Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Siden Helle Rossen flygtede fra sin lejlighed 4. april har hun i 42 dage boet på må og få - og mest i bagagerummet på sin lille VW Polo. Her har hun boet med få ejendele og sin hund Sif. Hendes udlejer, Grenaa Andelsboligforening, har ikke fundet det nødvendigt at genhuse hende. Foto: Asbjørn With

Boede i bagagerummet

Nogle gange hører man en historie, hvor man næsten ikke tror sine egne ører.

Når jeg for eksempel hører om en syg kvinde på 56 år, som i over en måned stort set har boet i bagagerummet på en lille bil med sin hund, farer mine indre billeder til en øde parkeringsplads i udkanten af en stor by i USA, og ikke til en parkeringsplads på Solskrænten i Grenaa i 2022.

Ikke desto mindre er det her, NorddjursLIV møder Helle Rossen. Hun har lidt af kronisk astma og bronkitis så længe hun kan huske, og er derfor særligt følsom over for dårligt indeklima.

Hun fortæller, at hun flygtede fra sin lejlighed 4. april, da hun fik mistanke om, at det var skimmelsvamp fra en tidligere vandskade, der gjorde hende så syg, at hun ikke kunne sove om natten.

Der er ingen, der skal bo under samme tag som skimmelsvamp, for den slags gør mennesker syge - uanset hvor raske de er i forvejen.

Men situationen bliver akut, når man som Helle Rossen i forvejen har store udfordringer med luftveje og lunger.

Hvordan kan det ske, spørger man sig selv?

For der må da være en boligforening, som tager sig af den slags og genhuser en lejer, der ikke kan være i sin lejlighed, fordi der er mistanke om skimmelsvamp?

Det er der også, og Helle Rossen har da også skrevet til sin udlejer og beskrevet situationen. Hun har også taget en quicktest for skimmelsvamp og fortalt udlejeren, at hun har kronisk astma og bronkitis.

Men Grenaa Andelsboligforening fastholder, at de har reageret, som de skal.

- Vi genhuser ikke på baggrund af en quicktest. Det er forbundet med en udgift for boligforeningen at genhuse folk. Derfor kræver det dokumentation for, at der er skimmelsvamp, og at det kræver genhusning at kunne udbedre det, forklarer Anita Skarregaard Dideriksen fra Grenaa Andelsboligforening til NorddjursLIV.

Det er muligt, at boligforeningen ifølge reglerne ikke har gjort noget forkert, men er det i orden, at Helle Rossen ikke har haft noget sted at bo i over en måned?

Helle Rossen oplever i hvert fald, at hendes udlejer har været mere optaget af at gøre forsikringsselskabet tilfredse, end de har været optaget af, at hun ikke kan bo i sin lejlighed.

Der skulle gå 42 dage, inden Grenaa Andelsboligforening genhusede Helle Rossen. Det skete den dag, NorddjursLIV var på besøg på parkeringspladsen, hvor Helle Rossen igen havde overnattet i sin Polo.

Tidligere har boligforeningen overfor Helle Rossen oplyst, at man kun genhuser, når man konstaterer, at der er skimmelsvamp. Altså i et omfang hvor forsikringsselskabet mener, at det er nødvendigt at genhuse lejeren.

Forsikringsselskabet har afvist den positive test, som Grenaa Andelsboligforening selv har fået foretaget, og har nu iværksat endnu en prøve.

Selvom boligforeningen stadig venter på den endelige dokumentation for, at der rent faktisk er skimmelsvamp i lejligheden, er man nu nået frem til, at det var tid til at genhuse Helle Rossen og hendes hund Sif, så de kan få tag over hovedet igen.

Anita Skarregaard Dideriksen fastholder overfor NorddjursLIV, at man har gjort alt, hvad man skal og så hurtigt, som det har været muligt.

Det er en af den slags historier, hvor man næsten ikke tror sine egne ører.

Tak, fordi du læser NorddjursLIV.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Helle Rossen har pakket de vigtigste ejendele i bagagerummet på sin lille VW Polo. Der har hun boet det meste af tiden siden hun 4. april flygtede fra skimmelsvamp i sin lejlighed. Som kronisk astmatiker blev hendes helbred til sidst så dårligt i lejligheden, at hun ikke kunne sove om natten. Foto: Asbjørn With

Flygtede fra skimmelsvamp i lejligheden: I halvanden måned har Helle Rossen boet på må og få - og mest i sin lille bil

Siden Helle Rossen flygtede fra skimmesvamp i sin lejlighed 4. april har hun boet 42 dage på må og få - og mest i bagagerummet på sin lille VW Polo.

