Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Det lå min mor meget på hjerte, at alle børn fik en god jul, siger Jamilla Meller som har besluttet sig for at videreføre det projekt, hun satte i søen sammen med sin mor, Birthe König-Pedersen, sidste år. Foto: Emma Ahlgreen

- For mor var det vigtigt, at alle fik en god jul

Birthe König-Pedersen havde et hjerte af guld og en altoverskyggende lyst til at hjælpe andre.

Hvis du også fulgte med for et år siden, kan du måske huske, at jeg fortalte historien om Birthe og hendes datter, Jamilla Meller i et nyhedsbrev i december.

Sammen havde de nemlig besluttet sig for at hjælpe nogle af de familier, der ellers ikke ville have råd eller overskud til at holde den jul, de drømte om.

Selv var Birthe König-Pedersen ramt af knoglekræft, og hun havde fået at vide, at hun nok kun ville leve et år længere. Dengang fortalte Birthe til mig, hvor stor pris hun satte på, at hun trods alt havde tid til at skabe minder med sin familie.

- Minderne er det, vi har tilbage, når dem vi elsker dør, sagde hun.

Derfor var det vigtigt for Birthe at hjælpe andre med at skabe de minder. Sammen med sin datter og lokalsamfundet fik hun uddelt 15 julekurve - og forhåbentligt hjulpet nogle familier med at skabe minder i en ellers svær tid.

Og selv er Jamilla Meller glad for, at hun fik en sidste jul sammen med sin mor. Ganske kort efter jul sov Birthe König-Pedersen ind.

Hver dag savner Jamilla sin mor, og derfor har hun også besluttet sig for at ære sin mors minde ved igen i år at dele julekurve ud.

Den historie får du længere nede i nyhedsbrevet.

Julen er hjerternes fest, men med priser, der brager opad og elregninger, der eksploderer er der desværre mange familier, der ikke har råd til at holde den jul, de ønsker.

De organisationer, der uddeler julehjælp, melder om triste rekorder i hele landet. Ansøgningerne vælter ind, og der er desværre udsigt til, at de ikke kan hjælpe alle.

Derfor synes jeg det er prisværdigt, at der findes mennesker som Jamilla Meller, der gerne vil hjælp andre.

Har du også lyst til at hjælpe andre, kan jeg anbefale dig at støtte en af de organisationer, der uddeler julehjælp. Dem er der mange af, men der er også mange, der har brug for hjælpen.

Organisationer som Røde Kors, Frelsens Hær og Mødrehjælpen uddeler julekurve og penge til at holde jul for til familier, der ikke har så meget, og ellers kan du google 'støt julehjælp' for at finde andre alternativer.

Lidt længere nede i nyhedsbrevet kan du også blive klogere på, hvorfor det er så vigtigt, at vi hjælper hvor vi kan - selvom rigtig mange af os selv har en presset økonomi.

Det var mine ord for i dag.

Vi skrives ved 💫

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
NorddjursLIV var sidste år på besøg hos Jamilla Meller og hendes mor Birthe König-Pedersen. Her fortalte mor og datter om ønsket om at give andre familier, der på den ene eller anden måde er ramt af en krise, mulighed for at skabe gode minder i julen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Jamillas mor døde kort tid efter, hun startede julekurvsuddeling: Nu fortsætter datter traditionen

Da Birthe König-Pedersen blev ramt at knoglekræft, vidste hun godt, at hun ikke havde lang tid tilbage. Derfor skyndte hun sig at få skabt minder med sin familien, for når man først er væk, er minderne alt, de efterladte har tilbage.

Og med de tanker satte hun sig for at uddele julehjælp til trængte familier sammen med sin datter, Jamilla Meller, så andre også fik mulighed for at skabe gode minder.

Kort efter julen 2021 gik Birthe König-Pedersen bort, og nu har Jamilla Meller sat sig for at videreføre projektet i sin mors ånd. For alle har ret til en god jul.

Sammen med sin mor fik Jamilla Meller fra Grenaa sidste år uddelt julekurve til familier, der ellers havde udsigt til en jul uden det, den plejer at indeholde. Siden har Jamilla mistet sin mor, men projektet er stadig vigtigt, og derfor fører hun det videre i sin mors ånd.

Et ønske om at gøre en forskel for børn, der ikke har så meget, fik sidste år Jamilla Meller og hendes mor, Birthe König-Pedersen, til at uddele julehjælp til 15 trængende familier i lokalområdet.

- For mor var det vigtigt, at andre også fik en god jul. Julen betød meget for hende, og den glæde ville hun gerne give videre til andre, siger Jamilla Meller.

