Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Michael Lykke-Bertelsen foreslår, at Norddjurs skal have et nyt museum. Foto: Asbjørn With

Ros til den helt rette ånd

Det sker ikke hver dag, at en politiker roser en borger for at komme med et forslag, der kan koste kommunekassen penge.

Men det sker i dagens nyhedsbrev, hvor formanden for kultur- og fritidsudvalget Allan Gjersbøl Jørgensen (S) sender en stor buket roser afsted til Michael Lykke-Bertelsen fra Grenaa.

Han skrev til NorddjursLIV og foreslog, at Norddjurs skal have et nyt museum.

Selve ideen om det nye museum kalder udvalgsformanden for spændende. Og rosen skyldes den ånd, der lever i Michael Lykke-Bertelsen forslag. Det kan måske endda være den ånd, der gør, at det nye museum bliver en realitet.

For nylig vedtog kommunalbestyrelsen budgettet for det kommende år, og det fornærmer vist ikke nogen at konkludere, at der ikke ligefrem er sat penge af til en offensiv inden for kultur- og fritidsområdet.

Og derfor er Michael Lykke-Bertelsens forslag faktisk endnu mere spændende.

- I en tid, hvor der ikke er ret mange penge i det kommunale budget, vi lige har vedtaget, til nye store armbevægelser, er det her simpelthen tænkt helt i den rigtige ånd, siger Allan Gjersbøl Jørgensen.

Udvalgsformanden er vild med tanken om at kunne tænke nyt og udvikle og skabe et spændende sted, som kombinerer frivillige kræfter og engagement med relativt få kommunale kroner, der til sammen kan skabe stor værdi. Både for nysgerrige borgere men også for hele kommunens mulighed for at skille sig ud.

-Den her idé skal vi helt sikkert se nærmere på, siger udvalgsformanden.

Sammen med historien om det måske nye museum ved Sangstrup Klint, fortæller Michael Lykke-Bertelsen i dagens nyhedsbrev mere om sin passion for det, museet skal formidle og kan måske give inspiration til nye måder at opleve på.

Dagens nyhedsbrev er blevet til, fordi Michael Lykke-Bertelsen har skrevet direkte til os. Har du også et spørgsmål eller en henvendelse til os, er du mere end velkommen til at skrive til os her.

Rigtig god læselyst!

P.s.

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage et til to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Norddjurs.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Norddjurs. Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Allan Gjersbøl Jørgensen (S) kalder ideen om et fossilmuseum ved Sangstrup Klint for spændende og lige i den rette ånd. Foto: Asbjørn With

Hvorfor er der ikke et fossilmuseum ved Sangstrup Klint, spørger Michael Lykke-Bertelsen: Udvalgsformand er åben for idéen

Ved Sangstrup Klint har Norddjurs et helt unikt landskab, en naturperle og ikke mindst et af de bedste steder at finde fossiler i Danmark, mener Michael Lykke-Bertelsen.

Han foreslår, at der skabes et fossilmuseum i forbindelse med parkeringspladsen, der kan tjene som formidlingssted for klinternes oprindelse og de mange fossilfund, man kan gøre langs stranden og i klinternes kalk.

Et fossilmuseum kan være med til at udbrede kendskabet til Sangstrup Klint og Norddjurs og være til gavn for både lokale og turister, spår Michael Lykke-Bertelsen.

Udvalgsformand Allan Gjersbøl Jørgensen (S) er åben for ideen, som han roser for at være helt i den rette ånd.

Udvalgsformand Allan Gjersbøl Jørgensen (S) kalder idéen for et fantastisk eksempel på nytænkning i en tid, hvor der ikke er mange overskudskroner til kultur i kommunekassen.

I de seneste fem år har Michael Lykke-Bertelsens begejstring over kombinationen af oplevelser, skattejagt og 65 millioner år gamle skatte for alvor taget fart.

Med udgangspunkt i det næsten magiske landskab ved Sangstrup Klint har hans interesse bragt ham rundt i verden på jagt efter fossiler. Han har oprettet en facebookgruppe - Fossilsamlere på Facebook - med nu 2.000 medlemmer, og så har Michael Lykke-Bertelsen bygget et fossilmuseum i sin egen kælder, hvor de bedste fund smukt præsenteres i hjemmelavede montrer.

