Stigende udgifter presser Roan og Helle: - At drive Fjellerup Vaffelbageri er vores drøm, men det kan få en ende
Krigen i Ukraine presser priserne i vejret, og det kan de godt mærke hos Fjellerup Vaffelbageri. Prisen for fritureolien er steget med 300 procent, isen med 15 procent og de øvrige råvarer med 20 procent.
Samtidig er kunderne presset på deres privatøkonomi, så der er færre penge til is, pommes frites og sodavand.
Roan Lysdal, der overtog forpagtningen af vaffelbageriet i foråret, håber, at priserne snart finder et mere roligt leje. Ellers frygter han, at han sammen med sin hustru ikke længere kan fortsætte deres drøm om at drive stedet.
Enhver, der har sat foden i Fjellerup Vaffelbageri, kender til den larm, der er på stedet.
Lyden af utålmodige isgæster og glade børn blander sig med lyden fra bamseautomaten, summen fra ismaskinen, lyden af isterninger, der rammer bunden af et glas, og alle de andre lyde fra maskiner, der kører konstant. Det store vaffeljern, fryserne, pizzaovnen, køleskabene og skuefryserne, der ligger is i.
Men denne tirsdag er der stille. Kun softicemaskinen giver sporadiske lyde fra sig, men ellers hersker der total stilhed.
- Det er lidt noget andet, end vi er vant til, lyder det fra Roan Lysdal, mens han kigger rundt i lokalet.
I weekenden blev der brugt 2.000 kilowatt-timer selvom parret slukkede for blandt andet pizzaovnen og flere af fryserne. Til sammenligning bruger en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn typisk cirka 4.000 til 4.500 kWh om året.
- Men når vi vælger at have åbent, kan vi heller ikke slukke alting. Nogle af ovnene og fryserne er jo nødt til at køre for at vi kan lave mad og sælge is, siger Roan Lysdal.
Derfor har de stigende elpriser tvunget ham og hustruen Helle Lysdal til at ændre i vaffelbageriets åbningstider og i øvrigt slukke for alt, der kan slukkes for.
- Ellers eksploderer elregningen, konstaterer Helle Lysdal og fortsætter:
- Når vores omsætning er så lav, som den er for tiden, koster det os penge at have åbent.
Helle LysdalPlanen var, at vi skulle holde fri, når der er sæsonlukket over vinteren. Men nu er vi nødt til at finde noget andet arbejde i de måneder, der er lukket her. Ellers kan vi ikke klare os økonomisk.
Roan Lysdal overtog forpagtningen af Fjellerup Vaffelbageri kort før påske. Han er uddannet slagter og har arbejdet med mad hele sit liv, men han har aldrig forpagtet et så stort sted som vaffelbageriet.
Alligevel gik han ind til udfordringen med gå-på-mod.
- Jeg syntes, at det lød megasjovt og gav os mulighed for et alsidigt arbejdsliv, siger Roan Lysdal.
Helle Lysdal står for det praktiske med bogføring, vagtplan og papirarbejde, mens Roan Lysdal står for den øvrige drift. Og så går de begge til hånde i restauranten, når der er brug for det.
Priser på himmelflugt
Roan og Helle Lysdal nåede ikke at åbne for sæsonen, før krigen i Ukraine brød ud. I den spæde start vidste mange ikke, hvad det betød for os her i Danmark, men som månederne er gået, er priserne på stort set alt kun gået en vej: Opad.
Det startede med råvarerne og de ting, man i øvrigt bruger til madlavning.
- Sådan noget som prisen på fritureolie er steget med 300 procent. Smør er steget med 20 procent og is med næsten 15 procent, siger Roan Lysdal.
Fjellerup Vaffelbageri
Roan Lysdal overtog forpagtningen af Fjellerup Vaffelbageri i marts 2022.
Det er Hanne Buhl Andersen, der har ejet og drevet vaffelbageriet i mere end 30 år. Hun besluttede sig i slutningen af sidste år for at stoppe. I stedet lejer hun bygningen til Premier Is, der i mange år har leveret isen til Fjellerup Vaffelbageri - og det er så Roan og Helle Lysdal, der står for den daglige drift og for omkostningerne til driften.
Helle og Roan Lysdal bor i Hammel med deres to store børn og råder desuden over en lejlighed i toppen af vaffelbageriet.
Siden steg priserne også på benzin.
