Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Søren Munch og Angela Vestergaard er flyttet til Anholt for at drive café på færgen til øen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Ferien begynder på rejsen

Angela Vestergaard og Søren Munch havde ikke været kærester i ret lang tid, før de kiggede på hinanden og blev enige om at flytte fra Virum ved København til Anholt for at drive Anholtfærgens café.

Godt nok havde de kendt hinanden meget længere end det - faktisk 25 år - men en egentligt hverdag sammen havde de ikke haft.

- Ret hurtigt blev vi også enige om, at skulle vi leve sammen, skulle det ikke være et liv i hamsterhjulet, hvor vi tog s-toget hver morgen og tilbage igen om eftermiddagen, siger Søren Munch.

I starten af juni tog de derfor springet og flyttede til den lille ø i Kattegat - en ø, de i øvrigt ikke havde noget særligt kendskab til inden flytningen.

Siden har de knoklet på højtryk, for ganske kort efter flytningen begyndte deres nye hverdag i færgens café. Mange ting skulle på plads og mange godkendelser i hus, før Angela og Søren midt i juni kunne byde velkommen indenfor for første gang.

- For mange mennesker begynder ferien allerede på rejsen. Derfor er det vigtigt for os, at de har en god oplevelse her i caféen, siger Angela Vestergaard.

Siden har de slet ikke været i tvivl om, at de har taget den rigtige beslutning. Både på øen og på færgen er de blevet taget godt imod, og de glæder sig til at lære deres nye hverdag og deres naboer endnu bedre at kende.

Og så glæder de sig til at opleve kontrasten mellem sommer og vinter på Anholt. For med mere end 50.000 gæster i sommerhalvåret er det klart, at der er run på i juni, juli og august.

Til gengæld er der total ro om vinteren, når der næsten kun er de 150 fastboende tilbage.

I dagens nyhedsbrev har jeg talt med Angela og Søren. Du kan læse mere om deres overvejelser længere nede.

Har du noget på hjerte eller kommentarer til dagens nyhedsbrev er du som altid velkommen til at skrive til mig på emahh@jfmedier.dk.

Jeg vil også gerne høre fra dig, hvis du har gode idéer til noget, vi skal tage op.

Ellers vil jeg bare ønske dig rigtig god læselyst.

P.s.

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage et til to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Norddjurs.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Norddjurs. Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.


Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Før jobsamtalen, der førte til Angela Vestergaard og Søren Munchs nye liv, havde Angela aldrig sat sine ben på Anholt, mens Søren kun havde holdt få ferier der. Alligevel var de ikke i tvivl om, at de skulle stå for driften af øfærgens café. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Angela og Søren er nye forpagtere på Anholtfærgens café: - Ferien begynder på rejsen

Anholtfærgen har efter halvandet år uden forpagter på caféen endelig fundet et par, der kan og vil stå i spidsen for driften.

De hedder Søren og Angela og kommer fra et hektisk liv i Virum ved København. Her låser man dørene om natten og lader bestemt ikke bilnøglen sidde i bilen henover natten. Det kan man på Anholt.

Generelt er det roen og det sænkede tempo på øen, der tiltaler det nye forpagterpar. Så får de til gengæld fart på, når caféen skal drives. Særligt om sommeren, hvor mere end 50.000 besøger øen.

Det er det bedste fra begge verdener fortæller Søren Munch: Stilhed, ro og afslapning om vinteren, masser at lave og fart på om sommeren. Nu glæder forpagterparret sig til en sommer på caféen, hvor mantraet er "ferien begynder allerede på rejsen", og det skal afspejle sig i menuen.

Angela Vestergaard og Søren Munch har sagt farvel til det hektiske hverdagsliv i Virum, for i stedet at blive forpagtere af Anholtfærgens café og i samme ombæring flytte til øen i Kattegat.

På Grenaa Havn skinner solen fra en skyfri himmel, hvor færgen fra Anholt netop har lagt til kaj.

Ombord på færgen er Angela Vestergaard og Søren Munch, der for nylig er sprunget ud som forpagtere af færgens café.

Ifølge Angela Vestergaard opstod muligheden på det helt rigtige tidspunkt.

- Vi ledte efter et eventyr sammen, og da vi tidligere på året hørte om muligheden for at blive forpagtere på Anholtfærgen, var det som om, at alle brikkerne faldt på plads, siger Angela Vestergaard.

