Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Stinne Thorsen Kvorning (LA) og Aleksander Myrhøj (SF) mener begge, at det kan være dræbende for den gode dialog, hvis folk er ondskabsfulde, snakker grimt og går efter manden i stedet for bolden. Men mens Stinne Thorsen Kvorning stort set har været forskånet for den slags, oplever Aleksander Myrhøj i højere grad, hvordan folk kan snakke grimt på de sociale medier. Fotos: Emma Ahlgreen Haa og Asbjørn With

Grimme ord er dræbende for den gode dialog

Grimme beskeder, overskæg på valgplakater, tilsvininger og ondskabsfulde kommentarer.

Politikere skal tit stå model til meget, og de er i særdeleshed udsat for hårde kommentarer og tilsvininger på sociale medier.

En undersøgelse Institut for Menneskerettigheder har lavet af chikane og trusler mod lokalpolitikere i forbindelse med kommunalvalget viser, at 45 procent af kandidaterne til kommunalvalget i november sidste år oplevede chikane eller trusler.

Trusler og chikane er i denne forbindelse beskrevet som værende eksempelvis hærværk mod valgplakater, hadefulde kommentarer på sociale medier eller chikanerende tilråb.

I den forbindelse har vi her på NorddjursLIV taget temperaturen blandt vores egne lokalpolitikere.

Har de oplevet trusler eller chikane - både i forbindelse med valgkampen og sidenhen i deres politiske arbejde?

Svaret er heldigvis nej. "Kun" fire ud af de 19, der er vendt tilbage på vores henvendelse, har oplevet noget, der kan beskrives som chikane eller trusler.

Når der er så få, skyldes det ifølge den adspurgte politiker blandt andet, at politikerne selv er gode til at holde tonen på et ordentligt niveau.

- Som politiker repræsenterer du ikke bare dig selv men kommunen og demokratiet. Derfor er det vigtigt, at vi er ordentlige, og at vi lytter til dem, der er uenige med os, siger Stinne Thorsen Kvorning fra Liberal Alliance.

Aleksander Myrhøj fra SF er til gengæld en af dem, der ofte oplever nedladende eller grimme ord på de sociale medier. Han vil ikke nødvendigvis kalde det chikane, men han indrømmer, at det er "dræbende for dialogen", når folk taler grimt.

- Man må hjertens gerne være uenig. Det er altafgørende for det gode demokrati, at vi ikke altid mener det samme. Men man skal tale pænt til hinanden, siger han.

Og så til noget helt andet.

Siden NorddjursLIV gik i luften i august sidste sommer, har vi skrevet næsten 60 nyhedsbreve og mange, mange artikler om Norddjurs - og kun Norddjurs.

Vi er blevet taget rigtig godt imod, og vi er både både taknemmelige over og stolte af, at rigtig mange modtager vores nyhedsbreve og følger med i det, der sker i Norddjurs.

Snart tager vi hul på et nyt kapitel, hvor NorddjursLIV bliver et medie med betalt indhold.

Vores nyhedsbreve modtager du fortsat gratis. Det bliver der ikke lavet om på.

Men i fremtiden skal du være abonnent, hvis du fortsat ønsker adgang til alle vores artikler om alt det vigtigste fra Norddjurs.

Som abonnent på NorddjursLIV kan du forvente at modtage velskrevne nyhedsbreve i din indbakke hver uge, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Norddjurs. Vi graver også ned under overfladen for at give dig en endnu bedre forståelse for - og indsigt i, hvilke dagsordner, der fylder rundt omkring i kommunen.

Alt det får du for 39 kroner om måneden, og vi håber selvfølgelig, at du stadig har lyst til at læse med.

Husk også, at du altid kan kontakte mig, journalist Emma Ahlgreen Haa, på 42 79 00 37 og min kollega, journalist Asbjørn With, på 61 66 46 03.

Tak, fordi du læser med - og god fornøjelse med artiklen herunder, som du altså kan læse gratis lidt endnu :-)

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Selvom han af og til skal håndtere hadefulde kommentarer på sociale medier, er Aleksander Myrhøj (SF) stadig glad for hvervet som lokalpolitiker, for han mener, at det lokale demokrati er vigtigt. På den anden side står Stinne Thorsen Kvorning (LA), der er en af de mange lokalpolitikere i Norddjurs, der ikke har oplevet chikane eller trusler. Fotos: Asbjørn With og Emma Ahlgreen Haa

Norddjurs trodser landsdækkende tendens: Ganske få lokalpolitikere udsættes for chikane og trusler

Fire ud af 19 byrådspolitikere har oplevet chikane i forbindelse med efterårets kommunalvalg. Det viser en rundspørge, som NorddjursLIV har lavet.

