Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Rasmus Jensen er vild med at tegne. Foto: Asbjørn With

Ude godt - hjemme bedst

Nogle gange sidder man måske med følelsen af, at græsset er grønnere på den anden side af åen.

At hvis bare ditten eller datten, så ville dette eller hint kunne lade sig gøre, og så kunne drømmen udleves.

Men man risikerer måske også at komme til at gå over åen efter vand, hvis man glemmer at se sig omkring der, hvor man er.

For hvis man ser mulighederne og tør at gå efter det, man drømmer om, så kan Auning, Gjerrild eller Grenaa være lige så velegnede som alle andre steder i verden.

Rasmus Jensen og Hans Sandgren Jakobsen er to fremragende eksempler på, at man kan udleve drømmen i Canada, Tyskland, Frankrig, på Cuba, i USA eller i Japan, men at drømmen også kan skabes og leves der, hvor du vælger at bo.

De bor begge to i Grenaa, hvor den ene arbejder med arkitekttegnede designermøbler fra sit værksted på Grenaa Havn, og den anden laver fantasikunst og tilbyder Grenaas eneste mulighed for croquis.

Fælles for dem er, at de selv har valgt at bo i Grenaa og derfra selv skaber den drøm, de gerne vil leve og arbejde i.

- Man kan, hvis man vil. Og det er muligt at leve af sin passion, hvis man udnytte alle de muligheder, der er inden for rækkevidde, siger Rasmus Jensen.

Hans liv og interesse for tegning, animation, film og kunst har bragt ham fra Spentrup til Viborg og over Vancouver i Canada til Tyskland, Frankrig, Randers og til et Halmhus i Glesborg, via en afstikker til København og så til Grenaa, hvor han hver uge mødes med andre, der har lyst til at tegne croquis i det atelier, hvor hans fantasifulde fantasykunst også hænger til salg på væggen.

For Hans Sandgren Jakobsen handler tilværelsen i Grenaa om at være tæt på familien og om muligheden for at kunne fordybe sig i at skabe smukke og holdbare møbler til mennesker. Og så gør det heller ikke noget, at arbejdspladsen ligger lige på kanten af Kattegat.

Mød to mennesker, som på hver sin måde inspirerer til at følge drømmene og skabe det liv, de gerne vil leve.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Rasmus Jensen er animator og Illustrator. Og så elsker han at dele sin passion for at tegne med andre. Foto: Asbjørn With

Rasmus Jensen ser mulighederne og udnytter dem: - Hvis ikke det findes i Grenaa, så skaber jeg det

Nysgerrighed og passion for tegning og kunst har bragt Rasmus Jensen på eventyr i det meste af verden.

Undervejs har han set mulighederne og udviklet sit talent, så han nu laver sin egen kunst og skaber kreative rammer for at kunne dele sin kærlighed for det at tegne med andre.

Ud fra devisen: Man kan, hvis man vil, vil Rasmus Jensen være med til at skabe fælleskaber og en magnet for kreative mennesker fra hele Djursland.

At tegne sammen en gang om ugen kan være med til at skabe en magnet for kreative mennesker på hele Djursland, mener Rasmus Jensen. Han har oprettet et uforpligtende og ugentligt croquishold, der giver alle mulighed for at udfolde sig uanset, hvor god man er til at tegne.

Da Rasmus Jensen en dag gik forbi kunstatelieret i Søgade i Grenaa, slog det ham, at det måske kunne være en mulighed for et nyt kapitel.

Døren var låst, men Rasmus Jensen satte sit visitkort fast i døren og slentrede videre.

Et par uger senere ringede telefonen. Det var ejeren af atelieret, og kort efter sad Rasmus Jensen med atelierejer Kristian Petersen og talte om muligheden for, at Rasmus Jensens oliemalerier kunne komme op på væggen og til salg i atelieret.

- Han så på mine ting og var klar på at have noget af det i atelieret. Da vi så kom til at tale om min interesse for croquis, så tilbød han mig, at vi kunne låne atelieret. Det var fantastisk, og så skulle der findes stole og modeller, der gerne ville tegnes, fortæller Rasmus Jensen.

