Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Billedet er taget på den dag, badehotellet blev indviet i 1914. Gangbroen på billedet var ny og bygget af hotellet, så man nemt kunne komme på stranden. Arkivfoto

Et badehotel, der kunne tiltrække det finere borgerskab og celebre gæster

Da 100 af Grenaas såkaldte pænere borgere i starten af 1900-tallet gik sammen og fik bygget Grenaa Strand Hotel, skete det med et ønske om at tiltrække celebre personer, som man så det i Skagen, hvor Danmarks spidser hvert år holdt ferie.

Da alle tilladelser var på plads, fik man banket badehotellet op på små fem måneder, og i juli 1914 var 110 mennesker inviteret til indvielse med brun suppe, hummer, saltret, kylling og is.

Der blev holdt ikke mindre end 18 taler og sunget seks sange - og historien går også på, at man råbte et nifoldigt "han skal leve" og sang første vers af Kong Christian. Jo jo, der var stil over det!

Om badehotellet blev den succes man håbede på i forhold til at tiltrække celebre gæster melder historien umiddelbart ikke noget om. Op gennem især 1930'erne blev det mere og mere almindeligt for "almindelige" borgere at holde ferie, og badehotellerne var ikke kun forbeholdt de rigeste.

Men det er klart, at hotellet uanset hvad gennem årene har lagt rum til alverdens sjov og fester.

I dag graver vi os ned i badehotellets historie. Vi ser på, hvordan Grenaa Strand Hotel har forandret sig gennem årene, og vi undersøger, hvilke drømme der lå til grund for, at man i det hele taget byggede et hotel lige der.

Hvad har jeg ellers med til dig i dag?

🎮 Historien om en social- og familierådgiver, der har en helt særlig indsigt i en vis gruppe af unge mennesker. Nemlig dem, der gamer. Du får historien om, hvordan gaming kan bruges som et socialpædagogisk redskab - blandt andet til at komme ind på livet af unge, der er skolefraværende.

🎄 Historien om Pernille Busch, der arrangerer fællesjul for dem, der ikke har andre steder at være. For ingen skal være tvunget til at sidde alene juleaften, hvis de ikke har lyst.

📰 Du får selvfølgelig også kort nyt, hvor vi bringer tre nyheder fra ugen, der gik.

Jeg håber, at julefreden så småt er ved at sænke sig hos dig.

Vi skrives ved i næste uge.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
108 år har Hotel Grenaa Strand - tidligere Badehotellet Grenaa Strand - ligget mellem havnen og stranden i Grenaa. Fotos: Emma Ahlgreen Haa og Grenaa Egnsarkiv

Kom med tilbage i tiden: Selvom omgivelserne har forandret sig, ligner Grenaas badehotel sig selv

Det gule badehotel mellem stranden og havnen i Grenaa har ikke forandret sig meget i de 108 år, der er gået, siden hotellet blev bygget. Til gengæld er der sket meget rundt om hotellet.

Hotellet er for nylig blevet solgt, og den nye ejer har store planer om at renovere badehotellet med respekt for fortiden.

I den anledning dykker vi ned i arkiverne og ser, hvordan Grenaa Strand Hotel har forandret sig gennem årene, og vi undersøger, hvilke drømme der lå til grund for, at man i det hele taget byggede et hotel lige der.

100 af byens borgere gik for mere end 100 år siden sammen og fik opført et badehotel mellem havnen og stranden i Grenaa. Drømmen var at etablere et sted, celebre personligheder og andre af Danmarks bedste borgere ville valfarte til - som de gjorde det til badehotellerne i Skagen. Senere blev det nemmere for alle at holde ferie, og badehotellet var ikke længere forbeholdt det bedre borgerskab. Kom med en tur tilbage i tiden når vi ser på, hvordan Hotel Grenaa Strand har forandret sig gennem årene.

Med en formidabel udsigt over Kattegat og Kystlinjen, åbnede det gule badehotel på havnen i Grenaa en varm julidag i 1914.

Ikke mange år forinden havde det pæne borgerskab i den nyindustrialiserede Grenaa fået idéen om at lade sig inspirere af de badehoteller og den badehotel-kultur, der havde vundet indpas på vestkysten.

Borgerne var især betaget af det pæne Brøndums Hotel i Skagen, hvor alverdens celebre personer hang ud og holdt ferie.

Her er arkitekt Thofts første skitse til badehotellet fra 1913. Det kom ikke helt til at se sådan ud. Foto fra Grenaa Egnsarkiv

I løbet af 1913 fik man hyret en arkitekt, der lavede de første, foreløbige skitser til badehotellet, og man gik i gang med at sikre sig økonomi til byggeriet.

Den del faldt på plads i januar 1914. I omegnen af 100 af byens borgere købte aktier, og kort efter gav et flertal i kommunalbestyrelsen den fornødne alkoholbevilling.

På det her tidspunkt hørte stranden i Grenaa under herregården Hessel. Gårdens ejermand brød sig bestemt ikke om folk på stranden, og havde inden da - mere eller mindre succesfuldt - forbudt færdsel på Grenaa Strand. Han havde også jævnligt annoncer i den lokale avis, der understregede hans alvor omkring færdsel på stranden.

Dette billede af det gamle badehotel er formentligt taget mellem 1914 og 1915. Den kendte Grenaaborger Carl Svenstrup ses med sin søn, Hugo, der er født i 1909. Carl Svenstrup var bibliotekar og arbejdede i mange år med Grenaas byhistorie. Han har skrevet det lokalhistoriske værk "Grenaa Bys Historie" og blev i 1958 æresborger i Grenaa. På billedet er det tydeligt at se, hvor meget der siden er sket i området foran hotellet. Arkivfoto fra Grenaa Egnsarkiv

I 1914 fik værten på hotellet alligevel lov til at leje en del af stranden, som hotellets gæster kunne bade på. Det er lidt usikkert, om herregårdens ejer var blevet blød på sine gamle dage, eller om der var kommet en ny ejer til, men sikkert er det i hvert fald, at gæsterne kunne benytte stranden til badning.

Det var jo også et badehotel.

Badetøj påbudt

Med de ting på plads betød det, at byggeriet endelig kunne gå i gang. Byggeriet blev ledt af et aktieselskab med A. Thykier som formand og med M. C. Thoft som arkitekt.

Fem måneder tog opførslen, og søndag 5. juli inviterede man det fine borgerskab og pressen til indvielse og fest. 110 kuverter var der dækket op til i badehotellets stueetage. Her var der – udover et restaurationslokale – også en koncertsal og en stor spisestue, et dameværelse og to lukkede verandaer. Hotellet rummede 17 værelser med i alt 26 senge.

De 110 gæster blev budt på brun suppe, hummer, saltret med gemyse, kylling og is til dessert. Hele herligheden tog fire timer og inkluderede 18 taler og seks sange.

Den første vært på hotellet var Charles Høffner. Efterfølgende blev hotellet i 1919 købt af Emil Voss, der drev det i en årrække.

