Året der gik: Her er de ti historier, I klikkede mest på
Endnu et år er gået. Men inden vi skal sige helt farvel til 2022, render vi lige en tur i arkivet. For som det oftest er, er der artikler, der har hittet mere end andre.
Øverst på listen finder vi portrættet af Sostrup Slot og Kirsten Swift, der driver slottet. Også historien om Helle og Roan Lysdal, der driver Fjellerup Vaffelbageri, og som er presset i knæ af de stigende priser til især strøm og fødevarer.
Vi har også talt med Rasmus Jensen, der er illustrator og animator. Han ønsker nemlig at dele glæden ved tegneriet med os andre. Og så er der historien om Camilla Friis, der i mange år følte sig nedværdiget behandlet af kommunen og jobcentret. Indtil jobcentret begyndte at kigge udover de gængse kasser.
Få den fulde liste i artiklen, og nyd et (gen)syn med de ti mest læste artikler.
Endnu et år er gået. Men inden vi skal sige helt farvel til 2022, render vi lige en tur i arkivet.
I de forgange 12 måneder er det nemlig blevet til en del artikler her på NorddjursLIV, og som det altid er, er der nogle af dem, der hitter mere end andre.
Vi har fundet de ti mest læste frem, som du kan læse eller genlæse længere nede.
En historie topper listen som den artikel, allerflest læste.
Det er artiklen om Sostrup Slot ved Gjerrild, der har noget af en kuriøs historie. Fra bolig for adelsmænd til hjem for flygtninge, så nonnebolig og kloster inden slottet i 2014 havnede i Kirsten Swifts hænder.
På listen topper også historien Roan og Helle Lysdal, der driver Fjellerup Vaffelbageri og - som så mange andre - er plaget af stigende udgifter til nær sagt alt. De håber på lysere tider i fremtiden, men er bevidste om, at deres drøm om at drive vaffelbageriet kan få en ende, hvis priserne bliver ved med at stige.
På tredjepladsen er historien om Thine Gosvig Haaber, der for snart ni år siden flyttede fra Aarhus til Norddjurs. Hun skriver sig dermed ind i statistikken over de 15,2 procent af de 35-årige der flytter "hjem" igen efter at have forladt deres barndomskommune. For Thine handlede det især om at give sine børn den oplevelse af at opvokse i en "bullerby", som hun selv havde.
Få de ti historier, som der er blevet klikket mest på, i listen herunder.
Kirsten Swift har forvandlet Sostrup Slot fra nonnekloster til oplevelsessted: - Med ét tryk på en knap kunne jeg skabe nyt liv på stedet
På førstepladsen finder vi historien om Kirsten Swift og Sostrup Slot.
I slutningen af august var NorddjursLIV forbi slottet, og her blev vi blæst bagover - både af Kirsten Swifts og hendes fortælleevner, men også af historien om slottet.
Sostrup Slot blev bygget i årene mellem 1599 og 1606, og var i en lang årrække hjem for forskellige adelsmænd.
Da den sidste adelsmand i 1945 forlod slottet, var det kortvarigt lejr for østeuropæiske flygtninge efter 2. verdenskrig og siden kostskole. I 1960 blev slottet købt af en række nonner, der drev det som blandt andet kloster, indtil 2014 hvor Kirsten Swift købte slottet.
Siden har hun ladet slottet og de omkringliggende bygninger gennemgå en omfattende renovering, og i dag driver hun Sostrup Slot som retrætested, kursus-konferencecenter og ferieboligudlejning.
Artiklen, der altså blev årets mest læste, gennemgår historien fra begyndelse, og giver dig fortællingen om, hvorfor Kirsten Swift forlod sit liv i Californien for at drive slot ved Gjerrild.
Stigende udgifter presser Roan og Helle: - At drive Fjellerup Vaffelbageri er vores drøm, men det kan få en ende
Tilbage i september besøgte vi Helle og Roan Lysdal, der driver Fjellerup Vaffelbageri.
Som så mange andre var de også pressede over de stigende udgifter til blandt andet strøm og råvarer, og det betød, at den drøm, de havde om at drive vaffelbageriet, kunne få en ende.
- Sådan noget som prisen på fritureolie er steget med 300 procent. Smør er steget med 20 procent og is med næsten 15 procent, fortalte Roan Lysdal i den forbindelse til NorddjursLIV.