Hjemme i privaten i Grenaa har Michael Lykke-Bertelsen allerede skabt et fossilmuseum, men det er ikke helt optimalt, at folk skal igennem familiens hjem. Og museet burde ligge ude ved klinten, hvor fossilerne er. Foto: Asbjørn With

- Vi har noget helt unikt ved Sangstrup. Folk kommer rejsende langvejs fra for at finde fossiler på Norddjurs. Når jeg går rundt herude, møder jeg svenskere, tyskere, amerikanere og australiere, som kommer rejsende hertil. Alligevel er det ikke noget, vi reklamerer med eller brander i Norddjurs. Det, synes jeg, er en skam, siger Michael Lykke-Bertelsen.

I de kredse, hvor fossilfolket mødes, er Sangstrup Klint berømt, og i international sammenhæng er det, ifølge Michael Lykke Bertelsen, næsten uhørt, at man bare gratis går ned på stranden og går i gang med at finde fossiler.

- Jeg drømmer om, at der bliver skabt et fossilmuseum, hvor folk kan få viden om landskabet, historien og hvad man kan finde. Et sted, hvor man også kan leje en fossilhammer, et par handsker og et par briller og gå på opdagelse. Og et sted, hvor man kan komme tilbage med det, man har fundet og få lidt historie om fundene, siger Michael Lykke-Bertelsen.

Fossiljægerens udstyr behøver ikke være andet end en hammer, et par briller og et par handsker. Og så er man i gang. Man kan også bare gå en tur og kigge ned på stranden. Foto: Asbjørn With

Selv deler han ofte sin interesse med andre, og tager på guidede ture med folkeskoleklasser eller aftenskolehold. Men et museum, der kan være med til at formidle, ville være fantastisk.

Den her idé skal vi helt sikkert se nærmere på

Allan Gjersbøl Jørgensen (S)

- Min tanke er ret ydmyg. Jeg forstiller mig en container, der kan stilles op ved parkeringspladsen og som kan låses af. Der kunne man med plancher og udstillinger af fossiler fra området formidle det helt grundlæggende, som gæsterne så kan tage med, når de selv går på opdagelse og på jagt, siger Michael Lykke-Bertelsen.

Dette søpindsvin, der har det latinske navn galerites, er cirka 65 millioner år gammelt og fundet ved Sangstrup. Foto: Asbjørn With

NorddjursLIV har præsenteret Michael Lykke-Bertelsens idé om et fossilmuseum for Allan Gjersbøl Jørgensen (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget.

- Det er helt i den rigtige ånd

- Det lyder helt vildt spændende, er hans umiddelbare reaktion.

- I en tid, hvor der ikke er ret mange penge i det kommunale budget, vi lige har vedtaget, til nye store armbevægelser, er det her simpelthen tænkt helt i den rigtige ånd, siger Allan Gjersbøl Jørgensen.

Udvalgsformand Allan Gjersbøl Jørgensen (S) er ret begejstret for Michael Lykke-Bertelsens idé om et fossilmuseum ved Sangstrup Klint. Foto: Asbjørn With

Han er vild med tanken om at kunne tænke nyt og udvikle og skabe et spændende sted, som kombinerer frivillige kræfter og engagement med relativt få kommunale kroner, der til sammen kan skabe stor værdi. Både for nysgerrige borgere men også for hele kommunens mulighed for at skille sig ud.

- Vi vil altid gerne tale med nye mennesker og se på nye initiativer, som vi ikke allerede samarbejder med. Og den her idé skal vi helt sikkert se nærmere på, siger udvalgsformanden.

Om kultur- og fritidsudvalget skal på fossiltur med briller og hammere eller om Michael Lykke-Bertelsen får foretræde for udvalget, og får mulighed for at præsentere sine tanker der, følger NorddjursLIV naturligvis nysgerrigt med i.

Michael Lykke-Bertelsen forestiller sig, at det lille fossilmuseum kunne ligge her ved parkeringspladsen, hvor rigtig mange mennesker ankommer til den vilde natur ved Sangstrup Klint. Foto: Asbjørn With

Michael Lykke-Bertelsen har brugt formularen herunder til at skrive til os på NorddjursLIV.

Har du et spørgsmål om livet i Norddjurs, eller er der noget, du undrer dig over, og som du gerne vil have svar på, er du velkommen til at gøre det samme.

Så er det måske dit spørgsmål, der bliver til journalistik i et kommende nyhedsbrev.

Michael Lykke-Bertelsen elsker at dele Sangstrup Klint med andre, der sætter pris på den. Her en lystfisker nederst i billedet. Foto: Asbjørn With

En travetur med kæresten for fem år siden satte Michael på sporet af en ældgammel passion: I dag har han fossilmuseum i sin kælder

For fem år siden købte Michael Lykke-Bertelsen et par nye støvler og besluttede at invitere sin kæreste med til Sangstrup Klint.

