Kom helt tæt på: I Kattegatcentrets nye pingvinanlæg kan du både høre, se og lugte pingvinerne
I Kattegatcentret har man siden sensommeren 2020 knoklet med at gøre det nye pingvinanlæg, det nye backstageområde og de nye undervisningslokaler klar, og nu er der godt nyt.
Backstageområderne er færdige, pingvinanlægget åbner efter planen midt i juli og undervisningslokalerne kan forhåbentligt tages i brug, når skoleåret starter.
Det har været en lang og til tider anstrengende proces, men direktør Karsten Bjerrum Nielsen glæder sig nu bare til, at man snart kan byde de første gæster velkommen i pingvinanlægget, hvor gæsterne får lov at komme helt tæt på.
Lige nu plasker 14 subantarktiske æselpingviner rundt i et bassin i et backstageområde i Kattegatcentret, men snart flytter de ind i deres nye hjem.
I skrivende stund er Kattegatcentret nemlig ved at lægge sidste hånd på deres nye attraktion: Et topmoderne pingvinanlæg.
Her arbejder man blandt andet med at få temperaturen ned på syv grader, så pingvinerne kan flytte ind i det nye anlæg og få nogle dage til at vænne sig til de nye omgivelser, inden der åbnes for gæster.
Karsten Bjerrum Nielsen, direktør i KattegatcentretVi synes, at pingvinen er et enormt spændende og fascinerede dyr, som vi kan formidle mange spændende historier om
Men efter nogle måneders forsinkelse er åbningen faktisk lige rundt om hjørnet. Midt i juli regner Kattegatcentret nemlig med at byde de første gæster velkomne indenfor.
- Jeg kan ikke sætte en præcis dato på, for det afhænger af flere tekniske detaljer, men går alt godt, så åbner vi i uge 29, siger Karsten Bjerrum Nielsen, direktør i Kattegatcentret.
- Det er jo en form for kæmpestort, indbygget køleskab vi har lavet. Og mig bekendt findes der kun meget få anlæg som det her, siger Karsten Bjerrum Nielsen.
Udskudt åbning
Planen var oprindeligt, at pingvinanlægget skulle åbne i april. Åbningen er dog blevet udskudt nogle gange, primært på grund af et meget avanceret ventilationssystem - og så på grund af corona og krigen i Ukraine, der blandt andet har betydet stigende priser og mangel på både materialer og håndværkere.
Anlægget er blandt andet specielt, fordi man er i samme rum som pingvinerne. Det betyder, at man oplever kulden, lydene og lugtene.
- Pingvinerne er ikke vant til de omgivelser, vi er. Når der er mennesker derinde, kommer der svampesporer i luften. Det er ikke godt for pingvinerne, forklarer direktøren.
Æselpingviner og det nye pingvinanlæg
Æselpingvinen er den hurtigste pingvin i verden. Den kan nå en topfart på hele 36 km/t, når den svømmer under vandet.
Den er med sine 90 cm i højden den tredje største pingvin - kun overgået af kongepingvinen og kejserpingvinen.
Æselpingvinens navn kommer af, at den med dens brægende kald lyder lidt som et æsel.
Hunpingvinen ligger hvert år cirka to æg. Æggene klækker efter 34 til 36 dage, men der går endnu en måneds tid før ungerne er store nok til at forlade reden. De dundækkede unger kan ikke svømme, men efter 80 til 100 dage er ungernes fjerdragt klar til en svømmetur.
Pingvinen lever naturligt af krill, fisk og blæksprutter. Nogenlunde samme kost får den i Kattegatcentret.
Det nye pingvinbassin er i to etager. Øverst står du tæt på pingvinerne i lugten, i lydene og i kulden. På nederste etage er der tiltrængt fred og meditativ ro for pingvinernes skrig, hvor du kan betragte pingvinernes elegante flyveture gennem vandet.
