Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Karin Isling frygter, at hendes handicappede søn Teis lukker helt ned, når han finder ud af, at kommunen tager hans to ugentlige timers ledsagelse fra ham. Foto: Asbjørn With

- Jeg er sur, frustreret og ked af det

Forestil dig, at du er afhængig af andre menneskers hjælp hele tiden. Dag ud og dag ind.

Sådan er livet og hverdagen for Karin Islings søn Teis. Han er 37 år, spastikker og udviklingshæmmet og bor på et bosted.

Forestil dig så, at du to gange om måneden får besøg af et menneske, du elsker og har tillid til. Et menneske, som tager dig med på tur. En tur, hvor du for en kort stund kan føle dig som et selvstændigt og frit menneske.

Sådan er det også for Teis. Men ikke ret længe endnu.

For som en del af besparelserne i det kommunale budget for det kommende år er de timer, hvor Gerner kommer og tager Teis med på tur, blevet sparet væk. Så fra årsskiftet er der ingen der ved, om eller hvor ofte Teis og de 14 andre borgere på bostederne, der også har fået sparet deres ledsagelse væk, kan komme på tur væk for deres bosted.

- Jeg er simpelthen så sur, frustreret og ked af det, siger Karin Isling til NorddjursLIV.

Hun har brugt den seneste måned til at prøve at få svar på, om de rygter hun havde hørt, var rigtige. Men hverken lederen af bostedet, forvaltningen eller politikerne har svaret Karin Isling, og derfor har hun skrevet til NorddjursLIV.

I dag fortæller hun om, hvor vigtige de to timers ledsagelse om ugen er for hendes søn. Og hun fortæller om den frygt hun har for, at Teis lukker helt ned, når han finder ud af, at timerne sammen med Gerner bliver taget fra ham.

Jeg håber, at du vil give dig tid til at læse historien.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Karin Isling frygter for en fremtid, hvor hendes søn aldrig kommer uden for sit bosted. Foto: Asbjørn With

Karin frygter for sin søn: - Hvis de tager de sidste to timers frihed fra ham, så slukker han

I snart en måned har Karin Isling forsøgt at få svar på om hendes søn, Teis, stadig kan få to timers ledsagelse om ugen i fremtiden.

Men hverken politikere eller forvaltning ønsker tilsyneladende at svare.

37-årige Teis, der er spastiker og udviklingshæmmet, ser ud til at miste de to ugentlige timers ledsagelse væk fra sit bosted i Ørum, fordi kommunen har sparet dem væk.

Det kan få tæt på katastrofale følge, frygter Karin Isling, fordi de to timer om ugen er det eneste, der for alvor giver hendes søn indhold i livet og mod på at fortsætte.

I snart en måned har Karin Isling forsøgt at få svar på om hendes søn, Teis, stadig kan få to timers ledsagelse om ugen i fremtiden. Men hverken ledere, politikere eller forvaltning ønsker tilsyneladende at svare.

- Jeg er simpelthen så sur, frustreret og ked af det.

I den seneste måned er Karin Isling med egne ord blevet trukket rundt i manegen for at få svar. Hun er blevet sendt rundt i kommunen fra den ene medarbejder til den anden. Hun er blevet holdt hen og lovet svar der ikke er kommet, og nu er det nok.

- Jeg vil have svar på, om de tager de sidste to timers ledsagelse fra min søn? Jeg vil vide, hvornår de tager dem fra ham? Og så vil jeg vide, hvad der bliver stillet i stedet for, konstaterer Karin Isling.

Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal fortælle det til Teis, hvis det er rigtigt. Hans verden bryder sammen, og han vil ikke kunne forstå det

Karin Isling

Hun har skrevet til NorddjursLIV i åbenlys frustration over, at ingen, hverken personalet på hendes søns bosted, de politikere, hun har spurgt eller de embedsmænd, hun bliver sendt videre til, tilsyneladende vil svare på hendes spørgsmål.

- For min søn, Teis, er de to timers ledsagelse det vigtigste i hele hans verden. Uden sammenligning. Det er det eneste, han glæder sig til. Det er det eneste, der motiverer ham. Og det eneste, han taler om, siger Karin Isling.

