Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Blyanterne kom ikke helt så meget i brug som forventet, for kun fire ud af fem i Norddjurs valgte at stemme, da der sidste uge var valg til Folketinget. Foto: Asbjørn With

Laveste valgdeltagelse i hele Østjylland

Vi er på den anden side af folketingsvalget, og selvom der endnu ikke er sat en regering, kan vi vist godt grave os ned i nogle af tallene fra sidste uges valg.

Først til en - i min optik - lidt trist pointe. Valgdeltagelsen i vores kommune var nemlig blandt den laveste i hele Østjylland.

Kun 81,45 procent af borgerne i Norddjurs valgte at benytte sig af den demokratiske ret og tage en tur i stemmeboksen. Det ligger en del lavere end stemmeprocenten i hele Danmark, der var på 84,2 procent.

Folketingsvalget er den mulighed vi har for at få indflydelse på det, der sker i vores dagligdag. Politikerne på Christiansborg sætter rammerne for en del af det, der har betydning for vores liv, og et valg er en chance for at få indflydelse på de beslutninger.

Når det så er sagt, så er der også andre væsentligt mere sjove eller interessante pointer. Eksempelvis tyder noget på, at vi i Norddjurs havde foretrukket en blå regering frem for en rød, som ellers er billedet i hele Danmark.

Vi kan også se, at Enhedslisten var det største parti på Anholt, mens Liberal Alliance var det største parti i Auning.

I dagens nyhedsbrev får du alle de finurlige pointer og tal, jeg har kunnet grave frem.

Og så skal vi lige runde noget helt andet. For i Fjellerup ser det ud til, at kommunens storslåede projekt "Fjellerup Strandliv" alligevel ikke bliver til noget. Du får svar på hvorfor længere nede.

Husk, at hvis du har en undring eller et emne, vi skal tage op, er du som altid velkommen til at skrive til os.

Ellers vil jeg blot ønske god læselyst 👋

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Leif Lahn Jensen var kredsens største kandidat med 6.077 personlige stemmer. Vi dykker ned i nogle af de andre interessante tal fra folketingsvalget. Foto: Asbjørn With

Sådan stemte vi i 2022: I Norddjurs foretrækker vi en blå regering og Leif Lahn var kredsens største kandidat

Folketingsvalget er overstået, og selvom regeringen ikke endeligt er sat, har vi gravet os ned i nogle af tallene fra valget i sidste uge.

For hvordan stemte vi egentligt i vores kommune? Er der forskelle fra resultatet i det øvrige Danmark? Og hvor var de bedst til at forlade sofaen og gå mod stemmeurnerne?

Svaret til det første spørgsmål er klart ja. Der er forskelle, og faktisk tyder noget på, at flere i Norddjurs ville foretrække en blå regering.

Kom med på en datarejse fra folketingsvalget og bliv klogere på, hvordan stemmerne fordeler sig.

Folketingsvalget er overstået, og det er på tide at gøre status. Hvordan var stemmeprocenten i Norddjurs, hvilken kandidat fik flest stemmer, og hvordan fordelte stemmerne sig på de enkelte valgsteder? Følg med, for vi giver dig hele overblikket.

I sidste uge var der som bekendt folketingsvalg i Danmark, og selvom regeringen endnu ikke er endeligt sat kan vi godt kigge på, hvordan stemmerne fordelte sig i vores kommune.

Lad os starte med at kigge på, hvordan stemmerne fordelte sig på de enkelte partier set i forhold til norddjurslændingenes stemmer.

Vi tager også lige et kig på, hvordan stemmerne fordelte sig på de enkelte partier i 2022 i forhold til valget i 2019.

Her det især nok værd at bemærke, hvordan Liberal Alliance er gået markant frem i forhold til valget i 2019, mens Venstre er gået en del tilbage.

I Norddjurs Kommune var der ved folketingsvalget i 2019 28.316 stemmeberettigede.

Af dem valgte 23.062 - altså 81,45 procent - at benytte sig af den demokratiske ret og tage en tur i stemmeboksen. Det ligger lidt lavere end stemmeprocenten i hele Danmark, der var på 84,2 procent.

Hvor var de så bedst til stemme?

Både i Ørsted og Ørum kneb det tilsyneladende med at få folk til stemmeurnerne med en stemmeprocent på under 80, mens de både i Vivild, Trustrup, Glesborg, Auning og på Anholt var bedre end landsgennemsnittet.

Til gengæld havde vi i Norddjurs den laveste stemmeprocent i hele Østjylland, som grafen herunder viser.

På den positive side kan det noteres, at valgdeltagelsen steg i forhold til valgdeltagelsen i 2019.

Vi kigger også på, hvordan stemmerne fordeler sig på partierne i Norddjurs sammenlignet med resten af Danmark.

Generelt stemte vi i Norddjurs, næsten som man gjorde på landsplan. Den største forskel er vel nok antallet af stemmer til Socialdemokratiet. Her fik de 34,8 procent af stemmerne i Norddjurs og 27,2 procent af stemmerne på landsplan.