Billedet er taget på den dag, badehotellet blev indviet i 1914. Gangbroen på billedet var ny og bygget af hotellet, så man nemt kunne komme på stranden. Arkivfoto
Mere end 100 år senere ligner badehotellet sig selv, men området omkring det er forandret. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Foran badehotellet blev der opført badebroer og badehuse til omklædning. Det blev påbudt at bære badetøj, for ellers kunne det jo ikke betale sig at leje badehusene ud.

Det vakte dog en del utilfredshed blandt de lokale. Indtil da havde man nemlig måtte bade som Gud havde skabt en - uden en trevl på kroppen - og dengang i starten af 1900-tallet var det noget, folk ofte gjorde.

Billedet af badehotellet er formentligt fra 1941 eller 1942. Arkivfoto fra Grenaa Egnsarkiv

Faktisk var det først omkring badehotellets opførelse, at man opfandt det, vi kender som badedragter i dag. Inden da havde man haft en badedragt, der var heldækkende med ærmer og ben. Den var ofte besværlig at iklæde sig, og måske derfor badede folk oftest nøgne.

Badehusene blev opført ved stranden af Badehotellet, så man nemt kunne klæde om til badetøj. Arkivfoto: Grenaa Egnsarkiv

På stranden i Grenaa blev badehusene først opført ét og ét og efter 1918 to og to sammen.

Badehusene blev revet ned i 1920'erne. Ifølge Nina Adamsen, arkivleder på Grenaa Egnsarkiv, blandt andet fordi de lokale var utilfredse med, at der ikke var fri badning ved stranden.

Der går dog historier om, at kommunen i 1933 ansatte en opsynsmand, der skulle holde øje med, om folk opførte sig ordentligt. Han fik eftersigende 200 kroner om måneden i de fire måneder, sæsonen varede.

Badetog til stranden

Kort efter 1918 købte et konsortium bestående af 19 lokale mænd herregården Hessel og fik dermed adgang til Grenaa Strand. De forærede derefter stranden, et stykke jord og 25 tønder land af heden til kommunen. De solgte mere og mere fra, og der blev langsomt flere og flere sommerhuse.

Dette billede er taget mellem 1960 og 1978, og badehotellet har ikke sin i dag karakteristiske gule farve. Vi kan dog se på billeder fra den tid, hvor badehotellet blev bygget, at det oprindeligt havde en svag lysegul farve. Arkivfoto fra Grenaa Egnsarkiv

Op gennem 1920'erne og 1930'erne blev det desuden mere og mere normalt for almindelige folk at holde ferie - godt hjulpet på vej, da først funktionærer og tjenestemænd, dernæst arbejdsmænd og -kvinder, fik tilkæmpet sig ferie med løn i en uge om året.

Det betød, at badehoteller ikke længere var forbeholdt det finere borgerskab, og at sommerhuse og campingvogne gjorde deres indtog i området omkring det gule badehotel.

Om de celebre gæster man håbede på ville besøge hotellet rent faktisk gjorde det, er lidt svært at få svar på.

Men man ved, at i 1950'erne var der underholdning på stedet fra store danske skuespillere og sangere som Lily Broberg og Holger Alfred "Fællessanger" Hansen. Susse Wold og Bodil Udsen har også boet på hotellet i forbindelse med en turné.

Badehotellet er her fotograferet et sted mellem 1960 og 1970. Bemærk, at der er lukket hele vejen foran modsat i dag, hvor der er opsat en træterrasse midtfor. Hotellet er også hvidt. Foto: P. S. Johnsen
Hotellet er for nylig blevet solgt til Ebbe Sørensen, der også har Grenaa Motorfabrik. Han har ifølge Randers Amtsavis store planer om en gennemgribende renovering, og han håber, at han kan føre det tilbage til fordums tid, så hotellet bliver som en moderne tidslomme. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I 1930'erne begyndte der også at køre tog mellem Randers og Grenaa, der nemmere skulle fragte folk til stranden. Det var DSB, der fra 6. juli 1930 til 17. august samme år begyndte at sende et tog af sted fra Randers klokken 7.52 og tilbage igen klokken 17.45. Turen tog knap 1,5 time hver vej.

En enkeltbillet fra Randers kostede ifølge årbogen Grenaa og Omegn - før og nu 2015, 3,3 kroner og en returbillet kostede 4,95 kroner.

I de følgende år begyndte badetoget allerede at køre omkring maj, og i løbet af en sommer kom der cirka 3.000 mennesker til stranden på Grenaa på denne måde.

Hotellet skal bringes ind i nutiden - med respekt for historien

Hotellet har de seneste 40 år været ejet og drevet af Roal Vetter. I 35 af årene drev han det sammen med sin hustru, Lise, og da hun døde, drev han det videre selv.

For et års tid siden besluttede han sig så for at sætte det til salg.

Ifølge Randers Amtsavis blev hotellet i november købt af Ebbe Sørensen, ejer af Grenaa Motorfabrik, for 5,9 millioner kroner.

Hotellet er 900 kvadratmeter stort, og Ebbe Sørensen har planer om at renovere det gennemgribende - med respekt for hotellets historie.

Da badehotellet i sin tid blev bygget, lå det et stenkast fra badestranden. Siden har området ændret sig meget. Dette billede er fra 1976. Arkivfoto fra Grenaa Egnsarkiv/taget af Rudolf Sørensen
Åen ser helt anderledes ud foran badehotellet, og selvom vi stadig er relativt tæt på stranden, er det ikke længere helt så nemt at komme ned til den. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I dag rummer hotellet 10 værelser og fire ferielejligheder på første- og andensalen. Spisesal og festlokale ligner omvendt sig selv fra den tid, hvor hotellet blev bygget.

Selvom Ebbe Sørensen gerne vil bringe badehotellet med ind i nutiden, har han også planer om, at gæsterne ikke skal være i tvivl om, at det er et badehotel.

- Jeg vil gerne finde en stil, der viser, at hotellet er fra 1914, og det skal være sådan, at man går ind i en tidslomme, men selvfølgelig med moderne bekvemmeligheder, har han sagt til Randers Amtsavis.

Badehotellet er i øjeblikket lukket mens renoveringen pågår. Ebbe Sørensen håber, at man kan åbne for gæster i løbet af maj næste år.

Hvordan var det nu, det var?

I en serie på NorddjursLIV sætter vi fokus på nogle af de steder, der findes i vores skønne kommune, og vi undersøger, hvordan stedet har ændret sig gennem tiden. For Norddjurs er som så mange andre steder en kommune i rivende udvikling, og mange steder ser ikke ud, som de gjorde for 25, 50 eller 100 år siden.

Med hjælp fra Grenaa Egnsarkiv har vi fået adgang til gammelt billedmateriale, der hjælper os med at fortælle historien. Og vi har hver gang udvalgt ét billede, som vi forsøger at genskabe med et billede fra i dag, for at se, præcis hvad og hvor meget, der har ændret sig.

Vi har tidligere fortalt historien om Grenaa Dampvæveri og om Lillegade i Grenaa. Og så har vi også fundet en række fotografier fra det gamle Grenaa, vi har re-fotograferet her mange år senere.

Har du en god idé til et sted, vi skal sætte fokus på? Eller ligger du inde med gamle billeder, som vi skal forsøge at genskabe?

Så skriv meget gerne til emahh@jfmedier.dk.