Historien er endt på en andenplads over de mest læste i året. Fik du den ikke læst - eller vil du genlæse den - kan du klikke her.
For nu er vaffelbageriet lukket for sæsonen, og så håber Helle og Roan Lysdal, at det lysner lidt når de åbner igen til foråret.
Thine Gosvig Haaber flyttede hjem til Norddjurs: - Jeg kendte kommunen på godt og ondt
Kort før jul sidste år udkom en ny analyse fra Momentum. Den viste, at 15,2 procent af de 35-årige, der ellers var fraflyttet kommunen, er flyttet hjem igen.
Altså er det mere end hver sjette, der bosætter sig i Norddjurs igen efter at være flyttet herfra.
En af dem er Thine Gosvig Haaber, og historien om hende er endt på en tredjeplads over årets mest læste artikler.
For snart ni år siden flyttede hun med sin mand, Jacob, til Stenvad og siden er familien udvidet med tre børn og en hund. Hun er selv fra Hedegård, han fra en større by i Nordjylland, og derfor krævede det lidt overtalelse at få ham med til den lille by.
Sin egen barndom beskriver Thine som god og tryg i en 'bullerby' på Djursland, og samme oplevelse ville hun gerne give sine børn.
- Den barndom, vores børn får her, er tryg. Der er mange legekammerater inden for gåafstand, der er mange aktiviteter, de kan gå til, og de har mulighed for at være tæt på naturen, fortalte Thine Gosvig Haaber i januar til NorddjursLIV.
Her understregede både hun og Jacob Gosvig Haaber også, at de på ingen måde har fortrudt at være flyttet til Stenvad.
- Der sker en masse godt, og der er mange folk, der gerne vil noget, siger Thine Gosvig Haaber.
Rasmus Jensen ser mulighederne og udnytter dem: - Hvis ikke det findes i Grenaa, så skaber jeg det
Årets fjerdemest læste artikel er relativt ny.
Det var nemlig i slutningen af november, at NorddjursLIV har forbi Rasmus Jensen, der er animator og illustrator.
Hans nysgerrighed og passion for tegning og kunst har bragt ham på eventyr i det meste af verden, men i dag bor han i Grenaa, hvor han laver sin egen kunst og skaber kreative rammer for at kunne dele sin kærlighed for det at tegne med andre.
Hans ambition er at skabe fællesskaber for kreative mennesker fra hele Djursland og hans devise er, at man kan hvis man vil.
Crewet på riggene bliver som familie: - Når Anders' hold er på arbejde, ved vi, at der er tre vegetarer og en, der ikke spiser gluten
På femtepladsen finder vi historien om Marianne Andersen og Carsten Sørensen, der driver Hotel Crone på havnen i Grenaa.
Vi besøgte dem i januar, da vi undersøgte, hvilken betydning det havde for Grenaa og byens borgere, at der lå borerigge i havnen.
Betydningen viste sig også ikke at være helt undseelige.
Hos Hotel Crone kan de i hvert fald virkelig mærke forskellen, når der ligger borerigge i havnen. Både økonomisk men også personligt.
- De bliver som familie for os, er det første Marianne Andersen siger om de store borerigges betydning for hotellet og restauranten.
I januar var det blandt andet boreriggen Innovator der pustede ud i havnen, og Hotel Crones opgave var at levere mad til folkene ombord.
- Siden den kom ind, har vi sørget for forplejning til mellem 40 og 120 mennesker tre gange om dagen. I gennemsnit har det betydet en øget omsætning på 200.000 kroner om måneden, fortalte Marianne Andersen i januar.
I øjeblikket er der ingen borerigge i havnen i Grenaa, men de kommer forbi med jævne mellemrum, og Marianne Andersen glæder sig til næste gang.
Nye øer og en næsten usynlig barriere gennem byen skal beskytte Grenaa mod havet
Hvordan skal Grenaa se ud i fremtiden? Og hvordan vil man arbejde videre med kyst- og klimasikringen af byen?
Det er det helt store spørgsmål lige nu.
Det var tilbage i marts, at kommunen satte gang i en storstilet plan om kystsikring af Grenaa, der er en af kongerigets mest udsatte byer, når det gælder de problemer, der følger i kølvandet af stigende verdenshave og mere ekstremt vejr.
Derfor satte man gang i en konkurrence, og vinderen af dén foreslog blandt andet at skære havnen op i mindre bidder og lave nærmest usynlige barrierer, der skal sikre mod vandet, gennem byen.