Også Danmarksdemokraterne fik flere stemmer i Norddjurs. Her endte de nemlig med 12,9 procent af stemmerne modsat 8,1 procent på landsplan.

Flere foretrækker en blå regering

Interessant er det også at se, hvordan stemmerne fordeler sig i henholdsvis blå og rød blok i Norddjurs sammenlignet med resten af Danmark.

Trækker man Moderaternes stemmer fra, da de ikke ønsker at placere sig selv i en blok, lader det til, at et flertal i Norddjurs foretrækker en blå regering.

I hvert fald får de blå partier 47 procent af stemmerne i Norddjurs, modsat 41,6 procent på landsplan.

Det skal bemærkes, at ovenstående diagram udelukkende er udtryk for stemmefordelingen på valgdagen i 2022 og intet har at gøre med mandaternes fordeling.

De største kandidater

I Djurskredsen var Leif Lahn Jensen fra Socialdemokratiet den helt store stemmesluger - med stor afstand til den næste på listen, Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance.

Interessant kan det til gengæld være at se, hvordan de samme politikeres stemmer fordele sig ved folketingsvalget i 2019 sammenlignet med i år.

Med 6.819 stemmer i 2019 og 6.077 stemmer i år, var Leif Lahn Jensen den med det valgresultat, der lignede mest det foregående. De øvrige tre i form af Jens Meilvang (LA), Lars Boje Mathiesen og Jakob Ellemann-Jensen (V) har til gengæld fået markant flere stemmer end ved valget i 2019.

Dengang var Alex Vanopslagh ikke opstillet i Østjyllands valgkreds, og derfor kunne vælgerne i Norddjurs ikke sætte deres kryds ved ham.

Sådan fordeler stemmerne sig på de enkelte valgsteder

Vi starter i Allingåbro, hvor der i idrætshallen var 1.911 stemmeberettigede vælgere. Heraf stemte 1.568 og det giver en stemmeprocent på 82,05.

I Auning kunne 3.210 stemme i den lokale hal. Det valgte 2.724 at gøre og det giver en stemmeprocent på 84,86.

I Grenaa kunne 5.184 stemme ved idrætscenteret. Det gjorde 4.073 af borgerne og det giver en stemmeprocent på 78,57.

I Grenaa var der også mulighed for at stemme i Kulturhuset Pavillonen for 7.510 af kommunens borgere. 6.044 valgte at stemme, hvilket giver en stemmeprocent på 80,48.

1.913 borgere havde mulighed for at stemme ved Kulturhuset Stationen i Trustrup. Det gjorde 1.596, hvilket giver en stemmeprocent på 83,47.

I Ørsted havde 2.384 borgere mulighed for at stemme i Rougsø Hallen. 1.875 valgte at benytte sig af deres demokratiske ret. Dermed har byen en stemmeprocent på 78,65.

Også på Anholt skulle borgerne til stemmeurnerne. På øen i Kattegat var der 120 stemmeberettigede og 101 valgte at stemme. Dermed er stemmeprocenten 84,17.

Vi bevæger os til Glesborg, hvor der er 3.055 stemmeberettigede borgere. 84,71 procent - eller 2.588 borgere - stemte.

I Vivild kunne 1.396 borgere stemme. Det gjorde 1.189, hvilket giver en stemmeprocent på 85,17.

Sidste stop er i Ørum, hvor 1.634 borgere kunne stemme. 79,80 procent - eller 1.304 borgere - stemte.

Allan Gjersbøl Jørgensen (S), formand for kultur- og fritidsudvalget, har ikke meget af smile af i øjeblikket. Klager risikerer nemlig at spænde ben for Projekt Fjellerup Strandliv i sidste øjeblik. Foto: Asbjørn With

Drømmen om Fjellerup Strandliv kan blokeres i sidste sekund: Klager spænder ben for planer om strandpromenade og aktiviteter

Der var storslåede planer om formidling, et hav af aktiviteter og leg samt en strandpromenade på stranden i Fjellerup, men nu ser det ud til, at projektet ikke bliver til noget.

Der er nemlig indgivet klager, og dispensationen kan nå at udløbe, før Planklagenævnet får behandlet klagerne.

Udvalgsformand Allan Gjersbøl Jørgensen (S) håber, at Planklagenævnet kan sætte turbo på behandlingen af klagerne, og ellers at man kan få forlænget dispensationen en sidste gang.

Klager har i sidste øjeblik sat stop for planerne om aktiviteter og byggeri ved stranden i Fjellerup, og nu bliver det svært at nå, inden dispensationen udløber onsdag i denne uge. Udvalgsformanden er skuffet, men håber til det sidste, at projektet alligevel kan lade sig gøre.

