Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bo Lindballe er souschef på socialområdet i Norddjurs. Han er godt træt af den konstante politiske uro, og han hilser derfor endnu en undersøgelse af området velkommen. Foto: Asbjørn With

Udvikling på socialområdet - politisk ro eller krise?

- Den undersøgelse har vi snakket om længe. Og det er nok meget godt, at den kommer, hvis der skal være et håb om at få politisk ro på socialområdet, siger Bo Lindballe til NorddjursLIV.

I 10 år har han været souschef på socialområdet, og han er ved at være træt af den konstante politiske uro på området.

Han har også lige indgivet sin afskedsbegæring. Det samme har kommunens socialchef gennem de seneste 12 år, Hanne Nielsen. Og onsdag eftermiddag i sidste uge meddelte borgmester Kasper Bjerregaard (V), at der var brug for en ny profil på posten som velfærdsdirektør.

Dermed er Kenneth Koed Nielsen efter 15 år ikke længere en del af direktionen i Norddjurs.

Den øverste ledelse med næsten 35 års erfaring fra socialområdet i Norddjurs er dermed de facto ude af ligningen og ude af den undersøgelse, som en enig kommunalbestyrelse nu vil lave af hele socialområdet.

Og flere af kommunalbestyrelsens medlemmer har set frem til den undersøgelse længe.

Aleksander Myrhøj (SF) fortalte i byrådssalen, at det var  præcis 1580 dage siden, han første gang fortalte en kollega, at socialområdet trængte til en grundig gennemgang.

Og Mads Jensen (K) glædede sig over, at den meget lille kreds, han var en del af - og som blev stemt ned, da en lignende undersøgelse blev foreslået sidste år - nu var vokset til en enig kommunalbestyrelse.

Bo Lindballe, som snart går på pension, tror ikke, at der kommer noget nyt for dagen i den uvildige og uafhængige undersøgelse, som virksomheden Komponent nu skal lave.

- Hele området er lige blevet trawlet igennem af os selv i 2020. Det skulle vi nok have haft nogle andre til, og det får vi så nu. Men det ændrer ikke på, at vi var meget åbne i forbindelse med den undersøgelse. Og derfor tror jeg ikke, at en ny undersøgelse pludselig når frem til et nyt resultat, siger han.

Og midt i opbakningen til undersøgelsen, er der blandt socialdemokraterne stor frygt for, at den manglende ledelse på socialområdet kommer til at koste dyrt i mange år fremover.

- Vi kan være bange for, at det nu bliver borgerne og deres pårørende, der kommer til at betale prisen for den manglende ledelse, siger Lars Møller.

Borgmester Kasper Bjerregaard præsenterede onsdag et udkast til et kommissorium for den undersøgelse, der nu skal sættes i gang. Der skal være fokus på, hvordan borgerne møder kommunen, og på de rammer som medarbejdere og ledere har for at leverer service til borgerne.

Igen og igen og igen forklarer Kasper Bjerregaard, at det ikke er en advokatundersøgelse, der skal undersøge en bestemt person eller en bestemt sag, men at formålet er at skabe et fælles fundament for en politisk udvikling af socialområdet i fremtiden.

Helt så enkelt er det dog ikke for Socialdemokraterne og Lars Møller, der selv har været udvalgsformand på socialområdet i de seneste to valgperioder.

- Hvis vi bare accepterer, at vi ser på nutiden og så fremad, så bliver fortællingen, at vi ikke har gjort noget i fortiden, og det vil ikke være rimeligt, siger Lars Møller til NorddjursLIV.

Samtidig frygter Lars Møller en ledelsesmæssig krise i de kommende år, fordi socialområdet i forvejen er svært at rekruttere ledere til.

De to synspunkter illustrerer meget godt souschef Bo Lindballes indtryk af, at der er stor politisk uenighed om, hvad der foregår på socialområdet, og hvordan situationen er.

Og på den måde er den politiske ambition om at skabe et fælles udgangspunkt rigtig, mener han.

- Der bliver kun ro, hvis socialområdet bliver så transparent, at politikerne ikke kan være uenige om, hvordan situationen er, siger Bo Lindballe.

For en god ordens skyld skal det nævnes, at vi har har været i kontakt med den afgående socialchef, Hanne Nielsen. Hun ønsker ikke at sige noget i forbindelse med sin opsigelse.

