Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

På Fjellerup Strands Camping kan lejrchef Peter Frøstrup roligt hejse flaget. Det tegner nemlig til at blive en god sommer. Foto: Søren Øhlers

Vender turisterne tilbage?

”Hei", "hello", "bonjour", ”guten tag” eller bare ”hej”?

Det er endnu uvist, om det primært bliver danske turister eller gæster fra vores nabolande, vi kommer til at hilse på, når vi skal sige hej til de nye pingviner i Kattegatcentret, tage en tur tilbage til fortiden på Gammel Estrup, besøge 100 millioner kroner-satsningen Dinosaurland i Djurs Sommerland eller spise god mad på en af kommunens mange spisesteder.

Sikkert er det dog, at der skal mange turister til, hvis sidste års rekord på i alt 932.418 overnatninger i Norddjurs i 2021 skal overgås.

Rekorden fra 2021 skal ses i lyset af, at mange danske turister droppede charterferien til fordel for en sommer i Danmark. Spørgsmålet er så, om charterturisterne er blevet så forelskede i den danske sommer, at de bliver hjemme, eller om turen igen går sydpå?

På Fjellerup Strands Camping er lejrchef Peter Frøstrup fortrøstningsfuld. Allerede nu er der næsten lige så mange bookinger i bogen som der var på samme tid sidste år, så om ikke andet tegner det til at blive en ganske okay sommer.

I år er der ellers en anden bekymring, der fylder i turisternes bevidsthed.

Nemlig krigen i Ukraine og de medfølgende økonomiske konsekvenser.

Hvad det kommer til at betyde for turisthøjsæsonen på Djursland, er VisitAarhusregionen, der er et samarbejde mellem otte midtjyske kommuner, spændte på at finde ud af.

- Det er naturligvis svært at overgå 2021, fordi der var fuldt booket, men vi tror på, at der er så mange internationale gæster på vej, at de kan erstatte de danske gæster, der igen vælger at vende næsen sydpå i stedet for at holde ferie på Djursland, siger Trine Lundorf, der er kommunikations- og udviklingsdirektør hos VisitAarhusregionen.

Hvad skal der så til for at fastholde vores momentum som en turistattraktion i fremgang?

Det giver VisitAarhusregionen deres bud på i dette nyhedsbrev, hvor vi også har de første indikationer på, om Djursland igen i år kommer til at tage imod mange turister.

Har du en god idé til en historie, er du som altid velkommen til at kontakte os. Du kan eksempelvis skrive til mig på emahh@jfmedier.dk, finde NorddjursLIV på Facebook eller måske sende en brevdue af sted og håbe på, at den når frem :-)

Og ellers vil jeg blot ønske dig en dejlig - og forhåbentligt solskinsfyldt - dag.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Trine Lundorf, der er kommunikations- og udviklingsdirektør hos VisitAarhus, er fortrøstningsfuld på Djurslands turisme vegne trods den økonomiske usikkerhed, der er opstået på grund af krigen i Ukraine. Foto: Søren Øhlers

Krig giver uforudsigelig sommer: Turistorganisation forventer, at de internationale gæster vender tilbage til Djursland

Krigen i Ukraine betyder, at den forestående turistsæson er uforudsigelig.

Djurslands brede vifte af attraktioner betyder dog, at VisitAarhus er fortrøstningsfulde på vores vegne.

Det skyldes blandt andet det brede udbud af aktiviteter og seværdigheder, ligesom Djursland på flere områder er hoppet med på nye turismetrends som fokus på bæredygtighed og mere luksuriøse overnatningsformer for campisterne.

Selvom covid-19-restriktioner er skiftet ud med økonomiske bekymringer på grund af invasionen af Ukraine, er VisitAarhus fortrøstningsfulde forud for sommeren på Djursland, selvom forrige års overnatningsrekorder næppe bliver slået.

"Den enes død, den andens brød".

Hvor kynisk det end lyder, passer ordsproget meget godt på den oplevelse, som overnatningsstederne på Djursland har haft de seneste to år.

