Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Alf Arén på opdagelse blandt duftene på Anholt. Foto: Manuel Wroblewski

Hvordan dufter dine historier?

Alf Arén slår øjnene op. Nogle gange er han alene i sin farmor og farfars soveværelse, når han vågner - nogle gange er han ikke.

Soveværelset ligger i den syglige ende af Fyrgården på den yderste klit - lige ved fyrtårnet - på Anholt midt i Kattegat.

Vinduet vender også mod syd. Ud til haven, hvor sølvpoppeltræerne står. På bare tæer glider Al f Aréns fødder hen over trægulvet i soveværelset og ud i haven, hvor fødderne bæres af det bløde og dugfugtige græs gennem haven og ud i ørkenen.

Det morgenkølige, bløde sand i ørkenen afløser havens fugtige, bløde græs hele vejen gennem øens øde ørken, ned gennem klitterne og ud i vandet for at havbade i den stille morgen.

- Det er en meget tydelig scene for mig, når jeg tænker på Anholt og på Fyrgården, fortæller Alf Arén.

Som 32-årig digital designer, med en bachelor i Fine Arts fra Stockholm og bopæl på Østerbro i København - i hvert fald lige nu - har han omdannet netop den scene fra Anholt til en parfume.

- Den har en blandet grøn og fugtig duft, forklarer Alf Arén.

Ved siden af sit gode job i et københavnsk bureau stiftede han for halvandet år siden virksomheden Grethe med det formål at fortælle historier fra Fyrgården, der har været i familiens eje siden begyndelsen af 1970'erne. Ikke bare historier om, hvor vidunderligt det var at være dreng på Fyrgården om sommeren, men om de værdier, han som voksen mand, forbinder med Anholt og i særdeleshed med Fyrgården.

Efter samtalen med Alf Arén har spørgsmålene tårnet sig op i mit hoved. Spørgsmål om, hvordan minder og menneskelige begreber og værdier egentlig dufter.

Hvordan dufter en fodboldkamp og kammeratskab?

Hvordan dufter en dag med familien, hvor alting bare går op i en højere enhed og er perfekt?

Hvordan dufter ensomhed? Eller kærlighed?

Siden jeg talte med Alf Aren har jeg flere gange lukket øjnene og gjort forsøget med at forstille mig - eller genkalde mig - hvordan forskellige scener i mit liv dufter, og det er faktisk en lille gave i sig selv.

For mig bliver minderne nærværende igen på en helt ny måde, fordi formidlingen er skiftet fra det visuelle til lugtesansen som er en fremragende og dynamisk hukommelse, der virkelig kan aktivere nogle dybe lag i os mennesker.

For Alf Aren handler det om at skabe noget, der har værdi - ellers gider han ikke.

Og det skal være respektfuldt - både overfor Fyrgården og overfor hans familie, for de er en del af den fortælling, Alf Aren har skabt i sine tre dufte inspireret af Anholt og den gamle familiegård.

Jeg håber, at du kan lide duftene i det nyhedsbrev, du netop har åbnet.

God fornøjelse med at genopdage duftene i dine egne historier og rigtig god læselyst.

P.s.

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage et til to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Norddjurs.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Norddjurs. Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Foto: Manuel Wroblewski

Alf skaber parfume inspireret af Anholt og Fyrgården: - Jeg vil skabe et projekt og nogle dufte, der har værdi. Ellers gider jeg ikke at gøre det.

En tur i en butik i Stockholm blev inspirationen til, at 32-årige Alf Aren satte sig for at skabe et nyt parfumebrand. Og ikke nok med det, så skulle parfumerne være inspireret af hans elskede Anholt og families samlingssted, den tidligere fyrmesterbolig - Fyrgården helt ude ved fyret i ørkenen.

Projektet og duftene skal formidle de værdier, Alf Aren oplever, når han er på Fyrgården og som han gerne vil dele med hele verden. Værdierne tager udgangspunkt i tre forskellige scener, som Alf Aren selv forbinder med øen og med de usynlige værdier.