Den nu tidligere velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Rigtig god læselyst.

Som du måske har bemærket, så er NorddjursLIV blevet et abonnementsmedie. Det nyhedsbrev, du lige har læst, er stadig gratis. Det er der ikke lavet om på.

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Norddjurs.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldigt medlem lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Norddjurs.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Kasper Bjerregaard håber og tror, at medarbejdere og ledere har lyst til at være en del af processen når det sociale område skal undersøges. Han mener også det er vigtigt at få netop den gruppe i tale, da det er dem med allermest viden om, hvordan tingene foregår. Foto: Asbjørn With

Borgmester om undersøgelse af det sociale område: - Det handler om at få medarbejdere og ledere i tale

Når borgmester Kasper Bjerregaard (V) og resten af kommunalbestyrelsen meget snart sætter gang i en undersøgelse af socialområdet, er der tre hovedoverskrifter.

Det skal undersøges, hvordan borgere og pårørende oplever mødet med Norddjurs Kommune.

Det skal undersøges, om medarbejderne på socialområdet har de fornødne muligheder for at hjælpe borgerne, så kommunen leverer den service, politikerne har bestemt.

Og så skal det undersøges, om den administrative ledelse i kommunen har de værktøjer, ressoucer og kræfter, der skal til, for at skabe de rigtige rammer for medarbejderne.

Det allervigtigste er at få medarbejdere og ledere i tale og få dem til at fortælle om, hvor tingene er svære.

Når socialområdet i den kommende tid skal undersøges til bunds, skal det gøres i tæt samarbejde med kommunens medarbejdere og ledere på området. - Det er dem, der ved allermest om hvordan tingene foregår. Derfor er dialogen vigtig, siger borgmester Kasper Bjerregaard.

Medarbejdere, ledere og borgere bliver vigtige, når socialområdet i den kommende tid skal undersøges til bunds.

Det forklarer kommunens borgmester, Kasper Bjerregaard (V), til NorddjursLIV.

- Vi kommer til at fokusere på to ting: Hvordan borgerne og deres pårørende oplever mødet med os. Og hvordan medarbejdernes forhold er, siger han.

Vi har gennem tiden fået indikationer på, at vi ikke er gode nok

Kasper Bjerregaard

Undersøgelsen kommer ifølge borgmesteren til at foregå i tæt samarbejde med kommunens ledere og medarbejdere.

- Det er dem, der ved allermest om hvordan tingene foregår. Derfor er dialogen vigtig, og derfor handler det også om, at vi får dem i tale, siger han.

Når der skal ske en udviklingsproces på socialområdet handler det ikke om at finde en skurk. Det bunder til gengæld i en oprigtig interesse i at finde ud af, om kommunen gør det, de lover - og om der er områder, hvor de kan blive bedre.

- Vi har gennem tiden fået indikationer på, at vi ikke er gode nok. Der er simpelthen steder, hvor tingene ikke kører, som de skal. Det har givet anledning til en nysgerrighed på, hvordan vi kan blive bedre, siger Kasper Bjerregaard.

Processen skal bakkes op af ressourcer

For et års tid siden var en lignende undersøgelse oppe at vende i kommunalbestyrelsen. Her stillede en række politikere forslag om, at man lod området undersøge med øjne set udefra.

Den gang var der dog ikke opbakning fra flertallet. Derfor blev undersøgelsen ikke til noget.

- Vi er ikke enige om hvor vi står i øjeblikket. Undersøgelsen giver os forhåbentligt et politisk fundament, vi kan stå på bagefter, og den sikrer en retning for den udvikling, vi gerne vil lave på området, siger Kasper Bjerregaard.

Når resultatet af undersøgelsen forelægger, skal der igangsættes såkaldte udviklingstiltag. Hvilke der er tale om, afhænger af hvad undersøgelsen viser - og hvad der er politisk flertal til.

Kasper Bjerregaard ønsker i fremtiden, at medarbejderne får mere fri rammer til at gøre det rigtige i stedet for det, der er penge til. Foto: Asbjørn With

Derfor er det ifølge borgmesteren altafgørende, at processen bakkes op af ressourcer - både i form af mennesker, men også i form af penge.

- Vi havde en økonomisk krise i 2018, hvor det var nødvendigt at trække i bremsen. Men efterfølgende har økonomi også været for meget i fokus. Det skal der laves om på, siger Kasper Bjerregaard.