Selvom der naturligvis har været frustrationer over covid-19-restriktionerne, nød overnatningsstederne på Djursland nemlig godt af, at turen sydpå blev skiftet ud med en sommer på en campingplads eller i et sommerhus på Djursland.

1.255.628 gange lagde gæster sig i 2021 til at sove hos overnatningsstederne i Syddjurs, mens 932.418 gjorde det i Norddjurs. Det er en stigning på henholdsvis 20 og 22 procent, mens antallet af overnatninger faldt i de resterende kommuner i Aarhusregionen.

- Djursland har haft forrygende år under corona. Ser man på turismetiltrækningen i den periode, er det virkelig Djursland, der har trukket fremgangen i Aarhusregionen. Det skal især ses i lyset af de mange sommerhuse og campingpladser på Djursland, men naturen og mulighederne på Djursland under covid-19 spiller også en stor rolle, siger Trine Lundorf, der er kommunikations- og udviklingsdirektør hos VisitAarhus.

Krig er årsag til uforudsigelig sommer

Mens covid-19 ikke længere sætter store begrænsninger for turisterne i Nordeuropa, skaber krigen i Ukraine nu ny usikkerhed.

Netop den usikkerhed, der er forbundet med krigen, fylder meget hos VisitAarhus.

Ifølge VisitAarhus tiltrækker historiske attraktioner som Fregatten Jylland særligt tyske turister, der er interesserede i historie. Foto: Søren Øhlers

- Krigen kan få betydning for, hvor folk vil rejse hen, ligesom det også øger vores bevidsthed om, hvad vi bruger vores penge på. Der er husholdninger, der er nødt til at have mere fokus på de daglige omkostninger, og det kan slå igennem på feriebudgettet både for danske og internationale turister.

- Vi er spændte på, hvad det kommer til at betyde. Det kan blive en uforudsigelig sæson, vi går ind i, siger Trine Lundorf.

Turister fra nabolande vender forhåbentligt tilbage

Trine Lundorf forventer ikke, at krigen i Ukraine og de økonomiske konsekvenser, det har haft for de danske turister, betyder endnu en sommer, hvor danskerne bliver hjemme.

- Forventningen hos os er, at vi ikke kommer til at se lige så mange danskere som under corona. Til gengæld håber vi, og arbejder vi målrettet imod, at danskerne vælger at tilbringe noget af deres ferie i Danmark, ligesom vi forsøger at få flere af de internationale gæster til at vende tilbage. Der har vi et målrettet fokus mod de nære markeder, der er nabolandene Norge, Sverige og Tyskland.

- Da der var fuldt booket på Djursland i 2021, bliver det svært at leve op til rekorderne fra sidste år, selvom nogle af turisterne fra vores nabolande vender tilbage. Vi kan dog allerede se, at der både er danskere og tyskere nu, der booker feriehuse, siger Trine Lundorf.

Bæredygtig trend skal styrke Djurslands position

Med sin placering har Djursland ifølge Trine Lundorf allerede en meget bred appel, når det kommer til tiltrækning af turister.

- Attraktioner som Djurs Sommerland betyder, at det i høj grad er børnefamilier, som Djursland tiltrækker i højsæsonen, mens naturoplevelserne i højere grad tiltrækker parrene på begge sider af højsæsonen.

- Djursland har en unik kombination af attraktioner, natur med adgang til kysterne og den korte afstand til Aarhus og Randers for dem, der gerne vil besøge større byer i løbet af deres ferie.

Trods de gode forudsætninger for at tiltrække turister, er et nyt parameter, der stiller krav til turisterhvervet, på vej frem.

- Bæredygtighed betyder mere og mere. Det gælder både i turisternes valg af destination, transport til destinationen, valg af overnatningsform, oplevelser og mad. Derfor ligger der en spændende udfordring for turisterhvervet på Djursland i at indtænke det i deres værdikæder.

