Prisen på fjernvarme stiger, alligevel vælter kunderne ind i butikken: Se din pris her
Prisen på fjernvarme i Norddjurs er relativt lav. Og selvom der er forskel på prisen fra 257,50 kroner for en megawatt-time i Grenaa til 775 kroner for det samme i Vivild, har det stor betydning for kundernes tryghed, at der slet ikke fyres med gas nogen steder.
I stedet er det træflis og et enkelt sted halm, der ryger i ovnen på de 12 norddjurske fjernvarmeværker. Og da prisen på træflis er steget med 50 procent, så er der også udsigt til prisstigninger flere steder.
Men der er mere end langt op til de priser på mere end 1.500 kroner for en megawatt-time, kunder andre steder i landet kan se frem til.
Prisen på fjernvarme er ikke ligefrem noget, der kan få folk til at tale sammen over middagsbordet.
Ikke under normale omstændigheder, men som det efterhånden er gået op for os alle sammen, er omstændighederne lige nu alt andet end normale.
Alting bliver dyrere. Mange har en app i telefonen, der kan holde øje med elpriserne, så der kan vaskes tøj på det rigtige tidspunkt, og nogen opdager, at den fjernvarme, de bruger til at varme huset op med, pludselig også bliver berørt af de alt andet end normale omstændigheder.
I Norddjurs kan vi heldigvis ånde relativt lettet op, når det kommer til fjernvarme, for der bliver ikke tale om eksplosive stigninger i prisen, som det er sket flere steder i landet.
Det skyldes primært, at ingen af fjernvarmevarmeværkerne i Norddjurs - og heller ikke i Syddjurs for den sags skyld - fyrer med gas, fortæller Michael Meldgaard Christensen, direktør i Trustrup-Lyngby Varmeværk.
- Der er slet ikke nogen, der laver fjernvarme med gas på Djursland. Langt de fleste brænder træflis og kombinerer med sol, varmepumper eller andet, siger Michael Meldgaard Christensen.
Fjernvarmepriser i Norddjurs
I alt er der 12 fjernvarmeværker i Norddjurs. Prisen for en megawatt-time svinger fra 325 kroner i Grenaa til 775 kroner i Vivild. Her kan du se prisen for din fjernvarme nu, og se hvad du kan forvente, at den kommer til at koste.
Vær opmærksom på, at det alene er prisen for en megawatt-time.
Grenaa:
Fjernvarmen i Grenaa er blandt den absolut billigste i hele Danmark. I de seneste fem år er prisen hvert eneste år blevet sat ned, så en megawatt-time, MWh, kun koster 257,50 kroner lige nu. Værket har dog varslet en prisstigning på 19 procent fra årsskiftet, primært fordi træflis, som værket fyrer med, er blevet godt 50 procent dyrere. Prisen fra 1. januar 2023 bliver 325 kroner for en MWh.
Auning:
I Auning koster en MWh lige nu 475 kroner. Det forventes, at prisen vil stige med omkring 5 procent til 500 kroner for en MWh, primært på grund af stigende omkostninger i forbindelse med de godt 650.000 kilowatt timer el, som værket i Auning bruger hvert år. Når prisen ikke stiger mere, skyldes det prisaftaler på strømmen. Værket fyrer med lokal halm, og også her er prisen aftalt for flere år af gangen.
Trustrup-Lyngby:
Prisen på en MWh i Trustrup og Lyngby lyder lige nu på 385 kroner. Prisen stiger med 125 kroner til 510 kroner, primært på grund af prisstigningerne på træflis, der er steget med 50 procent.
Gjerrild, Glesborg, Nimtofte, Stenvad, Voldby, Ørsted og Ørum:
Fjernvarmeværkerne i de syv byer drives af Trustrup-Lyngby Varmeværk. Prisen for en MWh er den samme i de syv byer og lyder lige nu på 600 kroner. Ligesom i Trustrup-Lyngby fyres der med træflis, og derfor stiger prisen også her med 125 kroner per MWh. Prisen hæves dermed til 725 kroner per MWh.
Allingåbro:
I modsætning til de fleste andre steder forventes der ikke prisstigninger i Allingåbro. Årsagen er, at værket, der fyrer med træflis, allerede har hævet priserne til 525 kroner per MWh, og det håber man på er nok til at undgå yderligere stigninger i den nærmeste fremtid.
Vivild:
I Vivild er prisen for en MWh lige nu sat til 775 kroner, og der er ingen udsigt til at prisen stiger.
Fjernvarme er på mange måder en god, klassisk og dansk andelstanke, der sikrer billig varme til en gruppe mennesker, der er gået sammen om at lave et fjernvarmeværk.
Repræsentanter fra lokalbefolkningen sidder i bestyrelserne, men det er professionelle fagfolk, der driver værkerne.
- Som fjernvarmeværk er vi ejet af kunderne, og derfor er der ikke nogen, der skal tjene penge på fjernvarme. Vores opgave er at producere varme så godt og billigt som muligt til vores kunder, siger Michael Meldgaard Christensen.
Fjernvarmeværkerne skal gå i nul på bundlinjen. Det vil sige, at de ikke må tjene penge. Men de må heller ikke tabe penge.
- Når vi gør vores arbejde rigtig godt, sætter vi prisen på varmen ned. Omvendt er vi også nødt til at sætte prisen op, når vores forudsætninger for at producere varme ændrer sig, konstaterer direktøren i Trustrup.
En læser spørger ...
Hvad bliver der gjort for at udbrede fjernvarme mere i Norddjurs?
