Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dennis Weigelt er nymodnet jordbæravler ved Fjellerup. Konceptet er pluk selv, og Dennis håber, at folk får en god oplevelse, når de går på rov i marken. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Jordbæravleren fra Fjellerup

Du kender ham måske ikke.

Dennis Weigelt fra Fjellerup.

Men når sommeren er ovre, er der stor sandsynlighed for, at du gør.

I hvert fald hvis du på et tidspunkt kører igennem Fjellerup.

Her har Dennis Weigelt nemlig anlagt en 2.000 kvadratmeter stor pluk selv-jordbærmark sammen med sin hustru, og de står selv bag disken og for den generelle daglige drift.

Allerede på første dag kunne de melde alt udsolgt efter 40 minutter.

På tre dage solgte Dennis mere end 80 kilo jordbær. Dermed tegner jordbærmarken til at blive en succes.

Det glæder Dennis Weigelt, der egentligt startede et bijob som jordbæravler som en form for et eksperiment.

- Både min hustru og jeg arbejder ved siden af, men vi fik lyst til at prøve det af og se, om vi mon synes det var sjovt, siger han.

Det synes de indtil videre. Særligt nu, hvor det værste lugearbejde er overstået.

- Da vi lå i marts og lugede 2.000 kvadratmeter ved håndkraft, synes vi bestemt ikke, at det var sjovt, griner han.

I dagens nyhedsbrev kommer du med til Fjellerup, hvor jeg har talt med Dennis og hørt mere om tankerne bag jordbærmarken.

Fra Fjellerup til Grenaa. Her har kommunalbestyrelsen besluttet, at det gamle kapel ved Grenaa Sundhedshus skal blive stående. De stemte nemlig ja til en ny lokalplan, der blandt andet indebærer, at man ikke må rive kapellet ned.

Til gengæld er der endnu ikke planer for, hvad kapellet så skal bruges til.

Men Region Midtjylland, der ejer kapellet, håber, at kommunen vil enten købe eller overtage bygningen og dermed stå for driften.

Vi bliver i politikkens verden, for et flertal i kommunalbestyrelsen har vendt tomlen op til et tilskud til hjemmepasning. Det betyder, at forældre fremover kan få et tilskud på godt 7.300 kroner per måned for børn under tre år og godt 4.000 kroner per måned for de tre til femårige.

Det kan du læse mere om længere nede, men jeg kan godt afsløre allerede nu, at politikerne bestemt ikke var enige.

Slutteligt får du som altid ugens nyhedsoverblik. Her har jeg forsøgt at samle stort og småt fra ugen der er gået, siden NorddjursLIV sidst landede i din indbakke.

Dagens nyhedsbrev kan man vist godt kalde for en blandet landhandel, men jeg håber, at du vil nyde ordene.

God læselyst :-)

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Dennis Weigelt er nymodnet jordbæravler. Han har det, han kalder en "ret lille" jordbærmark ved Fjellerup, og selvom der ikke har været åbent længe, er der allerede langet næsten 100 kilo jordbær over disken. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Dennis Weigelt har åbent pluk selv-jordbærmark ved Fjellerup: - Det er et eksperiment, for at se om vi også synes, det er sjovt

Ved Fjellerup har Dennis Weigelt og hans hustru Bodil åbnet en pluk selv-jordbærmark. De savnede selv et sted, hvor man kunne plukke sine egne bær, og så ville de gerne give folk den gode oplevelse, de selv havde, da de kom på landet første gang med højt til loftet og åbne vidder.

For Dennis Weigelt var der ikke langt fra tanke til handling, da de første tanker om en jordbærmark på familiens uudnyttede arealer begyndte at spire for et lille år siden. Om ikke andet kunne familien prøve det af og se, om det var noget for dem, blev de enige om.

Vinduet for friskplukkede jordbær er kort. Omkring tre uger efter det første jordbær er modnet og plukket, er det slut. Derfor er det om at nyde jordbærrene, mens de er der, og det ved Dennis Weigelt.

Sammen med sin kone har han for nylig åbnet en jordbærmark ved Fjellerup, hvor de besøgende selv får oplevelsen af at plukke.

- Jordbær smager klart bedst i det øjeblik, de er plukket, og derfor har vi ikke færdige bakker hos os eller til salg hos købmanden, siger Dennis Weigelt.

Til gengæld har de både tidlige og sene jordbærsorter, og det betyder, at sæsonen for friskplukkede jordbær hos dem er fem uger.

