Sådan stemte vi i 2019: Her foretrak de en blå regering, og her var de bedst til at stemme
Hvordan stemmer Norddjurs Kommune egentligt, når det gælder landspolitik? Ligner vi det øvrige billede i Danmark? Eller er der forskelle?
Det lidt forvirrende svar er ja - og nej. For flertallet i Norddjurs stemte rødt ved folketingsvalget i 2019, men der var alligevel fem procent mere end på landsplan, der foretrak en blå regering.
Desuden viser vores rejse ind i tallenes verden, at der bestemt også er forskelle at spore fra valgsted til valgsted. Kom med på en datarejse fra sidst, vi var i stemmeboksen.
Nu er der ikke længe til, at vi igen skal i stemmeboksen. 1. november - altså tirsdag i næste uge - er der nemlig folketingsvalg.
Her skal vi vælge, hvem vi helst vi have på posten som vores statsminister de næste fire år, og valget står højst sandsynligt mellem Venstres Jakob Ellemann-Jensen, Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Konservatives Søren Pape Poulsen.
Det kommende valg betyder også, at valgkampen ruller derudaf, og det er altid en god anledning til at tage et kig nærmere på, hvordan vi stemte, sidst vi var i stemmeboksen.
NorddjursLIV har derfor været en tur i KMDs databank for at stille skarpt på de lokale valgdata for folketingsvalget i 2019.
Vi har kigget på, hvordan det ville se ud, hvis det var borgerne i Norddjurs Kommune, der bestemte sammensætningen af folketinget i forhold til rød og blå blok. Og vi har kigget på de interne forskelle og ligheder på kommunens ti valgsteder.
Hopper du længere ned i artiklen, finder du cirkeldiagrammer for stemmefordelingen ved dit lokale valgsted, men inden da går vi ombord i nogle af de andre interessante tal fra valget i 2019.
Stadig flertal til rød blok - men et mindre et af slagsen
Hvis vi skal starte fra toppen, så kan vi se på, hvordan hele kommunen stemte i 2019.
I Norddjurs Kommune var der ved folketingsvalget i 2019 28.798 stemmeberettigede.
Af dem valgte 23.171 - altså 80,46 procent - at benytte sig af den demokratiske ret og tage en tur i stemmeboksen. Det ligger lidt lavere end stemmeprocenten i hele Danmark, der var på 84,6 procent.
Hvor var de så bedst til stemme?
Kommunens højeste stemmeprocent i 2019 var i Trustrup, hvor 83,21 procent af de stemmeberettigede drog mod stemmeurnerne og satte deres kryds.
I både Vivild, Glesborg, Auning og på Anholt var de dog tæt på - og også lidt over kommunegennemsnittet for stemmeprocenten.
Allersløjest var de i Grenaa, hvor valgstedet ved idrætscentret havde en valgprocent på 77,96 procent. Det er en del under stemmeprocenten i Danmark, der i 2019 lå på 84,6 procent.
Også i Ørum og Ørsted kneb det lidt med at få folk af sted mod stemmeboksen.
Generelt stemte vi i Norddjurs, næsten som man gjorde på landsplan. Den største forskel er vel nok antallet af stemmer til Socialdemokratiet. Her fik de 32,7 procent af stemmerne i Norddjurs og 25,9 procent af stemmerne på landsplan.
Til gengæld fik Radikale Venstre "kun" 3,5 procent af de lokale stemmer mod 8,6 procent af stemmerne på landsplan.
Går vi nærmere ind i, hvilke fem kandidater i Østjyllands valgkreds, der fik flest stemmer, ser resultatet således ud:
Var det kun Norddjurs, der skulle bestemme, lader det til, at det stadig var blevet et flertal til rød blok.
Det skal bemærkes, at nedenstående diagram udelukkende er udtryk for stemmefordelingen på valgdagen i 2019 og intet har at gøre med mandaternes fordeling.
Det er dog værd at bemærke, at rød blok får 53,1 procent af stemmerne i Norddjurs Kommune, mens de får 58,7 procent af stemmerne i hele Danmark. Det er alligevel en forskel på mere end fem procent.
Se stemmerne fra dit eget valgsted i 2019 herunder
Vi starter ved Kulturhuset Pavillonen i Grenaa, hvor der er 7.721 stemmeberettigede.
Heraf stemte 6.147. Det svarer til en stemmeprocent på 79,61.
I Grenaa var det også muligt at stemme ved idrætscenteret. Her var der 5.294 stemmeberettigede vælgere. Af dem valgte 4.127, svarende til 77,96 procent, at stemme.
I Trustrup ved Kulturhuset Stationen kunne 1.959 stemme - hvis de altså havde lyst. Det havde 1.630. Det giver en stemmeprocent på 83,21 procent.
Vi bevæger os videre til Glesborg, hvor 3.083 kunne stemme. Det gjorde 2.556, svarende til en stemmeprocent på 82,91.
I Ørsted var stemmeprocenten 79,05 procent. Her havde 2.492 mulighed for at stemme og 1.970 benyttede sig af den mulighed.
I Auning var der 3.148 stemmeberettigede. 83,16 procent, svarende til 2.618, valgte at stemme.
Også på Anholt skulle folk til stemmeurnerne. Her foregår afstemningen på øens skole, og 114 anholtere var stemmeberettigede. Af dem stemte 82,46 procent - svarende til 94 personer.
Vi vender blikket på Ørum, hvor 1.668 borgere havde mulighed for at stemme i Ørum Aktiv Center. Her var stemmeprocent på 79,62 procent. Det svarer til, at 1.314 af borgerne satte deres kryds på valgdagen.
I Allingåbro var der 1.904 stemmeberettigede. Her satte 1.529 - svarende til 80,3 procent - deres kryds til folketingsvalget i 2019.
Til sidst skal vi til Vivild. Her var der i 2019 1.415 stemmeberettigede og 1.172 - svarende til 82,83 procent - stemte.
Hvad så med de lokale kandidater?
I 2019 var der fire lokale norddjurslændinge, der stillede op til folketinget. Kun én fik dog en plads - nemlig Leif Lahn Jensen (S).
Han blev i øvrigt også den helt store stemmesluger i Norddjurs med 4.160 personlige stemmer.
Denne gang er Leif Lahn (S), Jens Meilvang (LA) og Jens Kannegaard Lundager (NB) norddjurs' lokale kandidater til folketinget.