Norddjurs trodser landsdækkende tendens: Ganske få lokalpolitikere udsættes for chikane og trusler
Fire ud af 19 byrådspolitikere har oplevet chikane i forbindelse med efterårets kommunalvalg. Det viser en rundspørge, som NorddjursLIV har lavet.
Dermed er omfanget af chikane og trusler mindre end på landsplan, hvor en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at 45 procent i forbindelse med kommunalvalget blev udsat for chikane og trusler.
Når omfanget af chikane og trusler ikke er større i Norddjurs skyldes det ifølge to af politikerne, at de er gode til at gå i dialog og tage snakken med borgerne.
Hadefulde kommentarer på sociale medier, aggressive tilråb i offentligheden, smadrede valgplakater eller ondskabsfulde breve sendt med posten.
Ofte skal lokalpolitikerne lægge øre og krop til en del ting, men en rundspørge NorddjursLIV har lavet viser, at ovenstående hører til sjældenhederne for vores lokale politikere.
Faktisk er det kun fire ud af 19 politikere, der har besvaret vores rundspørge, der har oplevet det, man kan kalde for chikane eller trusler.
Institut for Menneskerettigheder har for nylig offentliggjort en lignende undersøgelse.
Den viser, at 45 procent af kandidaterne til kommunalvalget 2021 oplevede chikane eller trusler. Det gælder blandt andet hærværk mod valgplakater, hadefulde kommentarer på sociale medier eller chikanerende tilråb.
Andelen i vores kommune ligger dermed under landsgennemsnittet.
Aleksander Myrhøj (SF), lokalpolitikerDet er altafgørende for det gode demokrati, at vi ikke altid mener det samme. Men man skal tale pænt til hinanden
Tre af de 19 politikere i Norddjurs, der har svaret, har under valgkampen oplevet, at der blev tegnet på valgplakaterne eller på anden måde udøvet hærværk mod dem.
- Det er nok der, den største utilfredshed med os lokale politikere ligger og i hvert fald der, det kommer mest til udtryk, lyder det fra en af de lokale politikere, der har besvaret vores rundspørge.
Vedkommende vil dog ikke nødvendigvis kalde det chikane.
- At folk konstaterer, at de ikke gider se på mit ansigt de næste fire uger er ikke nødvendigvis rart, men jeg synes ikke det er decideret chikane. Det samme hvis de tegner på min valgplakat, lyder det.
Samme betragtning har Aleksander Myrhøj fra SF.
- Man oplever tilråb af den mindre pæne slags, når man hænger valgplakater op, men jeg synes ikke det er decideret chikane. Det er sjældent målrettet mod mig som person, men mere mod politikere generelt, siger han.
At tale pænt kan ændre noget
Heldigvis er det et fåtal, der oplever chikanerende eller truende adfærd - både under valgkampen og efter.
Stinne Thorsen Kvorning fra Liberal Alliance er en af dem, der ikke har oplevet hverken chikanerende eller truende adfærd. Hun tror, den gode tone skyldes, at de fleste lokalpolitikere er gode til selv at bevare en god tone.
- Det er vigtigt for mig altid at tale pænt til folk. Når jeg laver et opslag på Facebook, tænker jeg enormt meget over ordvalget. Jeg tror, at det man sender ud, også er det, man får tilbage, siger hun og fortsætter:
- Det starter med os selv, og når folk kommer til os og er vrede eller kede af det, er det vigtigt, at man som politiker er med til at nedeskalere konflikten i stedet for at blive sur.
Samme overvejelse har Aleksander Myrhøj (SF) gjort sig. Han oplever til gengæld, at tonen på de sociale medier kan være hård - også efter valgkampen.
- Man må hjertens gerne være uenig. Det er altafgørende for det gode demokrati, at vi ikke altid mener det samme. Men man skal tale pænt til hinanden, siger han og fortsætter:
- Men jeg synes, at nogle politikere kan have en hård retorik. Det er dog ikke en undskyldning for, at man som politiker bliver svinet til. Grimme ord avler grimme ord, siger han.
Selv forsøger Aleksander Myrhøj at gå forrest med det gode eksempel.
- Jeg tror på, at man ved at indgå i dialogen og selv tale pænt, kan være med til at ændre noget omkring særligt tonen på de sociale medier, siger han.
Stinne Thorsen Kvorning (LA), lokalpolitikerSom politiker repræsenterer du ikke bare dig selv, men kommunen og demokratiet. Derfor er det vigtigt, at vi er ordentlige og at vi lytter til dem, der er uenige med os
Når folk skriver usagligt og grimt til ham på eksempelvis Facebook går Aleksander Myrhøj gerne ind i dialogen, og han oplever næsten altid, at det har en positiv effekt.
- Vi skal rumme, at folk føler afmagt, og vi skal gøre det på en ordentlig måde. Når jeg møder folk i øjenhøjde og taler pænt til dem, oplever jeg, at de falder lidt til ro og kan tale pænt, siger han.
Stinne Thorsen Kvorning mener ikke, at man skal finde sig i at blive svinet til, fordi man er politiker. Men hun mener, at politikere har et særligt ansvar for at tage ansvar og holde den gode tone.
- Som politiker repræsenterer du ikke bare dig selv, men kommunen og demokratiet. Derfor er det vigtigt, at vi er ordentlige og, at vi lytter til dem, der er uenige med os, siger hun.
Det politiske arbejde er vigtigt - trods den trælse tone
Ingen af de adspurgte politikere, der har oplevet chikane eller trusler, har overvejet at forlade lokalpolitik på grund af det.
- Det er træls, når ens valgplakater bliver rykket ned. Der er jo en grund til, at de hænger der. Men det er ikke noget, jeg skænker en tanke. Jeg tror ikke, at det er motiveret mod mig, men mere generelt hærværk, lyder det fra en af de adspurgte i vores rundspørge.
Selvom Aleksander Myrhøj (SF) finder det ubehageligt når folk eksempelvis er vrede og sure fremfor at indgå i en dialog, oplever han kun, at det styrker vigtigheden af det politiske arbejde. Og han har aldrig overvejet, om han skulle trække sig fra politik af den grund.
- Jeg synes det politiske arbejde er vigtigt - også selvom folk taler grimt eller skriver ondskabsfulde ting på Facebook. Men det gør det kun tydeligt for mig, hvor vigtigt det politiske arbejde er. Det er helt fint at være uenige, men vi kan være det på en ordentlig måde, siger han.
Flere af de adspurgte politikere peger på, at tonen særligt på sociale medier af og til kan være hård. Alle understreger de, at det ikke handler om hvorvidt man må være uenig eller ej, men at man kan være det på en ordentlig måde.
- Det lukker ned for dialogen når folk vrisser og er sure, og det er ærgerligt. Men det er ikke noget, der får mig til at overveje at forlade politik, lyder det fra en af de adspurgte.