Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hvor i kommunen var de mon bedst til at stemme, da der var folketingsvalg i 2019? Hvor stemte de overvejende blåt? Og hvilken lokal kandidat fik flest stemmer? Det har vi undersøgt. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Hvor er de mon bedst til at stemme?

Lige om lidt skal vi alle sammen gribe valgkortet og bevæge os mod vores lokale valgsted for at sætte kryds ved den kandidat eller det parti, vi mener bedst kan varetage vores interesser de næste fire år.

Som du nok ved, er der nemlig folketingsvalg på tirsdag, og det har vi brugt som anledning til at hoppe en tur i tallene fra sidst, der var folketingsvalg.

Her kan vi eksempelvis se, at 83,21 procent af de stemmeberettigede i Trustrup valgte at benytte deres demokratiske ret og sætte et kryds på stemmesedlen. Det gør byen til det sted i kommunen, hvor flest fik stemt.

Knap så gode var de i Grenaa, hvor valgstedet ved Grenaa Idrætscenter havde en stemmeprocent på 77,96 procent.

Det er en del lavere end stemmeprocenten i Danmark, der ved folketingsvalget i 2019 var på 84,6 procent.

Til gengæld var vi i Norddjurs ikke helt så enige med resten af Danmark i, at vi ville have en rød regering. Godt 53 procent af stemmerne fik rød blok fra de norddjurske vælgere, modsat i resten af Danmark hvor de fik næsten 59 procent af stemmerne.

Synes du også, at den slags tal er interessante, er der masser af mulighed for at nørde videre i artiklen, som du finder længere nede i nyhedsbrevet.

I dagens nyhedsbrev runder vi også Ålsrode, hvor der er gode nyheder for Trine Kræmer Petersen, som vi skrev om for to uger siden. Nu er der nemlig - langt om længe - udsigt til, at hun og familien kan få hurtigt fibernet.

Trine havde skrevet til os på NorddjursLIV, og det kan du også gøre ved at klikke her, hvis du har et spørgsmål eller en undring.

Hver måned sætter vi en eksklusiv og supersej kop på højkant til det bedste spørgsmål, så der er ingen grund til at holde sig tilbage 😄

Det var ordene for i dag - vi skrives ved i næste uge!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Snart skal vi alle igen til stemmeurnerne. Inden da dykker vi ned i nogle af tallene fra sidste valg. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Sådan stemte vi i 2019: Her foretrak de en blå regering, og her var de bedst til at stemme

Hvordan stemmer Norddjurs Kommune egentligt, når det gælder landspolitik? Ligner vi det øvrige billede i Danmark? Eller er der forskelle?

Det lidt forvirrende svar er ja - og nej. For flertallet i Norddjurs stemte rødt ved folketingsvalget i 2019, men der var alligevel fem procent mere end på landsplan, der foretrak en blå regering.

Desuden viser vores rejse ind i tallenes verden, at der bestemt også er forskelle at spore fra valgsted til valgsted. Kom med på en datarejse fra sidst, vi var i stemmeboksen.

Kan du huske, hvordan Norddjurs Kommune stemte ved sidste folketingsvalg? Ved du, hvem et flertal af norddjurslændingene helst vil have siddende på posten? Og ved du, hvilket valgsted i kommunen, hvor vælgerne var mest splittede? Vi tager et kig på data fra sidst, vi var i stemmeboksen.

Nu er der ikke længe til, at vi igen skal i stemmeboksen. 1. november - altså tirsdag i næste uge - er der nemlig folketingsvalg.

Her skal vi vælge, hvem vi helst vi have på posten som vores statsminister de næste fire år, og valget står højst sandsynligt mellem Venstres Jakob Ellemann-Jensen, Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Konservatives Søren Pape Poulsen.

Det kommende valg betyder også, at valgkampen ruller derudaf, og det er altid en god anledning til at tage et kig nærmere på, hvordan vi stemte, sidst vi var i stemmeboksen.

