Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger NorddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Et udpluk af alle de mennesker, vi har talt med og skrevet om i løbet af 2022. I dette nyhedsbrev samler vi blandt andet op på nogle af de mange historier og artikler, det er blevet til. Fotos: Emma Ahlgreen Haa og Asbjørn With

Året der gik på NorddjursLIV

Jeg håber, dine juledage har været gode, og at de bød på alt det, du kunne ønske dig.

Nu får 2022 snart en ende, og her på NorddjursLIV vil vi først og fremmest sige tak, fordi du læser med.

Hver uge bliver vi flere og flere, og det er vi superglade for.

I dette nyhedsbrev bruger jeg spaltepladsen på at kigge tilbage på året, der er gået. Det bliver et gensyn med de ti artikler, I klikkede på allerflest gange, så der skulle være læsestof nok at kaste sig over.

Hvad har jeg ellers med til dig i dag?

🏡 Fortællingen om de første sommerhuse på stranden i Grenaa. Vi er endnu en gang dykket ned i arkivet, og giver dig historien om de første sommerhuses tilblivelse samtidig med, at vi ser på gamle billeder fra dengang.

❓ Tidligere i år introducerede vi et spørgemodul her på NorddjursLIV, der giver jer mulighed for nemt at skrive til os med de ting, vi skal undersøge. Det er blevet til mange gode spørgsmål fra jer, og vi har samlet et udvalg af dem i én lang artikel, så du kan blive klogere på nogle af de ting, der rører sig i kommunen.

Her på NorddjursLIV glæder vi os til - sammen med jer - at tage hul på et nyt år, og kaste os over en masse gode historier.

Husk, at du altid er velkommen til at henvende dig til os hvis du har et spørgsmål. Du kan skrive til mig på emahh@jfmedier.dk eller direkte til os ved at klikke her.

God læselyst - og rigtig godt nytår!

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Velkommen til årets tilbageblik på de historier, I læste mest. Historien om Kirsten Swift (øverst t.h.) er dette års absolut mest læste historie. Men også historien om Søren Larsen, der er illustrator og animator, topper listen. Fotos: Emma Ahlgreen Haa, privat og Asbjørn With

Året der gik: Her er de ti historier, I klikkede mest på

Endnu et år er gået. Men inden vi skal sige helt farvel til 2022, render vi lige en tur i arkivet. For som det oftest er, er der artikler, der har hittet mere end andre.

Øverst på listen finder vi portrættet af Sostrup Slot og Kirsten Swift, der driver slottet. Også historien om Helle og Roan Lysdal, der driver Fjellerup Vaffelbageri, og som er presset i knæ af de stigende priser til især strøm og fødevarer.

Vi har også talt med Rasmus Jensen, der er illustrator og animator. Han ønsker nemlig at dele glæden ved tegneriet med os andre. Og så er der historien om Camilla Friis, der i mange år følte sig nedværdiget behandlet af kommunen og jobcentret. Indtil jobcentret begyndte at kigge udover de gængse kasser.

Få den fulde liste i artiklen, og nyd et (gen)syn med de ti mest læste artikler.

Endnu et år er gået. Men inden vi skal sige helt farvel til 2022, render vi lige en tur i arkivet.

I de forgange 12 måneder er det nemlig blevet til en del artikler her på NorddjursLIV, og som det altid er, er der nogle af dem, der hitter mere end andre.

Vi har fundet de ti mest læste frem, som du kan læse eller genlæse længere nede.

En historie topper listen som den artikel, allerflest læste.

Det er artiklen om Sostrup Slot ved Gjerrild, der har noget af en kuriøs historie. Fra bolig for adelsmænd til hjem for flygtninge, så nonnebolig og kloster inden slottet i 2014 havnede i Kirsten Swifts hænder.

På listen topper også historien Roan og Helle Lysdal, der driver Fjellerup Vaffelbageri og - som så mange andre - er plaget af stigende udgifter til nær sagt alt. De håber på lysere tider i fremtiden, men er bevidste om, at deres drøm om at drive vaffelbageriet kan få en ende, hvis priserne bliver ved med at stige.

På tredjepladsen er historien om Thine Gosvig Haaber, der for snart ni år siden flyttede fra Aarhus til Norddjurs. Hun skriver sig dermed ind i statistikken over de 15,2 procent af de 35-årige der flytter "hjem" igen efter at have forladt deres barndomskommune. For Thine handlede det især om at give sine børn den oplevelse af at opvokse i en "bullerby", som hun selv havde.

Få de ti historier, som der er blevet klikket mest på, i listen herunder.

Kirsten Swift har forvandlet Sostrup Slot fra nonnekloster til oplevelsessted: - Med ét tryk på en knap kunne jeg skabe nyt liv på stedet

Kirsten Swift overtog i 2014 Sostrup Slot, der rummer lidt af en historie. Fra bolig for indflydelsesrige adelsmænd til lejr for KZ-flygtninge til nonnekloster for endeligt at havne i Kirstens hænder. Foto: Emma Ahlgreen Haa

På førstepladsen finder vi historien om Kirsten Swift og Sostrup Slot.

I slutningen af august var NorddjursLIV forbi slottet, og her blev vi blæst bagover - både af Kirsten Swifts og hendes fortælleevner, men også af historien om slottet.

Sostrup Slot blev bygget i årene mellem 1599 og 1606, og var i en lang årrække hjem for forskellige adelsmænd.

Da den sidste adelsmand i 1945 forlod slottet, var det kortvarigt lejr for østeuropæiske flygtninge efter 2. verdenskrig og siden kostskole. I 1960 blev slottet købt af en række nonner, der drev det som blandt andet kloster, indtil 2014 hvor Kirsten Swift købte slottet.

