Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Inden det seneste møde i kommunalbestyrelsen brugte Søren Larsen fra Grenaa næsten 32 minutter på at stille 22 spørgsmål. Borgmesteren svarede meget formelt, mens alle i salen prøvede at finde en grimasse, der kunne passe. Foto: Asbjørn With

Hvad i alverden foregår der?

Det er på den ene side lokaldemokratiet, når det er bedst.

Søren Larsen fra Grenaa gør sig klar til at stille spørgsmål i spørgetiden inden kommunalbestyrelsens møde. En direkte adgang til politikerne for en borger med noget på hjerte.

Men på den anden side er det også et billede på et demokrati, der har spillet fallit.

For det er langt fra første gang, Søren Larsen stiller spørgsmål, og det bliver nok heller ikke den sidste.

Jeg har imidlertid ikke oplevet det før, men har sat mig til rette ved pressebordet bagerst i salen og hældt kaffe i koppen. Kommunalbestyrelsens medlemmer har fundet vej til deres pladser, og borgmester Kasper Bjerregaard (V) ringer mødet til orden med sin klokke.

Nu er det Søren Larsens tur. Mens han støtter sig til en stok, finder han vej til mikrofonen ved siden af borgmesteren.

Inden Søren Larsen stiller sit første spørgsmål, gør borgmesteren høfligt opmærksom på, at der "kun" er sat en time af til spørgetid.

- En time, hvisker jeg vantro til rådhusbetjenten, der sidder ved siden af mig.

- Ja, hvisker han tilbage.

- Kan den samme mand stille spørgsmål i en hel time?

- Ja, i princippet, lyder svaret.

Mens jeg kigger ned i min dagsorden for at finde Søren Larsens første spørgsmål på skrift, begynder det, jeg bedst kan beskrive som en lokaldemokratisk farce. Den udspiller sig over næsten 32 tåkrummende minutter.

- Når kommunen indhenter en lægeerklæring på en borger, hvor der overfor lægen er oplyst (ved afkrydsning) at dette sker med samtykke fra den pågældende borger, og at det så viser sig, at der rent faktisk ikke er afgivet noget samtykke fra borgeren. Er sagsbehandlingen så foregået efter god forvaltningsskik? Er sagsbehandlingen så foregået korrekt og lovligt?

Borgmester Kasper Bjerregaard læser spørgsmålet op og svarer selv ved at læse op fra sit papir:

- Hvis der gives udtryk for, at der foreligger et samtykke, og det ikke er tilfældet, er der ikke tale om korrekt sagsbehandling.

- Er det lovligt, spørger Søren Larsen.

- Vi skal ... altså det ... altså svaret er, at det er ikke korrekt, hvis det er foregået på den måde. Så er der ikke tale om korrekt sagsbehandling, svarer borgmesteren.

Mens Søren Larsen går videre til sit næste spørgsmål, spørger jeg mig selv: Hvad i alverden foregår der?

Spørgsmålene myldrer frem i mit hoved, mens et medlem af kommunalbestyrelsen åbner en nyhedsside på sin Ipad, en anden kigger lidt op i loftet, og en tredje kigger på sin telefon.

Jeg er sikker på, at de lytter, i hvert fald med det ene øre, og jeg er også sikker på, at de ikke er ligeglade, men de har tilsyneladende svært ved at finde en grimasse, der kan passe til det, der foregår.

Søren Larsens spørgsmål er meget detaljerede og specifikke. Svarene er formelle og ret banale. Der foregår tydeligvis en eller anden indforstået kamp mellem borgeren og borgmesteren.

Men hvad handler den kamp mellem borgeren og borgmesteren om? Hvorfor bruger Søren Larsen sin tid på at stille en byge af spørgsmål i rådssalen en onsdag aften - igen? Hvorfor skal det tage så meget af alles tid? Er det meningen med spørgetiden? Giver spørgetiden overhovedet mening så? Og er der overhovedet nogen, der forstår spørgsmålene? Er der nogen der får noget som helst ud af svarene?

Om det er lokaldemokratiet, når det er bedst eller et lokaldemokrati, der har spillet fallit afhænger af, hvilke øjne, der ser.

NorddjursLIV graver sig ned i den lokaldemokratiske grundvold i jagten på svarene.

Slutteligt vil jeg minde om, at NorddjursLIV snart bliver et betalingsmedie.

Du kan stadig gratis læse vores nyhedsbreve, altså den tekst på den grå baggrund, som du læser lige nu, men artiklerne om det vigtigste fra Norddjurs kræver fra onsdag i næste uge, at du er abonnent.

Som abonnent er du med til at sikre, at vi stadig kan skrive kritisk og kærligt om alt det vigtigste i Norddjurs, og du kan få overblik over - og indsigt i, hvad der rører sig rundt omkring i kommunen.

