Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I januar flyttede Ann-Sofie Antonsen (til venstre), Albertine Nordby Rasmussen og Solbjørk Buch (til højre) til Anholt for at sætte Albertines forældres baghus i stand - og åbne et mikrobageri i bygningen. Privatfoto

Det gør vi da bare!

Sige farvel til hovedstadens pulserende liv for at bosætte os på Anholt og åbne et bageri?

Det gør vi da bare!

Det var nok ikke sådan, den præcise udveksling af ord var mellem de tre veninder Albertine Nordby Rasmussen, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch, da de i slutningen af 2020 besluttede sig for at flytte til Anholt og åbne et bageri.

Men det var nogenlunde det, der skete.

- Folk spørger os tit, hvordan vejen var hertil, men det sande svar er nok, at det bare skete. Tingene faldt på plads af sig selv, og pludselig stod vi på Anholt med et mikrobageri, siger Albertine Nordby Rasmussen.

De tre veninder flyttede til øen, hvor Albertine er vokset op, i januar 2021 og gik straks i gang med at renovere et baghus, der var oplagt til formålet.

Pengene til byggeriet fik de fra et såkaldt ø-støttelån, der gives til initiativer og projekter på landets øer.

- For mig er det vigtigt at sige, at vi ikke er kommet med en kæmpe pose guld. Vi havde en drøm om at skabe noget sammen, og en drøm om et bageri med enkle produkter, hvor alt er lavet fra bunden. Der var folk, der troede på den idé, og det var meget rørende, siger Albertine Nordby Rasmussen.

I processen oplevede både Albertine, Ann-Sofie og Solbjørk at de voksede som veninder, og i dag driver de et succesfuldt mikrobageri foruden et gartneri på øen.

Alle tre er de overvældede over, hvor god modtagelsen af både dem og deres projekter har været. Og så har de fundet en måde, hvorpå de kan balancere livet på Anholt med det, de har i København.

-  I København har jeg mange af mine venner og et pulserende byliv. På Anholt kommer jeg ned i tempo. Men det er vigtigt at sige, at det ene ikke udelukker det andet. Jeg ser det som en vippe, hvor jeg kan stille mig der, hvor jeg har brug for at være lige nu, siger Albertine Nordby Rasmussen.

I dagens nyhedsbrev kommer du med en tur til Anholt, for jeg har talt med de tre veninder om tilblivelsen af bageriet og processen. Og jeg har hørt dem om, hvad fremtiden byder på.

Bagefter bliver vi på Anholt, for vi skal på besøg hos Karen Konge, der driver øens ene købmandsforretning, Spar Konge.

Karen har boet på øen siden 2009 og holder meget af den ro, der er. Hun arbejder i sommerhalvåret, hvor forretningen har åbent, men holder fri om vinteren. Derfor har hun oplevet at få meget mere frihed og tid til det, hun godt kan lide. Og så oplever hun et helt specielt sammenhold blandt øens beboere.

- Vi tager os af hinanden og vi hjælper hinanden. Altid, siger hun.

Det var dagens ord fra mig. Har du et tip eller noget på hjerte, er du som altid velkommen til at skrive til mig på emahh@jfmedier.dk.

Hav en dejlig og forhåbentligt solskinsfyldt weekend!

P.s.

Som du nok har opdaget, er NorddjursLIV for nylig blevet et betalingsmedie.

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Norddjurs Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Albertine Nordby Rasmussen (til venstre), Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch (til højre) levede et travlt liv i hovedstaden, inden de i starten af 2021 flyttede til Anholt for at åbne et bageri. I dag har de ikke nødvendigvis fået mindre travlt, men de oplever i højere grad at bestemme over deres egen tid - hvilket de holder meget af. Privatfoto

Albertine, Ann-Sofie og Solbjørk sagde farvel og tak til travlheden i hovedstaden: I dag driver de succesfuldt bageri på Anholt

Hverdagen var travl, fyldt med arbejde, venner, tilbud, familie og aktiviteter. Selvom de nød det, kunne de tre veninder Albertine Nordby Rasmussen, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch også mærke, at de drømte om ro. Om plads til selv at bestemme og plads til at dyrke passionen for at bage og lave mad.

Derfor flyttede de i starten af 2021 til Anholt for at bygge og drive et mikrobageri på øen, hvor Albertine er vokset op. Siden har de tre veninder også overtaget driften af Anholts gartneri.