Siden har hun ladet slottet og de omkringliggende bygninger gennemgå en omfattende renovering, og i dag driver hun Sostrup Slot som retrætested, kursus-konferencecenter og ferieboligudlejning.

Artiklen, der altså blev årets mest læste, gennemgår historien fra begyndelse, og giver dig fortællingen om, hvorfor Kirsten Swift forlod sit liv i Californien for at drive slot ved Gjerrild.

Læs eller genlæs historien ved at klikke her.

Stigende udgifter presser Roan og Helle: - At drive Fjellerup Vaffelbageri er vores drøm, men det kan få en ende

De stigende udgifter til både strøm, råvarer og varme presser Roan Lysdal, der forpagter Fjellerup Vaffelbageri. Han får hjælp af hustruen Helle, og selvom de elsker deres job, er der ingen tvivl om, at ægteparret er spændt hårdt for. De frygter for konsekvenserne, hvis udviklingen ikke snart vender. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Tilbage i september besøgte vi Helle og Roan Lysdal, der driver Fjellerup Vaffelbageri.

Som så mange andre var de også pressede over de stigende udgifter til blandt andet strøm og råvarer, og det betød, at den drøm, de havde om at drive vaffelbageriet, kunne få en ende.

- Sådan noget som prisen på fritureolie er steget med 300 procent. Smør er steget med 20 procent og is med næsten 15 procent, fortalte Roan Lysdal i den forbindelse til NorddjursLIV.

Historien er endt på en andenplads over de mest læste i året. Fik du den ikke læst - eller vil du genlæse den - kan du klikke her.

For nu er vaffelbageriet lukket for sæsonen, og så håber Helle og Roan Lysdal, at det lysner lidt når de åbner igen til foråret.

Thine Gosvig Haaber flyttede hjem til Norddjurs: - Jeg kendte kommunen på godt og ondt

At været tæt på hav, natur og familie trak, da Thine og Jacob Gosvig Haaber skulle finde et sted at slå sig ned. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Kort før jul sidste år udkom en ny analyse fra Momentum. Den viste, at 15,2 procent af de 35-årige, der ellers var fraflyttet kommunen, er flyttet hjem igen.

Altså er det mere end hver sjette, der bosætter sig i Norddjurs igen efter at være flyttet herfra.

En af dem er Thine Gosvig Haaber, og historien om hende er endt på en tredjeplads over årets mest læste artikler.

For snart ni år siden flyttede hun med sin mand, Jacob, til Stenvad og siden er familien udvidet med tre børn og en hund. Hun er selv fra Hedegård, han fra en større by i Nordjylland, og derfor krævede det lidt overtalelse at få ham med til den lille by.

Sin egen barndom beskriver Thine som god og tryg i en 'bullerby' på Djursland, og samme oplevelse ville hun gerne give sine børn.

- Den barndom, vores børn får her, er tryg. Der er mange legekammerater inden for gåafstand, der er mange aktiviteter, de kan gå til, og de har mulighed for at være tæt på naturen, fortalte Thine Gosvig Haaber i januar til NorddjursLIV.

Her understregede både hun og Jacob Gosvig Haaber også, at de på ingen måde har fortrudt at være flyttet til Stenvad.

- Der sker en masse godt, og der er mange folk, der gerne vil noget, siger Thine Gosvig Haaber.

Du kan læse eller genlæse historien ved at klikke her.

Rasmus Jensen ser mulighederne og udnytter dem: - Hvis ikke det findes i Grenaa, så skaber jeg det

Rasmus Jensen er animator og illustrator. Og så elsker han at dele sin passion for at tegne med andre. Foto: Asbjørn With

Årets fjerdemest læste artikel er relativt ny.

Det var nemlig i slutningen af november, at NorddjursLIV har forbi Rasmus Jensen, der er animator og illustrator.

Hans nysgerrighed og passion for tegning og kunst har bragt ham på eventyr i det meste af verden, men i dag bor han i Grenaa, hvor han laver sin egen kunst og skaber kreative rammer for at kunne dele sin kærlighed for det at tegne med andre.

Hans ambition er at skabe fællesskaber for kreative mennesker fra hele Djursland og hans devise er, at man kan hvis man vil.

Få hele historien om Rasmus Jensen, hans passion for tegning og hans rejse rundt i verden ved at klikke her.

Crewet på riggene bliver som familie: - Når Anders' hold er på arbejde, ved vi, at der er tre vegetarer og en, der ikke spiser gluten

Marianne Andersen og hendes mand Carsten Sørensen forpagter Hotel Crone med direkte udsigt til de store borerigge i havnen. Siden Marianne Andersen fik nøglerne til hotellet i 2019, har boreriggene, og ikke mindst menneskerne ombord på riggene, fået stor betydning for hende. Både økonomisk og menneskeligt, for de bliver som familie for os, siger hun. Foto: Asbjørn With

På femtepladsen finder vi historien om Marianne Andersen og Carsten Sørensen, der driver Hotel Crone på havnen i Grenaa.

Vi besøgte dem i januar, da vi undersøgte, hvilken betydning det havde for Grenaa og byens borgere, at der lå borerigge i havnen.

Betydningen viste sig også ikke at være helt undseelige.

Hos Hotel Crone kan de i hvert fald virkelig mærke forskellen, når der ligger borerigge i havnen. Både økonomisk men også personligt.

- De bliver som familie for os, er det første Marianne Andersen siger om de store borerigges betydning for hotellet og restauranten.

