Kirkeværge om fredet bygning ved Ørsted Kirke: - Det er vigtigt at værne om historien
De gamle - og i flere tilfælde fredede - bygninger er en vigtig del af vores historie, og derfor har vi pligt til at passe på dem.
Det mener i hvert fald Jonna Bugge Haslund, der er kirkeværge og medlem af menighedsrådet ved Ørsted Kirke. Her er den gamle kirkelade nemlig fredet, og det betyder, at man ikke bare må rive ned eller bygge om, som man har lyst til.
Til gengæld får kirken mulighed for at passe på en del af historien, og den slags kan der ikke sættes en pris på.
For Jonna Bugge Haslund, kirkeværge og medlem af menighedsrådet, er der ingen tvivl. Det er vigtigt at passe på de gamle bygninger og huse, der står rundt omkring.
Også hvis det betyder mere vedligeholdelse, flere penge og mere tid brugt på at udfylde formularer.
- Det er en del af vores historie, og den er det vigtigt at værne om. Derfor synes jeg også, at det er vigtigt, at vi værner om de gamle bygninger. Ellers er det en del af vores historie, der forsvinder, siger hun.
Sammen med Lea Bergstrøm Bertelsen, kirkegårdsleder og kirketjener, viser hun rundt i kirkeladen, som blev blev fredet i 1924 og som ligger ved siden af Ørsted Kirke.
I fredningen er der blandt andet lagt vægt på, hvor velbevaret kirkeladen er og hvor velbevaret, den gamle grundplan er.
Bygningen består af et større rum i den ene ende mod nord og resterne af en boligindretning med køkken og kølekælder i den anden ende mod syd. Der er også en velbevaret tagetage, hvor der har været kammer og plads til opbevaring.
I den sydlige ende af bygningen er offentlige toiletter i første del af bygningen, og de er sat i stand og tidssvarer nutidens standarder.
- Men vi skulle også søge om at få lov til at installere to toiletrum i sin tid, siger Jonna Bugge Haslund.
Bag en låst dør i den sydlige ende gemmer sig det, der har været kølekælder og køkken. Ovenover går et loft hvor man formoder, at køkkenpigen har haft kammer engang.
I køkkenet er der gruekedel og synlige konstruktioner, der sammen med den nedsænkede kølekælder også var en af grundene til, at man fredede bygninger.
- Det giver jo et fint billede af, hvordan verden var engang, siger Lea Bergstrøm Bertelsen.
Brugt til tiendekorn
Oprindeligt blev kirken og den dertilhørende kirkelade opført i middelalderen - formentligt i 1100-tallet.
Og i middelalderen var Ørsted en betydelig by med visse købstadsprivilegier.
Byen var tidligere en havneby, hvilket fremgår af flere gadenavne og fund af pæleværker fra havneanlæg og rester af både. Byen blev hærget af brande i 1696 og 1777, genopbygget og herefter stjerneudskiftet i 1789, 1793 og 1800.
Stjerneudskiftning
Stjerneudskiftning, en af de metoder, der under landboreformerne fra slutningen af 1700-tallet blev brugt til at samle landbrugsjorden, der tidligere var spredt på mange lodder, i et sammenhængende jordstykke for den enkelte gård, der blev liggende i byen.
Stjerneudskiftede landsbyer kan i dag ofte kendes på vejføringen, som følger gamle markskel omkring byen.
Men gennem al den tid stod kirken og den tilhørende lade, der oprindeligt blev brugt til opbevaring af tiendekornet - altså det korn, bønderne betalte i skat.
I 1639 blev laden indrettet til hospital af Tyge Kruse. Dengang var et hospital ikke for syge mennesker, som vi kender det i dag, men mere et sted, hvor fattige, udtjente eller enlige kunne bo.
I 1649 blev bygningen fornyet af Jørgen Seefeld.
Axel Bille forbedrede hospitalet i 1738, der da var indrettet til 14 personer.
I 1869 blev kirkeladen solgt til kommunen, der benyttede den som skole og lærerbolig frem til begyndelsen af 1900-tallet. Senere fungerede den som bolig, og i 1969 blev der foretaget en ombygning til de forhold, der ses i dag. Det vil sige, at kirken begyndte at benytte den gamle kirkelade som kapel.
- Når nu bygningen er her, handler det også om at bruge den. Ellers står den og forfalder, og det er synd, siger Jonna Bugge Haslund.
- Vores opgave at passe godt på den
For nogle år siden fik kirken og menighedsrådet installeret seks kølerum i kapellet.
- Det var heller ikke noget, vi bare lige gjorde, griner Jonna Bugge Haslund. Tværtimod skulle de udfylde en lang række af papirer og formularer og argumentere for, at det ikke skadede bygningen.
- Kølerummene er installeret på en måde, så de kan tages ud igen, uden at man skal splitte bygningen ad. Vi sørger for at passe på, men det var også vigtigt for os, at rummet har en funktion, siger Jonna Bugge Haslund.
De seks kølerum benyttes ikke kun af Ørsted Kirke, men også af de omkringliggende kirker.
- Før skulle de afdøde ligge i et kølerum i Randers, da kirken i Auning, som ellers er det eneste sted med kølerum, ikke har kapaciteten. Det betød også, at de pårørende skulle køre til Randers. Den køretur slipper de for nu, og det giver rigtig god mening for os, siger Lea Bergstrøm Bertelsen.
Selvom det kan være en bøvlet proces, når der eksempelvis skal installeres nye kølerum eller lægges nyt tag, er Lea Bergstrøm Bertelsen og Jonna Bugge Haslund ikke i tvivl om, at det også giver noget at have en fredet bygning i pastoratet.
- Det er klart, at det er en længere proces at udfylde formularer og skrive ansøgninger, men vi oplever, at dem, der sidder og kigger på sagerne er meget rimelige, og at de hellere end gerne vil rådgive os, siger Jonna Bugge Haslund.
- Men selvom det er besværligt, er det også meget givende. Vi synes selv, at det er fantastisk at have en så smuk og fredet bygning. Og så er det klart, at det er vores opgave at passe godt på den, siger Jonna Bugge Haslund.
Begge oplever de også, at lokalsamfundet sætter pris på, at der er en fredet bygning.
- Mange synes jo, det er sjovt, og så kommer de og vil gerne have historien, siger Lea Bergstrøm Bertelsen.
Ofte er det dyrt at renovere eller lave noget om i fredede bygninger, fordi arbejdsgangene typisk er mere komplicerede, og der skal andre - og i flere tilfælde dyrere - materialer til.
Man kan søge om eksempelvis fonde, når der er noget, der skal gøres, men ofte er det pastoratet eller kirken selv, der betaler, når kirkeladen skal have nyt tag, kalkes eller have malet vinduer.
- Derfor er det også dyrere at vedligeholde en bygning som kirkeladen, fordi der er et hav af faktorer, der skal tages højde for. Men vi mener ikke, at det kan gøres op i penge. Historien er vigtig, og det handler ikke om, hvad det koster at vedligeholde historien. Det gør man selvfølgelig bare, siger Jonna Bugge Haslund.