NorddjursLIV har derfor været en tur i KMDs databank for at stille skarpt på de lokale valgdata for folketingsvalget i 2019.

Vi har kigget på, hvordan det ville se ud, hvis det var borgerne i Norddjurs Kommune, der bestemte sammensætningen af folketinget i forhold til rød og blå blok. Og vi har kigget på de interne forskelle og ligheder på kommunens ti valgsteder.

Hopper du længere ned i artiklen, finder du cirkeldiagrammer for stemmefordelingen ved dit lokale valgsted, men inden da går vi ombord i nogle af de andre interessante tal fra valget i 2019.

Stadig flertal til rød blok - men et mindre et af slagsen

Hvis vi skal starte fra toppen, så kan vi se på, hvordan hele kommunen stemte i 2019.

I Norddjurs Kommune var der ved folketingsvalget i 2019 28.798 stemmeberettigede.

Af dem valgte 23.171 - altså 80,46 procent - at benytte sig af den demokratiske ret og tage en tur i stemmeboksen. Det ligger lidt lavere end stemmeprocenten i hele Danmark, der var på 84,6 procent.

Hvor var de så bedst til stemme?

Kommunens højeste stemmeprocent i 2019 var i Trustrup, hvor 83,21 procent af de stemmeberettigede drog mod stemmeurnerne og satte deres kryds.

I både Vivild, Glesborg, Auning og på Anholt var de dog tæt på - og også lidt over kommunegennemsnittet for stemmeprocenten.

Allersløjest var de i Grenaa, hvor valgstedet ved idrætscentret havde en valgprocent på 77,96 procent. Det er en del under stemmeprocenten i Danmark, der i 2019 lå på 84,6 procent.

Også i Ørum og Ørsted kneb det lidt med at få folk af sted mod stemmeboksen.

Generelt stemte vi i Norddjurs, næsten som man gjorde på landsplan. Den største forskel er vel nok antallet af stemmer til Socialdemokratiet. Her fik de 32,7 procent af stemmerne i Norddjurs og 25,9 procent af stemmerne på landsplan.

Til gengæld fik Radikale Venstre "kun" 3,5 procent af de lokale stemmer mod 8,6 procent af stemmerne på landsplan.

Går vi nærmere ind i, hvilke fem kandidater i Østjyllands valgkreds, der fik flest stemmer, ser resultatet således ud:

Var det kun Norddjurs, der skulle bestemme, lader det til, at det stadig var blevet et flertal til rød blok.

Det skal bemærkes, at nedenstående diagram udelukkende er udtryk for stemmefordelingen på valgdagen i 2019 og intet har at gøre med mandaternes fordeling.

Det er dog værd at bemærke, at rød blok får 53,1 procent af stemmerne i Norddjurs Kommune, mens de får 58,7 procent af stemmerne i hele Danmark. Det er alligevel en forskel på mere end fem procent.

Se stemmerne fra dit eget valgsted i 2019 herunder

Vi starter ved Kulturhuset Pavillonen i Grenaa, hvor der er 7.721 stemmeberettigede.

Heraf stemte 6.147. Det svarer til en stemmeprocent på 79,61.

I Grenaa var det også muligt at stemme ved idrætscenteret. Her var der 5.294 stemmeberettigede vælgere. Af dem valgte 4.127, svarende til 77,96 procent, at stemme.

I Trustrup ved Kulturhuset Stationen kunne 1.959 stemme - hvis de altså havde lyst. Det havde 1.630. Det giver en stemmeprocent på 83,21 procent.

Vi bevæger os videre til Glesborg, hvor 3.083 kunne stemme. Det gjorde 2.556, svarende til en stemmeprocent på 82,91.

I Ørsted var stemmeprocenten 79,05 procent. Her havde 2.492 mulighed for at stemme og 1.970 benyttede sig af den mulighed.

I Auning var der 3.148 stemmeberettigede. 83,16 procent, svarende til 2.618, valgte at stemme.

