Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kristina Falkenberg Milvertzs familie i Glatved er afhængige af, at busrute 351 ikke nedlægges, hvis hverdagen skal hænge sammen. Privatfoto: Kristina Falkenberg Milvertz

- Uden en bus til vores børn, kan det være svært at få hverdagen til at hænge sammen

Jeg er opvokset i en lille by ganske tæt på Aarhus.

Her gik jeg i den lokale folkeskole, hvor skolebussen troligt kom og hentede mig hver morgen og satte mig af samme sted om eftermiddagen.

Da jeg blev lidt større, kunne jeg selv cykle, og da jeg blev endnu større og skulle i gymnasiet, kunne jeg sætte mig ind i rutebilen og lade mig fragte de godt otte kilometer til skolen i midten af Aarhus.

Der var da dage, hvor jeg hadede de 30 minutter i bus, og følte, at jeg var bosat laaaaangt ude på landet. Men når man - som jeg - bor relativt tæt på en busrute, der kan fragte en stort set alle steder, tænker man ikke altid over, hvor stor betydning det egentligt har.

Det ved Kristina Falkenberg Milvertz alt om. Hun bor med sin familie i Glatved, hvor de fire børn er afhængige af busrute 351, der fragter dem i skole.

Men nu er ruten lukningstruet.

Hos Midttrafik er passagertallet faldet i kølvandet på corona samtidig med, at brændstofpriserne er steget.

Det - og for få passagerer - er årsagen til, at de fra sommeren 2023 stopper deres tilskud til rute 351, der transporterer elever på tværs af kommunegrænsen.

Det er den rute, Kristina Falkenberg Milvertzs børn bruger hver dag til at komme i skole og hjem igen.

Kan de ikke længere det, frygter Kristina Falkenberg Milvertz, at hende og husbonden er nødt til at fragte børnene. Og så kan deres hverdag måske ikke længere hænge sammen.

- Vi bruger i forvejen meget tid på at transportere vores børn til og fra aktiviteter. Hvis vi også skal til at køre dem til og fra undervisning, ser jeg ikke nogen anden udvej end, at jeg går ned i tid, siger hun.

For at bevare busruten, skal kommunerne selv finde sammenlagt 1,3 millioner kroner årligt til driften. For vores kommune er der tale om knap 800.000 kroner, som politikerne skal finde i et i forvejen presset budget.

I dagens nyhedsbrev har vi talt med Kristina Falkenberg Milvertz om busrutens betydning for familien, og så har vi spurgt de to borgmestre, om de vil sikre busrute 351s fremtid.

Husk, at vi altid gerne vil høre fra dig. Har du et spørgsmål eller en henvendelse til os, er du mere end velkommen til at skrive til os her.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Flere passagerer er bekymrede for rute 351s fremtid. Bliver ruten lukket, når tilskuddet forsvinder i sommeren 2023, skal de finde nye måder at komme i skole på. Privatfotos

Kristina fra Glatved frygter lukning af busrute: - Jeg ved ikke, hvordan vi skal få hverdagen til at hænge sammen

Fra sommeren 2023 stopper Region Midtjylland deres tilskud til busrute 351, der kører fra Ebeltoft til Grenaa.

Dermed venter der en regning på 800.000 kroner til Norddjurs Kommune, hvis bus 351 fortsat skal transportere skolelever til Rosmus Skole og uddannelsesinstitutionerne i Grenaa.

Kasper Bjerregaard (V) kan ikke stille garanti for rutens overlevelse, men pointerer, at det er en "skal-opgave" at finde en løsning.

Fra sommeren 2023 stopper Region Midtjylland deres tilskud til busrute 351, der kører fra Ebeltoft til Grenaa og transporterer skoleelever til Rosmus Skolen og uddannelsesinstitutionerne i Grenaa. Borgmestre vil kæmpe for bevarelse af ruten, men stiller ingen garantier.

Den smukke natur, det hyggelige lokalområde og ikke mindst muligheden for at købe et billigt hus, der kunne sættes i stand, var blandt årsagerne til, at Kristina Falkenberg Milvertz og Henrik Rasmussen i 2005 købte deres hus i Glatved.

Men fra sommeren 2023 kan der komme et væsentligt skår i glæden.

Kristina Falkenberg Milvertzs familie i Glatved er afhængige af, at busrute 351 ikke nedlægges, hvis hverdagen skal hænge sammen.