På turen fandt de først et søpindsvin og så et til, og siden har parret udforsket mange steder i verden sammen på jagt efter fossiler.

Ved Sangstrup Klint kan alle finde 65 millioner år gamle fossiler. Det gælder bare om at kigge ned på stranden og åbne øjnene. Den kombination af eventyr, oplevelser, historie, fred og ro og natur vil Michael Lykke-Bertelsen gerne dele med så mange som overhovedet muligt.

Sangstrup Klint er en overset naturperle i Norddjurs, mener fossilentusiasten Michael Lykke-Bertelsen. For ham handler det ikke kun om at finde interessante fossiler, men i høj grad også om at skabe oplevelser sammen med andre.

Michael Lykke-Bertelsen åbner bagagerummet til bilen, og begynder at tage udstyret frem.

Både støvler, bukser og jakke bærer allerede tydeligt præg af at have i nærheden af kalk. En hammer dukker frem og bliver sat fast til en magnet på rygsækkens strop.

Klædt på til fossiljagt. Det hvide på tøjet er kalk fra de seneste ekspeditioner til Sangstrup Klint. Foto: Asbjørn With

- Så har jeg jo hænderne fri, konstaterer Michael Lykke-Bertelsen, mens en anden type hammer, en fossilhammer, bliver klikket på den anden strops magnet.

Bag ham ligger havet og skvulper ind over stenstranden, mens de monumentale klinter rejser sig så lagt øjet rækker til begge sider.

Sangstrup Klint er et af de steder, hvor Michael Lykke-Bertelsen har det bedst. På opdagelse, eventyr og ude i elementerne.

- Jeg brænder for fossiler, og for at fortælle om dem og være med til at åbne den her verden for så mange som muligt.

Med en hammer flækker Michael Lykke-Bertelsen de nedfaldne stykker kalk og undersøger dem for spor af fortiden. Foto: Asbjørn With

- Og jeg vil gerne gøre Norddjurs kendt for vores fossiler, for vi har alle forudsætninger. Sangstrup Klint er et af de bedste steder i Danmark, og måske i hele verden, til at se krabber i kalken for eksempel, fortæller Michael Lykke-Bertelsen med en entusiasme, det er umuligt ikke at blive smittet af.

Søpindsvin kickstartede interessen

Det er ikke mere end godt fem år siden, at interessen for fossiler for alvor fik fat i Michael Lykke-Bertelsen.

På en gåtur ved Sangstrup Klint med sin kæreste.

- Jeg havde købt et par støvler, og så gik vi en tur. Jeg ville gerne vise hende Sangstrup Klint, som jeg altid har elsket. Pludselig bukkede jeg mig ned og samlede et søpindsvin, der er 65 millioner år gammelt, op. Det var fantastisk.

Sangstrup Klint har en næsten magisk evne til at fjerne stress og jag fra hovedet, fortæller Michael Lykke-Bertelsen, som nyder at besøge klinterne efter en travl arbejdsdag. Foto: Asbjørn With

- Næste gang tog vi en lille spand med og gik og talte om, at når vi engang blev gamle, ville spanden måske være fyldt op, siger Michael Lykke-Bertelsen.

Spanden blev fyldt på 14 dage og siden er det gået stærkt.

Heldigvis er Michael Lykke-Bertelsens kæreste også optaget af fossiler, for efterhånden som børnene kan klare sig selv mere og mere, bruger han mere og mere tid på sin glæde og begejstring ved fossiler og jagten på dem.

Fossilmuseum i kælderen

Siden gåturen for fem år siden har Michael Lykke-Bertelsen og hans kæreste rejst rundt i verden på jagt efter fossiler.

Blandt andet til Tyskland, England og senest Gotland, hvor fundene pryder deres helt egen hjemmebyggede montre i det fossilmuseum, Michael Lykke-Bertelsen har indrettet i sin kælder.

Hjemme i kælderen har Michael Lykke-Bertelsen skabt sit eget fossilmuseum. Montren har han selv bygget, og her udstilles de fund han og kæresten havde med hjem fra den seneste fossilrejse til Gotland. Foto: Asbjørn With

- Det er blevet noget, vi gør sammen. En måde at rejse og opleve andre kulturer sammen. Alt det vi finder, har vi fundet sammen, og der knytter sig en oplevelse og en følelse til hvert enkelt fund, forklarer Michael Lykke-Bertelsen.

Han er også stifter af Fossilsamlere på Facebook, hvor han deler sin interesse med 2.000 medlemmer.