De har ikke fået mindre travlt, men de har fået en hverdag, hvor de selv bestemmer. Og så har de fundet ud af, at man godt kan kombinere byens puls og liv med Anholts ro og den smukke natur.

Det var drømmen om at kombinere passion for godt bagværk lavet fra bunden med et liv, hvor der er frihed til at bestemme selv, der fik veninderne Albertine Nordby Rasmussen, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch til at tage afsked med hovedstadens travle liv. I starten af 2021 startede de en helt ny tilværelse som selvstændige på Anholt.

For godt halvandet år siden skiftede Albertine Nordby Rasmussen, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch hovedstadens travle hverdag ud med Anholts ro og skønne natur.

Et halvt år inden - i sommeren 2020 - havde de tre veninder været på ferie på Anholt sammen. Her er Albertine vokset op, og hun havde taget Ann-Sofie og Solbjørk med til øen for at de kunne få en kort pause fra larmen i hovedstaden.

Da vi mærkede efter kunne vi godt mærke, at der var knald på vores arbejdsliv og at vi trængte til noget ro - og at komme tættere på naturen

Albertine Nordby Rasmussen

De tre veninder kender hinanden fra virksomheden Grød, hvor de alle har arbejdet som butiksledere.

På stranden talte de om, hvor dejligt det var på øen og hvor skønt det kunne være, at bo der. Men i det øjeblik kunne de ikke finde på en undskyldning for at flytte til øen.

I mange år havde Albertine Nordby Rasmussen drømt om at skabe sit eget bageri, hvor hun kunne udleve sin passion for mad, og da Ann-Sofie Antonsen henover en pastaret senere på året foreslog, at de flyttede til Anholt, var Albertine hurtig til at springe med på idéen.

- Jeg har altid tænkt, at der manglede et bageri på øen. Vi har den lokale brugs, som sælger bake-off, men der manglede et alternativ til det, siger Albertine Nordby Rasmussen og fortsætter:

- Jeg elsker Anholt, og gennem hele min opvækst har jeg oplevet, hvilke muligheder der er på øen for at skabe noget.

I starten af 2021 flyttede Albertine Nordby Rasmussen, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch til Anholt for sammen at starte et mikrobageri i et baghus på Albertines forældres grund. Allerede kort efter åbning oplevede de, hvor stor interessen og opbakningen var fra både turister og lokale. Privatfoto

Albertine Nordby Rasmussen har altid lavet meget mad og bagt meget sammen med sin mor, og derfor havde drømmen om et bageri også spiret længe i hendes hoved.

- Det skulle være et sted, hvor brødet er bagt med kærlighed og ordentlige råvarer, siger hun.

På hendes forældres grund stod et ældre baghus, og i hovedet begyndt Albertine straks at forestille sig, hvordan de tre veninder kunne sætte skuret i stand og i stedet indrette et såkaldt mikrobageri.

Et arbejdsliv med gang i den

De tre veninder var i efteråret 2020 Albertines ord "mætte af livet i København".

- Der var altid gang i den. Vi kunne få fri fra en lang vagt og tage direkte i byen eller ud med nogle venner. Da vi mærkede efter kunne vi godt mærke, at der var knald på vores arbejdsliv og at vi trængte til noget ro - og at komme tættere på naturen, siger hun.

Alle tre havde de blod på tanden. Der skulle ske noget nyt, og da Solbjørk og Ann-Sofie deler Albertines passion for mad og bagning, var valget nemt.

For Albertine Nordby Rasmussen havde drømmen om et bageri spiret i baghovedet i mange år. Hun er vokset op på Anholt, hvor hun blandt andet har arbejdet i Dagli'Brugsens bake-off-afdeling. - Jeg kan godt lide at lave mad og at bage, og jeg kan godt lide at stå tidligt op, griner hun. Derfor var det oplagt for Albertine at starte et mikrobageri med sine to veninder. Foto: Valdemar Ren

Ann-Sofie, Albertine og Solbjørk ansøgte om ø-støtte, der er et lån, der gives til initiativer og projekter på landets øer. Pengene brugte de til at sætte det hvide skur på Albertine Nordby Rasmussens forældres grund i stand.

