Borgmester om undersøgelse af det sociale område: - Det handler om at få medarbejdere og ledere i tale
Når borgmester Kasper Bjerregaard (V) og resten af kommunalbestyrelsen meget snart sætter gang i en undersøgelse af socialområdet, er der tre hovedoverskrifter.
Det skal undersøges, hvordan borgere og pårørende oplever mødet med Norddjurs Kommune.
Det skal undersøges, om medarbejderne på socialområdet har de fornødne muligheder for at hjælpe borgerne, så kommunen leverer den service, politikerne har bestemt.
Og så skal det undersøges, om den administrative ledelse i kommunen har de værktøjer, ressoucer og kræfter, der skal til, for at skabe de rigtige rammer for medarbejderne.
Det allervigtigste er at få medarbejdere og ledere i tale og få dem til at fortælle om, hvor tingene er svære.
Medarbejdere, ledere og borgere bliver vigtige, når socialområdet i den kommende tid skal undersøges til bunds.
Det forklarer kommunens borgmester, Kasper Bjerregaard (V), til NorddjursLIV.
- Vi kommer til at fokusere på to ting: Hvordan borgerne og deres pårørende oplever mødet med os. Og hvordan medarbejdernes forhold er, siger han.
Kasper BjerregaardVi har gennem tiden fået indikationer på, at vi ikke er gode nok
Undersøgelsen kommer ifølge borgmesteren til at foregå i tæt samarbejde med kommunens ledere og medarbejdere.
- Det er dem, der ved allermest om hvordan tingene foregår. Derfor er dialogen vigtig, og derfor handler det også om, at vi får dem i tale, siger han.
Når der skal ske en udviklingsproces på socialområdet handler det ikke om at finde en skurk. Det bunder til gengæld i en oprigtig interesse i at finde ud af, om kommunen gør det, de lover - og om der er områder, hvor de kan blive bedre.
- Vi har gennem tiden fået indikationer på, at vi ikke er gode nok. Der er simpelthen steder, hvor tingene ikke kører, som de skal. Det har givet anledning til en nysgerrighed på, hvordan vi kan blive bedre, siger Kasper Bjerregaard.
Processen skal bakkes op af ressourcer
For et års tid siden var en lignende undersøgelse oppe at vende i kommunalbestyrelsen. Her stillede en række politikere forslag om, at man lod området undersøge med øjne set udefra.
Den gang var der dog ikke opbakning fra flertallet. Derfor blev undersøgelsen ikke til noget.
- Vi er ikke enige om hvor vi står i øjeblikket. Undersøgelsen giver os forhåbentligt et politisk fundament, vi kan stå på bagefter, og den sikrer en retning for den udvikling, vi gerne vil lave på området, siger Kasper Bjerregaard.
Når resultatet af undersøgelsen forelægger, skal der igangsættes såkaldte udviklingstiltag. Hvilke der er tale om, afhænger af hvad undersøgelsen viser - og hvad der er politisk flertal til.
Derfor er det ifølge borgmesteren altafgørende, at processen bakkes op af ressourcer - både i form af mennesker, men også i form af penge.
- Vi havde en økonomisk krise i 2018, hvor det var nødvendigt at trække i bremsen. Men efterfølgende har økonomi også været for meget i fokus. Det skal der laves om på, siger Kasper Bjerregaard.
Hans mål er blandt andet, at medarbejderne og lederne i fremtiden får mere frie rammer.
- Vi har rigtig mange medarbejdere, der gerne vil, men de har ikke haft de rigtige rammer. De skal gøre det rigtige i stedet for det, der er penge til, siger han.
Der sker ikke et opgør
Sideløbende skal der også sættes fokus på, om kommunen lever op til sit ansvar over for borgerne.
- Vi får kritik fra borgerne og deres pårørende for ikke at lytte. Vi har som kommune et ansvar for at opføre os ordentligt og forklare os godt. Borgerne skal ikke føle, at de støder hovedet ind i noget, de ikke forstår, siger Kasper Bjerregaard.
Igen understreger han, at der ikke er indikationer på, at noget er gjort galt eller forkert.
- Men bare fordi det ikke er forkert, er det ikke sikkert, at det er rigtigt, siger han.
En enig kommunalbestyrelse
Kommunalbestyrelsen skulle tirsdag aften tage stilling til, om undersøgelsen af socialområdet skulle sættes i gang eller ej.
Her endte alle med at stemme ja. Flere partier valgte dog at benytte sig af muligheden for at sige et par ord i den forbindelse.