Ved hjælp af en hjemmelavet sodablæser, kan Michael Lykke-Bertelsen nemt fjerne kalken fra sine fund. Foto: Asbjørn With

I sit værksted arbejder Michael Lykke-Bertelsen gerne i timer med at forskønne sine fund med sin hjemmelavede sodablæser, der kan rense kalk af fossilerne, så de fremstår som regulære kunstværker.

De fleste af de fossiler, Michael Lykke-Bertelsen har udstillet i sin kælder, er rene kunstværker. Han deler billeder af sine fund med ligesindede blandt andet på Facebook. Foto: Asbjørn With

- Det er klart, at jeg elsker fossiler. Og jeg elsker at dele det, jeg har fundet, med andre og tale med andre om, hvad jeg har fundet, og hvor det er fundet, fortæller Michael Lykke-Bertelsen, der kaster sig velbevandret ud i forskellige fossilbeskrivelser, tidsperioder, kalkformationer og en god og detaljeret forklaring om, hvordan Sangstrup Klint engang har været havbund i nærheden af Middelhavet, som siden er blevet skubbet op over jorden.

Derfor hænger mange af de danske klinter faktisk sammen.

Geologien kort

Kalkformationen, der ses som stejle havklinter ved Sangstrup og Karlby, strækker sig i et bånd tværs gennem den danske undergrund, og kan også ses ved overfladen i form af Møns Klint i det sydøstligste Danmark på Møn[3]. Formationen dukker op ved overfladen hen over Norddjursland ved Sangstrup, og igen i det nordlige Danmark syd for Aalborg. Her bliver kalken udvundet som råstof, der er grundlag for Aalborg Portlands cementproduktion.

Wikipedia

Det handler om fællesskaber

Selve fossilerne, mulighederne for at finde dem og tale med ligesindede om sine fund, er en stor del af oplevelsen for Michael Lykke-Bertelsen.

Men det er langt fra hele oplevelsen.

Det kan være lidt af en opgave at komme ned til stranden. Men det er en del af oplevelsen, og især når Michael Lykke-Bertelsen har skoleelever med giver udfordringerne anledning til stor begejstring. Foto: Asbjørn With

For oplevelsen handler også om fællesskab, om at skabe oplevelser sammen med andre og om at komme ud i elementerne, prøve noget nyt og slappe af.

- Det hjælper mig virkelig med at falde ned og på plads efter en hektisk dag, siger Michael Lykke-Bertelsen, der til daglig arbejder som socialpædagog i psykiatrien i Syddjurs.

- Jeg arbejdede på et tidspunkt med en borger, der ikke ville noget som helst med nogen som helst. Jeg lagde mærke til, at han havde nogle fossiler liggende, og jeg spurgte ham, og jeg måtte have lov til at kategorisere dem. For de stod forkert.

- Da jeg var færdig, sagde han: Du er fandeme sej, og så blev vores første tur sammen med briller på og en hammer i hånden i en grusgrav, hvor vi lærte hinanden at kende, mens vi lavede noget, vi begge holdt af, fortæller Michael Lykke-Bertelsen.

Michael Lykke-Bertelsen er efterhånden ekspert i at spotte selv de mindste spor af fortidsdyr i kalken ved Sangstrup Klint. Foto: Asbjørn With

Mange af de oplevelser, Michael Lykke-Bertelsen holder mest af er, når mennesker er sammen om oplevelsen med at finde fossiler.

- Fossiler skal være det fælles tredje. Det der opstår mellem mennesker og som binder os sammen i en fælles oplevelse, vi kan tage med os videre, uanset om vi jager fossiler hele tiden eller om det kun er den ene gang, fortæller han.

Ofte arrangerer Michael Lykke-Bertelsen ture ud til klinten. Enten med skoleklasser, aftenskoler eller fossilinteresserede, som ham selv.

- Folk vil rigtig gerne tale om de ting, de finder. Og den samtale, sammen med det minde, de kan tage med hjem fra turen i form af en fossil, er med til at bevare oplevelsen. Så har vi noget sammen, som vi ikke har med andre, mener Michael Lykke-Bertelsen, der altid sørger for, at alle for et fossil med hjem i lommen.

Michael Lykke-Bertelsen mener at Sangstrup Klint er en perle i Norddjurs. Foto: Asbjørn With

- Men der er stadig mange, der ikke kender Sangstrup Klint. Det, synes jeg, er synd. Det er en perle i Norddjurs, og det eneste man skal gøre, er at gå langs stranden og kigge ned. Så kan man finde et søpindsvin, der er 65 millioner år gammel. Det er da fantastisk, siger Michael Lykke-Bertelsen.

