Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Michael Meldgaard Christensen er direktør for Trustrup-Lyngby Varmeværk. Foto: Asbjørn With

Fjernvarmepriserne stiger, men ...

For et par uger siden hentede jeg en app til min telefon, der kan vise mig, hvor meget strøm vi i mit hjem bruger hver eneste dag.

Og relativt hurtigt er der gået en form for sport i at bruge så lidt strøm som muligt. Jeg fandt også ud af, at jeg har en fastprisaftale på min strøm, der løber for tre måneder af gangen, og at det derfor ikke betyder noget for prisen på den strøm, vi bruger, hvornår vaskemaskinen - der selvfølgelig er helt fyldt - bliver tændt.

Ikke nok med det, så er jeg blevet nysgerrig efter, hvad energikrisen betyder for min fjernvarmeregning, der ellers bare er blevet betalt aconto de sidste 15 år, og som jeg i øvrigt aldrig har forholdt mig til - før nu.

Michael Meldgaard Christensen er direktør på Trustrup-Lyngby Varmeværk, og derfor beskæftiger han sig med fjernvarme professionelt og på fuld tid.

Fjernvarmeværker har den sympatiske konstruktion, at de er ejet af kunderne, og reglerne for værkerne er sådan, at de skal gå i nul på bundlinjen. Det betyder, at værkerne ikke må tjene penge, men de må heller ikke miste penge, som varmedirektøren fra værket i Trustrup forklarer.

Samtidig drives værkerne af professionelle fagfolk, som ved, hvad de arbejder med, og det skaber en stabil drift, som kombineret med lokal forankring i varmeværkernes bestyrelser sikrer størst mulig driftssikkerhed og billigst mulig varme til ejerne - kunderne.

I Norddjurs er der 12 fjernvarmeværker, som forsyner mange forbrugere med fjernvarme.

Hvis du, ligesom mig, er nysgerrig efter, hvad der sker med fjernvarmepriserne i Norddjurs, så får du overblikket i dagens første historie. Når du er færdig med at læse, ved du, hvad fjernvarme koster rundt omkring i kommune.

Du finder ud af, hvorfor prisen er, som den er. Og du får også et overblik over, hvor der er prisstigninger på vej, og hvad en megawatt-time - MWh - kommer til at koste i fremtiden, der hvor du bor.

Du får også at vide, hvorfor og hvor der er nye fjernvarmeprojekter på vej i kommunen, og hvorfor nye kunder nærmest står i kø for at blive koblet til fjernvarmenettet, selvom prisen stiger de fleste steder.

Længere nede i nyhedsbrevet får du historien om Trine Kræmer Petersen. Hun bor i Ålsrode og kan nærmest se fiberledningerne fra sit vindue, men fra Fibia har svaret flere gange lydt, at familien ikke kan blive koblet på nettet.

Efter NorddjursLIV har henvendt sig til Fibia er de vendt på en tallerken. Dermed lader det til, at det er en historie med en lykkelig slutning.

Og så får du en status på Hedebocentrets varmtvandsbassin, som vi skrev om for nogle uger siden, for nu har kommunen taget en endelig beslutning om bassinets fremtid.

Rigtig god læselyst.

P.s.

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage et til to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Norddjurs.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Norddjurs. Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Michael Meldgaard Christensen er direktør på Trustrup-Lyngby Varmeværk, der leverer varme til 13 byer fra ni varmeværker. Foto: Asbjørn With

Prisen på fjernvarme stiger, alligevel vælter kunderne ind i butikken: Se din pris her

Prisen på fjernvarme i Norddjurs er relativt lav. Og selvom der er forskel på prisen fra 257,50 kroner for en megawatt-time i Grenaa til 775 kroner for det samme i Vivild, har det stor betydning for kundernes tryghed, at der slet ikke fyres med gas nogen steder.

I stedet er det træflis og et enkelt sted halm, der ryger i ovnen på de 12 norddjurske fjernvarmeværker. Og da prisen på træflis er steget med 50 procent, så er der også udsigt til prisstigninger flere steder.

Men der er mere end langt op til de priser på mere end 1.500 kroner for en megawatt-time, kunder andre steder i landet kan se frem til.

Selvom prisen på fjernvarme ser ud til at stige de fleste steder i Norddjurs, er det prisstigninger i den relativt beskedne afdeling. Primært fordi der - heldigvis - bliver fyret med træflis de fleste steder og fordi ingen fjernvarmeværker fyrer med den afsindigt dyre gas.

Prisen på fjernvarme er ikke ligefrem noget, der kan få folk til at tale sammen over middagsbordet.

Ikke under normale omstændigheder, men som det efterhånden er gået op for os alle sammen, er omstændighederne lige nu alt andet end normale.

Alting bliver dyrere. Mange har en app i telefonen, der kan holde øje med elpriserne, så der kan vaskes tøj på det rigtige tidspunkt, og nogen opdager, at den fjernvarme, de bruger til at varme huset op med, pludselig også bliver berørt af de alt andet end normale omstændigheder.

I Norddjurs kan vi heldigvis ånde relativt lettet op, når det kommer til fjernvarme, for der bliver ikke tale om eksplosive stigninger i prisen, som det er sket flere steder i landet.

Det skyldes primært, at ingen af fjernvarmevarmeværkerne i Norddjurs - og heller ikke i Syddjurs for den sags skyld - fyrer med gas, fortæller Michael Meldgaard Christensen, direktør i Trustrup-Lyngby Varmeværk.

