John Row tænker stort: Et stort internationalt udstillings- og oplevelsescenter for klima og miljøløsninger på havnen i Grenaa
Bekymringer for den verden, der venter børn og børnebørn, har længe rumsteret i hovedet på John Row. Med inspiration fra en fantastisk projekt i det sydlige England har han erstattet følelsen af magtesløshed og bekymring med handling og kreativitet.
Foreningen Earthlab, som John Row har stiftet, vil inspirere og motivere til klimahandling ved at skabe opmærksomhed om alle de kreative og innovative løsningsmuligheder, som allerede findes.
Og visionen er, at Earthlabs arbejde i fremtiden skal manifesteres fysisk med opførelsens af et stort internationalt udstillings- og oplevelsescenter for klima og miljøløsninger på havnen i Grenaa.
Arkitekten bag visionen om en klimasikring af havnen i Grenaa jubler, og glæder sig til at høre mere om visionerne.
Fem mennesker drømmer store drømme om fremtiden på havnen i Grenaa. Drømmen handler om Grenaa, men langt fra kun om Grenaa.
- Det må gerne blive et sted for hele Djursland og et sted, man kommer rejsende til, siger John Row.
De fem, der drømmer store drømme, er bestyrelsen i foreningen Earthlab. Og det, de drømmer om, er et stort internationalt udstillings- og oplevelsescenter for klima og miljøløsninger på havnen i Grenaa.
- Vi er nødt til at tænke stort. Ellers dør det igen, siger John Row, der er manden bag idéen og foreningens ansigt udadtil.
En meget uvant rolle, han lige skal vænne sig til.
- Jeg går ikke rundt og drømmer om at være en offentlig person. Derfor er det meget uvant for mig at være projektets ansigt. Men mit engagement i den her vision er så stort, og det er så vigtigt, konstaterer John Row.
Missionen for Earthlab er at forvandle klimangst og følelsen af at være handlingslammet til motivation og handling på klima og miljøområdet.
Og visionen er et stort internationalt udstillings- og oplevelsescenter for klima og miljøløsninger på havnen i Grenaa.
Et sted der kommer hele Djursland til gode, blandt andet ved at bruge lokale ressourcer, arbejdskraft og produkter, tiltrække turister, firmaer og bosætning.
John RowBygningen skal være de fysiske rammer for en eksplosion af kreativitet og alverdens tiltag inden for klima og miljø
- Der er rigtig mange, der synes, at det, vi laver, er spændende og som er interesseret i det. Vi vil rigtig gerne være flere, så vi kan komme i gang med at udvikle og skabe, siger John Row.
Klimaforandringerne kommer
Da han for godt seks år siden flyttede til Grenaa med sin kæreste, var det med udsigten til at kunne få råd til hus med muligheder, havudsigt og tæt på Aarhus.
- Jeg har altid været meget optaget af klimaproblemet. Både lokalt og på verdensplan. Og jeg har været bekymret for, hvad det er for en verden, mine to døtre går i møde. Jeg er optaget af at gøre verden bedre for vores børn og børnebørn. Men det har også været en meget overvældende følelse af at være næsten magtesløs, siger John Row.
Dr. Mary Heglar, klimaaktivist og forfatterDet med klima er, at du kan enten blive overvældet af problemets kompleksitet, eller blive forelsket i løsningernes kreativitet
I stedet for at sætte sig paralyseret ned og lade handlingslammelse og frygt få overtaget, besluttede John Row sig for at gå i en helt anden retning.
Eden Project gav inspiration til handling
I det sydlige England ligger et projekt, som på alle måder blev inspiration for John Row og tankerne i foreningen Earthlab.
- Eden Project er fuldstændig uafhængig af økonomiske og politiske interesser. De har formået at gøre sig selv attraktive for hele verden, for turister, for lokale erhvervsdrivende og for lokalbefolkning i Cornwall, fortæller John Row.
Eden Project - KORT
"The Eden Project" i St. Austrell i Sydengland er verden største drivhus med tropisk klima og middelhavsvarme. Her forskes i menneskets forhold til planter, og The Eden Project er samtidig blevet en af Cornwall's helt store attraktioner. "The Eden Project" ligger i et stort krater, der tidligere har været brugt til at skaffe ler til porcelæn.
Området er bedst kendt for sine to store biomes, der hver især har deres eget specifikke indeklima. "The Eden Project" har verdens største indendørs regnskov, hvor man blandt andet kan opleve regnskovens farverige planteliv i temperaturer op til 35 grader eller udforske den anden biome, hvor man kan se og opleve middelhavets brede vifte af planter og aromaer i op til 25 graders varme. Her er 50 hektar og mere end 100.000 planter fra hele verden.