Croquis er defineret ved, at modellen kun holder den samme positur i meget kort tid ad gangen. Dermed er der ikke tid til andet end at tegne intuitivt. Foto: Asbjørn With

Historien om visitkortet i døren er meget typisk for de ting, Rasmus Jensen gør. Han ser muligheden og handler på den. På den måde sætter han muligheder i spil hele tiden. Og nu er der et croquishold i Grenaa, der mødes helt uforpligtende hver torsdag aften i Kristian Pedersens atelier i Søgade 5. i det nye år flytter holdet til Pavillonen.

Fantastiske væsner og verdener

Rasmus Jensens egen historie begynder i Spentrup mellem Randers og Mariager.

- Alle mine skolebøger er fulde af væsner, mærkelige alfabeter og bogstaver, husker Rasmus Jensen.

Tegning har været en lige så naturlig del af livet som at trække vejret for Rasmus Jensen. Han har altid gjort det.

I de første mange år var han også med afstand den bedste til at tegne i sin klasse og omgangskreds, så der var ikke mange at spejle sig i.

I de senere år er Rasmus Jensen begyndt at lave oliemalerier. Nogle af dem hænger på væggen i atelieret i Søgade i Grenaa. Foto: Asbjørn With

Da han i syvende klasse begyndte på en skole i Randers, opdagede Rasmus Jensen rollespillenes magiske verden, og tegningerne begyndte at udvikle sig i retning af fantasy.

- Jeg havde lidt svært ved at sidde stille og lytte i skolen, så jeg forsvandt ind i mine egne verdner, hvor fantasien i fantasy var en stor inspiration, og hvor fortællingerne var spændende og virkelig tiltalte mig, fortæller Rasmus Jensen.

Tiden på gymnasiet betegner han selv som "ret løs" og uden nogen retning. Men man skulle jo gå på gymnasiet.

- Så en dag kommer min far hjem med en flyer fra animationsværkstedet i Viborg, hvor de lavede tegnefilm. Og der falder noget i hak. Hvis der havde været mobiltelefoner eller billige kameraer dengang, så havde jeg allerede været i gang selv, fortæller Rasmus Jensen.

Det er ikke et must, men mest almindeligt at modellen til croquis er et nøgent menneske. Foto: Asbjørn With

- Jeg har altid været den bedste til at tegne. Der var ingen at spejle sig i og ingen til at udfordre mig. Det var superfedt, at der endelig var en hel skole med mennesker, som var lige så gode til det og lige så passionerede, som jeg selv var. Det var fantastiske 18 måneder med de fremmeste i branchen og med mulighed for at dyrke min passion 24/7 sammen med nogen, der brændte ligeså meget for det, som jeg gjorde, husker Rasmus Jensen og kan slet ikke lade være med at smile imens.

Eventyr og nye muligheder

Efter halvandet år var Rasmus Jensen uddannet animator. Det er den profession, der tegner skuespillet og bevægelserne. Men interessen var også stor for at gøre billedet færdigt og arbejde med baggrunde og scenerier og ikke kun de bevægelige karakterer.

- Jeg snusede også lige lidt til stop-motionfilm, husker Rasmus Jensen.

På skolen havde han en fransk gæstelærer, som efter Viborg skulle til Vancouver i Canada for at være med på produktionen af en animationsfilm for et af verdens største producenter af animationsfilm. Selveste Dreamworks.

Rasmus Jensen holder selv styr på tiden, mens der tegnes. Når alarmen brummer efter 20 sekunder eller to minutter, skifter modellen positur. Tegnerne river papiret af deres blok og begynder forfra. Foto: Asbjørn With

Rasmus Jensen greb muligheden, da den franske underviser tilbød tre studerende at tage med.

- Det var vist ikke helt aftalt med produktionsselskabet, men pludselig stod jeg i Canada med to andre fra skolen. Vi var nok 20 år. Vi havde en lejlighed sammen, men vi sov næsten altid under vores skriveborde, når vi ikke havde en fest i Vancouver, der er en super fed og moderne storby, hvor man både kan bade og stå på ski, husker Rasmus Jensen, som arbejdede en vis legemsdel ud af bukserne og tjente det, en 20-årig mand betegner som "kassen".

Med smag for eventyr kiggede Rasmus Jensen mod New Zealand, hvor den enorme produktion af Ringenes Herre var i gang, og han overvejede, om han måske kunne snige sig til at være med til det.

Cuba, Frankrig, Tyskland og Cuba

Men i stedet blev det Cuba.

Det kunne lige så godt have været Mexico, men det blev Cuba.