Godt fire måneder om året bliver varmen på Trustrup-Lyngby Varmeværk produceret af solen. Vandet løber ind i den ene ende af solvarmeanlægget, der står lige ved siden af værket i Trustrup. På sin vej gennem solpanelerne stiger vandets temperatur fra godt 35 grader til mellem 80 og 85 grader, inden det løber ind i værkets store varmtvandstanke og kan pumpes ud til forbrugerne. Foto: Asbjørn With

- Der er slet ikke nogen, der laver fjernvarme med gas på Djursland. Langt de fleste brænder træflis og kombinerer med sol, varmepumper eller andet, siger Michael Meldgaard Christensen.

Fjernvarmepriser i Norddjurs

I alt er der 12 fjernvarmeværker i Norddjurs. Prisen for en megawatt-time svinger fra 325 kroner i Grenaa til 775 kroner i Vivild. Her kan du se prisen for din fjernvarme nu, og se hvad du kan forvente, at den kommer til at koste.

Vær opmærksom på, at det alene er prisen for en megawatt-time. 

Grenaa:

Fjernvarmen i Grenaa er blandt den absolut billigste i hele Danmark. I de seneste fem år er prisen hvert eneste år blevet sat ned, så en megawatt-time, MWh, kun koster 257,50 kroner lige nu. Værket har dog varslet en prisstigning på 19 procent fra årsskiftet, primært fordi træflis, som værket fyrer med, er blevet godt 50 procent dyrere. Prisen fra 1. januar 2023 bliver 325 kroner for en MWh.

Auning:

I Auning koster en MWh lige nu 475 kroner. Det forventes, at prisen vil stige med omkring 5 procent til 500 kroner for en MWh, primært på grund af stigende omkostninger i forbindelse med de godt 650.000 kilowatt timer el, som værket i Auning bruger hvert år. Når prisen ikke stiger mere, skyldes det prisaftaler på strømmen. Værket fyrer med lokal halm, og også her er prisen aftalt for flere år af gangen.

Trustrup-Lyngby:

Prisen på en MWh i Trustrup og Lyngby lyder lige nu på 385 kroner. Prisen stiger med 125 kroner til 510 kroner, primært på grund af prisstigningerne på træflis, der er steget med 50 procent.

Gjerrild, Glesborg, Nimtofte, Stenvad, Voldby, Ørsted og Ørum:

Fjernvarmeværkerne i de syv byer drives af Trustrup-Lyngby Varmeværk. Prisen for en MWh er den samme i de syv byer og lyder lige nu på 600 kroner. Ligesom i Trustrup-Lyngby fyres der med træflis, og derfor stiger prisen også her med 125 kroner per MWh. Prisen hæves dermed til 725 kroner per MWh.

Allingåbro:

I modsætning til de fleste andre steder forventes der ikke prisstigninger i Allingåbro. Årsagen er, at værket, der fyrer med træflis, allerede har hævet priserne til 525 kroner per MWh, og det håber man på er nok til at undgå yderligere stigninger i den nærmeste fremtid.

Vivild:

I Vivild er prisen for en MWh lige nu sat til 775 kroner, og der er ingen udsigt til at prisen stiger.

Rundringning til de 12 fjernvarmeværker

Fjernvarme er på mange måder en god, klassisk og dansk andelstanke, der sikrer billig varme til en gruppe mennesker, der er gået sammen om at lave et fjernvarmeværk.

Repræsentanter fra lokalbefolkningen sidder i bestyrelserne, men det er professionelle fagfolk, der driver værkerne.

Solvarmeanlægget og det faktum, at gælden i Trustrup-Lyngby Varmeværk er betalt, er med til at sænke prisen til et niveau blandt de laveste på Djursland. Dog tager Grenaa Varmeværk prisen som absolut billigst, også selvom der er udsigt til prisstigning for første gang i årevis. Foto: Asbjørn With

- Som fjernvarmeværk er vi ejet af kunderne, og derfor er der ikke nogen, der skal tjene penge på fjernvarme. Vores opgave er at producere varme så godt og billigt som muligt til vores kunder, siger Michael Meldgaard Christensen.

Fjernvarmeværkerne skal gå i nul på bundlinjen. Det vil sige, at de ikke må tjene penge. Men de må heller ikke tabe penge.

- Når vi gør vores arbejde rigtig godt, sætter vi prisen på varmen ned. Omvendt er vi også nødt til at sætte prisen op, når vores forudsætninger for at producere varme ændrer sig, konstaterer direktøren i Trustrup.

En læser spørger ...

Hvad bliver der gjort for at udbrede fjernvarme mere i Norddjurs?

Sådan spørger Andreas Malte Reiffenstein Nielsen, der bor lidt uden for Vivild. 

Vi har spurgt Michael Meldgaard Christensen, der er kontaktperson for de 12 fjernvarmeværker i Norddjurs.

- De fleste store og mellemstore byer i Norddjurs har fjernvarme. Men der er også nogle steder, som for eksempel Fjellerup, hvor det aldrig er blevet til noget.

- Byer med under 400 indbyggere har ikke ret tit fjernvarme, fordi det kræver en vis mængde, før det kan betale sig.