Kom med NorddjursLIV en tur tilbage i arkivet. Vi ser blandt andet på, hvad der er sket på Ringvejen, hvor man her kan se boligkomplekset Lynggården til venstre i billedet. Foto: Grenaa Egnsarkiv

Kan du genkende stedet? Vi fandt seks billeder af Grenaa - og fotograferede samme sted mange år senere

Livet forandrer sig og det samme gør de steder, vi bor. Men hvordan har Grenaa egentlig forandret sig, sådan rent fysisk?

Med hjælp fra Grenaa Egnsarkiv har vi fundet seks billeder taget i Grenaa i det, man vist godt kan betegne som gamle dage. Med dem printet ud tog NorddjursLIV ud og forsøgte at plante fødderne cirka der, hvor en række fotografer selv plantede dem for 70, 100 eller 50 år siden. Og så forsøgte vi at tage præcis de samme billeder i 2022.

Resultatet kan du se her.

NorddjursLIV har gravet sig ned i arkiverne og fundet en række billeder af Grenaa, som byen så ud engang. Vi kigger på, hvad der er sket siden og hvordan byen ser ud i dag.

Grenaa i dag ser ikke ud, som byen gjorde for 100, 50 eller bare 25 år siden. Verden er i konstant forandring, og særligt i det senere 1900-tal og frem til i dag er der sket meget.

Vi er gået på jagt i arkiverne med hjælp fra Grenaa Egnsarkiv og har fundet seks fotos fra fire lokationer i Grenaa. Og så har vi taget kameraet med på tur og fotograferet fra stort set de samme steder i 2022.

Vi begynder på det, der i dag er kendt som Ringvejen. Her opførte man i 1952 et af byens første - og største - boligkomplekser.

Boligblokkene ved navn Lynggården er her fotograferet i krydset ved Fasanvej og Ringvejen. Boligblokkene blev opført i 1952, og Ringvejen blev lagt i 1958. Det er omkring den tid, billedet stammer fra. Foto: Grenaa Egnsarkiv
Området ligner på mange måder sig selv, og også boligblokkene ligger der godt 70 år senere. Siden er en række bilforhandlere dog kommet til. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Ringvejen, der går fra McDonalds i krydset ved Århusvej og Ringvejen og mod havnen, har kun eksisteret i små 64 år. Før det var der en mere enkel vej - faktisk nærmest en grusvej - der gik under navnet Hedevejen.

I 1952 blev boligblokkene nævnt ovenfor, der fik navnet Lynggården, opført og seks år senere anlagde man så den vej, vi kender og kører på i dag. Boligblokkene, der er en del af en almennyttig boligforening, var det største byggeri af sin slags på heden syd for Grenaa.

Siden er der sket meget i området, hvor blandt andet flere bilforhandlere er kommet til.

Billedet her forestiller Lynggården fra den anden side. Her kan man se, at den tidligere vej mest af alt var en grusvej. Hvornår billedet er taget, vides ikke, men Lynggården er opført i 1952 og Ringvejen i 1958. Foto: Grenaa Egnsarkiv
Ringvejen ned til havnen blev indviet i 1958 og gjorde det en hel del nemmere at køre i bil på strækningen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Brand tog livet af købmandsgård

På hjørnet af Storegade mod torvet står en bygning, som de fleste, der kommer i Grenaa, ved hvordan ser ud. De senere år har der i stueetagen været flere forretninger, men i øjeblikket står dele af bygningen tom.

Den bygning ser i øvrigt heller ikke ud, som den gjorde for godt 100 år siden. Dengang lå der i stedet en knap så høj købmandsgård.

Edvard Hansens købmandsgård på hjørnet af Torvet og Storegade. Billedet er formentligt fra mellem 1890 og 1910. Foto: Grenaa Egnsarkiv
Efter købmandsgården brændte, blev der opført en ny bygning ved navn Djursborg. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Edvard Hansen var sidste ejer af købmandsgården. Han var en driftig handelsmand, født i 1852 i Hvidbjerg og søn af en præst.

Edvard Hansen lærte handel hos Wassard i Hobro og var efterfølgende ansat i en teforretning i København. Han var blandt andet medlem af Grenaa Byråd fra 1896 til 1908 og formand i Grenaa Handelsforening.

De vides ikke præcist hvornår, men på et tidspunkt fik Edvard Hansen købt købmandsgården i Grenaa på hjørnet af torvet og Storegade.