Og med inspiration fra fyrretræer, neopren fra en våddragt, solcreme, musik, billeder og tekstbider, dugvåde græsstrå i en sydvendt have med poppeltræer og meget mere, findes der nu et nyt parfumebrand og tre parfumer inspireret af Anholt og Fyrgården.

Tre scener og en livslang inspiration fra Anholt og fra den tidligere fyrmesterbolig på øens isolerede spids, er omdrejningspunktet for Alf Aréns nye, danske parfumebrand Grethe.

Alf Arén kigger lidt ud i luften inden han svarer. Han er kommet på Anholt og den tidligere fyrmesterbolig på øens spids siden han var barn. Fyrgården har været i hans familie siden 1971, og somrene er gavmildt blevet brugt med udsigt til fyrtårnet og med ørkenen og stranden som legeplads og omdrejningspunkt for tid sammen med familie og venner.

- Mit første minde er nok mere en blanding af minder. Der er en slags bibliotek på loftet af Fyrgården, som dufter af varmt træ. Og så er det duften af varme fyrretræer på vej gennem Bygaden i min fars Land Rover. Jeg husker følelsen af vandet ved Søndre Strand, og løbetur i bare tæer gennem ørkenen. Og så fyrretræerne igen, fortæller Alf Arén.

Foto: Manuel Wroblewski


- Men det er også nogle mere abstrakte minder. Tid, plads og leg. Det at man tager sig tid. Både til sig selv men også til at være sammen med andre. Det er nogle af de ting, som det sted kan for mig. Fyrgården har en række usynlige værdier, som præger måden man lever på. Det er værdier, som sammen danner ledestjernen i projektet, fortsætter han.

Projektet har Alf Arén arbejdet på længe. Meget længere end det halvandet år, der er gået siden han skabte parfumebrandet Grethe som platform for fortællinger om Anholt og Fyrgården og med foreløbigt tre forskellige parfumer inspireret af de personlige fortællinger.

Alf Arén - kort

Alf Arén er 32 år, og bor i øjeblikket det meste af tiden i København.

Han er uddannet i en bachelor i Fine Arts i Stockholm og har arbejdet med visuel kommunikation både i sit eget firma og hos forskellige bureauer.

Nu arbejder han som digital designer og har ved siden af skabt brandet Grethe, som har arbejder med at forme og bygge op.

Der er hverken strøm eller vand på Fyrgården, og det tvinger Alf Arén til at gøre tingene lidt anderledes. For når den slags basale hverdagsfunktioner bliver manuelle, tvinger det ham til at træde et skridt tilbage og gøre tingene på en anden måde.

- Det skaber tid til at reflektere over livet. Og så er der stille. Jeg er sikker på at stilheden derude har hjulpet mig med at udvikle mine sanselige sider.

- Jeg tror, det at være sanselig, handler om at tage sig tid. Man kan være intuitiv og gå med følelserne, men det sanselige handler for mig om tid. Både til sig selv og andre, siger Alf Arén.

Foto: Manuel Wroblewski

I mange år har Alf Arén arbejdet med det visuelle som udgangspunktet for at fortælle historier, men med parfumebrandet Grethe og den første duftserie, inspireret af den isolerede ø i Kattegat, skifter kommunikationen sans. Ikke ud af det blå og som en pludselig indskydelse, men som en naturlig udvikling af en fascination og nysgerrighed, som nu er blevet til dufte, verden kan opleve.

Duften får første gang rigtig tag i Alf Arén, da han besøgte nogle venners butik i Göteborg for otte år siden. Vennerne har en butik, og duften rammer altid Alf Arén, når han træder ind ad døren.

- Det er altid den samme duft, og jeg blev nysgerrig. Det viste sig, at det var  røgelse og duft som ejernes søster havde skabt. Jeg besøgte hende i Paris, hvor hun boede, fordi jeg var nysgerrig for at finde ud af, om vi to kunne skabe en duft sammen, men det viste sig hurtigt, at vi var to forskellige steder. Selv om vi virkelig hyggede os samme, fortæller Alf Arén.