- Jeg havde læst Troels Kløvedals bøger og havde lyst til at komme ud at sejle. Så jeg sprang på en lille båd på Grand Canaria og sejlede over Atlanterhavet.

- Ham, jeg var med, og som i dag er min bedste ven, ville hellere til Mexico. Vi flippede en mønt, og så blev det Cuba.

- Den første aften på Cuba mødte jeg en rigtig sød pige, som jeg var gift med i 20 år, og som er mor til mine dejlige børn, fortæller Rasmus Jensen og smiler igen mens han taler.

I de følgende år arbejdede han på tegnefilmsproduktioner i skiftevis Frankrig og Tyskland, hvor han sparede penge op til at besøge sin kæreste på Cuba. De to blev gift og slog sig ned i Danmark.

Halmhus i Glesborg

Først på Sjælland, hvor Rasmus Jensen var med til at lave animationslayout og special effects til animationsfilmen Asterix og vikingerne. Så Randers for en kort bemærkning, inden nye muligheder skulle gribes og udnyttes.

- På Friland var de begyndt at lave halmhuse. Det var helt vildt spændende, og sådan et ville vi også have. Så vi købte en grund i Glesborg og brugte de følgende 10 år på at bygge det, mens jeg arbejde med forskellige opgaver.

På den årlige fantasymesse i Esbjerg har der været stor interesse for Rasmus Jensens fantasikunst. Det har været med til at give ham mod på at satse mere på sine egne ting. Foto: Asbjørn With

- Jeg sendte eksempler på mine illustrationer ud til forskellige forlag, og fik på den måde forskellige opgaver med at illustrere bøger, når forlagene havde noget, de mente jeg kunne løse, fortæller Rasmus Jensen, som blandt andet har illustreret bøger af den danske børnebogsforfatter Kenneth Bøgh Andersen.

Om sommeren sejlede familien rundt i Middelhavet i nogle måneder i nogle år, mens halmhuset i Glesborg var lejet ud, men arbejdsopgaverne blev også meget rutineprægede for Rasmus Jensen, og passionen for at tegne forsvandt.

Passionen vågnede igen i København

Det knagede også lidt i ægteskabet, og den ellers planlagte jordomsejling blev aflyst.

- Så blev vi skilt, og min ekskone ville gerne til København, fortæller Rasmus Jensen.

Igen så han muligheder og flyttede selv til København.

- Det var selvfølgelig for børnenes skyld. For at være tæt på dem. Men jeg så også muligheden for at komme til at arbejde på en tegnestue igen sammen med kolleger. En frisk start, som måske også kunne genstarte mig.

- Det var virkelig sundt. Mine kolleger beskrev mig som en ko, der lige var kommet på græs for første gang. Passionen blomstrede igen, og på mange måder var livet i København alt, hvad jeg drømte om. Jeg fik mod på at dyrke mine egne ting, fortæller Rasmus Jensen.

Der er ingen krav til, hvad en croquistegning skal tegnes med, men kul eller blyant er mest almindeligt. Foto: Asbjørn With

Som kreativt menneske nød han alle de mange kulturtilbud, hovedstaden har at byde på.

- Jeg opsøgte blandt andet et sted, hvor de havde croquis.

Uforpligtende og befriende tegning

En gang om ugen mødtes dem, der havde lyst, nemlig i Folkehuset Absalon. Der var fællesspisning og hygge, dejlige menneske at møde og så blev der tegnet bagefter. For Rasmus Jensen var det uforpligtende og befriende.

- Det var rigtig fedt. Og jeg var god til det. Lidt efter lidt begyndte folk at komme over til mig og opsøgte mine råd. Der spirede der noget i mig. Jeg inspirerede folk og nød rollen som underviser, fortæller han.

Det Københavnske eventyr varede kun fem måneder. Det gik slet ikke for Rasmus Jensens børn, som aldrig faldt til, og han besluttede at flytte med børnene tilbage til Grenaa og deres vante omgivelser med skoler og venner.

- Det var den rigtige beslutning, konstaterer Rasmus Jensen.

Det var en anden mand, der vendte tilbage til Grenaa, end ham, der var taget afsted fem måneder tidligere.