- Fjernvarmeværkerne er lige nu ved at undersøge, om der er interesse for fjernvarme nogle af de steder, hvor der ikke er fjernvarme nu. På hjemmesiden Fjernvarme på Djursland kan man tilkendegive sin interesse. Og hvis interesse er stor nok, vil vi gerne hjælpe med at lave et projekt. Det kunne for eksempel ske i Fjellerup, hvor interessen er rimelig stor, siger Michael Meldgaard Christensen.

Prisen på din fjernvarme afhænger af mange ting

Fjernvarme regnes i megawatt-timer - MWh. Dertil skal lægges en række omkostninger til anlæg, ledninger, målere og alt det andet, der skal til for at kunne fragte og afregne varmen korrekt.

Flere værker arbejder også med en strafpris, hvis man som forbruger ikke udnytter varmen godt nok.

Fjernvarme kommer ind i huset i form af varmt vand, og når det forlader huset igen, skal det helst være så koldt som muligt. For det betyder, at varmen er afgivet korrekt inde i huset.

Prisen på tilslutninger, målere og de andre ting kan variere fra værk til værk.

Det afhænger blandt andet af, hvad værket koster at etablere og vedligeholde, hvor mange kunder, der er koblet til som kan hjælpe med at dele regningen, hvor langt de kunder bor fra hinanden og dermed, hvor mange meter rør, der skal lægges per kunde og mange andre forhold.

Og så afhænger den samlede pris af, hvor meget gæld, der er i et givet anlæg, som dermed skal afdrages over regningen.

Fjernvarmeværker er ejet af kunderne og må hverken give overskud eller underskud. Foto: Asbjørn With

Det betyder for eksempel, at kunderne hos Michael Meldgaard Christensen og Trustrup-Lyngby Varmeværk betaler 385 kroner per MWh, mens kunderne i for eksempel Gjerrild betaler 600 kroner per MWh.

Så langt så godt.

- Når der opstår unormale omstændigheder, som for eksempel en krig i Europa, der har betydning for energiforsyninger, stiger priserne, forklarer Søren Gertsen, der er direktør hos klassens duks, Grenaa Varmeværk, hvor prisen er blandt landets absolut billigste med en MWh-pris på bare 257,50 kroner.

De seneste fem år har Søren Gertsen sat prisen ned hvert seneste år, men nu går den ikke længere. For prisen på træflis er steget med 50 procent, og det samme er prisen på rør, fittings, ledninger og alt andet, der er med til at drive fjernvarmeværkerne.

- Vi har varslet, at prisen fra 1. januar stiger med cirka 18 procent, så en MWh kommer til at koste 325 kroner, konstaterer Søren Gertsen.

Mange vil kobles på fjernvarmeværket

Træflis er det foretrukne brændsel på de norddjurske fjernvarmeværker, med undtagelse af Auning, hvor der ryger halm i ovnen.

- Vi var tidligt ude med den grønne omstilling. Vi har benyttet halm siden 1992. I 2020 byggede vi et nyt værk, der også er gearet til yderligere udbygning i takt med, at Auning vokser. Så vi er klar til fremtiden, fortæller Hans Jørgen Larsen, driftsleder på Auning Varmeværk.

Ellers fyrer værkerne i Norddjurs med træflis.

Det betyder, at alle værker kan mærke, at det er dyrere at producere varme. Nogle steder er der taget højde for de højere priser, og der er prisen allerede justeret op, mens der andre steder er udsigt til prisstigninger.

Også hos Trustrup-Lyngby Varmeværk, som i 2019 overtog en række varmeværker fra NRGI Lokalvarme, og derfor nu leverer varme til 13 byer på Djursland fra ni fjernvarmeværker.

- Vi sætter prisen på en MWh op med 125 kroner for alle kunder. Det svarer næsten 1-1 til prisstigningen på træflis, konstaterer direktør Michael Meldgaard Christensen.

Selvom prisen stiger på fjernvarme, er det intet i forhold til de fleste alternativer. Prisstigningerne på gas, olie og el får rigtig mange til at henvende sig for at blive koblet til det lokale fjernvarmeværk.

Hos flere fjernvarmeværker i Syddjurs vælter det ind med nye kunder, der gerne vil kobles på. Det skyldes primært, at prisen for at drive varmepumpen eller oliefyret nærmest er eksploderet. Det betyder, at der står rør og stumper overalt ved fjernvarmeværket i Trustrup. Foto: Asbjørn With

- Der står stumper og rør alle steder lige nu, for der er simpelthen så meget at lave. På et normalt år kommer der måske to nye kunder til, men det seneste år er der over 100 nye, der er koblet på eller er på vej, siger Michael Meldgaard Christensen.

Også flere andre værker oplevet stigende interesse i fjernvarme.

- Vi har haft omkring 15 konverteringer fra oliefyr, fortæller Michael Mejneche, driftsleder ved Allingåbro Varmeværk.

- Og så er vi inden for kort tid klar til at invitere til møde på kroen i Allingåbro, hvor vi vil fortælle om et konkret projekt for at få fjernvarme i Spidsborg, hvor 28 har vist interesse for at blive koblet til fjernvarmen, fortæller Michael Mejneche.

Som fjernvarmekunde får man altid besked, når priserne ændrer sig. Stiger prisen med mere end 10 procent, skal stigningen varsles tre måneder i forvejen.