Denne artikel er blevet til med hjælp fra Grenaa og Omegn - før og nu 2015, Grenaa Egnsarkiv og Museum Østjylland.

For Pernille Busch er det livgivende at gøre noget for andre mennesker. Og da hun i 2013 pludselig selv skulle være alene juleaften, arrangerede hun fællesjul med et par venner på en bodega i Rønde. Foto: Asbjørn With

Pernille fra Grenaa arrangerer stadig fællesjul i Rønde: - Jeg nænner ikke at rykke det tættere på mig selv

Da Pernille Busch og to af hendes venner for snart 10 år siden kunne se frem til en juleaften alene, tog de sagen i egen hånd.

Siden har der været arrangeret fælles juleaften i Rønde for andre i samme situation, og selv om Pernille Busch selv flyttede til Grenaa, nænner hun ikke at flytte den jul, der efterhånden er blevet et af årets højdepunkter for mange af dem, der glæder sig til arrangementet.

Mød Pernille Busch, som mener, at: - Ingen skal være tvunget til at sidde alene juleaften.

Efter en coronapause på to juleaftener inviterer Pernille Busch nu igen til fælles jul i Rønde. - Ingen skal være tvunget til at sidde alene juleaften, siger Pernille Busch, som første gang arrangerede fællesjul i 2013. Siden er hun flyttet til Grenaa, men nænner ikke at trække julearrangementet med.

- Ingen skal være tvunget til at sidde alene juleaften.

Så kort kan bevæggrunden beskrives for den fælles jul, Pernille Busch første gang stablede på benene med et par venner på en bodega i Rønde for snart 10 år siden.

- I 2013 skulle jeg for første gang være alene juleaften. Mine børn skulle være hos deres far. To af mine venner stod i samme situation, og så besluttede vi os for at gøre noget, fortæller Pernille Busch.

Sneen er faldet udenfor huset lidt udenfor Grenaa og med ikke bare ét men to juletræer i stuen er rammen for at tale om jul og fællesskab perfekt.

- Min kæreste ville ikke af med sit store træ. Og jeg ville ikke af med mit. Men hvorfor nøjes, når man kan få begge dele, spørger Pernille Busch, og går i gang med historien om det første fælles julearrangement på en bodega i Rønde i 2013.

- Vi tre venner gad ikke at sidde alene juleaften, så vi spurgte Syddjurs Kommune, om vi kunne hjælpe ved et af deres julefester. De ville gerne have vores hjælp på et ældrecenter, men det var altså ikke lige det, vi håbede på, fortæller Pernille Busch.

Ikke fordi, det var på et ældrecenter, men fordi juleaften her var arrangeret til at vare fra klokken 14 til klokken 16.

Pernille Busch elsker jul, og hun elsker mennesker. Siden 2013 har hun været med til at arrangere juleaften i fællesskab i Rønde. Foto: Asbjørn With

- Det var en ringe substitut for en juleaften, konstaterer Pernille Busch.

Næste forsøg var at få lov til at køre rundt efter den kommunale hjemmepleje, juleaften.

- Så kunne vi nå at besøge mange af de ældre, der sad alene hjemme. Vi kunne tage en gave med og hygge lidt om dem, så de mærkede, at der også var nogen, der tænkte på dem, fortæller Pernille Busch.

Der manglede noget for dem, der er alene

Men heller ikke det blev til noget, for der er nogle regler om, hvem der må komme i borgernes hjem og sammen med ældreplejen og så videre.

- Så foreslår jeg mine venner, at vi kan arrangerer noget selv, og det er de med på. Min ven George havde en bodega i Rønde, og han tilbød, at vi kunne arrangere noget der, så det blev rammen om julen i 2013, fortæller Pernille Busch.

Signalværdien med jul på en bodega var ikke helt i top, men der var ikke rigtig andre muligheder.

De tre venner inviterede alle, som ikke havde andre at holde jul med, men som gerne ville være med til at skabe en hyggelig aften.

Rygtet spredte sig hurtigt i Rønde, og sognegården gav et tilskud. Selv piskede Pernille Busch rundt for at samle gaver hos de lokale butikker, og pakke dem ind, så kvinderne fik de rigtige ting og mændene fik de rigtige ting.

Det endte med, at hun fik samlet omkring 200 gaver og pakkede dem ind.

- Det tog enormt lang tid, husker Pernille Busch.

Men jul blev det.

Der deltog 24, og der blev lavet mad i det meget, meget lille køkken i bodegaens kælder. Bodegaens stamkunder havde brugt december måned på at flette julehjerter, og det blev en rigtig god juleaften.

- Men bagefter, da julen var overstået, var vi fuldstændigt udmattede, fortæller Pernille Busch.

Året efter kom Rotary på banen, og tilbød sine lokaler på hovedgaden i Rønde til den kommende fælles jul. De tilbød oven i købet at give 100 kroner per deltager til selve arrangementet. En kæmpe hjælp for Pernille Busch og hendes venner. Og en klar forbedring af de fysiske ramme. Især køkkenet.

Julebordet ved den fælles juleaften i Rønde i 2017. Privatfoto

- Det var nyrenoverede lokaler og et køkken, der var beregnet til mange mennesker. Og med tilskuddet var vi allerede et rigtig godt stykke af vejen. Siden har vi også modtaget støtte fra Inner Wheel, fortæller Pernille Busch.

Maden bliver lavet af en af Georges venner (ham med bodegaen), der arbejder som kok i Aarhus.

- 23 december tilbereder han maden. Det er både traditionel julemad, men der er også mere moderne versioner af de gamle klassikere, så der er noget for en hver smag, fortæller Pernille Busch.

Samtidig er der to hjælpere eller værter, som hvert år er med til at få tingene til at glide selve juleaften. På den måde glider arrangementet også, hvis Pernille Busch ikke er med selve juleaften.

Jul for alle, der trænger til selskab

Det er meget forskellige mennesker, der deltager i de fælles julefejringer i Rotarys lokaler i Rønde.

- Det er den unge, som har mistet sine forældre, eller som ikke har kontakt med sin familie. Det er den fraskilte, der ikke skal være sammen med børnene. Eller den forældre, som af den ene eller den anden grund ikke må være sammen med sine børn.

- Det kan også være den mor, hvis søn skal holde jul med sin kæreste, hvor mors hund ikke er velkommen, eller det ældre brødrepar, som ikke har holdt jul siden den ene bror kone døde for 15 år siden.

- Eller mor og datter, som kun har hinanden, fortæller Pernille Busch.

Altså helt almindelige mennesker, som af en eller anden grund ikke har nogen at holde jul sammen med.

- De kommer alle sammen, fordi de har lyst. Det skaber altid en rigtig god stemning, konstaterer Pernille Busch.

Og så er det vigtigt, at der ikke er børn med. Ifølge Pernille Busch er der flere julearrangementer for børn, men for mange voksne kan det være svært at holde jul sammen med andres børn, fordi det riber op i nogle sår.

- Så der er en voksen jul for alle, der gerne vil være med til at give hinanden en dejlig juleaften, konstaterer Pernille Busch og fortsætter:

- Folk kommer fra Randers, Aarhus, Djursland og nogle helt fra Fyn. Jeg er selv flyttet til Grenaa, men jeg nænner ikke at flytte julearrangementet tættere på mig selv, fordi der er så mange, der glæder sig til det.

