på Djursland. Som direktør for AquaDjurs har han det overordnede ansvar for spildevand og drikkevand i Norddjurs.
I de senere år er klimatilpasning også blevet en topprioritet for AquaDjurs, som også har en del af ansvaret for, hvordan regnvand skal håndteres. I takt med at regnmængderne bliver større og det enkelte regnvejr kan blive stadig mere ekstremt, stiger kravene til de løsninger, der skal til for at holde regnvandet væk fra installationer, kældre, huse og andet materiel.
Palle Mikkelsen har en central plads i klimasikringsprojektet Grenaa - Næse for vand, der med støtte fra fonden Realdania arbejder for at sikre Grenaa mod fremtidens stigende vandmængder. Her skal han bidrage med sine egne og medarbejdernes erfaringer med, hvordan man kan guide og gelejde store mængder vand.
Når der bliver trukket ud i toilettet i Pindstrup, Fjellerup eller Tirstrup ender resultatet efter et par dage i en af de store tanke lidt uden for Grenaa i Fornæs Rensningsanlæg, som på mange måder kan betegnes som noget af en succes.
Udviklingen i Norddjurs og særligt i Grenaa, som er fortalt i detaljer som en timeline på AquaDjurs hjemmeside, har betydet, at otte rensningsanlæg i Norddjurs er blevet til ét. Et højteknologisk vidunder, som ikke bare behandler det meste af spildevandet fra Norddjurs, men også tager imod store mængder spildevand fra Syddjurs.
Det har blandt andet betydet, at der nu er 114 kilometer kyststrækning i Norddjurs hvor ikke et eneste spildevandsrør løber ud i havet. Og det har igen været medvirkende til, at de blå flag, der signalerer badevand af god kvalitet, vejrer fra alle de badestrandsflagstænger, der er.
- Vi har en samfundsopgave, vi skal løse. Vi er til for borgerene Vi har haft et klart fokus på drikkevand og spildevand. Vi er en non-profitvirksomhed, så der er ingen kommercielle interesser i det for os, konstaterer Palle Lyngsø Mikkelsen.
Han er direktør for AquaDjurs, der har til huse i en stor bygning med udsigt over det højteknologiske rensningsanlæg.
AquaDjurs er ikke bare et selskab, der arbejder med vand. Fra hele landet skæver man til det nordlige Djursland, hvor AquaDjurs både i 2017 og igen i 2020 og 2021 var ledende på sit felt.
- Jeg er stolt, men jeg er også ydmyg. Vi er et team, som hele tiden arbejder på at blive bedre, og noget tyder på, at den strategi vi har fulgt i Norddjurs, har været den rigtige, siger Palle Mikkelsen.
Opgaven med at håndtere spildevand løser medarbejderne i AquaDjurs med andre ord til UG med kryds og slange, men i de senere år har en ny opgave fået stadig større fokus.
Klimasikring som topprioritet
- For bare to år siden var klimasikring slet ikke nævnt i vores strategiplan. Det er det nu. Faktisk er det en topprioritet på linje med spildevand og drikkevand, forklarer Palle Mikkelsen.
AquaDjurs og Palle Mikkelsen er naturligt repræsenteret i klimatilpasningsprojektet Grenaa - Næse for vand, som en direkte konsekvens af udfordringerne med klimatilpasning.
Projektet går ud på at klimasikre Grenaa på sigt. Lige nu skal der udskrives en konkurrence, "hvor opgaven er at levere en strategisk udviklingsplan for Sydhavnen og området langs Grenåen. Udviklingsplanen skal tage udgangspunkt i en omfattende involveringsproces. Resultatet skal bl.a. være en skarp vision, en fysisk og bæredygtig plan, der tager hånd om vandudfordringerne og vandpotentialerne", som det hedder i ansøgningen.
Palle MikkelsenVi vil meget gerne finde løsninger på problemer. Det handler simpelthen om at lede vandet hen til steder, hvor det ikke gør skade
Kommunalbestyrelsen har søgt og fået en million kroner fra Realdania-projektet Byerne og det stigende havvand, og der er nedsat et såkaldt §17, stk. 4-udvalg, der med afsæt i kommunens klimapolitik skal stå i spidsen for klimatilpasningsprojektet "Grenaa - Næse for vand".