Dermed er omfanget af chikane og trusler mindre end på landsplan, hvor en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at 45 procent i forbindelse med kommunalvalget blev udsat for chikane og trusler.

Når omfanget af chikane og trusler ikke er større i Norddjurs skyldes det ifølge to af politikerne, at de er gode til at gå i dialog og tage snakken med borgerne.

Fire ud af 19 adspurgte kommunalbestyrelsesmedlemmer har oplevet chikane i forbindelse med efterårets kommunalvalg, og endnu færre har oplevet efterfølgende chikanerende oplevelser. Det viser en rundspørge, NorddjursLIV har lavet. Det betyder, at andelen, der har oplevet chikane er lavere gennemsnittet i resten af landet.

Hadefulde kommentarer på sociale medier, aggressive tilråb i offentligheden, smadrede valgplakater eller ondskabsfulde breve sendt med posten.

Ofte skal lokalpolitikerne lægge øre og krop til en del ting, men en rundspørge NorddjursLIV har lavet viser, at ovenstående hører til sjældenhederne for vores lokale politikere.

Faktisk er det kun fire ud af 19 politikere, der har besvaret vores rundspørge, der har oplevet det, man kan kalde for chikane eller trusler.

Institut for Menneskerettigheder har for nylig offentliggjort en lignende undersøgelse.

Den viser, at 45 procent af kandidaterne til kommunalvalget 2021 oplevede chikane eller trusler. Det gælder blandt andet hærværk mod valgplakater, hadefulde kommentarer på sociale medier eller chikanerende tilråb.

Andelen i vores kommune ligger dermed under landsgennemsnittet.

Det er altafgørende for det gode demokrati, at vi ikke altid mener det samme. Men man skal tale pænt til hinanden

Aleksander Myrhøj (SF), lokalpolitiker

Tre af de 19 politikere i Norddjurs, der har svaret, har under valgkampen oplevet, at der blev tegnet på valgplakaterne eller på anden måde udøvet hærværk mod dem.

- Det er nok der, den største utilfredshed med os lokale politikere ligger og i hvert fald der, det kommer mest til udtryk, lyder det fra en af de lokale politikere, der har besvaret vores rundspørge.

Vedkommende vil dog ikke nødvendigvis kalde det chikane.

- At folk konstaterer, at de ikke gider se på mit ansigt de næste fire uger er ikke nødvendigvis rart, men jeg synes ikke det er decideret chikane. Det samme hvis de tegner på min valgplakat, lyder det.

Samme betragtning har Aleksander Myrhøj fra SF.

- Man oplever tilråb af den mindre pæne slags, når man hænger valgplakater op, men jeg synes ikke det er decideret chikane. Det er sjældent målrettet mod mig som person, men mere mod politikere generelt, siger han.

At tale pænt kan ændre noget

Heldigvis er det et fåtal, der oplever chikanerende eller truende adfærd - både under valgkampen og efter.

Stinne Thorsen Kvorning fra Liberal Alliance er en af dem, der ikke har oplevet hverken chikanerende eller truende adfærd. Hun tror, den gode tone skyldes, at de fleste lokalpolitikere er gode til selv at bevare en god tone.

- Det er vigtigt for mig altid at tale pænt til folk. Når jeg laver et opslag på Facebook, tænker jeg enormt meget over ordvalget. Jeg tror, at det man sender ud, også er det, man får tilbage, siger hun og fortsætter:

- Det starter med os selv, og når folk kommer til os og er vrede eller kede af det, er det vigtigt, at man som politiker er med til at nedeskalere konflikten i stedet for at blive sur.

Stinne Thorsen Kvorning er fortaler for, at det, man giver, er det, man får tilbage. Hun gør derfor meget ud af selv at holde tonen pæn og sober. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Samme overvejelse har Aleksander Myrhøj (SF) gjort sig. Han oplever til gengæld, at tonen på de sociale medier kan være hård - også efter valgkampen.

- Man må hjertens gerne være uenig. Det er altafgørende for det gode demokrati, at vi ikke altid mener det samme. Men man skal tale pænt til hinanden, siger han og fortsætter:

- Men jeg synes, at nogle politikere kan have en hård retorik. Det er dog ikke en undskyldning for, at man som politiker bliver svinet til. Grimme ord avler grimme ord, siger han.

Selv forsøger Aleksander Myrhøj at gå forrest med det gode eksempel.

- Jeg tror på, at man ved at indgå i dialogen og selv tale pænt, kan være med til at ændre noget omkring særligt tonen på de sociale medier, siger han.