Her har hun boet med få ejendele, en telefon og sin hund Sif, mens hendes udlejer bruger tid på at få taget de rigtige test.

Grenaa Andelsboligforening, hvor Helle Rossen bor fastholder, at de har reageret korrekt og hurtigt.

Der var ikke meget hjælp at hente fra udlejeren, Grenaa Andelsboligforening, da Helle Rossen, der lider af kronisk astma, fandt spor af skimmelsvamp i sin lejlighed. Mens ugerne er gået, har hun boet på må og få - og mest i sin bil.

Da Helle Rossen 14. september 2021 trådte ind ad døren til sin nye lejlighed på Solskrænten i Grenaa, var hun glad og dybt taknemmelig.

- Jeg var så heldig, at jeg fik det her sted. Det er et rigtig dejligt sted, og jeg har været glad for at bo her, fortæller Helle Rossen.

NorddjursLIV møder hende på parkeringspladsen. For glæden ved den nye lejlighed har siden vist sig at været lidt af et mareridt for Helle Rossen. I langt over en måned har hun boet på må og få. Lidt hos en bekendt men mest i sin VW Polo.

Vinduerne i den lille bil er dækket til med folie og tæpper for at holde lyset ude. Der er redt op til en noget ubehagelig seng, og her sover Helle Rossen sammen med Sif, som er en Jack Russel-blanding, der har fulgt sin ejer i 15 år.

Der er ikke meget plads i bagagerummet på en VW Polo, men Sif ligger på sit tæppe, som hun plejer. Foto: Asbjørn With

- Jeg har lidt køkkensager, så jeg kan smøre mig en mad eller spise en portion salat. Jeg har sengetøj og tæpper og min medicin. Jeg har min makeuptaske. Jeg har svømmetøj, så jeg kan blive ved med at gå til varmtvandsgenoptræning i svømmehallen, og så har jeg min telefon, min Ipad og selvfølgelig hundemad til Sif, fortæller Helle Rossen.

Alt andet, som hun ejer og har, er stadig inde i den lejlighed, hun ikke har sat sin fod i siden 4. april.

Udsigten for en astmapatient er, at man kan dø af kol, og i midten af februar frygtede jeg faktisk, at det var det, der var ved at ske

Helle Rossen

I de seneste 10 år har Helle Rossen arbejdet på Anholt. Senest som uddeler i øens Dagli' Brugs men smertefulde bækkenbundsmyoser fik hende til at sige op.

- Det var helt umuligt for mig til sidst. Og jeg kan slet ikke løfte noget som helst uden store smerter, fortæller Helle Rossen.

Da hun boede i en uddelerbolig, og der ikke var en lejebolig at få på Anholt, måtte hun flytte til fastlandet og efterlade sit netværk på Anholt.

Umiddelbart efter indflytningen på Solskrænten i Grenaa i september 2021 blev Helle Rossen langsomt dårligere og dårligere. Hun har kronisk astma og bronkitis, som hun har haft hele sit 56-årige liv.

I de seneste uger har Helle Rossen fordybet sig i faglitteratur om skimmesvamp og reglerne for, hvordan det skal håndteres. Foto: Asbjørn With

- I 30 år har det været under kontrol, og jeg har levet med det. Men langsomt blev det værre og værre. Jeg hostede hele natten, og det udløste store smerter i min bækkenbund. Jeg gik til lægen, som konstaterede en klar forværring, og det blev så slemt, at jeg kontaktede lungeforskningsenheden på Herlev Hospital. Også her blev der konstateret en klar forværring, fortæller Helle Rossen.

Resultaterne fra Herlev blev sendt til Helle Rossens læge, og sammen besluttede de at skifte medicin.

- Nu får jeg noget meget kraftigt medicin mod kol, siger hun.

Efter samråd med sin læge blev Helle Rossen sygemeldt med astma.

Pludselig gav det hele mening

Helle Rossen

Frustrationerne voksede i takt med, at Helle Rossen blev dårligere og dårligere.

- Udsigten for en astmapatient er, at man kan dø af kol, og i midten af februar frygtede jeg faktisk, at det var det, der var ved at ske. Det blev helt mørkt indeni, og jeg havde det som om, at jeg var ved at være ved vejs ende. Jeg nåede faktisk at tænke på selv at gøre en ende på det, inden min læge heldigvis fik samlet mig op igen, fortæller Helle Rossen.

Hvorfor hendes tilstand hele tiden blev værre, er der ingen forklaring på, indtil en anden lejer en dag fortæller Helle Rossen, at der var en større vandskade i hendes lejlighed, kort tid før hun flyttede ind.