- For mig er det vigtigt at sige, at vi ikke er kommet med en kæmpe pose guld. Vi havde en drøm om at skabe noget sammen, og en drøm om et bageri, med enkle produkter, hvor alt er lavet fra bunden. Der var folk, der troede på den idé, og det var meget rørende, siger hun.

Der blev arbejdet i døgndrift med hjælp fra familie og venner.

- Selvom der var potentiale i baghuset, vil jeg også sige, at det var fuldstændig faldefærdigt, så det skulle have den store tur, siger Albertine Nordby Rasmussen og fortsætter:

- Når man er på en ø, er byggemarkedet ikke rundt om hjørnet. Alt skal tænkes igennem og planlægges ned i mindste detalje. Men vi smøgede ærmerne op og slæbte murbrokker og væltede vægge som aldrig før.

De tre veninder og Anholt Bageri & Gartneri

Albertine Nordby Rasmussen er 26 år og født og opvokset på Anholt. Til daglig læser hun til jordemoder. Det er hendes forældres hus, bageriet er indrettet i.

Solbjørk Buch, 25 år, og Ann-Sofie Antonsen, 29 år, arbejder fuldtid på Anholt Bageri og Gartneri. Efter sommerferie er planen, at de også skal studere i København.

De tre veninder flyttede i starten af 2021 fra København til Anholt for at bygge og åbne et mikrobageri. Desuden har de overtaget driften af Anholt Gartneri, der ligger mellem byen og havnen og har eksisteret i over 25 år.

Albertine, Ann-Sofie og Solbjørk har sammen en gårdbutik, en morgenmads- og frokostcafé samt to nyttehaver, hvor de dyrker grøntsager, krydderurter og spiselige blomster samt blomster til buketter.

Bageriet og gartneriet har åbent til påske og derfra fra en gang i midten af maj til efteråret. De præcise åbningstider svinger meget. I sommerferien er der som udgangspunkt åbent begge steder hver dag, men det er altid en god idé at orientere sig på Anholt Bageri & Gartneris facebookside eller instagramprofil, hvor de informerer om åbningsdage og -tider.

I sommeren 2021 kunne de tre veninder endelig åbne deres bageri. Hver morgen står de op klokken 04 for at blive klar til åbning få timer senere. Der bliver bagt surdejsboller og rugbrød, foldet kanelsnurrer og lavet sandwich.

- Meget af det, vi ved i dag, har vi lært undervejs. Google har virkelig været vores ven, lyder det samstemmende fra de tre veninder.

- Vi prøver os frem

Udover bageriet, driver Albertine Nordby Rasmussen, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch også øens gartneri, der har eksisteret i over 25 år.

Her har de etableret en morgenmads- og frokostcafé med fokus på lokale råvarer og vegetariske retter. Desuden har de en gårdbutik, hvor de blandt andet sælger brød og kager fra bageriet samt produkter fra nogle af deres lokale samarbejdspartnere.

- Generelt prøver vi os lidt frem - både i gartneriet og i bageriet. Det handler om, hvad der fungerer for os, og hvad vi synes er sjovt at lave. Men så længe det er noget, vi selv kan lide, så er vi alle tre overbeviste om, at det er noget vi kan sælge, for så kan vi stå inde for det, lyder det samstemmende fra de tre veninder.

Efter en lang dag med gang i den, cykler Albertine, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk hjem. De har blandt andet smurt sandwich, bagt kage, arrangeret kaffebord og leveret blomster i forbindelse med dronning Margrethes besøg på Anholt i starten af juni. - Det var virkelig en god dag, men om aftenen sad vi også tilbage og tænkte "wow, hvad skete der lige?" Det havde været så overvældende, og det var først der, det rigtig gik op for os, hvor vildt det egentligt var, siger Albertine Nordby Rasmussen. Privatfoto

Det sidste år har der været run på, og både turister og lokale har lagt vejen forbi både gartneriet og bageriet.

På Anholt er der masser af liv om sommeren, og det har Ann-Sofie, Albertine og Solbjørk i den grad mærket. De har knoklet i døgndrift nærmest, og langet stakkevis af rugbrød, kager og surdejsboller over disken.

I tiden efter de åbnede - og lige siden - har de tre veninder oplevet en bølge af ros, efterspørgsel og opbakning. Både fra dem, der bor på øen, og fra alle turisterne.

- Det har været virkelig dejligt og meget overvældende - på den gode måde, siger Albertine Nordby Rasmussen.