Sommeren er på vej, og hos VisitAarhus spår kommunikations- og udviklingsdirektør Trine Lundorf at folk igen i år vil efterspørge lokalt producerede og gerne økologiske fødevarer. Foto: Emma Ahlgreen Haa

- Et sted som Restaurant Moment, der ligger som nabo til den bæredygtige landsby Friland, er et godt eksempel på en restaurant, der har fokus på bæredygtighed ved at have et mål om, at deres mad er baseret på økologiske, selvproducerede og lokale råvarer.

Restaurant Moment i Feldballe er ifølge VisitAarhus et godt eksempel på en attraktion, der har fokus på bæredygtighed. Foto: Søren Øhlers

- Kaløvig, der arbejder med at reducere CO2-udslippet alle de steder, de kan, og Meny i Rønde, der har prioriteret at sælge lokale fødevarer, er andre eksempler, siger Trine Lundorf.

Finere campingform på vej frem

Det er ikke kun dagligvarebutikker og restauranter, der kan drage fordel i at prioritere lokalproducerede varer. Glamping, som er en sammentrækning af ordene "glamourøs" og "camping", vinder også frem, og her er det ikke kun et luksustelt med komfortable senge, som turisterne efterspørger.

- Vi oplever i stigende grad, at yngre generationer leder efter lidt mere luksus end det, som det traditionelle campingliv byder på. Det kan eksempelvis være at gøre det lettere at lave lækker aftensmad, muligheder for lækker takeaway og muligheden for at købe kvalitetskaffe eller lokale fødevarer. Det stiller nye krav til campingpladserne, der gerne vil tiltrække glampingturisterne.

- Et andet område, hvor man kan skille sig ud, er ved at tænke mere over designet af telte og hytterne. Det kan eksempelvis være arkitekttegnede hytter og brug af kvalitetsmaterialer, siger Trine Lundorf.

Glem ikke spritten

Mens overnatningsstederne har nydt godt af covid-19, førte de tilhørende restriktioner til, at flere attraktioner måtte holde lukket eller nøjes med en mindre indkomst på grund af restriktionerne. Det har dog umiddelbart ikke sat et stort aftryk på det Djursland, som turisterne kommer til at møde denne sommer, mener Trine Lundorf.

- Attraktionerne har haft det hårdt, men har overlevet. Mange har brugt tid til at reinvestere, istandsætte og bygge om. Derfor står mange af dem stærkt, når der - forhåbentligt - kommer fuldt tryk på turismen igen.

Med muligheden for at møde lokale borgere og samtidig opleve en historisk bygning kan Maltfabrikken ifølge VisitAarhus blive en attraktion, der tiltrækker flere turister i den kommende sæson. Foto: Søren Øhlers

Hun advarer dog i mod, at man, i sin iver efter at lægge covid-19 bag sig, glemmer, hvor turisterne kommer fra.

- Covid-19 er et større problem i andre lande end Danmark. Derfor tror jeg, at gode hygiejnemuligheder som eksempelvis tilgængelig håndsprit, både nu og i fremtiden skal være fremme og kommer til at være et lige så fast element som muligheden for at koble på wifi, siger Trine Lundorf.

Ifølge VisitDenmark var den samlede turismeomsætning i Syddjurs på 1.625.000.000 kroner i 2019, mens omsætningen var på 1.164.000.000 kroner i Norddjurs.

Turismen skabte 2.033 jobs i Syddjurs og 1.536 i Norddjurs.

De mørke skyer over Peter Frøstrups campingplads varsler umiddelbart ikke en hård sommer. Selvom antallet af bookinger ikke helt når samme højde som sidste år, glæder Peter Frøstrup sig over igen at kunne tage imod turister fra blandt andet Norge og Tyskland. Foto: Søren Øhlers

Campingpladser i nord og syd fortrøstningsfulde: - Særligt tyskere og nordmænd vender tilbage

Både tyskere og nordmænd præger bookingerne på to af Djurslands store campingpladser.