Croquis kræver både koncentration og frihed til at være intuitiv. Som tegner skal man være der hele tiden, ellers har modellen skiftet positur. Men der er heller ingen krav til tegningen og dermed kan alle være med - på alle niveauer. Foto: Asbjørn With

- Det var en glidende overgang, men jeg tror på, at jeg kan leve af mine egne ting. Jeg er begyndt at lave kunst. Oliemaleri og tegninger, der ikke er på bestilling fra andre, men noget jeg selv skaber, fortæller Rasmus Jensen.

Tid til at forfølge drømmen

På den årlige fantasymesse i Esbjerg var der stor interesse for Rasmus Jensens kunst.

- Det er med til at give mig mod på at jagte min egen drøm, siger han.

Inden han forlod København havde han også besluttet, at hvis der ikke var et croquishold i Grenaa, så ville han selv lave et, og så er historien tilbage ved visitkortet i døren på atelieret i Grenaa.

Atelieret i Søgade er som skabt til croquis. Lyset er godt, og der er god plads. Efter jul flytter croquisholdet dog til Pavillonen et andet sted i Grenaa. Foto: Asbjørn With

- Der er mange fede muligheder i København. Men det er der også her, hvis man opsøger mulighederne eller er villig til at skabe noget selv, konstaterer Rasmus Jensen.

Han holder fast i konceptet om, at man bare kan droppe ind og være med, sådan som han oplevede det i Folkehuset Absalon.

- Jeg synes, at det er en fantastisk måde at gøre det på. Jeg sørger for, at der er en model, og så kommer folk bare. Kommer der 10, går det i nul, og vi er mellem tre og 14 mennesker, der mødes, fortæller Rasmus Jensen.

Croquis-stilen giver en fordel, når man gerne vil tegne motiver, der har svært ved at være stille i længere tid, såsom dyr og børn. Croquis-skitserne kan så senere bruges som fundament for egentlig malerier, arkitektur eller skulpturer. Foto: Asbjørn With

Croquis frigiver tegneren til at tegne hurtigt og intuitivt. Modellen bevæger sig efter ganske kort tid, og derfor er der ikke tid til detaljer. Tværtimod skal man på kort tid indfange det essentielle og så hurtigt videre til en ny positur og en ny croquis. Tidsintervallerne er mellem 30 sekunder og 10 minutter.

- Det er en virkelig en god måde at lære nyt på. Det giver mig meget i forhold til at forstå anatomi og i forhold til at få liv i stregen.

- Der er nogle grundlæggende ting i croquis, som man aldrig bliver færdig med og som er virkelig gode, hvis man gerne vil tegne. Faktisk vil jeg opfordre folk, der ikke kan tegne men gerne vil lære det, til at prøve croquis. Det er et rigtig godt sted at lære at tegne, konstaterer Rasmus Jensen.

- Man kan, hvis man vil

Rasmus Jensen glæder sig over, at der kommer stadig mere gang i efterspørgslen efter hans egne ting, og så håber han, at croquisholdet som mødes hver torsdag fra klokken 19 til 21 vil vokse sig større og kan være med til at virke som en magnet på kreative mennesker på hele Djursland, der gerne vil mødes, netværke, hygge og tegne.

- Man kan, hvis man vil. Det er meningen, at vi skal leve af vores passion, hvis man er villig til at udnytte alle de mange muligheder, der er, siger Rasmus Jensen.

Man kan, hvis man vil, mener Rasmus Jensen. Foto: Asbjørn With

Du kan følge Rasmus Jensen på Instagram, hvis du er nysgerrig på hans arbejde.

Hans Sandgren Jakobsen er uddannet møbelsnedker og fra Danmarks Designskole. De sidste 22 år har han sammen med arkitekt Jørgen Sloth haft tegnestue på havnen i Grenaa. Foto: Flemming Høler

Hans Sandgren Jakobsen er møbeldesigner og holder til på havnen i Grenaa: - Det er vigtigt, at møbler er en del af et genbrugeligt loop

I 22 år har Hans Sandgren Jakobsen haft tegnestue på havnen i Grenaa, hvor han oplever ro og en mulighed for fordybelse, han ikke finder mange andre steder.

Sammen med sin kollega Jørgen Sloth, der er arkitekt, designer Hans Sandgren Jakobsen især møbler til en række anerkendte firmaer i hele verden.

Det sker ud fra en tankegang om, at møbler skal kunne gå i arv. Det duer ikke, at man kasserer dem efter få års brug, for det er spild af ressourcer, mener Hans Sandgren Jakobsen. I stedet skal møbler være en del af et langtidsholdbart loop.