Bassinet i det nye pingvinanlæg indeholder cirka 200.000 liter vand. Akryl-/plexiglasruderne, der er ind til pingvinerne på nederste etage, er mellem fem og 14 centimeter tykke.
Pingvinerne har et areal på 140 kvadratmeter. Heraf er 80 kvadratmeter landdel og 60 kvadratmeter bassin.
Der er 145 kvadratmeter teknikrum til vandbehandling og ventilation.
Der er 7 grader i anlægget.
Der produceres op til 800 kilo is til pingvinerne dagligt.
Vandet pumpes ind fra Kattegat og renses, køles og recirkuleres.
Derfor skal et avanceret ventilationssystem filtrere luften for svampesporen og det er blandt andet reservedele til det system, der har trukket processen ud.
- Vi var også udfordrede af oversvømmelsen i december sidste år, der ødelagde en del af det eksisterende ventilationsanlæg, siger Karsten Bjerrum Nielsen.
- Det er klart, at det til tider har været lidt anstrengende, når tingene gang på gang har trukket ud, men nu kan vi endelig se en ende på det.
Han viser rundt i de teknikrum, der er tilknyttet pingvinanlægget. Kæmpe store tanke, der regulerer vandtemperaturen, meterlange ventilationsanlæg, pumper der kører på højtryk.
Det ligner noget fra en science fiction-film, og direktøren anerkender også, at teknikken fylder en hel del.
- Det er jo noget helt andet end de fisk og havdyr, vi har i forvejen. Derfor kræver det også noget andet, end vi er vant til, men det har været en spændende proces, siger Karsten Bjerrum Nielsen.
Ofte er han blevet spurgt om, hvorfor i alverden Kattegatcentret skal have pingviner. Det har jo ingenting med hajer at gøre? Og det har da slet ikke noget med Kattegat at gøre?
- Det er en misforståelse, at Kattegatcentret kun beskæftiger sig med det, der foregår i Kattegat. Mig bekendt findes der heller ikke sandtigerhajer og revlehajer i Kattegat, siger direktøren med et smil.
- Kattegatcentret har navn efter vores placering, fordi vi ligger tæt på Kattegat. Men det er ikke meningen, at vi kun skal beskæftige os med ting, vi finder i dét hav, siger han.
Pingvinerne er blandt andet valgt, fordi det er en hel anden gruppe end fisk, som Kattegatcentret ellers beskæftiger sig med.
- Og så synes vi, at pingvinen er et enormt spændende og fascinerede dyr, som vi kan formidle mange spændende historier om, siger han.
Mere plads til undervisning
Udover pingvinanlægget tæller det nye byggeri også et laboratorium til undervisning og et backstageområde til nyankomne eller syge dyr.
Det nye laboratorium skal blandt andet bruges af skoletjenesten, der årligt besøges af næsten 12.000 børn og unge, der får undervisning i livet under vandet.
Direktør Karsten Bjerrum Nielsen viser rundt i det nye undervisningslokale, der stadig lige mangler det sidste finish. Rester af byggerodet ligger på gulvet og støvet hænger i luften. I lokalets ene ende er der udsigt til Kattegat og til den anden side kan man kigge ud på en del af Kattegatcentret, hvor den ene hajtank har placering.
- Førhen var skoletjeneste nærmest gemt væk dybt nede i betonen - så langt væk som muligt. Det glæder mig, at vi nu får den integreret i resten af huset, siger han.
I det topmoderne undervisningslokale er der kameraer i loftet, der kan følge underviserne, så undervisningen kan filmes. Bordene er med aftageligt bordplade af glas og et hulrum, der kan fyldes med vand, så man kan komme helt tæt på fiskene.
- Fordi det nu er en bedre integreret del af resten af huset, håber vi også, at vi kan bruge det til foredrag eller andre arrangementer, der ikke nødvendigvis er relateret til skoletjenesten, siger Karsten Bjerrum Nielsen.