Foto: Manuel Wroblewski

I de følgende år arbejder Alf Arén videre med tankerne om at skabe en duft inspireret af fortællingerne og værdierne på Anholt. Og for godt halvandet år siden, ligger alle brikkerne pludselig rigtigt.

- På mit arbejde var jeg involveret i nogle projekter, der handlede om duft, og jeg fik nogle kontakter. Jeg havde lidt startkapital, og så rullede projektet i gang.

Som noget af det første, får Alf Arén kontakt til en parfumør, som skal hjælpe ham med at skabe de dufte, han længe har gået og skabt og duftet til inde i sit hoved.

- Vi havde et møde, hvor jeg fortalte ham om min ide, og hvor vi undersøgte om kemien i mellem os passede. Det er vigtigt i sådan en proces, hvor man skal skabe noget sammen. Efter mødet sendte jeg ham en masse inspiration - musik, billeder, genstande, tekststykker og konkrete ingredienser som citrus, neopren fra en våddragt, solcreme og forskellige andre ting, som jeg forbinder med de tre scener, der er udgangspunktet for de dufte, jeg gerne vil skabe.

Scener, som har inspireret til de tre dufte

Alf Arén og hans parfumebrand Grethe har skabt tre dufte: Trenscend, Inflate & Max, som hver især er inspireret af scener, som Alf Aren forbinder til Anholt og Fyrgården:

Trenscend: "Når jeg ligger i min farmor og farfars soveværelse og sover. Vinduet vender mod syd, mod haven, hvor sølvpoppeltræerne står, og hvor man vågner alene - måske er man ikke alene. Går ud i det fugtige græs og igennem haven og ud i ørkensandet på vej ned mod stranden. Ned over klitterne og ud i vandet for at morgenbade."

"Duften kan beskrives som blød, grøn og fugtig."

Inflate: "Inspireret af minder fra stranden midt på dagen, hvor solen bare bager, og hvor timerne går. En tur op gennem sandet til huset for at drikke saftevand og så tilbage til stranden og vandet og ud og bade igen. Min far laver pandekager på stranden, og vi ligesom bare er."

"Duften kan beskrives som Bergamotte og citrusagtig."

Max: "Max var gode venner med min onkel. Duften er inspireret af deres fælles fester på Fyrgården, hvor der blev spillet Mahjong og billard. Der var drinks og øl og en helt særlig stemning med diskomusik på fuld udblæsning."

"Duften kan beskrives som let røget med en sød karakter."

Alf Arén

Med historierne, musikken, billeder, ingredienserne og alle de andre elementer, som Alf Arén er blevet inspireret af, tager parfumøren over. Med sit kendskab til dufte, sammensætning, ingredienser og kombination, tager parfumørens næse over, og Alf Arén må vente nogle måneder på de første prøver.

De kommer i løbet af foråret 2021, og i de følgende måneder videreudvikler duftene sig i dialog mellem Alf Arén og parfumøren.

- Indtil den er der.

De tre dufte er indkapslet i hvide flakoner med navnet skrevet med sort på siden: Foto: Manuel Wroblewski

- Jeg elsker at være i processen. Men det jeg laver skal også ud i verden, så folk kan prøve det, og så jeg kan finde ud af, hvad de synes om det, konstaterer Alf Arén.

Udviklingen af Grethe og parfumerne er et projekt, som skal udvikle sig stille og roligt. Der er ikke noget hastværk, for Alf Arén er så privilegeret, som han siger, at han har et godt job, han er glad for, og som betaler regningerne og sørger for, at han kan blive ved med at udvikle på Grethe i sit ejet tempo.

For at det skal give mening, at bruge tid på at udvikle et brand og dufte med inspiration fra Anholt og Fyrgården, skal det give verden noget ekstra.