En af de mange fordele ved fjernvarme er, at der varme vand kan lagres. I Trustrup står tanke med til sammen 2.800 kubikmeters kapacitet. Det betyder, at der kan leveres varmt vand til alle kunder i næsten 14 dage, mens resten af værket står stille. Foto: Asbjørn With
Trine Kræmer Petersen bor med sin mand og søn i det røde hus. Ganske få meter derfra har Fibia - som man kan se på billedet - lagt fiberledninger i jorden. Alligevel kan familien og de øvrige beboere i Ålsrode ikke få adgang til fibernet og må klare sig med langt dårligere internet. - Det giver simpelthen ingen mening for mig, siger Trine Kræmer Petersen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Trine undrer sig: - Fibia har gravet ledninger ned få meter fra vores hus, alligevel må vi ikke blive koblet på nettet

Trine Kræmer Petersen og familien må klare sig med en 30/10 Mbit-forbindelse på deres internet på trods af, at Fibia har gravet ledninger til fibernet ned få meter fra deres hjem.

Trods flere forsøg kan familien ikke få svar klart fra Fibia på, hvorfor de ikke må få det hurtige internet, og det undrer Trine Kræmer Petersen.

Til NorddjursLIV lægger Fibia sig fladt ned. Direktør for produktion og forretningsudvikling, Pia Pagh, beklager fejlen og lover Tine Kræmer Petersen fibernet, hvis hun ringer til Fibia.

Selvom hun bor få meter fra Fibias fiberledninger, kan Trine Kræmer Petersen ikke få adgang til deres hurtige internet. I stedet må hun og familien klare sig med en langt langsommere forbindelse.

Triner Kræmer Petersen så spændt til, da Fibia for godt et år siden begyndte at grave vejen op få meter fra deres hus og lægge ledninger til det superhurtige fibernet ned i jorden.

Faktisk kunne hun betragte arbejdet fra sit vindue i stuen, og hun tænkte, at det da måtte betyde, at familien snart kunne - endelig! - kunne få noget hurtigere internet.

I dag har familien en 30/10 Mbit-forbindelse, hvilket til en familie på tre ikke betyder superhurtigt internet. Tit oplever familiens søn af computerspillet lagger, netforbindelsen hopper af, når de streamer Netflix, og det kan være svært bare at gå på Facebook.

- Det er ærligt talt superfrustrerende, siger Trine Kræmer Petersen.

Familien, der består af Trine, hendes mand og deres søn, flyttede til Ålsrode for 10 år siden. Dengang fyldte internet ikke så meget i vores hverdag, og familien tænkte ikke over, at den dårlige internetforbindelse kunne blive et problem.

- Men som årene er gået, må vi bare sande, at godt internet betyder rigtig meget for vores hverdag, siger Trine Kræmer Petersen.

Trine Kræmer Petersen har henvendt sig til NorddjursLIV i forsøget på at råbe Fibia op. Hun kan ikke forstå, at familien skal klare sig med langsomt internet, når nu Fibias superhurtige net er gravet ned få meter fra deres bolig. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Familien har ikke andre muligheder end den nuværende forbindelse - eller at internetdele fra deres mobiltelefoner. Særligt under den første coronanedlukning, der betød hjemmearbejde og -undervisning for mange, blev det tydeligt, hvor dårligt familien internet er. Sønnen oplevede eksempelvis, at underviseren ganske enkelt forsvandt fra skærmen, fordi internettet røg.

De har dog - som det ser ud nu - ikke mulighed for bedre internet.

- Det er den eneste mulighed, vi har, hvis vi ikke vil internetdele fra vores telefon, men det bliver hastigheden ikke bedre af, siger Trine Kræmer Petersen.

Det var også derfor, familien blev så glade, da de kunne se Fibia grave ledninger ned. Men da Trine Kræmer Petersen skrev til firmaet for at få hjemmet koblet på internettet, var beskeden nedslående.

- De skrev ganske kort, at det kunne vi ikke, siger Trine Kræmer Petersen.

For få kunder

Det er det, der undrer Trine Kræmer Petersen. For hvorfor i alverden kan deres hus ikke blive koblet på Fibias ledninger, når nu de ligger så få meter fra deres hus?

Et klart svar har hun dog ikke fået fra Fibia.

- Desværre kan du endnu ikke få fibernet på den adresse, skrev en kundeservicemedhjælper fra Fibia til Trine Kræmer Petersen 11. juli i år.

Flere gange har Trine Kræmer Petersen været i kontakt med Fibia. Alle gange har meldingen været den samme: Familien kan ikke få net fra Fibia på deres adresse.

Når hun påpeger, at ledningerne er gravet ned få meter fra deres hus, får hun intet svar. Det eneste Fibia henviser til er, at der er for få kunder.

Trine Kræmer Petersen jublede, da Fibias gravemaskiner gik i gang få meter fra deres hoveddør. Men jublen blev hurtig vendt til skuffelse, for familien i Ålsrode kan stadig ikke få hurtigt internet. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Men den køber Trine Kræmer Petersen ikke.

- Jeg kunne forstå, hvis de skulle grave ledningerne ned på ny, at det krævede, at der var mange kunder, siger hun.

Ledningerne går eftersigende gennem Ålsrode og ud til Fuglsang, hvor kundegrundlaget er større.

- Men de går trods alt gennem byen. Ledningerne ligger der i forvejen. Få meter fra vores hus, siger Trine Kræmer Petersen.

- Ålsrode er ikke førsteprioritet

Trine Kræmer Petersen har tidligere fået at vide, at Fibia forventer, at deres adresse kan blive koblet på nettet senest med udgangen af 2023 - altså mere end et år ude i fremtiden og to år efter, Fibia gravede ledningerne ned foran Trine Kræmer Petersens hus.

