Søren giver ikke op - før han får en lovlig afgørelse, han kan forstå
Søren Larsen fra Grenaa er kendt mange steder i forvaltningen i Norddjurs Kommune. De kender ham også i kommunalbestyrelsen, og mange har nok hørt ham stille spørgsmål enten til debatarrangementer, vælgermøder eller i byrådssalen, hvor han gentagne gange har gjort brug af spørgetiden, siden han flyttede tilbage til Grenaa i 2016.
Det kan være ganske irriterende, at han bliver ved med at spørge om det samme igen og igen, men hvis man spørger Søren Larsen selv, hvorfor han bliver ved, så svarer han, at det handler om retfærdighed.
Han har bevist, at han kan blive ved i årevis, og først når retfærdigheden sker fyldest, holder strømmen af spørgsmål op.
I snart 30 år har Søren Larsen taget kampen op mod dårlig sagsbehandling, ulovlige afgørelser, uklare forklaringer, uvidenhed, varm luft og løfter, der ikke bliver holdt alligevel.
Da han i 1994 med nød og næppe undgik døden i sin firmabil, begyndte en lang og stædig vej gennem forsikringsselskaber, fagforeninger, offentlige instanser, klagenævn, ombudsmanden og ikke mindst det kommunale system, hvor Søren Larsen i Norddjurs lige nu kæmper med det tredje af slagsen efter først Langå og Randers.
- Der var en lastbil, som kørte ud foran mig, og det eneste jeg kunne gøre var at undvige gennem et helleanlæg og direkte i rabatten og ud på en mark. Jeg reddede livet, men fik et piskesmæld, som har givet mig kraftige smerter lige siden, fortæller Søren Larsen.
Kort tid efter den voldsomme ulykke blev Søren Larsen fyret på grund af for mange sygedage. Han fik fire måneders løn med sig, men det var han slet ikke tilfreds med. Som tjenestemand var han berettiget til tre års løn, og så begyndte kampen.
- Seks år senere vandt jeg det hele i byretten i Aarhus. Det tog fire år at få arbejdsskaden godkendt, og min arbejdsgiver kom til at give mig fuld pension fra den dag, de fyrede mig. Altså 37 år i stedet for de fem år, jeg havde opsparet, fortæller Søren Larsen.
Siden har det handlet om retten til sygedagpenge, førtidspension, ankesager i Ankestyrelsen, Datatilsynet, Ombudsmanden, sager om kompenserende undervisning, særlig indretning af bilen i forhold til piskesmældet, hjælpemidler og en række andre sager.
Søren LarsenDet bliver altså ikke i det her liv
Derudover har Søren Larsen også været involveret i venner og bekendtes sager, hvor der efter hans mening har været tale om uretfærdighed.
- Der er mange, der har sagt til mig, at jeg burde have været advokat. Men det bliver altså ikke i det her liv, konstaterer Søren Larsen.
Søren Larsen er født og opvokset i Grenaa. Siden har han været langt omkring. Både på Det Fysiske Institut på Aarhus Universitet, hvor han er uddannet elektronikmekaniker, og i et par år i Grønland.
I 2016 flyttede han tilbage til Grenaa, og siden har en del ansatte og politikere i kommunen lært Søren Larsen at kende.
Søren LarsenDet generer mig simpelthen, når tingene ikke er i orden
Igen og igen har han brugt vælgermøder, debatspalter og ikke mindst spørgetiden inden kommunalbestyrelsens møder til at stille spørgsmål til de ansvarlige i kommunen.
Nu er det måske nærliggende at tro om Søren Larsen, at han er en af "den der slags kværulanter, der bare vil have opmærksomhed, og som bliver ved med at spørge om alt muligt."
Men Søren Larsen har meget tit ret. Det kan godt være, at det tager lang tid, inden han får ret, men det er som regel ham, der får det sidste ord.
- Jeg har et eller andet med retfærdighed. Og jeg kæmper den lille mands sag. Det har jeg altid gjort, også før jeg kom til skade.
- Det generer mig simpelthen, når tingene ikke er i orden, siger Søren Larsen.
Selv er han villig, og stædig nok, til at sætte sig ind i lovgivning, regulativer, forordninger, bekendtgørelser, og hvad der ellers skal til for at komme til bunds i, hvad man som borger har ret til og krav på, hvorfor, under hvilke forudsætninger og hvornår.
Når man sådan sidder og lytter til Søren Larsen, så er der ingen tvivl om, at han kender reglerne vældig godt. Det er helt sikkert en af hans store styrker, for han er i stand til at se huller i osten i den sagsbehandling, som for eksempel kommunen laver.
Men det er også en ulempe, for han er også næsten besat af at gøre opmærksom på selv de mindste unøjagtigheder, og så er han ikke bange for at tage ord som magtmisbrug, magtfordrejning og manipulation i brug - som han senest gjorde i kommunalbestyrelsens spørgetid i forrige uge.
- Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal kalde det. Jo mere jeg gør opmærksom på ting, jo mere upopulær bliver jeg.
- Hvis nogen siger til mig, at jeg har lavet en fejl, eller at der er noget, jeg kan gøre bedre, så siger jeg dem tak. Sådan er det ikke i det kommunale system.
- De sylter folk, taler usandt til folk, fejer folk af og trækker ting i langdrag. De glemmer at svare folk eller overholder ikke aftaler indtil folk giver op. Det er min oplevelse, og der er mange der giver op, men det gør jeg ikke, siger Søren Larsen.
Lige nu har Søren tre sager hos kommunen. Den ene handler om kompenserende undervisning, hvor Søren har søgt om hjælp til at blive bedre til at leve med sine smerter. Den anden handler om indretningen af Sørens bil, hvor et sæde med luftaffjedring vil gøre det muligt for ham at komme rundt i verden med færre smerter, og den sidste handler om hjælpemidler til behandlingen af Søren Larsens diabetes.
Søren LarsenDet eneste jeg kan gøre er at bruge min ret til at stille spørgsmål til politikerne
Det giver ikke mening at gå i detaljer med de enkelte sager. De har stået på længe, og når Søren Larsen igen og igen stiller sig op i byrådssalen for at stille spørgsmål til politikerne, så er det et udtryk for, at sagerne er gået i hårknude.
Og det er nok i virkeligheden mildt sagt. Udefra ligner det mere to parter, der står overfor hinanden. Søren Larsen angriber, og kommunen afværger i form af borgmesterens svar. Det er både akavet og ukonstruktivt for begge parter.
- Jeg ved simpelthen ikke, hvem jeg skal holde ansvarlig. Det eneste jeg kan gøre er at bruge min ret til at stille spørgsmål til politikerne. I sidste ansvar er det deres ansvar, hvad der foregår i kommunen, siger Søren Larsen.
Forholdet mellem kommunen og Søren Larsen er meget anspændt, og på Åboulevarden i Grenaa, hvor Søren Larsen bor, stiger frustrationen for hver dag, der går.
- De træder mig over tæerne, når de ikke overholder lovgivningen og de standarder, de selv har lavet for, hvad man som borger i kommunen kan forvente og har ret til.
- Og de træder rigtig mange andre mennesker over tæerne som ikke har kræfter til at forsvare sig og som ikke har mulighed for - eller evner til - at læse lovgivning og sætte sig ind i reglerne.
For Søren Larsen er det helt principielt. Danmark er et retssamfund, der bygger på lovgivning. Og den lovgivning skal følges. Altid.
- Der er ingen grund til, at vi overhovedet har lovgivning, hvis vi bagefter kun overholder den del af lovgivningen, som vi har lyst til at overholde - eller råd til at overholde, konstaterer Søren Larsen.
Uanset, hvad man mener om Søren Larsen og hans evindelige spørgsmål, så er det i hvert fald ikke lykkes for Norddjurs Kommune at få ham overbevist om, at de afgørelser, som kommunen indtil nu har truffet i hans sager er i orden og inden for lovens rammer.
- Der er ikke noget galt med at lave fejl. Men hvis man begår den samme fejl igen og igen og igen, så er det altså ikke en fejl mere. Men jeg opdager de fejl, de laver. Og jeg opdager, når det ikke er rigtigt, det de siger, siger Søren Larsen.
Grundlæggende set er Søren Larsen optaget af retfærdighed helt ind i sin grundkerne. Retfærdighed er for ham en af de grundsten, de demokratiske grundvolde bygger på. Og derfor kan det altså ikke være lige meget, at forvaltningen ikke svarer, at aftaler ikke bliver overholdt eller at man igen og igen er nødt til at klage over kommunens afgørelser og vente i årevis for at få ret.
Derfor bliver Søren Larsen ved med at rejse sig op i spørgetiden og stille spørgsmål.
- Jeg mener ikke, at vi har et velfungerende demokrati. Jeg føler mig ikke lyttet til, forstået eller behandlet korrekt. Folk er ligeglade. Nu er der gået tre år, og jeg kan ikke stille nogen til ansvar.
- Hvis kommunen laver korrekt sagsbehandling, så er der ingen problemer med mig. Hvis jeg får en afgørelse, der er i overensstemmelse med lovgivningen, og som jeg kan forstå, så accepterer jeg den, uanset hvordan den falder ud.
Inden det seneste møde i kommunalbestyrelsen brugte Søren Larsen næsten 32 minutter på at stille 22 spørgsmål, som borgmesteren meget formelt besvarede et ad gangen.