- Jeg vil gerne lave noget, der udfordrer, ud at det bliver så svært tilgængeligt, at folk har svært ved at tage det til sig. Formålet er, at jeg gerne vil ud med mine fortællinger og via duftene formidle de værdier, jeg oplever, så folk får øjnene op for, hvad Fyrgården kan, fortæller Alf Arén.

Foto: Manuel Wroblewski

Det vil være dejligt, hvis hans dufte kan få flere til at komme til Anholt og besøge Fyrgården, men der er også noget befriende over den begrænsning, øen automatisk lægger på, hvor mange mennesker, der kan være, mener Alf Arén.

- Der er noget smukt i, at alting ikke altid bare er tilgængeligt, konstaterer han.

Lige nu kan de tre dufte købes i Grethes onlinebutik og i enkelte butikker i København og i vennernes butik i Göteborg, hvor det hele begyndte.

I sommermåneder bliver der indrettet en lille butik i Fyrgården garage, og her kan duftene også købes direkte der, hvor inspirationen kommer fra, fortæller Alf Arén.

Foto: Manuel Wroblewski

Der skal også laves film i løbet af sommeren, som skal hjælpe med at sprede historien om parfumerne og om fortællingerne bag.

Alf Arén er spændt på, hvordan verden tager imod Trenscend, Inflate og Max, som med navnene allerede er klar til at erobre verden.

- Det er vigtigt, at de kommer ud, så folk kan dufte til dem. På den måde, kan jeg også lære af tilbagemeldingerne og måske udvikle på duftene eller skabe nye.

- Og så skal vi ud i flere lande - Tyskland, Frankrig, England. Måske Sydkorea og Japan. Hvem ved?

Netværket er ved at blive bygget op for det nye danske parfumebrand. Det er nødvendigt, for det er slet ikke ligegyldigt, hvem der skal formidle og sælge Grethes dufte på vegne af Alf Arén.

Foto: Manuel Wroblewski

- Men de skal ikke bare ud hvor som helst. Butikkerne skal passe til den historie, jeg gerne vil fortælle. Det skal være steder, der ved hvad de lave og som har sans for det æstetiske, og der skal være en glæde produkterne og det samarbejde, der skal bygges op, forklarer Alf Arén.

Ambitionerne er store. Men det skal de være. Ellers er der ikke nogen grund til at sætte alt det arbejde i verden for at skabe dufte.

- Jeg gør det, fordi det er sjovt, og fordi jeg har noget, jeg gerne vil fortælle. Grethe er en platform for de fortællinger og for det, jeg er ved at skabe på Fyrgården med dufte, pop-restauranter og måske et eventuelt art residency i løbet af næste år, fortæller Alf Arén.

- Og så føler jeg et ansvar overfor min familie for at lave noget, som respektere stedet og de værdier, det repræsenterer for mig og for dem.

- Det er en smuk proces, og jeg vil gerne forsøge at lægge noget poesi i det, jeg gør. Det må gerne være lidt abstrakt og kunstnerisk, og heldigvis har jeg mulighed for at bruge tid på at skabe et projekt og nogle dufte, der har værdi.

- Ellers gider jeg ikke at gøre det.

Foto: Manuel Wroblewski
FDF Landslejr, Sletten, Ry. Foto: Bettina Sønderskov

Mads hænger fast i fællesskabet i FDF

Igennem de 46 år, Mads Møller Hansen har været medlem af FDF i Grenå, har han oplevet, at et stigende antal børn med udfordringer finder et ståsted i fællesskabet i den rummelige organisation.

- Det hænger nok sammen med, at vi ikke er så konkurrenceprægede i FDF. Her er der plads til alle, siger han.

Samtidig er lejrdeltagerne blevet yngre.

I dag kan man allerede som ni-årig kan komme på 10 dages landslejr sammen med 10.000 andre FDF'ere på Sletten ved Himmelbjerget.