De fælles julearrangementer fik Syddjurs Kommunes frivillighedspris i 2017, og der er rigtig mange, der ser frem til den fælles jul som et af årets helt store højdepunkter, fortæller Pernille Busch.

En stor glæde at arrangere

Pernille Busch er glad for mennesker, og så har hun et stort omsorgsgen, der får næring af at gøre noget for andre.

- Der er ikke nogen, der skal være tvunget til at være alene juleaften. Julen er svær nok i forvejen for rigtig mange, og der er virkelig mange, der glæder sig til de her fem-seks timer i selskab med andre. Det lyder måske mærkeligt, men sådan er det.

Pernille Busch elsker arbejdet med at arrangere de fælles juleaftner, men hun kunne godt tænke sig en makker, der kunne stå for selve afholdelsen af juleaften hvert andet år. Foto: Asbjørn With

- Jeg glæder mig, når jeg ser mennesker have det rart sammen. Og når jeg er der selv, nyder jeg det virkelig, fortæller Pernille Busch, som også er dybt taknemmelig for alt den hjælp hun har fået og stadig får, når venner og familie hjælper til med at pynte og løse nogle af de mange logistikopgaver.

Kunne godt bruge en makker

Den fælles jul i Rønde kan findes på Facebook - her - og så er det muligt at kontakte Pernille Busch, hvis man gerne vil holde juleaften i fællesskab i Rønde.

Eller, hvis man man har lyst til at starte sit eget arrangement op et andet sted - eller, hvis man gerne vil give Pernille Busch en hjælpende hånd.

- Jeg kunne godt tænke mig en makker, som kan stå for selve arrangementet hvert andet år. Det er ikke så meget det praktiske men selve afholdelsen. Altså juleaften fra klokken cirka 16 til 22, så mødes vi og rydder op bagefter og ønsker hinanden god jul, lover Pernille Busch.

For socialrådgiver og familiebehandler Daniel Maagaard Larsen kan gaming bruges som socialpædagogisk redskab. Men alle kan have god nytte af at få mere viden om den spilindustri, der sniger sig ind over det hele. Foto: Asbjørn With

Daniel er både socialrådgiver, familiebehandler og gamer: - Vi skal holde op med at tro, at det er gaming, der er problemet

Gaming er meget andet end de stereotype forestillinger om ugidelige teenager, der i skæret fra en computerskærm sidder begravet i gamle pizzabakker og tomme sodavandsdåser.

Langt over halvdelen af os alle sammen gamer. Blandt børn og unge er tallet næsten på 100 procent i kølvandet på to år med corona. Og for mange børn og unge, der har udfordringer med at fungere i for eksempel skolen, kan gaming faktisk være en mulighed for at fungere i en social sammenhæng med andre og kan være den livline, der går at det hele ikke bryder sammen.

Under alle omstændigheder er det ikke gaming, der er problemet. Det er snarere et symptom, og derfor hjælper det ikke at straffe ved at begrænse muligheden for at game, siger Daniel Maagaard Larsen, som hver eneste dag bruger sin egen erfaring i og interesse for gaming til at komme i kontakt med de udsatte børn og unge.

Gaming kan bruges som et socialpædagogisk redskab - blandt andet til at komme ind på livet af unge, der er skolefraværende. Det ved Daniel Maagaard Larsen alt om, for han bruger hele tiden sin egen interesse og hobby i sit arbejde. Men alle forældre kan have gavn af indsigt i gamerens og onlinespillenes verden, for så kan rigtig mange konflikter undgås, mener han.

Daniel Maagaard Larsen har en særlig kvalitet, som de fleste andre socialrådgivere og familiebehandlere ikke har.

Han er gamer.

- Man siger, at man skal øve sig på noget i 10.000 timer for at blive rigtig god til det. Jeg kan tracke, at jeg i hvert fald har gamet i 20.000 timer, fortæller Daniel Maagaard Larsen, mens han tænder for sit setup.

En gamers setup består i grundopstillingen af skærme, højtalere, tastatur, mus, et headset, en mikrofon og eventuelt et kamera. Foruden et gamerbord og en gamerstol.

- Jeg har gamet siden Pokemon Red kom i slut 1990'erne, fortæller Daniel Maagaard Larsen, som siden har gamet sideløbende med sin uddannelse til socialrådgiver og nu gamer sideløbende med sit arbejde som familiebehandler.

Ved lidt af en tilfældighed fandt han ud af, at hans interesse for og indsigt i gaming gav ham en helt særlig adgang til nogle af de børn og unge, det ellers godt kan være lidt svært at komme i kontakt med.

- Jeg arbejdede som timeaflaster i Aarhus. Det handler om at aflaste forældre i nogle timer, og her mødte jeg en rigtig sød dreng med autisme. Han elskede at game, og det var utrolig let for mig at komme i kontakt med ham og skabe en relation til ham, fordi vi begge to gamede, husker Daniel Maagaard Larsen.

31-årige Daniel Maagaard Larsen er uddannet som socialrådgiver og arbejder som familiebehandler i Syddjurs Kommune. I sin fritid elsker han stadig at game. Foto: Asbjørn With

For mange forældre er gaming et uforståeligt og utilgængeligt land, hvor deres børn og teenagere forsvinder ind i skærmen og den virtuelle verden.

- Rigtig mange forældre forstår ikke den komplekse verden, børnene befinder sig i, når de gamer. De forstår ikke de regler, der skal overholdes, og rigtig mange forældre slår op i banen i en kollektiv hjerneblødning, der hedder, at det finder børnene nok selv ud af.

- Og så bliver forældrene sure, fordi børnene ikke har fundet ud af det på den måde, deres forældre synes, konstaterer Daniel Maagaard Larsen, der har set og oplevet et hav af konflikter i spændingsfeltet mellem børn, gaming og forældre.

Vidste du at...?

- 80 % af danske drenge mellem 7 og 14 år gamer hver dag. 

- For pigerne i samme aldersgruppe er tallet 54.

- Børn der spiller multiplayer (altså sammen med andre) er mindre ensomme, end børn der ikke gamer.

- Den gennemsnitlige gamer i Europa er 31,1 år gammel.

- 47 % af Europas kvinder gamer.

- Det europæiske gennemsnit er 9,5 timers gaming om ugen.

- På verdensplan var der i 2021 3,1 milliarder gamere.

- I 2021 indbragte mobil- og tablet-gaming spilindustrien godt 100 milliarder dollars. Det er mere end hele filmindustrien og musikindustrien - tilsammen.

- I 2022 forudser estimaterne, at spilindustrien vil tjene 100 milliarder dollars - alene på "gratis spil".

Diverse nationale og internationale undersøgelser.

Netop fordi Daniel Maagaard Larsen kender til gaming indefra og har stor viden om autisme, blev han headhuntet til et job som familiebehandler.

På bølgelængde efter få minutter

- Der var ingen af mine kollegaer, der vidste noget om gaming. Nogle vidste måske lidt, men de havde slet ikke den dybe forståelse, der ligger bag gaming i dag, fortæller Daniel Maagaard Larsen, som har haft stor gavn af sin egne erfaringer med gaming.

