Vandresti får nyt navn: - Forhåbentligt får flere øjnene op for hvor mange skønne naturoplevelser, der er på Djursland
Norddjurs Kommune har sat gang i en rebranding af Nordsøstien, der blandt andet løber langs den norddjurske kyst fra Udbyhøj til Glatved Strand og videre ind i Syddjurs Kommune.
I samme ombæring er to stier lagt sammen, ligesom skiltningen er blevet bedre. Desuden skifter stien navn til Djurslandstien.
Med rebrandingen er det håbet, at endnu flere kommer ud i naturen og gør brug af stien. Og forhåbentligt også, at flere får øjnene op for, hvor skøn Djursland er.
Et samlet stiforløb, der går hele vejen rundt om Djursland, og som forhåbentligt kan være med til at åbne folks øjne for, hvor skøn natur Djursland har.
Det er tankerne bag Djurslandsstien, der i disse dage får opsat nye skilte og bliver repareret de steder, det er nødvendigt.
Bodil Richardt, projektlederI min optik giver det god mening, når nu stien skal have et løft, at Norddjurs og Syddjurs arbejder sammen, for det er til glæde for alle
Egentligt er stien slet ikke ny. Det er de to stier Nordsøstien, med udgangspunkt i Norddjurs, og Molsruten, med udgangspunkt i Syddjurs, der er lagt sammen og har fået nyt navn.
Til sammen giver det en rute på 150 kilometer, der starter i Udbyhøj og slutter i Risskov.
- At vi nu har én samlet sti, der hedder det samme og har samme skiltning, synes jeg er en kæmpe fordel. Vi vil gerne have folk ud i naturen, og det er klart, at god skiltning gør det nemmere for folk, siger Bodil Richardt, projektleder i Norddjurs Kommune.
Hun er tovholder på projektet og har været med til at beslutte, at stien skal have nyt navn.
- Udover at stien får nyt navn, gør vi meget ud af at kortlægge den og gøre det nemt for folk at søge den frem. Håbet er, at det er med til at skabe opmærksomhed på Djursland og viser, hvor skønt her er. Vi håber også, at stien er med til at gøre det klart for folk, at vi har rigtig mange gode naturoplevelser, siger Bodil Richardt.
Turister går ikke op i kommunegrænser
Nordsøstien fik sit navn i 2006, som en del af det transnationale EU-projekt North Sea Trail. Her kortlagde man vandreruter i Nordeuropa, og stien på den norddjurske kyst fik altså navnet Nordsøstien.
- Det er jo lidt pudsigt, at stien hedder Nordsøstien, når den ligger ved Kattegat, men det er fordi ruten var en del af en række stier andre steder i Danmark. Så det gav god mening at stien fik det navn, siger Bodil Richardt.
I dag understøttes projektet ikke længere af EU og kommunen har heller ikke længere pligt til at videreføre projektet. Det var også det daværende Aarhus Amt, der havde samarbejdet med EU.
Derfor giver det ifølge Bodil Richardt god mening, at kommunerne nu har hjemtaget projektet.
Sidste år bevilgede kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune 300.000 kroner til en relancering og opgradering af stien.
Som projektleder satte Bodil Richardt sig sammen med en række øvrige i kommunen, og de tog også hurtigt kontakt til Syddjurs Kommune.
- Det er klart, at turister og andre, der vandrer på stierne, ikke går op i hvor kommunegrænsen er. Derfor skal vi heller ikke tænke på kommunegrænsen som værende en skarp grænse, siger hun og fortsætter:
- I min optik giver det god mening, når nu stien skal have et løft, at Norddjurs og Syddjurs arbejder sammen, for det er til glæde for alle - både kommunerne, men også turister og lokale.
I den forbindelse blev de også enige om, at stien skulle skifte navn.
- Navnet Nordsøstien er ikke smidt under bussen, for mange kender stien under det navn. Men vi har fundet på noget mere intuitivt og mundret, siger Bodil Richardt.
Mange søger ud i naturen
Undervejs i projektet har man i både Nord- og Syddjurs arbejdet med at tydeliggøre, hvor stien går, ligesom man på stien med skilte har gjort det tydeligt, hvilken vej man skal gå.
Bodil Richardt håber, at mange vil benytte sig af stien i fremtiden.
- Nu venter sommerferien lige om hjørnet, og i den forbindelse er det jo oplagt at komme ud i naturen. Der er shelters langs ruten, som man kan sove i, og generelt mange gode natur- og kulturoplevelser undervejs, siger hun.
Vælger man at benytte sommerferien til at komme ud i den danske natur, er der formentligt en god chance for at støde på andre vandrere.
I forbindelse med de mange corona-nedlukninger var der mange, der søgte ud i naturen, og den tendens lader ifølge Naturstyrelsen til at fortsætte nu, hvor vi er på den anden side.
Eksempelvis er trafikken på det landsdækkende kort over friluftsoplevelser udinaturen.dk stadig stigende.
I 2021 var der over 2,2 millioner unikke besøgende. Det er mere end tre gange så mange besøgende som i 2019.
Men Naturstyrelsen kan også se på sine naturtællere, at mange stadig gerne tager ud i naturen.
Naturstyrelsen har tællere i udvalgte naturområder, som tilsammen giver en indikation af både lokale og landsdækkende tendenser med de usikkerheder, der altid er forbundet med den slags tællinger.
- Forhåbentligt kan vi også være med til at give folk nogle skønne oplevelser i naturen, siger Bodil Richardt.