Hans mål er blandt andet, at medarbejderne og lederne i fremtiden får mere frie rammer.

- Vi har rigtig mange medarbejdere, der gerne vil, men de har ikke haft de rigtige rammer. De skal gøre det rigtige i stedet for det, der er penge til, siger han.

Der sker ikke et opgør

Sideløbende skal der også sættes fokus på, om kommunen lever op til sit ansvar over for borgerne.

- Vi får kritik fra borgerne og deres pårørende for ikke at lytte. Vi har som kommune et ansvar for at opføre os ordentligt og forklare os godt. Borgerne skal ikke føle, at de støder hovedet ind i noget, de ikke forstår, siger Kasper Bjerregaard.

Igen understreger han, at der ikke er indikationer på, at noget er gjort galt eller forkert.

- Men bare fordi det ikke er forkert, er det ikke sikkert, at det er rigtigt, siger han.

En enig kommunalbestyrelse

Kommunalbestyrelsen skulle tirsdag aften tage stilling til, om undersøgelsen af socialområdet skulle sættes i gang eller ej.

Her endte alle med at stemme ja. Flere partier valgte dog at benytte sig af muligheden for at sige et par ord i den forbindelse.

Her er essensen af det, der blev sagt:

Aleksander Myrhøj (SF): 1580. Det er det præcise antal dage der er gået, siden jeg som nyvalgt politiker sagde til en politisk kollega, at der var brug for en uvildig undersøgelse af socialområdet for at skabe den udvikling, området bliver stærkere af.

Snart kan og skal vi se fremad med et fornyet fokus på socialområdet. Det vil jeg til kommunalbestyrelsen sige dybfølt tak for, vi gør sammen.

Mads Jensen (K): For godt et år siden stemte jeg for et lignende forslag om en undersøgelse af socialområdet. Dengang var det en noget eksklusiv klub der stemte ja, så undersøgelsen blev ikke til noget. Nu står vi her igen. Denne gang virker klubben knap så eksklusiv, og derfor bliver undersøgelsen til noget.

Jeg er oprigtig positiv, og jeg ser det som en bekræftelse af, at vi står samlet med et ønske om at styrke socialområdet. Men vi har at gøre med det mest komplekse område i hele kommunen. Derfor skal vi holde tungen lige i munden og anerkende, hvilken størrelse vi har med at gøre.

Benny Hammer (K): Der står i beskrivelsen, at det skal være en kort og komprimeret proces. Jeg synes ikke, vi skal skynde os. Vi skylder medarbejderne, at de bliver inddraget på en ordentlig måde. Vi skal se fremad, men det skal ske med et tilbageblik i historien. For der er sket ting undervejs, vi gerne vil have været foruden. Det skal vi også løse.

Lars Møller (S): I Socialdemokratiet støtter vi op om en undersøgelse af det sociale område. For vores skyld kunne vi også brede det ud til velfærdsforvaltningen og hele den kommunale organisation afhængigt af, hvad der står i kommissoriet. Vi ser frem til at undersøgelsen kan munde ud i en handleplan, der understøtter og udvikler socialområdet.

Niels Basballe (S): Det er lidt af en opgave, man giver sig selv i Norddjurs Kommune med det her forslag. Jeg tænker, om rækkefølgen er den rigtige? Men beslutningen er taget, og jeg forventer, at der viser sig noget, man kan gøre noget ved, så alle bliver glade.

Man har i min optik amputeret lidt for at finde hullerne i osten ved allerede at tage nogle beslutninger nu.

Det er en stor opgave, og jeg håber, det lykkedes. Jeg spørger bare: Hvad nu hvis der ikke er noget at komme efter overhovedet?

Rikke Albæk Jørgensen (V): I Venstre støtter vi selvfølgelig op om den her undersøgelse. Vi lægger vægt på at vi ser fremad, og med undersøgelsen samler vi viden om, hvor vi er i dag. Med undersøgelsen kan vi se på, om vi kan gøre tingene klogere, bedre eller smartere. Det vil vi gerne være en del af.

Diana Therese Mikkelsen (DF): Jeg vil også sige tak fordi vi nu endelig sætter noget i gang. Lad os se fremad og gøre vores for at området bliver løftet som det fortjener.

