Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hvis du vil betale rigtig mange penge for et hus i Norddjurs, skal du kigge efter "Til Salg"-skilte langs Guldkysten omkring Fjellerup Strand. Det dyreste hus, der er solgt i Norddjurs i mands minde, ligger i første række til Kattegat. Det kostede svimlende 7.800.000 kroner, da købsaftalen blev skrevet under i foråret. Foto: Asbjørn With

Er de sommerhuse belagt med guld?

I løbet af 2022 har ejendomsmæglere i Norddjurs flere gange hørt deres egne kæber ramme deres respektive skriveborde.

- Vi har aldrig oplevet noget lignende. For fem år siden kunne vi aldrig have solgt noget som helst for over fem millioner kroner. Ikke engang om det så var belagt med guld, siger Jacob Stensgaard, der er ejendomsmægler i Auning, Fjellerup og Grenaa.

- Nu er det ikke umuligt, at der kommer overbud på over en halv million kroner, når det rigtige kommer på markedet, og så er det som regel væk på en uge, konstaterer Jacob Stensgaard, da NorddjursLIV spørger ham til de tårnhøje priser på fritidshuse i den første halvdel af 2022.

I de nationale medier er der snak om stigende renter og svagt faldende boligpriser efter en hæsblæsende optur. I og umiddelbart omkring de store byer som Aarhus har priserne været på himmelflugt, men hvis man er husejer i Norddjurs eller tænker på at købe hus i Norddjurs, er der slet ikke lige så meget bølgegang i priserne.

Huspriserne i Norddjurs er ifølge de ejendomsmæglere, NorddjursLIV har talt med, generelt ikke særlig påvirkelige overfor markedernes rasen. Generelt er der en ganske svag opadgående kurve for priserne, og sådan har det været i flere år nu.

Helt anderledes er billedet til gengæld, når det kommer til de eftertragtede sommerhuse i første række. Her er priserne nærmest sprunget i luften.

Den foreløbige rekord blev sat på svimlende 7.800.000 kroner, da et af sommerhusene i Fjellerup Strands attraktive første række skiftede hænder i foråret.

Et så svimlende salg betyder, at forskellen mellem det dyreste og det billigste hus i Norddjurs i 2022 er ganske voldsom.

Hele 7.736.250 kroner er der nemlig i forskel på prisen fra sommerhuset på Guldkysten i første række ud til Kattegat i Fjellerup Strand og til kommunens billigste hus i landsbyen Homå. Det blev købt for 63.750 kroner i begyndelsen af 2022.

Og hvis du nu sidder og tænker på, hvilket hus der lige nu er til salg til den højeste pris i kommunen, så får du svaret allerede nu.

På Søbyvej 17 i landsbyen Søby ved Trustrup kan du lige nu, ifølge boligsiden.dk, erhverve 380 kvadratmeter sundgård for 7.595.000 kroner.

Hvis det er lige i overkanten, kan du også bare nyde sommeren og slippe drømmene fri. De er nemlig gratis.

God sommer og rigtig god læselyst.

P.s.

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage et til to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Norddjurs.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Norddjurs. Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Dette hyggelige sommerhus ligger lige ud til Kattegat i første række på Vestre Klitvej i Fjellerup Strand. Det er på 34 kvadratmeter og koster... 3.495.000 kroner. Det svarer til en kvadratmeterpris på over 100.000 kroner. Foto: Asbjørn With

Sommerhusene i første række ud til vandet stikker helt af i pris, mens alt andet er, som det plejer at være på boligmarkedet i Norddjurs

Normalt er Norddjurs ikke just kendt for tårnhøje huspriser. og der er da heller ikke noget, der ændrer sig i denne historie om det norddjurske boligmarked.

Mens økonomer på landsplan taler om stagnation og ligefrem fald på et ellers buldrende boligmarked, så er det igen tydeligt, at det mest buldrer i de store byer, mens prisen for en mursten i Norddjurs mest vedbliver med at være prisen på en mursten.

Og så alligevel ikke helt. For der er sket det vanvittige, at huspriserne på sommerhuse i første række på guldkysten er eksploderet og nu snildt ryger over både fem og seks millioner kroner. Lige nu er et sommerhus i Fjellerup Strand til salg for mere end 100.000 kroner per kvadratmeter.

