Albertine, Ann-Sofie og Solbjørk sagde farvel og tak til travlheden i hovedstaden: I dag driver de succesfuldt bageri på Anholt
Hverdagen var travl, fyldt med arbejde, venner, tilbud, familie og aktiviteter. Selvom de nød det, kunne de tre veninder Albertine Nordby Rasmussen, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch også mærke, at de drømte om ro. Om plads til selv at bestemme og plads til at dyrke passionen for at bage og lave mad.
Derfor flyttede de i starten af 2021 til Anholt for at bygge og drive et mikrobageri på øen, hvor Albertine er vokset op. Siden har de tre veninder også overtaget driften af Anholts gartneri.
De har ikke fået mindre travlt, men de har fået en hverdag, hvor de selv bestemmer. Og så har de fundet ud af, at man godt kan kombinere byens puls og liv med Anholts ro og den smukke natur.
For godt halvandet år siden skiftede Albertine Nordby Rasmussen, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch hovedstadens travle hverdag ud med Anholts ro og skønne natur.
Et halvt år inden - i sommeren 2020 - havde de tre veninder været på ferie på Anholt sammen. Her er Albertine vokset op, og hun havde taget Ann-Sofie og Solbjørk med til øen for at de kunne få en kort pause fra larmen i hovedstaden.
Albertine Nordby RasmussenDa vi mærkede efter kunne vi godt mærke, at der var knald på vores arbejdsliv og at vi trængte til noget ro - og at komme tættere på naturen
De tre veninder kender hinanden fra virksomheden Grød, hvor de alle har arbejdet som butiksledere.
På stranden talte de om, hvor dejligt det var på øen og hvor skønt det kunne være, at bo der. Men i det øjeblik kunne de ikke finde på en undskyldning for at flytte til øen.
I mange år havde Albertine Nordby Rasmussen drømt om at skabe sit eget bageri, hvor hun kunne udleve sin passion for mad, og da Ann-Sofie Antonsen henover en pastaret senere på året foreslog, at de flyttede til Anholt, var Albertine hurtig til at springe med på idéen.
- Jeg har altid tænkt, at der manglede et bageri på øen. Vi har den lokale brugs, som sælger bake-off, men der manglede et alternativ til det, siger Albertine Nordby Rasmussen og fortsætter:
- Jeg elsker Anholt, og gennem hele min opvækst har jeg oplevet, hvilke muligheder der er på øen for at skabe noget.
Albertine Nordby Rasmussen har altid lavet meget mad og bagt meget sammen med sin mor, og derfor havde drømmen om et bageri også spiret længe i hendes hoved.
- Det skulle være et sted, hvor brødet er bagt med kærlighed og ordentlige råvarer, siger hun.
På hendes forældres grund stod et ældre baghus, og i hovedet begyndt Albertine straks at forestille sig, hvordan de tre veninder kunne sætte skuret i stand og i stedet indrette et såkaldt mikrobageri.
Et arbejdsliv med gang i den
De tre veninder var i efteråret 2020 Albertines ord "mætte af livet i København".
- Der var altid gang i den. Vi kunne få fri fra en lang vagt og tage direkte i byen eller ud med nogle venner. Da vi mærkede efter kunne vi godt mærke, at der var knald på vores arbejdsliv og at vi trængte til noget ro - og at komme tættere på naturen, siger hun.
Alle tre havde de blod på tanden. Der skulle ske noget nyt, og da Solbjørk og Ann-Sofie deler Albertines passion for mad og bagning, var valget nemt.
Ann-Sofie, Albertine og Solbjørk ansøgte om ø-støtte, der er et lån, der gives til initiativer og projekter på landets øer. Pengene brugte de til at sætte det hvide skur på Albertine Nordby Rasmussens forældres grund i stand.
- For mig er det vigtigt at sige, at vi ikke er kommet med en kæmpe pose guld. Vi havde en drøm om at skabe noget sammen, og en drøm om et bageri, med enkle produkter, hvor alt er lavet fra bunden. Der var folk, der troede på den idé, og det var meget rørende, siger hun.
