Nu bliver alle på socialområdet spurgt: Godt 800 spørgeskemaer er snart på vej ud til medarbejdere og chefer
I de kommende dage og uger modtager godt 800 kommunalt ansatte på det sociale område et spørgeskema.
De mange spørgeskemaer er rygraden i den undersøgelse af hele det sociale område, kommunalbestyrelsen tidligere på året har bestilt hos kommunernes udviklingscenter, Komponent.
Spørgeskemaerne er anonyme og borgmester Kasper Bjerregaard (V) håber og forventer, at medarbejdere og chefer vil benytte muligheden for at svare åbent og ærligt.
Der er nu for alvor ved at komme gang i den interessante del af den undersøgelse af det sociale område, politikerne har taget initiativ til.
Efter den overraskende fyring af kommunens velfærdsdirektør og et politisk håndslag om at undersøge, hvordan socialområdet egentligt har det, er det nu tid til, at medarbejderne fortæller, hvordan de oplever virkeligheden i hverdagen.
I løbet af de kommende uger modtager godt 800 medarbejdere og chefer et spørgeskema, hvor de - anonymt - får mulighed for at give deres besyv med i beskrivelsen af det enorme, kommunale forvaltningsområde.
Kasper BjerregaardVi skal være gode til at forklare borgerne, hvorfor vi har truffet en afgørelse. Og forklare, hvis der er lovgivning eller regler, der gør, at vi som kommune ikke kan handle
Et område, hvor nogle af kommunens svageste, mest udsatte borgere og deres pårørende ofte er helt afhængige af kommunens støtte og hjælp.
- Vi siger alle sammen, at vi gerne vil have borgerne i centrum, men der er også noget sandhed i den floskel. For vi vil gerne have borgerne i centrum, siger borgmester Kasper Bjerregaard (V) til NorddjursLIV.
- Som kommune, kommunalbestyrelse og medarbejdere er vores berettigelse borgerne. Vi har ansvaret for at træffe beslutninger og være myndighed. Men vi skal også levere service. Norddjurs Kommune er en stor butik, og der er stigende forventninger til os fra borgerne, som forventer den service, vi som politikere lover dem, siger Kasper Bjerregaard.
Det er en af de helt centrale pointer i analysen "Mødet med borgere og pårørende samt arbejdsmiljøet på socialområdet i Norddjurs Kommune," som kommunalbestyrelsen har bestilt hos kommunernes udviklingscenter Komponent.
For at kunne sætte borgerne i centrum og levere den service, borgerne forventer og har krav på, er det afgørende at de mennesker, der skal "levere varen" har de rigtige rammer for at kunne gøre det, politikerne og borgerne forventer.
- Den viden om, hvor tingene går godt og fungerer, og hvor det ikke går så godt og ikke fungerer, den findes ude hos de mennesker, der leverer servicen til borgerne og hos de borgere, der modtager den, konstaterer Kasper Bjerregaard.
Det er muligvis ikke raketvidenskab. Men hvis den viden, medarbejderne har, skal give mening, så kræver det, at den når frem til politikerne i kommunalbestyrelsen. For det er dem, der har ansvaret for de rammer, medarbejderne arbejder indenfor.
- Vi skal nok få at vide, hvis tingene ikke fungere. Men det er ikke så tit, vi hører om det, der faktisk fungerer rigtig godt. Det vil vi også gerne høre om, så vi kan lære af det og lade os inspirere andre steder i organisationen, siger Kasper Bjerregaard.
Det er vigtigt for borgmesteren endnu en gang at understrege, at formålet med at spørge 800 medarbejdere og chefer om, hvordan de oplever hverdagen, ikke handler om at at finde huller i osten eller steder, hvor der kan spares og effektiviseres.
Kasper BjerregaardDet er ikke alting, der handler om økonomi. Det kan også handle om mere frihed til medarbejderne i hverdagen eller uddelegering af ansvar og kompetencer
- Det kan også handle om, at vi gennemgår et område og finder ud af, at vi gør det rigtig godt, eller at der er et område, hvor vi skal hæve kvaliteten i stedet for at løbe hurtigere, siger Kasper Bjerregaard.
Og mens det handler om at skabe de bedst mulige rammer for medarbejdere og chefer, handler det også om at forbedre den oplevelse, borgerne har, når de møder kommunen.
- Der vil altid være tidspunkter, hvor der opstår konflikter mellem kommunen og borgerne. For kommunen er en myndighed, der træffer afgørelser, og dem er borgerne ikke altid enige i. Sådan er det.
- Men vi skal være gode til at forklare borgerne, hvorfor vi har truffet en afgørelse. Og forklare, hvis der er lovgivning eller regler, der gør, at vi som kommune ikke kan handle, forklarer Kasper Bjerregaard.
Han glæder sig til at komme videre i arbejdet, og forventningen er, at de mange tilbagemeldinger fra medarbejdere og chefer kan skabe forandringer, der kan mærkes både blandt medarbejderne men også hos borgerne og den oplevelse de har af mødet med kommunens socialområde.
- Desværre har vi i kommunerne - også i Norddjurs - fået nogle rigtig stramme økonomiske rammer at arbejde i. Det begrænser desværre vores muligheder på nogle områder.
- Men det er ikke alting, der handler om økonomi. Det kan også handle om mere frihed til medarbejderne i hverdagen eller uddelegering af ansvar og kompetencer, siger Kasper Bjerregaard.
Og måske er den igangværende udviklingsproces, som borgmesteren kalder det, begyndelsen på en ny måde at gøre tingene på i kommunen, for Kasper Bjerregaard ser et stort potentiale i at inddrage både medarbejdere og borgere noget mere.
- Jeg kan godt forestille mig, at vi kommer til at lave mere af den her slags også på andre områder, siger Kasper Bjerregaard.