Hun flyttede i starten af året fra Cambodia til Sjælland, hvor Søren Munch i mange år har boet i Virum.

Hvis vi skulle have et liv sammen, skulle det ikke være et liv i hamsterhjulet med s-tog om morgenen og den samme trummerum hver dag

Søren Munch, ny forpagter på Anholtfærgens café

Angela Vestergaard er vant til at springe ud i tingene, og i Cambodia har hun blandt andet drevet først et hotel, siden en bogbutik og et havecenter. Hun har også haft et peberfirma.

- Jeg er nok typen, der får gode idéer og bare gør det. På den måde har jeg fået mange kanonsjove oplevelser, siger hun.

Han er uddannet kok, hun er blandt andet uddannet serviceøkonom og sammen udgør de med Søren Munchs ord et rigtig godt team.

- Jeg kunne ikke gøre det uden Angela, og hun kunne ikke gøre det uden mig, siger han med et smil og fortsætter:

- Jeg ved noget om at lave mad og drive køkken, mens Angela ved en hel del om service, og så er hun kanongod til regneark. Den slags siger mig ingenting, så vi supplerer hinanden ret godt.

Mens Angela typisk står bag kassen og hjælper kunderne, er det Søren, der står i køkkenet og laver maden.

- Det er vigtigt for os, at maden er frisklavet og lavet fra bunden. Så vi steger selv stegen til ribbenstegssandwich, siger Søren Munch og Angela Vestergaard supplerer:

- Sandwichene smører vi kort inden afgang, og det andet lavet vi, når det bliver bestilt. Når der bliver bestilt en ribbenstegssandwich, går Søren i gang med at lave den. Det kan betyde, at der er lidt ventetid. Til gengæld får man frisklavet mad, siger Angela Vestergaard.

Et liv uden hverdagstrummerum

Parret har kendt hinanden i mere end 25 år, men blev først kærester, da Angela Vestergaard kom tilbage til Danmark fra Cambodia.

Søren Munch og Angela Vestergaard var enige om, at hvis de skulle være sammen, skulle der ske noget.

- Hvis vi skulle have et liv sammen, skulle det ikke være et liv i hamsterhjulet med s-tog om morgenen og den samme trummerum hver dag, siger Søren Munch.

Deres lyst til et nyt eventyr sammen, fik dem til at skrive en ansøgning til M/S Anholt om at blive færgecaféens nye forpagter. Kort efter var de til samtale på øen, hvorefter de blev tilbudt at stå for cafédriften.

- På en eller anden måde skete det bare. Alting faldt i hak på det rigtige tidspunkt, siger Angela Vestergaard.

Et glad forpagterpar på deres første arbejdsdag. Angela Vestergaard og Søren Munch flyttede til Anholt i starten af juni og kort efter åbnede de så caféen på Anholtfærgen. - Alle, der har erfaring inden for branchen, sagde, at det kan tage et halvt år at planlægge og få tilladelserne på plads. Vi ville gerne åbne, når sæsonen startede, og det betød, at vi fik det hele planlagt og alle tilladelser i hus på få uger, siger Søren Munch, der var overrasket over, hvor nemt det gik. Foto: M/S Anholt

Med kun få uger til sæsonstart fik de to nyudklækkede caféforpagtere travlt.

Der skulle indhentes tilladelser, alkoholbevilling og oprettes CVR-nummer.

- Flere sagde til os, at det kunne vi umuligt nå. Bare det at få de nødvendige tilladelser kunne tage flere måneder, fik vi at vide. Men det lykkedes os nærmest på rekordtid at få det hele i stand, siger Søren Munch.

Om det kunne nås i tide var stort set også den eneste bekymring, han og Angela Vestergaard havde, inden de sagde farvel til livet i København.

- Selvom vi ikke havde lang tid til at overveje det, kunne det ikke rigtig være anderledes. Det var bare det, vi skulle, siger Angela Vestergaard.

Anholtfærgen og caféens nye forpagtere

Søren Munch kommer oprindeligt fra Nordjylland, men har boet i Virum på Sjælland de seneste 25 år. Han er uddannet kok, men har blandt andet også arbejdet som vejleder i integrationsforvaltningen i et beskæftigelsescenter og undervist på en produktionsskole.

Angela Vestergaard er fra Herning, men har boet on/off i Cambodia de seneste 25 år. Her har hun blandt andet haft et hotel og et peberfirma. Hun er uddannet serviceøkonom.