- Pludselig gav det hele mening.

Selv om Helle Rossen fortæller udlejeren, at hun har mistanke om skimmesvamp i lejligheden, og selv om hun fortæller udlejer, at hun har kronisk astma og bronkitis får det ikke Grenaa Andelsboligforening til at genhuse hende. Foto: Asbjørn With

- Jeg er uddannet tækkemand og tømrer. Jeg har bagefter uddannet mig til kemiingeniør og kemilaborant, og jeg ved rigtig meget om skimmelsvamp. Alligevel havde jeg slet ikke mistænkt, at det var det.

- Men alting giver mening. Mine symptomer og min tilstand. Jeg forlod min lejlighed med det samme, fortæller Helle Rossen.

Sagsforløbet - kort

14. april 2022 skriver Helle Rossen til sin udlejer, Grenaa Andelsboligforening. Hun har kronisk astma og bronkitis og har siden oktober oplevet en markant forværring i sit helbred. "Især astma og åndenød, med mange søvnløse nætter og livet sat på pause som følge heraf," skriver Helle blandt andet.

En anden lejer har gjort Helle Rossen opmærksom på, at der kort inden hendes indflytning har været vandskade under gulvet i Helle Rossens soveværelse.

Helle Rossen mistænker skimmelsvamp, som kan forklare den forværrede sundhedstilstand. Hun forlader lejligheden 4. april og bestiller en lyntest til test af skimmelsvamp, som viser sig at være positiv.

I sit brev til sin udlejer medgiver Helle Rossen, at testen ikke er dokumentation men alene indikation, og hun fortæller sin udlejer, at hendes tilstand er markant forbedret i den periode, hun ikke har opholdt sig i lejligheden.

2. maj kommer et firma og laver en såkaldt DNA-analyse i Helle Rossens lejlighed. Testen er en luftprøve og foretages efter rekvirering fra Helle Rossens udlejer, Grenaa Andelsboligforening.

5. maj modtager Helle Rossen et mundtligt svar, som bekræftes i rapporten fra House Test, der har foretaget prøven:

"På baggrund af analyseresultaterne vurderes det, at der er et forhøjet niveau af en eller flere skimmelsvampetyper i forhold til det forventede niveau for tørre, rene og uskadede bygninger. Endvidere ses en unormal sammensætning af skimmelsvampetyper som indikerer en ældre udtørret fugtskade eller aktuelt opfugtede bygningsdele."

6. maj aktiverer Grenaa Andelsboligforening sit forsikringsselskab, som dog ikke vil godtage testen, men ønsker sine egne eksperter til at tage testen igen - og denne gang en grundigere test af selve gulvet i Helle Rossens lejlighed.

11. maj skriver Grenaa Andelsboligforening til Helle Rossen, at der nu bestilles en ny prøve og skriver: "Ang. genhusning er det kun noget vi gør, når der er konstateret skimmel."

Dermed afviser Grenaa Andelsboligforening, at der er dokumenteret skimmelsvamp i lejligheden.

12. maj er NorddjursLIV første gang i kontakt med Helle Rossen.

16. maj besøger NorddjursLIV Helle Rossen på parkeringspladsen på Solskrænten i Grenaa, hvor hun bor i sin bil med sin hund.

Under besøget bliver Helle Rossen ringet op af sin udlejer, at nu er der en lejlighed til hende, som hun kan blive genhuset i.

Der er ikke kommet svar på den grundige prøve, som forsikringsselskabet kræver, siden Helle Rossens genhusning blev afvist 11. maj, men på morgenmødet 16. maj blev det, ifølge forretningsføreren i Grenaa Andelsboligforening besluttet, at Helle Rossen godt kan genhuses, indtil der er overblik over situationen i hendes lejlighed.

Da Helle Rossen endelig står i en anden lejlighed er det 42 dage siden, hun forlod sin lejlighed og 32 dage siden, hun første gang kontaktede Grenaa Andelsboligforening og fortalte om sin situation.

Det var 4. april.

For at bekræfte sin mistanke bestiller Helle Rossen en quicktest til skimmelsvamp. Den viser et positivt resultat. I de kommende dage, hvor hun er væk fra lejligheden, bliver hendes tilstand markant bedre. Hosten holder næsten op, og hun kan trække vejret nogenlunde igen.

10 dage efter beskeden om vandskaden skriver Helle Rossen til udlejer og forklarer dem situationen. At hun har kronisk astma, om quicktesten og hendes mistanke om skimmelsvamp. At hun er rykket ud af lejligheden, hvorefter hendes sundhedstilstand er blevet bedre.