Ifølge bogen "Grenå bys historie" af Carl Svenstrup fra 1938 havde Edvard Hansen et lille, primitivt kontor ved siden af butikken.

"Han var en mand af den gamle skole, strengt redelig i al sin færd, stejl, noget af en buldrebasse, men nydende en anseelse i byen og oplandet, som var ret enestående", skriver Carl Svenstrup blandt andet.

I begyndelsen af 1919 var Edvard Hansen både syg og sengeliggende, og købmandsgården blev solgt. I marts 1919 opstod der dog - ifølge Carl Svenstrup - brand i tagetagen som følge af en lærlings grænseløse uforsigtighed. Branden bredte sig, og købmandsgården kunne ikke reddes.

Selv blev Edvard Hansen båret fra det brændende hus ind til naboen. Få dage efter døde han på en lægeklinik i Aarhus.

På købmandsgårdens plads blev der siden opført den bygning, vi kender i dag, under navnet Djursborg.

Grenaa Dampvæveri - fra byens største virksomhed til boliger og kontorer

Selvom det ligner sig selv, har det tidligere dampvæveri i Grenaa også gennemgået noget af en forvandling.

Faktisk er det næsten ikke til at se, hvis man ikke ved det, men den bygning, der står på GD-grunden i dag, er ikke den, der stod der for 50 år siden.

Billedet her er taget omkring år 1950 og viser kraftstationen, der er opført i 1946, og den kendte skorsten, som var fabrikkens - og til dels også byens - vartegn. Foto: Grenaa Egnsarkiv
Dette billede er taget stort set samme sted - bare i 2022. Byggeriet er nyt, fordi det var for omfattende og for dyrt at sætte de gamle bygninger i stand, men der er klare referencer til det gamle GD-byggeri. Undervejs var man også nødt til at rive den ikoniske skorsten ned. Man har dog bygget en ny, der fungerer som elevatorskakt. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Grenaa Dampvæveri blev grundlagt i 1893 og voksede sig gennem årene større og større. I mange år var fabrikken Grenaas største virksomhed, og i sin storhedstid beskæftigede den 10 procent af byens befolkning.

Det var derfor også til stor sorg for mange, da fabrikken lukkede i 2002 og i højere grad, da den i 2010'erne blev revet ned.

Til gengæld har boligselskabet B45 fået opført et nyt byggeri i samme stil som det gamle. I dag er der ungdomsboliger, kontor og familieboliger på stedet.

NorddjursLIV har tidligere fortalt historien om Grenaa Dampvæveri, og i den artikel kan du også se flere billeder fra nu og dengang.

Fra lave huse og mindre vinduer til store butiksfacader

Det var først i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet at de butiksfacader med store vinduer, vi kender i dag, gjorde sit indtog i landet.

Før det var butiksvinduerne oftest små, og selvom der var udstillet butiksvarer i dem, var det ikke i samme omfang, som vi kender det i dag, med farvestrålende tilbud, mannequindukker og lejlighedsvise gule skilte.

Heller ikke i Grenaa kendte man til de store butiksvinduer. Fra midten af 1800-tallet og frem mod slutningen var handelslivet i Grenaa centreret i de to gader Lillegade og Storegade. Den resterende handel var placeret omkring Torvet og de tilstødende gader Nørregade og Østergade.

Der lå også et par af de store købmandsgårde i Søndergade, der gik fra Torvet og til broen over åen til Sønderherred.

Lillegade fotograferet i 1899 set fra hjørnet af Smedestræde mod kirken. I løbet af de næste 20 år blev de fleste af de lave bygninger erstattet af grundmurede huse med butiksvinduer i stueetagen og lejligheder på de øverste etager. Foto: Grenaa Egnsarkiv
Lillegade i Grenaa ved hjørnet af Smedestræde som gaden ser ud i 2022. Bemærk, at billedet er taget med et andet kamera, og afstanden til kirken derfor syner større. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Fra 1890 og frem begyndte man dog at se en tydelig ændring. Der kom butikker i havneområdet ved Strandgade og Søgade, og de handlende spredte sig i byen.

Derudover begyndte butikkerne også at ændre sig. Der kom flere og større vinduer til, og man byggede ovenpå, så der blev plads til lejligheder ovenpå butikkerne.

Det var først i 1990, at Storegade og Lillegade (på billedet) blev gågader, som vi kender det i dag. Indtil da var det regulære veje, man kunne køre på. Fotoet her er fra 1970'erne. Foto: Grenaa Egnsarkiv
I dag er Lillegade forbeholdt de gående. Foto: Emma Ahlgreen Haa

NorddjursLIV har tidligere fortalt historen om Lillegade i Grenaa. I den artikel kan du også se flere billeder fra nu og dengang.