Ledningerne fra Fibia går gennem Ålsrode, men borgerne risikerer at skulle vente til udgangen af 2023 før de kan blive koblet på nettet. Det var i hvert fald den melding, borgerne i Ålsrode har fået fra Fibia. Efter NorddjursLIV har henvendt sig til dem, er beskeden en anden. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Vi har været i kontakt med en anden borger i Ålsrode, der ønsker at være anonym. Han har flere også gange forsøgt at få et klart svar fra Fibia - men uden held.

- Jeg har fået at vide, at jeg må vente, til der er flere tilmeldte. Men jeg kan ikke få besked om, hvornår det bliver eller, hvor mange der er tilmeldte nu, siger han.

Gang på gang oplever han at tale med en servicemedarbejder, der ifølge hans fortolkning ikke virker til at være ordentligt inde i sagen.

- Men når jeg spørger, om jeg kan tale med en højere oppe i systemet er svaret nej, siger han.

Også han har fået at vide, at Fibia regner med, at alle har adgang til deres net i slutningen af 2023 - dermed også borgerne i Ålsrode.

- Og så sagde de, at en lille by som Ålsrode bestemt ikke er førsteprioritet, siger han.

- En fejl hos os

Hos Fibia beklager direktør for produktion og forretningsudvikling, Pernille Pagh, meget, at Trine Kræmer Petersen har fået det forkerte at vide.

- Sidste år gravede vi Fibia-fibernet ned flere steder på Djursland, blandt andet i Ålsrode. Det betyder, at de fleste beboere i landsbyen i dag har adgang til fibernet fra Fibia, siger Pernille Pagh til NorddjursLIV og fortsætter:

- Desværre har vi haft en mindre fejl i vores registreringer, som har medført, at enkelte beboere i Ålsrode fejlagtigt har fået at vide, at de ikke kan få fibernet.

Her er den mail, Trine Kræmer Petersen fik fra Fibia i juli. Privatfoto

Men det er en fejl slår Pernille Pagh fast.

- Vi beklager selvfølgelig, at der er givet forkerte oplysninger. Men vi glæder os selvfølgelig endnu mere over, at vi i dag kan tilbyde fibernet også i Ålsrode, siger hun.

Man skal bare ringe til os, lover Pernille Pagh, der er direktør for produktion og forretningsudvikling i Fibia.

Tilbage i Ålsrode glæder beboerne sig over, at der nu er udsigt til, at de kan få hurtigt internet. Omvendt undrer de sig over, at beskeden fra Fibia længe har været, at fibernet ikke var en mulighed i deres by.

Vi ville gerne have spurgt Fibia, hvorfor flere borgere i Ålsrode gentagende gange har fået at vide, at de ikke kunne få fibernet fra Fibia, men det har ikke været muligt.

Denne artikel er blevet til på baggrund af et spørgsmål fra en læser. Har du også et spørgsmål, som vi skal finde svar på, kan du skrive til os i formularen herunder.

1. januar skal Lene Fribos kursister i stedet bruge varmtvandsbassinet i Grenaa Idrætscenter. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Hedebocentrets varmtvandsbassin lukker og slukker til januar: - Beslutningen er taget, så nu får vi det bedste ud af det

1. januar skal kursisterne være ude af Hedebocentrets varmtvandsbassin. Selvom det ikke var det udfald, Lene Fribo, leder af FOF Djursland, nødvendigvis havde håbet på, glæder hun sig til at se fremad.

31. december skal de sidste brugere være ude af Hedebocentrets varmtvandsbassin. Selvom flere aktører håbede på, at man kunne få lov at fortsætte med at bruge faciliteterne til der var en løsning endeligt på plads, har kommunalbestyrelsen altså valgt at nedlægge tilbuddet og i stedet afsætte midler til at købe adgang til varmtvandstræning et andet sted.

Kommunalbestyrelsen har besluttet at nedlægge varmtvandstræningen i Hedebocentret ved Grenaa.

I stedet afsætter man 360.000 kroner - det beløb, der spares ved at lukke bassinet i Hedebocentret - til at købe adgang til varmtvandstræning et andet sted.

Det blev endelig vedtaget i denne uge.

Dermed har man slået søm i den beslutning, som man første gang åbnede for i 2018, da der også skulle spares penge. Dengang blev bassinet i Hedebocentret dog reddet.

I september kom det frem, at voksen- og plejeudvalget skulle spare i egne rækker, og man åbnede igen op for beslutningen om at lukke bassinet i Hedebocentret.

Man må sige, at facilitererne i Grenaa Idrætscenter på mange måder er bedre, end dem vi kender

Lene Fribo, leder, FOF Djursland

Den beslutning skabte røre ved FOF Djursland, Gigtforeningen, LOF og GIF-gymnastik, som er de fire foreninger, der tilbyder træning i det varme vand akkompagneret af en træner.

Som NorddjursLIV tidligere har beskrevet, er bassinet i Hedebocentret i dårlig stand, og de aktører, der har træning i varmtvandsbassinet, mener også, at det er et spørgsmål om tid, før bassinet står endegyldigt af.

Derfor ved de fire foreninger også godt, at varmtvandsbassinet har en udløbsdato. Men de bad om mere tid - eksempelvis til sommeren 2023 - så de kunne sikre en ordentlig overgang for deres i alt 450 brugere, der i stedet skal til at træne i Grenaa Idrætscenter.