- Jeg brugte det meget selv og særligt i forbindelse med sager om skolefravær.

Daniel Maagaard Larsen oplever ofte, at børn, der ikke kommer i skole helst vil være fri for velmenende voksne eller pædagoger, som gerne vil fortælle dem, hvad de skal gøre for at komme i skole.

- Men når jeg så spørger, hvad de gamer, så bliver der hurtigt skabt kontakt. Så deler vi med det samme noget, der ikke hænger sammen med kommunen eller skolen, og det giver nogle andre muligheder for at skabe en relation, siger Daniel Maagaard Larsen.

Gaming er ikke det onde

For mange børn, der ikke går i skole, kan gaming være deres livline til et socialt liv med vennerne, og for Daniel Maagaard Larsen gælder det i første omgang om at skabe et fælles sprog, så forældrene kan begynde at tale med deres børn.

- Nogle gange ved forældre til skolefraværende børn ikke engang, hvad deres barn spiller derinde bag døren. Og rigtig mange har svært ved overhovedet at komme i nærheden af deres barn, fordi de ikke forstår det sprog, deres barn taler.

- Det hedder for eksempel ikke hvad spiller du? Det hedder hvad gamer du? Og så begynder vi der, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

For tiden gamer Daniel Maagaard Larsen selv Pathfinder Wrath of the Righteous. Foto: Asbjørn With

Inden han går i gang med at åbne døren ind til spilindustriens dragende, udfordrende, manipulerende og udspekulerede verden, er det vigtigt for ham, at slå en ting fast med syvtommersøm.

- Det er ikke computeren eller gaming, der er det onde. Det er utrolig vigtigt at forstå. Gaming kan være et symptom på det, der er galt. Derfor hjælper det ikke at gribe ind overfor spillet med forbud. Hvis du tager det fra dem, så har de ikke noget tilbage, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

En livline til det sociale liv

Når han som familiebehandler møder et nyt barn eller en ung, begynder relationen i gaming. Et fælles ståsted, hvor relationen er lige, og hvor der er gensidig accept og respekt på grund af det fælles interesse.

- I mine samtale begynder vi altid i gaming, men vi kommer altid til at tale om noget andet, imens vi gamer. På den måde bliver gaming et redskab til at finde ud af, hvordan barnet eller den unge har det.

- Gaming bliver et fælles tredje, der opstår imellem os , og så bevæger vi os i alle mulige retning derfra, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Når et barn eller en ung ikke går i skole men i stedet har forskanset sig med et headset på foran skærmen og bag en lukket dør på sit værelse, er det vigtig at kunne se igennem det, man lige umiddelbart ser.

For det handler ikke kun om at game, men også i høj grad om at fastholde en socialrelation til andre.

- Mange kommer ikke op i skolen, men de har en social livline, fordi de gamer med vennerne efter skole. På den måde bliver gaming en social krog, selv om man ikke fysisk møde op i skolen, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Onlinespillenes komplicerede verden

Men for at komme et skridt videre og faktisk få kontakt til barnet eller den unge, kræver det, at man som voksen gør en indsats.

Pathfinder Wrath of the Righteous er et komplekst og omfattende rollespil efter inspiration af det legendariske Dungeons & Dragons. Foto: Asbjørn With

Dels for at lære spiluniverserne at kende, men også for at lære de strukturer, der er bygget ind i spillene. På den måde kan man forstå reglerne i gaming - også de uskrevne. Mange konflikter kan undgås, og man kan som forældre også være med til at forhindre nogle af de farer, der lurer i periferien af spillene, hvor fristende tilbud lokker i håb om at få fat i dine eller dine børns penge.

- For mange børn og unge, der har svært ved at være sammen med andre, for eksempel i skolen, er mange onlinespil med til at skabe struktur. På godt og ondt, konstaterer Daniel Maagaard Larsen, som parallelt med sine egne erfaringer med gaming som socialpædagogisk redskab også har gravet sig ned i onlinespillene opbygning og virkemåder.

Online i deres virkelige verden

Først og fremmest må vi som voksne forstå, at børn og unge ikke oplever den virtuelle verden som løsrevet fra den virkelige verden.

- En legeaftale online er lige så gyldig som en legeaftale, hvor børnene er i samme rum. Det betyder, at vi som voksne og forældre skal opfatte en virtuel legeaftale, som alle andre legeaftaler, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

På samme måde har vi en forpligtelse til at facilitere det, der foregår. Holde øje med tonen og alt det andet vi ville holde øje med, hvis vores barn fik fysisk besøg.

Der er rigtig mange voksne, der gamer. Mange på deres mobil eller deres tablet. Men der er også mange voksne, der ligesom Daniel Maagaard Larsen har et setup derhjemme, og som nyder at begive sig ind i deres favorit- gaming-universet. Foto: Asbjørn With

- Det er en god ide at lade barnet begynde med at game i stuen. På den måde kan man holde øje med sproget og barnets reaktioner. Samtidig kan man spørge ind til, hvad de gamer, hvordan reglerne er, hvilke belønning og straffe der er i spillet. Mange vil opleve, at barnet gerne vil tale og fortælle, hvis interessen er oprigtig, siger Daniel Maagaard Larsen.

Lav klare og tydelige aftaler

Når gamingen så flytter ind på værelset, skal vi stadig have klare aftale. Ofte er der kamera på, hvor gamerne kan se hinanden.

- Og så går det altså ikke, at far bare går ind på værelset i undertøj. Det ville man jo aldrig gøre, hvis der var en på besøg på værelset, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Det er også nødvendigt, at de voksne har forståelse for, at man ikke bare kan afbryde et spil, når det lige passer mor eller far.

- Du beder jo heller ikke dit barn om at tømme opvaskemaskinen, mens de er midt i en fodboldkamp. Lav klare og tydelige aftaler. Du må game derfra og dertil. Så skal vi nok lade dig være. Men så skal du også stoppe der, foreslår Daniel Maagaard  Larsen

Farerne lurer i periferien

Når alt det med klare aftaler er på plads, så bliver forældrenes næste opgave at hjælpe gameren med at gennemskue de mekanismer, der hele tiden lurer i periferien af onlinespillene.

Onlinespil & offlinespil

Onlinespil er computerspil, der spilles online. Altså via netværk, som i 2022 stort altid er ensbetydende med, at de spilles over internettet. Spillene kan spilles på diverse enheder, mobil, tablet, computer, være alt fra helt simple tekstbaserede spil, man spiller med sig selv til meget komplekse og verdensomspændende spil, der kan spilles af tusindvis af spillere på samme tid eller 3D-spil med verdener, hvor antallet af spillere er ubegrænset.

Spillene er ofte gratis at spille, men der er så mulighed for store mængder af ekstra tilkøb undervejs.

Kendte og populære onlinespil er blandt mange tusinde andre: Hayday, Candy Crush Saga, Fortnite, League og Legends, Counter Strike og PUGB.