Boligselskabet reagerer hurtigt, og sender deres egen prøvetager ud til lejligheden.

Prøven kommer hurtigt tilbage. Den er også positiv for skimmelsvamp og beskriver muligheden for, at der kan værre sammenhæng med den tidligere vandskade i lejligheden.

"På baggrund af analyseresultaterne vurderes det, at der er et forhøjet niveau af en eller flere skimmelsvampetyper i forhold til det forventede niveau for tørre, rene og uskadede bygninger," står der i analysen fra boligforeningens egen test, som også mistænker den tidligere vandskade. Foto: Asbjørn With

Helle Rossen mener, at det kombineret med det faktum, at hun er allergiker og har kronisk astma skal udløse en genhusning.

- Jeg havde regnet med, at jeg ville få hjælp med det samme. Jeg har ikke noget med det skimmelsvamp at gøre, men det er mig, der bliver syg af at være der. Efter min mening burde min udlejer reagere med det samme og give mig en anden lejlighed mens de løser problemerne, siger Helle Rossen.

Det mener Grenaa Andelsboligforening ikke.

Forretningsfører Anita Skarregaard Dideriksen siger til NorddjursLIV, at boligforeningen har gjort præcis, hvad den skulle og så hurtigt, som det overhovedet har været muligt.

- Jeg oplever at, de prioriterer forsikringsselskabet højere end mig som lejer og det faktum, at jeg ikke kan være i lejligheden, siger Helle Rossen, som må væbne sig med tålmodighed.

Helle Rossen oplever, at hendes udlejer lytter mere til forsikringsselskabets krav om dokumentation end til hendes alvorlige sundhedsproblemer og det faktum, at hun ikke kan bo i legligheden. Foto: Asbjørn With

Helle Rossen mener ikke, at boligforeningen har den fornødne viden om sammenhængen mellem fugt og skimmelsvamp.

Efter hendes mening bliver problemet slet ikke taget alvorligt.

Igen afviser forretningsfører Anita Skarregaard Dideriksen. Hun slår fast, at boligforeningen følger alle regler, og at alle vandskader selvfølgelig udbedres efter forskrifterne.

Grenaa Andelsboligforenings forsikringsselskab vil ikke godkende den test, som boligforeningen selv har fået lavet, og som viser, at der er skimmelsvamp i lejligheden.

Der skal endnu en prøve til, og imens må Helle Rossen vente. Det skriver de til hende i en mail 11. maj.

Jeg vil ikke tilbage til den situation, hvor jeg hoster hele natten og ikke kan trække vejret

Helle Rossen

Dagen efter, torsdag 12. maj, er NorddjursLIV første gang i kontakt med Helle Rossen. Vi aftaler at mødes mandag ved middagstid på parkeringspladsen på Solskrænten.

Mens NorddjursLIV besøger Helle Rossen på parkeringsplads uden for hendes lejlighed på Solskrænter, ringer Grenaa Andelsboligforening. Der er nu fundet en anden lejlighed og nøglerne er klar. Foto: Asbjørn With

Mandag morgen har boligforeningen besluttet, at der alligevel er en genhusningslejlighed til Helle Rossen, og mens NorddjursLIV besøger hende på parkeringspladsen, hvor hun har boet de seneste mange dage, ringe telefonen. Nu er lejligheden klar til hende.

- Der er ikke sket noget nyt siden i onsdags, hvor det ikke var muligt, konstaterer Helle Rossen undrende, inden hun gør klar til at køre afsted for at få nøglen til sin midlertidige lejlighed.

Den nye lejlighed som Helle Rossen er blevet genhuset i er stor og tom. Og så er der svamp på indersiden af den lukkede terrasse. Derfor skriver Helle Rossen øjeblikket til boligforeningen, at der vil hun simpelthen ikke bo. Kort efter genhuses hun for anden gang. Foto: Asbjørn With

Et par timer senere står hun i den tomme lejlighed. Sif har fundet sig et sted at ligge, men hendes tæppe er det eneste "møbel."

- Alle mine ting står i den anden lejlighed. De er forurenede med skimmelsvamp, og jeg kan ikke bruge dem. Måske kan jeg låne en seng, som vi kan hente i morgen, siger Helle Rossen.

Hun står lidt stille midt i lejligheden et øjeblik, inden hun konstaterer, at det eneste hun ønsker sig er, at hun kvit og frit kan flytte ind i en anden lejlighed på Solskrænten.

