Heidi og Jesper er bidt af udelivet: - I naturen er der plads til alle
I Glesborg holder kommunens eneste naturcenter til. Her arbejder Jesper Søegaard og Heidi Madsen med at udvide særligt børn og unges horisont og forhold til naturen, men alle er velkomne.
Nyeste skud på stammen er et undervisningsforløb, der omhandler insekter og kryb, og i fremtiden drømmer makkerparret om at udvide naturcentret. Men det haster ikke, for det er vigtigt, at naturcentret er bæredygtigt og at hverken Heidi eller Jesper gældsætter sig for at udvide.
Ønsket om et lærerigt udendørsmiljø, hvor børn - særligt dem, der på den ene eller anden måde kæmper med forskellige problemer - kan få lov til at lære, lege og være børn præcis som de har lyst til, uden læringsmål, mobiltelefoner eller karakterer, fik for fire år siden Jesper Søegaard til at grundlægge naturcenteret Viild.
- Mit hjerte brænder for børn med særlig behov. Hvis du har et handicap, så kan det være svært at finde et sted at høre til, men her i naturen hører alle til. Her er plads til alle og plads til store armbevægelser, siger han.
Samtidig ville han gerne have, at endnu flere fik øjnene op for, hvor fantastisk naturen er - og hvor nemt det er at bruge den.
Jesper SøegaardBørn er umiddelbart meget nysgerrige, og i naturen får de ret frie rammer til at gøre det, de har lyst til
For to år siden hoppede Heidi Madsen med om bord, og i dag driver de naturcentret, hvor der gennem året er forskellige arrangementer - både for skoleklasser, men også for alle andre - børnefamilien, arbejdspladsen, institutionerne eller vennegruppen - sammen.
Hun er ligesom Jesper Søegaard pædagog og er vant til at arbejde med mennesker med vidt forskellige baggrunde.
- Det er ikke alle børn, der passer ind i en normal skoleklasse, og dem skal vi også rumme. Det er samfundet ikke altid lige god til, siger Heidi Madsen.
De arbejder begge som pædagoger ved siden af naturcentret, men Jesper Søegaard er gået ned i tid, så han har en fridag om ugen til naturcentret - og til det læringsforløb om kryb og insekter, han for nylig har udviklet som en del af sit bachelorprojekt på pædagoguddannelsen.
Det, der virker, er det, vi gør
Læringsforløbet kører Heidi og Jesper i deres udeskole, og det er blevet en del af skoletjenesten i Norddjurs.
Skolerne kan enten komme forbi naturcentret - og ellers rykker Jesper Søegaard gerne ud. Læringssættet består af to små bøger, der fortæller om en række forskellige kryb eller insekter, og så et opgavesæt, eleverne skal løse bagefter.
Generelt er der mange børn, der kommer på naturcentret - oftest som en del af undervisningen i udeskolen - og både Jesper Søegaard og Heidi Madsen oplever, hvordan børnene giver slip efter kort tid i naturen og gerne vil lege, lære og bare være til.
- Børn er umiddelbart meget nysgerrige, og i naturen får de ret frie rammer til at gøre det, de har lyst til, siger Jesper Søegaard.
I hans optik er naturen oplagt til at lade folk være dem, man er.
- Der er ingen forventninger, intet pres og der er bogstavelig talt højt til loftet. I naturen er der plads til alle, siger han.
På naturcentret er der meget få regler for skoleeleverne. Og hverken Heidi eller Jesper går nødvendigvis op i at gøre det, der ifølge lærebøgerne er det rigtige.
- Vores motto er 'whatever works'. Tingene skal give mening, og derfor opfinder vi selv formlerne, så de fungerer i den ramme, vi og børnene er i, siger Heidi Madsen.
Om Viild og Heidi og Jesper
Jesper Søegaard har de seneste ti år arbejdet med specialpædagogik. Han har netop færdiggjort sin uddannelse som meritpædagog, og er desuden også uddannet friluftsvejleder.
Han skrev bachelorprojekt om 'Viilde Mathilde', der nu er blevet til et undervisningsforløb, skolerne kan booke. Enten kommer Jesper Søegaard ud og fortæller og underviser på skolen, og ellers kommer eleverne ned på Viild Naturcenter og har et undervisningsforløb der.
Heidi Madsen er uddannet klubpædagog og senere både sosu-assistent samt psykoterapeut. Hun arbejder til daglig som pædagog.
Sammen driver Heidi Madsen og Jesper Søegaard naturcentret Viild. De to i'er i navnet er ikke en stavefejl, men en bevidst handling, der skal illustrere flere ting: navnet 'Viild' indeholder både ordet 'vild' - altså naturen - og ordet 'vi'. Det ekstra i er en hyldest til de mennesker, der er en del af Viild, som elsker naturen og som deltager i stedets aktiviteter.