Vi lover, at vi bliver ved med at gøre os umage med at lave gode og velskrevne artikler som holder dig oplyst om, hvad der sker, så du kan gøre din stemme gældende i kommunens udvikling.

Alt det får du for 39 kroner om måneden, og vi håber selvfølgelig, at du stadig har lyst til at læse med.

Rigtig god læselyst.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Søren Larsen har lige nu tre igangværende sager hos Norddjurs Kommune. Han håber på, at de snart kan afsluttes, men han tror ikke på det. Foto: Asbjørn With

Søren giver ikke op - før han får en lovlig afgørelse, han kan forstå

Søren Larsen fra Grenaa er kendt mange steder i forvaltningen i Norddjurs Kommune. De kender ham også i kommunalbestyrelsen, og mange har nok hørt ham stille spørgsmål enten til debatarrangementer, vælgermøder eller i byrådssalen, hvor han gentagne gange har gjort brug af spørgetiden, siden han flyttede tilbage til Grenaa i 2016.

Det kan være ganske irriterende, at han bliver ved med at spørge om det samme igen og igen, men hvis man spørger Søren Larsen selv, hvorfor han bliver ved, så svarer han, at det handler om retfærdighed.

Han har bevist, at han kan blive ved i årevis, og først når retfærdigheden sker fyldest, holder strømmen af spørgsmål op.

I snart 30 år har Søren Larsen taget kampen op mod dårlig sagsbehandling, ulovlige afgørelser, uklare forklaringer, uvidenhed, varm luft og løfter, der ikke bliver holdt alligevel.

Da han i 1994 med nød og næppe undgik døden i sin firmabil, begyndte en lang og stædig vej gennem forsikringsselskaber, fagforeninger, offentlige instanser, klagenævn, ombudsmanden og ikke mindst det kommunale system, hvor Søren Larsen i Norddjurs lige nu kæmper med det tredje af slagsen efter først Langå og Randers.

- Der var en lastbil, som kørte ud foran mig, og det eneste jeg kunne gøre var at undvige gennem et helleanlæg og direkte i rabatten og ud på en mark. Jeg reddede livet, men fik et piskesmæld, som har givet mig kraftige smerter lige siden, fortæller Søren Larsen.

Kort tid efter den voldsomme ulykke blev Søren Larsen fyret på grund af for mange sygedage. Han fik fire måneders løn med sig, men det var han slet ikke tilfreds med. Som tjenestemand var han berettiget til tre års løn, og så begyndte kampen.

- Seks år senere vandt jeg det hele i byretten i Aarhus. Det tog fire år at få arbejdsskaden godkendt, og min arbejdsgiver kom til at give mig fuld pension fra den dag, de fyrede mig. Altså 37 år i stedet for de fem år, jeg havde opsparet, fortæller Søren Larsen.

Siden har det handlet om retten til sygedagpenge, førtidspension, ankesager i Ankestyrelsen, Datatilsynet, Ombudsmanden, sager om kompenserende undervisning, særlig indretning af bilen i forhold til piskesmældet, hjælpemidler og en række andre sager.

Det bliver altså ikke i det her liv

Søren Larsen

Derudover har Søren Larsen også været involveret i venner og bekendtes sager, hvor der efter hans mening har været tale om uretfærdighed.

- Der er mange, der har sagt til mig, at jeg burde have været advokat. Men det bliver altså ikke i det her liv, konstaterer Søren Larsen.

Søren Larsen er født og opvokset i Grenaa. Siden har han været langt omkring. Både på Det Fysiske Institut på Aarhus Universitet, hvor han er uddannet elektronikmekaniker, og i et par år i Grønland.

I 2016 flyttede han tilbage til Grenaa, og siden har en del ansatte og politikere i kommunen lært Søren Larsen at kende.

Det generer mig simpelthen, når tingene ikke er i orden

Søren Larsen

Igen og igen har han brugt vælgermøder, debatspalter og ikke mindst spørgetiden inden kommunalbestyrelsens møder til at stille spørgsmål til de ansvarlige i kommunen.

Nu er det måske nærliggende at tro om Søren Larsen, at han er en af "den der slags kværulanter, der bare vil have opmærksomhed, og som bliver ved med at spørge om alt muligt."

Men Søren Larsen har meget tit ret. Det kan godt være, at det tager lang tid, inden han får ret, men det er som regel ham, der får det sidste ord.

- Jeg har et eller andet med retfærdighed. Og jeg kæmper den lille mands sag. Det har jeg altid gjort, også før jeg kom til skade.

- Det generer mig simpelthen, når tingene ikke er i orden, siger Søren Larsen.