Teis er 37 år og handicappet. Han er spastiker og udviklingshæmmet, og derfor bor han på bostedet Kærvang i Ørsted, hvor han har boet siden 2005.

Frygter at hendes søn slukker

I hverdagen er Teis helt afhængig af hjælp fra personalet, og han kan ikke komme udenfor bostedet og opleve noget på egen hånd.

Men otte timer om måneden kan han være sammen med Gerner.

- Teis elsker Gerner. Og han elsker deres ture sammen. Det er hans åndehul og fristed i løbet af ugen, fortæller Karin Isling.

Han er Teis faste ledsager, og Gerner er den eneste mulighed, Teis har for at føle sig fri og uafhængig af bostedet, forklarer hans mor.

Teis har to timers ledsagelse om ugen, men for at kunne nå lidt mere, kommer Gerner hver 14. dag, og så har de fire timer sammen.

- Næste gang de skal være sammen, skal de hjem til Gerner og have stegt flæsk og persillesovs. At være hjemme ved Gerner er det bedste Teis ved. Der er ingenting, der giver ham glæde som det. Det er det eneste, han taler om, fortæller Karin Isling.

Igennem de seneste 10 år har Karin Isling oplevet, hvordan det kun er gået tilbage for hendes søn. Men timerne sammen med Gerner har igennem længere tid været et fast holdepunkt for Teis, og dermed også for hans mor.

- Hvis de tager de sidste to timers frihed fra ham, så slukker han, frygter Karin Isling.

Det vil være meget tæt på en katastrofe, hvis der ændres i Teis muligheder for at være sammen med Gerner to timer om ugen.

Tiden sammen med Gerner, er den eneste mulighed, Teis har, for at føle sig uafhængig af andre. Det er et frirum fra bostedet og en meget stor del af hans livsindhold

Karin Isling

For det handler om tryghed og om at føle sig fri og som et selvstændigt menneske, der kan gøre noget uafhængigt af bostedet og personalet.

- De to timer er et frirum væk fra bostedet og en meget stor del af hans livsindhold, forklarer Karin Isling.

Det er derfor hun kæmper og kæmper for at få svar på, om der er hold i hendes bange anelser om, at kommunen sparer de to timer sammen med Gerner væk.

- Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal fortælle det til Teis, hvis det er rigtigt. Hans verden bryder sammen, og han vil ikke kunne forstå det, siger Karin Isling.

Føler sig trukket rundt i manegen

Indtil videre er der ikke noget at fortælle Teis, for ingen vil tilsyneladende svare Karin Isling.

- Der hvor min søn bor, siger de, at jeg skal vente til efter et eller andet møde midt i december. Så lykkedes det endelig at finde min søns sagsbehandler, som ingenting ved. Det er den fjerde på fire år, som skulle spørge sin leder.

- Så ringer sagsbehandleren tilbage og siger, at timerne bliver "udfaset", men hun ville ikke sige, hvad det betyder eller hvornår, men at de to timer er taget fra Teis.

- I Trustrup møder jeg så en lokalpolitiker hos købmanden, som vil undersøge det. Han vender ikke tilbage, og da jeg ringer til ham, sender han mig videre til en kollega, fortæller Karin Isling.

Tålmodigheden er ved at slippe op, så hun henvender sig direkte til borgmesteren, der lover at vende tilbage. Det gør han ikke, og da han bliver rykket for svar, svarer han, at han vil give sagen videre til socialchefen, som så vil kontakte Karin Isling.

- Hvem er socialchefen? Hun er i hvert fald ikke vendt tilbage endnu, konstaterer hun.

I sine 37 år som mor til Teis, er Karin Isling alt for bekendt med, hvordan det opleves, som man som pårørende forsøger at kæmpe for sit handicappede barns rettigheder.

- De ser mig uden tvivl som en brokrøv i kommunen. Og gennem de seneste 37 år har jeg så mange gange tænkt, at jeg simpelthen ikke gider mere. Men så tænker jeg på min søn og på alle dem, der måske ingen pårørende har.

- Og så fortsætter jeg. For hvem skulle ellers gøre det, spørger Karin Isling.