- Der er rigtig dejligt i det område.

Helle Rossen åbner døren ud til den lukkede terrasse, og kan næsten ikke tro det, hun ser. På indersiden af væggen er der synlige svampevækster over det hele.

Senere på dagen skriver hun til Grenaa Andelsboligforening, at hun ikke ønsker lejligheden medmindre det kan dokumenteres, at den er saneret for skimmelsvamp.

- Jeg vil ikke tilbage til den situation, hvor jeg hoster hele natten og ikke kan trække vejret, siger hun.

På indersiden af væggen på den lukkede terrasse i sin genhusningslejlighed, kan Helle Rossen med det blotte øje konstatere svampevækster. Foto: Asbjørn With

Kort tid efter er Helle Rossen genhuset igen.

I telefonen fortæller hun, at den nye, nye lejlighed er i orden, og at der hverken lugter eller er spor efter svamp.

Forretningsfører i Grenaa Andelsboligforening, Anita Skarregaard Dideriksen, har ansvaret for den bolig, som Helle Rossen ikke længere vil bo i på Solskrænten i Grenaa, fordi der er tegn på skimmelsvamp. Selvom det har taget langt over en måned at genhuse Helle Rossen, fastholder Anita Skarregaard Dideriksen, at boligforeningen har gjort alt, hvad de skal - og så hurtigt, som det har været muligt. Privatfoto

Udlejer genkender ikke Helle Rossens udlægning: - Vi har gjort, hvad vi skulle - og så hurtigt, som det var muligt

Det er Grenaa Andelsboligforening, der har ansvaret for den lejlighed, som Helle Rossen flygtede fra 4. april, hvor en quicktest viste tegn på skimmelsvamp.

Der gik 42 dage inden Helle Rosen blev genhuset, men forretningsfører i Grenaa Andelsboligforening Anita Skarregaard Dideriksen mener, at boligforeningen har handlet helt efter reglerne og så hurtigt, som det har været muligt.

- Når en lejer kommer med en quicktest, der viser mulig skimmelsvamp, er vores første træk ikke at genhuse lejeren med det samme. Det kræver dokumentation og overblik over omfanget af skimmelsvamp, siger Anita Skarregaard Dideriksen, forretningsfører i Grenaa Andelsboligforening.

Det er ikke fair, når Helle Rossen fortæller til NorddjursLIV, at hendes udlejer Grenaa Andelsboligforening er ligeglad med, at hun ikke har kunnet bo i sin lejlighed siden 4. april.

Vi har reageret helt som vi skal, og vi har reageret så hurtigt, som det har været muligt

Anita Skarregaard Dideriksen

Det siger boligforeningens forretningsfører Anita Skarregaard Dideriksen til NorddjursLIV.

- Vi reagerer altid på en mistanke om skimmelsvamp i en af vores boliger. Det har vi også gjort i den her situation. Vi har reageret helt som vi skal, og vi har reageret så hurtigt, som det har været muligt, siger Anita Skarregaard Dideriksen.

Tidligere på året fik Helle Rossen mistanke om, at der er skimmelsvamp i hendes lejlighed på Solskrænten i Grenaa. Da hun har kronisk astma og bronkitis har det alvorlige konsekvenser for hendes sundhedstilstand, og derfor forlod Helle Rossen sin lejlighed 4. april.

I begyndelsen af april fik Helle Rossen mistanke om, at der var skimmelsvamp i hendes lejlighed på Solskrænten i Grenaa. Hun har kronisk astma og bronkitis og flygtede øjeblikket ud af lejligheden. Foto: Asbjørn With

Først 16. maj blev hun tilbudt en anden lejlighed midlertidigt.

Men det er helt, som det skal være, forklarer hendes udlejer Anita Skarregaard Dideriksen fra Grenaa Andelsboligforening.

- Vi hører første gang fra lejeren 14. april og vi får rekvireret et firma til at tage en test fra lejligheden alt imens vi er i god dialog med lejer. Den får vi svar på 5. maj, og dagen efter aktiverer vi vores forsikringsselskab, forklarer Anita Skarregaard Dideriksen.

Helle Rossen mistænker, at en tidligere vandskade i hendes soveværelse har udviklet skimmelsvamp. Boligforeningens forsikringsselskab beder om endnu en test da første test er luftbåren, og der ønskes en overfladetest, og der foranlediges en ny prøve fra lejligheden.

- Vi afventer nu svaret på den grundigere prøve, der skal vise, om der er skimmelsvamp i lejligheden. Og hvis der er, om den er forårsaget af den tidligere vandskade, forklarer Anita Skarregaard Dideriksen.