-Det betyder blandt andet, at der er mere fokus på leg og samvær og mindre fokus på store byggerier, men fællesskabet omkring lejrlivet i naturen er det samme, siger han.

Da vennerne forlod Grenaa for at tage en uddannelse blev Mads Møller Hansen hængende i byen - og i FDF Grenaa. Igennem de 46 år han har været medlem af den samme kreds, har han både været formand, juletræssælger og praktisk gris. Nu er han tante. Hvad det indebærer, og hvorfor han tror, at FDF er god til at rumme bogstavbørn, svarer han på her.

- Jeg har det nok med at hænge fast, der hvor jeg føler mig hjemme, og det gør jeg i FDF og i Grenaa, siger Mads Møller Madsen, imens et par af kredsens pilte, My og Madicken kvitterer for indsatsen med en gang massage.

Han sidder i et hvid- og rødstribet telt på et stykke jord ved Himmelbjerget i Ry, som de omkring 40 medlemmer af FDF i Grenaa har fået tildelt under årets landslejr.

- Efter 46 år i FDF Grenaa har jeg været alt fra formand, til praktisk gris og juletræssælger. Her på landslejren er er jeg "tante." Det vil sige, at det er mig, der står for madlavningen og har styr på køkkenet, siger den 53-årige foreningsmand.

Til daglig kører han landevejene på Djursland tynde som buschauffør, men lige nu har han sommerferie.

Og den ferie er som så mange gange før fyldt op med frivilligt arbejde for FDF.


- Da jeg var ung, var der mange af mine venner, som forlod Grenaa for at læse i Aarhus og andre steder. Jeg havde ikke brug for at komme ud, så jeg blev hængende. Det er en del af forklaringen på, at jeg nu har været medlem af den samme FDF-kreds i 46 år.

Mads Møller Madsen. leder, FDF Grenaa

Flere bogstavbørn

- At være FDF'er har været en livsstil for mig, siden min far tog mig med til min allerførste landslejr på Sletten i 1970'erne. Sammenholdet er i FDF fantastisk og rummeligheden er stor.  Vi har altid haft plads til børn med udfordringer, og i de her år vi får flere og flere af dem, som man i dag kalder for bogstavbørn. Det hænger nok sammen med, at vi ikke er så konkurrenceprægede i FDF. Her er plads til alle, siger Mads Møller Hansen.

Han glæder sig over, at FDF Grenaa har været i fremgang, siden corona-pandemiens begrænsninger begyndte at slippe sit tag i foreningsdanmark.

- Vi har i gennemsnit fået to nye medlemmer om måneden siden, og vi er heldige med, at vi også har ledere nok i øjeblikket. Det plejer ellers at være et tilbagevendende problem, at vi ikke kan skaffe nok ledere, siger den erfarne FDF'er.

Han tilføjer, at den generelle mangel på frivillige under årets landslejr betyder, at lejrens ni voksne ledere i år hjælper lidt mere til med at få logistikken omkring den store landslejr med de 10.000 deltagere til at gå op end tidligere år.

- Mange voksne er afsted med deres eget hold, hvor de bidrager til aktiviteterne i lejren, samtidig med at de også bidrager til det store fællesskab ved at tage vagter i kiosken, på toiletholdet og den slags. Hvis vi ikke bidrager til det store fællesskab, kan vi ikke få det til at hænge sammen, så det gør vi selvfølgelig, siger Mads Møller Madsen.

Selv har han brugt et par ekstra feriedage på at rejse lejrens madtelt og etablere køkkenet, før resten af truppen ankom.

Mads Møller Madsen har køkkentjansen i FDF Grenaa under årets landslejr, hvor han både skal sørge for, at der er kaffe på kanden og tilberede nye, klimavenlige vegetarretter. Foto: Bettina Sønderskov


Mere leg - mindre byggeri

Sådan var det ikke, da han var ung FDF'er. Dengang skulle man selv i gang med at bygge hele sin lejr op, når man ankom. Der var hverken toiletfaciliterer, strøm eller youtube-videoer med demonstrationer af, hvordan man laver aftenens klimavenlige vegetarret.