Her er essensen af det, der blev sagt:
Aleksander Myrhøj (SF): 1580. Det er det præcise antal dage der er gået, siden jeg som nyvalgt politiker sagde til en politisk kollega, at der var brug for en uvildig undersøgelse af socialområdet for at skabe den udvikling, området bliver stærkere af.
Snart kan og skal vi se fremad med et fornyet fokus på socialområdet. Det vil jeg til kommunalbestyrelsen sige dybfølt tak for, vi gør sammen.
Mads Jensen (K): For godt et år siden stemte jeg for et lignende forslag om en undersøgelse af socialområdet. Dengang var det en noget eksklusiv klub der stemte ja, så undersøgelsen blev ikke til noget. Nu står vi her igen. Denne gang virker klubben knap så eksklusiv, og derfor bliver undersøgelsen til noget.
Jeg er oprigtig positiv, og jeg ser det som en bekræftelse af, at vi står samlet med et ønske om at styrke socialområdet. Men vi har at gøre med det mest komplekse område i hele kommunen. Derfor skal vi holde tungen lige i munden og anerkende, hvilken størrelse vi har med at gøre.
Benny Hammer (K): Der står i beskrivelsen, at det skal være en kort og komprimeret proces. Jeg synes ikke, vi skal skynde os. Vi skylder medarbejderne, at de bliver inddraget på en ordentlig måde. Vi skal se fremad, men det skal ske med et tilbageblik i historien. For der er sket ting undervejs, vi gerne vil have været foruden. Det skal vi også løse.
Lars Møller (S): I Socialdemokratiet støtter vi op om en undersøgelse af det sociale område. For vores skyld kunne vi også brede det ud til velfærdsforvaltningen og hele den kommunale organisation afhængigt af, hvad der står i kommissoriet. Vi ser frem til at undersøgelsen kan munde ud i en handleplan, der understøtter og udvikler socialområdet.
Niels Basballe (S): Det er lidt af en opgave, man giver sig selv i Norddjurs Kommune med det her forslag. Jeg tænker, om rækkefølgen er den rigtige? Men beslutningen er taget, og jeg forventer, at der viser sig noget, man kan gøre noget ved, så alle bliver glade.
Man har i min optik amputeret lidt for at finde hullerne i osten ved allerede at tage nogle beslutninger nu.
Det er en stor opgave, og jeg håber, det lykkedes. Jeg spørger bare: Hvad nu hvis der ikke er noget at komme efter overhovedet?
Rikke Albæk Jørgensen (V): I Venstre støtter vi selvfølgelig op om den her undersøgelse. Vi lægger vægt på at vi ser fremad, og med undersøgelsen samler vi viden om, hvor vi er i dag. Med undersøgelsen kan vi se på, om vi kan gøre tingene klogere, bedre eller smartere. Det vil vi gerne være en del af.
Diana Therese Mikkelsen (DF): Jeg vil også sige tak fordi vi nu endelig sætter noget i gang. Lad os se fremad og gøre vores for at området bliver løftet som det fortjener.
Ulf Harbo (EL) var enig med den resterende del af kommunalbestyrelsen, men pegede på, at det var problematisk at det møde, hvor kommissoriet skulle lægges på plads allerede lå onsdag formiddag - altså dagen efter mødet i kommunalbestyrelsen.
- Opstartsmødet ligger i morgen klokken 11 (onsdag, red.), og det fik vi besked om i fredags. Jeg mangler noget politisk ejerskab. Jeg kan ikke komme med så kort varsel. Jeg synes, vi generelt skal undgå indkaldelser med kort varsel til så vigtige møder, sagde han.
Samtidig er det vigtigt for Kasper Bjerregaard, at man får undersøgt området til bunds - og før, det udvikler sig til en situation, der er endnu sværere at komme ud af.
- Vi har ikke en krise, men vi skal også sikre os, at vi løser problemerne, før området bryder sammen, siger han.
Og så er det vigtigt for ham at understrege, at der ikke sker et opgør.
- Vi er en ny kommunalbestyrelse nu, og vi har en skærpet interesse på det sociale område.
Som led i processenen nedsættes der en politisk styregruppe ledet af borgmesteren, som består af økonomiudvalget samt formændene for henholdsvis voksen- og plejeudvalget og børne- og ungdomsudvalget.
Styregruppen er tiltænkt en aktiv rolle i forløbet, og skal være tæt på og direkte involveret sammen med kommunaldirektøren.