Når Hans Sandgren Jakobsen fra tegnestuen på havnen i Grenaa tegner møbler og diverse brugsgenstande til anerkendte firmaer i hele verden, er det med den bagtanke, at tingene skal holde i mange år og meget gerne gå i arv. - I dag smider vi mange af vores møbler ud efter få års brug. Det er spild af ressourcer, siger han.

For mere end 20 år siden slog Hans Sandgren Jakobsen sig ned i Grenaa. Med sig havde han sin hustru og parrets to børn, og drømmen var at komme tættere på familien.

- Derudover er der jo virkelig naturskønt på Djursland, siger Hans Sandgren Jakobsen.

Han er uddannet fra Danmarks Designskole i København og er desuden også møbelsnedker. Kort efter flytningen til Jyllands næse, etablerede han med en makker, arkitekt Jørgen Sloth, en tegnestue på havnen i Grenaa.

- Det var udsigten, der gjorde det, siger han, mens han kigger ud på Kattegat, som slår sine folder få meter fra tegnestuen.

Med store panoramavinduer i det meste af tegnestuen, er der fin udsigt over både havet og en del af havnen.

Bygningen tilhører færgeselskabet Stena Line, der i tidernes morgen havde afgange til Sverige fra netop den del af havnen. Huset, der er bygget i 1960'erne, fungerede i en årrække som billetkontor og senere et lille cafeteria.

Tegnestuen er præget af de møbler, Hans Sandgren Jakobsen har tegnet. I loftet hænger mange af de stole, det er blevet til gennem tidens løb. Privatfoto

I dag lejer Hans Sandgren Jakobsen stedet, og sammen med sin makker, arkitekt Jørgen Sloth, tegner han møbler og tilbehør til anerkendte firmaer som Fritz Hansen og Naver Collection i Danmark, men i særdeleshed også til firmaer i Japan, Thailand, Vietnam og Kina.

Loftet i tegnestuen er prydet af de stole, tegnestuen har tegnet gennem de seneste 20 år. Ned fra loftet hænger de, og minder om det, Hans Sandgren Jakobsen har tegnet gennem tiden. Store bogreoler med alverdens design- og arkitektrelaterede bøger pryder den ene væg, og flere steder på gulvet står stole, skamler og små borde, der ikke var plads til i loftet.

- I Grenaa fandt vi en ro. Her er ikke mange distraktioner, og det gør det muligt at finde fokus. Det giver tid til at finde på, siger Hans sandgren Jakobsen.

Gennembrud kom med en skammel

Som ung arbejdede Hans Sandgren Jakobsen både i Japan og i USA, hvor han lærte af shaker-sekten.

Da han kom hjem, fik han arbejde på Nanna Ditzels tegnestue i København.

Shaker-sekten og shakermøbler

Shakerne er et religiøst samfund i USA, der havde sin rod i kvækerne, hvorfra de blev udskilt i 1774. Shakerne regnes for en kristen frikirke, selv om der er meget store forskelle til anden kristendom.

Grundlæggeren hed Ann Lee, og var født i Manchester i 1736.

I midten af det 19. århundrede havde shakerne omkring 6.000 tilhængere, men i dag betragtes trosretningen som så godt som uddød.

Men shakerne er kendt for deres møbelkunst, nemlig shakermøbler, der er en særlig stilart.

Krav om enkelhed, renhed, perfektion og høj kunstnerisk og håndværksmæssig kvalitet påvirkede formen af de møbler og brugsgenstande, som shakerbevægelsens medlemmer fremstillede til egen brug og til salg. Møblerne er kendetegnet ved at være praktiske og uden unødige udsmykninger.

I dag er møblerne samlerobjekter. Stilarten blev også en forløber for senere funktionalistiske stilarter i begyndelsen af det 20. århundrede, og den danske møbelarkitekt Børge Mogensen var inspireret af shakerne, da han i 1940'erne og -50'erne fremstillede en shakermøbelserie til FDB, hvor han blev ansat i 1942.

Her kom hans helt store gennembrud - en form for avanceret skammel i ni stykker formspændt finér. Ved præsensationen i 1998 var den helt uden sidestykke, for ingen havde før formået at få så meget ud af formspændt finer.

Siden har skamlen og Hans Sandgren Jakobsen vundet et hav af designpriser, og skamlen er stadig i produktion under navnet Gallery Stool for Fredericia Furniture.