I januar var det blandt andet boreriggen Innovator der pustede ud i havnen, og Hotel Crones opgave var at levere mad til folkene ombord.

- Siden den kom ind, har vi sørget for forplejning til mellem 40 og 120 mennesker tre gange om dagen. I gennemsnit har det betydet en øget omsætning på 200.000 kroner om måneden, fortalte Marianne Andersen i januar.

I øjeblikket er der ingen borerigge i havnen i Grenaa, men de kommer forbi med jævne mellemrum, og Marianne Andersen glæder sig til næste gang.

Du kan læse eller genlæse artiklen ved at klikke her.

Nye øer og en næsten usynlig barriere gennem byen skal beskytte Grenaa mod havet

Vinderen af konkurrencen om at klimasikre Grenaa foreslår blandt andet at skære havnen op i mindre bidder, så der etableres en ny ø til Kattegatcentret og en ny ø til færgeterminalen. Foto: Asbjørn With

Hvordan skal Grenaa se ud i fremtiden? Og hvordan vil man arbejde videre med kyst- og klimasikringen af byen?

Det er det helt store spørgsmål lige nu.

Det var tilbage i marts, at kommunen satte gang i en storstilet plan om kystsikring af Grenaa, der er en af kongerigets mest udsatte byer, når det gælder de problemer, der følger i kølvandet af stigende verdenshave og mere ekstremt vejr.

Derfor satte man gang i en konkurrence, og vinderen af dén foreslog blandt andet at skære havnen op i mindre bidder og lave nærmest usynlige barrierer, der skal sikre mod vandet, gennem byen.

Vi fortalte om vinderens planer i en artikel, der havnede på sjettepladsen over årets mest læste artikler.

- Vi skal sikre Grenaa. Vi vil gerne holde vandet ude, men ikke menneskerne inde, lød det i den forbindelse fra arkitekt Jacob Fischer, der er partner i Lytt og øverste ansvarlige for vinderforslaget.

Vil du læse mere om planerne, kan du klikke her.

Lokale købmænd lider under enorme elregninger: - Det er en ekstraudgift, der er meget, meget højere end min løn

Hos Min Købmand i Trustrup er det primært airconditionanlægget, der sluger rigtig meget strøm, fortæller købmand Lone Schmidt. Men hvis hun slukker for dem, vil varmen fra de mange køleskabe og frysere i butikken få temperaturen til at stige til mere end 40 grader. Det har hun nemlig prøvet. Foto: Asbjørn With

Også købmændene kæmper med stigende udgifter til strøm.

Det måtte vi sande, da vi i september lagde vejen forbi en række købmænd i Norddjurs.

En af dem var Lone Schmidt, der driver Min Købmand i Trustrup. Hendes elregning plejer at være mellem 25.000 og 30.000 kroner. I juli var den 73.000 kroner, og der var kun udsigt til, at den ville stige fremover.

- Det er en ekstraudgift, der er meget, meget højere end min løn. Derfor ender de ekstra omkostninger som et stort minus på min kassekredit i banken, fortalte hun i den forbindelse til NorddjursLIV.

Ved at klikke her kan du få hele historien om Lone Schmidt og de andre pressede købmænd.

Siden NorddjursLIV var forbi, har Lone Schmidt fået solceller på taget af Min Købmand. Håbet er, at det kan gøre regningerne til strøm mindre i fremtiden.

32-årige Camilla Friis kæmpede mod systemet i 15 år: Først da kommunen tænkte ud af boksen, hjalp det

Camilla Friis er i dag i lære som industrioperatør i HSM Industri. Men vejen dertil har ikke været nem. Hun håber, at kommunen i fremtiden bliver bedre til at tænke ud af boksen og se på folk som individuelle mennesker, der har brug for forskellig og fleksibel sagsbehandling. Foto: Peter Mohlin Kring

Camilla Friis har siden hun var ung været fanget i en spiral i et kommunalt system, som hun ikke følte, gav hende den hjælp, hun havde brug for.

Med psykiske problemer i bagagen har hun haft svært ved at tage en uddannelse og passe et fuldtidsjob, men i dag er hun gået fra seks timer om ugen til 32, og særligt den fleksible tilgang til hendes situation har været helt afgørende.

Den historie bragte vi i februar, og den er endt på en ottendeplads over årets mest læste historier.

I dag er Camilla Friis stadig ansat på HSM Industri. Hun føler, at hun er landet på rette hylde, og husker folk på, at det er okay, hvis man ikke passer ind i de gængse kasser.

- Der er ingen, der passer ind i kasser, når kasserne er lavet til at passe til alle, som hun siger.

Læs eller genlæs historien om Camilla Friis ved at klikke her.

Dennis Weigelt har åbent pluk selv-jordbærmark ved Fjellerup: - Det er et eksperiment, for at se om vi også synes, det er sjovt

Dennis Weigelt er en forholdsvis nymodnet jordbæravler. I sommer havde han sammen med sin hustru en "ret lille" jordbærmark ved Fjellerup. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I sommer slog Dennis Weigelt og hans hustru dørene op til deres jordbærmark ved Fjellerup.

De første tanker om en jordbærmark begyndte at spire hos familien i sommeren 2021 og derefter var der ikke langt fra tanke til handling. Om ikke andet kunne familien prøve det af og se, om det var noget for dem, blev de enige om.

Selv er Dennis Weigelt uddannet agronom. Han arbejder i dag ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og er derfor vant til at rådgive landmænd om netop det, han selv har kastet sig ud i - dyrkning af frugt og grøntsager.

Jordbær er ikke i sæson særlig længe, og desuden er det for længst for koldt til jordbær, men historien om Dennis Weigelt og hans jordbærmark blev årets niende mest læste.