Derfor er der optimisme at spore hos både Fjellerup Strands Camping og Ebeltoft Strand Camping forud for en turistsæson, som VisitAarhus betegner som uforudsigelig på grund af krigen i Ukraine og de økonomiske konsekvenser, som krigen har for turisterne.

Sommeren 2021 var rekordår for at antallet af overnatninger på flere campingpladser på Djursland. Trods økonomisk usikkerhed er to store campingpladser meget optimistiske forud for højsæsonen.

Trods blæst og overskyet vejr har de første campister har allerede indtaget Fjellerup Strand Camping, hvor lejrchef Peter Frøstrup er i gang med at så græs på et mindre område ved indkørslen til campingpladsen.

- Jeg gør pladsen klar til en af vores gæster fra sidste år, der vender tilbage i år. Hun vil gerne have denne plads, fordi hendes familie har pladsen overfor og pladsen ved siden af, siger Peter Frøstrup.

De sidste forberedelser inden højsæsonen er i gang på Fjellerup Strands Camping. Foto: Søren Øhlers

Klargøringen af den pågældende plads skyldes altså ikke frygten for, at campingpladsen bliver fyldt på samme måde som i 2021, der var et rekordår for Fjellerup Strands Camping.

Ligesom mange andre overnatningssteder på Djursland oplevede Fjellerup Strand Camping en stigning i antallet af overnatninger. Covid-19 betød nemlig, at flere danskere droppede rejsen sydpå på grund af restriktionerne for i stedet at holde ferie på Djursland.

VisitAarhus og turismebranchen venter nu i spænding på at finde ud af, hvad det kommer til at betyde for turismen for Djursland, at forbrugerne nu har bedre mulighed for igen at rejse sydpå, ligesom de økonomiske konsekvenser, der rammer husholdningerne på grund af krigen i Ukraine også er en ubekendt faktor.

Hos Fjellerup Camping ser det dog ud til, at nogle af de udenlandske turister vender tilbage.

- På nuværende tidspunkt er der ikke stor forskel på antallet af bookinger. Vi er ikke helt på samme niveau som sidste år, men det er tæt på. Desuden kan vi se, at der både er tyske og norske gæster blandt bookingerne, så de ser i hvert fald ikke ud til at have glemt os, siger Peter Frøstrup.

- Er plads 346 klar?

I den modsatte ende af Djursland har de første turister også indtaget Ebeltoft Strand Camping. Her gør billedet med de udenlandske turister sig også gældende.

- Ud over de danske bookinger har vi især mange bookinger fra Norge, fortæller Lars Bendixen, der er i gang med sin tredje sæson som vært på Ebeltoft Strand Camping.

Lars Bendixen tager i år hul på sin tredje sæson som vært og ejer af Ebeltoft Strand Camping. Han forventer flere overnattende gæster i år end sidste år. Foto: Søren Øhlers

En dansk mand afbryder kortvarigt for at spørge, om hans plads - plads 346 - er klar.

- Det kan du tro. Skal du have strøm med? spørger Lars Bendixen manden, der hvert år besøger Ebeltoft Strand Camping i bededagsferien, inden han igen kan fortælle om pladsens gæster.

Ebeltoft Strand Camping har 12 hytter og 400 pladser til campingvogne og telte. Foto: Søren Øhlers

- Desuden har vi en del tyske og hollandske bookinger. Vi havde af forskellige årsager ikke så høje overnatningstal sidste år, som vi kunne have haft, så vi forventer faktisk rekordmange gæster i år, siger Lars Bendixen.

Rift om ny campingform

Et af de trækplastre, der var fuldt bookede sidste sommer hos Fjellerup Strands Camping, var to glampingtelte, der ligger ned til havet. Glamping er en sammentrækning af ordene "glamourøs" og "camping", der tiltrak flere flere gæster.