Busrute 351, der transporterer parrets fire børn til henholdsvis Rosmus Skole og erhvervsuddannelsen EUX i Grenaa, har nemlig mistet sit tilskud fra Region Midtjylland.

Det besluttede regionsrådet i juni.

Dermed skal Norddjurs og Syddjurs Kommuner selv til lommerne, hvis busruten ikke skal nedlægges.

- Jeg ved ikke, hvordan vi skal få hverdagen til hænge sammen, hvis busruten lukker, siger Kristina Falkenberg Milvertz.

Hun arbejder som uddannelsessekretær hos Steno Diabetes Center i Aarhus, mens Henrik Rasmussen er bygningskonstruktør på en tegnestue i Grenaa.

- Vi bruger i forvejen meget tid på at transportere vores børn til og fra aktiviteter. Hvis vi også skal til at køre dem til og fra undervisning, ser jeg ikke nogen anden udvej end, at jeg går ned i tid.

- Det har jeg ikke lyst til, men vi ønsker heller ikke at flytte fra Glatved, siger Kristina Falkenberg Milvertz.

Det er en "skal-opgave", men den kan få konsekvenser.

Kasper Bjerregaard (V), borgmester i Norddjurs Kommune

Glatved er blot en af flere mindre byer mellem Ebeltoft og Grenaa, der bliver berørt. Også byer som Ålsø, Ålsrode og Østerballe kommer i klemme.

Det har fået flere borgere til at forsøge at råbe politikerne op. På byrådsmødet i Syddjurs Kommune onsdag mødte en borger fra Norddjurs blandt andet op med 774 indsamlede underskrifter for, at busrute 351 skal bevares.

Presset økonomi og for få passagerer

Når der overhovedet er en bus, der kører igennem området, skyldes det en beslutning i regionsrådet i 2018.

Dengang vedtog regionsrådet et tilskud til den fortsatte drift af syv uddannelsessøgende ruter - heriblandt busrute 351.

Busrute 351 mister sin støtte fra Region Midtjylland fra sommeren 2023. Privatfoto

Tilskuddet var et plaster på såret efter Region Midtjylland samtidig helt eller delvist ophørte med at finansiere mere end 30 busruter.

Kravet til kommunerne, der modtog støtten, var at fortsætte de uddannelsessøgende ruter. Blandt de syv ruter var bus 351, der på ruten mellem Ebeltoft og Grenaa blandt andet transporterer skoleelever til Rosmus Skole og studerende til ungdomsuddannelserne og social- og sundhedsskolen.

Disse syv ruter mister deres tilskud

  • Rute 23 Holstebro – Struer, Holstebro og Struer kommuner
  • Rute 59 (nu: 760) Viborg-Aalestrup, Viborg Kommune
  • Rute 75 (nu: 774) Bjerringbro – Rødkærsbro – Kjellerup, Viborg Kommune
  • Rute 104 Horsens - Glud - (Snaptun) – Juelsminde, Horsens og Hedensted kommuner
  • Rute 107 Skanderborg - Tebstrup - (Gedved - Egebjerg - Horsens), Horsens og Skanderborg kommuner
  • Rute 130 Ikast - Hammerum - Gjellerup - Sunds - Ilskov – Simmelkær, Ikast-Brande Kommune
  • Rute 351 Grenaa – Ebeltoft, Norddjurs og Syddjurs kommuner

Siden vedtagelsen af tilskuddene er den kollektive trafik blevet hårdt ramt af faldende passagertal og stigende brændstofpriser.

Derfor ser Region Midtjylland sig nødsaget til at se nærmere på udgifterne til den kollektive trafik.

Det har de allerede gjort ved at stoppe tilskuddet til de syv busruter, der ikke har passagerer nok.

I et notat fremgår det eksempelvis, at der fra Norddjurs til Syddjurs dagligt er cirka 47 kunder, der benytter bussen, fordelt på fire afgange, mens 58 kunder tager turen den modsatte vej. Det er altså ikke nok til, at regionsrådet vil forlænge tilskuddet.

Det betyder, at Norddjurs og Syddjurs Kommune selv må til lommerne, hvis ruterne ikke skal nedlægges.

Det årlige tilskud, som Norddjurs Kommune hidtil har modtaget til ruten, er 795.434 kroner, mens tilskuddet til Syddjurs Kommune på 504.295 kroner fra sommeren 2023 også skal findes i det kommunale budget, hvis ruten skal fortsætte.

