Angela og Søren er nye forpagtere på Anholtfærgens café: - Ferien begynder på rejsen
Anholtfærgen har efter halvandet år uden forpagter på caféen endelig fundet et par, der kan og vil stå i spidsen for driften.
De hedder Søren og Angela og kommer fra et hektisk liv i Virum ved København. Her låser man dørene om natten og lader bestemt ikke bilnøglen sidde i bilen henover natten. Det kan man på Anholt.
Generelt er det roen og det sænkede tempo på øen, der tiltaler det nye forpagterpar. Så får de til gengæld fart på, når caféen skal drives. Særligt om sommeren, hvor mere end 50.000 besøger øen.
Det er det bedste fra begge verdener fortæller Søren Munch: Stilhed, ro og afslapning om vinteren, masser at lave og fart på om sommeren. Nu glæder forpagterparret sig til en sommer på caféen, hvor mantraet er "ferien begynder allerede på rejsen", og det skal afspejle sig i menuen.
På Grenaa Havn skinner solen fra en skyfri himmel, hvor færgen fra Anholt netop har lagt til kaj.
Ombord på færgen er Angela Vestergaard og Søren Munch, der for nylig er sprunget ud som forpagtere af færgens café.
Ifølge Angela Vestergaard opstod muligheden på det helt rigtige tidspunkt.
- Vi ledte efter et eventyr sammen, og da vi tidligere på året hørte om muligheden for at blive forpagtere på Anholtfærgen, var det som om, at alle brikkerne faldt på plads, siger Angela Vestergaard.
Hun flyttede i starten af året fra Cambodia til Sjælland, hvor Søren Munch i mange år har boet i Virum.
Søren Munch, ny forpagter på Anholtfærgens caféHvis vi skulle have et liv sammen, skulle det ikke være et liv i hamsterhjulet med s-tog om morgenen og den samme trummerum hver dag
Angela Vestergaard er vant til at springe ud i tingene, og i Cambodia har hun blandt andet drevet først et hotel, siden en bogbutik og et havecenter. Hun har også haft et peberfirma.
- Jeg er nok typen, der får gode idéer og bare gør det. På den måde har jeg fået mange kanonsjove oplevelser, siger hun.
Han er uddannet kok, hun er blandt andet uddannet serviceøkonom og sammen udgør de med Søren Munchs ord et rigtig godt team.
- Jeg kunne ikke gøre det uden Angela, og hun kunne ikke gøre det uden mig, siger han med et smil og fortsætter:
- Jeg ved noget om at lave mad og drive køkken, mens Angela ved en hel del om service, og så er hun kanongod til regneark. Den slags siger mig ingenting, så vi supplerer hinanden ret godt.
Mens Angela typisk står bag kassen og hjælper kunderne, er det Søren, der står i køkkenet og laver maden.
- Det er vigtigt for os, at maden er frisklavet og lavet fra bunden. Så vi steger selv stegen til ribbenstegssandwich, siger Søren Munch og Angela Vestergaard supplerer:
- Sandwichene smører vi kort inden afgang, og det andet lavet vi, når det bliver bestilt. Når der bliver bestilt en ribbenstegssandwich, går Søren i gang med at lave den. Det kan betyde, at der er lidt ventetid. Til gengæld får man frisklavet mad, siger Angela Vestergaard.
Et liv uden hverdagstrummerum
Parret har kendt hinanden i mere end 25 år, men blev først kærester, da Angela Vestergaard kom tilbage til Danmark fra Cambodia.
Søren Munch og Angela Vestergaard var enige om, at hvis de skulle være sammen, skulle der ske noget.
- Hvis vi skulle have et liv sammen, skulle det ikke være et liv i hamsterhjulet med s-tog om morgenen og den samme trummerum hver dag, siger Søren Munch.
Deres lyst til et nyt eventyr sammen, fik dem til at skrive en ansøgning til M/S Anholt om at blive færgecaféens nye forpagter. Kort efter var de til samtale på øen, hvorefter de blev tilbudt at stå for cafédriften.
- På en eller anden måde skete det bare. Alting faldt i hak på det rigtige tidspunkt, siger Angela Vestergaard.
Med kun få uger til sæsonstart fik de to nyudklækkede caféforpagtere travlt.
Der skulle indhentes tilladelser, alkoholbevilling og oprettes CVR-nummer.
- Flere sagde til os, at det kunne vi umuligt nå. Bare det at få de nødvendige tilladelser kunne tage flere måneder, fik vi at vide. Men det lykkedes os nærmest på rekordtid at få det hele i stand, siger Søren Munch.
Om det kunne nås i tide var stort set også den eneste bekymring, han og Angela Vestergaard havde, inden de sagde farvel til livet i København.
- Selvom vi ikke havde lang tid til at overveje det, kunne det ikke rigtig være anderledes. Det var bare det, vi skulle, siger Angela Vestergaard.
Anholtfærgen og caféens nye forpagtere
Søren Munch kommer oprindeligt fra Nordjylland, men har boet i Virum på Sjælland de seneste 25 år. Han er uddannet kok, men har blandt andet også arbejdet som vejleder i integrationsforvaltningen i et beskæftigelsescenter og undervist på en produktionsskole.