Ulf Harbo (EL) var enig med den resterende del af kommunalbestyrelsen, men pegede på, at det var problematisk at det møde, hvor kommissoriet skulle lægges på plads allerede lå onsdag formiddag - altså dagen efter mødet i kommunalbestyrelsen.

- Opstartsmødet ligger i morgen klokken 11 (onsdag, red.), og det fik vi besked om i fredags. Jeg mangler noget politisk ejerskab. Jeg kan ikke komme med så kort varsel. Jeg synes, vi generelt skal undgå indkaldelser med kort varsel til så vigtige møder, sagde han.

Samtidig er det vigtigt for Kasper Bjerregaard, at man får undersøgt området til bunds - og før, det udvikler sig til en situation, der er endnu sværere at komme ud af.

- Vi har ikke en krise, men vi skal også sikre os, at vi løser problemerne, før området bryder sammen, siger han.

Og så er det vigtigt for ham at understrege, at der ikke sker et opgør.

- Vi er en ny kommunalbestyrelse nu, og vi har en skærpet interesse på det sociale område.

Som led i processenen nedsættes der en politisk styregruppe ledet af borgmesteren, som består af økonomiudvalget samt formændene for henholdsvis voksen- og plejeudvalget og børne- og ungdomsudvalget.

Styregruppen er tiltænkt en aktiv rolle i forløbet, og skal være tæt på og direkte involveret sammen med kommunaldirektøren.

Socialdemokraterne og gruppeformand Lars Møller vil ikke bare anerkende en fortælling, der hedder, at der ikke er blevet gjort noget på socialområdet i årevis. Foto: Asbjørn With

Socialdemokratiet efter ledelsen på socialområdet har sagt op eller er blevet afskediget: - Vi frygter en ledelseskrise, der kan vare i flere år

Socialdemokraterne er uenige i, at velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen skulle afskediges. Og med opsigelser fra socialchef Hanne Nielsen og hendes souschef Bo Lindballe frygter gruppeformand Lars Møller (S), at det bliver borgerne og de pårørende, der kommer til at betale prisen.

Partiet bakker op om den uvildige og uafhængige undersøgelse af socialområdet, men vil ikke bare se på nutiden og se fremad. For så bliver fortællingen, at Socialdemokratiet ingenting har gjort i de senere år, hvor Jan Petersen (S) var borgmester, og hvor Lars Møller selv havde en formandspost i voksen- og plejeudvalget i otte år op til kommunalvalget.

Derfor har partiet opfordret til at også de tiltag, som er foretaget i fortiden, bliver belyst i undersøgelsen, så man ikke bare begynder på bunden med at opfinde den dybe tallerken, men også har blik for de mange tiltag, der er sat i gang og som rent faktisk virker.

Den øverste ledelse har forladt socialområdet, fordi de enten er blevet fyret eller har sagt op. Socialdemokratiet frygter en ledelseskrise, der går udover borgere og pårørende. Også håber Lars Møller (S), at man vil have blik for de mange tiltag på området, der blev sat i gang af den tidligere kommunalbestyrelse. Han vil nemlig nødig have, at fortælling bliver, at Socialdemokratiet intet har gjort - men bare har ladet stå til.

Umiddelbart er det en enig politisk arena i Norddjurs, der nu bakker op om en uvildig og ekstern undersøgelse af hele socialområdet.

Det er også svært at modsige borgmester Kasper Bjerregaard, der igen og igen sætter ord på, at det ikke handler om en undersøgelse af en enkelt person eller en enkelt sag.

Det handler om en grundlæggende interesse for, hvordan socialområdet i Norddjurs kan blive bedre, forklarer borgmesteren.

Så bliver fortællingen, at socialdemokraterne ikke har gjort noget i de forgangne år, hvor det så har været nogle dårlige omtaler i medierne, der definerer os og historien om socialområdet i Norddjurs. Det er ikke rimeligt

Lars Møller (S)

Socialdemokraterne vil gerne forbedre socialområdet, og der er ikke noget, partiet hellere vil end at hjælpe og støtte borgere, som har brug for kommunens hjælp.

- Derfor er vi også en del af den enighed, der er i kommunalbestyrelsen og som bakker op om en undersøgelse af socialområdet, siger gruppeformand Lars Møller til NorddjursLIV.

- Vi vil gerne være med til at forme, hvad undersøgelsen skal indeholde, og der er flere ting i den forbindelse, som vi er meget optagede af.