- Man kan strække sæsonen yderligere ved eksempelvis at dyrke dem i drivhuse, men vi synes det er mere autentisk at dyrke dem på friland, siger Dennis Weigelt, der drypvander jordbærrene om natten - både fordi det sparer på vandet, men også for at holde saftigheden i bærerne.

Jordbærmarken er på 2.000 kvadratmeter. - Normalt har man som jordbæravler mindst en hektar jordbærmark, og det er klart, at vores derfor er ret lille. Til gengæld kan vi med den nuværende størrelse klare alt arbejdet selv med vores lille traktor og et par hakkejern, forklarer Dennis Weigelt. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Selv er Dennis Weigelt uddannet agronom. Han arbejder i dag ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og er derfor vant til at rådgive landmænd om netop det, han selv har kastet sig ud i.

Jordbærrene ved Nordkystens Pluk Selv er dyrket økologisk, men marken er lavpraktisk for lille til, at det giver mening at få en økologisk certificering.

Idéen til marken fik Dennis Weigelt og hans hustru for et lille års tid siden.

- Vi kan godt lide oplevelsen med selv at gå på rov i markerne, og vores børn synes også, at det er skægt at rende rundt og plukke. Men mest af alt er det et eksperiment for at se, om vi synes det er sjovt, siger Dennis Weigelt.

Samtidig havde de et uudnyttet stykke jord på deres ejendom, som tidligere har været kendt for at lave gode jordbær.

Derfor var det oplagt forklarer han.

Man er velkommen til at medbringe egne spande eller skåle når der skal plukkes, og ellers kan man købe bakker på stedet. Det er Dennis og hans hustru, der selv står bag disken og klarer alt arbejdet. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Selv kommer Dennis Weigelt fra Odder, men familien har i mange år boet i København. For fire år siden flyttede de til Fjellerup hvor de har otte hektar jord. Omkring 0,2 hektar af dem bliver nu brugt til jordbærmark, mens resten rummer blandt andet vinmark, æbletræer, hindbær, stikkelsbær og kirsebær.

- Vi åbnede også pluk selv-marken for at give folk den gode oplevelse af landet, som vi selv havde, da vi kom hertil. Her er højt til loftet og store, åbne vidder, siger Dennis Weigelt.

På marken handler det derfor ikke kun om at plukke selv. Der er mulighed for at købe sodavand, og man kan sidde i området og slappe af, mens ungerne gynger eller leger i naturen.

- På den måde kan folk forhåbentligt få en oplevelse ud af det, hvor de interagerer med naturen og har det rart imens, siger Dennis Weigelt.

Udsolgt på 40 minutter

Sammen med sin hustru er Dennis Weigelt vant til at få gode idéer og de kaster sig tit bare ud i tingene.

- Når man har plantet en jordbærmark, som vi har, kan man høste de næste tre år. Derfor har vi givet os selv tre år, og så kan vi se til den tid, om det var det, eller om vi vil udvide, siger Dennis Weigelt.

Qua sit arbejde havde han viden om særligt økologi, men der var også masser af ting, han ikke vidste det fjerneste om.

- På den måde har det været en stejl læringskurve. Jeg havde eksempelvis rigtig aldrig kørt traktor, og på den bekostning er der da gået nogle jordbærplanter til. Men så må man genplante, og så har man lært noget nyt til næste gang, siger Dennis Weigelt og fortsætter:

- Jeg har også tænkt, at skulle det gå helt galt, så er det god faglig viden, jeg har fået med mig.

Alle skilte på stedet har Dennis og hans kone selv malet med hjælp fra gode venner. Skiltet her fungerer som blikfang på Fjellerup Vest, hvor indgangen til jordbærmarken er. - Vi er heldige med vores placering, for stort set alle kommer kørende ad den vej og får derfor øje på os, siger Dennis Weigelt. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Efter de første åbningsdage virker det dog ikke til, at det er gået galt.

Snarere tværtimod.

Første åbningsdag i sidste uge måtte Nordkystens Pluk Selv melde udsolgt efter 40 minutter.

- Der var plukket 30 kilo jordbær, og det var nok ovenikøbet fem kilo mere end jeg havde tænkt, at der var klar, siger Dennis Weigelt og fortsætter:

- Det var helt vildt. Vi var virkelig overraskede. Første dag regnede det, men alligevel stod folk klar, da vi åbnede.