Selv er han villig, og stædig nok, til at sætte sig ind i lovgivning, regulativer, forordninger, bekendtgørelser, og hvad der ellers skal til for at komme til bunds i, hvad man som borger har ret til og krav på, hvorfor, under hvilke forudsætninger og hvornår.

Når man sådan sidder og lytter til Søren Larsen, så er der ingen tvivl om, at han kender reglerne vældig godt. Det er helt sikkert en af hans store styrker, for han er i stand til at se huller i osten i den sagsbehandling, som for eksempel kommunen laver.

Men det er også en ulempe, for han er også næsten besat af at gøre opmærksom på selv de mindste unøjagtigheder, og så er han ikke bange for at tage ord som magtmisbrug, magtfordrejning og manipulation i brug -  som han senest gjorde i kommunalbestyrelsens spørgetid i forrige uge.

- Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal kalde det. Jo mere jeg gør opmærksom på ting, jo mere upopulær bliver jeg.

- Hvis nogen siger til mig, at jeg har lavet en fejl, eller at der er noget, jeg kan gøre bedre, så siger jeg dem tak. Sådan er det ikke i det kommunale system.

- De sylter folk, taler usandt til folk, fejer folk af og trækker ting i langdrag. De glemmer at svare folk eller overholder ikke aftaler indtil folk giver op. Det er min oplevelse, og der er mange der giver op, men det gør jeg ikke, siger Søren Larsen.

Lige nu har Søren tre sager hos kommunen. Den ene handler om kompenserende undervisning, hvor Søren har søgt om hjælp til at blive bedre til at leve med sine smerter. Den anden handler om indretningen af Sørens bil, hvor et sæde med luftaffjedring vil gøre det muligt for ham at komme rundt i verden med færre smerter, og den sidste handler om hjælpemidler til behandlingen af Søren Larsens diabetes.

Det eneste jeg kan gøre er at bruge min ret til at stille spørgsmål til politikerne

Søren Larsen

Det giver ikke mening at gå i detaljer med de enkelte sager. De har stået på længe, og når Søren Larsen igen og igen stiller sig op i byrådssalen for at stille spørgsmål til politikerne, så er det et udtryk for, at sagerne er gået i hårknude.

Og det er nok i virkeligheden mildt sagt. Udefra ligner det mere to parter, der står overfor hinanden. Søren Larsen angriber, og kommunen afværger i form af borgmesterens svar. Det er både akavet og ukonstruktivt for begge parter.

- Jeg ved simpelthen ikke, hvem jeg skal holde ansvarlig. Det eneste jeg kan gøre er at bruge min ret til at stille spørgsmål til politikerne. I sidste ansvar er det deres ansvar, hvad der foregår i kommunen, siger Søren Larsen.

Forholdet mellem kommunen og Søren Larsen er meget anspændt, og på Åboulevarden i Grenaa, hvor Søren Larsen bor, stiger frustrationen for hver dag, der går.

- De træder mig over tæerne, når de ikke overholder lovgivningen og de standarder, de selv har lavet for, hvad man som borger i kommunen kan forvente og har ret til.

- Og de træder rigtig mange andre mennesker over tæerne som ikke har kræfter til at forsvare sig og som ikke har mulighed for - eller evner til - at læse lovgivning og sætte sig ind i reglerne.

For Søren Larsen er det helt principielt. Danmark er et retssamfund, der bygger på lovgivning. Og den lovgivning skal følges. Altid.

- Der er ingen grund til, at vi overhovedet har lovgivning, hvis vi bagefter kun overholder den del af lovgivningen, som vi har lyst til at overholde - eller råd til at overholde, konstaterer Søren Larsen.

Uanset, hvad man mener om Søren Larsen og hans evindelige spørgsmål, så er det i hvert fald ikke lykkes for Norddjurs Kommune at få ham overbevist om, at de afgørelser, som kommunen indtil nu har truffet i hans sager er i orden og inden for lovens rammer.

- Der er ikke noget galt med at lave fejl. Men hvis man begår den samme fejl igen og igen og igen, så er det altså ikke en fejl mere. Men jeg opdager de fejl, de laver. Og jeg opdager, når det ikke er rigtigt, det de siger, siger Søren Larsen.

Grundlæggende set er Søren Larsen optaget af retfærdighed helt ind i sin grundkerne. Retfærdighed er for ham en af de grundsten, de demokratiske grundvolde bygger på. Og derfor kan det altså ikke være lige meget, at forvaltningen ikke svarer, at aftaler ikke bliver overholdt eller at man igen og igen er nødt til at klage over kommunens afgørelser og vente i årevis for at få ret.

Derfor bliver Søren Larsen ved med at rejse sig op i spørgetiden og stille spørgsmål.

