Else Søjmark gør status efter otte måneder i regionsrådet: - Mit vigtigste arbejde er at skabe mere lighed i sundhedsvæsenet
Efter otte måneder i regionsrådet ser Else Søjmark (S) tilbage på en tid, der har været præget af travlhed. Det har været en ny organisation og et helt nyt område, hun har skullet lære at kende, men Else Søjmark kan også trække på sin erfaring fra 12 år i kommunalbestyrelsen.
Derudover har Else Søjmark brugt tid på et af de vigtigste projekter: At skabe mere lighed i sundhedsvæsenet. Det kan ifølge hende blandt andet ske ved, at man laver nemmere adgang til netop sundhedsvæsenet gennem nærhospitaler og sundhedshuse.
Socialdemokratiske Else Søjmark er netop kommet tilbage fra en tiltrængt sommerferie ovenpå et første halvår i regionsrådet, der bedst kan beskrives som "travlt".
- Der har i hvert fald været nok at se til, griner hun.
Efter 12 år i den norddjurske kommunalbestyrelse besluttede Else Søjmark sig sidste år for at stille op til regionsrådet i stedet for.
Skiftet skete ud fra et ønske om at gøre regionsrådets arbejde mere synligt for folk og en betragtning om, at nu måtte der godt ske noget nyt.
- Af og til skal man tage et spring i livet. Det er det, jeg gør nu. Jeg vil gerne prøve mere, for jeg tror, at jeg kan bidrage med mere, sagde hun til NorddjursLIV i september sidste år.
Else SøjmarkVi er alle sammen hinandens forudsætninger for at få et system, der fungerer rigtig godt
Og vælgerne troede på hende, for hun bragede ind i regionsrådet med 6.415 personlige stemmer. Et resultat, hun med egne ord var "kanonstolt" over.
- Jeg er stolt, men jeg er også ydmyg. For det forpligter, og jeg ved, at jeg skal varetage næsten 6.500 menneskers interesser, sagde hun til NorddjursLIV efter valget i november sidste år.
Ved konstitueringen blev Else Søjmark udvalgsformand for nære sundhedstilbud. En af opgaverne for det udvalg er blandt andet at forsøge at binde nogle af regionens sundhedstilbud bedre sammen med kommunernes og dermed sikre borgerne et mere smidigt forløb i sundhedsvæsenet.
- Hvordan kan kommunerne, hospitalerne og lægerne understøtte hinanden? Det er det, vi blandt andet skal sikre.
- Det ligger mig meget på sinde, at vi får mere lighed i sundhedsvæsenet. Det er vel næsten min vigtigste opgave, siger hun og fortsætter:
- Alle skal have de samme muligheder og lige adgang til sundhedstilbuddene. Det betyder blandt andet, at borgerne skal have de tilbud de har brug for - tidligst muligt og på bedst mulig måde.
Lighed i sundhedsvæsenet
Forebyggelse og nem adgang til sundhedsvæsenet er to af de ting, Else Søjmark peger på kan skabe mere lighed.
- Der er eksempelvis nogle, for hvem sundhedsvæsenet ikke er så tilgængeligt som for andre. Det kan vi ændre på ved blandt andet at lave flere nærhospitaler og sundhedshuse, siger hun og fortsætter:
- Jo tidligere vi sætter ind, jo større chance er der for, at vi ikke mister nogen. Eksempelvis har vi mange udsatte borgere, og vi skal sørge for, at vi ikke kommer for sent med hjælpen til dem. Det er vigtigt, at sundhedsvæsenet også er til for dem, og det kræver måske noget andet, end for folk der har det nemmere i tilværelsen.
Else Søjmark ser en tendens i samfundet, hvor folk deles op i "dem" og "os". Men det skal vi holde op med, mener hun.
- Vi skal blive bedre til at sige "hvordan gør vi det". Det gælder både sundhedstilbuddene imellem og borgerne imellem. Vi er alle sammen hinandens forudsætninger for at få et system, der fungerer rigtig godt, siger hun.
En udfordring, vi blandt andet ser i samfundet er, at vi bliver flere og flere ældre borgere.
- Det er en positiv udvikling, men det er også noget, vi skal tage hånd om. Med nærhospitaler kan vi eksempelvis sikre, at der bliver kortere vej til sundhedsvæsenet. Men det er klart, at det er et langt, sejt stræk at sikre den rette sammenhæng og at få tingene til at spille bedst muligt sammen, siger Else Søjmark.
Hun er glad for at stå i spidsen for det udvalg, der er med til at sikre den sammenhæng og sikre, at det nære sundhedsvæsen står solidt.
- Det er et vigtigt område, men det er også vigtigt, at vi netop får skabt et tværgående samarbejde mellem sundhedstilbuddene.
Politisk erfaring har givet et fundament at stå på
En stor del af det første halvår er for Else Søjmark gået med at komme ordentligt i gang med regionsrådet og sætte sig ind i alle arbejdsgangene.
- Det har været en travl tid, for der har været virkelig mange ting, jeg har skullet lære. Og det har måske overrasket mig lidt, siger hun og fortsætter:
- Det er også fordi jeg sætter en ære i at sætte mig ordentligt ind i tingene, og jeg bruger meget tid på at tilegne mig ny viden.
Med 12 år i bagagen som kommunalpolitiker har Else Søjmark haft en politisk baggrund at trække på.