Gammel Estrup har fået 400.000 kroner fra Spar Nord Fonden til at skabe digitale oplevelser for børn. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Gammel Estrup får penge til digitale oplevelser for børn, og Grenaa får snart nyt padelcenter

Hver uge samler NorddjursLIV et udpluk af nyhederne fra den forgangne uge. På den måde kan du altid holde dig opdateret på, hvad der sker i kommunen.

Gammel Estrup får 400.000 kroner til at lave digitale oplevelser for børn

Børn skal i fremtiden have en endnu bedre oplevelse, når de besøger Gammel Estrup, og derfor vil de nu skabe digitale oplevelser i de gamle stuer på slottet. Foto: Gammel Estrup

Gammel Estrup får 400.000 kroner fra Spar Nord Fonden til at skabe nye digitale oplevelser for børn og unge.

Det skal ske ved at etablere et digitalt børneunivers i museets øvrige udstillinger.

Det skriver Gammel Estrup i en pressemeddelelse.

Planen er, at man frem til sommeren 2023 vil lave digitale oplevelser, der kan bruges af børnefamilier og skoleklasser, i de historiske stuer på slottet.

På den måde er håbet, at børnene føler sig mere inkluderet og, at det styrker museumsoplevelsen for dem, forklarer Helle Ingerslev Kristensen, der er museumsinspektør for børn og unge på Gammel Estrup. Hun er desuden projektleder på det nye børneunivers.

Det nye digitale børneunivers udvikles i samarbejde med firmaet No Parking, der har specialiseret sig i digitale oplevelsesdesigns til udstillingssteder. Efter planen skal børneuniverset lanceres op til sommerferien 2023

Grenaa får padelcenter

Grenaa har kun én bane til padeltennis, og det vil de her fire ændre på. Fra Venstre er det Kasper Frost, Martin Møller, Rasmus Wetche og Kasper Andersen. Næste år regner de med at åbne for deres padelcenter - Padel 8500 - på Teknologivej. Foto: Padel 8500

Fire lokale Grenaa-drenge er gået i gang med byggeriet af et stort padelcenter, med navn Padel 8500, der får til huse på Teknologivej i Grenaa.

Det skriver Randers Amtsavis.

Efter planen skal padelcenteret stå klar til 2023, og der bliver også kapacitet til at holde arrangementer for skoler, foreninger og mange andre.

- Padel 8500 kommer til at have åbent fra tidlig morgen til sen aften, siger Rasmus Wetche, en af de fire iværksættere, til Randers Amtsavis.

Sammen med Kasper Frost, Martin Møller og Kasper Andersen er han en del af idræts- og foreningslivet i Grenaa, og de har alle fire savnet et sted, hvor man kan spille padeltennis.

- Vi har en stor passion for padel, og den passion ønsker vi at give videre, siger Rasmus Wetche til Randers Amtsavis.

Grenaa har i øjeblikket kun én padelbane, men den ligger udenfor - og mange fortrækker grundet vind og vejr at spile indendørs. Antallet af baner er ikke helt fastlagt endnu, men det bliver formentlig imellem fire til seks baner.

40-årig skal 16 år i fængsel for besiddelse af stor mængde narko med henblik på videresalg

17 kilo kokain og to kilo heroin var den mængde narko, politiet tidligere i år fandt en 40-årig mand i besiddelse af. Han skal nu tilbringe 16 år i fængsel. Foto: Bo Amstrup

Er du tidligere straffet og gennemgår prøveløsladelse, klapper fælden ekstra hårdt, hvis du gentager forbrydelsen.

Det har en 40-årig mand måtte sande, efter han i denne uge er blevet dømt 16 års fængsel i Retten i Randers.

Den 40-årig havde en reststraf på tre år for en tidligere narkosag, og i sommer blev han så igen anholdt og afsløret i at have genoptaget den kriminelle løbebane.

Her fandt politiet 17 kilo kokain og to kilo heroin. De store mængder narko var gemt i henholdsvis en vaskekælder centralt i Grenaa og i en lejlighed nær havnen - ligeledes i Grenaa.

Desuden konfiskerede politiet 862.000 kroner som kommer fra udbyttet af narkosalget.

Under retsmødet i Randers tilstod den 40-årige straks forbrydelsen og erkendte, at han havde til hensigt at sælge de store mængder narko videre.