Her er Søren N. Larsens 22 spørgsmål
1. Når kommunen indhenter en lægeerklæring på en borger, hvor der overfor lægen er oplyst (ved afkrydsning) at dette sker med samtykke fra den pågældende borger og at det så viser sig at der rent faktisk ikke er afgivet noget samtykke fra borgen. Er sagsbehandlingen så foregået efter god forvaltningsskik? Er sagsbehandlingen så foregået korrekt og lovligt?
2. Kan kommunen efterfølgende ændre på begrundelsen og dermed også ændre på den lovmæssige hjemmel til indhentelsen af lægeerklæringen?
3. Må borgmesteren afgive forkerte/usande svar på spørgsmål der er stillet til kommunalbestyrelsen?
4. Er det god forvaltningsskik at fremkomme med svar som er usande?
5. Når borgmesteren har indgået en aftale med en borger om afholdelse af yderligere et møde med denne borger samt med borgerrådgiveren, skal borgmesteren så holde denne aftale?
6. Når en borger ansøger om handicapbil og særlig indretning af bil, skal kommunen så overholde gældende kvalitetsstandarder?
7. Hvad skal der ske når kvalitetsstandarderne ikke bliver overholdt?
8. Hvorfor bliver kvalitetsstandarderne ikke overholdt?
9. Den afdeling/forvaltning som står for sagsbehandling af ansøgninger vedr. kompenserende undervisning for voksne, har gennem tiden fået flere klager for ikke at overholde kommunens kvalitetsstandard på området for sagsbehandlingstid og for ikke at give informationer om dette, når det sker, til de berørte borgere. Nå ja, afdelingen/forvaltningen kan jo altid blive ved med at beklage når de ikke overholder kommunens kvalitetsstandard. Når de nu igen ikke overholder en tidsfrist, som de selv har sat, overfor en ansøger, hvad er det så et udtryk for? En fejl som man bliver ved med at gentage, kan det blive ved med at være en fejl?
10. Hvad skal vi som borgere bruge kommunens kvalitetsstandard til, når der er en afdeling/forvaltning som bliver ved med at være totalt ligeglad med at der er en kvalitetsstandard?
11. Hvorfor har kommunen en kvalitetsstandard?
12. Hvad bør der ske når kommunens kvalitetsstandard ikke bliver overholdt 1. gang, 2. gang, 3.gang og 4. gang?
13. Det der sker her, er byrådets ansvar, så hvad har byrådet gjort indtil nu for at den pågældende afdeling/forvaltning rent faktisk overholder kommunens kvalitetsstandard overfor borgerne?
14. Hvad gør byrådet nu, for at dette ikke skal blive ved med at forsætte?
15. Hvordan skal byrådet stå til ansvar for dette gentagne brud på kommunens kvalitetsstandard?
16. Når der kommer en hjemsendt sag fra Ankestyrelsen, har borgeren så ikke ret til at få oplyst hvad sagsbehandlingstiden er for lige netop denne hjemsendte sag?
17. Har kommunen overholdt retssikkerhedsloven på dette område?
18. Den Uvildige Handicap Konsulenttjeneste har på et tidspunkt gjort opmærksom på at Norddjurs kommune ikke overholder retssikkerhedsloven, når de ikke oplyser om sagsbehandlingstider for hjemsendte sager. Borgerrådgiver Jesper Cortes har også oplyst at han siden 2015/2016 har påtalt nogen af de samme problemstillinger overfor kommunen. Så hvorfor har man valgt igennem længere tid ikke at overholde retssikkerhedsloven?
19. Er det et udtryk for god forvaltningsskik og overholdelse af regler og lovgivning, når en forvaltning undlader at partshøre en borger selvom at forvaltningen har indhentet nye og for borgeren ukendte oplysninger?
20. Er det et udtryk for god forvaltningsskik og overholdelse af regler og lovgivning, når en forvaltning i sin sagsbehandling lægger en ekstern leverandørs forklaring til grund for et afslag, når det viser sig at denne eksterne leverandør ikke har oplyst det som forvaltningen har givet som begrundelse for sit afslag? Hvad er dette så et udtryk for, manipulation, magtmisbrug, magtfordrejning?
21. Når en borger ikke forstår forvaltningens skrivelser og borgeren har brug for hjælp til at forstå hvad der forgår i sagsbehandlingen, så kan borgeren normalt få hjælp fra borgerrådgiveren, men hvad så når borgerrådgiveren var lukket pga. corona. Hvem skal så give den hjælp, så borgeren kan bringes til at forstå hvad der forgår?
22. Hvis ansvar er det at borgeren får denne hjælp, når nu borgerrådgiveren ikke var tilgængelig. Er det så kommunens ansvar? Og hvem i kommunen har så dette ansvar?
Du kan se ordvekslingen mellem Søren Larsen og borgmester Kasper Bjerregaard her.