Måske mulighed for noget andet

Mens vi på NorddjursLIV arbejder med historien, kommer der svar på Karin Islings spørgsmål.

Hendes frygt viser sig at være berettiget.

Borgmester Kasper Bjerregaard (V) oplyser til NorddjursLIV, at Teis ikke længere er tildelt de to ugentlige timers ledsagelse fra årsskiftet.

Det samme gælder de øvrige 14 borgere, der er tildelt ledsagelse på samme måde som Teis.

- Alle de berørte borgere vil blive inviteret til et møde, hvor vi individuelt vil undersøge behovet og muligheden for andre løsninger.

Sådan et møde har Karin Isling ikke de store forhåbninger til.

- Det er Gerner, der giver Teis den frihed, tryghed og glæde, der giver ham noget at stå op til. Det tager de under alle omstændigheder fra ham, siger Karin Isling.

Hotel Grenaa Strand har fået ny ejer. Nu skal stedet renoveres og bringes tilbage til den mere klassiske badehotel-stil. Foto: Anders Tilsted

Hotel i Grenaa får ny ejer, og Anders Kühnau er slået til ridder af Dannebrog

Vi har samlet et udpluk af nyhederne fra den forgangne uge. På den måde kan du nemt holde dig opdateret på, hvad der er sket i kommunen siden sidst.

Kendt hotel i Grenaa har fået ny ejer

Det gamle badehotel på havnen i Grenaa har fået ny ejer. Han hedder Ebbe Sørensen. Foto: Anders Tilsted

På havnen i Grenaa har der i flere end 100 år ligget en ikonisk, gul bygning. Det er et gammelt badehotel, der i dag fungerer som hotel, og nu har hotellet fået ny ejer.

Det skriver Randers Amtsavis.

Ebbe Sørensen, der også ejer Grenaa Motorfabrik, har nemlig købt Hotel Grenaa Strand.

- Det er en fantastisk bygning, og jeg har først og fremmest købt den, fordi jeg synes, der skal blive ved med at være hotel her, siger Ebbe Sørensen til Randers Amtsavis.

Tidligere ejer er Roal Vetter, der har haft hotellet i 40 år. 35 af årerne har han drevet det sammen med sin hustru Lise.

Selve hotellet er i okay stand, fortæller Ebbe Sørensen, men han har planer om at renovere det.

- Jeg vil gerne finde en stil, der viser, at hotellet er fra 1914, og det skal være sådan, at man går ind i en tidslomme, men selvfølgelig med moderne bekvemmeligheder, siger han til Randers Amtsavis.

Ebbe Sørensen håber, at han kan åbne hotellet til maj 2023.

Anders Kühnau er blevet slået til ridder af Dannebrog

H.M. Dronningen har tildelt regionsrådsformand Anders Kühnau Dannebrogsordenens Ridderkors. Foto: Region Midtjylland

Onsdag blev Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland, slået til ridder af Dannebrog.

Det oplyser regionsrådet i en pressemeddelelse.

Det var regionsrådets 1. næstformand Hanne Roed (R), som overrakte den fornemme orden sammen med blomster og lykønskninger fra resten af rådets medlemmer på rådets novembermøde i onsdags.

Når Anders Kühnau får den fornemme orden, skyldes det en anerkendelse for hans lange politiske karriere "som til alle tider har været præget af stærke personlige egenskaber og respekt for demokrati, borgere og medarbejderne."

Anders Kühnau har været medlem af regionsrådet, siden han første gang blev valgt ind i 2009.

Det er et af tre krav, at man er blevet valgt for femte gang til et amts- eller regionsråd. Det andet krav er, at man skal fungere i rollen som politiker og være i besiddelse af særlige personlige egenskaber og værdier, som støtter op om det politiske arbejde i regionsrådet og fremmer udviklingen i hele regionen.

Slutteligt skal man udvise respekt for demokrati, borgere og ansatte.

Lukket børnehus åbner som vuggestue til januar

Til januar får Børnehuset Solstrålen et comeback som vuggestue. Arkivfoto: Anders Tilsted

Fire medarbejdere skal ansættes til Børnehuset Solstrålen, der til januar genåbner som en vuggestue.

Det skriver Randers Amtsavis.