- Hvorfor genhuser I ikke Helle Rossen, når der nu er mistanke om, at der er sundhedsfarlig skimmelsvamp i hendes lejlighed?

- Vi genhuser ikke på baggrund af en quicktest. Det er forbundet med en udgift for boligforeningen at genhuse folk. Derfor kræver det dokumentation for, at der er skimmelsvamp, og at det kræver genhusning at kunne udbedre det, forklarer Anita Skarregaard Dideriksen.

- Er I bekendt med, at Helle Rossen har kronisk astma og derfor er særligt udsat?

- Ja, det skriver hun til os, da vi første gang hører fra hende 14. april.

- Har det nogen betydning for, hvordan I reagerer?

- Nej, hun skriver, at hun kan bo ved bekendte. Vi har ingen viden om, at hun noget af tiden bor i sin bil.

- Havde det gjort en forskel på jeres reaktion, hvis I havde vist, at hun boede i sin bil en stor del af tiden?

- Ja, det er selvfølgelig ikke i nogens interesse, at en lejer bor i sin bil.

- Hvad kunne I have gjort anderledes?

- Vi kunne måske have fundet en anden lejlighed til hende lidt hurtigere. Vi ved, at hun er allergiker, men det er klart, at vi ikke genhuser en lejer før der er dokumentation for, at der er et problem.

- Mener du ikke, at det er dokumenteret med den test I selv har fået lavet?

- Nej, den test viser, at der er let forhøjet skimmel. Derfor skal der nu laves en grundigere prøve, der en gang for alle skal slå fast, om der er skimmel, og hvilket omfang, det i givet fald har. Hvis det viser sig, at der er skimmelsvamp i lejligheden, så skal det selvfølgelig udbedres med det samme og efter forskrifterne.

- 11. maj skriver I til hende, at der ikke er mulighed for at genhuse hende. Der sker ikke noget frem til mandag, hvor det så alligevel er muligt. Hvordan kan det være?

- På vores morgenmøde mandag beslutter vi helt som vi skal, at der er en forhøjet mistanke, og at lejeren derfor skal tilbydes genhusning.

- Men det resultat har I jo haft siden 5. maj uden at det har ført til genhusning. Har det noget at gøre med, at Helle Rossen har været i kontakt med NorddjursLIV  i mellemtiden?

- Nej, det hører vi først om efter vores beslutning. Men nu er lejer genhuset, indtil der er klarhed over, hvad der skal ske i hendes lejlighed, slutter forretningsfører i Grenaa Andelsboligforening Anita Skarregaard Dideriksen.

En del af grundene på Hesselvang er solgt, og snart rykker Elgiganten, MaxiZoo og thansen ind. Men der er stadig grunde til salg. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Det skal du også vide

Hver uge samler vi nyhederne fra ugen, der gik i Norddjurs. På den måde kan du nemt og hurtigt få overblik over alt det, der er sket.

Elgiganten, MaxiZoo og thansen på vej til Grenaa

Snart bliver der udvidet ved erhvervsområdet Hesselvang ved Grenaa, når thansen, MaxiZoo og Elgiganten rykker ind.

Det skriver Randers Amtsavis.

Erhvervsområdet rummer i dag en vaskehal og en Jem & Fix, og det har længe været planen, at flere butikker skulle finde vej.

Avisen kan også fortælle, at en Harald Nyborg-butik efter planen åbner i slutningen af 2022.

Derudover åbner der endnu tre butikker, der dog ikke er klar til at fortælle, hvem de er.

Til Randers Amtsavis fortæller udviklingschef hos ejendomsudvikleren Innovater, Andreas Bagunck, at det er landsdækkende butikskæder.

- Det er udvalgsvarebutikker, og der er ikke et supermarked iblandt, siger han.

Hvis alt går efter planen, kan de seks butikker åbne om halvandet år.

Udover Innovater, der har købt en del af området på Hesselvang, er en anden ejendomsudvikler også i gang. Det er Pro Developments, som bygger Harald Nyborg-butikken. Pro Developments regner også med at lave aftaler med flere andre butikskæder.

Samtidig vil den lokale virksomhed Food Diagnostics bygge et nyt domicil på 2000 kvadratmeter på Hesselvang.

Er din sorte labrador løbet hjemmefra?

Østjyllands Politi søger ejeren af en sort labrador.

Hunden er fundet på Skansevej 6, 8586 Ørum og befinder sig i øjeblikket ved Dansk Dyreværn i Tranbjerg.