Mange nye venner

Beliggende i Kattegat, en sejltur på tre timer fra Grenaa, kan man argumentere for, at de tre veninder lever en isoleret tilværelse. Væk fra venner og det, de kender i København.

Sådan ser de tre veninder ikke på det.

For det første har de hinanden, og for det andet har de alle tre oplevet, hvordan deres netværk på øen er vokset.

- Vi er jo vant til at have en omgangskreds der ligner os selv. Der har nogenlunde de samme interesser, den samme alder og som er det samme sted i livet som vi er. På Anholt har vi alle fået venner, der er ældre, har andre interesser og er andre steder i livet. Det er prisværdigt at opleve, og de venner havde vi ikke fået, hvis vi ikke har flyttet hertil, siger Albertine Nordby Rasmussen.

Albertine, Ann-Sofie og Solbjørk opdagede efter en sommer med gang i den, men også med tid til at bade, slappe af og løbe ture, at de godt kunne kombinere livet i København med livet på Anholt. Derfor har de også brugt en del af vinteren på fastlandet.

- Vi har jo stadig vores netværk, vores venner, kærester og for de andres vedkommende familie i København. Så derfor betyder byen meget for os, siger Albertine Nordby Rasmussen.

Alle tre veninder ser det som en vigtig balance, hvor de får noget fra begge verdener.

- Alle steder har hver deres kvaliteter og noget, de kan. I København har jeg mange af mine venner, der er et pulserende byliv og masser af kultur. På Anholt kommer jeg ned i tempo. Jeg kommer her for at finde ro og være i naturen. Men det er vigtigt at sige, at det ene ikke udelukker det andet, siger Albertine Nordby Rasmussen og fortsætter:

- Jeg ser det som en vippe, hvor jeg kan stille mig der, hvor jeg har brug for at være lige nu.

Alle tre veninder understreger, at de er glade for at have den mulighed.

- For mange, inklusiv os, er det en proces at finde ud af, hvad der skal ske nu, og i hvilken rækkefølge. Man skal finde selv sig, og finde ud af, hvad man skal. Men sådan tror jeg, det er for mange i 20'erne, siger Albertine Nordby Rasmussen og de to andre bakker hende op.

Da dronning Margrethe i starten af juni lagde vejen forbi Anholt, var det Anholt Bageri og Gartneri, som de tre veninder driver sammen, der stod for blomsterne. Både de store opsætninger i blomsterkasserne, som tog imod dronningen, og den buket, hun fik overleveret ved ankomsten. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Og så er de tre veninder hurtigt blevet en del af øen, hvor der bor under 150 fastboende.

Opbakning og søde mennesker har de mødt meget og mange af. Men med deres egne ord har de også aktivt taget del i at blive en del af lokalsamfundet.

- Vi er kommet som dem, vi er, og har sagt "her er vi, og det her vil vi". Vi hjælper gerne til, og vi deler gerne ud af den erfaring, vi har fået. Omvendt oplever vi også, at andre er villige til at del ud af deres erfaring. Det er enormt vigtigt og virkelig fedt, siger Albertine Nordby Rasmussen.

De tre veninder oplever, at deres venskab er vokset og blevet stærkere i processen med først at ombygge et gammelt baghus til bageri og siden drive det sammen med Anholt Gartneri. I midten - med hatten - står Albertine Nordby Rasmussen, til venstre for hende Ann-Sofie Antonsen og til højre Solbjørk Buch. Foto: Valdemar Ren

Har de tre veninder så fået mindre travlt?

Ikke rigtig. Nok snarere tværtimod, lyder det fra en grinende Albertine Nordby Rasmussen.

- Men pludselig betyder travlheden ikke så meget, for vi kan selv bestemme. Det er os, der har valgt at have travlt, og vi nyder det, vi laver.

Hvad fremtiden byder på, er de tre veninder ikke helt sikre på. Men sådan skal det også helst være.

Det sidste halve år har Albertine Nordby Rasmussen boet på Fanø, hvor hun har læst til jordemoder. Efter planen starter Solbjørk Buch og Ann-Sofie Antonsen også på studie efter sommerferien.