Parret har kendt hinanden i mere end 25 år, men er først blevet kærester for nylig, da Angela vendte hjem til Danmark.

I starten af juni flyttede de til Anholt for at drive Anholtfærgens café.

Færgen sejler hver morgen fra Anholt til Grenaa og først på eftermiddagen den anden vej.

I sommermånederne juli og august samt i efterårsferien sejler færgen to gange hver vej i weekenderne.

I Søren Munch og Angela Vestergaards café "Mad & Ro" serveres der morgenmad (friskbagt brød) og forskellige retter som sandwich, rejemadder og roastbeef med kartoffelsalat. Det er også muligt at købe en tapasplatte. Maden er hjemmelavet og udvalgt ud fra, hvad Søren og Angela godt kan lide at spise. For mange er rejsen starten på deres ferie, og derfor skal det være nemt men lækkert.

De fleste dage sejler færgen fra Anholt til Grenaa om morgenen og tilbage igen tidligt på eftermiddagen.

Det betyder også, at Angela Vestergaard og Søren Munch har bosat sig på øen i en tjenestebolig, M/S Anholt har stillet til rådighed.

Det tiltaler parret, at de nu bor på det, der af flere betegnes som Danmarks mest isolerede ø - selvom ingen af dem havde det store kendskab til Anholt, inden de i starten af juni flyttede til øen.

- Der er en ro, som vi ikke har oplevet andre steder. Vores fjernsyn er ikke sat til endnu, for når vi kommer hjem, åbner vi døren og sætter os ud i haven. Det er enormt afslappende, siger Søren Munch.

Han følger stort set ikke med i nyhedsstrømmen længere. Ikke fordi samfundet og verden omkring ham ikke interesserer ham, men fordi han oplever at have fundet en form for ro.

- Før tjekkede jeg nyheder nærmest med det samme, jeg stod op. Og jeg var inde på adskillige nyhedssites flere gange i løbet ad dagen. I dag bliver det måske til én gang, og jeg ser sjældent TV Avisen. Jeg vil gerne følge med i det, der er vigtigt, men førhen oplevede jeg at blive overloadet af information og nyheder konstant, siger Søren Munch.

- Lige det, vi drømte om

Til gengæld kan det nye forpagterpar formentligt se frem til en travl sommer.

For mens der om vinteren er godt 150 fastboende på Anholt, kommer der tæt på 60.000 turister om sommeren. Nogle af dem sejler selv, men rigtig mange har plads på færgen.

- Det er klart, at der bliver tryk på om sommeren. Men vi glæder os også til kontrasten mellem sommer og vinter, siger Angela Vestergaard.

Vi har slet ikke tænkt over det "derhjemme", for Anholt er hjem for os nu

Søren Munch, ny forpagter på Anholtfærgens café

Indtil videre har der ikke været meget tid til at opleve deres nye hjemstavn, men 17. august kan parret se frem til deres første fridag.

- Det glæder vi os til, for så kan vi komme rundt og hilse på alle de andre øboere, siger Søren Munch med et grin.

Både han og Angela har dog allerede fået et positivt billede af øen.

- Folk er så søde, og allerede første dag stod de klar med en velkomstkomité, der også bar alle vores møbler på plads. Vi er blevet taget virkelig godt imod, siger Angela Vestergaard.

Hun glæder sig sammen med Søren til også at opleve, hvordan der er på Anholt, når turisterne har forladt øen.

- Der bliver helt øde, men vi glæder os også til at opleve stilheden og få mulighed for at opleve forskellen. Vi elsker den fart, der er på nu, men vi kommer også til at elske stilheden, siger Angela Vestergaard.

Angela Vestergaard beskrives af sin partner, Søren Munch, som en "eventyragtig person". - Selv er jeg også glad for bare at springe ud i tingene, siger han. Og det var netop hvad de gjorde, da de på kort tid blev forpagtere af caféen på færgen til Anholt. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Parret motiveres af mange glade gæster, de hver dag møder på færgen.

- Det har været lige det, vi drømte om. Folk er så søde og meget begejstrede for, at det nu igen er muligt at købe mad ombord på færgen, siger Angela Vestergaard.

For parret er det vigtigt, at gæsterne får en god oplevelse. Det afspejler sig også i menukortet.