Bliver jordbærmarken en succes, er Dennis Weigelt frisk på at udvide. -  Havde man spurgt mig i marts, da vi lå og lugede, havde jeg nok sagt nej til at udvide, men lige nu er det rigtig sjovt at være jordbæravler, griner han. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Derfor måtte Dennis og hustruen også vente en ekstra dag på at flere bær var modne, og på anden åbningsdag var resultatet det samme. 25 kilo jordbær solgt på godt 40 minutter.

- Tredje åbningsdag tog det 1,5 time og så var alle de modne bær plukket. Men nu forventer vi, at der bliver flere og flere modne bær om dagen, og derfor kan vi forhåbentligt holde længere åbent, siger Dennis Weigelt.

Hvis man vil gå på rov i jordbærmarken, koster det 10 kroner for børn og 50 kroner for en voksen inklusiv det første kilo jordbær. Herefter er prisen 40 kroner per kilo.

Der holdes åbnet de fleste dage, men det afhænger af, hvor mange bær der er modne. Derfor kan det være en god idé at følge med på Facebook, hvor åbningstiderne meldes ud.

På marken har Dennis Weigelt forskellige jordbærsorter, så sæsonen strækker sig over cirka fem uger. Foto: Emma Ahlgreen Haa
Det gamle kapel ved Grenaa Sundhedshus får lov at blive stående. Hvad der så skal ske med det, det vides endnu ikke. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Kapel ved Grenaa får lov at blive stående: - Det ville være ærgerligt at jævne bygningen med jorden

17 stemmer til ja og 9 stemmer til nej.

Det var resultatet, da kommunalbestyrelsen tirsdag aften skulle stemme om en ny lokalplan for området ved Grenaa Sundhedshus. Et ja til lokalplanen betyder samtidig, at den gamle kapelbygning ikke må rives ned.

Det glæder flere af lokalpolitikerne, der fandt det ærgerligt at rive den - for mange - betydningsfulde bygning ned. Omvendt mente nej-sigerne, at det var dumt at bevare den - særligt fordi, at der ikke forelægger en plan for, hvad der så skal ske med bygningen.

Men det blev altså et ja til at bevare kapelbygningen, og derfor skal Region Midtjylland og kommunen nu finde ud af, hvad der så skal ske med den.

Debatten kom vidt omkring, da kommunalbestyrelsen tirsdag aften skulle tage stilling til, om den gamle kapelbygning i Grenaa skulle bevares eller om regionen må rive den ned.

Det gamle kapel i Grenaa, beliggende ved Grenaa Sundhedshus, får lov at blive stående.

Det besluttede lokalpolitikerne på tirsdagens møde i kommunalbestyrelsen.

I dag er det Region Midtjylland der ejer bygningen, der blev opført i 1922 som et kapel til Grenaa Sygehus.

Efter sygehuset lukkede i 2011, fortsatte bedemændene i byen med at bruge kappellet indtil 2020, hvor det nye kapel på Kejserbækvej stod færdigt.

I september samme år besluttede miljø- og teknikudvalget at nedlægge forbud mod nedrivningen af kapellet og i stedet igangsætte en lokalplan med det formål at bevare kapellet.

Siden har der været debat om den gamle kapelbygning.

På den ene side stod dem, der mente, at det ville være synd at rive bygningen ned. Den var en vigtig del af byens historie, lød et af argumenterne.

På den anden side stod dem, der mente, at det var spild af plads, når nu regionen selv efterspurgte pladsen til parkering.

Tidligere har Region Midtjylland i et skriftligt svar til Norddjurs Kommune skrevet at efter regionens "opfattelse vil en anvendelse af kapel-området til parkering, herunder handicapparkering, være den optimale løsning, jævnfør at de sundhedsprofessionelle lejere og brugerne i Grenaa Sundhedshus efterspørger tætbeliggende p-pladser."

Tirsdag kom der så afklaring på sagen.

På mødet stemte 17 politikere ja til den nye lokalplan, der siger, at kapelbygningen skal bevares, mens 9 stemte nej.

- Fantastisk flot bygning

Det var Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti på ja-siden, mens Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemte nej.

Diana Therese Mikkelsen, tidligere medlem af Dansk Folkeparti og nu løsgænger, var fraværende. Hun har tidligere givet udtryk for, at hun ville stemme nej til en ny lokalplan og dermed ja til at lade regionen rive bygningen ned.

Debatten, der tog 40 minutter, kom vidt omkring. Mens politikerne på ja-siden argumenterede for, at bygningen er flot og bevaringsværdig og at mange har minder om bygningen.