- Det er vigtigt, at det føles godt, og vi bliver ved så længe, det gør det. Hvis vi skulle holde åbent på Anholt hele året rundt, ville det også kræve noget andet. Og det ville være svært, for efterspørgslen er ikke til det henover vinteren, siger Albertine Nordby Rasmussen og fortsætter:

- Vi har en passion for at lave mad, bage, drive virksomhed og udvikle os. Derfor har vi henover vinteren også ad flere omgange lavet pop-up-arrangementer i Aarhus og København. På den måde kan vi også udvikle vores virksomhed.

De tre veninder har hele tiden haft i baghovedet, at de på et tidspunkt skulle begynde at studere. Derfor bor de heller ikke længere på Anholt.

- Men vi har bestemt ikke tænkt os at udelukke Anholt. Vi vil være her i det omfang, det kan lade sig gøre. Og vi bliver ved, så længe vi brænder for det, lyder det fra de tre veninder.

Spar Konge på havnen har åben i sommerhalvåret. Det giver Karen Konge, der har butikken, mulighed for at holde fri hele vinteren. - Selvom jeg arbejder meget i sommerperioden, så har jeg en personlig frihed, jeg aldrig har oplevet før, siger hun. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Karen Konge driver butik på Anholt: - Selvom jeg har travlt, oplever jeg en ro og frihed, jeg ikke har prøvet tidligere

Anholt summer af liv og turister i sommerhalvåret - til gengæld er der stille om vinteren. Det ved Karen Konge, der har boet på øen siden 2009, om nogen. Hun driver dagligvareforretningen Spar Konge på havnen, og den holder kun åbent fra 1. marts til 1. november. På den måde oplever Karen også at have tid og ro til noget af alt det, hun godt kan lide.

Hun har også sat sit præg på butikken, der udover at forhandle kød, æg, mælk og smør, sælger kunsthåndværk og minder om Anholt. For Karen Konge er det vigtigt, at butikken prøver at bidrage mindre til den "køb og smid væk"-kultur som ifølge Karen hersker mange steder. Derfor finder man minder i form af t-shirts, bøllehatte og muleposer - der forhåbentligt kan bringe glæde længe.

I 2009 flyttede Karen Konge til Anholt og blev brugsuddeler i øens brugs. På Anholt oplever hun, at der er ro og højt til loftet. I dag bestyrer hun en anden dagligvareforretning, hvor hun giver den gas i sommerhalvåret - til gengæld kan hun holde fri hele vinteren. - Der har jeg tid til at lave alt det, jeg også godt kan lide. Den afveksling sætter jeg stor pris på, siger hun.

Dagens færge har netop lagt til i havnen på Anholt. Området summer af liv og aktivitet.

Ved det ene bord- og bænkesæt foran købmanden Spar Konge sidder fire ældre med cykelhjelmene på bordet og en øl foran sig. Det er lidt tidligt på sæsonen, men de har besluttet sig for at tage til øen før resten af turisterne gør det samme. Den ene hilser på købmandens ejer og bestyrer, Karen Konge, der kort efter haster ind i butikken.

Der er travlt, for selvom Karen Konge har flere ansatte, kan hun også godt lide selv at have føling med tingene i den lille butik.

- Her møder jeg kunderne, får en sludder for en sladder og kan følge med i, hvordan det går. Det passer mig godt, siger hun.

Karen Konge kom til øen i 2009. Hun var netop blevet skilt fra sin mand, som hun havde et større firma sammen med.

- Her på øen er der ro. Og det var tilpas langt væk fra min eksmand. Vandet adskilte os, så han kunne ikke komme og sige, at nu var det min tur til at ordne dit og dat, siger hun med et grin.

I Spar Konge kan man få en flaske lokal gin med hjem. Anholt Gin produceres - selvsagt - på Anholt af Jakob Kjærgaard, der bor på øen, og Thøger Dixgaard. Hvert år i uge 42 inviterer de folk til øen for at deltage i "plukkeugen", hvor der plukkes friske enebær, der skal bruges i produktionen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Tidligere i sit arbejdsliv har Karen Konge også været vant til at arbejdet meget som indkøber og planlægger ved Esko.

- Jeg trængte til at slappe af. Komme helt ned i gear og bruge mindre tid på at arbejde, fortæller Karen Konge, der så alligevel ikke kunne holde sig helt fra at arbejde.

I stedet blev hun brugsuddeler i Dagli'Brugsen på Anholt.

- Det var noget helt andet end det, jeg kom fra. Men jeg havde travlt på en anden måde, og samtidig foregik det på den her ø, som jeg synes er skøn at bo på. Det gav mig ro, siger Karen Konge.