Også på Anholt skulle folk til stemmeurnerne. Her foregår afstemningen på øens skole, og 114 anholtere var stemmeberettigede. Af dem stemte 82,46 procent - svarende til 94 personer.

Vi vender blikket på Ørum, hvor 1.668 borgere havde mulighed for at stemme i Ørum Aktiv Center. Her var stemmeprocent på 79,62 procent. Det svarer til, at 1.314 af borgerne satte deres kryds på valgdagen.

I Allingåbro var der 1.904 stemmeberettigede. Her satte 1.529 - svarende til 80,3 procent - deres kryds til folketingsvalget i 2019.

Til sidst skal vi til Vivild. Her var der i 2019 1.415 stemmeberettigede og 1.172 - svarende til 82,83 procent - stemte.

Hvad så med de lokale kandidater?

I 2019 var der fire lokale norddjurslændinge, der stillede op til folketinget. Kun én fik dog en plads - nemlig Leif Lahn Jensen (S).

Han blev i øvrigt også den helt store stemmesluger i Norddjurs med 4.160 personlige stemmer.

Denne gang er Leif Lahn (S), Jens Meilvang (LA) og Jens Kannegaard Lundager (NB) norddjurs' lokale kandidater til folketinget.

Trine Kræmer Petersen glæder sig over, at familien nu har udsigt til hurtigt fibernet. Fibernettet er bestilt, og selvom det kan tage otte uger alt installere det i hjemmet, glæder Trine sig mest over, at der er sat skub i processen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Trine jubler: Nu kan hun og familien endelig få net fra Fibia

For to uger siden skrev vi om Trine Kræmer Petersen. Hun havde henvendt sig til NorddjursLIV, fordi hun var frustreret over ikke at kunne blive koblet på fibernettet, trods at fiberledningerne var gravet ned få meter fra deres hus.

Vi spurgte Fibia, og her lød meldingen, at der var sket en fejl, der betød, at enkelte borgere havde fået at vide, at de ikke kunne blive koblet på fibernettet.

Forklaringen undrer Trine Kræmer Petersen, der har forsøgt at spørge til sagen i halvandet år, men hun glæder sig mest af alt over, at der nu er blevet sat skub i processen.

Og fibernettet, det er allerede bestilt.

Der er store smil hos Trine Kræmer Petersen og familien. For langt om længe kan hun og de andre beboere i Ålsrode blive koblet på fibernettet. Fiberledningerne har ellers løbet gennem deres by i mere end halvandet år, men hidtil har meldingen været, at borgerne i byen ikke kunne få det hurtige internet.

Der er glæde at spore i stemmen hos Trine Kræmer Petersen i Ålsrode.

Hun og familien har nemlig - langt om længe - udsigt til at blive koblet på Fibias internet.

Det lyder måske banalt, men sagen er den, at Trine Kræmer Petersen for halvandet år siden kunne se, hvordan gravemaskiner gravede jorden op få meter fra deres hus og lagde fiberledninger ned. Det gjorde hende glad, for familien havde længe levet med en 30/10 Mbit-hastighed, hvilket ikke er meget til en familie på tre, hvoraf den ene er en stor teenagesøn.

Men det var den eneste mulighed for net, familien havde.

Straks rettede Trine derfor henvendelse til Fibia, men her var beskeden klar: Hun og familien kunne ikke blive koblet på fibernettet.

Det efterlod Trine Kræmer Petersen uforstående tilbage. Tre gange henvendte hun sig til Fibia, og alle gange fik hun nej. Hun kunne ikke forstå, hvorfor det var sådan, men heller ikke det kunne hun få svar på.

Samme billede mødte de øvrige borgere i Ålsrode: Nej til internet fra Fibia og nej til en forklaring på hvorfor.

Derfor rettede hun i september henvendelse til NorddjursLIV.

- Måske kan I få et bedre svar fra Fibia end vi kan, skrev hun blandt andet.

Forsøgte forgæves at få svar fra Fibia

Efter flere gange at have forsøgt at trænge igennem til Fibia, vendte de endelig tilbage med et svar: Det var ganske enkelt en fejl, at borgene i Ålsrode havde fået at vide, at de ikke kunne blive koblet på nettet.