- Ser man på bygningen i sig selv, er det en fantastisk flot bygning. Den er beskrevet som faldefærdig og dyr at lave i stand. Der er sket en dramatisering, også fra regionens side, og det synes jeg er overdrevet. Den skal bevares, og så må vi se, hvad den skal bruges til, for det ville være ærgerligt at jævne den med jorden, sagde Niels Basballe fra Socialdemokratiet.

Niels Basballe (S) er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs og tidligere portør ved Grenaa Sygehus. Han har været stor fortaler for at kapellet fik lov til at blive stående. Arkivfoto: Anders Tilsted

- Bygningen i sig selv er utrolig smuk, og derfor skal vi bevare den. Den kan ikke bygges op igen, når først den er revet ned. Så kan vi altid stille en græsslåmaskine inde i bygningen, for det er sådan set ligegyldigt hvad vi skal bruge den til, sagde Niels Skov Pedersen fra Det Konservative Folkeparti.

På nej-siden mente de til gengæld at bygningen er i forfald, og at det er dumt at bevare den, når der stadig ikke er en plan for den.

- En bygning som et kapel kræver anerkendelse og respekt. Det har jeg forståelse for. Men vi har også et sundhedshus, som vi gerne vil, og regionen har i et høringssvar skrevet, at de vil have parkeringspladser. Vi har ingen planer for bygningen, og derfor synes vi i Venstre, at vi skal spille med på regionens hold, når nu de ønsker ekstra parkeringsplader, sagde Niels Ole Birk fra Venstre.

Niels Ole Birk (V) mener, at man skal føje regionen, når den siger, at der er mere brug for parkeringspladser end en kapelbygnng. Foto: Asbjørn With

- I Liberal Alliance undrer vi os over, hvor vi skal finde pengene til at drive stedet og renovere og ombygge, så vi kan realisere de planer, vi har? Vi går ind i en budgetforhandling som bliver ekstrem stram, og det bliver svært at se, hvor enderne skal mødes, sagde Sebastian Grauert.

Det endte dog med et ja til den ændrede lokalplan, og dermed skal politikerne og regionen finde ud af, hvad bygningen skal bruges til og hvem der skal stå for vedligeholdelsen.

Region Midtjylland har siden tirsdagens møde igen understreget, at de ikke vil bruge hverken penge eller kræfter på at vedligeholde bygningen. Derfor håber de, at kommunen vil overtage kapelbygningen - eventuelt mod betaling - og at det derfor bliver kommunen der får ansvaret for drift og vedligeholdelse.

Mens Stinne Thorsen Kvorning (LA), nederst til venstre, og Ulf Harbo (E) øverst til højre er for hjemmepasning og mener, at kommunen skal give forældrene et tilskud, er Aleksander Myrhøj (SF), nederst til højre, og Bente Hedegaard (S) imod. Alligevel endte det med et flertal til for-siden. Fotos: Emma Ahlgreen Haa og Asbjørn With

Trods splittelse i kommunalbestyrelsen: Snart kan du få tilskud til hjemmepasning

Der var splittelse i kommunalbestyrelsen, da den for nylig skulle tage stilling til, hvorvidt kommunen skal give tilskud til hjemmepasning eller ej. Trods snak frem og tilbage endte det dog med en snævert flertal. 14 stemmer for og 12 stemmer imod.

Dermed kan forældre i kommunen fra 1. januar 2023 få et tilskud på 7.362 kroner per måned for de nul til toårige og 4.067 kroner per måned for de tre til femårige

Kommunens politikere har for nylig vedtaget, at forældre fra 1. januar 2023 kan få tilskud til at passe deres børn hjemme. Tilskuddet, der svarer til 85 procent af, hvad kommunen ellers giver til en institutionsplads, vækker bekymring hos nogle, mens andre glæder sig over det nye tiltag.

Fremover bliver det muligt for forældre i kommunen at passe deres børn hjemme - og få en pose penge af kommunen for det.

Det har kommunalbestyrelsen besluttet på et nyligt møde.

Tilskuddet svarer til 85 procent af de beløb, kommunen ellers giver til en institutionsplads.

Det vil sige 7.362 kroner per måned for de nul til toårige og 4.067 kroner per måned for de tre til femårige.

Indkomsten er skattepligtig.

På kommunalbestyrelsens møde stemte Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige for, mens Socialdemokratiet og SF stemte imod.