I 2019 overtog hun dagligvarebutikken på havnen - den, der i dag hedder Spar Konge. I et år havde hun begge butikker med ansvar for medarbejdere, indkøb og afvikling af dagligdagen i dem begge.

- Det var alt, alt for meget. Det måtte jeg bare sande, siger Karen Konge der i perioden stort set aldrig havde fri.

- Jeg valgte at sige farvel til Dagli'Brugsen, for jeg tænkte, at det var tid til noget andet. Jeg havde arbejdet som brugsuddeler ti år det samme sted. Og jeg trængte også til at trappe ned og arbejde noget mindre, fortæller hun.

I Karen Konges butik forhandles også kunsthåndværk, som eksempelvis keramik fra Ida Høstrup Studio. For Karen er det vigtigt ikke at bidrage til "køb og smid væk"-kulturen, og derfor finder man mange langtidsholdbare minder i butikken. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I dag arbejder Karen Konge fra 1. marts, når sæsonen begynder og Spar Konge åbner, til 1. november, når sæsonen går på hæld og butikken lukker.

- I den periode får jeg så rigeligt arbejdet nok for et helt år, griner Karen Konge. Men alligevel oplever hun en frihed, som hun ikke mindes at have haft før.

- Jeg har fri i hele vinterhalvåret, og det giver mig en personlig frihed, jeg aldrig har prøvet før. Der har jeg tid til at lave alt det, jeg også godt kan lide. Den afveksling sætter jeg stor pris på, siger Karen Konge og fortsætter:

- Så kan det godt være, at jeg har travlt, men jeg har også en oplevelse af, at have meget frihed.

Vil bidrage med holdbare ting

I Karen Konges butik finder du ikke kun gængse dagligvareprodukter som mælk, smør og sukker. For Karen Konge fungerer butikken også som et sted, hvor turisterne kan få et minde med hjem om Anholt - og hvor de lokale kan få fingrene i noget lækkert kunsthåndværk, en t-shirt eller en mulepose.

- Vi har måske ikke de typiske turistting, men vi prøver også at være bæredygtige. Vi har enkelte magneter og en nøglering, men ellers skal det gerne være ting, der holder i længere tid, siger Karen Konge.

Hun henviser til, at man i dag kan få mange ting, som går i stykker efter få ganges brug - eller som ungerne måske allerede mister interessen for ved hjemkomsten.

- Det er der som sådan ikke noget i vejen med, men vi prøver at bidrage mindre til den "køb og smid væk"-kultur som hersker mange steder, siger hun.

I Spar Konge kan turister og lokale købe minder om Anholt. Men der er forsøgt tænkt i mere holdbare ting, som t-shirts og muleposer. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Karen Konge oplever også, at der kommer mange såkaldt "grønne folk" på Anholt, der efterspørger produkter, som en t-shirt, et stofnet eller en bøllehat, der holder i længere tid - produceret med fokus på bæredygtighed og miljø.

- Derfor prøver vi at have ting, der er mere holdbare. Og gerne ting, der er lavet i samarbejde med folk, der bor på øen eller har en tilknytning hertil, siger Karen Konge.

Eksempelvis kan man købe mundblæste glas fra Anne Flohr, der ofte besøger Anholt med sin familie, og motiverne på butikkens t-shirts og muleposer er tegnet af kunstneren Sort Streg, der også har tegnet etiketten til øens gin.

Ro på Anholt

Beliggende tre timer med færgen fra Grenaa er Anholt på en måde isoleret for omverdenen. Du kan ikke smutte i byggemarkedet rundt om hjørnet, varerne skal sejles ind, og der kan være langt til fastlandet hvis du mangler nye sko.

Det sammenholdt med, at der bor under 150 mennesker fast på øen gør, at Anholt er sit eget samfund. En ting, Karen Konge i høj grad værdsætter.

- Vi kender hinanden alle sammen. Det er klart, at det både er på godt og ondt, men det er klart mest på godt, siger hun.

Karen Konge har boet på Anholt siden 2009. På øen oplever hun en ro og et sammenhold, hun ikke har været vant til tidligere. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Som det er de fleste steder, opstår der også på Anholt små grupper af folk, men alligevel oplever Karen Konge et sammenhold, hun ikke har set andre steder.

