Rasmus Jensen ser mulighederne og udnytter dem: - Hvis ikke det findes i Grenaa, så skaber jeg det
Nysgerrighed og passion for tegning og kunst har bragt Rasmus Jensen på eventyr i det meste af verden.
Undervejs har han set mulighederne og udviklet sit talent, så han nu laver sin egen kunst og skaber kreative rammer for at kunne dele sin kærlighed for det at tegne med andre.
Ud fra devisen: Man kan, hvis man vil, vil Rasmus Jensen være med til at skabe fælleskaber og en magnet for kreative mennesker fra hele Djursland.
Da Rasmus Jensen en dag gik forbi kunstatelieret i Søgade i Grenaa, slog det ham, at det måske kunne være en mulighed for et nyt kapitel.
Døren var låst, men Rasmus Jensen satte sit visitkort fast i døren og slentrede videre.
Et par uger senere ringede telefonen. Det var ejeren af atelieret, og kort efter sad Rasmus Jensen med atelierejer Kristian Petersen og talte om muligheden for, at Rasmus Jensens oliemalerier kunne komme op på væggen og til salg i atelieret.
- Han så på mine ting og var klar på at have noget af det i atelieret. Da vi så kom til at tale om min interesse for croquis, så tilbød han mig, at vi kunne låne atelieret. Det var fantastisk, og så skulle der findes stole og modeller, der gerne ville tegnes, fortæller Rasmus Jensen.
Historien om visitkortet i døren er meget typisk for de ting, Rasmus Jensen gør. Han ser muligheden og handler på den. På den måde sætter han muligheder i spil hele tiden. Og nu er der et croquishold i Grenaa, der mødes helt uforpligtende hver torsdag aften i Kristian Pedersens atelier i Søgade 5. i det nye år flytter holdet til Pavillonen.
Fantastiske væsner og verdener
Rasmus Jensens egen historie begynder i Spentrup mellem Randers og Mariager.
- Alle mine skolebøger er fulde af væsner, mærkelige alfabeter og bogstaver, husker Rasmus Jensen.
Tegning har været en lige så naturlig del af livet som at trække vejret for Rasmus Jensen. Han har altid gjort det.
I de første mange år var han også med afstand den bedste til at tegne i sin klasse og omgangskreds, så der var ikke mange at spejle sig i.
Da han i syvende klasse begyndte på en skole i Randers, opdagede Rasmus Jensen rollespillenes magiske verden, og tegningerne begyndte at udvikle sig i retning af fantasy.
- Jeg havde lidt svært ved at sidde stille og lytte i skolen, så jeg forsvandt ind i mine egne verdner, hvor fantasien i fantasy var en stor inspiration, og hvor fortællingerne var spændende og virkelig tiltalte mig, fortæller Rasmus Jensen.
Tiden på gymnasiet betegner han selv som "ret løs" og uden nogen retning. Men man skulle jo gå på gymnasiet.
- Så en dag kommer min far hjem med en flyer fra animationsværkstedet i Viborg, hvor de lavede tegnefilm. Og der falder noget i hak. Hvis der havde været mobiltelefoner eller billige kameraer dengang, så havde jeg allerede været i gang selv, fortæller Rasmus Jensen.
- Jeg har altid været den bedste til at tegne. Der var ingen at spejle sig i og ingen til at udfordre mig. Det var superfedt, at der endelig var en hel skole med mennesker, som var lige så gode til det og lige så passionerede, som jeg selv var. Det var fantastiske 18 måneder med de fremmeste i branchen og med mulighed for at dyrke min passion 24/7 sammen med nogen, der brændte ligeså meget for det, som jeg gjorde, husker Rasmus Jensen og kan slet ikke lade være med at smile imens.
Eventyr og nye muligheder
Efter halvandet år var Rasmus Jensen uddannet animator. Det er den profession, der tegner skuespillet og bevægelserne. Men interessen var også stor for at gøre billedet færdigt og arbejde med baggrunde og scenerier og ikke kun de bevægelige karakterer.