- Jeg mener ikke, at vi har et velfungerende demokrati. Jeg føler mig ikke lyttet til, forstået eller behandlet korrekt. Folk er ligeglade. Nu er der gået tre år, og jeg kan ikke stille nogen til ansvar.

- Hvis kommunen laver korrekt sagsbehandling, så er der ingen problemer med mig. Hvis jeg får en afgørelse, der er i overensstemmelse med lovgivningen, og som jeg kan forstå, så accepterer jeg den, uanset hvordan den falder ud.

Inden det seneste møde i kommunalbestyrelsen brugte Søren Larsen næsten 32 minutter på at stille 22 spørgsmål, som borgmesteren meget formelt besvarede et ad gangen.

Her er Søren N. Larsens 22 spørgsmål

1. Når kommunen indhenter en lægeerklæring på en borger, hvor der overfor lægen er oplyst (ved afkrydsning) at dette sker med samtykke fra den pågældende borger og at det så viser sig at der rent faktisk ikke er afgivet noget samtykke fra borgen. Er sagsbehandlingen så foregået efter god forvaltningsskik? Er sagsbehandlingen så foregået korrekt og lovligt? 

2. Kan kommunen efterfølgende ændre på begrundelsen og dermed også ændre på den lovmæssige hjemmel til indhentelsen af lægeerklæringen? 

3. Må borgmesteren afgive forkerte/usande svar på spørgsmål der er stillet til kommunalbestyrelsen? 

4. Er det god forvaltningsskik at fremkomme med svar som er usande? 

5. Når borgmesteren har indgået en aftale med en borger om afholdelse af yderligere et møde med denne borger samt med borgerrådgiveren, skal borgmesteren så holde denne aftale? 

6. Når en borger ansøger om handicapbil og særlig indretning af bil, skal kommunen så overholde gældende kvalitetsstandarder? 

7. Hvad skal der ske når kvalitetsstandarderne ikke bliver overholdt?

8. Hvorfor bliver kvalitetsstandarderne ikke overholdt? 

9. Den afdeling/forvaltning som står for sagsbehandling af ansøgninger vedr. kompenserende undervisning for voksne, har gennem tiden fået flere klager for ikke at overholde kommunens kvalitetsstandard på området for sagsbehandlingstid og for ikke at give informationer om dette, når det sker, til de berørte borgere. Nå ja, afdelingen/forvaltningen kan jo altid blive ved med at beklage når de ikke overholder kommunens kvalitetsstandard. Når de nu igen ikke overholder en tidsfrist, som de selv har sat, overfor en ansøger, hvad er det så et udtryk for? En fejl som man bliver ved med at gentage, kan det blive ved med at være en fejl?

10. Hvad skal vi som borgere bruge kommunens kvalitetsstandard til, når der er en afdeling/forvaltning som bliver ved med at være totalt ligeglad med at der er en kvalitetsstandard? 

11. Hvorfor har kommunen en kvalitetsstandard? 

12. Hvad bør der ske når kommunens kvalitetsstandard ikke bliver overholdt 1. gang, 2. gang, 3.gang og 4. gang? 

13. Det der sker her, er byrådets ansvar, så hvad har byrådet gjort indtil nu for at den pågældende afdeling/forvaltning rent faktisk overholder kommunens kvalitetsstandard overfor borgerne? 

14. Hvad gør byrådet nu, for at dette ikke skal blive ved med at forsætte? 

15. Hvordan skal byrådet stå til ansvar for dette gentagne brud på kommunens kvalitetsstandard? 

16. Når der kommer en hjemsendt sag fra Ankestyrelsen, har borgeren så ikke ret til at få oplyst hvad sagsbehandlingstiden er for lige netop denne hjemsendte sag? 

17. Har kommunen overholdt retssikkerhedsloven på dette område?

18. Den Uvildige Handicap Konsulenttjeneste har på et tidspunkt gjort opmærksom på at Norddjurs kommune ikke overholder retssikkerhedsloven, når de ikke oplyser om sagsbehandlingstider for hjemsendte sager. Borgerrådgiver Jesper Cortes har også oplyst at han siden 2015/2016 har påtalt nogen af de samme problemstillinger overfor kommunen. Så hvorfor har man valgt igennem længere tid ikke at overholde retssikkerhedsloven? 

19. Er det et udtryk for god forvaltningsskik og overholdelse af regler og lovgivning, når en forvaltning undlader at partshøre en borger selvom at forvaltningen har indhentet nye og for borgeren ukendte oplysninger? 

20. Er det et udtryk for god forvaltningsskik og overholdelse af regler og lovgivning, når en forvaltning i sin sagsbehandling lægger en ekstern leverandørs forklaring til grund for et afslag, når det viser sig at denne eksterne leverandør ikke har oplyst det som forvaltningen har givet som begrundelse for sit afslag? Hvad er dette så et udtryk for, manipulation, magtmisbrug, magtfordrejning?