Hver uge er der hold flere gange om dagen i varmtvandsbassinet i Hedebocentret. Omtrent 450 borgere vil det berøre, når varmtvandsbassinet lukker. Foto: Hedebocentret

Varmtvandsbassinet brugere er fortrinsvis ældre og svage, og de kan være utrygge ved at skulle over i varmtvandsbassinet i idrætscenteret har Lene Fribo, leder af FOF Djursland, tidligere sagt til NorddjursLIV. Derfor kræver det tid, så overgangen bliver bedst mulig.

Men nu er beslutningen altså truffet, og Lene Fribo og de øvrige foreninger får lige knap tre måneder til at forberede sig på flytningen.

- Det er ikke det udfald, jeg nødvendigvis havde håbet på, men nu er beslutningen er taget, og så får vi det bedste ud af det, siger Lene Fribo.

Til gengæld glæder sig hun over, at kursisterne nu skal over i et bassin, hvor rammerne på mange andre måder er helt i orden.

- Man må sige, at faciliteterne i Grenaa Idrætscenter på mange måder er bedre, end dem vi kender. Gulvet er rent faktisk rent. Det kan gøres rent. Det er noget tid siden, at vi har kunnet gøre så rent i Hedebocentrets varmtvandsbassin, siger Lene Fribo med et smil og understreger:

- På mange måder er det et bedre tilbud.

- Der er bedre og mere lækre forhold, der er en sauna, som vi kan bruge, og mulighed for at købe en kop kaffe bagefter. Det er jo noget helt andet, end vi er vant til, siger hun.

Velvillighed fra kommunens side

Når Hedebocentrets varmtvandsbassin lukker med udgangen af 2022, bliver de 450 brugere henvist på et af kommunens øvrige varmtvandsbassiner, der ligger i Grenaa Idrætscenter.

Modsat Hedebocentret, der er lavet til gigtpatienter, er varmtvandsbassinet i Grenaa en del af den øvrige svømmehal. Derfor har bassinet ikke de helt optimale forhold, som brugerne fra Hedebocentret kender. Eksempelvis mangler der mulighed for afskærmning i omklædningsrummet.

Lene Fribo savner også rækværk i vandet, brugerne kan holde ved.

- I Grenaa Idrætscenter er varmtvandsbassinet lavet for velvære, ikke for træning, siger Lene Fribo.

Hun oplever dog, at man både i Grenaa Idrætscenter og fra kommunens side er villig til at se på, hvordan man kan optimere forholdene.

- Vi har haft møde med centerchefen i Grenaa Idrætscenter der flere gange understregede, at de bestræber sig på at bevare trygheden for vores brugere, og det er jeg glad for, siger Lene Fribo.

Desuden har borgmester Kasper Bjerregaard (V) ifølge Lene Fribo lovet at se på, om der kan findes midler, så kan eksempelvis kan etablere mere afskærmning i Grenaa Idrætscenter.

Selvom der ikke er afsat penge nok til, at foreningerne kan købe det antal timer i en anden svømmehal, som de normalt har om ugen, tror Lene Fribo på, at alt bliver godt i sidste ende. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Desuden inviterer de fire foreninger og Grenaa Idrætscenter til åbent hus, hvor alle brugerne - gratis - kan komme og se de nye forhold.

- Mit håb er, at det kan gøre dem mere trygge, siger Lene Fribo.

Politikerne bestemte desuden, at varmtvandstræningen fremover skal høre under udvalget for kultur og fritid og ikke voksen- og plejeudvalget. Dermed er det også Allan Gjersbøl Jørgensen der som udvalgsformand nu får ansvaret for kommunes varmtvandstræning.

Der er dog - som skrevet - afsat 360.000 kroner i kommunens budget til træningen. Penge, som der dermed ikke skal findes i kultur- og fritidsudvalgets eget budget.

I Syddjurs har borgerne haft mulighed for at træffe deres borgmester, Michael Stegger (S), siden han blev valgt i november sidste år. Nu indfører Norddjurs Kommune også træffetid med Kasper Bjerregaard (V) - i første omgang på prøve frem til sommeren næste år. Foto: Asbjørn With

Borgmesteren indfører træffetid og kendt kro har fået ny forpagter

Velkommen til ugens nyhedsoverblik. Vi skal blandt andet en tur forbi Ørsted, hvor den lokale kro har fået en ny forpagter, og så runder vi folketingsvalget, for nu er det muligt at brevstemme.

Nu kan du komme til træffetid med borgmesteren

Har du et spørgsmål til Kasper Bjerregaard (V) eller noget, du vil drøfte med ham? Så får du muligheden, når borgmesteren inviterer til træffetid i enten Grenaa, Allingåbro eller Glesborg. Arkivfoto: Asbjørn With

Norddjurs vil nu i en prøveperiode frem til sommeren 2023 indføre træffetid med borgmester Kasper Bjerregaard (V).

Træffetiden skal ifølge kommunen skabe en god dialog mellem borgmesteren og alle dem, der bor i Norddjurs. Man kan møde borgmesteren og spørge ham om det, man nu har lyst til, og det giver borgerne mulighed for en samtale om kommunens anliggender.

Ifølge kommunen er det vigtigt, at der er tid til svar og uddybning fra Kasper Bjerregaards side. 

Træffetiden giver også borgerne mulighed for at bidrage til udviklingen i kommunen ved at komme med råd eller ideer til, hvordan kommunen kan udvikles.

