Eigil og Gunner vil gøre op med ''plejer'': - Udviklingen kommer, uanset om folk piber og værger sig
To mænd fra landsbyen Ødum har samlet næsten en kvart million kroner, der skal give seks midtdjurske landsbyer mulighed for at rejse på inspirationstur ind i fremtiden.
Eigil Kjærgaard og Gunner Thode Nielsen hader gentagelser og "plejer," som de ser som en af de største trusler mod landsbyerne fremtid. Det gælder om at præge udviklingen i stedet for at blive ved med at gøre det samme igen og igen og igen og igen.
Så nu gør de noget andet. Noget ambitiøst, visionært, velsmagende, nyt og gratis.
Marie har bagt æblekage med nogle af æblerne fra haven. Den står på bordet i spisestuen ved siden af kaffekopperne, sukker og mælk og en lille skål med flødeskum til at putte ovenpå.
Havedøren står lidt på klem ud til haven, hvor der ikke er et eneste græsstrå, der vender forkert.
På den ene side af bordet sidder Eigil Kjærgaard.
Og på den anden side Gunner Thode Nielsen, der er gift med æblekagens ophavskvinde.
De to mænd har kendt hinanden i en menneskealder, og det er ikke første gang, de sidder og taler sammen over en kop kaffe.
På den måde er alting, som det plejer at være.
Og så alligevel ikke.
For hvis der er noget, Eigil Kjærgaard og Gunner Thode Nielsen simpelthen ikke kan klare, så er det "plejer"
- Vi vil slå hul i det med, at det er det samme og det samme og det samme og det samme hele tiden, siger Eigil Kjærgaard, mens han slår begge hænder i bordet i takt med den monotone gentagelse af det samme og det samme og det samme.
De to mænd har sammen søgt og fået næsten en kvart million kroner af Velux Fonden, Nordea Fonden og Norddjurs Kommune til projektet "Landsbyer i en ny tid."
Med et ambitiøst program fordelt over seks aftener og med nytænkende og kompetente foredragsholdere og gratis mad, der udfordrer vanetænkningen, skal borgerne i landsbyerne Fannerup, Ginnerup, Mastrup, Ørum, Stenvad og Ramten provokeres og inspireres til at se fremtidsmulighederne for landsbyer.
Landsbyerne har det tilfælles, at det ligger i det tidligere skoledistrikt for Ørum Ginnerup, hvor der opstod et rigtig godt samarbejde indtil skolen lukkede.
Landsbyer i en ny tid - programmet
1. september i Ørum Forsamlingshus:
Fællesspisning med traditionel mad fra Lauras køkken.
Tema: Fremtidsforsker Birthe Linddal fortæller om udfordringer og muligheder for livet i landsbyen.
21. september i Fannerup Forsamlingshus:
Fællesspisning: Fremtidsmad.
Tema: Carsten Lind Pedersen fra firmaet ENORM, giver sit bud på fremtidens mad.
5. oktober i Ramten Idrætshus:
Fællesspisning: Fremtidsmad.
Tema: Livsstilsforsker Anne Marie Dahl giver indblik i fremtidens beklædning.
27. oktober i Ørum Forsamlingshus:
Fællesspisning: Fremtidens skolemadpakke.
Tema: Forsker ved Pædagogisk Institut Hans Henrik Knoob giver sit bud på fremtidens grundskoledebat.
9. november i Ginnerup Kirke:
Tema: Folkekirken og ungdommen. En række kærlige bud på fornyelse af musikken i kirken efterfulgt af debat styrket af vin og brød i våbenhuset.
30. november i Stenvad Mosebrugscenter:
Tema: Fællessang med musik fra to forskellige orkestre og forfriskninger i pausen.
Tilmelding
Gunner Thode Nielsen på tlf: 52373130.
Alle arrangementer er gratis, men tilmelding til spisning er nødvendig. Maden er gratis, og der er mulighed for at købe drikkevarer.
Alle arrangementer begynder klokken 18.30.
Alle er velkomne - uanset hvor man bor.
- Det er et program, der aldrig er set mage til på de her kanter, siger Eigil Kjærgaard.
Men det er også meningen. For der skal noget til, hvis man vil trække folk ud af sofaen og ned i forsamlingshuset. Det ved både Eigil Kjærgaard og Gunner Thode Nielsen alt om.