- Selvom der er mange ligheder med det kommunale politiske arbejde, er der også mange områder, hvor det adskiller sig. Der har været meget at sætte sig ind i, og jeg har også brugt tiden på det. Det er vigtigt, at jeg ikke kommer og tror, at jeg ved det hele. Min verden har udvidet sig og mine relationer har udvidet sig, siger hun.
Else Søjmark
Else Søjmark er bosat i Grenaa med sin mand Per. De har sammen tre børn og fire børnebørn.
Hendes fuldtidsbeskæftigelse er arbejdet med regionsrådet.
Hun var til og med 31. december 2021 medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs for Socialdemokratiet. Hun blev valgt ind første gang i 2009, og fik dermed 12 år i kommunalbestyrelse.
I otte af årerne har Else Søjmark været udvalgsformand.
I seneste valgperiode har Else Søjmark været formand for erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget i kommunalbestyrelsen.
Else Søjmark blev valgt ind til regionsrådet med 6.415 personlige stemmer. Hun er valgt som udvalgsformand for udvalget for nære sundhedstilbud.
Ud over formandsposten har Else Søjmark også fået plads i sundhedssamarbejdsudvalget. Det er et nyt udvalg, som etableres i alle regioner ifølge sundhedsaftalen mellem regeringen, Danske Regioner og kommunernes landsforening, der skal være med til at skabe bedre sammenhænge på tværs af sundhedsvæsenets sektorer.
Desuden er hun udpeget til følgende hverv:
- Bestyrelsen for Erhvervshus Midtjylland
- Bestyrelsen for Social- og Sundhedsskolen i Randers
- Den Lokale Aktionsgruppe (LAG) Djursland
- Den Nationale Videnskabsetiske komité
- Videnskabsetisk komité II
- Djurslands Udviklingsråd
- Fordelingsudvalg Øst (per 1. oktober formand for gymnasiesamarbejdet fordelingszone Aarhus)
- Sundhedssamarbejdsudvalget
- Speciallægelandssamarbejdsudvalget (SSU)
Hun er Norddjurs og Syddjurs' eneste repræsentant i regionsrådet.
Samtidig lægger Else Søjmark ikke skjul på, at hun netop har kunnet drage mange fordele af sin politiske fortid.
- Jeg kender den kommunale organisationer og jeg ved, hvordan mange af tingene fungerer.
- Men endnu vigtigere er det nok, at jeg er vant til at se de forskelligheder, der er i en kommune. I Norddjurs oplever borgerne, at der er stor forskel på, om de bor i Grenaa, Auning eller Ørum. Det skal man have forståelse for som politiker. Samme forskelle gør sig gældende på regionalt plan, men der er afstandene bare endnu større, siger hun.
Den tænkning er også med til at skabe mere lighed i sundhedsvæsenet. Der skal være plads til de forskelle. Men det er også vigtigt at se tingene i en større sammenhæng, hvad enten det er i kommune eller region, mener Else Søjmark.
- Det skal man medtænke, når vi arbejder for geografisk og social lighed i sundhedsvæsenet, siger hun.
Responstider, lægemangel og dårlig adgang til sundhedstilbud har også fyldt meget i Else Søjmarks første periode som regionsrådspolitiker.
- Der er pres på sundhedsvæsenet, og der har været udfordringer. Derfor siger jeg også, at det nære sundhedsvæsen aldrig har været så vigtigt, som det er nu, siger Else Søjmark og fortsætter:
- Vi skal sikre det nære sundhedsvæsen og det skal arbejde sammen med de øvrige tilbud, for at sikre gode, sammenhængende forløb og sikre den lighed, som er så vigtig for os.
Repræsentant for hele regionsrådet
Inden valget fokuserede Else Søjmark meget på, at hun skulle være Djurslands repræsentant i regionsrådet.
- Det har ikke fyldt så meget, som jeg troede, det ville. Jeg er selvfølgelig også politiker for hele regionen. Ikke kun for Djursland, siger hun.
For Else Søjmark er det derfor også vigtigt altid at tænke hele regionen ind.
- Det kan godt være svært, når regionen nu er så stor, som den er. Og at der er forskel på hvilken kommune der er tale om. Men som jeg sagde tidligere, er jeg vant til at tænke på, at der er forskel fra by til by. Det er vigtigt at huske på.
Else Søjmark lægger dog heller ikke skjul på, at hun er fra Djursland.
- Det er klart, at jeg er stolt af, hvor jeg kommer fra. Mit opland er min base og er altid naturligt med mig, siger hun.
De seneste otte måneder har Else Søjmark tænkt meget på, hvordan hun kan gøre regionen mere nær. En ambition, hun havde inden valget, men som hun har måtte sande, ikke altid er det nemmeste.
Skal hun være ærlig, er det ikke regionsrådet og dets arbejde, der interesserer de fleste.
- Det er nok lidt langt væk for mange. Og du kan ikke tvinge folk til at interessere sig for noget, der ikke interesserer dem, griner hun og fortsætter:
- Men du kan være informativ og gå efter dialogen, når muligheden byder sig. Så rykker regionsrådet og dets arbejde nærmere.
Det er ikke nødvendigvis sværere at gøre regionen tilgængelig, end hun havde tænkt, det ville være, for Else Søjmark vidste godt, at det blev en svær opgave.
Derfor arbejder hun meget med tilgængelighed.
- Hvis jeg kan skabe synlighed og gøre opmærksom på dit og dat, så ved folk, at jeg er tilgængelig. Så kan de altid komme til mig, hvis behovet er der, siger hun og fortsætter:
- Jeg tror i høj grad også det handler om, at jeg er tilgængelig, og at folk har en bevidsthed om, at regionsrådet er der.