Det er ikke ualmindeligt, at sommerhuse på Guldkysten ud mod Kattegat i Fjellerup Strand koster over 100.000 kroner per kvadratmeter. Priserne på de bedste sommerhuse er de senere år stukket helt af i Norddjurs, mens resten af boligmarkedet nogenlunde har det, som det plejer.

Det har været et par udmærkede år for ejendomsmæglerne i Norddjurs set over en bred kam. Men det er heller ikke nogen hemmelighed, at det er køb og salg af sommerhuse, der har tegnet sig for det mest spektakulære.

For fem år siden kunne vi aldrig have solgt noget som helst for over fem millioner kroner. Ikke engang om det så var belagt med guld

Jacob Stensgaard

- Det er rigtigt, at vi har haft et fint salg, men priserne på helårshuse stiger slet ikke så meget i pris i Norddjurs, som vi for eksempel ser tættere på Aarhus, fortæller ejendomsmægler Jacob Stensgaard, der huserer over det meste af Norddjurs for ejendomsmæglerkæden Nybolig.

Der er blevet talt rigtig meget om et brandvarmt boligmarked i de senere år, hvor især lave renter har givet voldsomme prisstigning på huse. Mest omkring de store byer, hvor mæglerne nu skal have sælgerne til at forstå, at træerne ikke vokser ind i himmelen, og at man ikke nødvendigvis kan tjene sekscifrede beløb bare fordi, man sælger sit hus.

Det ved de fleste godt i Norddjurs. Og selv om der bliver bygget rigtig meget i for eksempel Auning, så er priserne nogenlunde til at regne med, fortæller ejendomsmægler Jonas Kjær, der i de seneste fem år har solgt huse for John Frandsen i Grenaa.

Jonas Kjær er ejendomsmægler hos John Frandsen i Grenaa, der også har kontorer i Auning og Glesborg. Foto: Asbjørn With

- Det er også min oplevelse, at prisen på et helt almindeligt hus, som de er flest, er ret stabil. I de senere år har vi haft færre huse til salg, og det har været godt for sælgerne, fordi der har været flere købere, end der er huse til salg, fortæller Jonas Kjær.

Selvfølgelig kan han og de øvrige ejendomsmæglere over hele landet godt mærke, at stigende renter gør det lidt sværere at låne penge.

Men vi skal have et sted og bo, og livet går videre.

- Uanset hvad renten er får folk børn, bliver skilt eller gift, børn flytter hjemmefra eller folk går bort, og derfor er der hele tiden ændringer i vores boligsituation, og derfor bliver der også altid handlet huse, fortæller Jonas Kjær.

- En etplansvilla i et af de gode kvarterer i Grenaa er altid en efterspurgt vare, og her er det stadig sælgers marked. Køberne vil gerne købe, og der er ikke ret mange muligheder, hvilket presser prisen lidt op, forklarer Jonas Kjær.

Om prisen på et hus er det rigtige afhænger altid af, om hvad man er villig til at betale for at få opfyldt alle de krav, man som køber har. Eller om man er villig til at gå på kompromis.

Der vil altid være god efterspørgsel efter gode huse i de rigtige kvarterer, men det betyder ikke voldsomme prisstigninger, fortæller Jonas Kjær. Foto: Asbjørn With

- Det handler om at mærke efter. Man skal give det, som man mener, at det er værd. Det er mit bedste råd, siger Janos Kjær, der slår fast, at man ikke skal regne med, at man som ejer af et almindeligt hus i Norddjurs kan "score kassen", når huset en gang skal sælges igen.

Det er Jacob Stensgaard helt enig i. Han sælge huse i både Auning, Fjellerup og Grenaa, og priserne stiger kun lidt år for år.

- Mine kolleger i Skødstrup og Egå ved Aarhus kæmper for at trække sælgernes forventning ned i et realistisk leje. Det problem har jeg ikke, siger Jacob Steensgaard.

Sommerhuse stikker helt af

Og dog. For når det gælder sommerhuse - og især de sommerhuse, der ligger det helt rigtige sted - så er der sket en helt eksplosiv udvikling.