Labradorhunden, som er en han, blev fundet torsdag morgen og ejeren har endnu ikke meldt sig. Den er ikke chippet og derfor har det ikke været muligt at finde frem til ejeren.

Er det her din labrador? Så vil politiet gerne i kontakt med dig. De har nemlig problemer med at finde ejeren. Foto: Dansk Dyreværn Aarhus

Derfor er Østjyllands Politi involveret i sagen.

Hvis ejeren ikke melder sig inden tre dage fra fredag, vil hunden blive afhændet.

Skal man tro de mange kommentarer på Dansk Dyreværn Aarhus' facebookside står der dog masser af mennesker klar til at tage sig af hunden, skulle det blive nødvendigt.

Stor glæde i Ree Park hvor tre leopardkillinger er kommet til verden

På den anden side af kommunegrænsen er der stor glæde, for i Ree Park er tre leopardkillinger kommet til verden.

Det er den sjældne nordkinesiske leopard Jilin, der for en måned siden har født tre velskabte killinger.

At nyheden først kommer ud nu skyldes, at meget kan gå galt i ugerne efter en leopardfødsel, og derfor vil man helst være på den sikre side.

To hun-leoparder og en han er kommet til verden i Ree Park på den anden side af kommunegrænsen. Foto: Ree Park

Killingerne bærer ifølge Ree Parks direktør, Jesper Stagegaard, nogle af de vigtigste gener i det europæiske avlssamarbejde. Det er da også lykkedes for den europæiske avlskoordinator at skaffe to hanner fra Seoul i Sydkorea.

Den ene, Max, var udset til at blive ny mage til Jilin. Han ankom til parken i december 2020 efter en karantæneperiode i Hamburg Zoo.

Ifølge direktøren var det spændende, om parringen ville lykkedes.

- Jilin er meget sky af natur, og Max har aldrig tidligere fået afkom, så det var med spænding at vi satte de to sammen, siger han.

Men det lykkedes, og nu er der tre killinger i anlægget. Heraf er der én han og to hunner.

Den nordkinesiske leopard er en af verdens mest sjældne leoparder. Den samlede bestand i verden tæller cirka 2.500 individer og der findes yderligere 100 i fangeskab.

Bestanden er primært truet grundet illegal jagt fra dem, der gerne vil have fat i leopardens flotte skind.

44-årig slog træer, bygninger og valgplakater med bræt

Tirsdag kl. 16.47 fik Østjyllands Politi en anmeldelse om, at en mand gik rundt omkring Torvet i Grenaa og råbte, mens han med et bræt slog på blandt andet træer, bygninger og valgplakater.

Det fortæller Østjyllands Politi i døgnrapporten.

Kort efter ankom en patrulje til stedet, og betjentene fik fat i den 44-årige mand, der stadig gik rundt med brættet i hånden og råbte op.

Manden blev bedt om at lægge brættet fra sig, hvilket han gjorde.

På baggrund af flere vidneforklaringer blev manden anholdt og sigtet for at have forstyrret den offentlige orden og for overtrædelse af våbenloven ved at have været i besiddelse af et slagvåben.

Østjyllands billigste hus til salg ligger i Ålsrode

Kan det lade sig gøre at købe et hus til mindre end 300.000 kroner?

Ja, det kan det faktisk godt.

Det viser research på boligsiden.dk, der registrerer alle de boliger, der er til salg i Danmark, og som Århus Stiftstidende har gravet sig dybt ned i.

Huset på Ålsrodevej 63 i Ålsrode er i øjeblikket det billigste hus til salg i Østjylland. Du slipper med godt 2.950 kroner per kvadratmeter, og det er derfor en del under kommunens gennemsnitlige kvadratmeterpris for en villa, som er 6.962 kroner. Foto/screendump: Google Maps

Østjyllands i øjeblikket billigste hus til salg ligger i Ålsrode. Det kan erhverves for 295.000 kroner og er 100 kvadratmeter stort. Beskrivelsen af huset lyder, at det har to værelser og et "ældre køkken".

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en villa i Norddjurs er 6.962 kroner.

I Aarhus er den 26.345 kroner og i vores nabokommune, Syddjurs, 12.544 kroner.

Kommunen har mere end halveret ventetiden på byggesager

I 2022 er det lykkedes kommunen at forbedre behandlingstiden for byggesager markant.

Det oplyser kommunen i et pressemeddelelse.

Eksempelvis bliver parcelhussager nu gennemsnitligt behandlet på 41 dage, mens sagsbehandlingstiden i 2021 var 93 dage.