NorddjursLIV var på besøg ved Jamilla Meller og hendes mor sidste år, og her fortalte Birthe König-Pedersen, der var syg af knoglekræft, om vigtigheden ved også at hjælpe andre med at skabe minder.

- Når forældre eksempelvis er ramt af kræft, sker det ofte, at de ikke har overskud til at tænke på julen. Måske har de heller ikke midlerne til at arrangere en god juleaften. Men når forældrene er væk, er minderne alt, børnene har tilbage, og derfor ville min mor - og jeg - gerne hjælpe de familier med at skabe en god jul, siger Jamilla Meller.

Da Birthe König-Pedersen blev ramt af kræft for anden gang, flyttede hun ind hos Jamilla Meller og børnebørnene. Privatfoto

Desværre fik Jamilla Meller kun én juleaften mere med sin mor og hendes børn kun én juleaften med mormor. Ganske kort efter jul gik Birthe König-Pedersen bort. Siden har Jamilla Meller besluttet sig for at ære sin mors minde ved igen i år at dele julekurve ud.

- For mor var det et vigtigt projekt, og derfor vil jeg gerne føre det videre i hendes ånd, siger hun.

Behovet er eksploderet

Selvom Jamilla Meller mistede sin mor for tidligt, glæder hun sig over, at det sammen lykkedes dem at hjælpe en række familier i Norddjurs med at skabe gode minder.

I alt blev der uddelt 15 julekurve, ikke kun til børn med kræftramte forældre, men til familier, der måtte have brug for en håndsrækning.

- For os er det ikke så vigtigt, om du er enlig eller hvilke omstændigheder der gør, at du har brug for hjælp. Min mor sagde også altid, at der var børn derude, der blev glemt, og det brød hun sig ikke om, siger Jamilla Meller.

Savnet til sin mor er stort, men det glæder Jamilla Meller, at hun kan videreføre sin mors ønske om at hjælpe børn, for hvem julen er svær. Privatfoto: Jamilla Meller

De 15 julekurve blev derfor ikke kun delt ud til børn af enlige forældre, men også til forældre med eksempelvis anbragte børn, familier, der har mistet et børn, eller familier, der er ramt af sygdom på anden vis.

- Tager vi eksempelvis anbragte børn, så bliver de ofte glemt. Men de kommer altså også tit fra familier, hvor man skal vende hver en krone. Og eftersom de er hos deres forældre så lidt, så har forældrene typisk et ønske om at gøre det så godt som muligt. De er måske også ramt af dårlig samvittighed over at undvære børnene i hverdagen, siger Jamilla Meller.

Om Birthe König-Pedersen og julekurvene

Birthe König-Pedersen fik i maj 2013 konstateret brystkræft. Hun fik fjernet det ene bryst og blev erklæret rask.

I maj 2021 viste en scanning, at kræften var tilbage. Derudover havde den spredt sig til knoglerne. Det betød, at Birthe fik brud i knoglerne, der ikke ville hele, og derfor fik hun en kørestol.

Hendes datter, Jamilla Meller, flyttede i sommeren 2021 fra Sjælland til Grenaa sammen med deres børn. De installerede sig på en gård, hvor der også var plads til, at Birthe König-Pedersen kunne bo.

Sidste år besluttede Birthe König-Pedersen og Jamilla Meller sig også for at uddele julekurve til familier, der var trængende.  For mor og datter var det nemlig vigtigt at give andre mulighed for at skabe minder omkring julen, som de selv sætter pris på.

Birthe König-Pedersen gik bort 28. december 2021. Nu fører Jamilla Meller hendes ære videre i en mindefond, der blandt andet uddeler julehjælp igen i år.

Når Jamilla Meller uddeler julekurve igen i år, er det også med en ønske om at hjælpe familier til at skabe gode minder. For minderne er vigtige i julen - særligt for børn, hvor overskuddet i familierne måske ikke er så stort.

Hun oplever også - som så mange andre - hvordan behovet i år nærmest er eksploderet.

- Jeg har fået flere henvendelser allerede, men jeg oplever det også, når jeg færdes ude i byen. Folk er pressede og pengene er små. De ved ikke, hvordan de skal få det til at hænge sammen, siger hun.

Selv oplever Jamilla Meller også, at man får mindre for pengene og at alting er steget.

- Vores økonomi er også presset, men det understreger for mig vigtigheden af, at man skal hjælpe alle. Vi mangler ikke noget, og så kan man dele ud af det, man kan, siger hun.