Der blev arbejdet i døgndrift med hjælp fra familie og venner.
- Selvom der var potentiale i baghuset, vil jeg også sige, at det var fuldstændig faldefærdigt, så det skulle have den store tur, siger Albertine Nordby Rasmussen og fortsætter:
- Når man er på en ø, er byggemarkedet ikke rundt om hjørnet. Alt skal tænkes igennem og planlægges ned i mindste detalje. Men vi smøgede ærmerne op og slæbte murbrokker og væltede vægge som aldrig før.
De tre veninder og Anholt Bageri & Gartneri
Albertine Nordby Rasmussen er 26 år og født og opvokset på Anholt. Til daglig læser hun til jordemoder. Det er hendes forældres hus, bageriet er indrettet i.
Solbjørk Buch, 25 år, og Ann-Sofie Antonsen, 29 år, arbejder fuldtid på Anholt Bageri og Gartneri. Efter sommerferie er planen, at de også skal studere i København.
De tre veninder flyttede i starten af 2021 fra København til Anholt for at bygge og åbne et mikrobageri. Desuden har de overtaget driften af Anholt Gartneri, der ligger mellem byen og havnen og har eksisteret i over 25 år.
Albertine, Ann-Sofie og Solbjørk har sammen en gårdbutik, en morgenmads- og frokostcafé samt to nyttehaver, hvor de dyrker grøntsager, krydderurter og spiselige blomster samt blomster til buketter.
Bageriet og gartneriet har åbent til påske og derfra fra en gang i midten af maj til efteråret. De præcise åbningstider svinger meget. I sommerferien er der som udgangspunkt åbent begge steder hver dag, men det er altid en god idé at orientere sig på Anholt Bageri & Gartneris facebookside eller instagramprofil, hvor de informerer om åbningsdage og -tider.
I sommeren 2021 kunne de tre veninder endelig åbne deres bageri. Hver morgen står de op klokken 04 for at blive klar til åbning få timer senere. Der bliver bagt surdejsboller og rugbrød, foldet kanelsnurrer og lavet sandwich.
- Meget af det, vi ved i dag, har vi lært undervejs. Google har virkelig været vores ven, lyder det samstemmende fra de tre veninder.
- Vi prøver os frem
Udover bageriet, driver Albertine Nordby Rasmussen, Ann-Sofie Antonsen og Solbjørk Buch også øens gartneri, der har eksisteret i over 25 år.
Her har de etableret en morgenmads- og frokostcafé med fokus på lokale råvarer og vegetariske retter. Desuden har de en gårdbutik, hvor de blandt andet sælger brød og kager fra bageriet samt produkter fra nogle af deres lokale samarbejdspartnere.
- Generelt prøver vi os lidt frem - både i gartneriet og i bageriet. Det handler om, hvad der fungerer for os, og hvad vi synes er sjovt at lave. Men så længe det er noget, vi selv kan lide, så er vi alle tre overbeviste om, at det er noget vi kan sælge, for så kan vi stå inde for det, lyder det samstemmende fra de tre veninder.
Det sidste år har der været run på, og både turister og lokale har lagt vejen forbi både gartneriet og bageriet.
På Anholt er der masser af liv om sommeren, og det har Ann-Sofie, Albertine og Solbjørk i den grad mærket. De har knoklet i døgndrift nærmest, og langet stakkevis af rugbrød, kager og surdejsboller over disken.
I tiden efter de åbnede - og lige siden - har de tre veninder oplevet en bølge af ros, efterspørgsel og opbakning. Både fra dem, der bor på øen, og fra alle turisterne.
- Det har været virkelig dejligt og meget overvældende - på den gode måde, siger Albertine Nordby Rasmussen.
Mange nye venner
Beliggende i Kattegat, en sejltur på tre timer fra Grenaa, kan man argumentere for, at de tre veninder lever en isoleret tilværelse. Væk fra venner og det, de kender i København.
Sådan ser de tre veninder ikke på det.
For det første har de hinanden, og for det andet har de alle tre oplevet, hvordan deres netværk på øen er vokset.