- Jeg snusede også lige lidt til stop-motionfilm, husker Rasmus Jensen.
På skolen havde han en fransk gæstelærer, som efter Viborg skulle til Vancouver i Canada for at være med på produktionen af en animationsfilm for et af verdens største producenter af animationsfilm. Selveste Dreamworks.
Rasmus Jensen greb muligheden, da den franske underviser tilbød tre studerende at tage med.
- Det var vist ikke helt aftalt med produktionsselskabet, men pludselig stod jeg i Canada med to andre fra skolen. Vi var nok 20 år. Vi havde en lejlighed sammen, men vi sov næsten altid under vores skriveborde, når vi ikke havde en fest i Vancouver, der er en super fed og moderne storby, hvor man både kan bade og stå på ski, husker Rasmus Jensen, som arbejdede en vis legemsdel ud af bukserne og tjente det, en 20-årig mand betegner som "kassen".
Med smag for eventyr kiggede Rasmus Jensen mod New Zealand, hvor den enorme produktion af Ringenes Herre var i gang, og han overvejede, om han måske kunne snige sig til at være med til det.
Cuba, Frankrig, Tyskland og Cuba
Men i stedet blev det Cuba.
Det kunne lige så godt have været Mexico, men det blev Cuba.
- Jeg havde læst Troels Kløvedals bøger og havde lyst til at komme ud at sejle. Så jeg sprang på en lille båd på Grand Canaria og sejlede over Atlanterhavet.
- Ham, jeg var med, og som i dag er min bedste ven, ville hellere til Mexico. Vi flippede en mønt, og så blev det Cuba.
- Den første aften på Cuba mødte jeg en rigtig sød pige, som jeg var gift med i 20 år, og som er mor til mine dejlige børn, fortæller Rasmus Jensen og smiler igen mens han taler.
I de følgende år arbejdede han på tegnefilmsproduktioner i skiftevis Frankrig og Tyskland, hvor han sparede penge op til at besøge sin kæreste på Cuba. De to blev gift og slog sig ned i Danmark.
Halmhus i Glesborg
Først på Sjælland, hvor Rasmus Jensen var med til at lave animationslayout og special effects til animationsfilmen Asterix og vikingerne. Så Randers for en kort bemærkning, inden nye muligheder skulle gribes og udnyttes.
- På Friland var de begyndt at lave halmhuse. Det var helt vildt spændende, og sådan et ville vi også have. Så vi købte en grund i Glesborg og brugte de følgende 10 år på at bygge det, mens jeg arbejde med forskellige opgaver.
- Jeg sendte eksempler på mine illustrationer ud til forskellige forlag, og fik på den måde forskellige opgaver med at illustrere bøger, når forlagene havde noget, de mente jeg kunne løse, fortæller Rasmus Jensen, som blandt andet har illustreret bøger af den danske børnebogsforfatter Kenneth Bøgh Andersen.
Om sommeren sejlede familien rundt i Middelhavet i nogle måneder i nogle år, mens halmhuset i Glesborg var lejet ud, men arbejdsopgaverne blev også meget rutineprægede for Rasmus Jensen, og passionen for at tegne forsvandt.
Passionen vågnede igen i København
Det knagede også lidt i ægteskabet, og den ellers planlagte jordomsejling blev aflyst.
- Så blev vi skilt, og min ekskone ville gerne til København, fortæller Rasmus Jensen.
Igen så han muligheder og flyttede selv til København.
- Det var selvfølgelig for børnenes skyld. For at være tæt på dem. Men jeg så også muligheden for at komme til at arbejde på en tegnestue igen sammen med kolleger. En frisk start, som måske også kunne genstarte mig.
- Det var virkelig sundt. Mine kolleger beskrev mig som en ko, der lige var kommet på græs for første gang. Passionen blomstrede igen, og på mange måder var livet i København alt, hvad jeg drømte om. Jeg fik mod på at dyrke mine egne ting, fortæller Rasmus Jensen.