Jacob Stensgaard sælger boliger i Nybolig med kontor i både Auning, Fjellerup og Grenaa. Han har flere gang i år oplevet helt vanvittige priser på sommerhuse, der så bliver solgt til enorme overbud på rekord kort tid. Foto: Asbjørn With

- Vi har aldrig oplevet noget lignende. For fem år siden kunne vi aldrig have solgt noget som helst for over fem millioner kroner. Ikke engang om det så var belagt med guld, siger Jacob Stensgaard.

Det har ændret sig fuldstændigt. Der bliver solgt sommerhuse for både fem, seks og syv millioner kroner, og da et sommerhus i første klitrække på guldkysten ud til Kattegat ved Fjellerup Strand for nyligt blev handlet til 7.800.000 kroner, tabte de fleste mægleren kæben på bordet.

- Det er helt vildt. Nu er det ikke umuligt, at der kommer overbud på over en halv million kroner, når det rigtige kommer på markedet, og så er det som regel væk på en uge, konstaterer Jacob Stensgaard, da NorddjursLIV spørger ham til de tårnhøje priser på fritidshuse i den første halvdel af 2022.

Han har selv haft et sommerhus i den dyre ende til salg, der blev solgt på en uge efter et overbud på 600.000 kroner.

- Det er ofte kunder fra Aarhus-området, der har pengepungen i orden, og som vil have det helt rigtige hus det helt rigtige sted. Og så er det ikke afgørende, om det koster 6,3 millioner eller 6,8 millioner kroner.

- Når det rigtige hus er der, så står køberne i kø, og så bliver der handlet hurtigt og dyrt, konstaterer Jacob Stensgaard.

I den anden ende af skalaen er der lige nu flere huse til salg i Norddjurs til under 100.000 kr. De ligger ikke med udsigt til vandet, men ofte inde i landet, de er små og de kræver som regel en kærlig hånd.

Det billigste hus, der er handlet i kommunen i år blev solgt for knap 64.000 kroner i Homå.

Boligmarkedet havde fart på under pandemien i 2020 og 2021. Med den nuværende økonomiske situation er der omvendt udsigt til prisfald, siger eksperter. (Arkivfoto).

For første gang i lang tid: Boligpriserne falder en smule - og det er først lige begyndt, siger analytikere

Inflationen er rekordhøj, renterne stiger og den generelle økonomi er præget af verdenssituationen og krigen i Ukraine.

Det får betydning for boligpriserne, som lige nu er på vej i én retning - nedad. Det vurderer tre eksperter i boligøkonomi. For første gang i lang tid faldt boligpriserne i maj med 0,5 procent, og ifølge flere eksperter er det kun begyndelsen på en længere periode med prisfald. Det gælder både for parcelhuse, rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse.

De høje renter betyder, at danskerne har færre penge at købe for, men også varmepriser og de nye skattevurderinger, som træder i kraft i 2024, kan få betydning for udviklingen.

De største prisfald vil sandsynligvis ramme i og omkring de store byer, blandt andet Aarhus, og derfor kan det blive nødvendigt, at både sælgere og købere væbner sig med tålmodighed.

Med rekordhøj inflation, nye rentestigninger og uden udsigt til, at den generelle situation i økonomien vender, peger pilen lige nu i én retning for boligpriserne. Nye ejendomsskatter fra 2024 kan forlænge prisfald visse steder.

Uanset, om man kigger på en ejerlejlighed i Aarhus, et hus i en af forstæderne eller er på udkig efter den rummelige børnefamiliedrøm i en af den østjyske hovedstads oplandskommuner, er der grund til at regne med, at priserne kommer til at falde.

Sådan lyder vurderingen fra tre eksperter i boligøkonomi.

For få uger siden viste tal fra Boligsiden.dk, at der i maj var stilstand i prisudviklingen. Men når man korrigerer for de sæsonbetingede udsving i boligpriserne, ja, så var der faktisk tale om et prisfald på 0,5 procent, viser en analyse fra Nykredit.

En vending på boligmarkedet er i fuld gang.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom, Nykredit

Samtidig steg inflationen atter i maj, mens centralbankerne er begyndt at hæve renterne - og tilsammen gøder det jorden for et dansk boligmarked med udsigt til et prisfald, der kan vare ved længere end blot et par måneder.

