Næsten alle på Anholt har været med til at gøre klar til majestæten: - Det skaber sammenhold, når vi gør noget sammen
Hvordan forbereder man sig til et regentbesøg? Det har øboerne på Anholt haft god tid til at tænke over, for dronning Margrethes besøg har været mere end to år undervejs.
I år blev det endelig tid, og stort set alle anholtere har på den ene eller anden måde været involveret i dronningens besøg.
Nogen har lavet mad, andre ordnet blomster og nogle tredje har planlagt hvad regenten skal se og opleve. Sikkert og vist er det, at besøget og klargøringen til det er med til at skabe sammenhold blandt øens beboere.
- Vi har gjort det her tusindvis af gange, og alligevel har vi aldrig gjort det før.
Line Blach Kobberøe og Niels Fabrius Kilstrup arbejder tirsdag på højtryk i køkkenet på deres restaurant Ved Vejen i Nordbjerg. På tallerkenen til dronningens frokost på Anholt er der både jomfruhummer, enebær, frisk humle og nye skud fra øens fyrretræer tilsat krydderurter fra egen køkkenhave.
- Vi har fået frie hænder, men det vil blive værdsat, hvis menuen ikke er for røget. Vi vil gerne præsentere dronning Margrethe for smagsoplevelser og råvarer fra øen, siger Line Blach Kobberøe.
At skulle lave 35 kuverter og to serveringer er ikke en gang tæt på at være en udfordring for de rutinerede kokke, som i de seneste mange år har serveret for tusindvis af turister, gæster og lokale.
Men det er ikke hver dag, at en af gæsterne er dronning, og det gør en forskel, erkender Line Blach Kobberøe:
- Det er en kæmpe ting for os. Vi gør os altid umage, men når vores dronning skal smage på det, vi laver, sætter det mange tanker i gang om etikette og servering.
Et stort lokale til et royalt besøg
Selve serveringen af frokosten skal foregå i Pakhuset Anholt på havnefronten, hvor Anja Kold Søndergaard holder taktstokken.
- Kommunen vil rigtig gerne invitere dronningen til at se Pakhuset Anholt og spise frokost her. Det er rigtig fint og rigtig dejligt, fortæller Anja Kold Søndergaard, som ejer pakhuset sammen med sin mand Klaus, der er havnefoged.
Pakhuset er et af de få steder på øen, som kan huse et royalt besøg, og Anja Kold Søndergaard har sørget for, at faciliteterne er klar til majestæten.
- Jeg sørger for, at der er rent og pænt, og at vinduerne er pudset. Så kommer Niels og Line med maden og borddækningen, fortæller Anja Kold Søndergaard.
I køkkenet hos Niels Fabricius Kilstrup og Line Blach Kobberøe bliver der pillet friskfanget jomfruhummer til den store guldmedalje, og der er indkaldt forstærkninger til at få alt til at klappe helt perfekt.
Tre besøg på øen for at planlægge det praktiske
Helt tilbage i februar 2020 blev de første aftaler lavet omkring dronning Margrethes besøg på Anholt. Øen var på ruten for majestætens sommertogt i 2020, og derfor blev der dengang lavet aftaler omkring besøget.
- Men så kom corona, og alting blev lukket ned – også dronningens sommertogt og besøget på Anholt, fortæller Rikke Thind, der er projektleder i kommunen.
Det er hendes opgave at være blæksprutte i midten og få alle aftaler, planer - og en eventuel plan B - på plads.
- Vi har arbejdet stort set fuldtid med besøget siden marts 2022, hvor planen blev taget op ad skuffen igen, fortæller hun.
Siden marts har en gruppe tre gange taget turen til Anholt for at planlægge alle de praktiske elementer, der er i forbindelse med majestætens besøg.
- Alt skal jo planlægges ned i mindste detalje. Hvem gør hvad, hvornår og hvordan. Hvordan kommer dronning Margrethe fra A til B, og hvad med resten af gæsterne og pressen? Den slags skal der være styr på, forklarer Rikke Thind.
Hun har både været i løbende kontakt med politiet og Politiets Efterretningstjeneste, der altid står for dronningens sikkerhed, og med hoffet via Indenrigsministeriet.
Menuen skal ikke godkendes - den skal gerne være en overraskelse
Hvad dronningen skal have at spise, blander hoffet sig i udgangspunktet ikke i. Det er Norddjurs Kommune, der som officiel vært i samarbejde med Anholt, selv finder ud af, hvad der skal serveres under besøget.
- Hoffet vil gerne vide, hvad der skal spises. Men det er ikke sådan, at det skal godkendes. Helst skal det faktisk også være en overraskelse for dronningen, hvad hun skal have, og derfor er menuen som regel hemmelig på forhånd, forklarer Rikke Thind.
Det betyder, at restauratørerne Line Blach Kobberøe og Niels Fabricius Kilstrup kan sammensætte lige præcis den menu, som de mener bedst præsenterer Anholt på en tallerken.