- Samfundet har ændret sig. Det har livet som FDF'er også, siger han og tilføjer, at det ikke kun er vores generelle levestandard, som har smittet af på lejrlivet anno 2022 på Sletten i Ry.

Lejrdeltagerne er også blevet yngre. Nu kan man allerede som ni-årig kan komme på 10 dages landslejr med FDF.

- Uden vores pilte (9-11 år) ville vi have svært ved at lave en landslejr, for det er dem, om vi har flest af i FDF i dag. Mange falder fra i teenagealderen. Det betyder blandt andet, at der er større fokus på leg og samvær og mindre fokus på store byggerier. Jeg kan stadig huske dengang, der blev lavet en kopi af skoleskibet Danmark med master og hele pivtøjet og da FDF Grenaa plejede at bygge en trelænget gård op med spånplader, siger han.

Under Landslejren i 1976 byggede FDF'erne både en 1876 by og en kopi af Skoleskibet Danmark. Foto udlånt af FDF Historisk Samling.

Det kan godt være, at aktiviteterne har ændret sig, og at Landslejren anno 2022 er noget helt andet, end den var i 1976, men fællesskabet omkring lejrlivet i naturen er det samme, og om fire år kan Mads Møller Madsen fejre guldbryllup med FDF Grenaa.

Under Landslejren i 1976 byggede FDF'erne både en 1876 by og en kopi af Skoleskibet Danmark. Den historie genfortæller Mads Møller Madsen, som har været medlem af Grenaa FDF i 46 år hellere end gerne. Foto udlånt af FDF Historisk Samling.
Luftfoto FDF Landslejr 2022. Foto: Christian Damsgaard

Vidste du, at Landslejren på Sletten...

Omkring 10.000 FDF'ere nyder lige nu lejrlivet og det store fællesskab på Sletten ved Ry

Har sit eget postnummer

Landslejr FDF 2022. Foto: Bettina Sønderskov

Postnummeret er 8686, og det er kun i brug, når FDF holder landslejr på Sletten hvert femte år. 

At få post under en lejrtur fra familien derhjemme har i mange år været en tradition i FDF, og den bliver der stadig værnet om mange steder, selvom postvæsnet ikke er, hvad det har været, og de fleste af os - inklusiv landslejren -primært kommunikerer igennem de sociale medier i dag.

 I landslejrens posthus kan de 10.000 deltagere både hente pakker og breve og sende postkort med en hilsen fra Sletten hjem til venner og familie.

Fylder 200 fodboldbaner

FDF's landslejr bliver holdt i et kuperet område langs Julsø imellem Himmelbjerget og Svejbæksnævringen.

Området er på størrelse med noget, der minder om 200 fodboldbaner.

Det går under navnet Sletten og er ejet af FDF, som siden den første store Julsølejr blev holdt på Sletten i 1967, har opkøbt jord i området ad flere omgange.

Siden 1976 har der med undtagelse af år 2021 været afholdt landslejr på Sletten hvert femte år.

Bruger over 20.000 rafter

FDF Landslejr, Sletten, Ry. Foto: Bettina Sønderskov

I år har Hedeselskabet afleveret 21.700 rafter i forskellig længde til Landslejren. De skal bruges til at bygge alt fra borde, til omklædningsrum, flagstænger, udsigtstårne og spisesale med udsigt.

I dag kræver de største rafte-byggerier på Sletten en byggetilladelse fra Skanderborg Kommune.

Landslejrens udseende har ændret sig meget, siden der de første år blev bygget alt fra en kopi af skoleskibet Danmark med rafter, til en trelænget gård med spånplader og en hel lejr på en tømmerflåde i Julsø.

I dag er der de i de fleste FDF-lejre - ikke mindst på grund af en ændret alderssammensætning - mere fokus på leg og samvær end på store, tidskrævende byggerier.