Dokumentation er nødvendigt

Julekurven består af ingredienser til en julemiddag, og sidste år fik Jamilla Meller hjælp og donationer fra lokalområdet, til at købe ting at putte i kurvene.

- Jeg håber, at folk også i år er villige til at hjælpe. Jo flere donationer vi får, jo flere julekurve kan jeg uddele, siger hun.

I øvrigt sætter hun stor pris på den opbakning, hun fik fra lokalområdet.

- Det var med deres hjælp, at vi var i stand til at uddele julekurve og forhåbentligt skabe lidt juleglæde, siger Jamilla Meller.

Jamilla Meller finder det vigtigt at hjælpe andre - ligesom hendes mor gjorde det. Derfor uddeler hun igen i år julekurve for at ære sin mors minde. Privatfoto

I år håber Jamilla Meller, at hun kan hjælpe endnu flere familier.

- Behovet for hjælp er som sagt ikke blevet mindre - tværtimod. Derfor vil jeg gerne uddele endnu flere julekurve end sidste år, siger hun.

Sidste år oplevede Jamilla Meller, at folk forsøgte at snyde sig til julehjælp, og derfor skal man medsende dokumentation på, at man har brug for hjælpen.

- Det er træls, at det skal være sådan, men det er desværre nødvendigt. Man skulle ikke tro, at folk kunne finde på at snyde på den måde, men sidste år var der eksempelvis en kvinde, der søgte om hjælp, fordi hun havde mistet sin søn til leukæmi og nu ikke havde råd eller overskud til at give resten af sine børn en god jul, siger Jamilla Meller og fortsætter:

- Men det viste sig, at være løgn. Drengen lever i bedste velgående. Men jeg forstår ikke, at folk vil lyve om den slags for at få julehjælp.

Støt julehjælpen

Ønsker du at støtte Jamilla Meller og hendes mors julekurve, kan du finde gruppen "Nord og Birthes mindeforening" på Facebook.

Du kan også støtte de enkelte organisationers indsamlinger til julehjælp.

  • Mødrehjælpen (via hjemmeside eller valgfrit beløb på Mobilepay til 815018)
  • Frelsens Hær (via hjemmeside)
  • Røde Kors (via hjemmeside eller valgfrit beløb på Mobilepay til 29539)
  • Dansk Folkehjælp (via hjemmeside)
  • Blå Kors (via hjemmeside eller valgfrit beløb på Mobilepay til 90870. Skriv i kommentarfeltet, hvis din donation skal gå direkte til julehjælp)

Omvendt oplever Jamilla Meller også, at folk tror, hun snyder.

- Helt ærligt, så forstår jeg ikke, hvad de tror, jeg skulle få ud af det. Skulle jeg beholde det hele selv? Jeg garanterer, at mine intentioner er gode og ærlige, siger hun.

Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at det er det hele værd for Jamilla Meller.

- Glæden ved at kunne hjælpe andre overskygger alt. Og det betyder meget, at kunne se glæden i folks øjne hos dem, jeg hjælper, siger hun og fortsætter:

- Og jeg tror, at min mor ville være stolt.

Frelsens Hær er en af de mange organisationer, der uddeler julehjælp til trængte familier. I år oplever de også, at behovet for hjælp er eksploderet. Billedet her er fra uddelingen af deres julehjælp sidste år. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson

Der er udsigt til, at endnu flere får svært ved at holde den jul, de gerne vil: Rekordmange har brug for julehjælp i år

Krise og voldsomme prisstigninger gør, at flere familier risikerer at se ind i en jul, hvor der ikke er råd til flæskesteg, gaver og risalamande.

Det er ikke kun fødevarerne og gaverne, der er blevet dyrere. Det er også blevet dyrere at varme huset op og tænde ovnen, dyrere at tænde bilen og dyrere at holde husholdningen kørende med vand.

De velgørende organisationer, der hvert år uddeler julehjælp til trængte familier, melder om en desperation på et niveau, der sjældent før er set.

Triste rekorder bliver slået hele vejen rundt, hvor ansøgningerne allerede har oversteget sidste års niveau. Organisationerne ved godt, at det står stramt ting ved mange, men de håber, at folk alligevel vil stå sammen og donere til julehjælpen, hvis de kan.

Rundt omkring i landet bliver der i disse tider nærmest dagligt slået triste rekorder. Ansøgningerne til julehjælp vælter ind hos de velgørende organisationer, og alle steder oplever man at få flere ansøgninger end nogensinde før.

Den aktuelle krise, der får priserne på alt til at stige, har udsigt til at få ram på julen hos de familier, der ikke har så meget.