- Ferien begynder allerede på rejsen. Derfor er det vigtigt, at alle gæsterne også har en god oplevelse hos os, siger Angela Vestergaard og fortsætter med et grin:

- Det er også den eneste færge, hvor man ikke behøver diskutere, hvem der skal køre, når færgen når i land, for der er stort set ingen biler på Anholt. Derfor kan man sagtens snuppe et glas champagne eller øl, hvis man har lyst til det.

Selvom de ikke er mange uger inde i deres nye arbejdsliv, er parret ikke i tvivl om, at de har truffet den rigtige beslutning.

- Det er en helt anden verden for os nu med en ro og stilhed, som vi ikke er vant til. På Anholt låser man ikke dørene om natten. Det gjorde man bestemt i både København og Cambodia. Glemmer man bilnøglen i sin bil, gør det ikke noget, siger Søren Munch og fortsætter:

- På en måde føles det næsten som et eventyr. Vi har slet ikke tænkt over det "derhjemme", for Anholt er hjem for os nu.

Lillegade i Grenaa ved hjørnet af Smedestrede som det så ud i 1899 og i 2022. Fotos: Grenaa Egnsarkiv og Emma Ahlgreen Haa

Kom med tilbage i tiden: Fra lave huse og mindre vinduer til store butiksfacader

Kom med en tur tilbage i tiden, når NorddjursLIV undersøger, hvordan Lillegade så ud i slutningen af 1800-tallet sammenlignet med i dag.

Vi undersøger også, hvordan butikslivet både i gaden og generelt har udviklet sig. Blandt andet er flere af de lave huse revet ned og erstattet med grundmurede huse med butiksvinduer i stueetagen og lejligheder på de øverste etager.

I Grenaa er der som i resten af landet sket en rivende udvikling med butikslivet siden slutningen af 1800-tallet. De lave bygninger i Lillegade er rykket ned og erstattet med grundmurede huse og større butiksvinduer.

Facader med store butiksvinduer, der lokker med gode tilbud, mannequin-dukker med farvestrålende tøj, ure og smykker der glimter i lyset fra solen og sko, støvler og sandaler, der står på rad og række.

Det scenarie kender de fleste - vel ikke alle. For det er sådan, de fleste af nutidens gågader er indrettet. Med store butiksfacader, der giver plads til at beundre og lade sig lokke. Alt sammen med det formål at få dig til at bruge penge.

Men sådan har det ikke altid været.

Faktisk var det først i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet at de butiksfacader med store vinduer, vi kender i dag, gjorde sit indtog i landet.

Således også i Grenaa, hvor bymidten i dag ikke ligner det, den var i slutningen af 1800-tallet.

Lillegade fotograferet i 1899 set fra hjørnet af Smedestræde mod kirken. I løbet af de næste 20 år blev de fleste af de lave bygninger erstattet af grundmurede huse med butiksvinduer i stueetagen og lejligheder på de øverste etager. Foto: Grenaa Egnsarkiv
Lillegade i Grenaa ved hjørnet af Smedestræde som gaden ser ud i 2022. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I 1800-tallet var byen, som de fleste andre købstæder, forholdsvis lille. Det var heller ikke muligt for byens borgere at ernære sig af handel alene, og derfor var der mange, der havde eget agerbrug ved siden af deres erhverv.

I slutningen af 1800-tallet udgjorde detailhandlerne i Grenaa derfor en forholdsvis lille gruppe på omkring to procent af befolkningen.

Lillegade fotograferet i 1949. På fototidspunktet havde Grenaa Sygekasse til huse i Lillegade 35, i højre del af huset. Foto: Grenaa Egnsarkiv

Fra midten af 1800-tallet og frem mod slutningen var handelslivet i Grenaa centreret i de to gader Lillegade og Storegade. Den resterende handel var placeret omkring Torvet og de tilstødende gader Nørregade og Østergade. Endelig lå et par af de store købmandsgårde i Søndergade, der gik fra Torvet og til broen over åen til Sønderherred.

Fra 1890 og frem begyndte man dog at se en tydelig ændring. Der kom butikker i havneområdet ved Strandgade og Søgade, og de handlede spredte sig i byen samtidig med at antallet af handlende steg.

Det var også heromkring, at byens befolkningstal steg voldsomt.

Fra 1860 til 1901 gik byen fra 1.636 borgere til 3.257.