Der er ikke noget at udsætte på borgmesteren og resten af kommunalbestyrelsens ønske om at sætte området under lup, men det er for socialdemokraterne ikke nok "bare" at lave en status og så se fremad.

- For så bliver fortællingen, at socialdemokraterne ikke har gjort noget i de forgangne år, hvor det så har været nogle dårlige omtaler i medierne, der definerer os og historien om socialområdet i Norddjurs. Det er ikke rimeligt, siger Lars Møller.

Som formand for voksen og plejeudvalget i otte år har Lars Møller (S) været dybt nede i både udfordringer og successen på socialområdet. Foto: Asbjørn With

Han har som formand for voksen og plejeudvalget været dybt involveret i både udfordringer og løsninger på området i de seneste otte år op til kommunalvalget sidste år, hvor magtbalancen i Norddjurs tippede fra de blå partier med den nyvalgte borgmester Kasper Bjerregaard (V) i spidsen.

Vi skal ikke opfinde den dybe tallerken. Der er sket mange gode ting

Lars Møller (S)

Hos socialdemokraterne er holdningen den, at det bedste udgangspunkt for en udvikling af det sociale område er, at man fokuserer på de ting, der er sat i gang og som rent faktisk virker, og at man tager ved lærer, af de områder, hvor der er plads til forbedringer.

- Vi synes, at det skal være en tilgang, der understøtter området. Og vi vil gerne gå i dybden med, hvordan tingene er foregået på socialområdet. Både økonomisk og ledelsesmæssigt, og vi finder det vigtigt at se på, hvordan den politiske ledelse løbende er blevet orienteret, siger Lars Møller, som også ønsker at den forstærkede indsats i område Vest bliver en del af undersøgelsen.

Lars Møller understreger, at der ikke er tale om, at man begynder fra bunden. For så sent som i 2020 blev området undersøgt i forbindelse med den "nye start" for socialområdet efter de gennemgribende besparelser i kriseårene 2017/2018.

- Vi skal ikke opfinde den dybe tallerken. Der er sket mange gode ting, siger Lars Møller.

For den socialdemokratiske gruppe var det tilfredsstillende, at borgmester Kasper Bjerregaard (V) anerkendte de socialdemokratiske ønsker, da gruppeformændene onsdag formiddag var samlet for at drøfte det udspil til et kommissorium til undersøgelsen.

Borgmester Kasper Bjerregaard (V) fremlagde onsdag formiddag et udkast til det kommissorium, der skal være rammen om undersøgelsen af socialområdet. Foto: Asbjørn With

- Udkastet er blevet til på baggrund af de drøftelser, jeg har haft med gruppeformændene og med de samtale, vi har haft, siger Kasper Bjerregaard til NorddjursLIV, og han bekræfter, at de socialdemokratiske ønsker nu er en del af det videre arbejde.

Styregruppens medlemmer

Den styregruppe, der bliver ansvarlig for udførelsen af den uvildige og eksterne undersøgelse af socialområdet består af økonomiudvalget og formændene for de to politiske udvalg, der har ansvaret for socialområdet.

Økonomiudvalget består af:

Borgmester Kasper Bjerregaard (V)

Benny Hammer (K)

Jens Meilvang (LA)

Jens Kannegaard Lundager (NB)

Diana Therese Mikkelsen (DF)

Lars Møller (S)

Tom Bytoft (S)

Kasper Vindbjerg (SF)

Ulf Harbo (EL)

Dertil kommer formanden for børne- og ungdomsudvalget Aleksander Myrhøj (SF)

og formanden for voksen- og plejeudvalget Mads Jensen (K).

Derudover kobles en administrativ del bestående af embedsmænd.

- Nu overgår arbejdet med at tilrettelægge undersøgelsen til styregruppen, som består af økonomiudvalget og de to formænd for de udvalg, socialområdet hører under, siger Kasper Bjerregaard.

Lars Møller er tilfreds for nuværende, og han ser frem til at arbejde videre med kommissoriet, hvor især medarbejdernes og de faglige organisationers inddragelse bliver vigtige sigtepunkter for Socialdemokratiet.