Kommunen har meget få dage til at sætte spaden i jorden og dermed gå i gang med tilblivelsen af Projekt Fjellerup Strandliv, inden dispensationen udløber, og alle planerne om strandpromenade, aktivitetsliv, vandlegepladser og formidling, ryger med i svinget.

Men det ser ud at kommunen ikke når det.

Klager i 11. time har nemlig sat en stopper for projektet, der er afsat seks millioner kroner til i kommunens budget.

Det oplyser Allan Gjersbøl Jørgensen (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget.

Dispensationen udløber 9. november - altså onsdag i denne uge - og man mangler stadig den endelige godkendelse fra Kystdirektoratet. Og den er ikke på plads, fordi der i sidste øjeblik er indgivet klager over landzonetilladelserne.

Dermed har Planklagenævnet pligt til at undersøge klagerne og se, om der er hold i dem. Og det bliver efterhånden knebent at nå.

Allan Gjersbøl Jørgensen fortæller, at man har rettet henvendelse til Planklagenævnet og bedt dem opprioritere behandlingen af klagerne.

- Vi har selv sat ekstrem turbo på projektet under mit formandskab (siden årsskiftet, red.), og nu afsøger vi, om Nævnenes Hus kan have samme tempo, siger han.

Projektet har stået stille i mange år

Det er syv år siden, der første gang blev givet dispensation til at bygge helt ud til stranden. Den dispensation udløb oprindeligt i november 2020, men kommunen fik forlænget tidsfristen.

- Flere ting er kommet til at ligge stille, fordi vi røg ind i besparelserne for to år siden, hvor alle udvalg skulle spare, har Lars Østergaard (V), daværende formand for kultur- og fritidsudvalget, tidligere sagt til Lokalavisen Norddjurs.

Allan Gjersbøl Jørgensen erkender, at projektet har stået stille i mange år, men understreger også, at man virkelig har gjort, hvad man kunne for at få projektet i gang de seneste år.

- Kommunens politikere og forvaltningen har sikret borgerinvolvering og skaffet finansiering, afviklet udbud, udpeget og forhandlet med entreprenører og sikret sig alle de nødvendige tilladelser, siger han.

Her er de to arkitekter, Søren Kristensen og Malene Sundbøl Jørgensen, fra Labland Architects i Aarhus, der har ført kommunens tanker ud til overordnede tegninger og planer for Fjellerup Strandliv. Foto: Asbjørn With

Arkitektfirmaet Labland Architects har stået for at gøre tankerne til virkelighed. De har gjort løse tanker og idéer til konkrete planer og har udformet, hvordan Fjellerup Strand i fremtiden kan se ud. Men det lader til, at det arbejde kan være forgæves.

Udvalgsformanden ærgrer sig over, at det er udefrakommende faktorer, der kan spænde ben for projektet, nu hvor der ellers var udsigt til målstregen.

- Men vi har ikke givet op endnu, siger han.

Projekt Fjellerup Strandliv

Fjellerup var en af 10 kystbyer, der i 2015 blev udvalgt til at være med i en forsøgsordning, hvor man kunne få lov til at bygge og lave aktiviteter i nærheden af strand og vand, hvor man ellers normalt ikke må bygge nyt.

Fristen for at sætte gang i projektet udløb oprindeligt i 2020, men dengang fik kommunen forlænget fristen til november 2022.

Hvad går projektet så konkret ud på?

Kommunen vil etablere fire hotspots - der skal forbindes af et stisystem - og håbet er, at de fire hotspots skaber liv og aktivitet på stranden.

  1. Det første hotspot etableres i begyndelsen af Fjellerup Strand. Her vil man opsætte en række bundgarnslignende pæle, der kan bruges til leg og aktiviteter. Desuden skal pælene være med til at fortælle om Fjellerups historie med bundgarnsfiskeri.
  2. I området omkring Vaffelbageriet skal der laves en strandpromenade, badebroen skal udbygges og der skal etableres badehuse.
  3. Slæbestedet ved den gamle strandkro skal have 'en kærlig hånd', og foran bygningen skal der laves bundgarnslignende stolper, der kan bruge stil leg og klatring. Desuden skal det være muligt at sætte et net til beachvolley op mellem stolperne.
  4. Der skal etableres en oplevelsesplads ved navn Thomasminde.
Norddjurs Kommune

Kommunen forsøger nu at rette henvendelse til den fungerende indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S). Håbet er, at man kan få den nødvendige forlængelse af fristen som sikrer, at projektet ikke blokeres af udefrakommende faktorer.

- Borgmesterens og kommunens henvendelse til ministeriet kan måske fortolkes som et sidste desperat forsøg, men det skal have chancen, inden vi må opgive Fjellerup Strandliv for nu, siger Allan Gjersbøl Jørgensen.

Skulle det ende med at fristen ikke forlænges, ser det sort ud for Projekt Fjellerup Strandliv.

- Så må vi håbe, at der kommer en runde to, hvor man kan få lov til at bygge indenfor strandbyggelinjen, siger han.