Offlinespil er en anden form for computerspil, hvor der er en forudbestemt handling og historie. Her er formålet i højere grad at udvikle sig som spiller eller at gennemføre spillet. Hvor mange onlinespil baserer sig på kortere runder, vil mange offlinespil kunne tage mange timer at gennemføre. Mange af disse spil udmærker sig ved fantastisk god grafik, hvor der virkelig er kælet for detaljerne for at skabe en formfuldendt og æstetisk smuk spiloplevelse.

Disse spil koster ofte penge, men så er oplevelsen så også betalt.

Blandt de mest populære lige nu kan nævnes: A Plague Tale: Requiem, God of War Ragnarök, Horizon Forbidden West og årets bedste spil kåret The Game Award of The Year: Elden Ring.

Gratis onlinespil stod i 2018 for 80 procent af spilindustriens samlede indtjening. Det svarede til cirka 86 milliarder dollars. Og det var "gratis" onlinespil. Og det er fire år siden.

I år forventes industrien at tjene tæt ved 200 milliarder dollars.

Det er mere end hele filmindustrien og hele musikindustrien forvente at tjene - tilsammen.

De fleste spil opererer med belønning og straf på en måde, der skal få os som gamere til at forsætte med at spille.

- Mange onlinespil har noget der hedder dailies. Det er en to do-liste over opgaver, der skal gøres i spillet i dag, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Dailies & weeklies - kort

I mange onlinespil er det muligt at få ekstra gevinst, bonus, point, udstyr eller gaver ved at gennemføre såkaldte dailies og weeklies.

Spillet stiller dig en række opgaver, der skal løses indenfor f.eks. 24 timer. Et ur tæller ned, så du hele tiden kan se, om du når opgaverne eller ikke når opgaverne.

Ud over, at der er en gevinst forbundet med at løse dagens eller ugens opgaver, kan der i nogle spil også forekomme straf, hvis du ikke løser opgaverne. Dermed er opgaver uanset om du vil have præmien eller undgå straffen med til at fastholde dig i spillet.

Det kan hurtigt udvikle sig til at blive et pres for gamere at løse sine opgaver. Særligt, når spillet indfører en "streak", der sikrer dig yderligere gevinster ved at løse mange dailies og weeklies i træk. Jo flere du løser i træk, så større skade, hvis du springer over og dermed ødelægger din streak.

- Hvis du løse dine dailies, bliver du belønnet. Der er en klokke inde i spillet, der tæller ned, så du hele tiden bliver gjort opmærksom på, hvor lang tid der er tilbage, inden dine dailies skal være gjort, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

I overført betydning kan man se på det som daglige pligter, som vi kender dem fra at stille i opvaskemaskinen, gå tur med hunden, læse lektier, dække bord eller hvad det nu er.

- Ved siden af dine dailies, der skal løses giver spillet dig også weeklies, altså ugeopgaver, og så stiger belønningen. Og løser du mange opgaver i træk - i gamingsprog kaldes det "streaks", bliver belønningerne endnu større.

- Men samtidig bliver der også hele tiden mere at miste, hvis du ikke løser dine opgaver, og dermed bliver du fastholdt i spillet, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

Mange tror, at gaming foregår på et mørkt teenageværelse. Men den gennemsnitlige gamer i Europa er omkring 31 år. For gaming er også Candy Crush eller Hayday på mobilen. Foto: Asbjørn With

Det kan pludselig have enorme konsekvenser, hvis man bliver forhindret i at spille og dermed ikke kan lave sine dailies, så man mister sine strikes og skal begynde helt forfra.

For en voksen, der gerne vil have barnet med i sommerhus kan det lyde som en ligegyldighed, mens det i barnets verden kan føles fatalt.

Psykologerne har fået job i spilindustrien

Igennem de seneste mange år er adfærdspædagogikken flyttet med ind i spildesignernes kontorer, og psykologer har højtbetalte job i spilindustrien, fordi de ved noget om, hvordan mennesker reagerer på forskellige stimuli.

- Adfærdspædagogik handler i meget grove træk om positiv forstærkning, negativ forstærkning og straf, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

Forstærkning - KORT

Forstærkning, indlæringspsykologisk begreb. For at noget kan læres, så det huskes og kan gentages — og for at en adfærd kan styrkes i intensitet og/eller hyppighed — er forstærkning nødvendig.

En forstærker (reinforcer) kan være positiv, fx en belønning, eller den kan være negativ, hvilket betyder, at man med sin adfærd fjerner noget ubehageligt. Der må være en logisk sammenhæng i tid og rum (kontingens) mellem adfærden og dens konsekvenser, da individet ellers kan indlære overtroisk adfærd. Af væsen er forstærkning en påvirkning (stimulus) af den handlende organisme.

Da der er individuelle forskelle hos højere dyrearter, inkl. mennesket, kan en forstærker kun defineres ved hjælp af den virkning, den har på hvert enkelt individ. Ros virker fx i forskellig grad og er afhængig af, hvem der tildeler den.

Individer kan være mere eller mindre tilgængelige for de basale forstærkere — mad, drikke, sex — idet nogle tåler ubehag bedre end andre. Blandt mennesker er den mest almengyldige forstærker sikkert social kontakt med andre.

Lex.dk

Positiv forstærkning er for eksempel belønning , en gevinst, særlige mærker eller point, så du rykker op på topscorelisten.

- Vi har holdt op med at rangere børn på den måde inden for pædagogikken, men spillene gør det hele tiden, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Negativ forstærkning er for eksempel, at din belønning udebliver, hvis du ikke gør det, du skal. Eller at du ikke oplever en straf.

- Det har en konsekvens, at du ikke foretager den handling, og løser den opgave, spillet beder dig om, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Problemet med denne meget systematiske og rationelle tilgang til belønning og straf, som de adfærdspædagogiske mekanismer i spillerne gør brug af i stor stil er, ifølge Daniel Maagaard Larsen, at adfærdspædagogikken ignorere hele den kognitive del af hjernen.

- Dermed bliver ræsonnementet, at hvis jeg gør noget, så får jeg en belønning. Men på den måde finder jeg aldrig glæde ved at udføre handlingen.

Frygten for straf fastholder

Onlinespil er ligeglade med at straffe. Og de gør det hele tiden, hvis gameren ikke gør det, spillet dikterer.

- Er der for eksempel en rangliste i det spil, du gamer, så falder du ned ad listen, hvis du spiller dårligt. Du bliver simpelthen offentligt udskammet, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Det er mulig, at man som voksen kan håndtere at rasle ned ad ranglisten, fordi man kan gennemskue, hvad der foregår. Men det kan rigtig mange børn og unge, ifølge Daniel Maagaard Larsen ikke, fordi deres kognitive evner endnu ikke er fuldt udviklet.

- Den værste straf i onlinespil er at blive banned. Det sker, når du bryder spillets regler. Måske har du råbt for meget, og nogle af de andre gamere har anmeldt dig, og så kan du blive banned - eller udelukket. Måske i en dag, måske i 14 dage. Eller måske for evigt, og så har du tabt alt, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Igen kan det for uvidende og udenforstående virke voldsomt, men for gameren er det reelt, verden, der kan styrte sammen.

"Banned" eller "dishonored" - kort

Som i alle andre sammenhænge gælder der også regler for din opførsel i gaming.