Det er ikke kun flæskestegen, anden, mandlerne, fløden og smøren til sovsen, appelsinerne og kartoflerne, der er blevet dyrere. Det er også blevet dyrere at varme huset op og tænde ovnen, dyrere at tænde bilen og køre ned at købe ind, og der er udsigt til, at prisen på juletræer og gaver også stiger.

- Jeg oplever en desperation på et niveau, jeg ikke har set før, siger Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen.

Mødrehjælpen er en af de organisationer, som uddeler julehjælp til familier, der måtte have brug for det.

Det her er familier, der er vant til at melde afbud hele året, fordi de ikke har råd til påskefrokoster og fødselsdage. De skal ikke også melde afbud juleaften.

Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær

Her har man de seneste år uddelt julehjælp til stadigt flere børn. Sidste år var rekord med uddelt hjælp til 13137 børn, men Ninna Thomsen forventer, at det tal stiger i år.

- Vi åbnede for ansøgninger 5. oktober, og den dag fik vi 67 procent flere ansøgninger end sidste år, siger hun.

En måned senere har Mødrehjælpen fået 13.000 ansøgninger i hele landet - det er 71 procent flere ansøgninger end samme tid sidste år.

Organisationens rådgivere taler ifølge Ninna Thomsen dagligt med familier, der har det svært.

- For dem er det et spørgsmål om, om man vil prioritere elregningen eller have mad på bordet. Når familierne er så hårdt spændt for, er det klart, at der ikke er råd til at sætte en julemiddag på bordet eller til at lægge en lille pakke under træet til børnene, siger hun.

Ninna Thomsen er direktør i Mødrehjælpen, og hun oplever på nært hold, hvordan folk med en lille økonomi er bekymrede for, om der bliver råd til at holde jul. Foto: Thomas Wass Evaldsen

Ninna Thomsen håber, at man trods det stigende antal ansøgninger kan hjælpe alle børn.

Men Mødrehjælpen er også afhængige af hjælp fra danskerne, hvis alle der ansøger skal have hjælp til jul. Ninna Thomsen peger på, at Mødrehjælpen normalt oplever, at danskerne er rigtig gode til at støtte.

- Men jeg ved, at de stigende priser presser mange. Derfor håber jeg, at danskerne alligevel vil bakke op om vores indsamling, så de hårdest trængte børnefamilier også kan opleve lidt julestemning, siger hun.

I Mødrehjælpen består julehjælpen af 550 kroner per barn under 18 år. Det beløb har tidligere været 500 kroner, men Ninna Thomsen fortæller, at man i år har  inflationsreguleret beløbet med 50 kroner.

Triste rekorder i hele landet

Mens julehjælpen hos Mødrehjælpen består af et kontant beløb, så du selv kan købe juleand, risalamande og en lille gave, får man hos Blå Kors Danmark et gavekort på 500 kroner til Lidl og et gavekort på 200 kroner til Blå Kors' genbrugsbutikker, så man selv kan købe en gave eller andet.

Fredag i sidste uge blev der slået en trist rekord. Her rundede man ansøgning nummer 1.646. Det var 200 flere ansøgninger end samme tid sidste år.

- Det er en rekord på en trist baggrund. Vi ved, at mange af de familier, vi møder i vores arbejde, springer et måltid over for at spare penge. Flere oplever, at pengene er sluttet op, allerede inden måneden overhovedet er gået i gang, siger Thomas Røddik Korneliussen, kommunikationschef i blå Kors Danmark.

Støt julehjælpen

Du kan støtte de enkelte organisationers indsamlinger til julehjælp direkte. Selvom vi alle er pressede på økonomien med stigende priser på stort set alting, er der udsigt til, at mange børn slet ikke kan holde jul.

Derfor bliver organisationerne glade for ethvert bidrag, hvis du kan undvære eksempel 50, 25 eller 10 kroner.

Her er nogle eksempler på steder, du kan støtte:

  • Mødrehjælpen (via hjemmeside eller valgfrit beløb på Mobilepay til 815018)
  • Frelsens Hær (via hjemmeside)
  • Røde Kors (via hjemmeside eller valgfrit beløb på Mobilepay til 29539)
  • Dansk Folkehjælp (via hjemmeside)
  • Blå Kors (via hjemmeside eller valgfrit beløb på Mobilepay til 90870. Skriv i kommentarfeltet, hvis din donation skal gå direkte til julehjælp)

Hos Frelsens Hær kunne de fredag morgen også se en trist rekord blive slået. Her ramte man nemlig 11.574 ansøgninger på landsplan.

Sidste år fik Frelsens Hær i alt cirka 11.300 ansøgninger, og derfor har man allerede nu oversteget antallet af ansøgninger sidste år - og i øvrigt nogensinde.