- Den er da også en af de ting, jeg har tegnet, som jeg virkelig kigger tilbage på med glæde, påpeger Hans Sandgren Jakobsen med et lille smil.

Træ er generelt et af de materialer Hans Sandgren Jakobsen holder meget af, og særligt træ man kan bøje.

- Det er fascinerende som eksempelvis med skamlen, der er produceret i bøjet træ. Da jeg lavede den, var det jo på grænsen af det mulige at bøje træ i den form, siger han.

Gallery-skamlen blev designet af Hans Sandgren Jakobsen i 1998. På det tidspunkt var den et gennembrud inden for design i formspændt træ, og Hans Sandgren Jakobsen har også vundet flere priser for lige netop det design. Skamlen er stadig i handlen og produceres i dag af Fredericia Furniture. Arkivfoto: Mads Flummer

Ellers er det nu ikke let at få ham til at udpege en favorit blandt de mange ting, han har tegnet i tidens løb.

- For mig er det nok lidt sådan, at det, jeg er i gang med lige nu, er en favorit på det tidspunkt. At finde på noget, folk kan lide, og som de vil have stående i deres hjem. Men det er da særligt sjovt, når man rammer noget, folk virkelig bliver glade for, og som stadig er et hit 20 eller 30 år efter, siger han og fortsætter:

- Man ved jo aldrig rigtig, hvad der bliver en klassiker gennem mange år, og hvad der ikke gør. Jeg prøver at skrælle det tidstypiske af de møbler, jeg tegner, men det kan være svært. Det gør det umuligt at spå om fremtiden, siger han.

Tegnestuen ligger på havnen i Grenaa, hvor der er udsigt til Kattegat. Da Hans Sandgren Jakobsen og hans makker, arkitekt Jørgen Sloth, overtog bygningen, rev de stort set alle vægge ned indvendigt for at skabe ét stort rum. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Alligevel er der et vist fremtidsperspektiv i de ting, Hans Sandgren Jakobsen tegner.

- Vi lever i en verden, hvor der er nok af alting, og hvor det er nemt at gå ned i et varehus og købe en ny stol eller en ny skænk. Det gør, at mange møbler ikke er særlige bæredygtige, siger han.

Bæredygtighed er de seneste år blevet en del af mange menneskers bevidsthed.

Netop bæredygtigheden har altid været en del af Hans Sandgren Jakobsens bevidsthed, men det er klart, at nødvendigheden for at tænke bæredygtigt kun er blevet større de seneste år.

- Når du køber et møbel, er der brugt mange ressourcer på tilblivelsen. Så er det i min optik ærgerligt, hvis man bare kasserer det igen få år efter, siger han.

Derfor tilstræber Hans Sandgren Jakobsen også at samarbejde med firmaer, hvor der i højere grad er tænkt over, at møblerne kan bruges i mange år.

- Møbler skal gå kunne gå i arv. Ganske enkelt. Møbler skal fungere som en del af et loop, hvor man ikke bare smider tingene ud efter få ganges brug, siger han.

Ting kan få en renæssance

Meget af det, der bliver til gennem Hans Sandgren Jakobsens hånd, er designet i samarbejde med en række forskellige firmaer i Danmark og udlandet.

- Det er en spændende proces, for vi skal på en måde alle være enige. Men det sker da, at ting havner i skuffen, fordi det alligevel ikke var noget for lige det firma, siger Hans Sandgren Jakobsen.

Sker det, er han ikke bange for på et senere tidspunkt at tage tegningen op af skuffen og prøve igen.

- Det sjove med meget af det, vi tegner, er jo også, at man kan finde det frem igen mange år senere og give det en renæssance, siger Hans Sandgren Jakobsen.

For 25 år siden designede Hans Sandgren Jakobsen en rumdeler lavet i genbrugt pap. For nylig tog han den så op igen.

- Rumdeleren har ligget i dvale i en del år, men nu er det igen blevet populært at dele rummet op - både i hjemmet, men også på storrumskontoret, og derfor har den netop fået nyt liv, siger han.

Hans Sandgren Jakobsen

Hans Sandgren Jakobsen er født i 1963. Han er uddannet møbelsnedker i 1986 og fra Danmarks Designskole i 1990.

Han flyttede i slutningen af 1990'erne med sin familie fra København til Grenaa. I år 2000 etablerede han en tegnestue på havnen i Grenaa med arkitekt Jørgen Sloth.