Sådan spørger Andreas Malte Reiffenstein Nielsen, der bor lidt uden for Vivild.
Vi har spurgt Michael Meldgaard Christensen, der er kontaktperson for de 12 fjernvarmeværker i Norddjurs.
- De fleste store og mellemstore byer i Norddjurs har fjernvarme. Men der er også nogle steder, som for eksempel Fjellerup, hvor det aldrig er blevet til noget.
- Byer med under 400 indbyggere har ikke ret tit fjernvarme, fordi det kræver en vis mængde, før det kan betale sig.
- Fjernvarmeværkerne er lige nu ved at undersøge, om der er interesse for fjernvarme nogle af de steder, hvor der ikke er fjernvarme nu. På hjemmesiden Fjernvarme på Djursland kan man tilkendegive sin interesse. Og hvis interesse er stor nok, vil vi gerne hjælpe med at lave et projekt. Det kunne for eksempel ske i Fjellerup, hvor interessen er rimelig stor, siger Michael Meldgaard Christensen.
Prisen på din fjernvarme afhænger af mange ting
Fjernvarme regnes i megawatt-timer - MWh. Dertil skal lægges en række omkostninger til anlæg, ledninger, målere og alt det andet, der skal til for at kunne fragte og afregne varmen korrekt.
Flere værker arbejder også med en strafpris, hvis man som forbruger ikke udnytter varmen godt nok.
Fjernvarme kommer ind i huset i form af varmt vand, og når det forlader huset igen, skal det helst være så koldt som muligt. For det betyder, at varmen er afgivet korrekt inde i huset.
Prisen på tilslutninger, målere og de andre ting kan variere fra værk til værk.
Det afhænger blandt andet af, hvad værket koster at etablere og vedligeholde, hvor mange kunder, der er koblet til som kan hjælpe med at dele regningen, hvor langt de kunder bor fra hinanden og dermed, hvor mange meter rør, der skal lægges per kunde og mange andre forhold.
Og så afhænger den samlede pris af, hvor meget gæld, der er i et givet anlæg, som dermed skal afdrages over regningen.
Det betyder for eksempel, at kunderne hos Michael Meldgaard Christensen og Trustrup-Lyngby Varmeværk betaler 385 kroner per MWh, mens kunderne i for eksempel Gjerrild betaler 600 kroner per MWh.
Så langt så godt.
- Når der opstår unormale omstændigheder, som for eksempel en krig i Europa, der har betydning for energiforsyninger, stiger priserne, forklarer Søren Gertsen, der er direktør hos klassens duks, Grenaa Varmeværk, hvor prisen er blandt landets absolut billigste med en MWh-pris på bare 257,50 kroner.
De seneste fem år har Søren Gertsen sat prisen ned hvert seneste år, men nu går den ikke længere. For prisen på træflis er steget med 50 procent, og det samme er prisen på rør, fittings, ledninger og alt andet, der er med til at drive fjernvarmeværkerne.
- Vi har varslet, at prisen fra 1. januar stiger med cirka 18 procent, så en MWh kommer til at koste 325 kroner, konstaterer Søren Gertsen.
Mange vil kobles på fjernvarmeværket
Træflis er det foretrukne brændsel på de norddjurske fjernvarmeværker, med undtagelse af Auning, hvor der ryger halm i ovnen.
- Vi var tidligt ude med den grønne omstilling. Vi har benyttet halm siden 1992. I 2020 byggede vi et nyt værk, der også er gearet til yderligere udbygning i takt med, at Auning vokser. Så vi er klar til fremtiden, fortæller Hans Jørgen Larsen, driftsleder på Auning Varmeværk.
Ellers fyrer værkerne i Norddjurs med træflis.
Det betyder, at alle værker kan mærke, at det er dyrere at producere varme. Nogle steder er der taget højde for de højere priser, og der er prisen allerede justeret op, mens der andre steder er udsigt til prisstigninger.
Også hos Trustrup-Lyngby Varmeværk, som i 2019 overtog en række varmeværker fra NRGI Lokalvarme, og derfor nu leverer varme til 13 byer på Djursland fra ni fjernvarmeværker.
- Vi sætter prisen på en MWh op med 125 kroner for alle kunder. Det svarer næsten 1-1 til prisstigningen på træflis, konstaterer direktør Michael Meldgaard Christensen.
Selvom prisen stiger på fjernvarme, er det intet i forhold til de fleste alternativer. Prisstigningerne på gas, olie og el får rigtig mange til at henvende sig for at blive koblet til det lokale fjernvarmeværk.
- Der står stumper og rør alle steder lige nu, for der er simpelthen så meget at lave. På et normalt år kommer der måske to nye kunder til, men det seneste år er der over 100 nye, der er koblet på eller er på vej, siger Michael Meldgaard Christensen.
Også flere andre værker oplevet stigende interesse i fjernvarme.
- Vi har haft omkring 15 konverteringer fra oliefyr, fortæller Michael Mejneche, driftsleder ved Allingåbro Varmeværk.
- Og så er vi inden for kort tid klar til at invitere til møde på kroen i Allingåbro, hvor vi vil fortælle om et konkret projekt for at få fjernvarme i Spidsborg, hvor 28 har vist interesse for at blive koblet til fjernvarmen, fortæller Michael Mejneche.
Som fjernvarmekunde får man altid besked, når priserne ændrer sig. Stiger prisen med mere end 10 procent, skal stigningen varsles tre måneder i forvejen.