Frem til jul er træffetiderne som følger:

  • Den 26. oktober: Grenaa, Grenaa Rådhus, Torvet 3
  • Den 2. november: Allingåbro, Kirkestien 1
  • Den 9. november: Glesborg, Glesborg Bygade 1
  • Den 16. november: Grenaa, Grenaa Rådhus, Torvet 3
  • Den 23. november: Allingåbro, Kirkestien 1
  • Den 30. november: Glesborg, Glesborg Bygade 1
  • Den 7. december: Grenaa, Grenaa Rådhus, Torvet 3
  • Den 14. december: Allingåbro, Kirkestien 1
  • Den 21. december: Glesborg, Glesborg Bygade 1

Forsøget løber indtil videre til juni 2023. Træffetiden er klokken 13 til 15, og man møder bare op. 

Ørsted Kro har fået ny forpagter

Den kommende forpagter af Ørsted Kro, Sascha Steenfath (nummer to fra venstre), står her med formanden for Ørsted Kros Venner, Tove Hjort Jensen, medlem af kroens forretningsudvalg, Hans Henrik Mikkelsen. Yderst til højre Dag Kristiansen, der er formand for Ørsted Kro A/S. Privatfoto

Ørsted Kro har fået ny forpagter.

Det skriver Randers Amtsavis.

Som vi også tidligere har nævnt på NorddjursLIV, stopper den nuværende forpagter, Janne Simonsen, med udgangen af 2022. Hun har været forpagter på kroen i syv år, men stopper ifølge Ørsted Kro af "helbredsmæssige årsager".

Den nye forpagter hedder Sascha Steenfath, hun er 40 år, og rykker teltpælene op fra Aarhus, hvor hun er food og beverage-manager på Hotel Royal. 

Ifølge Randers Amtsavis flytter hun ind i den forpagter-lejlighed, der er tilknyttet Ørsted Kro.

I dag bliver kroen, der ejes af 600 borgere fra Ørsted og omegn, primært brugt til arrangementer, fester og fællesspisninger. Når Sascha Steenfath overtager 1. januar 2023, er planen dog, at der skal være åbent flere dage om ugen. 

- Planen er at have krostuen åben omkring fem dage om ugen, og her kan gæsterne få god mad primært fra det danske køkken. Jeg vil også tilbyde kro-ophold, hvor man kan få en tre retters menu, siger hun til Randers Amtsavis.

Nu kan du brevstemme til folketingsvalget

I Grenaa kan du brevstemme på rådhuset, der huser borgerservice. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Er du ikke hjemme på valgdagen 1. november eller har du andre planer? Så er der nu mulighed for at brevstemme. 

Det kan du gøre frem til og med 28. oktober på borgerservicecentrene i Grenaa, Auning og Ørsted.

  • I Grenaa (Torvet 3) er der åbent mandag til onsdag fra klokken 10 til 15, torsdag klokken 10 til 17 og fredag klokken 10 til 12. 
  • I Ørsted (Rougsøvej 73B) er der åbent mandag klokken 10 til 15. 
  • I Auning (Torvegade 1A) er der åbent tirsdag klokken 10 til 15. 

Herudover holdes der åbent alle tre steder lørdag15. oktober klokken 10 til 12 og lørdag 22. oktober 2022 klokken 9 til 12. 

Borgerservice holder også udvidet åbent i Grenaa fredag 28. oktober frem til klokken 16. 

Husk at medbringe legitimation i form af sundhedskort, kørekort, pas eller lignende.

Husk, at en stemme er din mulighed for at påvirke, hvem der skal bestemme de næste fire år. Og tænker du, at folketingsvalget ikke har noget med dig at gøre, så er det trods alt dem, der har en hel del at sige i forhold til de ting, der påvirker vores dagligdag.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på, kan du tage vores kandidattest og blive klogere.

De opstillede kandidaterne har skullet forholde sig til en række påstande og emner, som du efterfølgende også kan forholde dig til for at blive klogere på, hvilke kandidater du er mest enig med – og hvilke partier, du er mest enig med.

Vi inviterer alle kandidater til at deltage i vores kandidattest, men vi kan ikke styre, hvor hurtigt de svarer, eller om de svarer, og derfor anbefaler vi også, at du tager testen flere gange – for resultatet kan ændre sig undervejs, i takt med at flere og flere kandidater får udfyldt testen.

Du finder testen ved at klikke her.

To piger påkørt ved gymnasium

To 15-årige piger blev tirsdag ramt af en bil tæt ved Grenaa Gymnasium. Foto: Anders Tilsted Bechman

To piger på 15 år blev tirsdag formiddag ramt af en bil på N.P Josiassens Vej tæt ved Grenaa Gymnasium.

I første omgang skrev Østjyllands Politi i et opslag på Twitter at ingen af pigerne var i kritisk tilstand efter ulykken.

Onsdag skrev politiet så i deres døgnrapport, at den ene pige er indlagt med alvorlige skader.

De to piger var omkring klokken 11 tirsdag ved at krydse vejen til fods via et fodgængerfelt, da den 67-årige kvindelig bilist overså dem og ramte ind i dem.

En bilinspektør foretog tekniske undersøgelser på stedet og skal nu forsøge at klarlægge de nærmere omstændigheder omkring ulykken.

Østjyllands Politi kan derfor på nuværende tidspunkt ikke oplyse yderligere detaljer om hændelsesforløbet.