- Sidste år gravede vi Fibia-fibernet ned flere steder på Djursland, blandt andet i Ålsrode. Det betyder, at de fleste beboere i landsbyen i dag har adgang til fibernet fra Fibia. Desværre har vi haft en mindre fejl i vores registreringer, som har medført, at enkelte beboere i Ålsrode fejlagtigt har fået at vide, at de ikke kan få fibernet, sagde Pernille Pagh, direktør for produktion og forretningsudvikling, til NorddjursLIV.

Trine Kræmer Petersen bor med sin mand og søn i det røde hus til venstre i billedet. Ganske få meter derfra har Fibia - som man kan se på billedet - for halvandet år siden lagt fiberledninger i jorden. Alligevel lød meldingen fra Fibia, at familien og de øvrige beboere i Ålsrode ikke kunne få adgang til fibernettet. Først nu er Fibia vendt på en tallerken og siger, at ålsrodeboerne alligevel godt kan få fibernet. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Det svar fik straks Trine Kræmer Petersen til at ringe til Fibia, og sørme om hun ikke kunne blive koblet på deres fibernet. Det betyder, at familien nu har udsigt til at få en internetforbindelse, der er meget hurtigere end den, de havde i forvejen.

- Det er vi da superglade for, men det er en langsommelig proces, der kan tage op til otte uger. Men bare det, at der er blevet sat skub i det, betyder meget, siger Trine Kræmer Petersen.

Fibias forklaring giver hun dog ikke meget for.

- Jeg kan selvfølgelig ikke afslå, at det rent faktisk er en fejl. Men både jeg og flere af mine naboer har gentagne gange henvendt os til Fibia. Alle gange har svaret fra Fibia været, at vi ikke kunne blive koblet på nettet. Det undrer mig, at man i så fald ikke har opdaget den fejl tidligere - og det er lidt pudsigt, at det nu pludselig godt kan lade sig gøre, siger Trine Kræmer Petersen.

Fibia beklager forkerte oplysninger

NorddjursLIV har været i kontakt med flere af Ålsrodes borgere, der ikke kan genkende Fibias besked om at "enkelte beboere" i Ålsrode har fået at vide, at de ikke kan blive koblet på nettet.

Deres indtryk er, at det har været beskeden til alle beboere i byen.

Det undrer også Trine Kræmer Petersen, at det først er efter NorddjursLIVs indblanding i sagen, at der er sat skub i tingene.

- Det er frustrerende, at processen har været lang og besværlig, og at man skal indblande medierne, før der sker noget, siger hun.

Dog vægter glæden over, at familien nu endelig er koblet på fibernettet, højest.

- Man må bare sande, at hurtigt internet betyder rigtig meget i 2022, siger hun.

I dag kan de fleste borgere i Ålsrode langt om længe blive koblet på fibernettet, efter at have kigget på mærkerne fra nedgravningen i halvandet år. Processen er allerede i gang, for efter Fibias kovending i sagen, har adskillige af Trine Kræmer Petersens naboer bestilt det hurtige internet. Foto: Emma Ahlgreen Haa

NorddjursLIV ville gerne have spurgt Fibia, hvorfor flere borgere i Ålsrode gentagende gange over det seneste halvandet år har fået at vide, at de ikke kunne få fibernet fra Fibia. Vi ville også gerne have forholdt dem beboerne i Ålsrodes kritik af, at det ikke drejer sig om "få beboere" der har fået nej til internet. Og vi ville have spurgt dem, hvorfor man ikke har opdaget fejlen, når flere beboere i Ålsrode gentagende gange har forsøgt at koble sig på nettet.

Det har ikke været muligt.

Pernille Pagh, direktør for produktion og forretningsudvikling, har tidligere beklaget situationen:

- Vi beklager selvfølgelig, at der er givet forkerte oplysninger. Men vi glæder os selvfølgelig endnu mere over, at vi i dag kan tilbyde fibernet også i Ålsrode.