Du kan læse eller genlæse den her.

Mere end et ton jordbær blev det til i sæsonen, og Dennis Weigelt har i øvrigt store planer om at åbne igen næste år.

Søren giver ikke op - før han får en lovlig afgørelse, han kan forstå

I snart 30 år har Søren Larsen taget kampen op mod dårlig sagsbehandling, ulovlige afgørelser, uklare forklaringer, uvidenhed, varm luft og løfter, der ikke bliver holdt alligevel. Foto: Asbjørn With

Søren Larsen fra Grenaa er kendt mange steder i forvaltningen i Norddjurs Kommune.

De kender ham også i kommunalbestyrelsen, og mange har nok hørt ham stille spørgsmål enten til debatarrangementer, vælgermøder eller i byrådssalen, hvor han gentagne gange har gjort brug af spørgetiden, siden han flyttede tilbage til Grenaa i 2016.

Det kan være ganske irriterende, at han bliver ved med at spørge om det samme igen og igen, men hvis man spørger Søren Larsen selv, hvorfor han bliver ved, så svarer han, at det handler om retfærdighed.

Han har bevist, at han kan blive ved i årevis, og først når retfærdigheden sker fyldest, holder strømmen af spørgsmål op.

- Der er mange, der har sagt til mig, at jeg burde have været advokat. Men det bliver altså ikke i det her liv, konstaterer Søren Larsen.

Historien om Søren Larsen lander på en tiendeplads over årets mest læste artikler. Du kan læse eller genlæse den ved at klikke her.

Vores måde at holde ferie på har ændret sig gennem årene, men på stranden i Grenaa er der stadig spor af de første sommerhuse. Kom med tilbage i tiden, når vi kigger på billeder fra dengang og sammenligner dem med nu. Fotos: Grenaa Egnsarkiv og Emma Ahlgreen Haa

Ferieliv og sommerhuse på stranden i Grenaa: Efterhånden som ferie blev noget, alle havde ret til, dukkede flere og flere sommerhuse op

Det er mørkt og koldt udenfor, og selvom julelysene er tændt, og sneen i skrivende stund flere steder ligger som en hvid dyne over byen, er der ikke meget sommerferiestemning over landskabet. Andet ville da også være mærkeligt, når nu vi er i december.

Men i denne artikel graver vi os ned i historien og undersøger, hvordan man holdt ferie i Grenaa i gamle dage. Og vi kigger på, hvordan nogle af de første sommerhuse på stranden i Grenaa så ud.

Flere af dem står stadig den dag i dag, og er en fortælling om fortiden, selvom omgivelserne rundt om dem har forandret sig.

I starten af 1920'erne begyndte de første sommerhuse at dukke op på stranden i Grenaa. Med vedtagelse af ferieloven blev det mere almindeligt for de fleste danskere at holde ferie. Og det blev kun nemmere, da vi fik seks dages-arbejdsuge og en uges ferie om året. I Grenaa er der stadig mange spor efter de første sommerhuse, mens teltlejren, der poppede op i slutningen af 1920'erne, for længst er væk.

På sådan en decemberdag er der ikke meget sommerferiestemning over Grenaa Strand, omend det hvide lag af sne - der i skrivende stund er til stede - klæder landskabet. Men sommerhusene ligger der nu alligevel, som perler på en snor.

Lige præcis de her sommerhuse, som hæver sig over landskabet, er nogle af Østjyllands ældste, og byggestilen er helt særlig for egnen. Sommerhusene blev nemlig bygget høje, så man kunne få havudsigt fra dem.

Tilbage i 1920'erne blev der bygget tre sommerhuse i klitterne, og de var de allerførste af sin slags. Siden kom flere til, nogle af dem er revet ned, men mange af de gamle står der endnu. Deriblandt det ene sommerhus, som i 1920'erne blev opført af lærerinde frøken Johannesen.

I 1920'erne blev de første sommerhuse opført på Klitten i Grenaa. Det grå der ses her i baggrunden, er et af de allerførste, der blev bygget. Den lidt atypiske høje byggestil var kendetegnende for perioden. Man ville nemlig gerne have udsigt over vandet, og derfor blev sommerhusene bygget høje. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I 1926 købte hun sammen med to andre grenaaensere et lille stykke land i klitterne.

Seks år senere blev resten af arealet solgt til kommunen, der lejede grundene ud til folk og lod dem bygge deres sommerhuse.

Eller - sommerhuse og sommerhuse. Til at starte med har der nok nærmere været tale om mindre, primitive fritids- og strandhuse.

Men bygget, det blev der. Særligt op gennem 1930'erne og 1940'erne eksploderede antallet af sommerhuse i sådan en grad, at Danmarks Naturfredningsforening i sine årsskrifter i 1936/1937 og 1942/1943 udtalte kritik at det, de kaldte ødelæggende bebyggelse langs Grenaa Strand og klitter.

Kampen om den frie tid og de første sommerhuse

I gamle dage arbejde man meget - og længe. I 1891 fik de såkaldte brede masser fri om søndagen, men arbejdsdagene var lange og udgjorde ofte en stor del af den vågne tid.

I 1919 blev ottetimers arbejdsdagen så indført, og det satte en naturlig begrænsning på, hvor meget folk kunne arbejde. Det betød også, at man pludselig havde fritid. Man kunne strikke, gå i biografen, tage ud i naturen eller dyrke sport.

