Fra storslået fabrik og arbejdsplads for mange mennesker - til ungdomsboliger, erhverv og butikker: Få hele historien om Grenaas dampvæveri
Op gennem 1900'erne var Grenaa Dampvæveri byens største virksomhed. Den bidrog med økonomisk omsætning til hele byen, den skaffede arbejdspladser og den var med til at udvikle Grenaa som by.
Men som ordsproget siger, kommer alt godt til en ende, og det gjaldt også for byens vartegn og stolthed. Efterhånden som maskinerne blev mere og mere effektive, blev der behov for færre og færre folk - og i 2002 måtte virksomheden dreje nøglen om.
Egentligt gik det ganske godt for dampvæveriet, men de norske ejere valgte at fokusere på en tilsvarende fabrik i Norge. Dermed var det endegyldigt slut for fabrikken, der har haft stor betydning for livet i Grenaa.
I artiklen her får du hele historien om det gamle dampvæveri, hvor der i dag er bygget nyt med respekt for og referencer til det gamle.
Det var en sorgens dag for mange, da Grenaa Dampvæveri lukkede i 2002, og endnu flere begræd det, da en stor del af de gamle bygninger godt 10 år senere blev revet ned.
Gennem mere end 100 år havde fabrikken været Grenaas største, og den havde bidraget med omsætning og arbejdspladser til hele byen, men nu var det altså slut. Det norske selskab, der i 2002 ejede fabrikken, besluttede sig for at fokusere på sin anden fabrik i Norge, og dermed var det foreløbigt slut med 100 års historie for byen.
Dampvæveriet blev grundlagt på Østerbrogade i 1893 af købmand og manufakturhandler Hans Peter Rosenvinge.
- Han kom til Grenaa, hvor han arbejdede som manufakturhandler, og så satte han sine penge i et dampspinder i Vejle, fortæller Nina Adamsen, arkivleder i Grenaa Egnsarkiv.
Senere ragede han dog uklar med direktøren på dampspinderiet og trak derfor sine penge ud for i stedet at grundlægge væveriet i Grenaa.
Til at begynde med købte H.P Rosenvinge 16 væve til at producere bomuldsstoffer, og han ansatte folk udefra, der havde erfaring med arbejdet.
Når der var tjent nok penge, udvidede han, og det gik så godt, at Grenaa Dampvæveri allerede omkring 1900-tallets start havde 80 vævemaskiner foruden et blegeri og et væveri. Senere begyndte virksomheden også at fremstille kunstsilke, celluld, hørgarn og uld.
I 1906 blev damvæveriet omdannet til aktieselskab med H.P. Rosenvinge på direktørposten, og det satte for alvor skub i fabrikkens udvikling, der herfra voksede og voksede.
Det smarte ved fabrikkens byggeri var, at det bestod af en såkaldt shedtag-konstruktion. Det betød, at man kunne blive ved med at bygge fag på, og derfor kunne man nemt udvide, når pengene var til det.
- H. P. Rosenvinge begyndte også at ansætte folk fra byen og oplære dem i arbejdet, fremfor at ansætte folk udefra, fortæller Nina Adamsen.
I midten af 1930'erne beskæftigede Grenaa Dampvæveri mellem 500 og 600 mand, og 20 år senere nåede fabrikken sit højdepunkt med næsten 1.000 ansatte - det svarede til omkring 10 procent af byens befolkning.
Fabrikken var derudover landets største væveri og frem til midten af 1960'erne Djurslands' eneste storindustri. Der blev også eksporteret til resten af Europa og USA.
- Der er ingen tvivl om, at Grenaa Dampvæveri var byens største virksomhed i mange, mange år. De fleste af dem, der arbejdede på fabrikken, havde ægtefæller og børn, og dermed var det rigtig mange mennesker, der på en eller anden måde var afhængige af fabrikken, siger Nina Adamsen.
Der er heller ingen tvivl om, at fabrikken var medvirkende til, at Grenaa udviklede sig som by.
- Op gennem midten af 1900'tallet skete der i hele landet en vandring fra land til by som følge af industrialiseringen, og det skete også i Grenaa, hvor mange især bosatte sig for at arbejde på fabrikken, siger Nina Adamsen.
Fabrikken pressede på for, at der blev bygget boliger til først arbejderne og senere funktionærerne. Den var medvirkende til, at Grenaa fik et reelt arbejderkvarter i området med tofamiliershuse og en have, hvor der kunne plantes kartofler og gulerødder.
- Det er klart, at fabrikken havde en stor betydning for industrialiseringen i Grenaa, siger Nina Adamsen.
Hvordan var det nu, det var?
I en ny serie på NorddjursLIV sætter vi fokus på nogle områder i kommunen. Områder, der på den ene eller anden måde har haft betydning for Norddjurs.