Køkkenfirmaet HTH åbner på Hesselvang ved Grenaa næste år. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Køkkenfirma rykker til Grenaa og flere færgeafgange til Sjælland

Velkommen til ugens nyhedsoverblik, der blandt andet bringer os til Grenaa, Ebeltoft, Voer og Øster Alling.

HTH rykker ind på Hesselvang i Grenaa

Det er ejendomsudvikleren Innovater, der står for byggeriet af HTH og flere af de andre butikker, der åbner til sommer. Fem af de seks butikker kommer til at ligge i én stor bygning på omkring 3.600 kvadratmeter. HTH får lokalerne længst til højre. Illustration: InnovaterIllustration: Innovater

Udvidelsen er i fuld gang på Hesselvang i Grenaa, hvor flere butikker er i gang med at blive bygget.

Som NorddjursLIV tidligere har fortalt, er der i øjeblikket gang i byggeriet af seks butikker. Heraf er der sat navn på fire af dem: Harald Nyborg, Elgiganten, T. Hansen og Maxizoo.

Men nu kan Randers Amtsavis løfte sløret for den næste butik. Det bliver køkkenproducenten HTH, der rykker ind i en af de seks butikker.

Ifølge Randers Amtsavis er det ejerne af HTH Randers, Anders Christensen, Morten Olesen og Alex Ahrenkiel, der står bag den kommende butik i Grenaa.

- Hesselvang er det helt rigtige for os. Med de butikskæder, der åbner, tror vi på, at det bliver det nye store handelsområde. Vi tror også, at der kommer endnu flere butikker til området, siger Anders Christensen til Randers Amtsavis

Butikken åbner efter planen i sommeren 2023.

Kom endnu nemmere til Sjælland: Molslinjen øger antallet af færgeafgange fra Ebeltoft

Nu bliver der endnu flere færgeafgange fra Djursland til Sjælland. Pressefoto: Molslinjen

Ynder du at tage færgen fra Ebeltoft til Odden på Sjælland, er der godt nyt.

Fra påsken 2023 øger Molslinjen nemlig antallet af afgange fra Ebeltoft.

Det skriver Århus Stiftstidende.

Med den kommende sejlplan mere end fordobles antallet af afgange mellem Ebeltoft og Odden Færgehavn - nemlig fra 294 i 2022 til 656 i 2023 i perioden marts til oktober.

Antallet af afgange fra Aarhus til Odden øges også fra 8.430 afgange i 2022 til 8.628 afgange i 2023.

Det betyder, at der kommer fire færger i drift på en gang.

- Det giver op til 32 daglige afgange mellem Jylland og Sjælland. På den måde vil vi kunne have 45-minutters drift i de perioder, hvor mange gerne vil sejle med. Det vil øge fleksibiliteten, og de rejsende vil vide, at den næste færge er lige om hjørnet, forklarer Molslinjens kommercielle direktør, Jesper Skovgaard, til Århus Stiftstidende.

Fiskekutter sank og spredte olie i Grenaa Havn

En fiskekutter sank natten til lørdag i lystbådehavnen i Grenaa. Efterfølgende blev der lagt en flydespærrer ud i vandet for at forhindre olien i at sprede sig. Foto: Presse-fotos.dk

Natten til lørdag sank en tidligere fiskekutter, der lå ved lystbådehavnen i Grenaa.

Det fik Beredskab & Sikkerhed til at rykke ud, da der var flydt en del olie ud i vandet fra fiskekutteren.

Det oplyste Beredskab & Sikkerhed selv på deres hjemmeside.

For at forhindre, at olien spredte sig for meget, lagde man en flydespærrer ud i vandet, der opsamlede den resterende olie.

I løbet af søndagen lød meldingen så, at det meste af olien var opsamlet og arbejdet var derfor foreløbigt slut.

Arbejdet var sket af Beredskab & Sikkerhed i samarbejde med Beredskabsstyrelsen.