Som politiker repræsenterer du ikke bare dig selv, men kommunen og demokratiet. Derfor er det vigtigt, at vi er ordentlige og at vi lytter til dem, der er uenige med os

Stinne Thorsen Kvorning (LA), lokalpolitiker

Når folk skriver usagligt og grimt til ham på eksempelvis Facebook går Aleksander Myrhøj gerne ind i dialogen, og han oplever næsten altid, at det har en positiv effekt.

- Vi skal rumme, at folk føler afmagt, og vi skal gøre det på en ordentlig måde. Når jeg møder folk i øjenhøjde og taler pænt til dem, oplever jeg, at de falder lidt til ro og kan tale pænt, siger han.

Stinne Thorsen Kvorning mener ikke, at man skal finde sig i at blive svinet til, fordi man er politiker. Men hun mener, at politikere har et særligt ansvar for at tage ansvar og holde den gode tone.

- Som politiker repræsenterer du ikke bare dig selv, men kommunen og demokratiet. Derfor er det vigtigt, at vi er ordentlige og, at vi lytter til dem, der er uenige med os, siger hun.

Det politiske arbejde er vigtigt - trods den trælse tone

Ingen af de adspurgte politikere, der har oplevet chikane eller trusler, har overvejet at forlade lokalpolitik på grund af det.

- Det er træls, når ens valgplakater bliver rykket ned. Der er jo en grund til, at de hænger der. Men det er ikke noget, jeg skænker en tanke. Jeg tror ikke, at det er motiveret mod mig, men mere generelt hærværk, lyder det fra en af de adspurgte i vores rundspørge.

For Alexander Myrhøj (SF) er det vigtigt at gå ind i dialogen, når folk er sure og ondskabsfulde på eksempelvis sociale medier. Han tror på, at han er med til at ændre noget, hver gang han taler pænt til folk, fremfor at møde dem på deres niveau. Foto: Asbjørn With

Selvom Aleksander Myrhøj (SF) finder det ubehageligt når folk eksempelvis er vrede og sure fremfor at indgå i en dialog, oplever han kun, at det styrker vigtigheden af det politiske arbejde. Og han har aldrig overvejet, om han skulle trække sig fra politik af den grund.

- Jeg synes det politiske arbejde er vigtigt - også selvom folk taler grimt eller skriver ondskabsfulde ting på Facebook. Men det gør det kun tydeligt for mig, hvor vigtigt det politiske arbejde er. Det er helt fint at være uenige, men vi kan være det på en ordentlig måde, siger han.

Flere af de adspurgte politikere peger på, at tonen særligt på sociale medier af og til kan være hård. Alle understreger de, at det ikke handler om hvorvidt man må være uenig eller ej, men at man kan være det på en ordentlig måde.

- Det lukker ned for dialogen når folk vrisser og er sure, og det er ærgerligt. Men det er ikke noget, der får mig til at overveje at forlade politik, lyder det fra en af de adspurgte.

Vi er de to journalister på NorddjursLIV, der hver dag arbejder på at give dig viden om og indsigt i Norddjurs. Foto: Mathilde Bech

Nyhedsbrevet er stadig gratis - men snart koster artiklerne penge

Vi arbejder hver dag på at give dig den bedste dækning af livet i Norddjurs - og det bliver vi ved med. Men fremover koster det 39 kroner at læse med og blive opdateret på det vigtigste i kommunen.

Siden NorddjursLIV gik i luften 1. september er det blevet til næsten 60 gratis nyhedsbreve.

Det allerførste nyhedsbrev vi sendte ud ramte kun et meget lille antal elektroniske postkasser, men siden er det antal kun vokset - og tak for det!

Vores mission var - og er - at fortælle de gode historier i og om Norddjurs, og det har vi arbejdet på lige siden. I dag er I næsten 1.500 mennesker, der læser med, og vi tror på, at vores mission er lykkedes.

71,9 procent af abonnenterne vil anbefale NorddjursLIV til andre i deres omgangskreds eller netværk.

Brugerundersøgelse, marts 2022

NorddjursLIV er et journalistisk produkt med ambitioner om at skabe demokrati og styrke sammenhængskraften. En mission, som vi har prøvet at konkretisere i vores læserløfter, der er et pejlemærke for vores journalistiske tilgang.

Et af vores vigtigste mål er at sørge for, at du ikke spilder din tid, når du læser NorddjursLIV. Derfor udvælger vi de vigtigste historier. Og vi stiller spørgsmål og følger op på vegne af læserne - på vegne af dig.

Vores løfter til dig

Vi lytter: Vi søger svar og løsninger på dine vegne. Vi arbejder for og lytter til jer, der bor i Norddjurs..

Vi prioriterer: Vi er optaget af, hvad der betyder mest for dig og går i dybden med de vigtigste historier i Norddjurs Kommune.