- For os bliver det også på det personlige plan en slags afsked med øen og en æra, der slutter. Vi rykker snart til Sostrup Slot & Kloster i Gjerrild, så på en måde bliver det vores afskedssalut efter 10 år på øen, siger Line Blach Kobberøe, som også fortæller, at parret beholder restauranten på Anholt.
Dronningen skal opleve noget andet end sidst
Udover at nyde lokale smagsoplevelser skal dronningen deltage i et program, som Anholt og kommunen sammen har lavet, fortæller projektleder Rikke Thind.
- Dronningen var også på besøg i 2011, så det har været vigtigt for os, at hun skal se og opleve noget andet end sidst. Og så vil dronningen gerne møde beboerne, fortæller hun.
Når dronningen ankommer, bliver hun taget imod af den officielle velkomstkomité foran Liselotte Arent Sørensens store hal på havnen, hvorfra hun driver Anholt Taxi.
De sidste detaljer er ved at være på plads, og Liselotte Arent Sørensen får tid til at vende et par detaljer med Jäger Márky Arén. Han skal være dronningens personlige fotograf på Anholt.
Det betyder, at han er ved majestætens side hele dagen, mens resten af pressekorpset flere gange i løbet af dagens program pænt må vente.
Inde i hallen er der opstillet et fint ældre bord og en smuk lænestol, som majestæten skal sidde i, når hun officielt bliver budt velkommen af borgmester Kasper Bjerregaard og medlemmer af øens borgerforening og repræsentanter fra kommunalbestyrelsen.
Senere på dagen er det også her, hun bliver orienteret om arbejdet med kystsikring af Anholt, så øen bliver beskyttet mod Kattegats store kræfter.
Alt skal planlægges i mindste deltage
Netop det faktum at Anholt er en ø, giver nogle særlige udfordringer, som projektleder Rikke Thind har været med til at lægge planer for at løse.
Dels er der en masse køretøjer, blandt andet det kongelige ørkenkøretøj og flere af politiets biler, der skal med over, og her nytter det ikke noget, at der ikke er plads på færgen.
- Der skal også være en plan for, hvad vi gør, hvis vejret er for dårligt til, at dronning Margrethe kan sejle ind fra kongeskibet i chaluppen, og i stedet må komme flyvende, siger Rikke Thind.
- Og så skal vi gøre os en masse tanker om, hvad der skal ske, hvis noget glipper på dagen. Det gør det ikke, men der skal være en plan for, hvad vi gør med de ting, vi har på øen, fortæller Rikke Thind.
Udover et enormt fokus på detaljer, tidsplaner, sikkerhed og alt det andet, der skal være styr på, når en dronning går i land, så skal der også være styr på pressen.
Længe før besøget skal der søges akkreditering.
-Vi er to medarbejdere fra kommunens kommunikationsafdeling på øen for at sørge for, at pressedelen af det forløber gnidningsfrit. Vi hjælper med at sikre, at de forskellige fotografer står de rigtige steder, så de kan få de rigtige billeder, fortæller Morten Juhl Madsen, journalist i kommunen, som får hjælp på dagen af en kommunikationsmedarbejder fra hoffet.
På besøg hos øboerne
Hendes majestæt får rig mulighed for at møde øboerne, når hun besøger en familie og hører om, hvordan det er at bo på en ø. Når hun senere er inviteret til kaffe og kage er ErhvervAnholt vært i et telt på havnen.
- Alle beboere på Anholt er blevet inviteret med invitationer i postkassen.
- Men de fleste ved det i forvejen, for der er rigtig mange, der hjælper med at stable det på benene, fortæller formanden for ErhvervAnholt Jacob Vestervig.
Han er kommet på Anholt i hele sit liv og bor på øen i sit sommerhus fra marts til oktober. Og så har han været med til at samle erhvervslivet på Anholt, så ErhvervAnholt nu tæller 24 små og store virksomheder.
For to år siden blev Jacob Vestervig og hans hustru tilbudt at stå for kaffe og kage i regi af deres virksomhed Spiseriet.
Siden er Spiseriet flyttet fra byen og lidt ud i klitterne og ErhvervAnholt er etableret, og det var helt naturligt, at lade foreningen overtage værtskabet for kaffe og kage.
- Vi har indkøbt alle ingredienserne, og så har frivillige på hele øen meldt sig til at bage kager. Enten mokkakage, æblekage eller kanelsneglekage, og så kommer de ellers ned i teltet på havnen med kagerne, fortæller en stolt, benovet og taknemmelig Jacob Vestervig.
- Jeg er faktisk helt blæst bagover af alle de frivillige, som bare tager fat og har tilbudt at hjælpe. Udover virksomhederne i ErhvervAnholt, så er der 12-15 stykker, der bager kage og andre 12-15 stykker, der hjælper med at stille telt op og pille det ned igen. Det er helt overvældende, siger Jakob Vestervig med henvisning til, at der blot bor under 150 mennesker på øen.
For erhvervsformanden er det vigtigt, at foreningen og dermed erhvervslivet har en rolle at spille i dronningens besøg. Ikke fordi erhvervslivet skal promoveres eller gøre sig til overfor regenten.