Institutionen lukkede i 2021, fordi der var for få børn, men nu siger prognoserne, at man igen kan se frem til flere børn i det såkaldte Område Grenaa, som Ålsø, hvor børnehuset ligger, er en del af.

- Vi starter op med vuggestuepladser, fordi det i første omgang er her, der er pladsmangel. Ved at starte med vuggestuebørn kan vi også få en stille og rolig opstart for børn, forældre og personale, siger Aleksander Myrhøj (SF), formand for  børne- og ungdomsudvalget, til Randers Amtsavis.

Aleksander Myrhøj understreger til Randers Amtsavis, at genåbningen ikke bare bliver en midlertidig løsning, men at Solstrålen bliver et permanent børnehus.

- Nu er det jo sådan, at børn vokser, og det er selvfølgelig meningen, at vuggestuebørnene skal have mulighed for at gå i børnehave i Solstrålen, så på et tidspunkt åbner vi en børnehave der, siger han.

Der er afsat 1,1 millioner kroner til opstarts-og driftsudgifter. Derudover kommer man til at bruge 0,7 millioner kroner på inventar, og på at Solstrålen "skinner", når de første børn begynder.

Dronningen fejrer jul på Djursland

Dronning Margrethe skal i år holde jul uden børn og børnebørn, men med sin søster og nogle private venner et sted på Djursland. Arkivfoto: Axel Schütt

Djursland får royalt besøg juleaften, når dronning Margrethe afholder jul et ukendt sted på Djursland.

Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Traditionen tro vil dronning Margrethe opholde sig på Marselisborg Slot ved Aarhus henover julen. Hun ankommer 21. december og rejser tilbage mod hovedstaden 30. december.

Nytårsaften skal hun holde på Christian IX’s Palæ på Amalienborg, hvorfra den årlige nytårstale finder sted.

Kronprinsfamilien rejser i december på privat juleferie i Australien for at fejre højtiden sammen med kronprinsessens familie.

Prins Joachim og prinsesse Marie vil sammen med deres i alt fire børn tage på en længe planlagt udlandsrejse hen over julen.

Juleaften fejrer dronning Margrethe med sin søster, prinsesse Benedikte, og nogle private venner.

Norddjurs har fundet sit nye frivillighedsråd

Sådan ser frivillighedsrådet for 2023 ud. Fra venstre er det Henning Hansen, Margit Kolding, Lisette Thorsen, Jan Dittmer, Eva Birch, Dagny Trans Arendt, Kai Hansen, Henning Jensen og Peter Thomsen. Foto: Norddjurs Kommune

Frivillighedsrådet for 2023 er nu sammensat.

Det oplyser Norddjurs Kommune i en pressemeddelelse.

Frivillighedsrådet består af en række medlemmer fra forskellige foreninger i Norddjurs. Rådet er bindeled mellem det frivillige sociale arbejde og Norddjurs Kommune. De er blandt andet med til at komme med forslag til fordeling af frivilligpuljen, som uddeles hvert år.

Valget til rådet fandt sted tidligere i november, og alle pladser plus en enkelt suppleantpost blev besat. Det er dog ikke alle poster, der er på valg hver år.

Fra foreninger, der omhandler ældre og pensionister, blev Margit Kolding, Den Gyldne Spand, valgt ind som suppleant. I forvejen sidder Henning Jensen, Digterparkens Venneforening og Dagny Trans Arendt, Ældre Sagen Rougsø Sønderhald, i den gruppe.

Fra foreninger, der omhandler sundhed, sygdom og handicap, blev Lisette Thorsen, Solstrålen, og Jan Dittmer, Lokalforeningen Norddjurs af Diabetesforeningen, valgt ind.

Fra "andre foreninger" blev Peter Thomsen, Djurslands Veteraner, og Eva Birch, Kirkens Korshær, valgt ind. Her sidder Henning Hansen, Røde Kors Rougsø, i forvejen, mens Kai Hansen, Åstrup på Tværs, blev genvalgt.

Vil du vide mere om hvad frivillighedsrådet er for en størrelse? Så kan du læse den artikel, NorddjursLIV skrev ved valget til frivillighedsrådet for 2022.