Behandlingstiden for alle sager er nede på 46 arbejdsdage i gennemsnit, hvor tallet tidligere lå på 85 arbejdsdage.

Den positive udvikling skyldes især, at byggesagsområdet midlertidigt har fået tilført flere økonomiske ressourcer, så der kunne ansættes flere byggesagsbehandlere. Tidligere kom sagerne ind i en oparbejdet pukkel, hvor der gik lang tid med at ligge i kø.

De nye medarbejdere er med til at nedbringe denne pukkel, sammen med assistance fra det eksterne firma Nymann og Juhl, som Norddjurs Kommune sidste år indgik samarbejde med for hurtigst muligt at speede sagsbehandlingen op.

De sager som trækker ud i dag, skyldes ifølge kommunen som oftest, at flere oplysninger skal fremskaffes eller at byggeriet kræver en dispensation.

Norddjurs Kommune har straksbehandling, så sager der er ukomplicerede og fuldt oplyste, når kommunen modtager dem, bliver behandlet indenfor 15 arbejdsdage.

Husk at brevstemme om forsvarsforbeholdet, hvis du ikke er hjemme 1. juni

1. juni skal danskerne tage stilling til, om Danmark skal afskaffe sit EU-forbehold på forsvarsområdet.

Hvis du er forhindret i at stemme 1. juni er det muligt at brevstemme.

Det kan du gøre frem til lørdag 28. maj.

Du må gerne brevstemme flere gange, hvis du for eksempel ombestemmer dig undervejs. Hvis du brevstemmer, kan du ikke også stemme på valgdagen.

1. juni skal vi til stemmeurnerne og være med til at bestemme, om vi skal afskaffe forsvarsforbeholdet eller ej. Foto: Asbjørn With

For at brevstemme skal du medbringe gyldig legitimation, som dit pas, kørekort eller sygesikringsbevis. Hvis du på grund af manglende førlighed eller lignende ikke kan møde op på dit valgsted, kan du også ansøge om at brevstemme i egen bolig.

Du kan brevstemme følgende steder:

  • Borgerservice på Grenaa Rådhus: Mandage, tirsdage og onsdage kl. 10 til 15, torsdage kl. 10 til 17 og fredage kl. 10 til 12
  • Borgerservice i Ørsted: Mandage kl. 10 til 15
  • Borgerservice i Auning: Tirsdage kl. 10.00 til 15.00

Derudover holder alle tre steder åbent lørdag 21. maj kl. 10 til 12.00 og lørdag 28. maj kl. 09.00 til 16.00.

Er du i tvivl om, hvad du skal stemme, har eksempelvis Altinget og DR begge lavet en valgtest, der kan gøre dig klogere.

Velkomsttaske sikrer leg, hyggestunder og læring

Fra maj 2022 får alle nystartede børn i dagpleje og vuggestue en ekstra særlig velkomst, når de begynder i dagtilbuddet i Norddjurs Kommune.

Den særlige velkomst består af en lille velkomsttaske med inspiration til leg og små hyggestunder i hverdagen.

- Taskerne skal især give inspiration til børns bevægelse og til udvikling af sprog og lyst til at læse. Bevægelse, sprog og læsning er jo en stor del af børnenes hverdag, når de er i dagtilbud og skole, og det er helt centralt i vores bestræbelser på at udvikle læringsmiljøer, hvor børn deltager og tør livet, siger Lene Mehlsen, skole- og dagtilbudschef i Norddjurs Kommune, i en pressemeddelelse.

Indholdet i taskerne knytter sig særligt til to projekter i Norddjurs kommune, nemlig Read og Bevæg dig for livet.

Read er inspiration til forældrenes læsning med deres børn i hverdagen.

- Med taskerne etablerer vi begyndelsen på den røde tråd, vi gerne vil spinne hen over alle årene i dagtilbud og skole. Den tråd, der udvikler børns sprog, deres lyst til læsning, nysgerrighed på verden, og deres senere udvikling af gode læsefærdigheder. En tråd vi skaber i samarbejde med forældrene hen over alle årene, siger Lillian Byrialsen, sprog og læsekonsulent og projektleder for Read.

Bevæg dig for livet er et landsdækkende projekt, som Norddjurs Kommune deltager i fra 2019 og foreløbigt fem år frem.

Det er et samarbejde med DGI og DIF med støtte fra Trygfonden og Nordea-fonden.

Projektet skal fremme muligheder for bevægelse og idræt hos alle borgere i kommunen og især børn og unge. Det skal inspirere til, hvordan forældre og børn kan søge bevægelsesfællesskaber gennem lokale foreninger via Aktiv Norddjurs.