- Vi tager os af hinanden og vi hjælper hinanden. Altid, siger hun.

På Anholt finder Karen Konge også en helt særlig ro.

- Der er højt til loftet. Både bogstaveligt, for vi kan kigge op i den uendelige himmel. Men også i overført betydning. Folk er rummelige, siger hun og fortsætter:

- Jeg holder også af, at alt er nært og tæt på. Du skal ikke gå langt for at opleve skøn natur eller havet, men du skal heller ikke gå langt for at møde dine naboer.

En 84-årig mand skød torsdag eftermiddag først sin samlever og en hund, hvorefter han rettede geværet mod sig selv. Alle tre er afgået ved døden. Foto: Presse-fotos.dk

Ældre mand skyder sin samlever, borerig har lagt til i Grenaa Havn og ung mand varetægtsfængslet efter påkørsel

Hver uge samler vi nyhederne fra ugen, der gik i Norddjurs. På den måde kan du nemt og hurtigt få overblik over det, der er sket.

84-årig skyder samlever, hund og sig selv

Politiet blev kaldt ud til adressen i Glesborg torsdag eftermiddag. Foto: Presse-fotos.dk

En 84-årig mand, bosat i Glesborg, har torsdag skudt sin 78-årige samlever og en hund. Derefter skød han sig selv.

Alle tre er afgået ved døden.

Politiet har arbejdet på adressen hele natten, og pressemedarbejder Jakob Christiansen fra Østjyllands Politi oplyser, at politiet blev kaldt ud til adressen i Glesborg torsdag eftermiddag med en melding om, at der var to, der var fundet døde.

Politiet fandt ved ankomst til huset et gevær på stedet.

Den nuværende teori er, at manden først skød sin partner og hunden, hvorefter han rettede geværet mod sig selv.

Verdens største borerig ligger nu i Grenaa Havn

Boreriggen, der for de næste tre måneder ligger i Grenaa Havn, er næsten 200 meter høj. Den er desuden en af verdens største borerigge. Foto: Anders Tilsted

Maersk Invincible, der er verdens største borerig, blev torsdag i sidste uge slæbt ind i Grenaa Havn.

Her skal boreriggen de næsten tre måneder gennemgå et stort femårs-tjek, der er et slags syn for borerigge.

Boreriggen kommer formentligt også til at betyde noget godt for lokalsamfundet. For der kommer specialister til byen, der skal bo på områdets hoteller og spise mad på restauranterne, og der er også lokale håndværksvirksomheder, der kommer til at yde en indsats.

Boreriggen kommer fra et oliefelt ved Norge og skal tilbage til Norge, når man er godt i mål med femårs-tjekket.

TV2 Østjylland har været på besøg på boreriggen, der blandt andet rummer 180 sengepladser, en biograf og et fitnesscenter.

90-årig død efter påkørsel i fodgængerfelt

En 90-årig kvinde er fredag død i en trafikulykke.

Det oplyser Østjyllands Politi til Randers Amtsavis.

Kvinden blev kørt ned, da hun var ved at krydse et fodgængerfelt på Søndergade i Grenaa omkring klokken 12.19 fredag middag.

Den 44-årige mand, der kørte bilen, er blevet anholdt og sigtet i sagen. Hvad sigtelsen præcist lyder på, ønsker politiet ikke at oplyse, mens de nærmere omstændigheder omkring ulykken stadig er uklare.

Manden skal have taget en blodprøve for at klarlægge, om han var påvirket på ulykkestidspunktet. Det er normalt i denne slags sager, understreger politiet overfor Randers Amtsavis.

En bilinspektør blev efter ulykken tilkaldt for at klarlægge selve hændelsesforløbet i forbindelse med ulykken. 

Kvindens pårørende er underrettet.

Besætning var netop kørt hjem på weekend - så kæntrede skib i Bønnerup Havn

Et uddybningsfartøj, der lå ved havnen i Bønnerup, kæntrede torsdag eftermiddag.

Det skriver Randers Amtsavis.

Henriette Sand, som skibet hedder, var hyret til at grave sand ud af indsejlingen i havnen.

Skibet ankom onsdag og påbegyndte straks arbejdet med at grave sand op fra bunden. En manøvre, der skal foretages med et par års mellemrum, da indsejlingen ellers sander til.

Midt på eftermiddagen torsdag stoppede skibet sit arbejde og lagde til kajen, hvorefter de to besætningsmedlemmer kørte hjem for at holde weekend.