Fjellerup Strands Camping havde sidste år et rekordgodt år. Lejrchef Peter Frøstrup kan se, at sommeren i år tegner til at blive næsten lige så god. Foto: Søren Øhlers

- Det er blandt andet lidt yngre gæster, der vil have en lækker og anderledes oplevelse og måske ikke lige er nået dertil, hvor de er klar til at købe en campingvogn, siger Peter Frøstrup.

Glampingteltene var så stort et hit, at Peter Frøstrup nu overvejer flere af de luksuriøse telte de kommende år. Campinggæsterne begynder nemlig i højere grad at efterspørge lidt dyrere og luksuriøse produkter.

- Vi oplever en øget efterspørgsel efter sjove legeting til børnene, specialøl og dyrere vine. Derfor er fokus også blevet øget på det i vores lille butik. Vi har drømt om at kunne sælge lokale varer, men det er for omkostningstungt på nuværende tidspunkt, siger Peter Frøstrup.

Både koldt og varmt vand i vognen

Ønsket om mere luksus kan også opleves i Ebeltoft.

- Vi kan se på de campingvogne, der kommer her, at flere er blevet opgraderet en del de seneste år. Nu er der flere, der både har varmt og koldt vand og bedre toiletforhold i vognene.

- Samtidig har vi også valgt at opgradere badeforholdene, da gæsterne har vænnet sig til bedre forhold end dem, man bød campinggæster for ti år siden, siger Lars Bendixen.

Mens Fjellerup Strands Camping satser på glamping, har Lars Bendixen i Ebeltoft valgt af fokusere på hytter, der også bliver revet væk.

- Forleden aften var der en hytte, der blev aflyst. Næste morgen havde jeg den første gæst i røret, der spurgte, om det var en fejl, at der nu var en hytte ledig.

Flere af hytterne på Ebeltoft Strand Camping er blevet renoveret forud for den kommende turistsæson. Det kan dog være svært at få fingre i en af hytterne, da der ifølge Lars Bendixen er rift om dem. Foto: Søren Øhlers

- Flere børnefamilier har opdaget, at det er en stor fordel at bo i hytter på campingpladser, fordi børnene har lettere ved at møde andre børn her end i sommerhusene, da man bor tættere her og kan mødes til de forskellige aktiviteter, siger Lars Bendixen, der ikke vil afvise, at Ebeltoft Strand Camping skal have flere hytter i fremtiden for at følge med efterspørgslen.

- Det bliver i hvert fald svært at få fat i en i højsæsonen, så jeg håber, at flere i stedet har modet til at prøve at bo i campingvogn eller telt, siger Lars Bendixen.

Fjellerup Strands Camping har 270 pladser, ti hytter og plads til fire telte, hvoraf to af dem er glampingtelte. Ebeltoft Strand Camping har 12 hytter og 400 pladser til campingvogne og telte.

Letbanen er klar med en skarp plan for, hvordan man vil forhindre aflysninger i vinterhalvåret. Arkivfoto: Annelene Petersen

Ugen der gik i Norddjurs: Djursland får alligevel ikke et nyt biogasanlæg og letbanen er klar med plan for færre aflysninger

Hver uge samler vi nyhederne fra ugen, der gik i Norddjurs. På den måde kan du nemt og hurtigt få overblik over det, der er sket.

Letbanen vil halvere vinteraflysninger

Letbanens målsætning for den kommende vinter er, at der højest skal være tre morgener med aflyste tog på Grenaabanen og Odderbanen på grund af is. Det fremgår af en redegørelse, som er på dagsordenen til Midttrafiks næste bestyrelsesmøde.

Redegørelsen er lavet, fordi Midttrafik har bedt letbanedirektør Michael Borre forklare, hvad han har tænkt sig at stille op for at undgå, at letbanen til næste vinter igen bliver ramt af aflysninger på grund af tilfrosne køreledninger.

Ifølge Michael Borres svar i redegørelsen bød de seks dage med aflysninger denne vintre på helt specielle vejrforhold.