- Jeg regner med, at det fortsætter, siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, som står bag analysen.

- De rentestigninger vi har set, især den seneste måned, gør, at en vending på boligmarkedet er i fuld gang. Vi har ikke prisdata for juni endnu, men henover sommeren vil jeg forvente et boligprisfald på både huse, lejligheder og sommerhuse - og måske allerede fra juni, lyder hendes vurdering.

Forventer fortsat stigende renter

Så længe vi har en økonomisk situation præget af prisstigninger og inflation, vil der være et incitament til at hæve renterne. Og når der skal betales mere for at låne, er den ganske simple matematik, at danskerne får færre penge at købe bolig for, siger Michael Harboe Møller, senioranalytiker ved Boligøkonomisk Videncenter.

- Så længe forsyningskæderne på markederne ikke virker, og der er problemer med at finde energi, er der en trussel om stigende priser. Centralbankerne rundt om i verden har jo mandat til at sørge for, at priserne holdes i ro, og det kan rentestigningerne bruges til, siger Michael Harboe Møller.

Inflationen begyndte først for alvor at tage fart, efter Rusland i februar invaderede Ukraine. Da Ukraine er storeksportør af hvede, er fødevareforsyningerne blevet ramt af krigen.

Mit bedste bud er, at prisfaldet først lige er startet.

Søren Kristensen, cheføkonom, Sydbank

Samtidig har Ruslands invasion ført til økonomiske sanktioner fra den vestlige verden, der forsøger at begrænse brugen af russisk energi.

Senest har Rusland lukket for gassen til danske Ørsted, da energiselskabet ikke længere ville betale for gassen i rubler.

Men allerede i månederne op til den russiske inflation var energipriserne begyndt at stige ganske betragteligt.

I marts var inflationen steget med 5,4 pct. sammenlignet med samme måned i 2021. I april steg den med 6,7 pct. i forhold til april 2021, mens den i maj steg med 7,4 pct. Senest har tal fra Danmarks Statistik vist, at inflationen i maj steg med hele 8,2 pct., hvis man måler med det såkaldt EU-harmoniserede forbrugerprisindeks.

Som økonomien ser ud lige nu, er der ikke grund til at tro, at centralbankerne vil bremse renternes færd opad, vurderer Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

- Der er en forventning om, at centralbankerne vil blive ved med at hæve renterne for at trække noget gas ud af økonomien og derved dæmpe efterspørgslen, som lige nu er for kraftig i forhold til udbuddet, siger Mira Lie Nielsen.

Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, mener, at prisfaldet på boligmarkedet blot er i sin helt spæde begyndelse, og at der er mere i vente.

- Tallene for maj viste stilstand i priserne, men når man korrigerer for sæsonudsving, svarer det til et lille fald. Under alle omstændigheder er der en klar opbremsning i gang på det danske boligmarked, siger Søren Kristensen.

- Mit bedste bud er, at prisfaldet først lige er startet. Det er svært at sætte konkrete tal på, men vores bedste bud er, at der i gennemsnit på landsplan kommer et prisfald på i hvert fald i omegnen fem til 10 procent frem mod slutningen af 2023, siger han.

Boligkøb i store byer er mere afhængige af rentestigninger

Det er dog ikke kun den stigende rente, der kan være med til at presse priserne på boliger ned.

- Der skal også bruges flere penge på at varme boligerne op. Derudover er der udsigt til, at dansk økonomi bremser op, og en begrænset stigning i ledigheden er også forventelig. Samlet set vil det få boligpriserne til at falde, og faldet vil være størst i de dyreste områder omkring hovedstaden og de store byer, siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Det betyder, at husejere i Aarhus og i de dyrere forstæder til Aarhus, der overvejer at sælge deres bolig, må forvente, at de kommende måneder kommer til at skrue den potentielle salgspris nedad, forklarer Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Sælgerne vil i noget tid endnu være forbeholdne med at sætte priserne ned, og derfor kan det godt tage noget tid, før priserne rent faktisk falder.

- I de store byer er man bare mere udsat og mere afhængig af renten, fordi belåningen er større. Oftest ser vi derfor, at dem, der gerne vil købe boliger dér, har en højere gearet økonomi og derfor er mere sårbare over for rentestigninger, siger Søren Kristensen.