Rektorer er bekymrede

Det er ikke kun de unge og deres forældre, der er bekymrede ved udsigten til, at kommunerne mister tilskuddet til busrute 351. Det samme gælder rektorerne på de uddannelsesinstitutioner, hvor eleverne har deres daglige gang.

Derfor er Grenaa Gymnasium, VidenDjurs og social- og sundhedsskolen i Grenaa gået sammen om et høringssvar i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Her fremgår det, at Grenaa Gymnasium lige nu har syv elever, der bruger bussen dagligt, mens VidenDjurs har 11 og social- og sundhedsskolen har 21 elever.

Esther og Magnus Lund Christensen tager bussen fra Rosmus til Grenaa Gymnasium flere gange om ugen. - Vores forældre arbejder i henholdsvis Randers og Tirstrup, så vores gymnasium ligger mildest talt ikke lige på vejen. Så jeg har svært ved at se andre udveje end, at vi må købe en bil, siger Esther Lund Christensen. - Jeg ved ikke, hvordan vi skal få råd til en bil. Jeg har tidligere haft et fritidsjob, men havde svært ved at få det til at hænge sammen med min skolegang og fritid. Selv med et fritidsjob ville det blive meget svært at få råd, siger Magnus Lund Christensen, der også påpeger, at der af og til er så mange passagerer med i bussen, at man næsten ikke kan få et sæde. Derfor har han svært ved at genkende billedet af, at der skulle være for få passagerer. Privatfoto

Omfanget af elever, der kan blive nødt til at finde andre løsninger end dem, der er i Grenaa, bekymrer.

- Det er kritisk for et lille gymnasium som vores, hvis vi mister syv elever nu og fremtidige elever, der ikke kan vælge vores gymnasium, fordi ruten nedlægges, siger Helene Bendorff Kristensen, der er rektor på Grenaa Gymnasium.

- Det er en "skal-opgave", men den kan få konsekvenser

På borgmesterkontorerne i både Grenaa og Ebeltoft er der stor enighed om vigtigheden af rute 351.

Begge borgmestre er også enige om, at det er nødvendigt at bevare ruten, men den dertilhørende regning er en stor udfordring.

- Det er en "skal-opgave", men den kan få konsekvenser. Hvis vi skal finde pengene til at opretholde ruten, er der en risiko for, at de skal fjernes fra andre ruter. Men vi skal finde en løsning, for det er vigtigt, at unge har mulighed for at tage bussen til uddannelsesinstitutionerne, siger Kasper Bjerregaard (V), der er borgmester i Norddjurs Kommune.

Venstreborgmester Kasper Bjerregaard fra Norddjurs Kommune (tv.) og den socialdemokratiske borgmester i Syddjurs, Michael Stegger, vil strække sig langt for at bevare rute 351. Fotos: Asbjørn With

Mens viljen til at finde en løsning er stor i Norddjurs, er Kasper Bjerregaards borgmesterkollega i syd lidt mere forbeholden over for muligheden for at redde ruten uden hjælp fra Region Midtjylland.

- Jeg er enig med Kasper Bjerregaard i, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at bevare ruten, men i Syddjurs står vi midt i nogle svære budgetforhandlinger og med en udsigt til, at vi skal finde yderligere besparelser for 20 millioner kroner i 2024. Derfor kan jeg ikke give nogen garantier.

- I de nuværende budgetforhandlinger er en opretholdelse af busruten i hele 2023 en del af oplægget. Derfor er der partier, der skal pille det ud, hvis den ikke skal fortsætte i 2023. Men jeg håber virkelig, at Region Midtjylland fra 2024 igen vil give tilskud til at betjene ruten, siger Michael Stegger (S).

Syddjurs Kommune har allerede taget initiativ til et møde med Region Midtjylland om rutens fremtid. Et møde er endnu ikke kommet i stand.

Til Lokalavisen Norddjurs åbnede formanden for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland, Bent B. Graversen (V), forleden en dør på klem for, at beslutningen om at fjerne støtten, var forkert.

- Vi går så ind på værkstedet og ser, om vi kan få den endelige køreplan designet. Der, tror jeg, at busrute 351 kommer på bordet igen, fordi den krydser kommunegrænser, og fordi den kører til uddannelsesinstitutioner, og det er noget af det, vi har nævnt til Midttrafik, at de skal prioritere, siger Bent B. Graversen (V) til Lokalavisen Norddjurs.