Som kreativt menneske nød han alle de mange kulturtilbud, hovedstaden har at byde på.
- Jeg opsøgte blandt andet et sted, hvor de havde croquis.
Uforpligtende og befriende tegning
En gang om ugen mødtes dem, der havde lyst, nemlig i Folkehuset Absalon. Der var fællesspisning og hygge, dejlige menneske at møde og så blev der tegnet bagefter. For Rasmus Jensen var det uforpligtende og befriende.
- Det var rigtig fedt. Og jeg var god til det. Lidt efter lidt begyndte folk at komme over til mig og opsøgte mine råd. Der spirede der noget i mig. Jeg inspirerede folk og nød rollen som underviser, fortæller han.
Det Københavnske eventyr varede kun fem måneder. Det gik slet ikke for Rasmus Jensens børn, som aldrig faldt til, og han besluttede at flytte med børnene tilbage til Grenaa og deres vante omgivelser med skoler og venner.
- Det var den rigtige beslutning, konstaterer Rasmus Jensen.
Det var en anden mand, der vendte tilbage til Grenaa, end ham, der var taget afsted fem måneder tidligere.
- Det var en glidende overgang, men jeg tror på, at jeg kan leve af mine egne ting. Jeg er begyndt at lave kunst. Oliemaleri og tegninger, der ikke er på bestilling fra andre, men noget jeg selv skaber, fortæller Rasmus Jensen.
Tid til at forfølge drømmen
På den årlige fantasymesse i Esbjerg var der stor interesse for Rasmus Jensens kunst.
- Det er med til at give mig mod på at jagte min egen drøm, siger han.
Inden han forlod København havde han også besluttet, at hvis der ikke var et croquishold i Grenaa, så ville han selv lave et, og så er historien tilbage ved visitkortet i døren på atelieret i Grenaa.
- Der er mange fede muligheder i København. Men det er der også her, hvis man opsøger mulighederne eller er villig til at skabe noget selv, konstaterer Rasmus Jensen.
Han holder fast i konceptet om, at man bare kan droppe ind og være med, sådan som han oplevede det i Folkehuset Absalon.
- Jeg synes, at det er en fantastisk måde at gøre det på. Jeg sørger for, at der er en model, og så kommer folk bare. Kommer der 10, går det i nul, og vi er mellem tre og 14 mennesker, der mødes, fortæller Rasmus Jensen.
Croquis frigiver tegneren til at tegne hurtigt og intuitivt. Modellen bevæger sig efter ganske kort tid, og derfor er der ikke tid til detaljer. Tværtimod skal man på kort tid indfange det essentielle og så hurtigt videre til en ny positur og en ny croquis. Tidsintervallerne er mellem 30 sekunder og 10 minutter.
- Det er en virkelig en god måde at lære nyt på. Det giver mig meget i forhold til at forstå anatomi og i forhold til at få liv i stregen.
- Der er nogle grundlæggende ting i croquis, som man aldrig bliver færdig med og som er virkelig gode, hvis man gerne vil tegne. Faktisk vil jeg opfordre folk, der ikke kan tegne men gerne vil lære det, til at prøve croquis. Det er et rigtig godt sted at lære at tegne, konstaterer Rasmus Jensen.
- Man kan, hvis man vil
Rasmus Jensen glæder sig over, at der kommer stadig mere gang i efterspørgslen efter hans egne ting, og så håber han, at croquisholdet som mødes hver torsdag fra klokken 19 til 21 vil vokse sig større og kan være med til at virke som en magnet på kreative mennesker på hele Djursland, der gerne vil mødes, netværke, hygge og tegne.
- Man kan, hvis man vil. Det er meningen, at vi skal leve af vores passion, hvis man er villig til at udnytte alle de mange muligheder, der er, siger Rasmus Jensen.