- Vi har fået 43 procent flere ansøgninger end samme tid sidste år, og 82 procent flere ansøgninger end samme tid i 2020. Det er en markant stigning. Jeg har aldrig set noget lignende, siger Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær.

Han forventer, at man i år kommer til at sige ja til endnu flere, end man gjorde sidste år.

- Sidste år hjalp vi 8.000 familier, så vi sagde nej til godt 3.000. Vi ville gerne hjælpe alle, men det kan vi ikke, og derfor er vi desværre nødt til at sige nej, siger han.

Frelsens Hær kigger blandt andet på folks rådighedsbeløb, og det er faldet i år.

- Kravene til at få julehjælp er ikke blevet strammere, bare fordi vi får flere ansøgninger. Det bliver behandlet ud fra sidste års kriterier. Derfor tror jeg, at vi siger ja til flere der søger, end vi normalt gør, siger Lars Lydholm.

Ingen tomme tallerkener

For Lars Lydholm er der ingen tvivl om, at situationen er desperat.

- Folk er pressede. Det er vi alle sammen, for priserne er steget og vi har færre pengene mellem hænderne. Men de mennesker, der søger julehjælp, har ikke noget at skære fra. Det er typisk folk, der allerede er på en miniumsindtægt. Der er simpelthen ikke noget at skære i, og det gør, at folk er desperate, siger han og fortsætter:

- Det her er familier, der er vant til at melde afbud hele året, fordi de ikke har råd til påskefrokoster og fødselsdage. De skal ikke også melde afbud juleaften.

Frelsens Hær er ligesom flere andre organisationer afhængige af, at folk donerer til deres julehjælp. Her oplever mange organisationer et andet problem, for dem, der normalt donerer penge, har i mange tilfælde også fået færre penge mellem hænderne.

- Jeg kan godt frygte, at folk skærer i deres donationer, hvis de er pressede økonomisk. Men er det et år, man ikke skal skære i donationerne, så er det i år. Og vi tager taknemmeligt imod alt.

Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær, glæder sig over, at mange danskere typisk står klar til at bidrage til julehjælpen - og i år er det vigtigt som aldrig før, siger han. Pressefoto

Lars Lydholm tøver heller ikke med at kalde julehjælpen for vores alle sammens julehjælp.

- Vi kan uddele julehjælp med hjælp fra danskerne, fordi de er så søde til at donere penge. Gjorde de ikke det, kunne vi ikke uddele julehjælp, siger han og fortsætter:

- Julen er en kold tid, og derfor er det vigtigt, at vi står sammen. Ingen skal sidde med en tom tallerken juleaften.

Julehjælpen fra Frelsens Hær består de fleste steder af et gavekort til et supermarked, så man selv kan købe de ting, man ønsker - alkohol undtaget. Gavekortet er i størrelsesordenen 800 til 2.000 kroner og varierer efter, hvor mange børn man har.

Vores anbefalinger til dig 💡

📺 Hvad skete der, da nonnerne forlod Sostrup Slot? Det afdækker en ny dokumentar fra DR i fire afsnit. Dokumentaren "Klostrets mørke hemmeligheder" er baseret på bogen "Nonne tur/retur", skrevet af den tidligere nonne Helene Hägglund og omhandler livet på Sostrup Slot i Norddjurs. Og når du har set dokumentaren - som varmt kan anbefales - kan du jo passende kaste dig over vores artikel fra september, der også fortæller om livet på Sostrup - både dengang nonnerne boede der, og i dag.

🎄 Ho-ho-ho! Julen er lige om hjørnet, og hvis du ikke ved, hvad du skal give dig til i weekenden, kan jeg varmt anbefale at besøge Gammel Estrup, der netop har slået dørene op til årets julehygge. Du kan opleve særudstillingen "Jul for herskab og tjenestefolk 1918", købe klejner eller være med til at synge julen ind.

🎅🏻 Og nu du alligevel er i området, så er der også julemarked på Det Grønne Museum i weekenden. Her har jeg personligt mange gode minder fra, for da jeg var barn, var jeg hvert år afsted med min familie, og det var ikke rigtig jul, før jeg havde været på netop det julemarked.

Du kan gå på opdagelse i mere end 60 boder, der sælger alt lige fra julepynt og keramik, søde sager og slagtervarer til hjemmelavet øl og strikkede ting. Måske du finder de første julegaver?

P.s. Når du først har købt adgang, kan du ovenikøbet både besøge Gammel Estrup og Det Grønne Museum for samme pris.