21. Når en borger ikke forstår forvaltningens skrivelser og borgeren har brug for hjælp til at forstå hvad der forgår i sagsbehandlingen, så kan borgeren normalt få hjælp fra borgerrådgiveren, men hvad så når borgerrådgiveren var lukket pga. corona. Hvem skal så give den hjælp, så borgeren kan bringes til at forstå hvad der forgår? 

22. Hvis ansvar er det at borgeren får denne hjælp, når nu borgerrådgiveren ikke var tilgængelig. Er det så kommunens ansvar? Og hvem i kommunen har så dette ansvar?

Du kan se ordvekslingen mellem Søren Larsen og borgmester Kasper Bjerregaard her.



Spørgetiden er borgernes eneste garanti for, at der bliver svaret, konstaterer tidligere borgmester Jan Petersen (S). Foto: Emma Ahlgreen Haa

Tidligere borgmester: - Vi behøver jo slet ikke ikke svare på borgernes spørgsmål

Det er ikke fordi, det vælter ind med interesserede borgere, der ønsker at benytte sig af spørgetiden inden møderne i kommunalbestyrelsen.

Faktisk er det kun når store emner, som for eksempel vindmøller, er til politisk debat, at der er kø i rækken af spørgere.

Alligevel er spørgetiden dybt relevant, for det er det eneste tidspunkt, hvor politikerne er forpligtede til at svare på borgernes spørgsmål, fortæller Jan Petersen, der selv var borgmester i Norddjurs i 12 år indtil kommunalvalget sidste år.

I princippet er politikerne ikke forpligtede til svare på borgernes spørgsmål, og derfor er spørgetiden vigtig, mener tidligere borgmester Jan Petersen (S). For i spørgetiden skal politikerne svare. Dermed sikres borgernes helt grundlæggende og fundamentale ret til at få svar fra deres politikere.

Der har været spørgetid inden møderne til kommunalbestyrelsen lige så længe, som Norddjurs Kommune har eksisteret.

Og alle, der har bopæl eller driver virksomhed inden for kommunegrænsen, har mulighed for at at stille spørgsmål, inden for de retningslinjer, politikerne har bestemt.

- Det er borgernes garanti for, at der rent faktisk bliver svaret, siger Jan Petersen (S), som frem til det seneste kommunalvalg var kommunens borgmester gennem 12 år.

Modstandere af spørgetid ville kunne indvende, at borgerne kan få svar på mange andre måder. For eksempel ved at henvende sig til det lokale medlem af kommunalbestyrelsen, som så kan rejse spørgsmål rette sted.

I den ideelle verden er det måske rigtigt - men:

- Som politikere er vi ikke forpligtede til at svare på de spørgsmål, borgerne stiller os. Vi kan bare lade være. Men i spørgetiden skal der svares, og dermed opfylder spørgetiden principielt borgernes fundamentale og grundlæggende ret til at få svar fra kommunalbestyrelsen, siger Jan Petersen.

Spørgetid ved kommunalbestyrelsesmøder

Enhver borger med bopæl eller ejendom i Norddjurs Kommune kan stille spørgsmål til kommunalbestyrelsen.

Spørgsmålene skal stilles skriftligt og indgives til staben senest 8 dage før det pågældende ordinære møde i kommunalbestyrelsen.

Der kan ikke stilles spørgsmål til sager, som behandles for lukkede døre, sager som er på dagsordenen på mødet, eller når budgettet er til 2. behandling.

Spørgsmålene skal vedrøre kommunale opgaver (forhold), og vedrøre generelle forhold med interesse for kommunens borgere.

Spørgsmålet besvares af borgmesteren, eller det medlem eller udvalgsformand, som borgmesteren udpeger til at besvare spørgsmålet.

Der svares på kommunalbestyrelsens vegne.

Spørgeren og de øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer kan herefter kommentere besvarelsen.

Spørgsmålet kan også henvises til besvarelse af forvaltningen. Medlemmer af kommunalbestyrelsen kan ikke fremsætte spørgsmål.

Kilde: Håndbog for kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune 2022-2025

De præcise retningslinjer for spørgetiden findes her.

Spørgetiden, som den er udformet nu, er begrænset til at vare en time. Ikke for at begrænse borgernes ret til at spørge, men af respekt for, at der også skal afvikles et møde i kommunalbestyrelsen bagefter.

Jan Petersen peger på, at der findes tre former for spørgere, som han har oplevet gennem årene.

- Der er borgere som Søren Larsen, siger Jan Petersen med reference til den Søren Larsen, som inden det seneste møde i kommunalbestyrelsen igen stillede spørgsmål i spørgetiden.