- Der er taget 500-600 liter op med meget lav vandprocent, så en stor del af det er olie, sagde Johnny Damgård, der er operationschef ved Beredskab og Sikkerhed, søndag til TV2 Østjylland.

Alt olien var dog ikke opsamlet. Det skyldes blandt andet, at man skal have fiskekutteren væk. 

Derfor blev flydespærren liggende om fiskekutteren for at forhindre det sidste olie i at sprede sig i vandet.

Mere end 500.000 kroner på vej mod Norddjurs til formål, der styrker friluftslivet

Friluftsrådet giver blandt andet 40.000 kroner til Voer Færgesteds Kajakklub (kke på billedet), så de kan købe nye havkajakker med henblik på at få flere medlemmer til klubben. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Hvert år deler interesseorganisationen Friluftsrådet flere millioner kroner ud til danske projekter, der skaber bedre muligheder for friluftsliv, og som bringer borgerne tættere på naturen. 

Også i år er der blevet delt penge ud - 27 millioner kroner fordelt på 214 projekter i hele Danmark. 

Af dem er 539.000 kroner gået til projekter i Norddjurs.

Det er tre forskellige projekter i vores kommune, der modtager pengene. 

Det oplyser Friluftsrådet, der er en paraplyorganisation for i alt 88 organisationer med interesse i friluftsliv og natur, i en pressemeddelelse. 

Til udviklingen af Grenaa Strand og den tilknyttede livredderskole har Friluftsrådet sendt 325.000 kroner af sted. De er møntet på at etablere en bro i tilknytning til en havsvømmebane på 500 meter. Pengene er gået til etablering af broen inklusiv trapper, gelænder og bænke samt en kørestolsvenlig adgangssti.

Voer Færgesteds Kajakklub har fået 40.000 kroner til tre havkajakker med udstyr. Havkajakkerne skal være med til at trække flere medlemmer til kajakklubben, lyder begrundelsen.

Til sidst har Øster Alling Borgerforening fået 174.800 kroner til etablering af friluftsfaciliteter - i form af en forhindringsbane, hvor man kan motionere - og en sti rundt om regnvandsbassinet i Alling Ådal. Pengene skal også gå til borde/bænkesæt.

Friluftsrådet administerer de såkaldte Udlodningsmidler til Friluftsliv, der blandt andet kommer fra overskuddet i Danske Spil og Det Danske Klasselotteri.

Ved du ikke hvem du skal stemme på? Tag kandidattesten

Tag vores kandidattest og bliv klogere på dine muligheder i forbindelse med folketingsvalget på tirsdag. Foto: Jysk Fynske Medier

Nu er der ikke længe til, at vi skal til stemmeurnerne. Allerede på tirsdag skal du tage stemmesedlen i lommen og bevæge dig til dit lokale valgsted. 

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på, så kan du tage vores kandidattest og forhåbentligt blive lidt klogere.

De opstillede kandidaterne har skullet forholde sig til en række påstande og emner, som du efterfølgende også kan forholde dig til for at blive klogere på, hvilke kandidater du er mest enig med – og hvilke partier, du er mest enig med.

Vi inviterer alle kandidater til at deltage i vores kandidattest, men vi kan ikke styre, hvor hurtigt de svarer, eller om de svarer, og derfor anbefaler vi også, at du tager testen flere gange – for resultatet kan ændre sig undervejs, i takt med at flere og flere kandidater får udfyldt testen.

Du finder testen ved at klikke her.

Ønsker du at stemme på en lokal kandidat fra Norddjurs, har følgende tre, der bor i kommunen, nævnt sig som opstillede:

  • Leif Lahn Jensen, Socialdemokratiet
  • Jens Kannegaard Lundager, Nye Borgerlige
  • Jens Meilvang, Liberal Alliance

Vil du hellere brevstemme, er fristen fredag 28. oktober. Det kan du gøre på borgerservice i Grenaa frem til klokken 16. 

Husk at medbringe legitimation i form af sundhedskort, kørekort, pas eller lignende.