Eden-projektet udforsker miljø- og bevaringsspørgsmål gennem udstillinger om det spredte kompleks om alt fra klimaændringer til chokoladeproduktion. Link-bygningen forbinder de to biomer, og en gangbro i træet i den tropiske regnskovsbiom fører besøgende hen over biomet og gennem junglens baldakin.
Udover biomerne har Eden-projektet udendørs haver fyldt med planter og oversået med skulpturer og et uddannelsescenter kaldet Core, hvis design spejler strukturen i en solsikke, og som huser interaktive udstillinger og en gigantisk frøskulptur.
Det er den hollandske forretningsmand Tim Smit, der fik de første næsten vanvittige tanker til Eden Project, som han var med til at stifte.
Mange grinede af ham og han mødte mange, der var uddannet i at sige nej. Men nu er stedet godt og grundigt sat på verdenskortet.
Eden er nu i gang med at udvikle projekter på alle kontinenter og kigger efter nye projekter at gå ind i.
John Row arbejder på om vi kan få Eden Project med på udviklingen på Djursland. Deres nye projekter tager udgangspunkt i de lokale forhold og behov.
Eden Project er et slags eksperimentarium, der udforsker sammenhængen mellem stort set alting i naturen. Projektet har formået at sætte fokus på klima og er blevet verdenskendt. Og samtidig har Eden Project stimuleret turisme, bosætning, jobs, virksomheder og bæredygtig vækst i Cornwall for 20 milliarder kroner.
Men da Tim Smit i slutningen af 1990'erne første gang så stedet, som i dag minder mest om - ja Edens Have - var det et udtømt krater, hvor der i årevis var blevet hentet ler op til porcelænsproduktion.
Siden er der skabt et eksperimentarium af planter, træer, biotoper, liv, arkitektur og alt muligt andet, som er med til at vise, hvordan teknologien og mulighederne for at handle på klimakrisen hele tiden udvikler sig.
Og det er præcis, sådan et sted, John Row forestiller sig på havnen i Grenaa. En bygning, der er integreret i den ambitiøse klimasikring af byen, der allerede er i gang.
- Jeg forestiller mig en smuk bygning på havnen i Grenaa, der skal stråle og lyse af bæredygtigt byggeri og som kan alt muligt. Der skal alting kunne ske.
- Bygningen skal være de fysiske rammer for en eksplosion af kreativitet og alverdens tiltag inden for klima og miljø. Udstillinger, koncerter, konferencer mad, dyrkning, teknologi, forskning, undervisning, underholdning. Alt muligt, hvor fællesnævneren er viden, inspiration og motivation til, hvordan vi hver især kan gøre noget aktivt og samtidig have det sjovt.
- Det skal hele tiden være i udvikling og forandring, for vi får hele tiden ny viden, forklarer John Row.
Earthlab er allerede i forbindelse med en række andre klimaprojekter både i Danmark og i udlandet.
Og både hos kommunen og alle andre, der indtil nu har hørt om foreningen og tankerne om et stort internationalt udstillings- og oplevelsescenter for klima og miljøløsninger på havnen i Grenaa, er der nysgerrig opbakning.
- Lige nu er der en masse forskellige ting i gære. Vi er med i kommunens klimabus, og når kommunen i weekenden inviterer til at diskutere visionerne i klimasikringen af Grenaa, har jeg fået lov til at præsentere vores forening og visioner.
Arkitekten jubler
Jacob Fischer, der er arkitekt på tegnestuen Lytt og en af hovedkræfterne bag det forslag, der har vundet konkurrencen om, hvordan Grenaa skal klimasikres i fremtiden, glæder sig til at høre mere om Earthlab.
- Det er meget interessant, at vi har en mand og en forening med den slags ambitioner på banen. Det lyder rigtig spændende, og der er jo plads nok på havnen, siger Jacob Fischer.
Og sådan er reaktionen tit, når John Row fortæller om mission og visionen i Earthlab.
- Der er mange interesserede, som sidder og venter på, at der skal ske noget, så de for alvor kan tro på missionen og visionen og derfor begynder at handle. Det er det, det handler om, siger John Row.
På foreningens hjemmeside earthlab.dk kan du læse mere om foreningen og melde dig under fanerne, hvis du vil være med til at handle.
- Vi mangler alle, som vil være med til at lave aktiviteter, få idéer, udvikle ideer, søger fonde og alt det andet, der skal gøres.
- The sky is the limit, og verden har brug for det. Vi arbejder os frem fra en drøm og en idé og skaber noget vigtigt sammen, siger John Row.