- Februar måned har været den mest regnfulde måned siden DMI i 1870'erne begyndte at måle. I starten af marts var der en uge helt uden vind med skyfri himmel og frostgrader hver nat. Samlet betyder det, at den megen nedbør, der ligger på markerne, fordamper, men ikke blæser væk. Det giver luftfugtigheder på 100 procent gennem hele ugen, og når det samtidig er koldt, skabte det is på køreledningerne.

Løsningen, der skal reducere antallet af aflysninger, er en olie ved navn Lupe EPR.

Ifølge erfaringer fra Frankrig opnår den sin bedste virkning fra den anden vinter. Olien er allerede anvendt denne vinter.

Desuden skal vinterpantografer, der er monteret på taget af togene og har kontakt til den overliggende køreledning, fjerne isen.

Der har været aflysninger på grund af frost alle tre vintre, hvor letbanen har været i drift. De aflyste afgange lå denne vinter i perioden onsdag 2. marts til tirsdag 8. marts.

Planerne om et nyt biogasanlæg på Djursland er lagt på hylden

Der kommer ikke et nyt biogasanlæg til Djursland alligevel.

Det oplyser Mogens Hjorth Jensen, der er formand for kvægbrugsudvalget i Djursland Landboforening og talsmand for arbejdsgruppen for dannelsen af en leverandørforening til biogas på Djursland.

I sommer lød det ellers, at planerne om et nyt biogasanlæg skred frem - og at det skulle placeres et sted på Djursland.

Nu har arbejdsgruppen i stedet besluttet sig for at arbejde hen imod en markant udvidelse af Brdr. Thorsen Biogas I/S ved Nimtofte.

- Vi har meddelt Nature Energy, at vi hellere ville det andet, fordi vi tror, det kan gå hurtigere. Der er et anlæg i forvejen, et lokalt forankret projekt og en god placering med 25 kilometer til de husdyrproducenter, der vil levere eller aftage biomasse, siger Mogens Hjort Jensen.

Arbejdsgruppen har besluttet sig for at udvide det eksisterende biogasanlæg ved Nimtofte fremfor at bygge nyt på Djursland. Foto: Søren Øhlers

I forbindelse med beslutningen inviterer arbejdsgruppen til et fælles statusmøde torsdag 19. maj på landbocenteret i Følle.

På mødet får deltagerne en status på hele projektet og samarbejdet med Brdr. Thorsen Biogas I/S. Samtidig vil forsamlingen blive præsenteret for hovedpunkterne i kommende leverandøraftaler.

Mogens Hjorth Jensen opfordrer alle, der ønsker at være en del af projektet, til at komme.

- Vi vil gerne understrege, at alle, der er interesseret i at levere eller aftage biomasse, er velkomne til mødet, siger Mogens Hjort Jensen.

Sofia og Sigrid er gået i skarp neje-træning - de skal nemlig være blomsterpiger for dronning Margrethe

Når Dronning Margrethe besøger Anholt torsdag 2. juni, skal hun naturligvis have en blomsterbuket, og de to blomsterpiger Sofia Larsen på seks år og Sigrid Zimmer på fire år er derfor gået i skarp træning, så de er klar til at neje, give hånd og byde velkommen.

Sofia Larsen (t.v.) og Sigrid Zimmer (t.h.) går til dagligt i børnehave på Anholt, og det er dem, der skal overrække blomsterne til dronning Margrethe når hun gæster øen til sommer. Pressefoto

De to piger går i børnehaven på Anholt, og det er sådan på øen, at når man har royalt besøg - som man også havde i 2011 - så er det de to ældste i børnehaven overrække buketten til dronningen.

- Jeg blev rigtig glad, da børnehaven ringede hjem til mine forældre og fortalte, at jeg sammen med Sigrid skal give dronningen blomster. Jeg er vildt spændt og stolt, siger Sofia Larsen i en pressemeddelelse fra Norddjurs Kommune.

Sofia og Sigrid skal byde Hendes Majestæt velkommen sammen med borgmester i Norddjurs, Kasper Bjerregaard.