Hans Sandgren Jakobsen har gennem tiden vundet et hav af priser og fået tildelt flere legater, blandt andet Møbelprisen i 2000 og Finn Juhl Arkitekturpris i 2009.

Derudover et udvalg af priser og legater, blandt andet:

  • Cabinet-maker with silver medal (the highest category), 1986
  • The Gurli and Paul Madsen´s memorial scholarship, 1988
  • Work scholarship, Statens Kunstfond, 1992
  • The Danish National Bank´s jubilee scholarship, 1993
  • The Danish National Bank´s jubilee scholarship, 1994
  • Working scholarship, Statens Kunstfond, 1995
  • The Danish National Bank´s jubilee scholarship, 1996
  • 3 years working scholarship, Statens Kunstfond, 1998
  • Indistrie Forum Design Hannover - “Viper” nominated, 1998
  • Rote Punkt - highest design quality for “Viper”, 1998
  • Idea Award, bronze for “Viper”, 1998
  • The Fosnäs Prize to “Gallery”, 1999, Sweden
  • Good Design Award to “Viper”, G-Mart 99 in Japan
  • Møbelprisen 2000, Denmark
  • Good Design Award to “Gallery”, G-Mart 2000 in Japan
  • Finn Juhl Arkitekturpris, Denmark, 2009
  • iF Gold Award for Daisy chair, 2017
  • iF Design Award for RotoBed, 2019
  • European Product design Award, Top Winner RotoBed, 2020
  • Sit Design Award, RotoBed Home, 2022
  • Red dot winner, RotoBed Change bed, 2022

Læs mere på hans-sandgren-jakobsen.com eller på Instagram.

Hans Sandgren Jakobsen holder af at tegne møbler og forsøge at forudse, hvad der eventuelt kan blive en succes. Og det er netop møbler, han har kastet sin kærlighed på, fordi de har en funktion. Samtidig er det spændende at se på, hvordan æstetik og funktion kan gå hånd i hånd.

- Man skal ikke kun sidde godt på en stol. Den skal også være pæn at kigge på, siger han og fortsætter:

- Møbler er ting, du bruger i dagligdagen og som folk får glæde af. Og så er møbler faktisk en meget personlig ting, der siger noget om, hvem du er. Det du sætter ind i dit hjem, fortæller også en historie om dig, siger han.

Skal Hans Sandgren Jakobsen have afløb for nogle af sine idéer, går han ud i værkstedet, der ligger i forlængelse af tegnestuen. Her står maskiner på rad og række, der kan bruges, når han skal lave en protype eller se et møbel gå fra papir til fysisk genstand. - Når man skal prøve idéer af, er det rigtig godt at få tingene i hænderne, siger han. Foto: Emma Ahlgreen Haa, JFM


Kristian Ditlev Jensen, præst, journalist og forfatter, har haft en deltidsstilling på Anholt som præst siden efteråret 2021. Nu siger han farvel til den tjans for i stedet at blive præst på Fyn. Afstanden til fastlandet blev simpelthen for stor. Arkivfoto: Jacob Schultz

Anholts præst stopper, Skousen og Sport 24 Outlet rykker ind på Hesselvang, og røde fodgængerfelter skal skærpe bilisters opmærksomhed

Her får du ugens nyhedsoverblik, så du er opdateret på det, der er sket, siden NorddjursLIV sidst landede i din indbakke.

Kendt forfatter stopper som præst på Anholt

Kristian Ditlev Jensen har siden efteråret 2021 været præst på Anholt. Det har dog vist sig at være for besværligt for ham at have andre arbejdsopgaver ved siden af, når han skulle pendle fra øen til fastlandet. Arkivfoto: Jacob Schultz

Mange timers transport og hotelovernatninger på fastlandet viste sig at være realiteten for Kristian Ditlev Jensen, præst, journalist og forfatter, der siden efteråret 2021 har haft en halvtidsstilling som præst på Anholt.

Derfor stopper han nu.

Det skriver blandt andre TV2 Østjylland.

- Jeg har skullet ind på land for at lave andet arbejde, og samtidig har jeg børn i København og en kæreste, der bor i Odense. Og det har bare vist sig for svært at få til at fungere i praksis, siger han til TV2 Østjylland.

Afskeden til øen bliver ikke nem, forklarer han.

