Dennis Weigelt har åbent pluk selv-jordbærmark ved Fjellerup: - Det er et eksperiment, for at se om vi også synes, det er sjovt
Ved Fjellerup har Dennis Weigelt og hans hustru Bodil åbnet en pluk selv-jordbærmark. De savnede selv et sted, hvor man kunne plukke sine egne bær, og så ville de gerne give folk den gode oplevelse, de selv havde, da de kom på landet første gang med højt til loftet og åbne vidder.
Vinduet for friskplukkede jordbær er kort. Omkring tre uger efter det første jordbær er modnet og plukket, er det slut. Derfor er det om at nyde jordbærrene, mens de er der, og det ved Dennis Weigelt.
Sammen med sin kone har han for nylig åbnet en jordbærmark ved Fjellerup, hvor de besøgende selv får oplevelsen af at plukke.
- Jordbær smager klart bedst i det øjeblik, de er plukket, og derfor har vi ikke færdige bakker hos os eller til salg hos købmanden, siger Dennis Weigelt.
Til gengæld har de både tidlige og sene jordbærsorter, og det betyder, at sæsonen for friskplukkede jordbær hos dem er fem uger.
- Man kan strække sæsonen yderligere ved eksempelvis at dyrke dem i drivhuse, men vi synes det er mere autentisk at dyrke dem på friland, siger Dennis Weigelt, der drypvander jordbærrene om natten - både fordi det sparer på vandet, men også for at holde saftigheden i bærerne.
Selv er Dennis Weigelt uddannet agronom. Han arbejder i dag ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og er derfor vant til at rådgive landmænd om netop det, han selv har kastet sig ud i.
Jordbærrene ved Nordkystens Pluk Selv er dyrket økologisk, men marken er lavpraktisk for lille til, at det giver mening at få en økologisk certificering.
Idéen til marken fik Dennis Weigelt og hans hustru for et lille års tid siden.
- Vi kan godt lide oplevelsen med selv at gå på rov i markerne, og vores børn synes også, at det er skægt at rende rundt og plukke. Men mest af alt er det et eksperiment for at se, om vi synes det er sjovt, siger Dennis Weigelt.
Samtidig havde de et uudnyttet stykke jord på deres ejendom, som tidligere har været kendt for at lave gode jordbær.
Derfor var det oplagt forklarer han.
Selv kommer Dennis Weigelt fra Odder, men familien har i mange år boet i København. For fire år siden flyttede de til Fjellerup hvor de har otte hektar jord. Omkring 0,2 hektar af dem bliver nu brugt til jordbærmark, mens resten rummer blandt andet vinmark, æbletræer, hindbær, stikkelsbær og kirsebær.
- Vi åbnede også pluk selv-marken for at give folk den gode oplevelse af landet, som vi selv havde, da vi kom hertil. Her er højt til loftet og store, åbne vidder, siger Dennis Weigelt.
På marken handler det derfor ikke kun om at plukke selv. Der er mulighed for at købe sodavand, og man kan sidde i området og slappe af, mens ungerne gynger eller leger i naturen.
- På den måde kan folk forhåbentligt få en oplevelse ud af det, hvor de interagerer med naturen og har det rart imens, siger Dennis Weigelt.
Udsolgt på 40 minutter
Sammen med sin hustru er Dennis Weigelt vant til at få gode idéer og de kaster sig tit bare ud i tingene.
- Når man har plantet en jordbærmark, som vi har, kan man høste de næste tre år. Derfor har vi givet os selv tre år, og så kan vi se til den tid, om det var det, eller om vi vil udvide, siger Dennis Weigelt.
Qua sit arbejde havde han viden om særligt økologi, men der var også masser af ting, han ikke vidste det fjerneste om.
- På den måde har det været en stejl læringskurve. Jeg havde eksempelvis rigtig aldrig kørt traktor, og på den bekostning er der da gået nogle jordbærplanter til. Men så må man genplante, og så har man lært noget nyt til næste gang, siger Dennis Weigelt og fortsætter:
- Jeg har også tænkt, at skulle det gå helt galt, så er det god faglig viden, jeg har fået med mig.
Efter de første åbningsdage virker det dog ikke til, at det er gået galt.
Snarere tværtimod.
Første åbningsdag i sidste uge måtte Nordkystens Pluk Selv melde udsolgt efter 40 minutter.
- Der var plukket 30 kilo jordbær, og det var nok ovenikøbet fem kilo mere end jeg havde tænkt, at der var klar, siger Dennis Weigelt og fortsætter:
- Det var helt vildt. Vi var virkelig overraskede. Første dag regnede det, men alligevel stod folk klar, da vi åbnede.
Derfor måtte Dennis og hustruen også vente en ekstra dag på at flere bær var modne, og på anden åbningsdag var resultatet det samme. 25 kilo jordbær solgt på godt 40 minutter.
- Tredje åbningsdag tog det 1,5 time og så var alle de modne bær plukket. Men nu forventer vi, at der bliver flere og flere modne bær om dagen, og derfor kan vi forhåbentligt holde længere åbent, siger Dennis Weigelt.
Hvis man vil gå på rov i jordbærmarken, koster det 10 kroner for børn og 50 kroner for en voksen inklusiv det første kilo jordbær. Herefter er prisen 40 kroner per kilo.
Der holdes åbnet de fleste dage, men det afhænger af, hvor mange bær der er modne. Derfor kan det være en god idé at følge med på Facebook, hvor åbningstiderne meldes ud.