- Vi er jo vant til at have en omgangskreds der ligner os selv. Der har nogenlunde de samme interesser, den samme alder og som er det samme sted i livet som vi er. På Anholt har vi alle fået venner, der er ældre, har andre interesser og er andre steder i livet. Det er prisværdigt at opleve, og de venner havde vi ikke fået, hvis vi ikke har flyttet hertil, siger Albertine Nordby Rasmussen.
Albertine, Ann-Sofie og Solbjørk opdagede efter en sommer med gang i den, men også med tid til at bade, slappe af og løbe ture, at de godt kunne kombinere livet i København med livet på Anholt. Derfor har de også brugt en del af vinteren på fastlandet.
- Vi har jo stadig vores netværk, vores venner, kærester og for de andres vedkommende familie i København. Så derfor betyder byen meget for os, siger Albertine Nordby Rasmussen.
Alle tre veninder ser det som en vigtig balance, hvor de får noget fra begge verdener.
- Alle steder har hver deres kvaliteter og noget, de kan. I København har jeg mange af mine venner, der er et pulserende byliv og masser af kultur. På Anholt kommer jeg ned i tempo. Jeg kommer her for at finde ro og være i naturen. Men det er vigtigt at sige, at det ene ikke udelukker det andet, siger Albertine Nordby Rasmussen og fortsætter:
- Jeg ser det som en vippe, hvor jeg kan stille mig der, hvor jeg har brug for at være lige nu.
Alle tre veninder understreger, at de er glade for at have den mulighed.
- For mange, inklusiv os, er det en proces at finde ud af, hvad der skal ske nu, og i hvilken rækkefølge. Man skal finde selv sig, og finde ud af, hvad man skal. Men sådan tror jeg, det er for mange i 20'erne, siger Albertine Nordby Rasmussen og de to andre bakker hende op.
Og så er de tre veninder hurtigt blevet en del af øen, hvor der bor under 150 fastboende.
Opbakning og søde mennesker har de mødt meget og mange af. Men med deres egne ord har de også aktivt taget del i at blive en del af lokalsamfundet.
- Vi er kommet som dem, vi er, og har sagt "her er vi, og det her vil vi". Vi hjælper gerne til, og vi deler gerne ud af den erfaring, vi har fået. Omvendt oplever vi også, at andre er villige til at del ud af deres erfaring. Det er enormt vigtigt og virkelig fedt, siger Albertine Nordby Rasmussen.
Har de tre veninder så fået mindre travlt?
Ikke rigtig. Nok snarere tværtimod, lyder det fra en grinende Albertine Nordby Rasmussen.
- Men pludselig betyder travlheden ikke så meget, for vi kan selv bestemme. Det er os, der har valgt at have travlt, og vi nyder det, vi laver.
Hvad fremtiden byder på, er de tre veninder ikke helt sikre på. Men sådan skal det også helst være.
Det sidste halve år har Albertine Nordby Rasmussen boet på Fanø, hvor hun har læst til jordemoder. Efter planen starter Solbjørk Buch og Ann-Sofie Antonsen også på studie efter sommerferien.
- Det er vigtigt, at det føles godt, og vi bliver ved så længe, det gør det. Hvis vi skulle holde åbent på Anholt hele året rundt, ville det også kræve noget andet. Og det ville være svært, for efterspørgslen er ikke til det henover vinteren, siger Albertine Nordby Rasmussen og fortsætter:
- Vi har en passion for at lave mad, bage, drive virksomhed og udvikle os. Derfor har vi henover vinteren også ad flere omgange lavet pop-up-arrangementer i Aarhus og København. På den måde kan vi også udvikle vores virksomhed.
De tre veninder har hele tiden haft i baghovedet, at de på et tidspunkt skulle begynde at studere. Derfor bor de heller ikke længere på Anholt.
- Men vi har bestemt ikke tænkt os at udelukke Anholt. Vi vil være her i det omfang, det kan lade sig gøre. Og vi bliver ved, så længe vi brænder for det, lyder det fra de tre veninder.