Sådan stemte vi i 2022: I Norddjurs foretrækker vi en blå regering og Leif Lahn var kredsens største kandidat
Folketingsvalget er overstået, og selvom regeringen ikke endeligt er sat, har vi gravet os ned i nogle af tallene fra valget i sidste uge.
For hvordan stemte vi egentligt i vores kommune? Er der forskelle fra resultatet i det øvrige Danmark? Og hvor var de bedst til at forlade sofaen og gå mod stemmeurnerne?
Svaret til det første spørgsmål er klart ja. Der er forskelle, og faktisk tyder noget på, at flere i Norddjurs ville foretrække en blå regering.
Kom med på en datarejse fra folketingsvalget og bliv klogere på, hvordan stemmerne fordeler sig.
I sidste uge var der som bekendt folketingsvalg i Danmark, og selvom regeringen endnu ikke er endeligt sat kan vi godt kigge på, hvordan stemmerne fordelte sig i vores kommune.
Lad os starte med at kigge på, hvordan stemmerne fordelte sig på de enkelte partier set i forhold til norddjurslændingenes stemmer.
Vi tager også lige et kig på, hvordan stemmerne fordelte sig på de enkelte partier i 2022 i forhold til valget i 2019.
Her det især nok værd at bemærke, hvordan Liberal Alliance er gået markant frem i forhold til valget i 2019, mens Venstre er gået en del tilbage.
I Norddjurs Kommune var der ved folketingsvalget i 2019 28.316 stemmeberettigede.
Af dem valgte 23.062 - altså 81,45 procent - at benytte sig af den demokratiske ret og tage en tur i stemmeboksen. Det ligger lidt lavere end stemmeprocenten i hele Danmark, der var på 84,2 procent.
Hvor var de så bedst til stemme?
Både i Ørsted og Ørum kneb det tilsyneladende med at få folk til stemmeurnerne med en stemmeprocent på under 80, mens de både i Vivild, Trustrup, Glesborg, Auning og på Anholt var bedre end landsgennemsnittet.
Til gengæld havde vi i Norddjurs den laveste stemmeprocent i hele Østjylland, som grafen herunder viser.
På den positive side kan det noteres, at valgdeltagelsen steg i forhold til valgdeltagelsen i 2019.
Vi kigger også på, hvordan stemmerne fordeler sig på partierne i Norddjurs sammenlignet med resten af Danmark.
Generelt stemte vi i Norddjurs, næsten som man gjorde på landsplan. Den største forskel er vel nok antallet af stemmer til Socialdemokratiet. Her fik de 34,8 procent af stemmerne i Norddjurs og 27,2 procent af stemmerne på landsplan.
Også Danmarksdemokraterne fik flere stemmer i Norddjurs. Her endte de nemlig med 12,9 procent af stemmerne modsat 8,1 procent på landsplan.
Flere foretrækker en blå regering
Interessant er det også at se, hvordan stemmerne fordeler sig i henholdsvis blå og rød blok i Norddjurs sammenlignet med resten af Danmark.
Trækker man Moderaternes stemmer fra, da de ikke ønsker at placere sig selv i en blok, lader det til, at et flertal i Norddjurs foretrækker en blå regering.
I hvert fald får de blå partier 47 procent af stemmerne i Norddjurs, modsat 41,6 procent på landsplan.
Det skal bemærkes, at ovenstående diagram udelukkende er udtryk for stemmefordelingen på valgdagen i 2022 og intet har at gøre med mandaternes fordeling.
De største kandidater
I Djurskredsen var Leif Lahn Jensen fra Socialdemokratiet den helt store stemmesluger - med stor afstand til den næste på listen, Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance.
Interessant kan det til gengæld være at se, hvordan de samme politikeres stemmer fordele sig ved folketingsvalget i 2019 sammenlignet med i år.
Med 6.819 stemmer i 2019 og 6.077 stemmer i år, var Leif Lahn Jensen den med det valgresultat, der lignede mest det foregående. De øvrige tre i form af Jens Meilvang (LA), Lars Boje Mathiesen og Jakob Ellemann-Jensen (V) har til gengæld fået markant flere stemmer end ved valget i 2019.
Dengang var Alex Vanopslagh ikke opstillet i Østjyllands valgkreds, og derfor kunne vælgerne i Norddjurs ikke sætte deres kryds ved ham.
Sådan fordeler stemmerne sig på de enkelte valgsteder
Vi starter i Allingåbro, hvor der i idrætshallen var 1.911 stemmeberettigede vælgere. Heraf stemte 1.568 og det giver en stemmeprocent på 82,05.
I Auning kunne 3.210 stemme i den lokale hal. Det valgte 2.724 at gøre og det giver en stemmeprocent på 84,86.
I Grenaa kunne 5.184 stemme ved idrætscenteret. Det gjorde 4.073 af borgerne og det giver en stemmeprocent på 78,57.
I Grenaa var der også mulighed for at stemme i Kulturhuset Pavillonen for 7.510 af kommunens borgere. 6.044 valgte at stemme, hvilket giver en stemmeprocent på 80,48.
1.913 borgere havde mulighed for at stemme ved Kulturhuset Stationen i Trustrup. Det gjorde 1.596, hvilket giver en stemmeprocent på 83,47.
I Ørsted havde 2.384 borgere mulighed for at stemme i Rougsø Hallen. 1.875 valgte at benytte sig af deres demokratiske ret. Dermed har byen en stemmeprocent på 78,65.
Også på Anholt skulle borgerne til stemmeurnerne. På øen i Kattegat var der 120 stemmeberettigede og 101 valgte at stemme. Dermed er stemmeprocenten 84,17.
Vi bevæger os til Glesborg, hvor der er 3.055 stemmeberettigede borgere. 84,71 procent - eller 2.588 borgere - stemte.
I Vivild kunne 1.396 borgere stemme. Det gjorde 1.189, hvilket giver en stemmeprocent på 85,17.
Sidste stop er i Ørum, hvor 1.634 borgere kunne stemme. 79,80 procent - eller 1.304 borgere - stemte.