Jeg er sikker på, at hvis vi giver tilskud til hjemmepasning, vil det være et plus for kommunen

Jens Kannegaard Lundager, Nye Borgerlige

For formanden for børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs, Aleksander Myrhøj (SF), handler modstanden blandt andet, at han er bekymret for, at det på sigt kommer til at gå udover kommunens dagtilbud.

- Min bekymring går på, om ressourcerne flytter væk fra kommunens dagtilbud, og det kommer til at gå ud over de børn, der går der, siger han.

Desuden er han bekymret for, at de forældre, der vil gøre brug af tilbuddet, er forældre, der i forvejen passer deres børn hjemme.

En måske ikke ubegrundet bekymring.

I de to omegnskommuner, som Norddjurs Kommune inden vedtagelsen af forslaget har rådført sig med, viser erfaringerne nemlig, at en del af de forældre, der nu hjemmepasser sine børn med tilskud, hovedsagligt også hjemmepassede dem førhen uden tilskud.

Det er i henholdsvis Syddjurs Kommune og Randers Kommune, hvor forældre i flere år har kunne få tilskud til pasning af egne børn.

- Det betyder en merudgift for kommunen, og den skal vi finde på børne- og ungdomsområdet, siger Aleksander Myrhøj.

Aleksander Myrhøj og resten af SF stemte imod forslaget. Det er der flere grunde til, men en af dem er, at man risikerer at flytte ressourcerne væk fra kommunens dagtilbud. Foto: Asbjørn With

Beregninger kommunen har fået laver viser, at med en tilskud på 85 procent af det, kommunen ellers ville skulle give til en institutionsplads, vil merudgiften være på 2.343.000 kroner, hvis ingen af børnene tidligere har gået i et andet pasningstilbud.

Beregningen er lavet med udgangspunkt i samme antal børn som i Syddjurs, det vil sige 32 børn.

Hvis 50 procent af børnene tidligere har gået i et andet pasningstilbud, er merudgiften 799.000 kroner.

Stinne Thorsen Kvorning mener at tilskud til hjemmepasning er en del af løsningen når det kommer til det øgede pasningspres der i særligt Auning og Grenaa. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Stinne Thorsen Kvorning (LA) deler ikke umiddelbart Aleksander Myrhøjs bekymring.

- Vi har penge i kommunekassen, og stik imod alle prognoser stiger vores børnetal. Faktisk i en sådan grad, at vi har svært ved at tilbyde god pasning i områderne omkring Grenaa og Auning. Den nye ordning kan tage noget af trykket, siger hun.

Hun understreger, at et tilskud til hjemmepasning ikke er løsningen på alt.

- Men det er klart, at det er en del af løsningen, siger hun.

Stinne Thorsen Kvorning mener, at pengene skal følge barnet og familien, og derfor er det naturligt, at man lader forældrene selv bestemme.

- Det giver dem noget fleksibilitet, og det er klart for mig, at det vil styrke vores kommune, siger hun.

- Det vil give familierne mere fleksibilitet

Forslaget var sidst til behandling i kommunalbestyrelsen i starten af 2021.

Dengang var forslaget først blevet drøftet i børne- og ungdomsudvalget i december 2020.

Her ønskede socialdemokraterne Tom Bytoft, Fritz Birk Sørensen og Allan Gjersbøl Jørgensen samt SF's Mads Nikolajsen ikke, at kommunen skulle yde et kommunalt tilskud til forældre til pasning af egne børn, mens Kristina Hviid (V), Ulf Harbo (EL) og Pia Bjerregaard (DF) ønskede, at sagen blev sendt til behandling i kommunalbestyrelsen.

I byrådssalen var politikerne splittede. Til sidst blev forslaget nedstemt med 15 stemmer til nej-siden og 11 stemmer til ja-siden.

Liberal Alliance, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten stemte for, men Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti stemte imod. Socialdemokratiske Else Søjmark undlod at stemme.

Jeg kan kun undre mig over, at man skal have penge fra kommunen for at gå hjemme med sine børn.

Diana Therese Mikkelsen,Dansk Folkeparti (nu løsgænger)

Dengang lød argumenterne imod blandt andet på, at det ville være et tilbageslag for ligestilling og at det ville skabe manglende socialisering. Flere var også bekymrede for, at det ville være børn af såkaldt sårbare forældre, eksempelvis yngre mødre eller ikke-etnisk danske, der ville vælge ordningen. Det ville risikere at betyde, at børn med sproglige eller andre udfordringer vil gå under radaren.