Kommunens budget er endeligt vedtaget

Det er nu lykkedes kommunalbestyrelsen at indgå aftale om budgettet for næste år. Foto: Norddjurs Kommune

Tirsdag var der kommunalbestyrelsesmøde på rådhuset i Grenaa, og på dagsordenen var blandt andet sidstebehandlingen af det budget, som alle undtaget Enhedslistens Ulf Harbo ved den tidligere behandling har sat deres underskrift på.

Og tirsdag kom budgettet så endeligt på plads - stadig uden Ulf Harbos underskrift.

- Det er mit første budget for bordenden. Og spændende at sidde, hvor man skal få enderne til at nå sammen. Vi mistede en enkelt. Jeg er ærgerlig over det, men respekterer valget. Det har været rart at opleve ånd og samarbejde. Det har været svært, alvorligt og alligevel med plads til grin. Med stramme rammer og grænser. Og det er ikke blevet lettere efter prisstigninger, som staten ikke hjælper med, indledte borgmester Kasper Bjerregaard (V).

I budgettet har man blandt andet besluttet at sætte skatten ned fra 26,1 procent til 26 procent. Ifølge Kasper Bjerregaard betyder det ikke meget, da rammerne fra statens side er stramme, og man derfor alligevel ikke kan bruge pengene.

Skatteprocenten er stadig den højeste i Østjylland, hvilket borgmesteren ikke er tilfreds med.

- Vi er ikke i mål endnu, sagde han blandt andet.

Inden budgettet blev endeligt vedtaget, fik partiernes ordførere lov til at tage ordet.

Socialdemokratiets Lars Møller er ikke tilfreds med, at man har sat skatten ned.

- Skat er ikke et mål i sig selv for os. Det er et redskab. Man fjerner syv millioner kroner om året, som kunne bruges på velfærd. Så nej, vi jubler ikke, og det tror jeg heller ikke borgerne gør, sagde han blandt andet.

Venstres Niels Ole Birk fandt det omvendt positivt.

- Det er et stramt budget med meget faste rammer fra staten og Kommunernes Landsforening. Og ikke trist det hele, for nogle steder udvikler vi kommunen i en rigtig retning. Det er positivt at sænke skatten - og var aftalt helt tilbage i 2019, sagde han.

Konservatives Benny Hammer mente, at skatten kan sættes yderligere ned.

- Det er skidt, at vi stadig har Østjyllands højeste skatteprocent - det er en skandale, mener jeg. Så godt den sættes ned - også selv om det kun svarer til værdien af otte pakker smør, sagde han med henvisning til, at en borger med en indkomst på 30.000 kroner før skat og et månedligt fradrag på 6.000 kroner sparer omtrent 240 kroner om året - svarende til otte pakker smør med dagens priser.

Liberal Alliances Jens Meilvang glæder sig over, at man i budgettet har lagt op til mere udlicitering.

- Det er en mærkesag for os. Måske nogle opgaver kan løses billigere, sagde han.

Omvendt var der ikke nødvendigvis glæde at spore ved SF's Aleksander Myrhøj.

- Effektivisering er lig med besparelser - og kaldes andre steder andre lækre ord. Men en lort bliver ikke mere lækker af at få krymmel på. Budgettet afspejler den politiske flertal og det flertal, der kom ud af kommunalvalget. Er man imod - så stem på nogle andre, sagde han.

Diana Therese Mikkelsen er tidligere fra Dansk Folkeparti, men har trukket sig ud af partiet og er nu løsgænger.

- Det er negativt at vi skal spare blandt andet på ældre, selvom vi har penge i kassen. Men det er godt, at vi har en kassebeholdning og et budget i balance, når vi ser ind i prisstigninger, sagde hun.

Drengen, der hackede pentagon

I DR-programmet 'Drengen, der hackede Pentagon' fortælles historien om, hvordan det lykkedes en bare 17-årig dansk gymnasieelev fra Ebeltoft at hacke sig ind i USA's hovedsæde for forsvarshemmeligheder. Foto: Drive Studios

Vi slutter ugens korte nyhedsoverblik af med en anbefaling.

En vild fortælling om en 17-årigs møde med en verden, de færreste teenagere nogensinde møder.

Da Thomas Huulbæk Titanium var 17 år gammel og gymnasieelev i Grenaa havde han formået at hacke sig ind i topmålet af det, der burde være umuligt - det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Og det var endda sket hjemme fra teenageværelset i Ebeltoft med et nærmest cold guess på en adgangskode.

Eventyret fik en brat ende, da det i en historietime bankede på klassens dør. Gymnasiets sekretær bad Thomas om at følge med - og tage tasken med - og så vidste Thomas godt, hvad klokken var slået.

På gymnasiet blev Thomas Huulbæk Titanium mødt af to lokalbetjente, og han blev efterfølgende bragt til politistationen i Grenaa.

Han sidder fængslet i 10 dage, men bliver løsladt til at færdiggøre gymnasiet. Efterfølgende begynder han at læse datalogi og matematik på Aarhus Universitet.

Dommen falder nogle år senere. Thomas får 1,5 års betinget fængsel, 200 timers samfundstjeneste og en bøde på 30.000 kroner.

DR har fortalt historien om den dengang 17-årige danske gymnasieelev, der lykkedes med at hacke sig ind i USA's hovedsæde for forsvarshemmeligheder.

Du kan se dokumentaren på fire afsnit på DR.dk eller læse historien ved at klikke her.