Vi styrker samtalen: Vi tager os god tid. Vi giver plads til de nuancer og perspektiver, der er afgørende for den gode demokratiske samtale.

Vi er kritiske: Vi er kritiske, når det gælder. Vi er grundige og undersøger tingene til bunds. Vi stiller dem med indflydelse og magt til ansvar for deres beslutninger.

Vi inspirerer: Vi vil fortælle inspirerende og vedkommende historier, du kan spejle dig i.

Vi klipper hul i hækken: Vi arbejder for at styrke sammenhængskraften på Djursland. Vi vil udvide horisonter og skabe en større forståelse mellem djurslændinge med forskelligt ståsted.

Indtil videre har det været gratis at læse med, men vi har aldrig lagt skjul på, at det en dag ville komme til at koste penge.

Vores ambition har altid været, at NorddjursLIV skulle være et medie fri for annoncer og fri for at jagte historier med klik. Men ambitiøs journalistik koster penge, og derfor indfører vi snart betaling på NorddjursLIV.

Hele tiden har det lydt, at prisen vil blive 39 kroner om måneden, når vi overgår til en betalingsmodel, og den milepæl står vi nu ved.

Nyhedsbrevet kan du stadig modtage - og læse - ganske gratis, men resten af indholdet skal du betale for. Prisen ligger på et niveau, som næsten alle har råd til, og som vores kageglade redaktør hele tiden har sagt: "Det er jo bare prisen på fire hindbærsnitter". Og det har han sådan set ret i.

Vi vil gerne sige tak for, at I har givet os troen på, at NorddjursLIV har en vigtig rolle at spille i styrkelsen af et lokalt demokrati. Tak, fordi I følger med og bakker op om os. Vi er et moderne, digitalt medie, der kun kan eksistere i kraft af jer.

Vi håber, at I fortsat vil følge med og bakke op om NorddjursLIV, så vi sammen kan blive ved med at udvikle et indsigtsfuld og nærværende lokalt medie til glæde for dig, dine naboer, venner og bekendte, familie og kollegaer med kærlighed til livet i Norddjurs.

Abonnenterne på NorddjursLIV er positive

71,9 procent af abonnenterne vil anbefale NorddjursLIV til andre i deres omgangskreds eller netværk.

78,2 procent af abonnenterne er overordnet tilfredse eller meget tilfredse med NorddjursLIV.

53,1 procent fremhæver, at NorddjursLIV giver dem et hurtigt overblik over, hvad der sket i kommunen.

71,9 procent oplever, at NorddjursLIV giver dem indsigt i projekter og planer som kommunen har for deres lokalområde.

Når Søren N. Larsen fra Grenaa igen og igen bruger kommunalbestyrelsens spørgetid på at stille en byge af kritiske spørgsmål, så er det både et smukt billede på lokaldemokratiet i funktion og på samme tid et billede på et lokaldemokrati, der måske har spillet fallit. Foto: Asbjørn With

Hvad i alverden foregår der?

Hvad får en mand til - igen og igen og igen - at stille sig op i spørgetiden inden kommunalbestyrelsens møder og stille spørgsmål? Hvorfor må den samme mand stille 18 spørgsmål? Hvorfor må det tage helt op til en time? Og er der overhovedet nogen i rådssalen, der får noget som helst ud af det?

Lige inden det seneste møde i kommunalbestyrelsen skal til at begynde, rejser en mand sig op for at stille spørgsmål i spørgetiden.

Det er der i udgangspunktet ikke noget galt med, for spørgetiden er borgernes mulighed for at stille spørgsmål direkte til politikerne.

Manden er Søren N. Larsen for Grenaa, og da han begynder at stille det første af sine 18 kritiske spørgsmål, bliver det begyndelsen på det, der bedst kan beskrives som en tåkrummende lokaldemokratisk farce.

I de følgende 32 minutter stiller en frustreret Søren N. Larsen spørgsmål, mens en meget formel borgmester i skikkelse af Kasper Bjerregaard læser sine svar op et efter et.

Scenariet er akavet, og rundt om i salen forsøger hver af de 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen at finde en grimasse, der kan passe.

I et kommende nyhedsbrev stiller NorddjursLIV spørgsmålet: Hvad i alverden foregår der?

Hvad får en mand til - igen og igen og igen - at rejse sig op i spørgetiden og stille spørgsmål?

Hvorfor må den samme mand stille 18 spørgsmål? Hvorfor må det tage helt op til en time? Er spørgetimen overhovedet noget værd? Og er der overhovedet nogen i rådssalen, der får noget som helst ud af det?

Følg med, når vi på NorddjursLIV jagter svaret.