Også regler, der ikke har noget med selve reglerne i spillets regler at gøre.

Reglerne kan både være uskrevne og handle om andre spilleres opfattelse f.eks. af dit sprog eller være tydelige i forhold til dine forpligtelser overfor andre gamere.

Aggressiv tale, hadske kommentarer o.lign. kan resulterer i, at du bliver "banned" (udelukket), det vil sige, at du bliver afskåret fra at spille spillet i en periode. Perioden afhænger af, hvad du har gjort, og hvordan det vurderes af de administratorer, som træffer beslutningen. Perioden du bliver banned kan ikke altid forudsiges, og derfor kan straffen virke voldsom og uforudsigelig for den gamer, det går ud over.

Derfor anses det at blive banned, som den værste online gamingstraf.

Andre strafsystemer sikrer, at du overholder dine forpligtigelser overfor de andre gamere. Hvis du f.eks. er nødt til at forlade en kamp, før den er færdig (måske fordi dine forældre tvinger dig til at komme og spise aftensmad), straffer spillet din opførsel ved at i vanære eller "bad standing" (dishonored).

Denne type straf kan koste dyrt, hvis du som gamer f.eks. bliver rykket en liga eller et niveau ned, og nu ikke længere kan spille med dine venner.

- Du kan også blive dishonored hvis du for eksempel går midt i en kamp - måske fordi dine forældre tvinger dig til at spise aftensmad, eller trækker stikket ud af væggen i frustration - og så bliver du straffet. Måske rykker du ned i niveau, så du ikke kan spille med vennerne, siger Daniel Maagaard Larsen.

Det er bare nogle af de eksempler på, hvordan der kan opstå konflikter, når onlinespillets pædagogik møder forældrepædagogik.

Men forældrene er faktisk oppe imod stærke kræfter, konstaterer Daniel Maagaard Larsen, og derfor skal forældrene bruge tid på at forstå onlinespillenes opbygning og strukturer.

Onlinespil har ingen følelser

Det helt store problem opstår, når onlinespillene forsøge at snige sig ned i dine eller dine børns lommer. For gratis onlinespil er ikke lavet alene for underholdningens skyld. Det er meget velsmurte pengemaskiner, der er designet til at lokke penge op af lommen på dem, der spiller.

Og det kan gøres på rigtig mange måde.

- Når du får belønninger i et spil kan de være gratis og tilfældige eller begge dele. Eller de kan komme med faste intervaller. Den form for mulighed for belønning kan let få os til at udføre en bestemt handling. Hvis du vinder en kamp får du en pakke med fem tilfældige kort, giver Daniel Maagaard Larsen som eksempel.

Udstyret er vigtigt, når man gamer på en computer, mener Daniel Maagaard Larsen. Når man skal bruge lang tid på det, kræver det ordentligt udstyr, og i mange spil er hurtighed og præcision afgørende, og det stiller lidt krav til udstyret. Foto: Asbjørn With

Kortene kan være nyttige eller unyttige. De er for det meste unyttige, men der er også hele tiden et håb om, at du netop denne gang får et af de nyttige, måske sjældne og endda værdifulde kort.

Derfor fortsætter jagten på belønningen.

Princippet kaldes i psykologien for "Skinners Box".

Skinner Box er et gennemtestet forsøg på rotter, udført af den amerikanske psykolog B. F. Skinner. Skinner anbragte rotter i specielt byggede kasser, hvor rotterne lærte at trykke på knapper eller pedaler for at modtage en foderpille, belønning, eller for at undgå et elektrisk stød, straf. Også her kan dyrene lære at reagere ved præsentation af et ellers neutralt signal, hvis signalet kombineres tidsmæssigt med belønning eller straf.

- Man gentager altså den samme handling i håb om belønning. I Candycrush er det lyde, der udløser dopamin til hjerne. I CS:GO kan det være visuelle skins til dine våben, eller værdifulde spillere, hvis du spiller Fifa, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Fordre ludomani med ekstra "belønninger"

Hvis man ikke kan vente på den næste belønning, og dermed muligheden for, måske, at få en værdifuld belønning, så tilbyder online spillet dig muligheden for at købe ekstrabelønninger. Du kan altså købe kasser med tilfældige kort, gaver, skins, diamanter eller alt muligt andet.

Og for et lille beløb - ofte i spillet egen valuta, der skjuler den reelle værdi - får du mulighed for ekstra "belønninger"

- Der begynder spillene at fodre ludomaniske tendenser. Fordi du hele tiden jagter muligheden for den store gevinst i et belønningssystem, der bygger på tilfældighed, advarer Daniel Maagaard Larsen.

Og for nogle af spillene har det udviklet sig så meget, at spillet i højere grad minder om et socialt medie med en virtuel shop, hvor du kan købe alt mellem himmel og jord, du så kan bruge i spillet.

Hjemmearbejdspladsen kan flere ting, hjemme hos Daniel Maagaard Larsen. I arbejdstiden fungerer den som alle andre arbejdspladser, men når fritiden tager over, kan den forvandles til at kraftfyldt gamerbæst. Foto: Asbjørn With

- Fortnite er et rigtig godt eksempel. Inden du kan spille det gratis onlinespil Fortnite, er du blevet præsenteret for to onlineshops. Her kan du købe forskellige våben, dragter, udstyr og alt muligt i forskellige designs, som er med til at afgøre din status i spillet. For de andre gamere aflæse de signaler, din figur udsender og ved jo også, hvad ting koster eller hvor sjældne de er.

- Samtidig sender Fortnite dig ind i en ventelobby, mens der bliver samlet spillere nok. Så deres er masser af tid til at vise sin digitale status frem, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

Han konstaterer, at der nu er tre gange så mange unge i behandling for ludomani, som der var for 10 år siden, og tallet er stødt stigende.

Ureguleret industri og markedsføring

Det er godt 10 år siden, at store og pengestærke investorer for alvor fik øjnene op for onlinespillenes uendelige muligheder for at påvirke mennesker. Og siden er det gået stærkt, konstaterer Daniel Maagaard Larsen, der har fulgt udvikling tæt hele vejen fra de relativt uskyldige dage i slut 1990'erne og til i dag, hvor onlinespillene har spredt sig ud over hele kloden og ind i stort set alle mobiltelefoner, tablet og computerskærme.

- Mange tror fejlagtigt, at der er regler, der sikre, at vores børn og unge ikke bliver eksponeret for alt for meget reklame og smart markedsføring. Og det er da også forbudt at reklamere direkte overfor børn i tv.