Omvendt mente ja-sigerne, at det ville give de enkelte familier mere fleksibilitet og at det ville gøre Norddjurs Kommune attraktiv at bosætte sig i.

Nogenlunde samme argumenter var på bordet, da forslaget blev behandlet i maj måned i år.

- Tilskud til hjemmepasning er ikke noget, der gør folk rige, men det giver en fleksibilitet til nogle børn og deres forældre, sagde Ulf Harbo fra Enhedslisten.

Hjemmepasning er en mulighed for at lade forældrene komme tættere på det nære mener Ulf Harbo fra Enhedslisten. Foto: Asbjørn With

I Venstre og Nye Borgerlige er der også enighed om, at det vil styrke kommunen.

- Vi vil gerne være en attraktiv kommune og tiltrække tilflyttere. Jeg er sikker på, at hvis vi giver tilskud til hjemmepasning, vil det være et plus for kommunen, lød det blandt andet fra Jens Kannegaard Lundager fra Nye Borgerlige.

Bente Hedegaard (S) forstår ikke, at tilskuddet til hjemmepasning nødvendigvis skal være på 85 procent. Det er også højere end tilskuddet i omegnskommunerne. Foto: Asbjørn With

- Jeg synes, at vi som kommunen er store i slaget, når vi giver et tilskud på 85 procent. Man kunne give 50 procent og stadig være over det, man giver i Randers, men nej. Det forstår jeg ikke. Det er penge, der kommer til at gå fra andre områder, sagde Bente Hedegaard fra Socialdemokratiet.

Diana Therese Mikkelsen, på det tidspunkt medlem af Dansk Folkeparti, nu løsgænger, mente ikke, at forældre skal have tilskud for at passe deres børn hjemme.

- Jeg kan kun undre mig over, at man skal have penge fra kommunen for at gå hjemme med sine børn. Man er vel sammen med sine børn fordi man har ønsket dem, ikke ud fra et perspektiv om, at man skal betales for at være sammen med dem. Vi vil gerne have folk ud på arbejdsmarkedet, og så nytter det ikke, at vi betaler folk for at gå hjemme og bage surdejsboller, sagde hun.

Alligevel endte hun dog med at stemme for forslaget og dermed blev det 14 stemmer for og 12 stemmer imod.

Ordningen træder i kraft per 1. januar 2023 og skal evalueres om fire år.

Diana Therese Mikkelsen melder sig ud af Dansk Folkeparti og bliver i stedet løsgænger. Her ses hun på valgaftenen i november med Kasper Vindbjerg fra SF. Foto: Anders Tilsted

Dansk Folkeparti ryger ud af kommunalbestyrelsen, Grenaa får ny hjemmeside og boligbyggeri med vandudsigt kan være på vej

Her får du ugens nyhedsoverblik med et udpluk af det, der er sket, siden NorddjursLIV sidst landede i din indbakke.

Diana Therese Mikkelsen melder sig ud af DF - og dermed har partiet ingen plads i kommunalbestyrelsen

Diana Therese Mikkelsen bliver løsgænger i kommunalbestyrelsen frem for medlem af Dansk Folkeparti. Foto: Norddjurs Kommune

Diana Therese Mikkelsen har meldt sig ud af Dansk Folkeparti.

Det skriver hun på sin Facebook-side.

- Indtil videre vil jeg være løsgænger i kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune, hvor jeg fortsat vil arbejde for de danske værdier som handler om at behandle sårbare, mennesker med handicap og socialt udsatte med værdighed, skriver hun i samme ombæring.

Ved kommunalvalget i 2017 fik Dansk Folkeparti tre mandater, men ved seneste kommunalvalg blev det kun til et mandat. Og med Diana Therese Mikkelsens farvel, har Dansk Folkeparti ingen repræsentanter i Norddjurs.

Til TV2 Østjylland siger Diana Therese Mikkelsen, at hun har haft svært ved at finde sit ståsted i det rod, der i øjeblikket sker i Dansk Folkeparti.

- Jeg har mistet rigtig mange gode partikammerater den seneste tid, og nu melder jeg mig også ud, siger hun.

Overfor TV2 Østjylland åbner hun også muligheden for at melde sig ind i Inger Støjbergs nye parti.

- Jeg overvejer kraftigt at melde mig ind i hendes parti. Det gør jeg. Det kræver en dialog med Inger Støjberg. Hvis jeg skal melde mig ind i Støjbergs parti, skal der selvfølgelig være et match. Det tror jeg godt, at der kan være, siger Diana Therese Mikkelsen til TV2 Østjylland.