Det oplyser både anklagemyndigheden ved National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og retten til Ritzau.

På retsmødet erkendte den 40-årige også, at han var årsag til, at en kvinde ad to omgange - i marts og april 2022 - modtog fem kilo kokain ved en haveforening i udkanten af Grenaa.

De tre års reststraf er lagt sammen med den straf, den 40-årige fik for forbrydelsen. 

- Sagen her viser, at politiet har en stærk indsigt i de kriminelles forsøg på at handle med euforiserende stoffer, udtaler Morten Rasmussen, specialanklager hos NSK, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Der er blevet afsagt en meget klar dom, der utvetydigt siger, at samfundet slår hårdt ned på salg af hård narkotika, og det er jeg fuldt tilfreds med.

Kvinden i sagen blev i juli idømt 11 års fængsel for at have opbevaret 15 kilo kokain og to kilo heroin.

Hun tilstod også.

Besiddelse af ulovlige skydevåben, knive og en håndgranat sender 27-årig i fængsel

En 27-årig mand fra Grenaa skal to år og otte måneder i fængsel, efter han blev fundet i besiddelse af flere ulovlige knive og skydevåben. Foto: Bo Amstrup

En 27-årig mand fra Grenaa er i denne uge blevet idømt to år og otte måneders fængsel, efter han for godt fire måneder siden blev fundet i besiddelse af flere skydevåben, knive og en håndgranat.

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Dommen faldt i sidste uge ved Retten i Randers, efter den 27-årige havde siddet varetægtsfængslet siden juni, hvor han blev anholdt i Grenaa.

Her var en betjent ude at køre i sin fritid, da han pludselig blev påkørt af den 27-årige, som førte sin bil meget usikkert.

Betjenten satte efter ham, da han mistænkte manden for at være påvirket. Undervejs fik betjenten også kontaktet flere kolleger, som hurtig ankom til stedet.

Da han blev stoppet, afslørede et hurtigt kig i hans bil, at der lå to salonrifler med tilhørende ammunition, tre økser og en bajonet.

Fundene fik politiet til at ransage mandens hjem i Grenaa, hvor der blev fundet flere ulovlige knive, kasteøkser, et haglgevær og en håndgranat, der dog ikke havde sprængstof i sig.

Flere af våbnene viste sig senere at være stjålet.

- Det var først og fremmest besiddelsen af to skydevåben med ammunition i det offentlige rum, som gav en længere ubetinget fængselsstraf, men den 27-årige endte med at blive dømt for en lang række overtrædelser af kniv- og våbenloven og for hæleri. Jeg er tilfreds med, at dommen faldt hurtigt og konsekvent, og at politiet har fået sat flere farlige våben ud af spil, udtaler senioranklager Jakob Beyer i pressemeddelelsen.

Den 27-årige nægtede sig skyldig i de fleste forhold og ankede dommen på stedet.

Frost lagde letbanen på is torsdag morgen

Is på køreledningerne fik letbanen til at holde stille torsdag morgen. Arkivfoto: Annelene Petersen

Temperaturen falder, dagene bliver kortere, og vinteren er i sandhed over os.

Det har de også måtte sande ved Aarhus Letbane, der torsdag morgen måtte aflyse afgange mellem Grenaa og Hornslet på grund af is på køreledningerne.

Det fremgik torsdag morgen på Midttrafiks hjemmeside.

Det var alle toge mellem Grenaa og Hornslet der torsdag morgen var aflyst. Først sidst på formiddagen havde man løst problemet, og letbanetoget kunne igen futte af sted.

I stedet for de aflyste letbanetog blev der indsat erstatningsbusser mellem Grenaa, Kolind, Ryomgård, Thorsager, Mørk og Hornslet, indtil man kunne få gang i letbanekørslen igen.

Det er ikke første gang, man har problemer med is på køreledningerne. Sidste år begyndte man derfor at smøre en bestemt olie - Interflon - på køreledningerne for at holde den værste is væk.

Den olie påførte man igen i sidste uge, men det har tilsyneladende ikke hjulpet nok.

Ifølge TV2 Østjylland er det en kombination af høj luftfugtighed og minusgrader, der får isen til at bygge sig op på køreledningerne.

- Så kan strømaftageren ikke få fat, og så forsøger toget at trække mere strøm, men der er en grænse, før det overbelaster toget. Så slår toget fra for ikke at gå i stykker, siger letbanedirektør Michael Borre til TV2 Østjylland.

Sidste vinter havde man seks morgener, hvor man var nødt til at aflyse afgange. Håbet denne vinter er at halvere det antal.