Som direktør i AquaDjurs er Palle Mikkelsen med i projektets styregruppe, hvor han repræsenterer medarbejdernes enorme viden om klimasikring og løsningsmodeller, som han glæder sig til at dele med kollegerne fra de mange andre interessenter i projektet.
- Som vandselskab har vi en del af ansvaret for regnvandet sammen med kommunen. Altså alt det vand, der kommer oppefra, fortæller Palle Mikkelsen.
Ekstremregn og silende, vedvarende problemer
Regnvand udgør grundlæggende to forskellige problemer for Grenaa, alt efter om der er tale om ekstremregn i form af skybrud, hvor der kommer enorme mængder vand på meget kort tid, eller om der er tale om vedvarende regn over flere dage.
- Ved ekstremregn kan vores kloaksystemer ikke klare opgaven. Selv i de områder af byen, hvor spildevand og regnvand er separeret, vil kloakkerne ikke kunne håndtere vandmængden, siger Palle Mikkelsen.
- Når regnen er mere vedvarende og bare siler ned, så giver det nogle andre udfordringer, og her kan kloakkerne heller ikke altid følge med opgaven, forsætter han.
Når man kigger i den nye klimalov, så står der blandt andet, at klimatilpasningsprojekter skal være "samfundsøkonomisk hensigtsmæssige".
Det er altså ikke meningen, at man skal skyde gråspurve med kanoner, og det er faktisk heller ikke meningen, at man skal kunne håndtere ekstremt nedbør i kloaksystemet.
- Vi følger nogle servicestandarder for, hvor mange gange om året, et givent område må blive dækket af vand, fordi kloakkerne ikke kan klare vandmængden.
- Det med, at der i forbindelse med regnvejr står tre centimeter vand på kørebanen i et stykke tid, bliver vi nødt til at vende os til. Det bliver en del af fremtiden, konstaterer Palle Mikkelsen.
- Her kigger vi på det enkelte opland, i det her tilfælde Grenaa, med nogle meget avancerede computermodeller, som kan simulere, hvordan vandet vil løbe hen, og hvor det ender. Vi kan følge vandets bevægelse i en simulering. Det giver os mulighed for at udpege de kritiske steder, hvor regnvand giver anledning til problemer, forklarer Palle Mikkelsen.
- Vi vil meget gerne finde løsninger på problemer. Det handler simpelthen om at lede vandet hen til steder, hvor det ikke gør skade. Nogle gange er det kompliceret, og andre gange kan det handle om at sænke kantstenen, så vandet løber ud i en park i stedet for ind i folks huse, forklarer Palle Mikkelsen.
Løsninger i de rette perspektiver
Alle udgifter, AquaDjurs har, skal betales af kunderne. Det vil sige os alle sammen. Derfor er Palle Mikkelsen meget optaget af, at pengene bruges klogt og rigtigt.
For at kunne træffe de rigtige beslutninger og foretage de rigtige investeringer, understreger han vigtigheden af at se problemerne og løsningerne i det rette perspektiv.
- Der er et perspektiv, som hedder her og nu. Og der er perspektiver, som hedder nærmeste fremtid, 50 år og 100 år, siger Palle Mikkelsen.
- Vi kunne sagtens gå i gang med at løse vores egne udfordringer på den korte bane, og grave hele byen op og lægge kæmpestore kloakrør ned, men det vil være ekstremt dyrt for kunderne og ikke nødvendigvis løse problemerne i resten af byen, konstaterer Palle Mikkelsen.
Derfor ser han også frem til arbejdet i styregruppen i Grenaa - Næse for vand.
- Hvis vi kan se, at en klimasikring i forbindelse med et konkret problem koster fem millioner kroner, så vil vi gerne lægge dem i puljen, så vi i samskabelse med andre gode kræfter i projektet opnår det bedst mulige resultat for helheden, konstaterer Palle Mikkelsen, som allerede har mange gode tanker om og ideer til, hvordan man kan guide og gelejde vandet i forbindelse med store mængder nedbør, så vandproblemet måske ligefrem kan blive til en fordel for Grenaa.
- Vi har allerede gjort os tanker om, hvordan vi forestiller os, at regnvand kan håndteres på lang sigt. Det er tanker, som vi har lagt i puljen, og som der nu arbejdes videre med i den samlede planlægning, siger Palle Mikkelsen.