- Vi kan godt nøjes

Det er ikke kun busruter i Syddjurs og Norddjurs, der er hårdt ramt af manglende billetindtægter i kølvandet på corona og stigende brændstofpriser. Derfor mødtes Kommunernes Landsforening, regionerne og transportminister Trine Bramsen (S) tirsdag morgen for at drøfte de økonomiske udfordringer.

Udfaldet af mødet blev en bevilling på 125 millioner kroner for kommunernes og regionernes manglende billetindtægter i kølvandet på corona. Hvordan de bliver fordelt mellem kommunerne, er endnu ikke fastlagt, men da kommunerne og regionerne har meldt ud, at de mangler 303 millioner kroner for manglende billetindtægter, kommer de 125 millioner kroner ifølge Kommunernes Landsforening ikke til at gøre nogen stor forskel.

- Det betyder, at de store efterregninger, som trafikselskaberne lige om lidt sender til kommuner og regioner bliver en lille smule mindre, men det er ikke noget, der flytter noget, siger formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), til DR.

Ifølge regionerne får den manglende økonomiske støtte alvorlige konsekvenser. Vurderingen lyder, at de stigende brændstofpriser kan koste op mod hver syvende bus livet.

- Hvis der ikke kommer mere end de 125 millioner, som der er kommet i dag, så vil man se, at vi i både kommuner og regioner kommer til at lukke busruter, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), til DR.

I Glatved er Kristina Falkenberg Milvertz glad for, at borgmestrene på Djursland vil strække sig langt for at sikre fremtiden for rute 351.

Skulle bevarelsen af rute 351 være betinget af færre afgange, vil det også møde forståelse.

- Hvis jeg ser helt egoistisk på det, så kan vi godt leve med, at der kommer færre afgange, så længe bussen kan køre børn til og fra skole. Men jeg ved, at det vil ramme andre passagerer, så det vil være bedst, hvis vi kan undgå det.

- Skolens ringetider er allerede tilpasset bussens ankomst og afgang, så jeg er sikker på, at vi kan tilpasse os de ændringer, der måtte blive nødvendige, så længe bussen stadig kører, siger Kristina Falkenberg Milvertz.

Det nuværende tilskud til rute 351 løber frem til sommeren 2023.

Prebens Fisk på Fjellerup Strand er solgt til rigsgreve Rudolph von Platen-Hallermund. Han håber, at han kan finde en forpagter, der vil drive fiskebutikken videre. Foto: Anders Tilsted

Fiskebutik solgt til rigsgreve og kro risikerer lukning

Hver uge samler NorddjursLIV et udpluk af nyhederne for den forgangne uge. På den måde kan du altid holde dig opdateret på, hvad der sker i kommunen.

I denne uge bringer nyhedsoverblikket os blandt andet til Fjellerup, hvor Prebens ikoniske fiskeforretning er solgt, og til Gjerrild, hvor den lokale kroejer kæmper med elregningerne.

Rigsgreve har købt ikonisk fiskebutik ved Fjellerup Strand

Rigsgreve Rudolph von Platen-Hallermund har købt Prebens Fisk på Fjellerup Strand. Foto: Annelene Petersen

Tidligere på sommeren satte Preben Gorecki sin fiskebutik på Fjellerup Strand til salg.

Efter at have langet fiskefrikadeller, røgede makreller og laks over disken sammen med sin hustru i 26 år trængte parret til afslapning og mere frihed. 

Og nu er fiskeforretningen så solgt.

Det skriver Randers Amtsavis.

Køberen er rigsgreve Rudolph von Platen-Hallermund.

- Vi har købt ejendommen, fordi det er et pragtfuldt sted. Man kan ikke blive andet end fascineret over den beliggenhed, og man bliver i godt humør af at være så tæt på havet, siger han til avisen.

Planen er, at der stadig skal være fiskebutik i den ene ende af butikken, mens der i den anden ende skal være café eller lignende.

Begge dele skal ifølge Rudolph von Platen-Hallermund drives af hver deres forpagter.

I løbet af vinteren vil fiskeforretningen være lukket i en kortere periode, fordi bygningen skal renoveres.