I backstageområdet - som er færdigt - er der kommet en sending fisk, som dyrepasserne tager i selvsyn. De jubler, som de åbenbarer den ene pose efter den anden.
- De fleste arter kan vi avle her i huset, men vi er også nødt til at få tilført nogle udefra. Så for os er det som juleaften, når vi får en sending nye fisk, siger Karsten Bjerrum Nielsen.
Det nye backstageområde - der med branchens jargon kaldes for karantæne- og holdingfaciliteter - skal bruges netop til de nye fisk og havdyr, der kommer til Kattegatcentret. Det er nemlig et krav, at de er i karantæne, før de kommer ud i bassierne til resten af dyrene.
- Vi bruger også områderne, hvis der er dyr, der er syge, eller på anden vis ikke skal være i bassinerne et stykke tid. De faciliteter, vi havde i forvejen, var for små, og så var de også fra en anden tid, hvor kravene til dyrehold var mindre omfattende, siger direktøren.
På række står der nu adskillige bassiner i forskellige størrelser, der kan rumme alt fra de bittesmå fisk til de større hajer.
- Skal jeg selv sige det, så er det et ret lækkert område vi har fået. Det giver rigtig gode forhold til vores dyr, siger Karsten Bjerrum Nielsen.
Pingvinerne skal nok blive glade
Direktør Karsten Bjerrum Nielsen glæder sig selvsagt meget til at lukke de første gæster ind i det nye pingvinanlæg.
Til at starte med bliver det uden en stor åbningsfest. Både fordi, det i så fald vil ligge midt i sommerferien, men også fordi, at pingvinerne skal have tid til at vænne sig til deres nye hjem.
- Hverken de eller vi har prøvet noget lignende før, og vi er spændte på, hvordan pingvinerne falder til og reagerer på omgivelserne, men også hvordan det bliver taget imod af gæsterne, siger Karsten Bjerrum Nielsen.
Han er sikker på, at pingvinerne nok skal blive glade. Men han er spændt på, hvor stor en succes det nye anlæg bliver.
- Indtil videre har vi kun fået positive tilbagemeldinger, og jeg tror også, at gæsterne bliver glade, siger han.
Sammen med det øvrige team har han tænkt meget over formidling af pingvinernes historie. Foran det nye pingvinanlæg er der opsat fortællende plancher og lavet interaktive spil, hvor man eksempelvis kan prøve at stjæle æg som en pingvin.
- Formidling er en af vores hovedopgaver, og det har været vigtigt for os, at vi formidler pingvinernes liv og historie på bedste vis, siger Karsten Bjerrum Nielsen.
Langt det meste, der knytter sig til pingvinudstillingen, er for første gang i Kattegatcentrets historie lavet in house. Det betyder, at man har ansat folk til eksempelvis at udvikle de spil, der hører til udstillingen.
- Det har været sjovt og lærerigt, at vi selv har stået for det hele. Selvom vi normalt selv står for formidling, tekster og så videre, har vi denne gang haft fingrene endnu mere nede i processen, siger Karsten Bjerrum Nielsen.
De 14 pingviner kommer fra Billund og London. De er avlet i fangeskab, og Karsten Bjerrum Nielsen fortæller, at pingvinerne med stor sandsynlighed også selv kommer til at formere sig.
- Æselpingvinerne parrer sig ret nemt, og det er en af grundene til, at vi har valgt den race. Vi vil også gerne have springpingviner, men de er sværere at få til at avle, og derfor skal vi oparbejde mere erfaring med pingviner i vores dyrehold før vi eventuelt kan modtage springpingviner fra et internationalt avlssamarbejde, siger han.
Derudover regner Kattegatcentret med at modtage seks æselpingviner mere i løbet af efteråret.
Byggeriet har i alt kostet i omegnen af 60 millioner kroner, hvoraf kommunen har betalt de 15 millioner. Resten er betalt af fonde og sponsorer.