Heromkring begyndte også ønsket om en weekend at spire. Man kiggede mod England og Amerika, hvor flere og flere fagforeninger krævede at deres medlemmer fik tidligt fri lørdag. Dette vandt dog ikke indpas herhjemme, før Ford i 1924 gav deres ansatte lov til at holde fri både lørdag og søndag. Kort herefter gav de danske arbejdsgivere også efter for presset. Danske arbejdere, håndværkere og funktionærer fik halvanden eller to dages fri i slutningen af hver uge. Det betød, at man nu havde meget tid hver uge til at tage ud af hjemmet, og udflugtsmål blev uhyre populære. Det skulle gerne være steder, man kunne nå på kort tid med tog eller cykel.

De første sommerhuse kom tidligere til, men de fleste af de sommerhuse, der findes i Danmark i dag, er bygget i 1960'erne- og 70'erne.

Efter krigstiden opstod der nærmest en "massesommerhuskultur". Det skyldes også, at urbaniseringen havde medført, at eliten opdagede det landlige. Man boede simpelthen for tæt i byerne, og folk søgte mod landet.

70 år tidligere havde de første sommerhuse - eller sommervillaer, som det nærmere var - været forbeholdt visse elitære dele af befolkningen. Efter 1960'erne blev sommerhusene et velfærdsgode, som mange kunne opnå.

Kilde: De første sommerhuse af Line Vestergaard Knudsen

Sådan ser man ikke på det i dag, hvor mange af sommerhusene kaldes for kulturhistoriske perler. Museum Østjylland kalder eksempelvis området for "et værdifuldt og velbevaret kulturhistorisk eksempel på det tidlige lokale ferie- og fritidsliv på Djursland".

Sommerhuse på Grenaa Strand

Grenaa Strand hørte i begyndelsen af 1900-tallet under herregården Hessel. Herregårdens ejer brød sig bestemt ikke om folk på stranden. Det skyldes både, at man på den tid stort set altid badede nøgen, men også at han synes, at folks rend sled på klitterne. Desuden går historien også på, at han ikke var vild med idéen om, hvad det kunne føre til, hvis folk rendte nøgne rundt i klitterne og - med hans ord - pirrede hinanden.

Derfor havde ejeren - mere eller mindre succesfuldt - forbudt færdsel på Grenaa Strand. Han havde også sagt nej, da man i 1892 luftede idéen om et badehotel tæt på stranden.

I 1914, da et aktieselskab med A. Thykier som formand og med M. C. Thoft som arkitekt, virkelig fik sat skub i planerne om et badehotel, herregårdens ejer sig alligevel for at leje en del af stranden ud til brug for badehotellets gæster. Det er lidt usikkert, om herregårdens ejer var blevet blød på sine gamle dage, eller om der var kommet en ny ejer til, men sikkert er det i hvert fald, at gæsterne kunne benytte stranden til badning.

Fire år senere tilbød han så kommunen at købe både herregård og adgang til stranden, hvilket de sagde nej til.

Derfor købte et konsortium bestående af 19 lokale mænd i stedet herregården Hessel og fik dermed adgang til Grenaa Strand. De forærede derefter stranden, et stykke jord og 25 tønder land af heden til kommunen.

Det betød, at kommunen derefter kunne enten leje eller sælge dele af stranden til folk, der gerne ville bygge sommerhuse.

Kilde: Grenaa og Omegn - før og nu 2015, Grenaa Egnsarkiv og Museum Østjylland

I 1930'erne, hvor mange af husene er fra, var de ikke bare sommerhuse, men små weekendhuse. En mulighed for folk for at komme væk fra storbyen og nyde vandet.

- Weekendbyerne bestod dog de fleste steder af små private og lidt midlertidige hytter, skure og skurvogne, der blev opført på lejet jord. Husene var hjemmegjorte, ofte lavet af genbrugsmaterialer og knopskød med tiden, skriver Line Vestergaard Knudsen, etnolog, i sin bog "De første sommerhuse" fra 2021, hvor blandt andet Grenaa Strand er nævnt.

Billedet her er 1959, og forestiller det sommerhus, der hed "Nøddebo". I baggrunden ses flere af de høje sommerhuse. Arkivfoto fra Grenaa Egnsarkiv

Selvom man i dag ser på sommerhuse som kulturhistoriske perler, der fortæller meget om den tid, de stammer fra, er mange af dem dog renoveret, netop fordi, de i sin tid var meget hjemmegjorte. Man kan dog stadig se den særprægede måde, de blev bygget på ved hjælp af en søjlekonstruktion, så husene kom op i højden.

Billedet er taget i 1954 og viser stranden i Grenaa med en række sommerhuse i baggrunden. På den her tid nærmest eksploderede antallet af sommerhuse i hele Danmark. Arkivfoto: Grenaa Egnsarkiv

Efterladenskaber og affald blev gravet ned

I begyndelsen med de første sommerhuse var de hygiejniske forhold meget primitive, og sommerhusene havde ikke bad eller das. I de lejekontrakter der blev udfærdiget med kommunen stod der, at "alt affald, herunder også latrin, skal tilbørligt nedgraves".

Det betød, at man skulle grave både affald og efterladenskaber ned i jorden - den var nok ikke gået i dag.

Årbogen "Grenaa før og nu - 1993" fortæller, at der i foråret 1930 blev bevilliget 322 kroner af byrådet til et WC ved stranden. På det her tidspunkt var der endnu ikke indlagt vand, og derfor har det nok været et lokum.

På familiefotoet her, der er taget i 1954, ses et af de høje sommerhuse i baggrunden. Arkivfoto fra Grenaa Egnsarkiv

I 1933 blev der ført vandledninger til området, og man bad sommerhusejerne om at bygge et das. Der var krav om, at lokummerne skulle være forbundet med husene med et plankeværk eller lignende.