Ny hjemmeside om Grenaa er gået i luften

Borgmester Kasper Bjerregaard (V) og formand for Erhverv Grenaa, Mette Haase Lindhardt, præsenterer den nye hjemmeside grenaaby.dk, der skal give turister og andre inspiration til deres besøg i Grenaa. Foto: Erhverv Grenaa

I sidste uge lancerede Erhverv Grenaa en ny hjemmeside, der skal profilere Grenaa som en by, der er fantastisk at besøge.

Siden er tiltænkt som inspiration for turister og andre, der kunne have lyst til at besøge Grenaa. På siden Grenaaby.dk kan man derfor finde inspiration til aktiviteter og oplevelser, skjulte perler og gode spisesteder.

Nogle af aktiviteterne er gratis, mens andre koster penge.

Den nye hjemmeside er blevet en realitet med hjælp fra økonomisk støtte fra Norddjurs Kommune.

Undervejs har Erhverv Grenaa fået inputs fra byens forskellige aktører der har har bidraget med idéer til oplevelser. Snittet for hjemmesiden er lagt ved byskiltet og oplevelserne er centreret omkring Grenaa by.

Selv om der har været mange bidragsydere til startindholdet af siden, er det forventningen, at den fortsat skal udvikles.

- Det er ambitionen at vise byen fra sin bedste side, så input til den overordnede præsentation af byen er velkomne, siger Mette Haase Lindhardt, formand for Erhverv Grenaa.

Drømmer du om at bygge tæt på naturen? Masser af byggegrunde til salg i kommunen

Kortet viser de 75 byggegrunde, der er til salg i øjeblikket. 25 flere grunde er på vej. Illustration: Norddjurs Kommune

I øjeblikket er mange byggegrunde til salg i Norddjurs, så drømmer du om at bygge tæt på natur, skov, strand og hav, kan det være svaret.

Mange af stederne kan du ovenikøbet komme rigtig langt for få penge.

Det skriver Randers Amtsavis.

Kommunen har i skrivende stund 75 byggegrunde til salg i 12 byer, og om få uger bliver der sat 25 grunde til salg i Auning.

Den billigste grund er til salg i den lille by Holbæk, hvor du får 813 kvadratmeter grund for 76.000 kroner. Her får du dog ikke havudsigt eller nem adgang til stranden. Til gengæld ligger grunden placeret i flot natur ikke langt fra Randers Fjord.

Det er også muligt at købe en mindre grund fra 100.000 til 150.000 kroner i byer som Vivild, Voldby og Ørum.

På Ørumgårdsvej kan du eksempelvis få fingrene i en grund på mellem 750 og 1.050 kvadratmeter for mellem 99.000 og 125.000 kroner.

De to største byer, Grenaa og Auning, rummer også de dyreste grunde.

Ved Åbyen i Grenaa er der eksempelvis 11 grunde til salg på omkring 200 kvadratmeter hver, som du skal betale mellem 425.000 og 500.000 kroner for.

Rivende udvikling er i gang på Hesselvang - men der er plads til flere butikker

En rivened udvikling er i gang ved Hesselvang i Grenaa. Ejendomsudvikleren Pro Developments er i øjeblikket ved at bygge en mere end 2.000 kvadratmeter stor butik til Harald Nyborg, mens ejendomsudvikleren Innovater har aftaler om at bygge butikker til seks kæder - heriblandt en Elgiganten. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Udviklingen er i fuld gang på Hesselvang i Grenaa.

Som NorddjursLIV tidligere har fortalt, er man i fuld gang med planlægningen af en 2.150 kvadratmeter stor Harald Nyborg-butik, ligesom Elgiganten, Mazizoo og thansen også rykker ind i nærmere fremtid.

Men ejendomsudviklerne understreger, at der stadig er byggegrunde til salg.

Det skriver Randers Amtsavis.

Den ene ejendomsudvikler, Pro Developments, har stadig omkring 11.000 kvadratmeter tilbage af den grund, de har købt. Den anden ejendomsudvikler, Innovater, har cirka 6.000 kvadratmeter grund tilbage.

Hos Pro Developments har man taget aktive metoder i brug, og opsat et fire meter bredt skilt, hvor der står, at man stadig kan blive nabo til Harald Nyborg.