- Men fordi det skaber sammenhold, når vi gør noget sammen. Det kræver en holdindsats, hvor alle bidrager, når dronningen kommer. Både blandt medlemmerne af ErhvervAnholt, men også mellem foreningen og resten af øen og alle de frivillige, siger Jacob Vestervig.
Sammenholdet gør Anholt god
Følelsen af sammenhold er også noget af det Karen Konge peger på som værende en gevinst ved dronning Margrethes besøg. Karen Konge er formand for Anholts borgerforening, og så ejer hun brugsen Spar Konge på havnen.
- Nærmest alle der bor på Anholt har spillet en rolle i arbejdet med at gøre øen klar til majestætens besøg. Der er blevet malet, græsset er blevet slået og bedene studset, så hele øen fremstår fra sin bedste side, siger hun.
Onsdag da NorddjursLIV taler med hende, har hun dog en helt anden kasket på som valgtilforordnet på øens skole. Og sådan er det ofte på Anholt, hvor folk aldrig besidder kun én rolle.
- Det fantastiske ved Anholt er, at vi har et sammenhold, hvor alle kender hinanden, og hvor man gerne vil hjælpe hinanden. Når dronningen kommer på besøg, bliver det en fælles indsats at hendes besøg bliver så godt som muligt, siger Karen Konge.
Hun glæder sig over, at Anholt med dronningens besøg kommer på landkortet.
- Du kan nærmest ikke slå op i en avis eller tænde for dit TV uden at bemærke, at dronningen har været på Anholt. Forhåbentligt kan det give endnu flere et positivt billede af øen, siger hun.
Det kræver en indsats at bo på Anholt og være en del af Danmarks mest afsidesliggende samfund. I sommerperioden er der fuld knald på alle steder, når 10.000-vis af turister summer rundt på øen med udgangspunkt i havnen og sommerhusene. Om vinteren er der under 150 faste beboere som bor tre timer med færgen fra fastlandet.
Man må med andre ord tage det sure med det søde, for man går op og ned ad hinanden, uanset om man vil det eller ej, sidder man i bestyrelse sammen eller handler i den samme brugs, og man kan ikke bare melde sig ind i håndboldklubben i nabobyen, hvis man trænger til lidt luftforandring.
Sammenholdet er godt på Anholt, og begivenheder som en dronnings besøg og et kongeskib bliver en slags teambuilding, hvor stort set alle på øen er i gang med det ene eller det andet relateret til besøget.
- Det betyder, at vi kommer endnu tættere på hinanden på øen, og at vi får styrket samarbejdet med kommunen, spår Jakob Vestervig, formand for ErhvervAnholt.
Ligesom Jacob Vestervig har Karen Konge, formand for øens borgerforening, kun ros til overs for kommunens arbejde med at planlægge dronningens besøg.
- Vi er jo kun frivillige, og uanset hvor gerne vi vil, kan det være en svær opgave for os at løfte. Men kommunen har været med til at tage ejerskab over besøget og sørge for, at alt forløber glat. De har et strategisk overblik, som har været guld værd, siger hun.
Samtidig har borgerforeningen været med til at arrangere, hvad dronning Margrethe skal se, og hvem hun skal besøge.
- På den måde er besøget virkelig blevet til ved et samarbejde mellem Norddjurs Kommune og Anholt, siger Karen Konge.
En samlet strategi for øen
Sådan en fælles oplevelse, hvor alle er med til at løse opgaven, kan tages med ind i arbejdet med en strategi for Anholt, som der efter planen skal tages hul på i løbet af efteråret. Her bliver opgaven at sikre gode rammer for de mennesker, som bor fast på Anholt, men også for de 60.000 turister, som hvert år går i land ude midt i Kattegat.
Der er selvfølgelig en stor brandingværdi i at kunne vise Anholt frem for alverden med dronningen i forgrunden og noget af Danmarks smukkeste natur i baggrunden.
Besøget koster i omegnen af 525.000 kroner for kommunekassen, men borgmester Kasper Bjerregaard (V) er enig med anholterne i, at værdien af dronningens besøg ikke skal gøres op i kroner og øre.
- Besøget er en del af, at vi sætter pris på vores dronning, som vi meget gerne vil give en rigtig god dag, når hun nu vil komme og besøge Anholt og tale med anholterne om livet på øen, siger Kasper Bjerregaard.
Og for både Anholt og kommunen er det en rigtig god mulighed for at tale om det meget specielle samfund, og den meget særlige natur, som Anholt består af, mener Kasper Bjerregaard.
På dagen måtte plan B sættes i værk. Blæsten forhindrede dronningen i at ankomme med Dannebrog, som i stedet lagde til i Grenaa, hvorfra majestæten blev fløjet til Anholt i helikopter.
Fra morgenstunden måtte der ændres lidt i opstillingen af faner og orkester, og så ankom dronningen.
Klar til at opleve øen og møde alle de øboerne, hun på forhånd havde set frem til at møde.