Daniel Maagaard Larsens 10 bedste råd

Her får du de 10 gode råd, Daniel Maagaard Larsen altid giver:

1. Invester tid i dit barn!

2. Rammesæt dit barns gaming - hvornår og hvor meget?

3. Køb ordentligt gaming-udstyr til dit barn.

4. Research de spil dit barn spiller, og hvilke spil du køber til dit barn.

5. Spil videospil sammen med dit barn, men også analoge spil.

6. Kend dit barns digitale identitet og hvem de spiller med.

7. Intervenér og støt dit barn i hvordan man er social digitalt.

8. Støt din lokale e-sports klub eller klubtilbud med gaming.

9. Dygtige computerspillere dyrker motion og spiser sundt.

10. Du er dit barns rollemodel, også digitalt.

- Men på Youtube, andre sociale medier og i mange spil er der frie rammer for reklame og påvirkning. Her sidder de bedste gamere og influenserne og har direkte og uendelig adgang til vores børn og unge, hvis ikke vi som voksne er bevidste om det. For børn og unge kan slet ikke konsekvensberegne endnu. Det er deres frontallapper slet ikke udviklet til, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

- Det er derfor, det er så vigtigt, at vi taler om gaming med vores børn og unge. Ligesom vi skal tale med dem om alkohol eller sex, mener han.

I håb om at flere socialrådgivere, familiebehandlere og kommuner skal få øjnene op for, hvad gaming kan i en socialpædagogisk sammenhæng, håber Daniel Maagaard Larsen, at han få mulighed for at oplæg og kurser rundt om i landet på konferencer og lignende.

Senest i Skive, hvor han stod for en af de bedst bedømte oplæg på International Autisme Konference.

Overtagelsen af de 114 Aldi-butikker i Danmark inkluderer også butikken i Grenaa. Det er dog ikke alle 114 butikker, der vil genopstå som Rema 1000-butikker, og det er endnu for tidligt at sige, hvilke der vil, og hvilke der ikke vil. Foto: Anders Tilsted

Uvist om Aldi bliver til Rema 1000 og så åbner et undervisningsbaseret escape room i Grenaa

Velkommen til ugens korte nyhedsoverblik fra NorddjursLIV.

Rema 1000 overtager Aldis butikker i Grenaa og Allingåbro

Rema 1000 har overtaget 114 af Aldis 188 butikker i Danmark. Heriblandt Aldi i Grenaa. Om den bliver til en Rema 1000-butik i fremtiden er dog for tidligt at spå om. Foto: Anders Tilsted

Aldi trækker sig fra det danske marked.

Det kom frem fredag i sidste uge. Her løftede man også sløret for, at Rema 1000 planlagde at overtage 114 af de 188 butikker, Aldi har i Danmark.

De sidste skal efter planen lukke, hvis de ikke købes og overtages af eksempelvis Salling Group eller Dagrofa.

Hurtigt kom det frem, at med i købet af de 114 butikker var Aldis butikker i Grenaa og Allingåbro.

Men kunderne skal ikke glæde sig for tidligt, skriver Randers Amtsavis.

Det skyldes nemlig, at Rema 1000 "kun" forventer at åbne mellem 60 og 80 af de 114 butikker.

- Købet af de 114 butikker er en del af en større virksomhedsoverdragelse, hvor vi så vil sælge de butikker, vi ikke bruger, videre til andre, siger Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000.

Det er også for tidligt at sige noget om, hvilke Aldi-butikker der åbner som Rema 1000-butikker, og hvilke der ikke gør.

I Grenaa er der allerede en Aldi tæt på byen, mens man har planer om at bygge en Rema 1000 ved siden af McDonalds. Der er kun 600 meter mellem de to butikker, og derfor er det uvist, om man vil holde fast i dem begge som Rema 1000-butikker.

Desuden er der en Rema 1000 på Havnevej i Grenaa.

Her har Rema 1000 tidligere fortalt til Randers Amtsavis, at den butik umiddelbart skal fortsætte.

Til Randers Amtsavis fortæller Jonas Schrøder også, at man overvejer at flytte eksisterende Rema-butikker til Aldi-lokaler, hvis Aldi-lokalerne ligger bedre, eller der er mere plads. Men han understreger også, at det er for tidligt at konkludere noget endnu, og at det først sker, når konkurrencemyndighederne har behandlet overtagelsen af de 114 Aldi-butikker.

51-årig onanerede foran mindreårige piger i varmtvandsbassinet i Grenaa Idrætscenter

Det var i varmtvandsbassinet i Grenaa Idrætscenter, en 51-årig mand søndag onanerede, mens hans kiggede på en gruppe mindreårige piger. Manden er nu bortvist permanent fra stedet. Arkivfoto: Emma Ahlgreen Haa

En 51-årig mand blev søndag anholdt efter at have onaneret foran fire piger i alderen 11 til 13 år i svømmehallen i Grenaa Idrætscenter.

Det oplyser Østjylland Politi i deres døgnrapport.

Ifølge de fire piger havde manden onaneret i varmtvandsbassinet, mens han havde kigget på dem. De fortalte det efterfølgende til deres forældre, der ringede til politiet.

Manden var gået fra svømmehallen, da patruljen ankom til stedet, men personalet i svømmehallen kunne fortælle, hvem manden var.

Patruljen fandt manden på hans bopæl, hvor han blev anholdt og sigtet for at have blufærdighedskrænket de fire piger.

Ifølge TV2 Østjylland er den 51-årige mand en hyppig gæst i svømmehallen. Men han har ifølge daglig leder, Thomas Larsen, aldrig tidligere gjort noget, der forbryder sig mod reglerne.

- Han har besøgt huset jævnligt i flere år, og vi har aldrig set noget, der har vakt bekymring, siger han til TV2 Østjylland.

Thomas Larsen fik søndag et opkald fra svømmehallen om den 51-åriges forbrydelse, og det "rystede ham".

- Man tænker, at det ikke sker for os, men det gør det. Det er lidt tankevækkende. Man har sgu svært ved at sætte sig ind i den verden. Men de findes jo, desværre, siger han til TV2 Østjylland.

Manden er nu permanent bortvist fra svømmehallen.

Afdød mand testamenterede hele sin formue til Grenaa: Knap en halv million bruges på escape room

Næste år åbner der et escape room i det gamle Grenaa Vandværk. Pengene kommer fra en arv, byen har fået. Foto: Emma Ahlgreen Haa

454.000 kroner af de penge, kommunen for nogle år siden fik tildelt fra en arv, er blevet brugt til et nyskabende undervisningskoncept og escape room/gåderum i det gamle vandværk i Grenaa.

Det skriver Randers Amtsavis.

Det er efterhånden mange år siden, Grenaa arvede 1,117 millioner kroner fra en for mange ukendt, afdød mand.

Manden hed Svend Carlo Svenningsen, og han var født i Grenaa i 1921. Som cirka 18-årig flyttede han til Kolding, hvor han boede i mange år, indtil han flyttede til Flensborg frem til sin død i 2013.

Han havde ingen arvinger, og derfor havde han i 2004 fået skrevet ind i sit testamente, at Grenaa - den by, han var så glad for at være vokset op i -  skulle arve hans penge.

Kommunen fik dog først adgang til pengene i 2018, fordi man skulle gennem en længere proces for at blive fritaget for betaling af boafgift i Tyskland.

De knap 500.000 kroner er altså gået til et slags escape room i det gamle vandværk i Grenaa. Her skal især folkeskolens ældste årgange samt de gymnasiale uddannelser løse et plot, hvor gift er ved at sprede sig ud i grundvandet.

Det er planen, at det nye escape room skal åbne næste år.

Vil du se, hvad pengene ellers er blevet brugt til, kan du klikke her og læse artiklen hos Randers Amtsavis.