Vi fortalte om vinderens planer i en artikel, der havnede på sjettepladsen over årets mest læste artikler.
- Vi skal sikre Grenaa. Vi vil gerne holde vandet ude, men ikke menneskerne inde, lød det i den forbindelse fra arkitekt Jacob Fischer, der er partner i Lytt og øverste ansvarlige for vinderforslaget.
Lokale købmænd lider under enorme elregninger: - Det er en ekstraudgift, der er meget, meget højere end min løn
Også købmændene kæmper med stigende udgifter til strøm.
Det måtte vi sande, da vi i september lagde vejen forbi en række købmænd i Norddjurs.
En af dem var Lone Schmidt, der driver Min Købmand i Trustrup. Hendes elregning plejer at være mellem 25.000 og 30.000 kroner. I juli var den 73.000 kroner, og der var kun udsigt til, at den ville stige fremover.
- Det er en ekstraudgift, der er meget, meget højere end min løn. Derfor ender de ekstra omkostninger som et stort minus på min kassekredit i banken, fortalte hun i den forbindelse til NorddjursLIV.
Ved at klikke her kan du få hele historien om Lone Schmidt og de andre pressede købmænd.
Siden NorddjursLIV var forbi, har Lone Schmidt fået solceller på taget af Min Købmand. Håbet er, at det kan gøre regningerne til strøm mindre i fremtiden.
32-årige Camilla Friis kæmpede mod systemet i 15 år: Først da kommunen tænkte ud af boksen, hjalp det
Camilla Friis har siden hun var ung været fanget i en spiral i et kommunalt system, som hun ikke følte, gav hende den hjælp, hun havde brug for.
Med psykiske problemer i bagagen har hun haft svært ved at tage en uddannelse og passe et fuldtidsjob, men i dag er hun gået fra seks timer om ugen til 32, og særligt den fleksible tilgang til hendes situation har været helt afgørende.
Den historie bragte vi i februar, og den er endt på en ottendeplads over årets mest læste historier.
I dag er Camilla Friis stadig ansat på HSM Industri. Hun føler, at hun er landet på rette hylde, og husker folk på, at det er okay, hvis man ikke passer ind i de gængse kasser.
- Der er ingen, der passer ind i kasser, når kasserne er lavet til at passe til alle, som hun siger.
Læs eller genlæs historien om Camilla Friis ved at klikke her.
Dennis Weigelt har åbent pluk selv-jordbærmark ved Fjellerup: - Det er et eksperiment, for at se om vi også synes, det er sjovt
I sommer slog Dennis Weigelt og hans hustru dørene op til deres jordbærmark ved Fjellerup.
De første tanker om en jordbærmark begyndte at spire hos familien i sommeren 2021 og derefter var der ikke langt fra tanke til handling. Om ikke andet kunne familien prøve det af og se, om det var noget for dem, blev de enige om.
Selv er Dennis Weigelt uddannet agronom. Han arbejder i dag ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og er derfor vant til at rådgive landmænd om netop det, han selv har kastet sig ud i - dyrkning af frugt og grøntsager.
Jordbær er ikke i sæson særlig længe, og desuden er det for længst for koldt til jordbær, men historien om Dennis Weigelt og hans jordbærmark blev årets niende mest læste.
Du kan læse eller genlæse den her.
Mere end et ton jordbær blev det til i sæsonen, og Dennis Weigelt har i øvrigt store planer om at åbne igen næste år.
Søren giver ikke op - før han får en lovlig afgørelse, han kan forstå
Søren Larsen fra Grenaa er kendt mange steder i forvaltningen i Norddjurs Kommune.
De kender ham også i kommunalbestyrelsen, og mange har nok hørt ham stille spørgsmål enten til debatarrangementer, vælgermøder eller i byrådssalen, hvor han gentagne gange har gjort brug af spørgetiden, siden han flyttede tilbage til Grenaa i 2016.
Det kan være ganske irriterende, at han bliver ved med at spørge om det samme igen og igen, men hvis man spørger Søren Larsen selv, hvorfor han bliver ved, så svarer han, at det handler om retfærdighed.
Han har bevist, at han kan blive ved i årevis, og først når retfærdigheden sker fyldest, holder strømmen af spørgsmål op.
- Der er mange, der har sagt til mig, at jeg burde have været advokat. Men det bliver altså ikke i det her liv, konstaterer Søren Larsen.