- De stiller typisk spørgsmål til konkrete sager, og har det ønske, at de gerne vil have offentlighedens opmærksomhed på deres sag. Det er efter min mening helt inden for hegnet af, hvad spørgetiden skal kunne rumme, mener Jan Petersen.

En anden slags spørger dukker op, når der er store og omfattende eller meget indgribende sager på den politiske dagsorden.

- Da vi havde vindmøllesagen for nogle år siden, var der voldsom modstand. Her udviklede spørgetiden sig flere gange til en hed debat, og det er også helt inden for rammerne af spørgetiden, mener Jan Petersen.

Og så er der den tredje slags, som den tidligere borgmester desværre kun har oplevet en gang i sine 12 år for bordenden.

- Den tidligere redaktør på Grenaabladet, Erling Hansen, spurgte hvordan kommunalbestyrelsen når frem til nye vejnavne, og så spurgte den erklærede venstremand lidt polemisk, hvorfor det kun er socialdemokrater, der får opkaldt veje efter sig, husker Jan Petersen.

Altså en slags undring, som måske giver anledning til lidt refleksion i salen.

Hvilken værdi, spørgetiden reelt har, og om den har sin rette udformning, må kommunalbestyrelsen vurderere, mener Jan Petersen.

På baggrund af Søren Larsens (i midten) gentagne spørgsmål til kommunalbestyrelsen spørger NorddjursLIV: Skal spørgetid blive eller skal det eventuelt laves om? Collage og fotos: Asbjørn With

Hvad mener lokalpolitikerne om spørgetid: Det er godt, at muligheden er der - men ...

Hvordan finder man lige den helt rigtige form, så både spørger, tilhørere og politikere får noget ud af det?

Det er det store spørgsmål, og i kommunalbestyrelsen er der stor lyst til at debattere, hvordan den rigtige løsning ser ud.

For ingen vil af med den, men de færreste mener, at den fungerer, som den er nu.

Der er rigtig mange ønsker til, hvad spørgetiden inden kommunalbestyrelsens møder skal være og kunne. Men ingen har rigtig fundet den rigtige formel - endnu.

Man skal ikke kende borgmester Kasper Bjerregaard (V) ret godt for at kunne se, at det ikke er det bedste han ved at svare på spørgsmål fra Søren Larsen fra Grenaa inden kommunalbestyrelsens møde.

- Jeg indtager en meget formel rolle og svarer i funktion af min titel som borgmester. Det kan være en lidt svær situation at være i. Som borgmester skal jeg svare, og det bliver meget formelt, mens jeg som menneske ikke synes, at det er særlig konstruktivt. Hverken for Søren, for mig eller for resten af kommunalbestyrelsen, siger borgmester Kasper Bjerregaard.

Søren Larsen stillede hele 22 spørgsmål og seancen tog næsten 32 minutter. Det er ikke første gang, Søren Larsen gør brug af sin ret til at stille spørgsmål til de folkevalgte, og det bliver nok heller ikke den sidste.

Men det giver NorddjursLIV anledning til at spørge borgmesteren og kommunalbestyrelsens gruppeformænd, om spørgetiden overhovedet bidrager til noget konstruktivt, eller om den skal laves om eller måske helt afskaffes.

Helt grundlæggende mener langt de fleste, at spørgetiden er en god ting, men at formen muligvis ikke er den rigtige.

Du kan læse de seks gruppeformænds svar herunder.

Hverken Liberal Alliancens Jens Meilvang eller Dansk Folkepartis Diana Therese Mikkelsen er vendt tilbage på vores henvendelse.

Jens Kannegaard Lundager (Nye Borgerlige)

Foto: Asbjørn With

- Som udgangspunkt er spørgetid godt. Det er borgernes direkte adgang til politikerne. Men lige nu fungerer det efter min mening ikke ret godt. Jeg kan måske godt være nervøs for, at det at møderne streames live bliver et problem. Dels fordi, det giver spørgeren meget stor opmærksomhed, men også fordi svarene kan gemmes og trækkes frem igen og igen som levende billeder.

- Borgmesterens svar bliver meget bureaukratiske og som noget forvaltningen har lavet, og det er simpelthen ikke i orden.

- Løsningen er ikke at begrænse borgernes mulighed for at stille spørgsmål ved for eksempel at begrænse det til to spørgsmål per borger. Løsningen er at tage borgerne alvorligt og tale med dem, indtil der opnås en fælles forståelse. Også i de sager, hvor det er rigtig besværligt og tager rigtig lang tid.

Ulf Harbo (Enhedslisten)

Foto: Asbjørn With

- Vi i Enhedslisten har en positiv holdning til spørgetid.