De har begge gået i kommuneskole, den ene i Fannerup og den anden i Ørum, de har begge boet i området hele livet og haft det som udgangspunkt for livet både privat og professionelt.
Den ene som leder af ungdomsskolen og den anden som spejderleder gennem det meste af tre årtier.
- Vi ved meget om, hvad det er for et område og hvad det er for nogle mennesker, der bor her, fortæller Gunner Thode Nielsen.
Før internettet, mobiltelefonen og sociale medier, var forsamlingshuse og missionshuse det helt store trækplastre især i de små samfund.
Her mødtes folk og fik ny inspiration udefra med foredrag og rejsebeskrivelse, musik og dans.
Nu er konkurrencen om folks tid benhård. Gennem et helt liv har Eigil Kjærgaard og Gunner Thode Nielsen sammen set, hvad udviklingen har betydet for landsbyerne.
- Jeg ser politikerne i vores kommune som afviklingspolitikere, siger Gunner Thode Nielsen.
- Der er ikke meget hjælp for landsbyerne at hente fra den kant, men vi ønsker, at området og landsbyerne skal bestå. Også i fremtiden og med aktive mennesker. Udviklingen i samfundet går så hurtigt, at vi er nødt til at gøre noget for at blive en del af den udvikling, når man har chancen. Ellers er det afvikling, fortsætter han.
Den teknologiske udvikling er en ting. Den politiske udvikling og samfundsudviklingen er en anden og en tredje. Der er mange årsager til, at landsbyerne bliver ramt, men man er også nødt til selv at gøre noget.
- Det nytter ikke noget, at vi bliver ved med at gøre det vi plejer. At det er den samme, der kommer og holder foredrag. At det er det samme orkester, der kommer og spiller og så videre og så videre. Vi er nødt til at gå aktivt ind i at blive en del af udviklingen, så vi kan være med til at præge den, siger Eigil Kjærgaard
Det er det "Landsbyer i en ny tid" er et forsøg på.
- Der er noget i gære. Og uanset om folk piber og værger sig, så kommer udviklingen. Det er en del af den oplevelse, vi gerne vil give, siger Eigil Kjærgaard.
De to ved, hvad der samler folk.
Det gør mad - gerne gratis mad - og noget, der er nyt og spændende. Gerne noget, der pirrer sanserne.
Derfor er mad også omdrejningspunktet i de seks aftener "Landsbyer i en ny tid".
En aften kommer Carsten Lind Pedersen fra virksomheden Enorm og giver sit bud på fremtidens mad, som man også kan få mulighed for at sætte tænderne i selv. En anden aften kommer tøjgiganten Bestseller på besøg for at rette fokus mod fremtidens beklædning.
- Det er nogle små samfund herude, og det kan være svært at finde 10.000 eller mere til at få en nytænkende kapacitet til at komme og holde et inspirerende foredrag. Men nu er chancen her, siger Eigil Kjærgaard, der håber, at der møder mindst 70 op hver gang.
Udover de fem sanser er både skole og kirke omdrejningspunkt i landsbyernes fælles blik ind i fremtiden.
- Når vi kigger ind i fremtiden og begynder at tale om fremtidens landsby, så vil udviklingen under alle omstændigheder påvirke både skole og kirke. Det er de eneste kulturinstitutioner, vi har tilbage, som kan bære fortiden videre ind i fremtiden, mener Eigil Kjærgaard.
Derfor vil en af aftenerne handle om fremtidens skolemad kombineret med foredrag og debat om grundskolens betydning og fremtid. En anden aften skal forsøge at peppe musikken i kirken lidt op ved at lade lokale musikere give alternative bud på, hvordan kirkemusik også kan lyde kombineret med debat om kirkens rolle nu og i fremtiden.
- Vi vil gerne være med til at skabe noget i Norddjurs, som ikke er dikteret fra rådhuset, men som tager udgangspunkt i livet herude ved os, siger Gunner Thode Nielsen.
- Vi har tiden og lysten, og så er vi jo bare innovatører og kan ikke lade være. Sådan er det, konstaterer Eigil Kjærgaard.
- Selvom jeg er 85, er jeg stadig nysgerrig efter at se, hvad fremtiden og udviklingen bringer, fortsætter han, mens Gunner Thode Nielsen nikker.