Også Michael Harboe Møller fra Boligøkonomisk Videncenter peger på, at køberne vil være spændt hårdere for i Aarhus' nærmeste periferi, end købere i Aarhus Kommunes nabokommuner vil være det.

Og selve udsigten til prisfald kan forlænge den tid, det ellers ville tage at afsætte sin bolig, siger han.

- Som sælger kan det godt være, at man skal indstille sig på at være realistisk i forhold til, hvad man får for sin bolig, hvis man skal af med den lige nu, siger Michael Harboe Møller, der dog også understreger, at tendensen til prisfald er på et så tidligt stadie, at der vil gå noget tid, før det for alvor slår igennem.

- Som køber vil det jo omvendt være svært at få en sælger med på at være realistisk lige nu. Sælgerne vil i noget tid endnu være forbeholdne med at sætte priserne ned, og derfor kan det godt tage noget tid, før priserne rent faktisk falder, siger Michael Harbo Møller fra Boligøkonomisk Videncenter.

Nye ejendomsskatter vil give priserne et ekstra skub

Foruden inflation og rentestigninger vil også en tredje faktor, der lurer inden for en horisont på rundt regnet halvandet år, komme til at påvirke boligpriserne.

Når et nyt system for vurdering af ejendomsbeskatning træder i kraft den 1. januar 2024, vil alle boligers skatteregning blive revideret.

Den større skatteregning får også priserne til at falde.

Søren Kristensen, cheføkonom, Sydbank

For nogle bliver det dyrere at bo, mens det for andre vil blive billigere. Der har ifølge Søren Kristensen, chefanalytiker i Sydbank, været meget fokus på, hvordan det nye skattesystem rammer ejerlejligheder i storbyerne hårdt, men det kommer til at ramme alle de boligejere, hvis boligskat har været for lav.

- Når man hører mest om ejerlejligheder, er det, fordi det vil gå hårdest ud over dem. Men den nye offentlige ejendomsvurdering rammer alle boligtyper, og skatten kan blive løftet ganske betragteligt, de steder, hvor den har været for lav - også for husejere. Og den større skatteregning får også priserne til at falde, siger Søren Kristensen.

Indfasningen af det nye skattesystem er indrettet sådan, at boligejere fra 2024 får en skatterabat svarende til den ekstra skatteregning, de eventuelt skal af med.

- Hvis du skal af med 30.000 kr. mere i boligskatter i den bolig, du sidder i nu, får du det samme i skatterabat. Men den rabat kan du bare ikke give videre til en ny køber, og det er jo med til at skubbe til prisfaldet, siger Søren Kristensen.

- I sig selv kan det godt give et prisfald på 10 procent i et område som Aarhus ved indgangen til 2024, siger han.

Har man et hus med en kraftig værdistigning, er mit bud, at man vil se et pres for at få lov til at købe det inden den 1. januar 2024.

Søren Kristensen, cheføkonom, Sydbank

Han forklarer, at man i oplandskommunerne rundt om Aarhus som Skanderborg, Favrskov, Syd- og Norddjurs samt Odder vil mærke det nye boligskattesystem på vidt forskellige måder afhængig af, hvor dyrt boligmarkedet i den enkelte kommune er.

- Det bliver uhyggeligt spændende at følge derude. For har man et hus med en kraftig værdistigning, er mit bud, at man vil se et pres for at få lov til at købe det inden den 1. januar 2024, hvor det her træder i kraft, men samtidig vil en potentiel køber lige op til årsskiftet også have lidt af den rabat på prisen, som mange efter nytår 2023/2024 vil kræve på grund af den øgede beskatning, siger Søren Kristensen.

Er man omvendt i en kommune, hvor boligpriserne stort set ikke er steget sammenlignet med landsgennemsnittet, er historien en anden - og måske en ganske positiv anden historie, vurderer Sydbanks cheføkonom.

- For er man samtidig i den situation, at boligskatten bliver lavere, så får man jo udbetalt det, man har betalt for meget. Vi snakker om 20.000 kr. i gennemsnit, og min vurdering er, at udsigten til lavere boligskatter fremover vil give medvind og løfte boligpriserne i de områder med lidt over en procent, siger Søren Kristensen.