Hvert hus fik en lokumstønde, og den kom kommunen så og tømte om natten. Det foregik efter sigende på den måde, at tre eller fire skraldemand havde en åben kassevogn forspændt med et par heste. Hver mand havde en zinkbalje, som de hældte indholdet af lokumsspanden over i.

Det var essentielt at sommerhusene havde nem adgang til stranden eller havudsigt. Derfor blev mange sommerhuse på stranden i Grenaa bygget op i højden og ind i klitterne. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Til at starte med lå sommerhusene ikke på udstykkede grunde. De blev placeret i klitterne og så indgik lejeren en lejekontrakt med kommunen.

I 1934 diskuterede det daværende byråd en udlejning af egentlige parceller til sommerhusbyggeri, der skulle være på knap 700 kvadratmeter. De kom til at ligge i to rækker: En mod Kystvejen og Polderrevsvej og en række øst for Birkevej og Pilevej.

Mange af husene er i dag renoveret og bygget ud, men flere af dem har bibeholdt den høje byggestil. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Strømmen af turister til Djursland voksede, og behovet for sommerhuse blev større - særligt efter ferieloven blev vedtaget i 1938. Det betød, at man udstykkede flere og flere grunde. Det blev også mere almindeligt at bygge større huse med køkken og soverum.

Sommerferien foregik i telt

Sommerhusene var i 1920'erne og 1930'erne dog stadig forbeholdt dem med flest penge, og selvom flere og flere med tiden fik ejerskab over et sommerhus, holdt danskerne også af at feriere på anden vis.

Det blev også nemmere for danskerne at holde ferie, da først arbejdsugen blev begrænset til seks dage, og man senere fik krav på seks dages fri.

Teltlejr ved Grenaa Strand i slutningen af 1930’erne. I 1920'erne havde der været en mindre teltplads vest for Kystvejen. I 1930'erne blev lejrpladsen flyttet mod øst, ud til stranden mellem havnen og de første sommerhuse. Arkivfoto fra Grenaa Egnsarkiv

Ferien kunne eksempelvis foregå som camping i telt, og i slutningen af 1920'erne og starten af 1930'erne blev der anlagt en stor teltlejr i Grenaa, mellem havnen og de første sommerhuse.

Tidligere havde der været en - formentligt uorganiseret - teltplads et andet sted på stranden, men nu fik kommunen altså organiseret en "ordentlig" teltplads.

Forholdene var primitive. Der var kun opført et lille toiletskur, og teltene bestod af bomuldsstof. Der var ingen undersejl, underlaget i teltet bestod typisk af hø eller halm og madlavningen foregik på primus eller et spritapparat.

Det var i det her område, hvor naturskolen i dag ligger, at teltlejren i gamle dage havde placering. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Men ferieformen var populær, og hvert år valfartede tusindvis til Grenaa Strand for at holde ferie i deres medbragte telte.

Faktisk foregik den ferieform længe. I slutningen af 1950'erne var der cirka 30.000 årlige overnatninger i teltlejren. Her var der dog kommet en toiletbygning med bad og et rum til madlavning.

Teltene bestod ofte af bomuldsstof uden over- eller undersejl. Der var hø eller halm som underlag og madlavning foregik på primus eller spritapparat. Billedet her er fra 1932. Arkivfoto fra Grenaa Egnsarkiv

Denne artikel er blevet til med hjælp fra Grenaa og Omegn - før og nu 2015, Grenaa og Omegn - før og nu 1993, Grenaa Egnsarkiv og Museum Østjylland.

Vi bringer i denne artikel en genudsendelse af en række artikler, der blev til ved hjælp fra jeres spørgsmål og det, der undrer jer. Fotos: Emma Ahlgreen Haa og Asbjørn With

Her er det, I savnede svar på - og det, vi fandt ud af

Siden det tidlige efterår er jeres spørgsmål, forslag og undringer dumpet ind i vores indbakke. Det er vi glade for, for det har givet os mulighed for at lave journalistik om noget af det, der betyder allermest for jer.

I denne artikel kigger vi tilbage på en række af de spørgsmål og undringer, I havde, og som vi fandt svar på.

Vi kigger eksempelvis på, hvorfor der er præcis 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen, vi søger svar på, om Sangstrup Klint kan få et fossilmuseum og vi undersøger, hvorfor rabatterne slås og ikke få lov at vokse sig vilde.

God læselyst.

På NorddjursLIV har vi en ambition om at lave historier, der betyder noget for dig som læser. Og det kan vi ikke gøre uden din hjælp. For selv om vi har antennerne ude mange steder, har vi brug for dine øjne, dine ører og dine tanker.

Først på efteråret introducerede vi i den forbindelse en spørgeformular, der skulle gøre det nemt for dig at komme i kontakt med os.

Og den mulighed er der heldigvis mange læsere, der har grebet - så tak for det!

Jeres spørgsmål, forslag og undringer er nemlig dumpet ind i vores indbakke, og det er vi glade for, for det har givet os mulighed for at lave journalistik om noget af det, der betyder allermest for jer.

Missede du i første omgang de artikler, der er kommet ud af jeres gode beskeder, så har vi samlet et overblik i listen herunder.

Der var eksempelvis Trine Kræmer Petersen, der undrede sig over, at hun ikke kunne få net fra Fibia, selvom ledningerne tilsyneladende var gravet ned få meter fra hendes hus. Og der var Michael Lykke-Bertelsen, der foreslog, om ikke Sangstrup Klint skulle have et fossilmuseum?

Har du også noget, du savner svar på, kan du skrive til os her.