Lillegade fotograferet i maj 1989. FDFs orkester går gennem gaden forrest og bagved kommer Grenaa Blæserne. Foto: Frank Pedersen

Den største stigning i antallet af detailhandlere fandt sted i perioden 1870 til 1880.

En del af forklaringen herpå var den store tilvækst i befolkningen.

Men stigningen skyldes også et øget antal detaillister og købmænd. De såkaldte mindre erhverv vandt også indpas, fordi de ikke krævede den store kapital eller viden for at etablere sig. Således var der ifølge Grenaa Egnsarkiv en brødhandler, tre fiske- og vildthandlere og en øltapper blandt de nye handlende i Grenaa i 1880.

Fra 1870'erne og frem begyndte man at erstatte de gamle bindingsværkshuse- og gårde med grundmurede huse.

Husene i dag er højere end de var i slutningen af 1800-tallet. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Sammenligner man billeder fra i dag med billedet længere oppe, der er taget i 1899, er det tydeligt at se, at der er sket en hel del.

Kirken består, men en del af de lave bygninger er revet ned og erstattet med grundmurede huse. Og så ser man tydeligt, at dengang var butikkerne ikke nødvendigvis til for at lokke folk ind.

- Selvfølgelig hang der ting i vinduerne, og vi har også set eksempler på, at der hang ting ud fra og ned foran vinduerne i åbningstiden, men det er ikke de store butiksvinduer, vi ser i dag, siger Nina Adamsen, arkivleder i Grenaa Egnsarkiv.

Hvordan var det nu, det var?

I en ny serie på NorddjursLIV sætter vi fokus på nogle områder i kommunen. Områder, der på den ene eller anden måde har haft betydning for Norddjurs.

Med hjælp fra Grenaa Egnsarkiv har vi fået adgang til gammelt billedmateriale, der hjælper os med at fortælle historien. Og vi har hver gang udvalgt ét billede, som vi forsøger at genskabe med et billede fra i dag, for at se, præcis hvad og hvor meget, der har ændret sig.

Har du en god idé til et sted, vi skal sætte fokus på? Eller ligger du inde med gamle billeder, som vi skal forsøge at genskabe?

Så skriv meget gerne til emahh@jfmedier.dk.

I dag er det vinduerne, der er i fokus, og så er mange af bygningerne blevet en del højere, så der er plads til lejligheder ovenpå.

Men også den dag i dag er Lillegade en driftig handelsgade med flere butikker og mange handlende.

Det var først i 1990, at Storegade og Lillegade blev gågader. Indtil da var det regulære veje, man kunne køre på. Fotoet her er fra 1970'erne. Foto: Grenaa Egnsarkiv

Denne artikel er blevet til med hjælp fra Grenaa Egnsarkiv, der har leveret billeder og information om Grenaas handelsliv i slutningen af 1800-tallet.

HHX i Grenaa har fået ny uddannelsesleder. Han hedder Christoffer Pedersen og er byrådsmedlem i Syddjurs Kommune. Foto: Asbjørn With

Ny uddannelsesleder i Grenaa, rækkehuse og byggegrunde kan være på vej i Glesborg og 3D-rev skal forbedre forholdene for torsken i Kattegat

Her får du ugens korte nyhedsoverblik fra Norddjurs.

Syddjursk byrådsmedlem er ny uddannelsesleder i Grenaa

Christoffer Pedersen er byrådspolitiker i Syddjurs Kommune og kan nu sætte sig i stolen som uddannelsesleder på HHX i Grenaa. Foto: Asbjørn With

Christoffer Pedersen, 40 år, er ny uddannelsesleder på HHX i Grenaa.

Den oplyser han på sin egen facebookprofil.

Tidligere har Christoffer Pedersen undervist i samfundsfag og international økonomi som gymnasielærer på Aarhus Handelsgymnasium, og så er han byrådsmedlem for Venstre i Syddjurs Kommune.

Her er han udvalgsformand for sundheds- og ældreudvalget.

Ifølge Lokalavisen Norddjurs har Christoffer Pedersen længe haft lyst til at prøve livet som leder af.

- Jeg brænder for uddannelse og kan godt lide at undervise. Men jeg vil også gerne være med til at skabe de gode uddannelser, siger han til mediet.

Her siger han også, at han tror, at lederjobbet kan bruges positivt i arbejdet som lokalpolitiker. 

- Jeg får et lidt andet kendskab end som underviser, siger han og peger på, at han får et generelt bedre kendskab til de 16 til 20-årige.