Bo Lindballe har i de seneste 10 år været souschef på socialområdet i Norddjurs. Så sent som i 2020 var han med til en intern undersøgelse af socialområdet, men det gav ikke den fornødne, politiske ro. Derfor byder han nu en ekstern og uvildig undersøgelse velkommen. Foto: Asbjørn With

Socialchefens højre hånd gennem 10 år: - Der bliver nødt til at blive politisk ro på det sociale område, hvis vi skal løse opgaven

Ikke nok med at velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen blev afskediget i sidste uge. NorddjursLIV kan nu fortælle, at kommunens socialchef gennem 12 år, Hanne Nielsen, har opsagt sin stilling. Det samme har hendes souschef gennem de seneste 10 år, Bo Lindballe.

Måske er der tale om en blanding af tilfældigheder og konsekvenser af politikernes beslutning om en ekstern og uvildig undersøgelse af socialområdet.
Uanset hvad står hele socialområdet nu, de facto, uden ledelse.

Et politisk flertal ønsker en ny profil i den øverste ledelse, mens socialdemokraterne frygter, at det her er begyndelsen på år med ledelseskrise på socialområdet, hvor de tre topchefer, der nu forlader kommunen, tager 35 års erfaring med sig.

Bo Lindballe har i de seneste 10 år været souschef på socialområdet. Han ved på egen krop, hvad det kræver at arbejde i den komplicerede verden, hvor der hele tiden sker nye udviklinger, og hvor udsatte mennesker er i centrum. Nu går han snart på pension, men han byder den eksterne undersøgelse velkommen. Undersøgelsen er nødvendig for at få den politiske ro på socialområdet, som han mener er helt afgørende.

Kommunalbestyrelsen i Norddjurs er enige om, at der skal foretages en ekstern og uvildig undersøgelse af hele socialområdet.

- Den undersøgelse har vi snakket om længe. Og det er nok meget godt, at den kommer, hvis der skal være et håb om at få politisk ro på socialområdet, siger Bo Lindballe til NorddjursLIV.

Medarbejderne har brug for opbakning, så det ikke bare bliver et par dårlige sager i pressen, der kommer til at udgøre billedet af socialområdet i Norddjurs

Bo Lindballe, souschef på socialområdet

Han er souschef på socialområdet, og så sent som i 2002 var han med til en intern undersøgelse af socialområdet. Her var alle ifølge Bo Lindballe åbne og ærlige i granskningen af, hvor der var gode ting at arbejde videre på, og hvor der var udfordringer.

- Vi trawlede selv området igennem, men det skulle vi nok have haft nogle andre til. Det får vi så nu, og det tror jeg er afgørende for, at der bliver så meget åbenhed, at politikerne ikke længere kan være uenige om, hvad de ser, siger Bo Lindballe.

Han gør opmærksom på, at det er politikerne i kommunalbestyrelsen, som har afsat de økonomiske midler til socialområdet, og at man får den service, man sætter penge af til.

Selvom han byder den nye undersøgelse velkommen, tror Bo Lindballe ikke, at der kommer nye ting frem.

Der skal skabes politisk ro på socialområdet. Ellers er man med til at presse medarbejderne unødigt, mener souschef Bo Lindballe. Foto: Asbjørn With

- Vi var meget åbne i processen i 2020, og jeg tror ikke, at en ny undersøgelse lige pludseligt kommer frem til et nyt resultat, siger han.

Gennem de seneste 10 år har han som souschef på socialområdet været socialchef Hanne Nielsens højre hånd. Men når Bo Lindballe om få måneder går på pension, så er der ikke flere hænder tilbage i den øverste ledelse af socialområdet.

Bo Lindballe har sagt op, og det samme har socialchef gennem 12 år, Hanne Nielsen.

NorddjursLIV har været i kontakt med Hanne Nielsen, som ønsker ikke at sige noget i forbindelse med sin opsigelse.

Husk medarbejderne i processen - og husk at gå roligt til værks

Som souschef har Bo Lindballe gennem årene set, hvad uro på socialområdet gør ved medarbejderne, og han opfodrer politikerne til at gå roligt til værks.

- Det kan godt være, at jeg går på pension. Men det ændrer ikke på, at der er utrolig mange medarbejdere på det her område, som gør en kæmpe indsats hver eneste dag. De har brug for opbakning, så det ikke bare bliver et par dårlige sager i pressen, der kommer til at udgøre billedet af socialområdet i Norddjurs, siger Bo Lindballe.

- Der bliver nødt til at blive politisk ro. Det er i forvejen opslidende for medarbejderne, og det nytter ikke, at der hele tiden er politisk uro, hvis de skal løse opgaven, siger Bo Lindballe.

