Krig giver uforudsigelig sommer: Turistorganisation forventer, at de internationale gæster vender tilbage til Djursland
Krigen i Ukraine betyder, at den forestående turistsæson er uforudsigelig.
Djurslands brede vifte af attraktioner betyder dog, at VisitAarhus er fortrøstningsfulde på vores vegne.
Det skyldes blandt andet det brede udbud af aktiviteter og seværdigheder, ligesom Djursland på flere områder er hoppet med på nye turismetrends som fokus på bæredygtighed og mere luksuriøse overnatningsformer for campisterne.
"Den enes død, den andens brød".
Hvor kynisk det end lyder, passer ordsproget meget godt på den oplevelse, som overnatningsstederne på Djursland har haft de seneste to år.
Selvom der naturligvis har været frustrationer over covid-19-restriktionerne, nød overnatningsstederne på Djursland nemlig godt af, at turen sydpå blev skiftet ud med en sommer på en campingplads eller i et sommerhus på Djursland.
1.255.628 gange lagde gæster sig i 2021 til at sove hos overnatningsstederne i Syddjurs, mens 932.418 gjorde det i Norddjurs. Det er en stigning på henholdsvis 20 og 22 procent, mens antallet af overnatninger faldt i de resterende kommuner i Aarhusregionen.
- Djursland har haft forrygende år under corona. Ser man på turismetiltrækningen i den periode, er det virkelig Djursland, der har trukket fremgangen i Aarhusregionen. Det skal især ses i lyset af de mange sommerhuse og campingpladser på Djursland, men naturen og mulighederne på Djursland under covid-19 spiller også en stor rolle, siger Trine Lundorf, der er kommunikations- og udviklingsdirektør hos VisitAarhus.
Krig er årsag til uforudsigelig sommer
Mens covid-19 ikke længere sætter store begrænsninger for turisterne i Nordeuropa, skaber krigen i Ukraine nu ny usikkerhed.
Netop den usikkerhed, der er forbundet med krigen, fylder meget hos VisitAarhus.
- Krigen kan få betydning for, hvor folk vil rejse hen, ligesom det også øger vores bevidsthed om, hvad vi bruger vores penge på. Der er husholdninger, der er nødt til at have mere fokus på de daglige omkostninger, og det kan slå igennem på feriebudgettet både for danske og internationale turister.
- Vi er spændte på, hvad det kommer til at betyde. Det kan blive en uforudsigelig sæson, vi går ind i, siger Trine Lundorf.
Turister fra nabolande vender forhåbentligt tilbage
Trine Lundorf forventer ikke, at krigen i Ukraine og de økonomiske konsekvenser, det har haft for de danske turister, betyder endnu en sommer, hvor danskerne bliver hjemme.
- Forventningen hos os er, at vi ikke kommer til at se lige så mange danskere som under corona. Til gengæld håber vi, og arbejder vi målrettet imod, at danskerne vælger at tilbringe noget af deres ferie i Danmark, ligesom vi forsøger at få flere af de internationale gæster til at vende tilbage. Der har vi et målrettet fokus mod de nære markeder, der er nabolandene Norge, Sverige og Tyskland.
- Da der var fuldt booket på Djursland i 2021, bliver det svært at leve op til rekorderne fra sidste år, selvom nogle af turisterne fra vores nabolande vender tilbage. Vi kan dog allerede se, at der både er danskere og tyskere nu, der booker feriehuse, siger Trine Lundorf.
Bæredygtig trend skal styrke Djurslands position
Med sin placering har Djursland ifølge Trine Lundorf allerede en meget bred appel, når det kommer til tiltrækning af turister.
- Attraktioner som Djurs Sommerland betyder, at det i høj grad er børnefamilier, som Djursland tiltrækker i højsæsonen, mens naturoplevelserne i højere grad tiltrækker parrene på begge sider af højsæsonen.
- Djursland har en unik kombination af attraktioner, natur med adgang til kysterne og den korte afstand til Aarhus og Randers for dem, der gerne vil besøge større byer i løbet af deres ferie.
Trods de gode forudsætninger for at tiltrække turister, er et nyt parameter, der stiller krav til turisterhvervet, på vej frem.
- Bæredygtighed betyder mere og mere. Det gælder både i turisternes valg af destination, transport til destinationen, valg af overnatningsform, oplevelser og mad. Derfor ligger der en spændende udfordring for turisterhvervet på Djursland i at indtænke det i deres værdikæder.
- Et sted som Restaurant Moment, der ligger som nabo til den bæredygtige landsby Friland, er et godt eksempel på en restaurant, der har fokus på bæredygtighed ved at have et mål om, at deres mad er baseret på økologiske, selvproducerede og lokale råvarer.
- Kaløvig, der arbejder med at reducere CO2-udslippet alle de steder, de kan, og Meny i Rønde, der har prioriteret at sælge lokale fødevarer, er andre eksempler, siger Trine Lundorf.
Finere campingform på vej frem
Det er ikke kun dagligvarebutikker og restauranter, der kan drage fordel i at prioritere lokalproducerede varer. Glamping, som er en sammentrækning af ordene "glamourøs" og "camping", vinder også frem, og her er det ikke kun et luksustelt med komfortable senge, som turisterne efterspørger.
- Vi oplever i stigende grad, at yngre generationer leder efter lidt mere luksus end det, som det traditionelle campingliv byder på. Det kan eksempelvis være at gøre det lettere at lave lækker aftensmad, muligheder for lækker takeaway og muligheden for at købe kvalitetskaffe eller lokale fødevarer. Det stiller nye krav til campingpladserne, der gerne vil tiltrække glampingturisterne.
- Et andet område, hvor man kan skille sig ud, er ved at tænke mere over designet af telte og hytterne. Det kan eksempelvis være arkitekttegnede hytter og brug af kvalitetsmaterialer, siger Trine Lundorf.
Glem ikke spritten
Mens overnatningsstederne har nydt godt af covid-19, førte de tilhørende restriktioner til, at flere attraktioner måtte holde lukket eller nøjes med en mindre indkomst på grund af restriktionerne. Det har dog umiddelbart ikke sat et stort aftryk på det Djursland, som turisterne kommer til at møde denne sommer, mener Trine Lundorf.
- Attraktionerne har haft det hårdt, men har overlevet. Mange har brugt tid til at reinvestere, istandsætte og bygge om. Derfor står mange af dem stærkt, når der - forhåbentligt - kommer fuldt tryk på turismen igen.
Hun advarer dog i mod, at man, i sin iver efter at lægge covid-19 bag sig, glemmer, hvor turisterne kommer fra.
- Covid-19 er et større problem i andre lande end Danmark. Derfor tror jeg, at gode hygiejnemuligheder som eksempelvis tilgængelig håndsprit, både nu og i fremtiden skal være fremme og kommer til at være et lige så fast element som muligheden for at koble på wifi, siger Trine Lundorf.
Ifølge VisitDenmark var den samlede turismeomsætning i Syddjurs på 1.625.000.000 kroner i 2019, mens omsætningen var på 1.164.000.000 kroner i Norddjurs.
Turismen skabte 2.033 jobs i Syddjurs og 1.536 i Norddjurs.