- Det er en ond cirkel, for folk har også færre penge mellem hænderne og det betyder, at man ikke lige sætter sig ud i bilen og tager en tilfældig køretur eller smutter forbi os og køber is til hele familien, siger Roan Lysdal, der i øvrigt godt kan forstå det.
- Men kombineret med, at alt vi skal indkøbe også er steget og vi sælger meget mindre, samtidig med, at vi nu skal bruge mange flere penge på el, så betyder det, at vores omsætning - i forhold til, hvad vi forventede - er faldet med 15 procent, siger han.
Det betyder, at ægteparret kommer ud af året med et underskud.
Havde det kun været elpriserne, der var steget, havde Helle og Roan Lysdal haft nemmere ved at holde sig oven vande, men det underskud, de kommer ud af året med, risikerer at grave hul i deres privatøkonomi.
- Vi har arbejdet 16 til 18 timer om dagen alle ugens syv dage stort set siden foråret, siger Roan Lysdal.
Hans hustru supplerer:
- Planen var, at vi skulle arbejde igennem hele sommeren og så holde fri, når der er sæsonlukket over vinteren, men som det er nu, er vi nødt til at finde noget andet arbejde i de måneder, der er lukket her. Ellers kan vi ikke klare os økonomisk.
Et år med underskud havde ægteparret også kunne klare, men de håber, at næste år bliver bedre.
- Og så håber vi, at vores udlejer vil gå med til at lave vores forpagteraftale om. Som det ser ud nu, betaler vi et fast beløb hvert år for at forpagte stedet. Vi håber, at den udgift i stedet kan være omsætningsbestemt, så vi de år, som omsætningen er lav, kan holde os oven vande, siger Roan Lysdal.
Små knapper at skrue på
Roan og Helle Lysdal er enige om, at det har været et hårdt år.
- Der er sket mange ting oven i hinanden, der har gjort, at vi har været hårdt spændt for, siger Roan Lysdal.
Sammen har ægteparret kigget på, hvor de kan spare, men det kan være svært. Da Roan Lysdal "kun" er forpagter, kan ægteparret ikke foretage store investeringer som et bedre klimaanlæg eller solceller.
De har optimeret de steder, det kan lade sig gøre. Ægteparret er store fans af "Lean"-systemet, hvor man optimerer arbejdsgangene for at øge produktiviteten. Det betyder blandt andet, at isfryserne i vaffelbageriet er skubbet frem, så der er mere plads bagtil. Det gør, at personalet nemmere kan bevæge sig frem og tilbage uden at falde over hinanden.
De har også investeret i inventardele, der øger produktiviteten. Eksempelvis kan personalet nu lave en burgermenu på tre til fem minutter mod 10 til 15 minutter før.
- Vi gør, hvad vi kan, men det er de små knapper, vi kan skrue på, siger Helle Lysdal.
Ægteparret kan heller ikke spare på medarbejderne.
- De dage, hvor vi kan klare os med kun os to, gør vi det. Men ofte er her mange kunder, og så er vi nødt til at være flere på arbejde, siger Roan Lysdal.
Store planer for fremtiden
For Helle og Roan Lysdal er smilene dog stadig store.
Selvom verden i dag ser helt anderledes ud end den gjorde for seks måneder siden, elsker de deres job.
- Det var - bortset fra det økonomiske aspekt - alt, vi drømte om og mere til, smiler Helle Lysdal.
- Vi møder så mange dejlige, glade mennesker, og så har vi det mest fantastiske personale, som det er en fornøjelse at arbejde med, siger Roan Lysdal.
Roan Lysdal håber og tror, at han kan tage flere år som forpagtere af Vaffelbageriet. Sammen med sin hustru har han store planer for fremtiden. Eksempelvis vil de gerne indføre selvbetjeningsskærme, som man kender dem fra fastfoodrestauranter, så folk selv kan bestille og betale for deres mad.
- Det gør forhåbentligt, at vi kan speede bestillingsprocessen op og få folk lidt hurtigere gennem køen, siger Helle Lysdal.
Men det er også en afvejning, for den personlige betjening er vigtig, og folk skal ikke føle, at de bliver betjent af en robot.
- Men når vi kan se ind i, at priserne på hverken fødevarer, el eller øvrige ting falder lige foreløbigt, så er vi også nødt til at tænke over, hvordan vi bedst kan bruge ressourcerne, siger Roan Lysdal og fortsætter:
- Vi elsker virkelig at drive stedet her, men det kan ikke blive ved, hvis vi fortsætter næste år med at have underskud.