Christoffer Pedersen bor til daglig i Ugelbølle med sin familie. Han er startet på arbejdet i Grenaa 1. juni.

Vidner efterlyses til påkørsel i Grenaa

Østjyllands Politi efterlyser vidner i forbindelse med en påkørsel af en ung mand på Østergade i Grenaa.

Påkørslen fandt sted 4. juni klokken 02.44.

Politiet har i forbindelse med sagen gennemgået overvågningen omkring gerningsstedet.

I den forbindelse efterlyser politiet særligt tre vidner, der kort forinden gerningstidspunktet ses stå ved krydset Kannikegade/Østergade.

Klokken cirka 02.44 kører en sølvgrå personbil, sedan-model, ad Kannikegade, hvor den standser foran de tre vidner, for derefter at køre ind på gågaden - Østergade - i vestlig retning. Herefter påkører bilen den forurettede.

De tre personer er formentlig tre mænd, der alle er iført mørkt tøj. Den ene trækker en cykel, som vedkommende smider fra sig, hvorefter alle tre personer løber i retning af gerningsstedet på Østergade umiddelbart efter påkørslen.

Disse tre vidner må meget gerne kontakte Østjyllands Politi på telefon 114.

Store planer om rækkehuse og byggegrunde i Glesborg

Landmanden Jens-Jørgen Henriksen håber at kunne bygge rækkehuse og udstykke byggegrunde i Glesborg på en del af kartoffelmarken bag ham. Foto: Anders Tilsted

I Glesborg kan både rækkehuse og byggegrunde være på vej.

Her har landmanden Jens-Jørgen Henriksen nemlig fire hektar kartoffelmark, som han gerne vil lave om til en blanding af rækkehuse og byggegrunde.

Det skriver Randers Amtsavis.

Hvis planerne skal blive til virkelighed, skal der først og fremmest laves en ny lokalplan for området. Den skal kommunalbestyrelsen godkende.

Arbejdet med lokalplanen er ifølge Randers Amtsavis ikke sat i gang endnu, men det bliver det formentlig i efteråret. Det tager et års tid at få godkendt en lokalplan, hvorefter man kan begynde at bygge.

- Det kan blive til omkring 50 rækkehuse eller 27 byggegrunde. Men det mest realistiske er, at det bliver en blanding, siger Jens-Jørgen Henriksen til Randers Amtsavis.

Han håber, at de første huse står klar "om et par år".

- Men altså, hvis du havde spurgt mig for et par år siden, da vi begyndte at gå i gang med projektet, havde jeg troet, at der ville være huse nu. Så nu må vi se, siger Jens-Jørgen Henriksen til Randers Amtsavis.

3D-printede rev skal fremme torskens levemuligheder i Kattegat

3D-printede rev skal fremme torskens levemuligheder i Kattegat. Foto: Ørsted

12 sandede cementblokke skal hjælpe dyrelivet i Kattegat.

Her har Ørsted og WWF Verdensnaturfonden nemlig lagt 3D-printede rev ud ved Anholt Havmøllepark, hvor især torsken er trængt.

Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

I Kattegat har blandt andet overfiskeri, stigende iltsvind og tab af levesteder betydet, at torskebestanden har været faldende de seneste 20 år og nu er alarmerende lav.

Det skaber en dominoeffekt i Kattegats økosystem, som har negativ indflydelse på biodiversiteten og det marine økosystems modstandsdygtighed over for klimadrevne forandringer.

Med de 3D-printede stenrev er håbet så, at dyrelivet i havet vil flokkes omkring de 3D-printede rev, der lidt har form som en bryllupskage med hulrum. Det giver fiskene plads til at svømme ind og ud - som de godt kan lide.

Hvert rev er støbt af sand samt en blanding af vulkansk aske og cement. De vejer mellem 200 og 550 kilo. Materialerne er udvalgt, så de ikke skader miljøet.

Ørsted har tidligere etableret 24 stenrev ved vindmølleparken. De er i dag ifølge energikoncernen fyldt med liv.

Håbet er, at det også vil ske med de 3D-printede af slagsen.

Politibetjent spottede stjålen scooter på vej hjem fra job

En vaks politibetjent fra lokalpolitiet i Grenaa var tirsdag 28. juni på vej hjem for at holde fyraften, da han spottede en 20-årig mand, der kørte rundt på en rød handicapscooter på Mellemstrupvej i Grenaa.