Kort tid efter kæntrede skibet så. Hvad der har foretaget kæntringen, vides umiddelbart ikke.

- Det er set før, at netop den type fartøjer er kæntret, fordi de er blevet forkert lastet, men jeg mener slet ikke, de har lastet det sand, de har gravet op. Normalt vil de bare kaste det ud i det område, hvor vi har permanent tilladelse til at flytte det hen, siger Lars Mohr, driftschef for havnen, til Randers Amtsavis.

Ung mand varetægtsfængslet efter at have kørt en anden mand ned i bil

En Volvo S60 er, hvis man bruger den på en bestemt måde, også et våben. Det må en 22-årig mand fra Grenaa sande efter et grundlovsforhør ved Retten i Randers mandag.

Det skriver Randers Amtsavis.

Manden blev fængslet i fire uger sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 245. Den handler om kvalificeret vold, fordi den 22-årige brugte sin bil som værktøj til at skade en anden, lyder sigtelsen.

Ifølge vagtchef Chris Mose fra Østjyllands Politi tog hændelsen sit udspring omkring en gruppe unge mennesker, der natten til søndag af uvis årsag var oppe at toppes.

- Der er så én, der topper det op ved at køre en anden ned med en Volvo S60, siger Chris Mose til avisen.

Påkørslen skete i Østergade. Den ramte slap med knubs og en mindre hjernerystelse, oplyser politiet.

10 steder på Djursland, hvor det bliver nemmere at låne til boligen

Folketinget har i denne uge vedtaget en lov, der giver mulighed for at få staten til at garantere for boliglån i en række udvalgte områder - områder, hvor det ellers kan være svært at få realkredit- og pengeinstitutter til at låne dig penge.

I følgende 10 byer på Djursland bliver det de næste tre år nemmere at købe drømmeboligen, da det vil være muligt at få staten til at garantere for dele af et eventuelt boliglån:

  • Vivild
  • Grenaa
  • Kolind
  • Trustrup
  • Nimtofte
  • Glesborg
  • Ørum Djurs
  • Anholt
  • Ørsted
  • Allingåbro

Med den nye lov håber man at stoppe affolkningen i landdistrikterne. Med loven bliver det forhåbentligt muligt for familier, der gerne vil bo i de pågældende byer, men hidtil ikke har kunne låne pengene, at slå sig ned hvor de ønsker.

Du kan læse mere om nyheden på Randers Amtsavis.

Kulturhuset Pavillonen styrker bestyrelsen

Kulturhuset Pavillonen har for nylig styrket dens bestyrelse.

Det oplyser leder af Pavillonen, Jesper Jul, i en pressemeddelelse.

Der er dermed valgt tre nye medlemmer til Pavillonens bestyrelse: Christopher F. Husum, sponsorvalgt for Zacher Advokater, Thomas Svenstrup, sponsorvalgt for Danguitar og Jens Reckweg, foreningsvalgt for Grenaa Amatørteater.

Christopher F. Husum har igennem mange år været en glad bruger af Pavillonen. Han vil i bestyrelsen være med til at videreudvikle Pavillonen, både som kulturinteresseret og advokat, så der også fremadrettet er et mangfoldigt lokalt kulturudbud.

Thomas Svenstrup er ejerleder i DanGuitar.dk, Dan Music Partner og Drum Limousine. Han har i 20 år solgt musikinstrumenter, lyd og lys via webshop, fysisk butik og engrossalg. Han spiller selv guitar og brænder for at udvikle det lokale musikudbud.

Jens Reckweg har tidligere repræsenteret Djurslands Bank i Pavillonens bestyrelse. Han har solide kompetencer fra foreningslivet, bestyrelsesarbejde og økonomi. Har altid haft en stor interesse for kultur, fra klassisk musik til pop og rock, og over til teater og kunst.

Desuden tæller bestyrelsen Tove Ingerslev, sponsorvalgt for Viden Djurs, Lars Østergaard, foreningsvalgt for VUC Djursland, Lars Chalmer Rasmussen (næstformand), sponsorvalgt for Mercatus A/S, Sune Kurdahl (formand), foreningsvalgt for Grenaa Gymnasium, samt Janine Kannegaard Lundager og Bo Lindballe, som begge er udpeget af kommunalbestyrelsen.