- Det er svært at bruge Søren Larsen som eksempel på, hvordan spørgetiden fungerer. Der bør være en dialog mellem Søren Larsen og forvaltningen, når det nu åbenlyst er gået i hårdknude. På den måde kan vi måske undgå helt så mange spørgsmål.

- Om formen på spørgetiden er rigtig, ved jeg ikke. Det kommer meget an på, hvem der spørger, og hvad der bliver svaret. Der er en grund til, at det nogle gange bliver ukonstruktivt, og der mener jeg faktisk, at vi skal kigge indad.

Lars Møller (Socialdemokratiet)

Foto: Asbjørn With

- Vi er lokale politikere, og på den måde møder vi mange borgere, når vi handler eller deltager i arrangementer. På den måde er der rimelig nem adgang til os, mener jeg.

- Folk med gode kompetencer, og som kan skrive debatindlæg og bruge de sociale medier, bruger alligevel ikke spørgetiden, men vi vil ikke begrænse folks mulighed for at stille spørgsmål.

- I Socialdemokratiet er vi åbne overfor andre måder at afholde spørgetiden på, så det måske bliver mere brugbart.

Aleksander Myrhøj (SF)

Foto: Asbjørn With

- I SF er vi kæmpestore tilhængere af spørgetid. Men den manglende lyst til at bruge spørgetiden for borgerne generelt set tyder på, at det enten ikke opleves som relevant eller at der mangler kendskab til muligheden.

- Det skal være attraktivt og relevant at deltage aktivt i demokratiet og stille spørgsmål direkte til politikerne. Og så skal vi sikre, at spørgsmålene er relevante for den brede borgergruppe i kommunen. Det vil vi rigtig gerne være med til at tale videre om.

Benny Hammer (Det Konservative Folkeparti)

Foto: Asbjørn With

- Vi i Det Konservative Folkeparti vil gerne have spørgetid, og især hvis man kan finde en anden form. Det bliver altså komisk, når for eksempel Søren Larsen stiller spørgsmål igen og igen. Det er fint, at han bruger sin ret til at spørge, men jeg synes godt, at man kan spørge, hvad resultatet bliver - både for Søren for os og for de borgere, som kigger med.

- I den form, det foregår nu, bliver det akavet og pinligt, så vi bakker op om, at vi finder en anden model. Mon ikke der er en af de andre 97 kommuner, der har fundet en god model. Vi behøver nok ikke at opfinde den dybe tallerken.

Kasper Bjerregaard (Venstre)

Foto: Asbjørn With

- Vi vil rigtig gerne dialogen. Vi er sat i verden for borgernes skyld, og det er også min opfattelse, at rigtig mange er glade for at have muligheden for at kunne stille spørgsmål.

- Men jeg tror også, at spørgerne mange gange bliver skuffede over, at det, der foregår ikke er det, de havde håbet på.

- Spørgetiden er vigtig, men jeg tror ikke, at den har den rigtige form, Jeg kunne godt tænke mig, at både spørgere, tilhørerne og os som politikere får noget mere ud af det. Derfor vil vi arbejde videre med at finde en løsning, som alle kan være i, og som flere kan få noget konstruktivt ud af.

Bønnerup Havn har fået et nyt slæbested til 400.000 kroner. Fra venstre er det Gert Johnsen fra entreprenørvirksomheden Rasmus Jakobsen og  Benny Hammer, Olav Nielsen og Pia Christensen (formand) fra havnens bestyrelse. Privatfoto

Ugen der gik i Norddjurs: Bønnerup Havn har fået nyt slæbested og café i Fjellerup har fået ny forpagter

Hver uge samler vi de vigtigste nyheder fra ugen, der gik i Norddjurs. På den måde kan du nemt og hurtigt få overblik over det, der er sket.

I denne uge skal vi blandt andet til Fjellerup, hvor den lokale café har fået ny forpagter, og til Bønnerup, hvor der er blevet anlagt et nyt slæbested.

Vi runder også Auning, hvor en ung mand måtte vinke farvel til sin bil, efter at have kørt 172 km/t på landevejen, og til Trustrup, hvor en stork blev ramt af et letbanetog og mistede livet.

Bønnerup Havn har fået nyt slæbested

Et nyt slæbested har set dagens lys ved Bønnerup Havn.

Det skriver Randers Amtsavis.

Slæbestedet kostede 400.000 kroner og har erstattet det gamle fra 1999.

Fonden Bønnerup Havn har selv betalt halvdelen af slæbestedet, og så har man fået LAG-midler.

Det nye slæbested er tiltrængt, blandt andet fordi det gamle af og til fik bådene til at sidde fast.

- Det gamle slæbested havde et hak nederst, og det betød, at nogle både hang fast. Det sker ikke med det nye slæbested, og det er vigtigt, at det fungerer optimalt, for det er en vigtig indtægtskilde for os, siger formand for Fonden Bønnerup Havn, Pia Christensen, til Randers Amtsavis.