Angela Vestergaard er fra Herning, men har boet on/off i Cambodia de seneste 25 år. Her har hun blandt andet haft et hotel og et peberfirma. Hun er uddannet serviceøkonom.
Parret har kendt hinanden i mere end 25 år, men er først blevet kærester for nylig, da Angela vendte hjem til Danmark.
I starten af juni flyttede de til Anholt for at drive Anholtfærgens café.
Færgen sejler hver morgen fra Anholt til Grenaa og først på eftermiddagen den anden vej.
I sommermånederne juli og august samt i efterårsferien sejler færgen to gange hver vej i weekenderne.
I Søren Munch og Angela Vestergaards café "Mad & Ro" serveres der morgenmad (friskbagt brød) og forskellige retter som sandwich, rejemadder og roastbeef med kartoffelsalat. Det er også muligt at købe en tapasplatte. Maden er hjemmelavet og udvalgt ud fra, hvad Søren og Angela godt kan lide at spise. For mange er rejsen starten på deres ferie, og derfor skal det være nemt men lækkert.
De fleste dage sejler færgen fra Anholt til Grenaa om morgenen og tilbage igen tidligt på eftermiddagen.
Det betyder også, at Angela Vestergaard og Søren Munch har bosat sig på øen i en tjenestebolig, M/S Anholt har stillet til rådighed.
Det tiltaler parret, at de nu bor på det, der af flere betegnes som Danmarks mest isolerede ø - selvom ingen af dem havde det store kendskab til Anholt, inden de i starten af juni flyttede til øen.
- Der er en ro, som vi ikke har oplevet andre steder. Vores fjernsyn er ikke sat til endnu, for når vi kommer hjem, åbner vi døren og sætter os ud i haven. Det er enormt afslappende, siger Søren Munch.
Han følger stort set ikke med i nyhedsstrømmen længere. Ikke fordi samfundet og verden omkring ham ikke interesserer ham, men fordi han oplever at have fundet en form for ro.
- Før tjekkede jeg nyheder nærmest med det samme, jeg stod op. Og jeg var inde på adskillige nyhedssites flere gange i løbet ad dagen. I dag bliver det måske til én gang, og jeg ser sjældent TV Avisen. Jeg vil gerne følge med i det, der er vigtigt, men førhen oplevede jeg at blive overloadet af information og nyheder konstant, siger Søren Munch.
- Lige det, vi drømte om
Til gengæld kan det nye forpagterpar formentligt se frem til en travl sommer.
For mens der om vinteren er godt 150 fastboende på Anholt, kommer der tæt på 60.000 turister om sommeren. Nogle af dem sejler selv, men rigtig mange har plads på færgen.
- Det er klart, at der bliver tryk på om sommeren. Men vi glæder os også til kontrasten mellem sommer og vinter, siger Angela Vestergaard.
Søren Munch, ny forpagter på Anholtfærgens caféVi har slet ikke tænkt over det "derhjemme", for Anholt er hjem for os nu
Indtil videre har der ikke været meget tid til at opleve deres nye hjemstavn, men 17. august kan parret se frem til deres første fridag.
- Det glæder vi os til, for så kan vi komme rundt og hilse på alle de andre øboere, siger Søren Munch med et grin.
Både han og Angela har dog allerede fået et positivt billede af øen.
- Folk er så søde, og allerede første dag stod de klar med en velkomstkomité, der også bar alle vores møbler på plads. Vi er blevet taget virkelig godt imod, siger Angela Vestergaard.
Hun glæder sig sammen med Søren til også at opleve, hvordan der er på Anholt, når turisterne har forladt øen.
- Der bliver helt øde, men vi glæder os også til at opleve stilheden og få mulighed for at opleve forskellen. Vi elsker den fart, der er på nu, men vi kommer også til at elske stilheden, siger Angela Vestergaard.
Parret motiveres af mange glade gæster, de hver dag møder på færgen.
- Det har været lige det, vi drømte om. Folk er så søde og meget begejstrede for, at det nu igen er muligt at købe mad ombord på færgen, siger Angela Vestergaard.
For parret er det vigtigt, at gæsterne får en god oplevelse. Det afspejler sig også i menukortet.
- Ferien begynder allerede på rejsen. Derfor er det vigtigt, at alle gæsterne også har en god oplevelse hos os, siger Angela Vestergaard og fortsætter med et grin:
- Det er også den eneste færge, hvor man ikke behøver diskutere, hvem der skal køre, når færgen når i land, for der er stort set ingen biler på Anholt. Derfor kan man sagtens snuppe et glas champagne eller øl, hvis man har lyst til det.
Selvom de ikke er mange uger inde i deres nye arbejdsliv, er parret ikke i tvivl om, at de har truffet den rigtige beslutning.
- Det er en helt anden verden for os nu med en ro og stilhed, som vi ikke er vant til. På Anholt låser man ikke dørene om natten. Det gjorde man bestemt i både København og Cambodia. Glemmer man bilnøglen i sin bil, gør det ikke noget, siger Søren Munch og fortsætter:
- På en måde føles det næsten som et eventyr. Vi har slet ikke tænkt over det "derhjemme", for Anholt er hjem for os nu.