På naturcentret har de en udeskole, som en del af skoletjenesten i Norddjurs, hvor de giver glæden for natur videre til børn og unge. Det er denne udeskole, 'Viilde Mathilde' er en del af. Derudover arrangerer Heidi og Jesper et hav af andre aktiviteter for alle - store som små og ældre som yngre - på naturcentret. Det er ligeledes med det formål at give glæden for natur videre og at vise, hvor nemt det er at bruge naturen.
Naturcentret holder til i Glesborg og man kan læse mere på deres hjemmeside.
I dag oplever Jesper og Heidi, at børn forventes at passe ned i en bestemt kasse, og at man ikke altid er god til at se bort fra den kasse.
Derfor er det vigtigt for dem, at de har skabt et uderum, hvor der er højt til loftet og hvor børn kan være børn.
- Responsen er overvældende god, og vi kan virkelig se, hvordan børn, der kommer her, blomstrer. Når de kommer ud i naturen, hvor de må alt og hvor man lærer på en anden måde, så sker der noget særligt, siger Jesper Søegaard.
Tjener pengene før de bruger dem
Både Heidi Madsen og Jesper Søegaard holder meget af at være i naturen og bruge den. Jesper er også uddannet basisfriluftsvejleder. Det er derfor naturligt for dem begge at færdes i naturen, og den glæde, de selv oplever ved at være udenfor, vil de gerne give videre til andre.
- Vi supplerer hinanden godt, for det, jeg ikke ved, det ved Jesper, og omvendt. Og er der noget, vi ikke ved, så løser vi det. Det er igen tankegangen med, at tingene skal bare fungere, og så er det ikke så vigtigt, hvordan de fungerer, siger Heidi Madsen.
Udover forløbene med skoleeleverne, har naturcentret Viild også lagt grund til blandt andet et julemarked. De har arrangeret gåture i naturen, firmaarrangementer og børnefødselsdage.
- Vi kan faktisk det meste, og vi ser ikke rigtig begrænsninger, griner Jesper Søegaard.
Nyeste skud på stammen er fællesspisninger - det næste arrangement er i maj - hvor Heidi og Jesper har teamet op med en lokal samarbejdspartner, der serverer drikke, mens de selv laver mad over bål.
Det vigtigste for Jesper Søegaard og Heidi Madsen er, at arrangementerne tager afsæt i deres hovedformål - nemlig at sprede det gode budskab om naturen.
Og så er det vigtigt, at Viild er en bæredygtig virksomhed. Det betyder blandt andet, at Heidi Madsen og Jesper Søegaard ikke låner penge til at bygge ud eller på anden måde bidrage med ting til virksomheden.
- Vi tjener pengene, før vi bruger dem. Det betyder, at vores fundament er solidt, siger Jesper Søegaard.
Naturskolens ene shelter er også bygget af genbrugt træ, og så er plastik og engangsservice nærmest forbudt.
- Vi har netop fået lavet nogle snobrødspinde i stål, så vi kan bruge dem igen og igen. Og vi har indkøbt en hulens masse porcelænsservice, der kan vaskes, siger Heidi Madsen.
Jesper Søegaard supplerer:
- Med den tilstand, verden er i, er der ingen grund til at købe sig fattig i varer fra Spejdersport. Det synes jeg også er et fint budskab at give videre til de børn og voksne, der kommer her.
Drømme for fremtiden
I fremtiden drømmer makkerparret om, at de kan leve af deres naturcenter. At det er dem, skolerne tænker på først, når de har brug for et udeforløb eller lignende, og ikke naturcentret i Syddjurs. Og så håber de, at folk bliver mere bevidste om at bruge naturen.
- Vi kan tilbyde noget, du ikke rigtig får andre steder i Norddjurs. Her er ro. Du hører ikke bilerne og skuldrene sænker sig efter kort tid, siger Heidi Madsen.
Og så drømmer de om, at de med tiden kan udvide naturcentret og eksempelvis få plads til flere overnattende i det, der gerne må være luksuriøse hytter.
- Jeg får tit at vide, at jeg ikke må kalde det glamping, men vi vil gerne opsætte nogle hytter i den uudnyttede del af skoven, som er mere end 'bare' et shelter, hvor man kan vågne om morgenen og kigge ud over markerne. Det ville være fantastisk, siger Jesper Søegaard.
Det er dog ikke noget, der haster.
- Meget blev sat i stå på grund af corona. Og selvom det er ærgerligt, så er det sådan, det er. Det er vigtigt for os at vi kan følge med, både mentalt og økonomisk, for vi vil ikke forgælde os. Så hellere vente, siger Jesper Søegaard der sammen med sin forretningspartner nyder at se, hvordan naturskolen lige så stille udvikle sig mere og mere.