Michael Lykke-Bertelsen foreslog, om ikke Sangstrup Klint skulle have et fossilmuseum

Vi belønner dem, der stiller de allerbedste spørgsmål, med en særlig NorddjursLIV-kop og i oktober var det Michael Lykke Bertelsen. Han havde foreslået, at kommunen skulle lave et fossilmuseum ved Sangstrup Klint. Foto: Asbjørn With

For fem år siden pakkede Michael Lykke-Bertelsen de nyindkøbte vandrestøvler i tasken og tog til Sangstrup Klint for at gå en tur med sin kæreste.

- Pludselig bukkede jeg mig ned og samlede et søpindsvin, der er 65 millioner år gammelt, op. Det var fantastisk, har Michael Lykke-Bertelsen fortalt til NorddjursLIV.

Fundet kickstartede en helt særlig interesse, der siden har fyldt en del for Michael. Nemlig interessen for fossiler.

I dag går han ofte tur - både ved Sangstrup Klint, men også andre steder - og kælderen er fyldt med hans fund. Faktisk har han i sin kælder indrettet et fossilmuseum med en hjemmebygget montre, han kan have fossiler i.

Hans interesse har blandt andet fået ham til at starte Fossilsamlere på Facebook, hvor han deler sin interesse med 2.000 medlemmer. Og så spurgte han NorddjursLIV, om ikke kommunen ville være interesseret i at lave et fossilmuseum ved Sangstrup Klint?

- Det var da en god idé, som vi helt sikkert skal have kigget nærmere på, var svaret fra Allan Gjersbøl Jørgensen (S), udvalgsformand for kultur- og fritidsudvalget.

Du kan klikke her for at læse historien om Michael Lykke-Bertelsen og hans interesse, og her for at læse historien om hans forslag om et fossilmuseum - og udvalgsformandens svar herpå.

Lene Fribo undrede sig over kommunens håndtering af lukningen af varmtvandsbassin

Lene Fribo, leder af FOF Djursland, var godt klar over, at varmtvandsbassinet i Hedebocentret ikke ville holde for evigt. Men hun efterspurgte mere tid til at sikre en ordentlig overgang for brugerne. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Kommunens voksen- og plejeudvalg kunne i september melde ud, at de som et led i en spareplan havde planer om at lukke varmtvandsbassinet i Hedebocentret i Grenaa, og det fik Lene Fribo, leder af FOF Djursland, til tasterne.

Hun havde ikke bare svært ved at forstå beslutningen, men også svært ved at se, hvordan man skulle effektuere beslutningen inden 31. december 2022.

- Jeg har svært ved at se, hvordan vi både skal gøre forholdene optimale, men også få det logistikmæssige på plads, så der er plads til os alle, på tre måneder, sagde Lene Fribo i den forbindelse til NorddjursLIV.

Det handlede blandt andet om, at Hedebocentrets varmtvandsbassin er lavet til gigtpatienter, og dermed er forholdene i det bassin optimale med blandt lavere vandstand, skridunderlag og gelænder. Lige så gode forhold var der ikke i svømmehallen i Grenaa Idrætscenter, hvor planen var, at de fleste brugere skulle over.

Vi talte i den forbindelse både med Lene Fribo om problematikken, som du kan læse mere om her. Men vi talte også med Bente Myrhøj, der var bruger af træningen i Hedebocentrets varmtvandsbassin.

- For mig er det ikke luksus, men det, der holder hjemmehjælpen fra døren, sagde hun i den forbindelse.

Der var dog ikke meget at gøre, for godt en måned senere stod det klart, at Hedebocentrets varmtvandsbassin ville lukke og slukke.

360.000 kroner kan lukningen spare kommunens budget for, og nu da beslutningen er taget, vil Lene Fribo se fremad.

- Det er ikke det udfald, jeg nødvendigvis havde håbet på, men nu er beslutningen er taget, og så får vi det bedste ud af det, sagde hun til NorddjursLIV i oktober.

Vi følger naturligvis op på, hvordan det kommer til at gå, når varmtvandstræningen fra januar skal finde sted i Grenaa Idrætscenter i stedet.

Karin Isling efterspurgte klart svar: - Tager kommunen de to timers ledsagelse fra min søn eller ej?

Karin Isling, er mor til Teis, der bor på et bosted. Han er helt afhængig af de to timers ledsagelse, han hver uge er tildelt. Men nu er der udsigt til, at timerne forsvinder. Foto: Asbjørn With

Karin Isling er mor til Teis. Han bor på bostedet Kærvang i Ørsted, fordi han er spastiker og udviklingshæmmet, og derfor afhængig af hjælp fra andre.

Det betyder også, at han ikke kan komme ud af hjemmet på egen hånd. Derfor er Teis helt afhængig af de otte timer, han har sammen med Gerner hver måned.

Gerner er Teis' faste ledsager, og hver anden uge tilbringer de fire timer sammen, hvor de laver alt muligt hyggeligt, som Teis godt kan lide.

Derfor blev Karin Islin også bange, da hun for godt to måneder siden fandt ud af, at kommunen tilsyneladende havde planer om at spare de otte timers ledsagelse væk.

Men hun kunne ikke få svar på, om hun havde ret i sine bange anelser. Hverken sagsbehandleren, socialchefen eller borgmesteren vendte tilbage, og det fik Karin Isling til at skrive til os.

- De to timer er et frirum væk fra bostedet og en meget stor del af hans livsindhold. Hvis de tager de sidste to timers frihed fra ham, så slukker han, sagde hun i den forbindelse.