- Det har nok været en af de sværeste beslutninger i mit liv. Det er et helt særligt og fantastisk samfund.

Han pointerer blandt andet, hvor godt et sammenhold, der er på Anholt.

- Den fedeste kliche er, at man kommer hinanden ved. Det er en landsby på speed, har jeg næsten lyst til at sige.

Kristian Ditlev Jensen fortsætter i erhvervet som præst, men fremover bliver det i den fynske landsby, Kværndrup.

Skousen og Sport 24 rykker ind på Hesselvang i Grenaa

Det myldrer frem med butikker på Hesselvang i Grenaa. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Elgiganten, Maxizoo, T. Hansen og HTH har allerede meldt ud, at de inden for det næste år åbner butikker på Hesselvang i Grenaa.

Nu er der også sat navne på de to sidste butikker.

Randers Amtsavis skriver nemlig, at Skousen åbner en butik på mere end 500 kvadratmeter. Desuden åbner Sport 24 et outlet på omkring 1.000 kvadratmeter.

Både Skousen og Sport 24 Outlet har i dag butikker ved GD-grunden i Grenaa, men begge glæder sig til at få mere plads.

- Vi er vokset ud af vores nuværende butik. Den nye butik på Hesselvang bliver 530 kvadratmeter, og det er cirka en fjerdedel større end butikken på Østerbrogade, siger Thomas Frandsen, expansion manager i Skousen, til Randers Amtsavis.

- Outletten har egentlig ligget rigtig fint ved siden af Kvickly. Men den har været sin egen lille historie, for den er bare ikke stor nok, siger Lars Elsborg, direktør i Sport 24.

Fem af de i alt seks butikker er i øjeblikket ved at blive bygget i området mellem Wash World og Jem & Fix.

Det er Skousen, Sport 24 Outlet, Maxizoo, T. Hansen og HTH, og butikkerne forventes at åbne omkring maj 2023 skriver Randers Amtsavis.

Den sidste butik - Elgiganten - kommer til at ligge til venstre for Harald Nyborg, og her er forventningen, at butikken åbner i sensommeren 2023.

Fire fodgængerfelter i Grenaa er malet røde: Nu bør det være nemmere at se dem

Her er to af de fodgængerfelter i Grenaa, der i denne uge blev malet røde. Farven skal få uopmærksomme bilister til at stoppe op, når der kommer fodgængere. Foto: Anders Tilsted

Fire fodgængerfelter i Grenaa blev i denne uge malet røde og hvide.

Det skriver Randers Amtsavis.

Det er fodgængerfelterne mellem rundkørslen i Kannikegade og Aldi i Søndergade og formålet er - forhåbentligt - at gøre det lettere for bilisterne at se fodgængerfelterne.

- Vi har ændret fodgængerfelterne, fordi vi mener, at det skaber større trafiksikkerhed og gør dem mere synlige, siger Anders Bitsch Christiansen, vejingeniør i Norddjurs Kommune.

Inden for de seneste fem år er der registret tre uheld med fodgængere i de fire fodgængerfelter.

- Alle uheld var med personskade, og fire personer kom til skade, fordi et af uheldene involverede to fodgængere, siger Anders Bitsch Christiansen.

Den ene ulykke havde dødeligt udfald, da en kvinde i sommers desværre gik bort efter at være blevet kørt ned i fodgængerfeltet foran Aldi i Grenaa.

Ifølge Randers Amtsavis har kommunen ikke umiddelbart planer om at lægge den røde farve under andre fodgængerfelter i Norddjurs.

39-årig bilist mistede herredømmet efter politijagt

En 39-årig mandlig bilist blev anholdt, da han natten til tirsdag forsøgte at flygte fra en politipatrulje, der ville have manden til at holde ind til siden.

Det skriver Østjyllands Politi i døgnrapporten.

Den 39-årige var kort forinden observeret blæse gennem Auning i høj fart, og det fik politiet til at sætte efter ham.

Manden nægtede dog at stoppe for politiet, hvilket i sidste ende resulterede i, at han mistede herredømmet over bilen og kørte galt ud over en mark.

Efterfølgende steg den 39-årige ud af bilen og forsøgte at løbe fra betjentene. Han blev dog indhentet og anholdt efter nogle få hundrede meter.

Mandens promille viste sig efterfølgende at være et godt stykke over det tilladte, og han blev derfor sigtet for spirituskørsel.

Episoden skete klokken 00.50.