Med hjælp fra Grenaa Egnsarkiv har vi fået adgang til gammelt billedmateriale, der hjælper os med at fortælle historien. Og vi har hver gang udvalgt ét billede, som vi forsøger at genskabe med et billede fra i dag, for at se, præcis hvad og hvor meget, der har ændret sig.
Har du en god idé til et sted, vi skal sætte fokus på? Eller ligger du inde med gamle billeder, som vi skal forsøge at genskabe?
Så skriv meget gerne til emahh@jfmedier.dk.
Op gennem 1970'erne begyndte der dog også at ske en anden forandring. Konkurrencen fra Østen pressede på, og man begyndte at få mere effektive maskiner, der ikke krævede lige så meget manuelt arbejde.
Det betød blandt andet, at man "rationaliserede", altså fyrede folk, fordi der skulle bruges færre mennesker til at betjene vævene.
Fra at have været en virksomhed, der havde en stor del af byens befolkning ansat, svandt fabrikken nu ind. Omkring år 2000 var der "kun" 170 ansatte. Man havde dog formået at modernisere, så det var stadig en velfungerende virksomhed.
Alligevel besluttede de daværende norske ejere i 2002 at lukke fabrikken. Årsagen skal findes i, at man havde en tilsvarende fabrik i Norge, og det var ganske enkelt unødvendigt med to af samme slags. Oprindeligt havde det norske firma ellers meldt ud, at man ville bevare fabrikken i Grenaa og lukke den tilsvarende i Norge.
Den beslutning blev til manges store overraskelse ændret i december 2001, og siden forsøgte mange - blandt andet Grenaas borgmester Gert Schou - at få omstødt beslutningen. Men uden held, for de norske ejere var ikke til hverken at hugge eller stikke i.
Derfor blev nøglen til fabrikken endegyldigt drejet om - til manges sorg.
Herefter fik den før så storslåede fabrik lov til at stå og forfalde - uden at der var en plan for, hvad der skulle ske. Vinduerne gik i stykker og flere vægge blev overmalet med graffiti.
Historien går på, at bygningerne var så grimme, at man under et regentbesøg, hvor dronning Margrethe skulle køre fra havnen til byen, endte med at lægge ruten via ringvejen i stedet for ad den direkte rute forbi det gamle dampvæveri - ganske enkelt fordi man ikke ville være bekendt at lade ruten gå forbi de faldefærdige bygninger.
Siden har man opført et nyt byggeri i stil med det gamle, hvor der blandt andet er boliger.
Disse planer blev der næsten sat en kæp i hjulet for efter finanskrisen, der gjorde det svært for ejerne at fuldføre deres planer om et attraktivt sted med boliger, butikker og kontormiljø.
Desuden mødte det nye projekt også stor modstand fra lokalbefolkningen, hvor alle på den ene eller anden måde havde en holdning til det gamle dampvæveri. Mange ville derfor gerne have, at de gamle bygninger blev sat i stand, men det var ganske enkelt for dyrt.
Tidligere har Anders Lisvad, direktør i boligselskabet B45, der udlejer boligerne og stod for nybyggeriet, sagt til Randers Amtsavis at noget af det, der gjorde det umuligt at sætte det gamle byggeri i stand, var søjle-bjælke-konstruktionen med et stålskelet med to 100 tons betonsiloer, og at en nedbryder ville have 1,2 millioner kroner for at strippe bygningen.
Omvendt kostede det 700.000 kroner at rive bygningen ned.
Det arbejde gik i gang i 2013, og allerede 10 måneder senere stod den første bygning - Kedelbygningen - færdig. Den bestod af ungdomsboliger og de studerende kunne dermed flytte ind.
Næste etape - der stod klar i 2015 - var genopførslen af de gamle industribygninger. Her blev der opført 36 ungdomsboliger og seks familieboliger. Underetagen er en selvstændig ejerlejlighed, ejet af en privat investor og udlejet til Norddjurs Kommune og Viden Djurs.
Tre år senere stod tredje og foreløbigt sidste etape klar. Den rummer 32 familieboliger.
Undervejs var man nødt til at nedrive den gamle, ikoniske skorsten, men den blev genopført i samme stil og fungerer i dag som elevatortårn.
Fjerde og sidste etape er stadig på vej. Det er planen, at der i 2023 skal stå 26 boliger klar til indflytning.
Projektet har i alt kostet 215 millioner kroner.
Den modstand, projektet mødte i starten, er gjort til skamme - og resultatet er blevet så godt, at folk tit tror, at der er tale om de gamle bygninger.
Dermed er byggeriet og området - omend det ikke længere huser et væveri, men i stedet bolig, erhverv og butikker - igen blevet et vartegn for byen.