Desværre viste Karins frygt sig at være begrundet. Borgmester Kasper Bjerregaard (V) oplyste til NorddjursLIV, at de borgere, der ligesom Teis er bevilliget ledsagelse efter §81 længere er tildelt de to ugentlige timers ledsagelse fra årsskiftet.

Du kan læse hele historien ved at klikke her.

Trine Kræmer Petersen undrede sig: Fibia har gravet ledninger ned få meter fra hendes hus, men hun måtte ikke blive koblet på nettet

Trine Kræmer Petersen og familien måtte i lang tid klare sig med en 30/10 Mbit-forbindelse på deres internet på trods af, at Fibia i 2021 gravede ledninger til fibernet ned få meter fra deres hjem. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Trine Kræmer Petersen så spændt til, da Fibia i det tidlige efterår 2021 begyndte at grave og lægge ledninger ned få meter fra deres hus.

Nu var der måske udsigt til, at de langt om længe kunne få hurtigere internet end det, de har levet med i al den tid, de har boet i Ålsrode.

Men glæden blev kort, for svaret fra Fibia var nej. Familien kunne ikke blive koblet på deres fibernet, men måtte klare sig med den eksisterende 30/10 Mbit-forbindelse.

Trods flere forsøg kunne familien ikke få svar fra Fibia på, hvorfor de ikke må få det hurtige internet, og det undrede Trine Kræmer Petersen, der derfor skrev til os.

- Måske kan I få bedre svar fra Fibia, end vi kan, lød det blandt andet.

Her kan du læse historien, hvor der også er svar fra Fibia. Helt kort var svaret faktisk, at der var tale om en fejl fra Fibias side, og at Trine Kræmer Petersen og de øvrige i Ålsrode godt kunne blive koblet på fibernettet, selvom svaret flere gange tidligere var det modsatte.

Her kan du læse opfølgningen, hvor Trine Kræmer Petersen jubler over udsigt til hurtigt internet, men undrer sig over, at Fibia gentagne gange forinden havde givet den - ifølge dem - forkerte besked.

Laila Thorup Jørgensen spurgte, hvorfor de er 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen og ikke 17?

Torben Jensen er tidligere borgmester og var med til at beslutte, at der skulle være 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen. Men intentionen var at sætte antallet ned på sigt. Foto: Asbjørn With

Der er nogle ting her i verden, som bare er, som de er. Ting, som vi ikke sætter spørgsmålstegn ved. Som det faktum, at himlen - fra der, hvor vi ser den - er blå, at solen står op i øst og tilsyneladende også, at der er 27 medlemmer i kommunalbestyrelsen.

I hvert fald havde vi her på redaktionen ikke tænkt tanken, at det kunne være anderledes, før Laila Thorup Jørgensen spurgte os, om de ikke kunne være 17?

- Måske det er mere passende og besparende, skrev hun.

Det fik os straks til at undersøge sagen, for vores nysgerrighed var vakt.

I Norddjurs bor der cirka 37.000 indbyggere, og kommunestyrelseslovens § 5 siger, at en kommune med flere end 20.000 indbyggere skal have mindst 19 medlemmer i kommunalbestyrelsen og højst 31.

Derfor kan de ikke være "kun" 17. Men de kunne jo godt være 19 eller 23?

Det viste sig da også, at intentionen da Norddjurs Kommune blev født ved kommunesammenlægningen, var at der skulle være færre end 27 medlemmer.

- Vi sad de fire borgmestre og de fire kommunaldirektører for de fire kommuner, der sammen skulle blive til Norddjurs, i en styregruppe. Vi ønskede, at der ved det første valg til sammenlægningsudvalget skulle være mulighed for at så mange byer, landsbyer og lokalsamfund som muligt skulle have mulighed for at stemme på en lokal kandidat, der så kunne opnå valg, fortalte Torben Jensen, der repræsenterede Borgerlisten Norddjurs dengang, i den forbindelse.

Derfor endte man på 27, og planen var, at man senere hen ville ændre i antallet. Men sådan er det altså ikke gået, og i dag er de 27 medlemmer.

Vil du have hele historien - hvor Jan Petersen (S), tidligere borgmester i kommunen, fortæller, hvorfor han synes 27 medlemmer er et passende antal - kan du klikke her.

Ulla Esbjerg undrede sig: Hvorfor bruger kommunen så mange ressourcer på at klippe rabatter?

Ulla Esbjerg fra Fjellerup skrev til os, fordi hun undrede sig over, at kommunen bruger tid, kræfter og penge på at klippe rabatter og grøftekanter. Foto: Asbjørn With

Vi går ind for biodiversitet. Hvorfor slår man så rabatter og grøfter?

Sådan lød spørgsmålet fra Ulla Esbjerg fra Fjellerup, der landede i vores indbakke i september.

På sin vej rundt i kommunen havde hun nemlig lagt mærke til, at der - ifølge hende - blev brugt mange kræfter på at slå grøfter og rabatter. Hun spurgte derfor, om ikke det var bedre at lade tingene gro?

- Der skal være plads til alt det, der kribler og krabler. Og det er vores ansvar at være med til at passe på det. Der er rig mulighed for at lade grøfter og rabatter langs vejen stå, så hvorfor slår man dem, spurgte Ulla Esbjerg.

Det helt korte svar fra kommunen var, at det handlede om trafiksikkerhed. Man er ganske enkelt nødt til at slå rabatterne der, hvor der ellers kan opstå farlige situationer. Det kan eksempelvis være i kryds eller ved udkørsler fra små veje til større.

Det forklarede kommunens vej- og ejendomschef, Kim T. Jensen.

Vil du have hele forklaringen, må du klikke her og læse nærmere.