Bo Lindballe har sagt op. Det samme har socialchef Hanne Nielsen. Velfærdsdirektøren er opsagt, og dermed er der reelt ingen ledelse tilbage på socialområdet i Norddjurs. Foto: Asbjørn With

Hanne Nielsens opsigelse kommer samtidig med, at der gennem længere tid har været politisk opmærksomhed på udfordringerne på socialområdet, som borgmester Kasper Bjerregaard formulerede det, da han i sidste uge annoncerede den uvildige undersøgelse af socialområdet.

I samme åndedragt kunne han fortælle, at kommunen har opsagt samarbejdet med velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen, som har været en del af kommunens øverste administrative ledelse siden kommunalreformen tilbage i 2007.

Den øverste ledelse med næsten 35 års erfaring fra socialområdet i Norddjurs er dermed de facto ude af ligningen og ude af den undersøgelse, som en enig kommunalbestyrelse nu vil lave af hele socialområdet.

Socialdemokratiet uenige i fyring af leder

At hele den øverste ledelse er væk, vækker især bekymring hos Socialdemokratiet, hvor gruppeformand Lars Møller frygter en regulær ledelseskrise i de kommende år.

- Vi kan være bange for, at det nu bliver borgerne og deres pårørende, der kommer til at betale prisen for den manglende ledelse, siger Lars Møller til NorddjursLIV.

Lars Møller (S) og socialdemokraterne i Norddjurs frygter, at vi kan stå på randen af en ledelseskrise på socialområdet, der kan tage mange år at rejse sig fra. Foto: Asbjørn With 

Socialdemokraterne har længe været bekymret for ledelsespændet i kommunen. Det er betegnelsen for, hvor meget en leder skal gabe over, og ud fra tanken om, at hvis området en leder skal lede bliver for stort, så mister man den nære kontakt til medarbejderne og området.

- Vi har i forvejen haft fokus på ledelse i kommunen, og de problemer vi generelt har med at rekruttere ledere til Norddjurs. Det bliver ikke nemmere at rekruttere til socialområdet med al den uro, der har været og er, siger Lars Møller.

Socialdemokraterne var ikke enige i, at velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen, der har været direktør og medlem af kommunens direktion siden kommunalsammenlægningen skulle afskediges. Og da slet ikke før undersøgelsen af socialområdet overhovedet går i gang .

- Vi er ikke enige i afskedigelsen af velfærdsdirektøren, og vi stemte imod. Og så har vi ikke flere kommentarer, fordi der er tale om en personalesag, siger gruppeformand Lars Møller (S).

Godsejer Michael F. Iuel fra Meilgaard Gods har planer om at etablere en begravelsesplads i skoven. Foto: Anders Tilsted

Det skal du også vide

Hver uge samler vi nyhederne fra ugen, der gik i Norddjurs. På den måde kan du nemt og hurtigt få overblik over alt det, der er sket.

Godsejer vil lave begravelsesplan i skoven

Godsejer Michael F. Iuel fra Meilgaard Gods vil lave en begravelsesplads i en bøgeskov.

Det skriver Randers Amtsavis.

Skovbegravelsespladsen kommer til at ligge ved siden af den skovkirkegård, der i forvejen er. Den nye måde at få et sidste hvilested på bliver til personer og deres efterladte, som ikke er til klassisk kristne gravsteder, og begravelsespladsen er til urner og ikke til kister.

- Skoven er jo bare vidunderlig. Den skifter hele tiden. Der er unge træer og større træer og rådyr, der går rundt i fred og ro. Urnen bliver en organisk, nedbrydelig urne, og ovenpå kan man så typisk placere en mindre flad, naturlig sten, så man kan se markeringen i skovbunden, siger Michael F. Iuel til Randers Amtsavis.

Tirsdag gav kommunalbestyrelsen deres ja til skovbegravelsespladsen, så nu skal de sidste tilladelser bare på plads.

Derefter tyder det på, at man kan man allerede blive begravet på skovbegravelsespladserne fra  efteråret.

Prisen for en urneplads inklusiv gravning og administration bliver cirka 6.900 kroner. Der er også mulighed for at købe en dobbeltplads - for eksempel til ægtefæller - eller et helt "familietræ". Gravstedet er fredet i 10 år, og det kan man så forlænge.