- Der kan komme en person fra en butik eller virksomhed kørende forbi, som ikke lige er opmærksom på, at man kan ligge her, siger Lars Hjuler, medejer og direktør i Pro Developments, til Randers Amtsavis.

Han kan også fortælle, at man er i dialog med en række forskellige aktører, men intet er på plads endnu.

Hos Innovater koncentrer man sig om byggeriet af de butikker, der er sat gang i. Det drejer sig om Elgiganten,  Mazizoo og T. Hansen samt tre butikker, der ikke er sat navn på endnu.

Her tror udviklingschefen, at resten nok skal komme, når først de seks andre butikker står klar.

Boligselskab vil bygge nyt etagebyggeri med vandudsigt i Grenaa

Boligselskabet B45 står bag begge etagebyggerier på billedet. Den til højre er ved at blive bygget, mens beboerne er flyttet ind i bygningen til venstre. I foråret 2024 kan de nye beboere forhåbentligt flytte ind i et tredje boligbyggeri, som B45 har planer om. Foto: Anders Tilsted

Boligselskabet B45 vil gerne bygge et etagebyggeri ved Åbyen i Grenaa.

Det skriver Randers Amtsavis.

Ifølge avisen har boligselskabet planer om at bygge 30 boliger med vandudsigt på omkring 90 kvadratmeter hver. Huslejen bliver i omegen af 7.000 kroner plus forbrug.

I forvejen har B45 to etagebyggerier ved Åbyen med hver 30 boliger.

Det forventes, at det nye byggeri kommer til at ligge ved siden af de to boligbyggerier, men det kommer ikke til at ligne det af udseende.

- Vi forventer at bygge to tårne med 15 boliger i hver, så det får et anderledes udtryk end de to andre byggerier. Hvis tingene klapper, håber vi, at byggeriet kan komme i licitation i begyndelsen af 2023, og at byggeriet kan gå i gang i foråret, siger Anders Lisvad, direktør i B45, til Randers Amtsavis.

B45 går i efteråret for alvor i gang med at lave de store økonomiske beregninger og med at få styr på detaljerne til det tredje etagebyggeri. Men der er lavet aftale om, at hvis alt går som det skal, så køber boligselskabet den 2.000 kvadratmeter store grund af Norddjurs Kommune for lidt over fem millioner kroner.

Aggressiv mand skabte utryghed i Grenaa

En patrulje kørte tidligt onsdag morgen klokken 05.41 til en adresse i Grenaa. Her var der meldinger om, at en mand opførte sig aggressivt og råbte højt, hvilket skabte utryghed blandt flere beboere på stedet.

Det skriver Østjyllands Politi i sin døgnrapport.

Da betjentene kom frem, var den 36-årige mand kørt fra stedet. Efter at have kørt lidt rundt i området, spottede patruljen ham i en bil på Østerbrogade. Her blev han dirigeret ind til siden, og da han virkede kraftigt påvirket af alkohol eller stoffer, bad betjentene ham blæse i et alkometer og medvirke til en narkotest.

Det nægtede den 36-årige. I stedet blev han mere og mere opfarende og voldsom. Til sidst blev den 36-årige anholdt, og selv om han gjorde kraftigt modstand, lykkedes det betjentene at få ham i håndjern.

Den 36-årige blev ifølge politiet blev sigtet for sprit- og narkokørsel og for at lægge hindringer i vejen for politiets arbejde.

100.000 kroner fra tilgængelighedspuljen uddelt til ladcykler, ny belægning og renovering af toiletter

Hvert år uddeler kommunalbestyrelsen gennem handicaprådets tilgængelighedspulje 100.000 kroner til projekter med henblik på at forbedre handicappede borgers adgang til kulturelle-, sports- og fritidsaktiviteter i kommunen.

Nu er der sat navn på de i alt fire projekter, der i 2022 får penge fra puljen.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Det er handicaprådet, der indstillet de fire projekter, der alle får en del i puljen.

Der gives tilskud til de fire følgende projekter:

  • Djurslands Rideklub
  • Vivild Idrætsforening
  • Café Grenaa, KFUM’s sociale arbejde
  • Dronningens Ferieby.

Midlerne skal blandt andet medfinansiere ny belægning ved Djursland Rideklub, så stien til ridehallen og laden bliver mere tilgængelig for kørestolsbrugere.

Vivild Idrætsforening og Café Grenaa fik midler til renovering af indgang og toiletter.

Dronningens Ferieby fik midler til indkøb af ladcykler, som skal give borgere med handicap bedre mulighed for at komme ud i naturen i området.