Det skriver Østjyllands Politi i døgnrapporten.

Politibetjenten var ret sikker på, at handicapscooteren var identisk med den, der dagen forinden var blevet meldt stjålet. Derfor kontaktede han sine kollegaer på politigården, der kørte ud til krydset mellem Mellemstrupvej og Kattegatvej.

Her tog betjentene kontakt til den 20-årige mand, der kørte på handicapscooteren. Han kunne ikke redegøre for, hvordan han var kommet i besiddelse af handicapscooteren. Derfor blev han anholdt og sigtet for brugstyveri.

Ved nærmere undersøgelse af handicapscooteren viste det sig, at det var den, der dagen forinden var meldt stjålet. Ejeren blev derfor kontaktet og blev orienteret om, at han nu kunne hente den på politigården i Grenaa.

Forsøg på tyveri udviklede sig voldsomt og endte med slag til brugsuddeler

To kunder blev mandag aften taget i at stjæle fra Superbrugsen på Centervej i Auning.

Det skriver Østjyllands Politi i deres døgnrapport.

Politiet fik anmeldelsen klokken 20, og det lød, at der var opstået tumult mellem personalet og to kunder, der var taget i at stjæle varer fra butikken.

Brugsuddeleren har forklaret til politiet, at han befandt sig i butikkens baglokale, da han på videoovervågningen blev opmærksom på en kvinde og en mand, der tog nogle varer fra deres kurv og puttede dem ned i deres tasker.

Brugsuddeleren gik ud i butikken og observerede de to kunder på afstand, hvor han kunne se, at manden lokkede kassemedarbejderen ind i butikken for at hjælpe med noget, hvorefter kvinden gik igennem kasselinjen uden at betale for varerne i tasken.

Brugsuddeleren tog derfor fat i kvinden på den anden side af kasselinjen og bad om at se, hvad hun havde i tasken. Dette nægtede kvinden, og da brugsuddeleren i stedet forsøgte at få hende til at gå med ind i butikkens baglokale, sparkede hun ham på anklen og kaldte på sin mand.

Da manden kom, opstod der tumult. Både manden og kvinden skubbede til brugsuddeleren for at få deres taske med sig. Det lykkedes dog brugsuddeleren at få fravristet kvinden tasken, der - parentes bemærket - indeholdt to færdigretter. Det resulterede i, at manden gav ham en knytnæve i ansigtet, hvilket kort efter blev fulgt op af flere slag og skub.

Parret forlod herefter stedet i en bil, men kort efter fandt politiet frem til dem på en adresse i Kolind.

Den 38-årige mand og den 37-årige kvinde blev begge anholdt og sigtet for røveri. De blev kørt til politigården i Randers, hvor de tirsdag formiddag blev afhørt til sagen.

Snart bliver det dyrere at køre uden billet i letbanen

1.000 kroner koster det fra 1. september at køre uden billet i letbanen. Foto: Anders Tilsted

Midttrafik har reguleret prisen på en bøde for første gang siden 2011.

Det skriver Midttrafik i en pressemeddelelse.

I Norddjurs får det konkret betydning i letbanen, der drives af Midttrafik.

Det betyder, at du fremover får en bøde på 1.000 kroner hvis du kører fra eksempelvis Aarhus eller Hornslet til Grenaa uden billet.

Prisen på en bøde er steget fra 750 kroner, og i en pressemeddelelse skriver Midttrafik, at stigningen blandt andet skyldes, at kontrollørerne i højere grad oplever, at folk kører uden billet.

- Billetindtægten er nødvendig for at fastholde det kollektive trafiktilbud i et område. Samtidig duer det ikke, at nogle kunder rejser uden billet, mens andre har betalt for turen. Kontrolafgiften skal gerne virke præventivt, så man husker at købe billet, skriver Midttrafik.

Til Århus Stiftstidende siger kommunikationskonsulent Britta Charmig fra Midttrafik at snydeprocenten for alle trafikselskabets afgange er steget markant siden 2019.

I 2019 lå den samlede snydeprocent på 1,1 procent, mens den i 2022 er steget til 2,1 procent.

Ifølge trafikselskabet skyldes den relativt høje stigning på 250 kroner at prisen ikke har været reguleret siden 2011. Det er den nu blevet, så den svarer til den prisudvikling, der har været på billetterne siden 2011.

Prisstigningen træder i kraft 1. september.