22 kilometer blomsterbed til fri plukning er på vej

Kjeld Andreasen, planteavlsassistent fra Djursland Landboforening, er lige nu i fuld gang med såmaskinen. Han skal i år etablere 22 kilometer blomsterstriber for i alt 56 landmænd på Djursland. Det er fire kilometer mere end sidste år.

Blomsterstriberne etableres langs markerne hos Djurslands Landboforening.

Det skriver Djurslands Landboforening i en pressemeddelelse.

Hvis folk ønsker det, bliver der - præcis som de sidste år - sat et skilt hos de striber, som ligger ud til vejen med teksten: ”Ta’ endelig en buket med hjem. Hilsen din lokale landmand”.

Herudover bliver der lagt et oversigtskort på landboforening.dk, hvor lokaliteterne for blomsterstriberne vil fremgå, når de altså begynder at komme op. 

Sort labrador har fundet vejen hjem

I sidste uge efterlyste Østjyllands Politi og Dansk Dyreværn Aarhus ejeren af en sort labrador, der var fundet på Skansevej i Ørum.

Det var denne sorte labrador, der manglede sin ejer. Fotos: Dansk Dyreværn Aarhus

Nu melder Dansk Dyreværn at ejeren er fundet, og at hunden er hjemme i trygge rammer.

83-årig påkørt af lastbil og kørt til tjek

Tirsdag formiddag skete der et uheld i krydset mellem Kattegatvej og Strandgade i Grenaa.

Det fremgår af Østjyllands Politis døgnrapport.

En 83-årig kvinde i bil kørte frem for ubetinget vigepligt, hvilket betød, at hendes bil blev påkørt af en lastbil med en 56-årig mand bag rattet.

Kvinden blev kørt til tjek på lægehuset i Grenaa. Ifølge politiet kom hun umiddelbart ikke alvorligt til skade. Der skete dog ganske betydelig skade på hendes bil ved uheldet, som fandt sted klokken 10.57.

11 personer står til betinget frakendelse af kørekortet efter motorfestival

I weekenden var der motorfestival i Allingåbro, og her gik flere personer hjem med mere end de måske havde regnet med: nemlig en sigtelse.

Af døgnrapporten fremgår det, at der blev uddelt i alt 67 sigtelser. Dem tog 52 forskellige personer sig af.

Heraf var 29 hastighedssager, hvor otte kørte hurtigt nok til et klip i kortet og 11 kørte så stærkt, at de står til betinget frakendelse af kørekortet. Der var også to personer, der kørte personbil selvom de var frakendt førerretten og fire, der kørte uden sele. Tre lavede ulovlig overhaling og seks lavede såkaldt tæt kørsel. Begge dele giver et klip i kørekortet.

Fem benyttede håndholdt mobiltelefon, og så var der 18 øvrige overtrædelser.

Politiet skriver, at det var til stede i både i Allingåbro, på E45 og andre steder på Djursland. Det var i tidsrummet 13 til 20. Selve festivalen foregik hele dagen fra klokken ni morgen til to natten til søndag.

Sådan rammer helligdagstrafikken Østjylland

Weekenden venter lige om hjørnet, og med en helligdag torsdag, er der mange der har en forlænget weekend i sigte.

Det kan også betyde, at der er ekstra mange bilister på vejene, og derfor opfordrer Vejdirektoratet til, at man kommer tidligt ud af døren for at slippe for den værste trafik.

Dog ser det ikke ud til, at Østjylland bliver hårdest ramt.

Går turen fra Djursland og henover eksempelvis Fyn må man dog forvente ekstra trafik. Derudover kan man også forvente tæt trafik i sommerhusområderne.

Vejdirektoratets prognose viser hvornår man kan forvente værst trafik i de kommende dage. Grafik: Vejdirektoratet

Spidsbelastningen på vejene forventes ifølge Vejdirektoratet at være torsdag 26. maj mellem klokken 11 og 14 samt søndag 29. maj mellem klokken 12 og 16.

Husk, at der altid kan opstå kø og forlænget rejsetid på grund af uheld, dårligt vejr eller andre uforudsete hændelser, og risikoen er nok større, når der er mange biler på vejene.

Vejdirektoratet anbefaler desuden, at man altid holder sig orienteret om den aktuelle trafiksituation både før og under køreturen på trafikinfo.dk og ved at lytte til P4 Trafik.