- Vi vil "shine den op", sætte nyt tag på, male den og starte på en frisk indvendig, siger rigsgreven til Randers Amtsavis.

Kongelig privilegeret kro risikerer lukning på grund af stigende priser

Stigende elpriser hos Hotel Gjerrild Kro får ejeren til at frygte for stedets overlevelse. Screendump fra Google Maps

Voldsomme elregninger og stigende priser på eksempel benzin og fødevarer truer med at tvinge mange danskere i knæ.

Men det går også hårdt ud over de forretningsdrivende.

Som NorddjursLIV fortalte i sidste uge, lider de lokale købmænd under enorme elregninger.

I Trustrup kan købmand Lone Schmidt eksempelvis se frem til en regning på mellem 110.000 og 120.000 kroner for el i august. Normalt er regningen på maksimalt 30.000 kroner.

Men også kommunens overnatningssteder risikerer at måtte dreje nøglen om.

I Gjerrild kæmper hotel Hilding Hvid også med enorme udgifter til el.

Det skriver TV2 Østjylland.

Hilding Hvid, der har haft Hotel Gjerrild Kro i 35 år, har i år brugt 170.000 kroner på strøm.

Til TV2 Østjylland fortæller han, at han på samme tid sidste år havde brugt 115.000 kroner. Det er altså en stigning på 55.000 kroner.

Som hotelejer er der steder, hvor man ikke kan spare. Det kan være svært at skrue ned for varmen, og med en restaurant tilknyttet er det svært at slukke for køleskabet.

- Det kan jo blive, at vi er nødt til at lukke butikken, afskedige vores medarbejdere og lukke og slukke det hele, siger Hilding Hvid til TV2 Østjylland.

Hilding Hvids hotel har titlen af kongelig privilegeret kro.

I gamle dage var en kongelig privilegeret kro ifølge danskkromad.dk et sted, der havde tilladelse til at servere spiritus og indlogere gæster på steder. Havde man den tilladelse, måtte man skrive, at man var en kongelig privilegeret kro, og det var altså noget, der trak besøgende til.

I dag har titlen ikke videre særlig betydning, men der er omkring 40 kroer i landet, der stadig kaldes for kongelige privilegerede kroer. De har dog ingen specielle rettigheder i forhold til andre kroer ifølge danskkromad.dk.

Dele af Djurslandsstien blev blæst i vandet i januar: Kommunen afventer tilladelse, før de kan reetablere den

Kommunen afventer tilladelse fra Kystdirektoratet før de kan reetablere de dele af Djurslandsstien, der blæste i havet i januar. Foto: Norddjurs Kommune

Dele af Djurslandsstien mellem Bønnerup og Gjerrild skal retableres efter storm.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Tilbage i januar red stormen Malik over Danmark, og dele af Djurslandsstien mellem Bønnerup og Gjerrild blev i den forbindelse skyllet i havet.

Kommunens driftsafdeling er opmærksom på problemet og arbejder på at få retableret stien hurtigst muligt.

Da stien ligger inden for strandbeskyttelseslinjen, er det Kystdirektoratet, som er officiel myndighed. Det betyder, at de skal godkende, at kommunen reetablerer stien.

Norddjurs Kommune har derfor sendt en dispensationsansøgning til Kystdirektoratet og afventer tilladelse derfra, før de kan gå i gang med retableringen.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på? Tag kandidattesten

Selvom folketingsvalget ikke er udskrevet, kan du allerede nu tage Jysk Fynske Mediers kandidattest. Foto: Jysk Fynske Medier

Folketingsvalget er endnu ikke udskrevet, men allerede nu kan du tage vores kandidattest og blive klogere på, hvem der skal have din stemme, når valget engang udskrives.

Journalister fra hele Jysk Fynske Medier har arbejdet sammen om at formulere de påstande og temaer, som de opstillede kandidaterne har skulle forholde sig til, og som du efterfølgende også kan forholde dig til for at blive klogere på, hvilke kandidater du er mest enig med – og hvilke partier, du er mest enig med.

Vi inviterer alle kandidater til at deltage i vores kandidattest, men vi kan ikke styre, hvor hurtigt de svarer, eller om de svarer, og derfor anbefaler vi også, at du tager testen flere gange – for resultatet kan ændre sig undervejs, i takt med at flere og flere kandidater får udfyldt testen.

Du finder testen ved at klikke her.