Rummer 305 FDF-kredse fra hele landet

Pigerne her, som er fra FDF Stevnstrup i Randers Kommune, kommer fra én af de i alt 297 forskellige FDF-kredse, som har slået sig ned ved Himmelbjerget på Sletten i Skanderborg Kommune . Foto: Bettina Sønderskov

Fra Thyborøn til Tønder, Nakskov, Ishøj og Esbjerg.

De omkring 10.000 FDF'ere, som er samlet på Sletten til Landslejr 2022, kommer fra 305 af landets i alt 350 FDF-kredse.

 Landslejrens syv store lejrområder repræsenterer en landsdel hver.

Der er også en særlig lejr for familier med små børn og omkring 500 internationale deltagere i årets landslejr.

Sorterer affald i 13 fraktioner

FDF Landslejr, Sletten, Ry. Foto: Bettina Sønderskov

For første gang nogensinde bliver der i år sorteret affald i 13 forskellige fraktioner på landslejren.

Det stiller nye krav til indretningen af lejrpladsen. På billedet er FDF'ere fra Stevnstrup i gang med at banke pæle i jorden til et større affalds-sorteringssystem.

Det nye tiltag er ifølge landslejrchef, Simon Stagis både resultatet af landslejrens eget ønske om at tage større ansvar for klimaet med "Den bæredygtige lejrplads" og et samarbejde med Renosyd i Skanderborg Kommune.

Renosyd er i øvrigt i gang med at forberede sig på, at alle borgere i Skanderborg Kommune efter planen skal i gang med at sortere i 10 forskellige fraktioner i 2023.

Skifter kødet ud med grøntsager

Foto: Thomas Heie Nielsen

Det kan godt være, at der som regel er pasta kødsovs, frikadeller og boller i karry på menuen, når FDF'ere tager på lejrtur, men sådan behøver det ikke at være.

Landslejrens bæredygtigheds-udvalg har besluttet, at der i år skal spises langt flere grøntsager. Derfor spiser  alle som minimum aftensmad vegetarisk to aftener under lejren.

Derudover har kredsene på seks af lejrens dage haft mulighed for at vælge imellem et grønt eller meget grønt aftenmåltid. Grønt dækker over, at der i retten er skruet ned for mængden af kød, mens meget grønt er vegetarisk.

Godt 25.000 af de knapt 80.000 portioner aftensmad, der bliver serveret under lejren er vegetariske.

- Temaet for årets landslejr er mod. Vi er på en opdagelsesrejse, hvor det handler om at skubbe til vores grænser. Samtidig er vi i FDF optagede af, hvordan vi tager ansvar for den verden, vi lever i, og for den fremtid, vi ser ind i. Derfor giver det god mening at se på vores madvaner.

Kan vi skære ned på kødforbruget?

Har vi mod på at spise mere vegetarisk, og er vi klar til at smage på retter, som vi aldrig er blevet præsenteret for før?

På den måde vil vi gerne understøtte samtalerne ude i lejrene om, at vi også har et valg, når sommerferien er slut, og vi vender tilbage til hverdagen, hvor vi selv skal beslutte os for, hvad vi lægger i indkøbskurven, siger landslejrchef, Simon Stagis.

Er åben for alle

Sådan så det ud, da Dronning Margrethe i 2016 besøgte FDF's landslejr. I år kommer hun i modsætning til tidligere år ikke forbi Sletten.Foto: Axel Schütt

Alle er velkomne til at besøge FDF Landslejr 2022.

Lejren er åben for gæster hver dag fra 10 -24 frem til afrejsedagen den 15. juli.

Der er ingen officielle besøgsdage, men historisk set, er lørdag under landslejren den helt store besøgsdag. Det er også den dag, der er fællesgudstjeneste på lejrbålspladsen.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe har besøgt landslejren ved flere lejligheder. I år skal man dog ikke regne med at få et glimt af dronningen og Krone 1 på landevejene omkring Ry.