Det koster 45 kroner at benytte slæbestedet, der blandt andet har fået en længere køreflade end det gamle.

Stork påkørt af letbanetog

En stork mistede livet, da den søndag morgen blev ramt af et letbanetog i Trustrup.

Det skriver storkene.dk.

Den døde stork var ringmærket, og ringmærkningen viser, at der er tale om en stork fra 2020, der er udruget i Rugerup i Skåne.

Ifølge storkene.dk har storken søgt føde på en nærliggende mark, og er blevet ramt af toget, der passerede i samme øjeblik storken lettede fra marken.

Den døde stork er blevet indleveret til Naturhistorisk Museum i Aarhus. Storken er at betragte som danekræ og døde storke skal derfor indleveres til myndighederne.

Dronningen har begyndt sit sommertogt - vejen lægges også forbi Anholt

Onsdag 4. maj gik H.M. Dronningen officielt ombord på Kongeskibet Dannebrog og påbegyndte dermed årets sejlsæson.

Ombordstigningen fandt traditionen tro sted fra Nordre Toldbod i København, hvor dronning Margrethe tog afsked med byens havnevæsen.

Dronning Margrethe har tidligere besøgt Anholt. Her er hun fotograferet i toppen af Anholt Fyr i 2011. I juni kommer hun igen forbi øen. Foto: Henning Bagger

Når dronning Margrethe er på sommertogt, fungerer det cirka 80 meter lange Kongeskib som Majestætens residens.

I juni ligger majestæten vejen forbi vores kommune, når Kongeskibet Dannebrog 2. juni besøger Anholt.

Det overordnede program for dagen er fastlagt. Dronning Margrethe skal blandt andet besøge Radartårnet, hvor der er udsyn til kystsikringen, med henblik på at give dronningen et indblik i vigtigheden af sikringen, og hun skal besøge en familie med fem børn, der skal fortælle, hvordan det er at bo på en ø.

Besøget sluttes af med et stort kaffebord på havnen, hvor alle Anholts beboere er velkomne til at deltage.

Den endelige plan for Fjellerup Strandliv er vedtaget af kommunalbestyrelsen

Nu har kommunalbestyrelsen endeligt godkendt planerne for Fjellerup Strandliv.

Det oplyser kommunen på sin hjemmeside.

Som NorddjursLIV tidligere har fortalt, skal der fart på, hvis projektet skal realiseres inden dispensationen til at bygge tæt på vandkanten udløber.

Men nu lader det altså til, at projektet er kommet et skridt videre.

Derfor fremlægger arkitektfirmaet Labland planerne og tegningerne for de fire nedslagspunkter til et orienteringsmøde 17. maj.

Mødet finder sted i Fjellerup Aktivitetshus og alle er velkomne.

Café i Fjellerup har fået ny forpagter

Det populære madsted og ishus i Fjellerup, Café No1, har fået ny forpagter.

Det skriver Randers Amtsavis.

Dan Kristiansen er ny forpagter af Café No1 i Fjellerup. Han har tidligere blandt andet været restaurantchef på McDonalds i Aarhus og på Island. Foto: Anders Tilsted

Caféen åbnede for to år siden, og indtil nu har Hanne Buhl Andersen, der også har Vaffelbageriet i Fjellerup, drevet caféen. Hun har dog valgt, at det skal være slut med at lange is og caféburgere over disken.

Derfor begyndte Roan Lysdal som ny forpagter af Vaffelbageriet i marts, og Dan Kristiansen er så lige begyndt som ny forpagter af Café No1.

25-årig blæste forbi fartvogn i høj fart - og fik snuppet både kørekort og bil

Tirsdag 3. maj klokken 16.06 fik Østjyllands Politis vagtcentral en melding fra en af politiets fartvogne, der netop havde blitzet en bil, der kom kørende med hele 172 km/t på Hovedvejen i Auning. Et sted, hvor hastighedsbegrænsningen vel og mærke er 80 km/t.

Det er dermed en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent, hvilket betragtes som vanvidskørsel, og derfor satte politiet straks eftersøgningen af føreren i gang.

Der blev sendt en patrulje til den adresse, hvor man formodede, at bilen befandt sig, og der fandt betjentene både bilen og den 25-årige mand, der var blevet blitzet af fotovognen kort forinden.

Den 25-årige mand erkendte at have ført bilen, men mente ikke, at han havde kørt så stærkt, som fotovognen havde målt ham til. Han blev dog ikke desto mindre sigtet for overtrædelse af færdselsloven, fik inddraget kørekortet på stedet og bilen blev beslaglagt med henblik på konfiskation.